ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε’ – ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΑΣΚΗΣΗΣ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ – ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ – ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΚΡΑΤΗΣΕΩΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ ΜΕΛΩΝ ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ– ΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ – Άρθρο 31 – Υποστήριξη αντιπροσώπων δικαστικής αρχής με αναπηρία

Στο άρθρο 63 του π.δ. 26/2012 (Α’ 57) προστίθεται παρ. 4 ως εξής:

«4. Εάν ο αντιπρόσωπος της δικαστικής αρχής ή ο προεδρεύων της επιτροπής είναι άτομο με αναπηρία, είναι δυνατή η ανάθεση καθηκόντων γραμματέα σε δύο (2) άτομα.».

  • Ζ) Να προστεθεί νέο άρθρο με το οποίο να δίνεται η δυνατότητα στα άτομα με αναπηρία, όπως άλλωστε ισχύει και σε άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα ακόμη και εάν βρίσκονται σε καθεστώς δικαστικής συμπαράστασης.
    Αιτιολόγηση: βλ. θέσεις στο άρθρο 2, σημείο V.

  • ΣΤ. Να προστεθεί νέο άρθρο που να τροποποιεί το άρθρο 36 του ν. 5043/2023 ως ακολούθως:
    «Άρθρο 36 – Χώρος υποδοχής και υποστήριξης εκλογέων με αναπηρία και μειωμένη κινητικότητα κατά τις βουλευτικές εκλογές Προσθήκη παρ. 3Α στο άρθρο 83 του π.δ. 26/2012
    Στο άρθρο 83 του π.δ. 26/2012 (Α’ 57), περί του τρόπου ψηφοφορίας κατά τις βουλευτικές εκλογές, προστίθεται παρ. 3Α ως εξής:
    3Α. Σε κάθε κατάστημα ψηφοφορίας στην ελληνική επικράτεια, στο οποίο δεν καθίσταται δυνατό όλα τα εκλογικά τμήματα να βρίσκονται σε ισόγειο όροφο και να πληρούν τα κριτήρια προσβασιμότητας Ατόμων με Αναπηρία (Α.μεΑ.), λειτουργεί χώρος υποδοχής και υποστήριξης εκλογέων με αναπηρία και μειωμένη κινητικότητα. Η λειτουργία, τα χαρακτηριστικά και ο ρόλος του χώρου προσδιορίζονται ως εξής:
    α. Ο χώρος υποδοχής και υποστήριξης […]
    ε. Ο δικαστικός αντιπρόσωπος επαληθεύει τα στοιχεία ταυτότητας του εκλογέα με τα αντίστοιχα στοιχεία του εκλογικού καταλόγου και διαβεβαιώνεται ως προς την ταυτοπροσωπία του. Στον χώρο εντός του διαχωριστικού ψηφοφορίας για την επιλογή του ψηφοδελτίου, αποκλειστική πρόσβαση, εφόσον είναι αναγκαίο, εκτός από τον εκλογέα, έχει ο συνοδός του εκλογέα, προκειμένου να βοηθήσει στην έκφραση της επιθυμίας του εκλογέα με την απαιτούμενη διακριτικότητα και εχεμύθεια για την τήρηση της μυστικότητας της ψήφου. […]»
    Αιτιολόγηση: βλ. θέσεις μας στο άρθρο 2, σημείο ΙΙΙ

  • 28 Δεκεμβρίου 2023, 20:38 | Basiliy

    Bravo