Άρθρο 12 – Περιεχόμενο ειδικών φακέλων ψηφοφορίας

1. Ο ειδικός φάκελος ψηφοφορίας περιέχει τα παρακάτω στοιχεία:
Α) Στην εξωτερική του πλευρά αναγράφονται το όνομα του αποστολέα (Υπουργείο Εσωτερικών), το όνομα και η διεύθυνση του παραλήπτη, καθώς και ο ειδικός εκλογικός αριθμός του εκλογέα.
Β) Στο εσωτερικό του φακέλου περιέχονται τα παρακάτω στοιχεία:
βα) Αίτηση – υπεύθυνη δήλωση επιστολικής ψήφου,
ββ) φάκελος επιστροφής επιστολικής ψήφου με προσυμπληρωμένη τη διεύθυνση του παραλήπτη (εκλογικού τμήματος),
βγ) το ψηφοδέλτιο, όπως αυτό περιγράφεται στην παρ. 2,
βδ) έντυπο οδηγιών και κατάλογος υποψηφίων ανά συνδυασμό σε αλφαβητική σειρά και με ξεχωριστή αύξουσα αρίθμηση ανά συνδυασμό, όπως αυτοί έχουν ανακηρυχθεί,
βε) ο φάκελος ψηφοφορίας,
βστ) πιθανό λοιπό σχετικό συνοδευτικό υλικό.
2. Το ψηφοδέλτιο τυπώνεται με μέριμνα του Υπουργείου Εσωτερικών. Το ψηφοδέλτιο είναι ενιαίο και περιλαμβάνει το σύνολο των κομμάτων ή των συνασπισμών κομμάτων που συμμετέχουν στις εκλογές κατά σειρά ανακήρυξης και ειδικό χώρο για την επιλογή των υποψηφίων κάθε συνδυασμού από τους εκλογείς.
3. Για την ενημέρωση των εκλογέων, το Υπουργείο Εσωτερικών αναρτά στην ιστοσελίδα του το ψηφοδέλτιο και λοιπά πληροφοριακά στοιχεία και λαμβάνει ειδική μέριμνα για τη μη αλλοίωση των συγκεκριμένων αρχείων.
4. Σε περίπτωση που υπάρχει απόλυτη ανάγκη, ο εκλογέας, μπορεί να εκτυπώσει σε λευκή σελίδα μεγέθους Α4 ή Letter με βάρος χαρτιού 80g/m2 το αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών ψηφοδέλτιο. Ψηφοδέλτια ασπρόμαυρης απόχρωσης θεωρούνται έγκυρα, αν δεν συντρέχουν άλλοι λόγοι ακυρότητας. Ομοίως, ο εκλογέας μπορεί να εκτυπώσει την αίτηση – υπεύθυνη δήλωση επιστολικής ψήφου από την ίδια ιστοσελίδα σε λευκή σελίδα των ίδιων διαστάσεων.
5. Οι φάκελοι ψηφοφορίας, μέσα στους οποίους τοποθετούνται τα ψηφοδέλτια, κατασκευάζονται ομοιόμορφα από αδιαφανές χαρτί λευκής απόχρωσης.
6. Ο ειδικός φάκελος ψηφοφορίας και τα περιεχόμενά του, όπως αυτά καθορίζονται στη παρ. 1, μπορούν να κατασκευαστούν από δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα ο οποίος διαθέτει την κατάλληλη τεχνογνωσία και υποδομή.
7. Ο ειδικός φάκελος ψηφοφορίας, ο φάκελος επιστροφής επιστολικής ψήφου και ο φάκελος ψηφοφορίας φέρουν ειδικό γνώρισμα γνησιότητας.
8. Απαγορεύεται η διακίνηση έντυπων υλικών των κομμάτων ή συνασπισμών συνεργαζόμενων κομμάτων ή άλλων φορέων μέσω του ειδικού φακέλου ψηφοφορίας.
9. Απαγορεύεται η διακίνηση του ειδικού φακέλου ψηφοφορίας από τρίτους, συμπεριλαμβανομένων και των πολιτικών κομμάτων.
10. Απαγορεύονται η αλλοίωση, πλαστογράφηση ή παραγωγή φακέλων με παρόμοια μορφή με αυτή του ειδικού εκλογικού φακέλου ή του φακέλου ψηφοφορίας.
11. Απαγορεύεται το άνοιγμα του φακέλου ψηφοφορίας και του φακέλου επιστροφής επιστολικής ψήφου από μη εξουσιοδοτημένα από τις διατάξεις του παρόντος πρόσωπα.
12. Η παράβαση των παρ. 10 και 11 τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον δύο (2) ετών. Η παράβαση των παρ. 12 και 13 τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών (3) ετών και χρηματικό πρόστιμο από εκατό χιλιάδες (100.000) έως τριακόσιες χιλιάδες (300.000) ευρώ.

  • 1 Ιανουαρίου 2024, 15:35 | Dionysios Ntais

    Θα πρέπει να υπάρχει μέσα στουσ φακέλους ένα κουπόνι η κάτι παρόμοιο που να μπορεί να χρησιμοποιηθεί να καλύψει το κόστος επιστροφής του φακέλου από το εξωτερικό ειδικά.

  • 29 Δεκεμβρίου 2023, 11:22 | Yiannis

    Ελπίζω μετά τις πρώτες 1-2 δοκιμαστικές εκλογικές διαδικασίες να επεκταθεί αυτό το ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο και στις ψηφοφορίες στα εκλογικά τμήματα. Πέρα από το προφανές οικολογικό και οικονομικό όφελος, είναι παράλογο να θεωρούμε ότι οι ψηφοφόροι με επιστολική ψήφο είναι ικανότεροι στο να χρησιμοποιήσουν ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο κάπως πιο περίπλοκο από τα «κλασικά» ψηφοδέλτια των κομμάτων.

  • 29 Δεκεμβρίου 2023, 00:59 | Δημήτρης

    Η εκτύπωση του ψηφοδελτίου από εκτυπωτή του εκλογέα καταρρίπτει όλες τις αξίες της μυστικότητας και προτείνω να διαγραφεί.
    Προφανώς και θα είναι ψηφοδέλτιο το οποίο δεν είναι «όμοιο» με τα υπόλοιπα και παραβιάζει όλα τα άρθρα σχετικά με την ακεραιότητα της διεξαγωγής των εκλογών στην Ελλάδα.

  • 28 Δεκεμβρίου 2023, 21:25 | Θοδωρής Διαμαντίδης

    Η παράγραφος 12 έχει τυπογραφικό λάθος, αφού αναφέρει παράγραφο 13 που δεν υπάρχει. Η σωστή διατύπωση μάλλον θα πρέπει να γίνει:
    «12. Η παράβαση των παρ. 8 και 9 τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον δύο (2) ετών. Η παράβαση των παρ. 10 και 11 τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών (3) ετών και χρηματικό πρόστιμο από εκατό χιλιάδες (100.000) έως τριακόσιες χιλιάδες (300.000) ευρώ.»