ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ’ ΑΣΚΗΣΗ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΜΕ ΕΠΙΣΤΟΛΙΚΗ ΨΗΦΟ Άρθρο 6 Πεδίο εφαρμογής – Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 1 ν. 4648/2019

    1. Στις διατάξεις του Κεφαλαίου Γ’ υπάγονται οι εκλογείς οι οποίοι επιλέγουν την επιστολική ψήφο ως μέσο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος. Το παρόν Κεφάλαιο ισχύει αποκλειστικά για τις εκλογές για την ανάδειξη εκπροσώπων της χώρας στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, σύμφωνα με τον ν. 4255/2014 (Α’11), καθώς και για τη διεξαγωγή εθνικού δημοψηφίσματος, σύμφωνα με τον ν. 4023/2011 (Α’ 220).
    2. Σε περίπτωση διενέργειας την ίδια ημέρα βουλευτικών εκλογών και ευρωεκλογών ή βουλευτικών εκλογών και εθνικού δημοψηφίσματος δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις του παρόντος Κεφαλαίου, αλλά οι διατάξεις του ν. 4648/2019.
    3. Η παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 4648/2019 (Α’ 205) τροποποιείται ως προς το πεδίο εφαρμογής του ν. 4648/2019 ο οποίος εφαρμόζεται μόνο κατά τις βουλευτικές εκλογές και η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής:

    «1. Εκλογείς οι οποίοι την ημέρα των βουλευτικών εκλογών βρίσκονται εκτός της Επικράτειας, μπορούν να ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος και με την επιφύλαξη του άρθρου 2.».

  • 8 Ιανουαρίου 2024, 23:07 | Ελενα Μελεντη

    Η καθιέρωση της επιστολικής ψήφου (ελπίζω άμεσα και ηλεκτρονικής) αποτελεί μια καινοτόμο και πρακτικη εφαρμογή του δημοκρατικού δικαιώματος των Ελλήνων πολιτών εντός και εκτός της επικράτειας, αρκεί να γίνει με κάθε εξασφάλιση μυστικότητας.

    Είναι ιδιαίτερα σημαντικό βήμα στην διευκόλυνση των Ελλήνων της διασποράς, για την συμμετοχή τους στα πολιτειακά ζητήματα της πατρίδας.

  • 8 Ιανουαρίου 2024, 11:10 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    Καλημέρα σας, θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν πως θα ψηφίζουν οι Έλληνες ναυτικοί
    οι οποίοι υπηρετούν σε πλοία την ημέρα της ψηφοφορίας.

    Με μέριμνα των Πλοιάρχων και των αρμοδίων , Λιμενικών και Προξενικών αρχών να διευκολυνθούν οι ναυτικοί να ψηφίσαυν όχι μόνο όσοι θα ευρίσκονται σε λιμάνια (εσωτερικού ή εξωτερικού) ανα το κόσμο, αλλά και όσοι θα ευρίσκονται εν πλω.
    Ευχαριστώ

  • 30 Δεκεμβρίου 2023, 19:45 | Γεώργιος Μ

    Η επιστολική ψήφος είναι επικίνδυνη και λάθος διότι μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε αδιαφανείς διαδικασίες, σε εξαγορά ψήφων, σε απάτες κλπ. Δεν διασφαλίζεται πχ το ότι θα ψηφίσει ο έχων το δικαίωμα. Πιστεύω ότι καλύτερο μέτρο θα ήταν η ψήφος σε προξενείο ή πρσβεία, όπως κάνουν άλλες χώρες (πχ η Κύπρος).

  • 30 Δεκεμβρίου 2023, 11:57 | Φάνης Βαρτζόπουλος

    Άλλο ένα βήμα προς την εδραίωση ενός συνταγματικά καθιερωμένου δικαιώματος με σημαντική σημασία για τον απόδημο ελληνισμό. Το παρών άρθρο για τις ευρωεκλογές μπορεί να είναι ο πρόδρομος για αυτήν την εξέλιξη που αποτελεί αυτονόητο δικαίωμα σε πολλά κράτη παρόμοιας δημοκρατικής ωριμότητας με την Ελλάδα. Η διευκόλυνση για τους Έλληνες του εξωτερικού είναι τεράστια, θα μειωθεί η αποχή ενώ παράλληλα θα συνδράμει στη γενικότερη προσπάθεια εκμοντερνισμού του κράτους μας.

  • 29 Δεκεμβρίου 2023, 11:57 | Ανδριανος Παππας

    Η επιστολική ψήφος καταστρατηγεί βασικές δικλείδες διασφάλισης της εκλογικής διαδικασίας. Η μυστικότητα της ψήφου είναι εν αμφιβόλω, ενώ ανοίγει ο δρόμος και για ψήφο καθ’υπόδειξη, με εξαγορά ή και με εκβιασμό. Δεδομένης επίσης της πολύ διευρυμένης πρακτικής του να χρησιμοποιούνται οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες gov.gr καποιων πολιτών από άλλους (λχ παιδιά που διαχειριζονται τους λογαριασμους των γονέων τους, λογιστές, κλπ), θα μπορούσε κάποιος να εγγραφεί ως εκλογέας μέσω επιστολικής ψήφου χωρίς καν να το γνωρίζει.

