Άρθρο 5. Διαδικασία ρύθμισης και απαλλαγής από τα χρέη

1. Αν εκδηλωθούν αντιρρήσεις κατά του σχεδίου ρύθμισης οφειλών και δεν υποκατασταθούν κατά τη διαδικασία της παραγράφου 8 του άρθρου 4, η διαδικασία ρύθμισης και απαλλαγής από τα χρέη ξεκινά από την ημερομηνία της αίτησης, ημερομηνία από την οποία παύουν να εκτοκίζονται τα χρέη του οφειλέτη. Το δικαστήριο ελέγχει αυτεπαγγέλτως αν πληρούνται οι προϋποθέσεις για ρύθμιση και απαλλαγή χρεών.

2. Αν τα περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη και τα προσδοκώμενα εισοδήματα είναι επαρκή σε σχέση με τον αριθμό των πιστωτών και το ύψος των απαιτήσεών τους, μπορεί το δικαστήριο να περιοριστεί σε ρύθμιση των οφειλών που υφίσταντο κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης με την εξόφλησή τους, προβλέποντας περίοδο χάριτος που δεν μπορεί να υπερβαίνει τα τρία έτη με επιτόκιο ενήμερης οφειλής, και να διατάξει την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Το δικαστήριο μπορεί να ανακαλέσει ή να τροποποιήσει την απόφαση αυτή οποτεδήποτε μετά από αίτηση του οφειλέτη ή και του πιστωτή εφόσον δεν εξυπηρετείται η ρύθμιση.

3. Εάν τα περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη δεν είναι κατά την προηγούμενη παράγραφο επαρκή, το δικαστήριο, λαμβάνοντας υπόψη τα εισοδήματα του οφειλέτη από την εργασία του και σταθμίζοντας αυτά με τις βιοτικές ανάγκες του ιδίου και των προστατευόμενων μελών της οικογένειάς του, τον υποχρεώνει να καταβάλλει κάθε μήνα για χρονικό διάστημα από 3 έως 5 έτη ορισμένο ποσό για την ικανοποίηση των απαιτήσεων των πιστωτών του. Η καταβολή του ποσού αυτού γίνεται απευθείας στους πιστωτές του οφειλέτη. Σε κάθε περίπτωση, μέχρι τη λήξη της ανωτέρω περιόδου, πρέπει να έχει εξοφληθεί ποσοστό τουλάχιστον δέκα επί τοις εκατό των συνολικών οφειλών του, στο ύψος που αυτές ανέρχονταν κατά την ημερομηνία της υποβολής της αίτησης του άρθρου 4. Με την πάροδο του ανωτέρω χρονικού διαστήματος και εφόσον ο οφειλέτης ανταποκριθεί στους όρους που έχει θέσει το δικαστήριο, αυτό, με αίτηση του οφειλέτη που κοινοποιείται και στους πιστωτές κηρύσσει την απαλλαγή του από τα χρέη του, με την επιφύλαξη της παραγράφου 3 του άρθρου 6 του παρόντος νόμου.

4. Με αίτηση του οφειλέτη ή πιστωτή μπορεί να τροποποιείται η ανωτέρω απόφαση ως προς το ύψος των μηνιαίων καταβολών, εφόσον τούτο δικαιολογείται από μεταγενέστερα γεγονότα ή μεταβολές της περιουσιακής κατάστασης και των εισοδημάτων του οφειλέτη.

5. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, ιδίως σε περιπτώσεις χρόνιας ανεργίας, σημαντικών προβλημάτων υγείας, εισοδήματος που δεν επαρκεί για την κάλυψη στοιχειωδών βιοτικών αναγκών, είναι δυνατός ο προσδιορισμός χαμηλότερων ή και μηδενικών καταβολών, ακόμη κι αν δεν προκύπτει κατ’ αυτόν τον τρόπο η εξόφληση του ποσοστού της παραγράφου 3 του παρόντος άρθρου. Το Δικαστήριο δύναται να επανεξετάζει κάθε οκτώ μήνες, ή και νωρίτερα αυτεπαγγέλτως ή μετά από αίτηση του οφειλέτη ή πιστωτή, την εξακολούθηση της συνδρομής των παραπάνω προϋποθέσεων.

  • 29 Οκτωβρίου 2009, 11:40 | Λία

    Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

    Κάποια στιγμή πρέπει κάποιο δικαστήριο να δικαιώσει όλους εμάς τους ανθρώπους για το καταναλωτικό πλαίσιο το οποίο έχει δημιουργηθεί από τα ΜΜΕ και στο οποίο μας «αναγκάζουν» να ζούμε μέσα από συνεχείς βομβαρδισμούς και καθημερινή πλύση εγκεφάλου. Τα πρότυπα που παρουσιάζονται κυρίως στην τηλεόραση αφορούν μη υπαρκτές καταστάσεις για τον μέσο άνθρωπο. Παρ’ όλα αυτά «αναγκαστικά» πιστέψαμε ότι μπορούν να συμβούν. Ταυτόχρονα, το γεγονός αυτό έγινε αντικείμενο εκμετάλλευσης από τις τράπεζες, οι οποίες παρακαλούσαν να σου δώσουν πιστωτική κάρτα και ανοιχτό δάνειο χωρίς φυσικά κανένας τους να εξηγεί τις συνέπειες και χωρίς βέβαια να θεωρείται βασικό κριτήριο το εισόδημα του καθενός. Τώρα, για να μπορέσει κανείς να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις, οι οποίες συνολικά ξεπερνούν το τριπλάσιο του ετήσιου εισοδήματός του κατά μέσο όρο, πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος, ναι μεν να πληρώσουμε οι καταναλωτές το τίμημα για να βάλουμε μυαλό, αλλά να είναι ένα μηνιαίο ποσό βατό προς το μηνιαίο εισόδημα του καθενός με σκοπό την ολική αποπληρωμή των οφειλών. Για να γίνει αυτό πρέπει να δεχτούν οι τράπεζες να δημιουργήσουν πακέτα ικανοποιητικά και με λίγους τόκους ώστε ανεξαρτήτως εισοδήματος (από τη στιγμή που υπάρχουν ήδη οι οφειλές είναι μάταιο άλλωστε να ρωτούν το εισόδημα), να μπορέσει ο κόσμος να τα «συμμαζέψει» όλα μαζί και να τελειώνει το θέμα εκεί- να πληρώνει ένα ποσό κάθε μήνα από το να του φεύγει όλος ο μισθός.

    Ευχαριστώ πολύ για το μέλλον που μου υποσχεθήκατε. Προσδοκώντας την υλοποίησή του, Διατελώ
    Με εκτίμηση

  • 29 Οκτωβρίου 2009, 11:30 | ΓΟΥΒΑΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    Δούλευα επί 25 έτη σε μία βιοτεχνία με καλό μισθό. Τα τελευταία 4 χρόνια πληρωνόμουν σε ευρώ λιγότερα από ότι έπαιρνα σε δραχμές λόγω του ότι ο εργοδότης μου είχε οικονομικά προβλήματα. Αλλά και αυτά τα χρήματα τα έπαιρνα σε πολλές δόσεις με αποτέλεσμα να χρεώνω πιστωτικές κάρτες και δάνεια. Τον προηγούμενο Δεκέμβριο ο εργοδότης μου με απέλυσε και προσέλαβε στην θέση μου έναν νεαρό με τον βασικό μισθό. Λόγω οικονομικών προβλημάτων του δεν μου έδωσε ούτε την αποζημίωσή μου λέγοντάς μου ότι κάποια στιγμή θα με ξεχρεώσει. Εγώ υπέγραψα την απόλυσή μου για να πάω τουλάχιστον στο ταμείο ανεργίας. Με τον πρώην εργοδότη μου είμαστε και συγγενείς και επειδή γνωρίζω πραγματικά ότι αντιμετωπίζει πρόβλημα αδυνατώ να κινηθώ δικαστικά εναντίον του. Τώρα ένα χρόνο παίρνω 472 ευρώ και χρεώνω μία κάρτα για να ξεχρεώσω την άλλη με αποτέλεσμα να με πνίγουν οι τόκοι. Η σύζυγός μου έχει ένα σπίτι αγορασμένο με δάνειο και έτσι φαινόμαστε και ιδιοκτήτες με αποτέλεσμα να μην παίρνω ούτε κάποιο επίδομα ενοικίου το οποίο όλοι οι αλλοδαποί που εργάζονται στην Χώρα μου λιγότερα χρόνια από εμένα να το παίρνουν. Είμαι 48 ετών έχω δύο παιδιά (το ένα του δημοτικού) και δεν ξέρω τί να κάνω. Η μοναδική μου περιουσία είναι ένα αυτοκίνητο του 1991 και ένα χωράφι αξίας 2000 ευρώ. Ευχαριστώ

  • 29 Οκτωβρίου 2009, 11:25 | κωστας ΕΛΛΗΝΑΣ

    Δώσατε στους τραπεζίτες 28 δις για να στηριχτεί το χρηματοπιστωτικο σύστημα σύμφωνα με τη θεωρία του FRIEDMAN .

