ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΤ’ – ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ – Άρθρο 37 – Εξουσιοδοτικές διατάξεις

1. α. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης καθορίζονται η διαδικασία εγγραφής, μεταβολής και ακύρωσης της αίτησης, ο τρόπος πιστοποίησης του εκλογέα, η πιθανή διαδικασία ηλεκτρονικής αποστολής δικαιολογητικών και κάθε άλλη απαραίτητη τεχνική λεπτομέρεια για την εφαρμογή των παρ. 1, 2 και 3 του άρθρου 8.
β. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εξωτερικών και Εσωτερικών καθορίζεται η διαδικασία υποβολής αίτησης της παρ. 1 του άρθρου 8 για λογαριασμό εκλογέων από τις αρμόδιες προξενικές αρχές.
2. α. Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών μπορεί να εξειδικεύεται το περιεχόμενο των ειδικών φακέλων ψηφοφορίας, καθώς και του εντύπου αίτησης – υπεύθυνης δήλωσης επιστολικής ψήφου του άρθρου 12. Με όμοια απόφαση μπορούν να καθορίζονται κάθε λεπτομέρεια και τα λοιπά χαρακτηριστικά του ψηφοδελτίου της παρ. 2 του άρθρου 12.
β. Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών καθορίζονται ο τύπος και οι διαστάσεις των φακέλων ψηφοφορίας της παρ. 5 του άρθρου 12.
3. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, , δύναται να καθορίζονται οι προϋποθέσεις και το ποσό το οποίο καταβάλλεται σε τραπεζικό λογαριασμό του εκλογέα, ο οποίος δηλώνεται στην ειδική εφαρμογή του άρθρου 8, στις περιπτώσεις που δεν είναι δυνατή η χρέωση του παραλήπτη με το κόστος αποστολής από τον εκλογέα του φακέλου επιστροφής επιστολικής ψήφου των παρ. 5 και 6 του άρθρου 13. Το ποσό της πρώτου εδαφίου είναι ακατάσχετο, δεν υπόκειται σε κανενός είδους παρακράτηση ή φορολόγηση και δεν συμψηφίζεται με οφειλές των δικαιούχων προς το ελληνικό δημόσιο ή τα ασφαλιστικά ταμεία από οποιαδήποτε αιτία.
4. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών καθορίζεται η αποζημίωση των προέδρων και των μελών των επιτροπών των άρθρων 15 και 16 του παρόντος, καθώς και του Γενικού Εφόρου και των Βοηθών Γενικού Εφόρου του άρθρου 18. Με την ίδια απόφαση καθορίζεται αποζημίωση των υπαλλήλων που συνεπικουρούν το έργο της επιτροπής του άρθρου 15 και του γραμματέα της επιτροπής του άρθρου 16.
5. Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών μπορεί περιοδικά να επαναλαμβάνεται η διαδικασία του άρθρου 30. Με την ίδια απόφαση καθορίζονται τα χρονικά διαστήματα των παρ. 1, 2, 4 και 5 του άρθρου 30. Η ημερομηνία της περ. α’ της παρ. 1 του άρθρου 30 ορίζεται ως η 1η Ιανουαρίου του έτους κατά τη διάρκεια του οποίου ο εκλογέας συμπληρώνει το ογδοηκοστό έτος (80ο) της ηλικίας του.
6. Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών καθορίζονται οι λεπτομέρειες τήρησης του μητρώου της παρ. 2 του άρθρου 32, ο τρόπος υποβολής των στοιχείων σ’ αυτό και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια για την εφαρμογή του άρθρου 32.