    Κακιστη ρύθμιση προς χάριν δηθεν συμπεριληπτικότητας στην εκλογική διαδικασία. Αυτή θα μπορούσε να επιτευχθεί και με άλλους τρόπους, για παράδειγμα την απλοποίηση της διαδικασίας και την μείωση του απαιτούμενου χρόνου για να μπορέσει καποιος να δηλώσει και να ψηφίσει σε άλλο εκλογικό τμήμα της επιλογής του (ετεροδημότης).

    Η μονη περίπτωση που βγάζει νόημα και πρέπει να υλοποιηθεί είναι σε περιπτώσεις μονιμων κατοίκων εξωτερικού.

  • 29 Δεκεμβρίου 2023, 08:28 | Αθανάσιος Π.

    Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος με επιστολική ψήφο θα πρέπει όχι μόνο να εφαρμοστεί κατά τις ευρωεκλογές και δημοψηφίσματα αλλά και στις επόμενες εθνικές (βουλευτικές) και αυτοδιοικητικές εκλογές και μάλιστα θα πρέπει να επεκταθεί και με την καθιέρωση και της ηλεκτρονικής ψήφου διαμέσου των σύγχρονων ψηφιακών μέσων και πλατφορμών που διατίθενται σήμερα.
    Με τον τρόπο αυτό θα μειωθεί κατά πολύ μεγάλο ποσοστό και ιδιαίτερα από τη νέα γενιά ανθρώπων η αποχή.
    Η διασφάλιση της μυστικότητας της όλης διαδικασίας εξασφαλίζεται απόλυτα με τη σημερινή εξέλιξη των ψηφιακών μέσων αλλά και της επιστολικής ψήφου.

  • 29 Δεκεμβρίου 2023, 00:14 | Δημήτρης

    Η επιλογή επιστολικής ψήφου για όσους βρίσκονται εκτός επικράτειας ίσως είναι ένας σοβαρός λόγος για την τήρηση της Δημοκρατίας, και ας είμαι κάθετα αντίθετος.
    Ωστόσο, δεν βρίσκω κανέναν λόγο για τους υπόλοιπους πλην των ατόμων με κινητικά προβλήματα, καθώς για άλλες κατηγορίες υπάρχει πρόβλεψη για την ικανότητα πλήρους διαύγειας και αντίληψης κατά την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος.
    Σίγουρα οι αιτιάσεις «εποχικός» «φοιτητής» «γονείς μαθητών» και άλλες κατηγορίες είναι απλές δικαιολογίες. Σχολεία δεν λειτουργούν στις εκλογές και είναι προκαθορισμένος ο χρόνος εκλογών.
    Συνετή η προσπάθεια διευκόλυνσης αρκεί να μην γίνει η ευθύνη της ψήφου αντικείμενο ομαδικής συνεστίασης.

  • 29 Δεκεμβρίου 2023, 00:59 | Δημήτρης

    Η μυστικότητα της ψήφου δεν έχει να κάνει μόνο με την καταμέτρηση αλλά και την άσκηση του δικαιώματος, συνεπώς η διαδικασία δεν προβλέπει την τήρηση της μυστικής επιλογής αφού ο χώρος που θα γίνει δεν είναι ελεγχόμενος. (λχ παραβάν)
    Ίσως μία τροποποίηση που να περιγράφει το άνοιγμα του φακέλου ΜΟΝΟ από τον εκλογέα εντός κάποιας δημόσιας υπηρεσίας και σε ελεγχόμενο χώρο που να διασφαλίζει την ατομική και μόνο παρουσία.

  • 28 Δεκεμβρίου 2023, 22:07 | Γιάννης Ρ.

    Η επιστολική ψήφος ΔΕΝ διασφαλίζει τρία πράγματα:
    α) τη μυστικότητα της ψήφου
    β) την αποτροπή εκβιασμών, και
    γ) την αποτροπή εξαγορών ψήφων.

    Είναι βέβαιο ότι θα συμβούν και τα τρία, συγκεκριμένα θα βρεθούν π.χ. παπούδες ή άτομα σε συμπαράσταση να ψηφίσουν με τη βοήθεια των παιδιών, συγγενών ή συμπαραστατών τους (χάνεται το α), θα βρεθούν εκβιαστές να εκβιάσουν εξαρτώμενα ή ευάλωτα άτομα (χάνεται το β) και θα βρεθούν άτομα διατεθειμένα να παραδώσουν την «επιστολή» τους εν λευκώ και έναντι αντιτίμου και αντίστοιχα χρηματοδότες διατεθειμένοι να την εξαγοράσουν (χάνεται και το γ). Σημειώνω ότι το β με το γ έχουν ομοιότητες και μπορούν να «συρρεύσουν», π.χ. πρώτα να επιχειρηθεί το γ και αν δεν τελεσφορήσει, να ακολουθήσει το β.

    Πρόκειται για μια κακή ρύθμιση, ακόμη και αν περιοριζόταν μόνο σε όσους για αντικειμενικούς λόγους δεν μπορούν να μεταβούν σε ένα εκλογικό τμήμα για να ψηφίσουν. Αλλά ακόμη και να περιοριζόταν μόνο σε αυτούς και πάλι θα ήταν μια κακή ρύθμιση, διότι θυσιάζει την ακεραιότητα της διαδικασίας (η οποία πλέον μπορεί να τρωθεί μονόπλευρα) προς χάρην κάποιων κατά τεκμήριο ομοιόμορφα κατανεμημένων ψήφων.