    Υποχρεώστε τους τώρα να κάνουν αύξηση κεφαλαίου με ΊΔΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ και εμεις θα πληρώσουμε τα δάνεια μας.

    Δεν είμαστε ζητιάνοι,αλλά ζητούμε δίκαιη μεταχείρηση.

    Πρώτα θα » ρίξουνε » τα υπεξεραιμένα λεφτά (παράνομες και αδιαφανείς αυξήσεις κεφαλαίων την περίοδο του χρηματηστηρίου) οι τραπεζίτες και μετά εμείς .

    ΥΣ διαφωνώ με το σχέδιο νόμου διότι το θεωρώ «πολιτική » κάλυψη απέναντι στις τράπεζες.
    Αφηστε τους να κατασχέσουν όλα τα Ελληνικα σπίτια

  • 29 Οκτωβρίου 2009, 10:33 | Σ.Α.

    ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΟ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ. ΔΑΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΟΜΩΣ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ ΝΑ ΛΗΦΘΕΙ ΜΕΡΙΜΝΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΜΕΝΟΥΝ ΣΤΑ ΕΝΟΙΚΙΑ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΗΣΘΕΙ Ο ΣΥΝΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΔΑΠΑΝΗΣ ΤΟΥ ΕΝΟΙΚΙΟΥ, ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΑΝΑΛΟΓΗ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΟΙΑΣ ΤΟΥ ΟΦΕΙΛΕΤΗ? ΕΠΙΣΗΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΦΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΤΥΧΟΝ ΟΦΕΙΛΕΣ ΣΕ ΕΦΟΡΙΑ.

  • 29 Οκτωβρίου 2009, 10:42 | Παύλος Μουδας

    Συγχατητήρια για αυτή την πρωτοβουλία διαβούλευσης για ουσιαστικά
    ζητήματα.Επί του θέματος θέλω να καταθέσω και την προσωπική εμπειρία σχετικά με τους ΕΓΓΥΗΤΕΣ οι οποίοι έχουν υπογράψει σε πιστωτική κάρτα για ποσό 1000 € και αυθαίρετα η Τράπεζα αύξησε το πιστωτικό όριο 4500€ χωρίς να ερωτηθώ και σήμερα η τράπεζα με υποχρεώνει να αποπληρώσω αυτό το ποσό σαν τρίτος και χωρίς να έχω εγώ συμμετοχή σε όλο αυτό το οικονομικό πλαίσιο.
    Εν κατακλείδι πλήρει απαλλαγεί και των ΕΓΓΥΗΤΩΝ …..

  • 29 Οκτωβρίου 2009, 09:25 | Αλεξανδρος Αλεξιαδης

    Εφόσον δεν έχετε διασφαλίσει την εφαρμογή των νόμων περί προστασίας των καταναλωτών στις συναλλαγές τους με τις τράπεζες και κάθε τράπεζα κάνει του κεφαλιού της με θύματα μεμονωμένους, απεγνωσμένους πολίτες, συμφωνώ με όσους υποστηρίζουν ότι ο οφειλέτης θα πρέπει να εμπλακεί όσο το δυνατόν λιγότερο στις διαδικασίες. Θα τον φάνε.
    Ορίστε μια ανεξάρτητη αρχή στην οποία ο πολίτης θα μπορεί να υποβάλει μια αίτηση στη μορφή αίτησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος (ας είναι και ηλεκτρονική) και ας αναλαμβάνει κάποιος εκπαιδευμένος ένορκος δημόσιος υπάλληλος (ταγμένος στην εξυπηρέτηση του πολίτη) ή δικηγόρος ή ακόμα και επιτροπή το ρόλο του διαμεσολαβητή εφ’όλης της ύλης με δικαίωμα πρόσβασης σε στοιχεία τραπεζών, περιουσιακά και φορολογικά.
    Όπως ακριβώς έπαιρναν μπόνους οι υπάλληλοι των τραπεζών για τα δάνεια που χορηγούσαν ας πάρουν και οι διαμεσοαβητές κάποιο μπόνους για κάθε πολίτη που θα καταφέρουν να ξεμπλέξουν.
    Ούτως ή άλλως το όφελος απο την επανένταξη αυτών των πολιτών στην κοινωνία και την οικονομία με την ελπίδα ότι δεν θα ξανακάνουν τα ίδια λάθη θα είναι πολύ μεγαλύτερο.
    Εκτός αν ο σκοπός είναι να ξελασπώσουν οι τράπεζες και όχι τα νοικοκυριά και η κοινωνία μας.

    ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΚΑΝΤΕ ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΛΟ ΠΟΛΙΤΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    ΔΙΑΛΥΣΑΝΕ ΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΙΣΤΟ.
    Ο ΠΟΛΙΤΗΣ ΖΗΤΑ ΔΙΚΑΙΩΣΗ.

  • 29 Οκτωβρίου 2009, 09:47 | δημητρησ

    σχετικα με το αν καπιοσ βρησκετε σε κατασταση πτωχευσησ τι θα γεινη

  • 29 Οκτωβρίου 2009, 08:38 | KΟΛΛΙΑΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ

    Σε περιπτώσεις κατα τις οποίες τα περιουσιακα στοιχεία καλύπτουν τις οφειλές προτείνω να αναλαμβανει μια τραπεζα τα διάσπαρτα χρέη σε αλλες τράπεζες(καταναλωτικά,καρτες, ανοιχτα επαγγελματικά κλπ) και με μορφή ενός στεγαστικού δανείου (25 ετη)να αναχρηματοδοτείται με ευνοικούς όρους το σύνολο των οφειλών (κακός δανεισμός) των νοικοκυριών ετσι θα υπάρξη και διαθέσιμο εισόδημα για κατανάλωση χωρίς διαγραφή χρεών δηλ. δεν θα χάσουν οι τράπεζες.

  • 29 Οκτωβρίου 2009, 05:57 | manolis

    h tapini apopsi moy einai na min gsexname ti prepi na kanoume otan o alos theli voithia, na toy dosoyme to xeri na stathi sta podia toy, na mas eyxaristisi xarizontas toy to xamogelo toy einai kati poy den agorazete alla apoktiete apo geneodoria kai ola ta alla xarismata poy exei o ellhnas politis tis xoras tis eleytherias freedom!! spiridis manolis.

  • 29 Οκτωβρίου 2009, 03:59 | ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

    ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗΣ ΜΕ ΠΟΙΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΘΑ ΟΡΙΖΕΤΑΙ ΑΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ 3 Ή 5 ΕΤΗ Ή ΚΑΠΟΙΟ ΕΝΔΙΑΜΕΣΟ ? ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΘΟΡΙΖΕΤΑΙ ΕΞΑΡΧΗΣ ΜΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΘΕΣΗ Ο ΟΦΕΙΛΕΤΗΣ ΝΑ ΕΞΟΦΛΗΣΕΙ ΟΣΟ ΤΟ ΔΥΝΑΤΟΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΤΟΥ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ, ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΣ ΠΑΝΤΟΤΕ ΥΠΟΨΗ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ, ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΛΠ. ΟΠΩΣ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥΣ.
    ΕΠΙΣΗΣ ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΙ ΥΠΟΨΗ ΓΙΑ ΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΧΡΕΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΤ’ ΑΝΑΛΟΓΙΑ, ΑΝ ΔΗΛΑΔΗ ΕΞΟΦΛΗΣΕΙ ΤΟ 10% ΤΩΝ ΧΡΕΩΝ ΠΡΟΣ ΙΔΙΩΤΕΣ ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΝΑ ΕΞΟΦΛΗΣΕΙ ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΕΦ’ΟΣΟΝ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΒΑΡΥΝΘΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗ ΤΩΝ ΛΟΙΠΩΝ ΧΡΕΩΝ ΤΟΥ ΟΦΕΙΛΕΤΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΑΠΟ ΑΥΤΑ.

