Άρθρο 33 – Διευκόλυνση ατόμων με αναπηρία στην παρακολούθηση του προεκλογικού διαλόγου

1. Μηνύματα κομμάτων και συνασπισμών κομμάτων, καθώς και πολιτικές εκδηλώσεις, συνεντεύξεις τύπου και άλλες συναφείς εκδηλώσεις που μεταδίδονται βάσει του άρθρου 45 του π.δ. 26/2012 (Α΄ 57) συνοδεύονται από διερμηνεία νοηματικής γλώσσας. Σε περίπτωση παραβίασης του πρώτου εδαφίου, τα μηνύματα και οι εκδηλώσεις δεν μεταδίδονται.
2. Συνεντεύξεις αρχηγών πολιτικών κομμάτων από τη δημόσια τηλεόραση, καθώς και από ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς πανελλαδικής εμβέλειας μεταδίδονται ταυτόχρονα και στη νοηματική γλώσσα. Σε περίπτωση μη τήρησης της ανωτέρω υποχρέωσης, το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης μπορεί να επιβάλει πρόστιμο έως και είκοσι χιλιάδες ευρώ (20.000€) στον τηλεοπτικό σταθμό.

  • 10 Ιανουαρίου 2024, 17:11 | Κωνσταντίνος Στεφανίδης

    Αναφορικά με το Άρθρο 33, απο την Εθνική Αρχή Προσβασιμότητας προτείνεται η συμπερίληψη στην παρ. 1 του εδαφίου που περιλαμβάνεται σε αγκύλες ([]):

    Άρθρο 33 -Διευκόλυνση ατόμων με αναπηρία στην παρακολούθηση του προεκλογικού δια-λόγου
    1. Μηνύματα κομμάτων και συνασπισμών κομμάτων, καθώς και πολιτικές εκδηλώσεις, συ-νεντεύξεις τύπου και άλλες συναφείς εκδηλώσεις που μεταδίδονται βάσει του άρθρου 45 του π.δ. 26/2012 (Α΄ 57) συνοδεύονται από διερμηνεία νοηματικής γλώσσας [και υποτιτλισμό]. Σε περίπτωση παραβίασης του πρώτου εδαφίου, τα μηνύματα και οι εκδηλώσεις δεν μεταδίδονται.
    2. […]

    Για την Εθνική Αρχή Προσβασιμότητας
    Ο Πρόεδρος
    Καθηγητής Κωνσταντίνος Στεφανίδης

  • Ε. Στο άρθρο 33 «Διευκόλυνση ατόμων με αναπηρία στην παρακολούθηση του προεκλογικού διαλόγου»:
    i) Η παρ. 1 να συμπληρωθεί ως ακολούθως:
    «1. Μηνύματα κομμάτων και συνασπισμών κομμάτων, καθώς και πολιτικές εκδηλώσεις, συνεντεύξεις τύπου και άλλες συναφείς εκδηλώσεις που μεταδίδονται βάσει του άρθρου 45 του π.δ. 26/2012 (Α΄ 57) συνοδεύονται από διερμηνεία νοηματικής γλώσσας, υποτιτλισμό και ακουστική περιγραφή των εικόνων και των πλάνων του βίντεο. Σε περίπτωση παραβίασης του πρώτου εδαφίου, τα μηνύματα και οι εκδηλώσεις δεν μεταδίδονται».
    Αιτιολόγηση: Με την ως άνω προτεινόμενη συμπλήρωση επιδιώκουμε να διασφαλιστεί η ανεμπόδιστη παρακολούθηση του προεκλογικού διαλόγου τόσο από εκλογείς κωφούς που δεν γνωρίζουν νοηματική γλώσσα, όσο και από εκλογείς με ολική ή μερική απώλεια όρασης.

    ii) Μετά την παρ. 2 να προστεθεί νέα παρ. 3 ως ακολούθως:
    «Τα προεκλογικά προγράμματα των πολιτικών κομμάτων διατίθενται και σε εναλλακτικές μορφές, προσβάσιμες στα άτομα με αναπηρία (π.χ. μέσω προβάσιμων ιστοσελίδων, κείμενα σε μορφή Braille ή με μεγάλους χαρακτήρες, σε μορφές εύκολες για ανάγνωση -easy-to-read- κ.λπ.).
    Αιτιολόγηση: Με την ως άνω προτεινόμενη συμπλήρωση επιδιώκουμε να διασφαλιστεί η παρακολούθηση των προγραμματικών θέσεων των κομμάτων από το σύνολο των εκλογέων με αναπηρία, διευκολύνοντας έτσι την παρακολούθηση του προεκλογικού διαλόγου εν γένει.

  • 28 Δεκεμβρίου 2023, 20:11 | Vasita

    Bravo