  • 29 Οκτωβρίου 2009, 02:51 | dimitris

    ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΣΩΣΤΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΚΑΙ ΘΑ ΔΩΣΟΥΝ ΑΝΑΣΑ ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ . ΕΑΝ ΧΡΩΣΤΑΣ 300000 ΣΕ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΑΡΤΕΣ ΚΑΙ ΘΕΛΕΙΣ 3000 ΤΟ ΜΗΝΑ ΔΟΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΕΧΕΙΣ ΠΕΡΙΠΟΥ ΜΕ ΤΟ..ΖΟΡΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΠΩΣ ΘΑ ΒΓΕΙΣ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙΣ? ΔΕΝ ΜΠΑΙΝΕΙΣ ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ ΜΕΣΑ? ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΖΩΗΣ ΜΙΑΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΜΕ 2 ΜΙΚΡΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΣΥΝΕΠΑΓΕΤΑΙ ΠΟΥ ΦΤΑΝΕΙΣ ΣΕ ΕΞΟΔΑ!!! ΘΑ ΜΟΥ ΠΕΙΣ ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΑΙΡΝΕΣ ΔΑΝΕΙΑ !! ΣΩΣΤΑ ΟΜΩΣ ΟΤΑΝ ΠΗΡΑ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ Η ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΟΥ ΠΗΓΑΙΝΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΑ . ΤΩΡΑ ΕΡΧΕΤΑΙ Ο…ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ ΩΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙΣ ΜΠΑΙΝΕΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΜΕΣΑ . ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΧΡΟΝΟΥ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙΣ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΕΑΝ ΔΕΝ ΓΙΝΕΙ ΚΑΤΙ ΑΠΟ ΠΛΕΥΡΑΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ . ΔΕ ΦΤΑΙΩ ΕΓΩ ΠΟΥ ΕΠΕΣΑ ΣΕ ΤΖΙΡΟ 70% ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΟΤΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ …ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΙΑ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΕΙ ΟΥΤΕ ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ …..
    ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΣΑΣ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΔΕΙΞΕΤΕ ΤΗΝ ΤΟΛΜΗ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΕΤΕ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΝΑ ΣΥΜΟΡΦΩΘΟΥΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΚΙ ΑΥΤΕΣ ΚΑΤΙ !!!

  • 29 Οκτωβρίου 2009, 01:14 | Χ. ΣΩΤΗΡΙΟΥ

    Συμφωνώ με την εύρεση τρόπου ευνοικής ρύθμισης των χρεών. Διαφωνώ απόλυτα με την πληρωμή μόνο 10% του χρέους και διαγραφή του υπολοίπου.
    Και εγώ όπως άλλοστε οι περισότεροι πήρα δάνειο για αγορά κατοίκίας το οποίο εξόφλησα στερούμενος πολλά απο τις «διασκεδάσεις» τύπου καφετέριας μπουζουκομάγαζα ρούχα πολυτελείας πολυτελή αυτοκίνητα διαβίωση σε βάρος του συνόλου κλπ. Όταν χαρίζονται χρέη δημιουργείται αυτόματα το συναίσθημα της αδικίας στους εξωφλούντες τις υποχρεώσεις τους. Φυσικά και οι απελπισμένοι από τα χρέη πρέπει να προστατευθούν από ένα κράτος δικαίου αλλα και οι δανειστές δεν είναι φιλανθρωπικά ιδρύματα. Θα πρότεινα τα εξής¨
    1. Να ευρεθει το αρχικό κεφάλαιο των δανείων.
    2. Να προστεθούν οι νόμιμοι τόκοι που το επιτόκιο ανα περίοδο θα το καθορίσει η τράπεζα της Ελλάδος.
    3. Να μην υπάρχει ανατοκισμός τόκων.
    4. Να αφαιρεθούν τα καταβληθέντα απο τον οφειλέτη.
    5. Το υπόλοιπο να καταβληθεί με δοσεις ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες του οφειλέτη που θα ελέγχονται ετησίως ώστε να αυξομειούται η δόση και για όσο διάστημα απαιτηθεί για την εξόφληση.
    6. Να μη χαρίζεται κανένα ποσό αλλά και ούτε να κληρονομείται το χρέος.
    7. Να μην του χορηγείται άλλο δάνειο μέχρι την εξόφληση.
    Με τον τρόπο αυτό και οι δανειστές δεν χάνουν από το κεφάλαιο και έχουν και κάποιο λογικό κέρδος από τους τόκους, οι δε οφειλέτες καταλαβαίνουν ότι πρέπει να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους και το κράτος δείχνει κοινωνικό πρόσωπο χωρίς να αδικεί άλλους και χωρίς να λαικίζει.

  • 29 Οκτωβρίου 2009, 00:07 | ΒΑΣΙΛΗΣ

    ΜΠΡΑΒΟ ΣΑΣ, ΑΥΤΟ ΘΑ ΠΕΙ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ.
    ΠΑΝΤΑ ΠΑΣΟΚ.

  • 28 Οκτωβρίου 2009, 23:52 | ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΧΑΛΚΙΑΣ

    ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΕΠΑΡΚΕΙΑ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΤΟΥ ΟΦΕΙΛΕΤΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΥΠΟΨΗ ΚΑΙ Η ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΓΓΕΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΕΝΘΕΤΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ. ΠΛΕΙΣΤΟΙ ΟΣΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ (ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ, ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΣ, ΕΜΠΟΡΟΙ) ΔΕΝ «ΔΙΑΦΕΤΟΥΝ» ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΟΙ ΙΔΙΟΙ, ΑΛΛΑ ΟΙ ΣΥΖΥΓΟΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ, ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΚΛΠ.

  • 28 Οκτωβρίου 2009, 22:27 | K.O

    Αντιλαμβάνομαι οτι κάποιος τέτοιος νόμος μπορεί να φέρει την κοινωνία σε συγκρουση. Αυτοί που ήταν συντηριτικοί και δεν ανοιγόντουσαν και δεν χρωστάνε με αυτούς που χρωστάνε και κάνανε ντολτσε βιτα

    Είναι αλήθεια, ότι μεγάλο μέρος δανείων γίνονται για καλοπέραση. Ταξίδια, ρούχα αυτοκίνητα..
    Η πήραν δάνεια για την δουλειά και είχαν να πληρώσουν ΦΠΑ 10 χρόνια. Μέχρι εδώ καλά.

    Υπάρχουν όμως και άνθρωποι που δεν δανείστηκαν για καλοπέραση. Δανείστηκαν για να αγοράσουν σπίτι, για να επεκτείνουν την δουλεία τους η να αντιμετωπίσουν την ρευστότητα κλπ (κακώς δεν προβλέπεται τίποτα γι αυτούς που δανείστηκαν για επαγγελματικούς λόγους)

    Ας πάρουμε όμως την πλευρά του δανειστή. Την τράπεζα. Έρχεται ένας και σου ζητάει δάνειο. Δεν βλέπεις την οικονομική του κατάσταση? Πως του δίνεις 2ο και 3ο και 13 δάνειο και 20 πιστωτικές. Η τράπεζα που δανίζει επισφαλώς είναι συνυπεύθυνη. Πρέπει να πληρώσει και αυτή.

  • 28 Οκτωβρίου 2009, 20:53 | ΧΡΗΣΤΟΣ

    ΕΓΩ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΙΑ ΡΥΘΜΙΣΗ ΚΑΤΑ ΤΕΤΙΟΝ ΤΡΟΠΟ ΩΣΤΕ Ο ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΗΣ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΟ 40% ΤΟΥ ΜΗΝΙΑΙΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΤΟ ΑΝΩΤΕΡΟ ΚΑΙ ΝΑ ΕΞΟΦΛΗΘΟΥΝ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΠΛΗΡΩΣ ΣΕ 5 ΧΡΟΝΙΑ.
    ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΔΕΧΟΝΤΑΝ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ.
    Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΑΞΙΕΠΑΙΝΗ.

  • 28 Οκτωβρίου 2009, 20:06 | Μαριος Σιδεριδης

    θεωρω πολυ σημαντικο να υποχρεωθει η τραπεζα να κανει νεο διακανονισμο με ευνοικο επιτοκιο ,χωρις να ζητησει εκ νεου δικαιολογητικα και εγγυητες.
    Δεν υπαρχουν πια εγγυητες σε αυτη τη χωρα ολοι εχουν παρει σπιτι και χρωστανε.
    Εγω πληρωνω ακομα κανονικα δοσεις που αγγιζουν τα 2.500 το μηνα,παρολο που ειμαι υποαπασχολουμενος και το μισο χρονο ανεργος.
    Δεν θελω να γινω απατεωνας μπαταξης,αλλα θα γινω αναγκαστικα οσο οι τραπεζες αρνουνται ευνοικη μεταφορα ,γιατι δεν εχω καλο εκκαθαριστικο,πια.
    Ας εγγυηθει το Κρατος για τη μεταφορα και ετσι οι τραπεζες δεν θα χασουν ουτε ευρω και μεις θα πληρωσουμε σε ευρω και οχι με την υγεια μας.

  • 28 Οκτωβρίου 2009, 20:47 | ΑΘΑΝ ΠΑΠΑΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ

    28.10.2009
    Τα θερμά μου και ολόψυχα συγχαρητήρια για τη δικτυακή πύλη !
    Θα ήθελα να ρωτήσω αν θα συνεχισθεί αμέριστη βοήθεια στο τραπεζικό σύστημα.Ελαβαν 4 δις από το Ελλην Δημόσιο, με επιτόκιο 10%, το οποίο θα αποπληρώσουν στις αρχές του νέου έτους.Τα χρήματα αυτά ήσαν των ελλήνων τίμιων – φορολογούμενων.Να μη το ξεχνάμε ποτέ αυτό.Επαναλαμβάνω των τίμιων φορολογούμενων ! Μη ξεχνάμε επίσης, ότι οι τράπεζες δανείζονται από την ΕΚΤ με 1% και στη συνέχεια οι ίδιες δανείζουν το Ελληνικό Δημόσιο με επιτόκιο 4%.Δεν χρειάζεται πλέον να δουλέψουν, διότι άνετα φέτος θα έχουν μόνο απ’αυτό το δανεισμό (γύρισμα δανικών χρημάτων) 2 δις € καθαρά κέρδη.
    Οσον αφορά τη διαγραφή δανείων σαφώς και είναι μιά πολύ δύσκολη υπόθεση που θα πρέπει να μελετηθεί εις βάθος, διότι προφανώς κάποιοι «κουτοπόνηροι» θα επωφεληθούν και κάποιοι «αγράμματοι» θα πληρώσουν, όπως γίνεται πάντοτε τη νύφη.Να ζητηθούν από τους οφειλέτες όλα τα δυνατά παραστατικά στοιχεία, της τελευταίας δεκαετίας (Ε9-τίτλους-φορολ δηλώσεις-διασταύρωση στοιχείων από λογαρ ΔΕΗ-δηλώσεις κτηματολογίου ανά την επικράτεια κλπ).
    Κουράγιο και δύναμη ! Είμαστε στο πλευρό Σας, για οτιδήποτε καιονούργιο και «αυτονόητο» !
    Συγχαρητήρια για τη προσπάθεια !

  • 28 Οκτωβρίου 2009, 18:12 | Στρουμπακης παναγιωτης

    Ολα καλα και συμφωνω απολυτα αλλα ο Ελληνας δεν εχει συνειδηση οτι περα απο το να παιρνει πρεπει και να πληρώνει τους φορους του,φπα κλπ.
    Πότε οι αρμοδιες υπηρεσίες θα πατάξουν τη φοβερή φοροδιαφυγη,κλπ.Στη μεγαλη τους πλειοψηφία ολοι οι ελευθεροι επαγγελματίες κανουν οτι μπορουν για να κλεψουν το κρατος.

  • 28 Οκτωβρίου 2009, 18:43 | Χ. Νουτσος

    Απο τα σχολια βλεπω το γενικο προβλημα της Ελλαδας.
    Αμα ο μαθητης παρει κακο βαθμο φταιει μονο ο καθηγητης , οι εξετασεις ηταν δυσκολες, οι γιατι να υπαρχουν βαθμοι και να μην περνανε ολοι?
    Εγω δε κρινω αμα οι οικοι (fitch, moody’s , sp) κρινουν σωστα η λαθος. Απλα τονιζω οτι καθε αλλαγη εχει και συνεπειες , και θα επρεπε να τις εξετασουμε πριν κανουμε προτασεις.
    Οι υβρεις ειναι συνηθως η απαντηση ανθρωπων του ειτε δεν εχουν την ικανοτητα κα κρινουν, η τους βολευει η λυση γιατι μαλλον πηραν δανεια τα οποια δεν μπορουν να πληρωσουν. Ειναι ισονομια και δικαιο να ζουν καποιοι με δανεικα και αγυριστα? Δε θα ηταν καλυτερα να παρουμε ολοι €10,000 να πληρωσουμε ολοι τα δανεια μας? Γιατι παντα στην Ελλαδα επωφελουνται οι λιγοι εις βαρος των πολλων? οσοι θεωρουν δικαιο να χαριζονται χρηματα παρακαλω να μου χαρισουν τα χρηματα τους. βεβαια ευκολα χαριζουμε ξενα χρηματα αλλα μαλλον πολλοι δυσκολα τα δικα μας. Αυτοι που ειναι υπερ αυτης της χαριστικης προτασεις ας χαρισουν το υστεριμα τους σε αυτους που χρωστανε…

  • 28 Οκτωβρίου 2009, 17:53 | ΣΚΑΛΙΔΗΣ ΜΠΑΜΠΗΣ

    οτι πειτε και εγω μαζι σας….απλα υπαρχουν ανθρωποι που ουτε κληρονομησαν, ουτε αυτοκινητο εχουν, ουτε δουλεια εχουν , ουτε εισοδηματα εχουν και χρωστανε, γιατι το φαινομενο δεν ξεκινησε τωρα, εχει τουλαχιστον 6 χρονια αρα καταλαβαινεις στα 6 χρονια αυτα οσοι δεν μπορουσαν να πληρωσουν ενα στεγαστικο σε τι διαδικασιες δανεισμου μπηκαν για να μην χασουν την πρωτη κατοικια δηλαδη δανειο στο δανειο και εχουν να αγορασουν καλτσα 3 χρονια για να πληρωνουν τα ανατοκιζομενα χρεη, καπου πρεπει να σταματηση αυτο και αν δεν σταματηση τωρα δεν μας βλεπω καλα ολους δηλαδη….απλα πρεπει να μπει σειρα γιατι τωρα σκαβουμε την επιφανεια και απο κατω εχει κοπρο τεραστια, λογικο να μυριζει ασχημα !!!

  • 28 Οκτωβρίου 2009, 17:30 | Dreamdaylost

    Άρθρο 5 παρ. 1: «παύουν να εκτοκίζονται τα χρέη του οφειλέτη» από τη στιγμή που ο τοκισμός των χρεών συνδέεται με συμβατικές υποχρεώσεις των συμβαλομένων γιατί να παύει αυτός? Ποιος θα αποζιμιώσει τους δανειστές? Με τον ίδιο τρόπο μπορεί δηλαδή να έρθει το κράτος και να αρχίσει να επιβάλει πλαφόν στις τιμές των αγροτών, των supermarket, κλπ κλπ και αποτελεί παράδειγμα επιβολής του κράτους στις αρχές τήρησης των συμβάσεων όσων τις συνάπτουν.

    Αφού το κράτος αναλαμβάνει να εκδόσει ένα τέτοιο νόμο, να αναλάβει και το κόστος και να αποζημιώνει τους δανειστές για τους χαμένους συμβατικούς τόκους.

    Αλλά μου λέτε ποιος χρηματοδοτεί το κράτος? Οι καλοπληρωτές φορολογούμενοι και πάλι δηλαδή μας ζητάτε οι σόφρωνες πολίτες να πληρώνουμε τους καλοπερασάκιδες????

    Άρθρο 5 παρ. 2: «προσδοκώμενα εισοδήματα» να είστε σίγουροι ότι τα λαμόγια (και μιλούμε και για τους αυτοαποκαλούμενους χαμηλόμισθους που απλά φροντίζουν να πέρνουν ΕΥΡΩ 800 και μπορεί να έχουν και άλλα ΕΥΡΩ 200 μαύρα) θα φροντίσουν να αποκρύψουν τα πραγματικά εισοδήματα τους αφενός και αφετέρου ποιος θα ορίσει ότι τα εισοδήματα επαρκούν?

    Πως θα περιορίσουμε τους καλοπερασάκιδες που από τα 1 200 ΕΥΡΩ θα υποστηρίξουν ότι χρειάζονται και τα 1 100 ΕΥΡΩ για τις ανάγκες τους (βλέπε σκυλάδικα, καινούργιες τηλεοράσεις, κλπ)?

    Άρθρο 5 παρ. 3: «κηρύσσει την απαλλαγή του από τα χρέη του» συνοπτικά λαμόγια όλης της Ελλάδας ενωθείτε και φεσώστε όσο μπορείτε όσους περισσότερους μπορείτε. Βγάλτε όσες πιστωτικές κάρτες θέλετε, πάρτε στεγαστικά με τους ηθικά παράνομους τρόπους που οι τραπεζητικοί σας αφήνουν να τα πάρετε (γιατί κανένα τραπεζικό στέλεχος δεν πήγε μέσα κρινόμενος για την ευκολία που έβγαζε δάνειο σε άτομο που είχε ήδη φεσωθεί και δεν άντεχε την δόση) γιατί που θα πάει θα πληρώσετε ένα 10% και μετά άλλο ένα, ένας θεός ξέρει πόσο 10%, 20% …) και γιούπι τη σκαπουλάρατε.

    Και εκεί που ο μέσος πολίτης πληρώνει ένα σπίτι με το 100% της αξίας του και όλους τους συμβατικούς τόκους…. εσείς θα το ‘χετε πάρει με 50%.

    Άρθρο 5 παρ. 4: «Με αίτηση του οφειλέτη ή πιστωτή» ξέρετε πολλούς οφειλέτες που φέσωσαν την αγορά και αποδείχτηκαν ανάξιοι τήρησης των συμβατικών τους όρων να κάτσουν και να ενημερώσουν ότι «τώρα βγάζω παραπάνω λεφτά, ελάτε να σας πληρώσω περισσότερα»? Να μπει διαδικασία ενημέρωσης των περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη και της οικογένειας του ώστε να εντοπίζονται περιπτώσεις ο πατέρας να έχει φεσώσει τράπεζες, εφορίες, ΙΚΑ κλπ και ο γιός ή η κόρη (η η γυναίκα του γιού) να έχει εταιρεία εκατομμυρίων?

    Άρθρο 5 παρ. 5: «χρόνιας ανεργίας» άμα θέλει να δουλέψει κανείς μπορεί!! κάθονται οι οικοδόμοι για τρεις και εξήντα με κίνδυνο να πέσουν από καμιά οικοδομή και έχεις τις καφετέριες της Ελλάδας τίγκα στους αργόσχολους και τους «μη μου άπτου». Να μπει όρος ότι έχει συμμετάσχει ο οφειλέτης σε διαδικασίες πρόσληψης του ΟΑΕΔ και ενώ οι αξιολόγηση των εργοδοτών ήταν θετική δεν κατάφερε να παραμείνει στην εργασία. Όχι πάμε σε δουλειές του ΟΑΕΔ και επειδή θέλουμε να ξυπνάμε 10 η ώρα μας πέταξε έξω ο εργοδότης και φταίει το σύστημα για αυτό.

  • 28 Οκτωβρίου 2009, 17:31 | Σταυρος

    παντρεμενος εδω και χρονια ειμαι κριε απο κατω και στην εργασια απο 14 χρονων αποπληροσα 150000 ευρο σε leasing απο τα 20 μεχρι τα 25 μου..απετειχα στη συνεχια επαγγελματικα και ειμαι εδω και χρονια στην εγορα εργασιας πουλησα ενα μικρο διαμερισματακι για τιν αποτυχια μου την επαγγελματικη που μου ειχε δοσει προικα η μανα μου!παρ ολα αυτα ομως δεν οφειλω πλεον πουθενα!!!!δεν αγορασα καινουριο αμαξι δεν πηγα ταξιδια δεν αγκιξα κατι που δεν εφτανα!!!!γιατι να μην μου επιστρεψουν κι εμενα αυτα που εδοσα?απο εκει και περα καλο ειναι η ρυθμιση αλλα οχι ρε παιδια το χαρισμα!!!τουλαχιστον το κεφαλαιο που πηραν να το επιστρεψουν με τον νομιμο ευροπαικο τοκο η με τον τοκο καταθεσης!βλεπετε κατι παραλογο σε αυτο?

  • 28 Οκτωβρίου 2009, 15:19 | ΣΚΑΛΙΔΗΣ ΜΠΑΜΠΗΣ

    κανετε μεγαλο λαθος κυριοι ανωνυμοι (δεν πιστευω οτι συμμετεχετε ενεργα στην κοινωνια μαλλον με τα λεφτα των δικων σας ζειτε) οταν λοιπον βγητε με το καλο και εσεις στην αγορα στην ανεργια και στις καθημερινες υποχρεωσεις και αναγκαστητε να δανειστειτε ευχαριστως να συζητησουμε, εγω σας λεω επωνυμα λοιπον απο την μερια μου οτι ειτε ετσι ειτε αλλιως απο ανθρωπους που δεν εχουν δεν θα παρουν σεντς, αρα αυτο που συμφερει ολους ειναι διακανονισμος, το επιπεδο του ας το βρουν οι αρμοδιοι και σας παρακαλω αν δεν χρωστατε η αν δεν σας ενδιαφερει το νομοσχεδιο σταματηστε να ασχολειστε, θα υπαρξουν και αλλα που ισως να σας αφορουν, και δεν καταλαβαινω πως θα σας επιρρεασει εσας η παραγραφη των χρεων απο τις τραπεζες με αποδεδειγμενη ανικανοτητα αποπληρωμης χρεων, αφου δεν ειστε απο αυτους που θα πανε στις τραπεζες να δανειστουν !!!
    http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=73489&cid=4

  • 28 Οκτωβρίου 2009, 15:16 | Σταυρος

    μια απλη συνεντευξη απο ολα τα λαμογια που χρωστανε θα σας πεισει οτι ολα τουσ τα χρεη εγιναν απο τζογο,υπερκαταναλοτισμο,λαθοι πασης φυσεως !λαθοι που εκαναν αυτοι και αυτοι πρεπει να πληροσουν!οχι εγω και ο καθε τιμιοσ καταναλοτης που αγοραζε και ξοδευε με οτι τον παιρνει….σιγουρα θα με πηξετε στησ αρνητικες βαθμολογιες…αλλα…δεν πειραζει!

  • 28 Οκτωβρίου 2009, 14:11 | Σταυρος

    εισαι νοικοκυρης΄?κακο του κεφαλιου σου!αγοραζες οτι μπορουσες μονο?κακο του κεφαλιου σου!ζητω τα λαμογια!ρε μαμα γιατι μου εμαθες να μην χρωσταω σε κανενα?γιατι???γιατι να μην αγοραζα κι εγω καινουριο αμαξι??γιατι να μην ζουσα σαν αρχοντας με λεφτα τα οποια καποια στιγμη δε θα τα επεστρεφα????ντροπη σου μανα που με εκανεσ τιμιο!!!

  • 28 Οκτωβρίου 2009, 12:51 | ΚΟΥΤΣΟΒΙΤΗΣ ΣΩΤΗΡΗΣ

    Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΑΣ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΜΑΣΤΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΜΗ ΥΠΑΡΞΗΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ. ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ, ΓΙΑ ΑΡΧΗ, ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣ ΤΗ ΘΕΤΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΚΑΙ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΩΣ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΚΑΠΩΣ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ. Η ΛΥΣΗ, ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΤΑΠΕΙΝΗ ΜΟΥ ΓΝΩΜΗ, ΕΣΤΙΑΖΕΤΑΙ ΣΤΑ ΥΠΕΡΚΕΡΔΗ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ 15ΕΤΙΑΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΚΑΙ ΕΚΕΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΣΤΙΑΣΤΟΥΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΔΙΟΡΘΩΣΕΩΝ.
    ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΟΥΤΕ ΕΧΩ ΔΑΝΕΙΣΤΕΙ ΟΥΤΕ ΕΧΩ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙ ΠΟΤΕ ΠΙΣΤΩΤΙΚΗ ΚΑΡΤΑ, ΟΜΩΣ ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΠΑΝΤΑ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΡΑΣΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ, ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΧΑΜΕΝΟΙ. ΣΤΗΝ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΟΙ ΧΑΜΕΝΟΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ (ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΣΕ ΣΥΝΟΛΟ ΕΧΟΥΝ ΥΠΕΡΚΕΡΔΗ) ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΟΣΟΙ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΑ,ΣΥΝΗΘΩΣ, ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΑ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΑ ΜΕ ΠΟΛΥ ΨΗΛΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ.
    Η ΛΥΣΗ, ΝΟΜΙΖΩ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΙΝΗΘΕΙ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ.
    ΟΛΟΙ ΟΣΟΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕΓΑΛΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΜΕ ΜΙΑ ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΝΑ ΕΞΟΦΛΟΥΝ ΟΛΟ ΤΟ ΔΑΝΕΙΟ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΟ 50% ΤΟΥ ΑΡΧΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ.
    ΤΑ ΘΕΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ, ΘΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΛΕΦΤΑ Η ΤΡΑΠΕΖΑ, ΘΑ ΦΥΓΕΙ Ο ΒΡΑΧΝΑΣ ΤΗΣ ΥΠΕΡΧΡΕΩΣΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ, Ο ΠΟΛΙΤΗΣ ΘΑ ΝΟΙΩΣΕΙ ΟΤΙ ΤΟΝ ΒΟΗΘΗΣΕ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ Η ΙΔΙΑ Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΑΙ ΘΑ ΚΙΝΗΘΕΙ ΠΑΛΙ ΧΡΗΜΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ. ΕΑΝ ΔΕΝ ΓΙΝΕΙ ΚΑΤΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟ, ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΘΑ ΧΡΕΩΚΟΠΗΣΟΥΝ, ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΘΑ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ, ΔΕΝ ΘΑ ΚΙΝΕΙΤΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ Κ.Ο.Κ.
    Η ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ ΑΥΤΗ ΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΣΤΟ ΟΤΙ ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΣΥΝΕΤΙΣΤΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΛΑΘΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΗΣ ΟΙΚΙΑΚΗΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΠΙ ΣΥΝΟΛΟΥ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΑΝΑΛΗΦΘΟΥΝ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ.

  • 28 Οκτωβρίου 2009, 12:41 | eleni georgiou

    επειδη εχη ρωτησει δικηγορο,δεν γινεται να χρωστας και να κανεις μεταβιβαση ακινητου σε συγγενη να γλυτωσεις και να πληρωσεις το 10 %.
    κινδυνευεις με την κατηγορια της καταδολιευσης και στην τελικη δεν γλυτωνεις το ακινητο.

  • 28 Οκτωβρίου 2009, 12:18 | ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

    ΣΤΗΝ ΠΑΡΆΓΡΑΦΟ 5 ΤΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 5 ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΑΝΑΦΕΡΕΙ
    Αρθρο 5 παρ 5. <> να προστεθεί στην ίδια παράγραφο του άρθρου 5 << σε περιπτώσεις χρόνιας ανεργίας , σημαντικών προβλημάτων υγείας καθώς και για άτομα με αναπηρίες ΑμεΑ με ποσοστό 50% τουλάχιστον , καρκινοπαθείς , και νεφροπαθείς τελικού σταδίου , καθώς και ατόμων που συντηρούν γονέα , σύζυγο , ή τέκνα με αναπηρία σε ποσοστό 67% και άνω , εισοδήματος που δεν επαρκεί κτλ…
    να ισχύει η ως άνω διευκόλυνση όπως ορίζει το άρθρο 21 παρ 6 του Συντάγματος.

  • 28 Οκτωβρίου 2009, 12:34 | ΚΟΥΝΑΒΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

    παρ.2 ποιος και πως θα εκτιμώνται τα περιουσιακά στοιχεία; Για παράδειγμα οικίες (κυρίως πατρικές), οικόπεδα, αγροτεμάχια με δύο ή περισσότερους συνιδιοκτήτες πιστεύετε ότι μπορούν να ρευστοποιηθούν και το ποσοστό του τιμήματος που αντιστοιχεί στον οφειλέτη μπορεί να προσμετρηθεί στα εισοδήματα;
    Για τα δάνεια και τις κάρτες που δόθηκαν από τις τράπεζες με μόνη προϋπόθεση την προσωπική εγγύηση του οφειλέτη το μοναδικό κριτήριο ρύθμισης να είναι το εισόδημα και συγκεκριμένα: συνολική δόση έως 40% του εισοδήματος με άμεση ολική απαλλαγή για τους οφειλέτες με εισόδημα κάτω από τα όρια της φτώχειας.
    Τα περιουσιακά στοιχεία θα προσμετρώνται μόνο για τα δάνεια που χορηγήθηκαν με εμπράγματη διασφάλιση (προσημείωση, υποθήκη κλπ).

  • 28 Οκτωβρίου 2009, 09:33 | Κωνσταντίνος

    Θα πρέπει να εξετάζονται και οι μεταβιβάσεις περιουσιών σε συγγενείς.

    Σε αντίθετη περίπτωση θα μπορούσε κάποιος να πάρει δάνεια, να κάνει μία αγορά κατοικίας και κατόπιν αφού την μεταβιβάσει στον αδερφό του να υπαχθεί στο νομοσχέδιο για να πληρώσει μόνο το 10% εις υγείαν των κορόιδων.

  • 28 Οκτωβρίου 2009, 09:32 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΣΩΣΤΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΚΙΝΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ.ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΑΝΤΩΣ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΗ ΣΗΜΑΣΙΑ Η ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΤΗΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΣΤΗΝΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ.
    ΣΑΝ ΕΝΑ ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ ΘΑ ΠΡΟΤΕΙΝΑ ΝΑ ΑΝΑΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΘΟΥΝ ΜΕ ΕΥΝΟΙΚΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΦΕΙΛΕΣ ΠΟΥ ΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΤΕΙΡΕΣΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΟΥΝ ΕΝΗΜΕΡΕΣ.
    ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΜΙΑΣ ΝΕΑΣ ΣΧΕΣΗΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΝΑ ΟΡΙΣΘΕΙ ΑΝΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΝΑΣ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗΣ ΤΩΝ ΧΡΕΩΝ.
    ΑΝ Ο ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΟΣ ΠΕΛΑΤΗΣ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ ΜΙΑ ΔΟΣΗ ΠΟΥ ΝΑ ΤΟΥ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΝΑ ΖΕΙ ΜΕ ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΤΟΤΕ ΟΥΤΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΘΑ ΧΑΣΕΙ ΟΘΤΕ ΚΑΙ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΘΑ ΧΑΣΟΥΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ.
    ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΟΠΟ ΑΥΤΟ ΟΜΩΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΕΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΣΤΗΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΕΛΑΤΕΣ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ.
    ΟΙ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΕΧΟΥΝ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΑΝΤΙ ΝΑ ΣΥΡΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΝ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΝΑ ΣΠΕΥΣΟΥΝ ΠΡΩΤΕΣ ΩΣ ΑΡΡΩΓΟΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΑΥΤΗ.

  • 28 Οκτωβρίου 2009, 08:44 | Μακρής Γεώργιος

    Καλά όλα αυτά αλλά θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας και κάποιες άλλες παραμέτρους που υπάρχουν σε αυτό το έργο. Για παράδειγμα σε καμία παράγραφο του νομοσχεδίου δεν τίθετε το θέμα σχετικά με αυτούς που χρωστούν σε διαφορετικές τράπεζες και μπορεί να έχουν και μία – δύο πιστωτικές κάρτες. Σε αυτή την περίπτωση υπάρχει το εξής πρόβλημα: η κάθε μία τράπεζα σωτά έγκρινε το εκάστοτε δάνειο βάση των δεδηλωμένων αποδοχών του ενδιαφερόμενου, και ας μην ξεχνάμε και την περίοδο την οποία όλες οι τράπεζες διοχέτευαν πιστωτικές κάρτες μέσω τηλεφωνημέτων σε όλους. Έτσι λοιπόν έχει δημιουργηθεί και μια μεγάλη κατηγορία οφελητών οι οπίοι χρωστούν πλέον σε 3-4 και 5 τράπεζες προσωπικά δάνεια και έχουν και 2 πιστωτικές κάρτες ανεξόφλητες, με αποτέλεσμα η συνολική οφηλή τους πλέον να ξεπερνά το μηνιαίο εισόδημα τους. Σε αυτούς πρακτικά δεν μπορεί να γίνει καμία ρύθμιση διότι η κάθε μία τράπεζα βλέπει την οφηλή του ξεχωριστά και βάση των αποδοχών του πρακτικά μπορεί σε κάθε μία ξεχωριστά να προβεί σε εξόφληση. Αυτό είναι ακριβώς το ίδιο λάθος που έκαναν οι τράπεζες όταν έδειναν δάνεια και δεν είχαν φτιάξει και ένα σύστημα ώστε να μπορούν να αξιολογούν την γενική οικόνα της πιστωτικής ικανότητας του καθενός ενδιαφερόμενου, και όχι μόνο εάν μπορεί να του χορηγηθεί το δάνειο βάση μόνο του εκαθαριστικού του.

    Μία προτυνόμενη λύση είναι να πάρετε πίσω τα 28 δισ και να δημιουργήσετε μέσω των κρατικών τραπεζών ΑΤΕ ή Ταμιευτήριο ένα πρόγραμμα εξόφλησης των ιδιοτικών τραπεζών με μικρό επιτόκιο και με δυνατότητα αναλογίας της δόσης του δανείου μέχρι το 40% των μηνιαίων αποδοχών του με ανάλογο άπλωμα χρόνου εξόφλησης αναλόγος το μέγεθος του ποσού.
    Σε ειδικές περπτώσεις όπως έχετε προβλέψει διαφράφοντε τα οφελούμενα.
    Έτσι πρακτικά ανασένουν τα νοικοκυριά και έχουν χρήμα για να το διοχετέψουν στην αγορά και να πραγματοποιηθεί η αναθέρμανση της οικονομίας. Πρακτικά αυτή τη στιγμή έχουμε φτάσει στο κομβικό σημείο να μαζεύουν οι τράπεζες το όλο διαθέσημο χρήμα που υπάρχει με αποτέλεσμα να μην κινήτε το εμπόριο με όλα τα συνακόλουθα που υπάρχουν.

  • 28 Οκτωβρίου 2009, 02:24 | Tedd Ofeiletis

    Για την παράγραφο 3, είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι οποιοσδήποτε οφειλέτης μπει στη μακρά και δαιλαδώδη διαδικασία ρύθμισης των οφειλών του είναι προφανές ότι επιθυμεί να αποπληρώσει μέρος της οφειλής του. Άρα η δυνατότητα της αποπληρωμής του 10% θα πρέπει να δίνεται σε όλους τους δανειολήπτες αποδεδειγμένα δεν μπορούν να αποπληρώσουν τις οφειλές τους (ακόμα και στην περίπτωση που έχουν εισοδήματα αλλά ανεπαρκή).
    Πρέπει λοιπόν να συντομευθεί ο χρόνος της όλης διαδικασίας και να αυτοματοποιηθεί κατά κάποιο τρόπο το συνολο των ενεργειών ώστε να είναι αποτελεσματικές.
    Ως προς την παραχώρηση της δυνατότητας από τον οφειλέτη στους πιστωτές να έχουν πρόσβαση στα περουσιακά / εισοδηματικά στοιχεία του, θεωρώ ότι ούτως ή άλλως ακόμα και σήμερα δεν υπάρχει πιστωτικό ιδρυμα που να μην λαμβάνει γνώση και της παραμικρής πληροφορίας σχετικά με τους μελλοντικούς και υπάρχοντες πελάτες (όχι πάντα με τη συγκατάθεση του πελάτη).

  • 28 Οκτωβρίου 2009, 00:51 | ΝΙΚΟΣ

    ΚΑΘΕ ΚΑΤΕΡΓΑΡΗΣ ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΟ ΤΟΥ .

    ΚΑΘΕ ΝΟΜΟΣ ΟΦΕΙΛΗ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣ ΚΑΙ ΑΦΟΥ Η ΒΟΥΛΗΣΗ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΛΥΣΗ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΙΩΝΙΣΕΙ ΑΣ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΜΕ ΔΙΚΑΙΟ ΤΡΟΠΟ. ΘΑ ΘΕΣΩ ΜΕΡΙΚΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΤΑΝΟΗΤΟ .

    ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟ ΝΑ ΧΑΡΙΖΟΥΜΕ ΔΑΝΕΙΑ ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ
    ΠΟΥ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΤΡΟΠΟ ΖΩΗΣ (ΥΠΕΡ ΚΑΤΑΝΑΛΟΤΙΣΜΟΣ)?

    ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΕΙ ΠΟΤΕ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΟ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΙΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΕΝΟΣ ΤΕΤΟΙΟΥ ΝΟΜΟΥ ?

    ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΝΑ ΠΑΡΑΠΛΑΝΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΕΛΕΓΧΟ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ ΜΕ ΠΑΝΩΤΟΚΙΑ ΚΑΙ ΨΗΛΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ ?

    ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΩ ΟΧΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟ.

    Ο ΝΟΜΟΣ ΑΥΤΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ
    ΝΑ ΕΠΑΝΑΫΠΟΛΟΓΙΣΕΙ ΤΟ ΔΑΝΕΙΟ ΜΕ ΠΛΑΦΟΝ ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΠΙ ΤΟΥ ΕΠΙΤΟΚΙΟΥ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΚΑΘΟΛΟΥ ΠΑΝΩΤΟΚΙΑ ΚΑΙ ΑΦΟΥ Ο ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΗΣ ΕΧΕΙ ΕΞΟΦΛΗΣΗ ΤΟ ΔΑΝΕΙΟ ΝΑ ΤΟΥ ΧΑΡΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ. ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΠΤΩΧΕΥΣΗ.

    ΑΝ ΤΩΡΑ ΕΧΕΙ ΕΞΟΦΛΗΣΗ ΜΕΡΟΣ ΑΥΤΟΥ ΕΩΣ 80% ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΑΙ ΤΟΚΟΥΣ (ΠΛΑΦΟΝ) ΓΙΑ ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΠΟΣΟ ΝΑ ΕΞΕΤΑΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΗ ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΑΥΤΑ
    ΝΑ ΤΟΥ ΧΟΡΗΓΕΙΤΑΙ ΝΕΟΣ ΑΤΟΚΟΣ ΔΙΑΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ . ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΠΤΩΧΕΥΣΗ.

    ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΞΑΚΡΙΒΩΜΕΝΗΣ ΟΛΙΚΗΣ ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΗ ΝΑ ΕΞΟΦΛΗΣΗ ΤΟ ΔΑΝΕΙΟ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΥΓΕΙΑΣ Η ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΘΑ ΡΕΥΣΤΟΠΟΙΕΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΗ ΟΠΟΥ ΑΥΤΗ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΑΝ ΤΟ ΠΟΣΟ ΤΗΣ ΡΕΥΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗ ΤΟΥ ΔΑΝΕΙΟΥ ΤΟΤΕ ΜΟΝΟ ΘΑ ΚΗΡΥΣΣΕΤΕ ΣΕ ΠΤΩΧΕΥΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ
    ΑΝΑ ΕΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ ΤΟΥ.

    ΠΡΕΠΕΙ ΠΙΣΤΕΥΩ ΑΥΤΟΣ Ο ΝΟΜΟΣ ΝΑ ΑΠΟΘΑΡΡΥΝΕΙ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗΣ ΕΝΟΣ ΔΑΝΕΙΟΥ ΝΑ ΔΑΝΕΙΖΟΝΤΑΙ.

    ΠΡΕΠΕΙ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΝΑ ΔΑΝΕΙΖΟΥΝ ΜΕ ΞΕΚΑΘΑΡΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΕΞΕΤΑΖΟΥΝ ΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗΣ ΤΟΥ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΗ.

    ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ Η ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΕΝΘΑΡΡΥΝΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΤΟΝ ΔΑΝΕΙΣΜΟ.

  • 28 Οκτωβρίου 2009, 00:46 | ΤΑΣΣΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

    Θεωρώ καταρχάς θετικό ότι αντιμετωπίζεται ενα σημαντικό θέμα, το οποίο πλήττει την κοινωνική συνοχή ως διογκούμενο φαινόμενο,όμως θα πρέπει να ληφθεί υπόψη σε όλη τη φιλοσοφία του νομοσχεδίου η κοινωνική αντίληψη και όχι μόνο η οικονομική, δικαστική και τραπεζική αντίληψη απο τις οποίες φαίνεται να κυριαρχούνται οι διατάξεις του.
    Δεν φαίνεται απο τις διατάξεις της παρ.5 η δυνατότητα στον οφειλέτη να έχει δεύτερη ευκαιρία καθώς δεν θα μπορει να αναπτύξει δραστηριότητες ή να δανειστεί αν το επιθυμεί και τυπικά και ουσιαστικά είναι σε ομηρία εως ότου απαλλαγεί απο τα χρέη του.

  • 27 Οκτωβρίου 2009, 23:40 | Τάσος Κουτελιέρης

    Συγχαρητήρια για την την προσπάθεια που κάνετε για τους αδύνατους οικονομικά πολίτες .
    Συμπλήρωματικά η άποψή μου είναι ότι οι άνθρωποι αυτοί που οφείλουν και μπαίνουν σ’ αυτή την ρύθμιση , εφ’ όσον είναι παραγωγικοί , θα ήταν χρήσιμο και για τους ίδιους και τις αποπληρωμές των χρεών τους , να τους δίνεται η ευκαιρία από τις ίδιες τις τράπεζες ή μέσω ΟΑΕΔ κατά προταιρεότητα να εργάζονται και να αποπληρώνουν , πχ : ένας οφειλέτης που δύναται να παράγει έργο να προτείνεται από την τράπεζα που δανείστηκε, τα οφειλόμενα , σε μια επιχείρηση για να εργαστεί , ν και αν γινόταν ένα πάντρεμα με τις επιχειρήσεις που δανίζονται από τις τράπεζες δηλάδή για την έγκριση χρηματοδοτήσεων στις επιχειρήσεις , στα κριτήρια της έγκρισης της χρηματοδότησης να περιλαμβάνονται κάποιες νέες θέσεις εργασίας , τότε θα είχαμε περισσότερο καλύτερα αποτελέσματα .
    οι τράπεζες θα έπαιρναν τα χρήματά τους και οι οφειλέτες θα έβρισκαν εργασία , έτσι θα ξεχώριζε και ο έντιμος από τον μη έντιμο …

    η κυβερνητική ομάδα είναι απ’ ότι φαίνεται η ικανότερη των τελευταίων 20 ετών , αν αξιολογήση αυτή την πρόταση , ίσως συμβάλλει στην ήδη καλή ιδέα του μέτρου που λάβατε.

    με φιλικούς χαιρετισμούς

  • 27 Οκτωβρίου 2009, 23:01 | Μαριος Σιδεριδης

    Θελω εδω να τονισω μια αλλη πτυχη του προβληματος που βιωνω προσωπικα.
    Ενω πληρωνω ,ακομη και τωρα με 3 και 5 μηνες δουλεια ατο χρονο ολες μου τις οφειλες σε καρτες και δανεια (που ειναι πολλες) επειδη δεν εχω μεγαλο εκκαθαριστικο (που θα μπορουσε να ειναι κατα παραγγελιαν ,αλλα δεν θελω να κανω απατη) δεν μπορω να κανω μεταφορα χρεων με ευνοικο επιτοκιο και ετσι πληρωνω υπερογκες δοσεις και οδηγουμε στην καταστροφη.
    σκεφτητε και αυτην την περιπτωση σας παρακαλω και πιθανον να υπαρχει μια λυση που θ αελαφρυνει χιλιαδες νοικοκυρια ,με εποχιακα Η καλιτεχνικα επαγγελματα.

  • 27 Οκτωβρίου 2009, 23:05 | Κωνσταντίνου Ιωνάθαν, Δικηγόρος

    Θα πρέπει να προστεθεί ρύθμιση περί τιμής πρώτης προσφοράς στην διαδικασία αυτή που σε καμμία περίπτωση δεν μπορεί να υπολείπεται της αντικειμενικής αξίας. Επίσης πρέπει να επισημάνουμε ότι τα «κοράκια» των πλειστηριασμών ήδη έχουν βρεί τους τρόπους να πετυχαίνουν εξευτελιστικές τιμές στους πλειστηριασμούς σε βάρος των δανειοληπτών. Πράταση προσθήκης στους λόγους ανακοπής:
    «Πάς έχων έννομο συμφέρον, δύναται να ζητήσει την ακύρωσή πλειστηριασμού, εάν το καταβληθέν εκπλειστηρίασμα υπολείπεται της αντικειμενικής αξίας. Οι αντιρρήσεις προβάλλονται με ανακοπή ή τριτανακοπή ενώπιον του Δικαστηρίου του τόπου του πλειστηριασμού μπορούν να προβληθούν οποτεδήποτε ακόμη και μετά από την δημοσίευση της κατοκυρωτικής έκθεσης και σε προθεσμία όχι άνω των δώδεκα μηνών μετά την επίδοση στον καθού, ή σε 24 μήνες άν ο ανακόπτων είναι τρίτος. η ανακοπή του άρθου τούτου επιδίδεται εντός προθεσμίας 30 ημερών από της καταθέσεώς της στο Υποθηκοφυλακείο ή αρμόδιο Κτηματολογικό Γραφείο της περιφερείας που κείται το ακίνητο. Για να έχει ισχύ η κατοκυρωτική πράξη, πρέπει επί ποινή ακυρότητος σε αυτήν να μνημονεύεται και η βεβαίωση της αρμοδίας ΔΟΥ περί του ότι η αξία του εκπλειστηριάσματος ξεπερνά την αντικειμενική αξία του εκπλειστηριαζομένου. Η διαδικασία χορήγησης της σχετικής βεβαίωσης απο τις κατα τόπους ΔΟΥ θα ρυθμισθεί με απόφαση του Υπουργού Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας που θα εκδοθεί σε προθεσμία 60 ημερών απο την δημοσίευση του παρόντος.»

  • 27 Οκτωβρίου 2009, 22:49 | ΔΟΥΛΦΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Οικονομολόγος πρώην Τραπεζικός

    Επαναδιατύπωση του άρθρου 5 σύμφωνα με το σκεπτικό που έχει αναπτυχθεί παραπάνω, ως εξής :

    Άρθρο 5
    Διαδικασία ρύθμισης ή / και απαλλαγής από τα χρέη

    1. [ Ως έχει ]

    2. Αν τα εισοδήματα – τρέχοντα και προσδοκώμενα – του οφειλέτη ή / και τα περιουσιακά του στοιχεία, εφόσον αυτά απαιτείται να ρευστοποιηθούν συνυπλογιζόμενα για την εξόφληση των οφειλών, είναι επαρκή σε σχέση με το ύψος των απαιτήσεών του συνόλου των πιστωτών, μπορεί το δικαστήριο να περιοριστεί σε ρύθμιση των οφειλών που υφίσταντο κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης με την εξόφλησή τους με επιμήκυνση της αρχικής περιόδου αποπληρωμής ή οποία δεν μπορεί να υπερβαίνει τα είκοσι έτη, προβλέποντας περίοδο χάριτος που δεν μπορεί να υπερβαίνει τα τρία έτη, με επιτόκιο ενήμερης οφειλής, και να διατάξει την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Το δικαστήριο μπορεί να ανακαλέσει ή να τροποποιήσει την απόφαση αυτή οποτεδήποτε μετά από αίτηση του οφειλέτη ή και του πιστωτή εφόσον δεν εξυπηρετείται η ρύθμιση.
    …………………………………………………………..
    5. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, ιδίως σε περιπτώσεις χρόνιας ή μεγάλου διαστήματος ανεργίας, σημαντικών προβλημάτων υγείας, εισοδήματος που δεν επαρκεί για την κάλυψη στοιχειωδών βιοτικών αναγκών, είναι δυνατός ο προσδιορισμός χαμηλότερων ή ακόμη και μηδενικών καταβολών, για ένα ορισμένο ή για το συνολικό χρονικό διάστημα ακόμη κι αν δεν προκύπτει κατ’ αυτόν τον τρόπο η εξόφληση του ποσοστού της παραγράφου 3 του παρόντος άρθρου. Το Δικαστήριο δύναται να επανεξετάζει κάθε οκτώ μήνες, ή και νωρίτερα αυτεπαγγέλτως ή μετά από αίτηση του οφειλέτη ή πιστωτή, την εξακολούθηση της συνδρομής των παραπάνω προϋποθέσεων.

  • 27 Οκτωβρίου 2009, 21:48 | ΓΙΑΝΝΗΣ

    ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΤΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ. ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΟΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΤΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥ. ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΜΕ ΝΟΜΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΓΩΝΕΙ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΟΡΙΖΕΤΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΣ. ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΛΟΓΟ ΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΔΙΟΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΟ ΕΞΗΣ. ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΟΤΑΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΕΚΤΙΜΗΣΟΥΝ ΕΝΑ ΑΚΙΝΗΤΟ, ΤΟ ΕΚΤΙΜΟΥΝ ΣΕ ΤΙΜΗ ΠΟΛΥ ΚΑΤΩΤΕΡΗ ΤΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΔΙΟΤΙ ΑΝ ΒΑΛΟΥΝ ΤΙΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ ΣΤΟΥΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ. ΑΝ ΟΛΑ ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΟΥ ΟΦΕΙΛΕΤΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 200.000 ΕΥΡΩ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΜΙΑ ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ. ΑΥΤΟ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΚΥΡΙΩΣ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΔΥΟ ΜΙΚΡΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΗΣ ΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΡΑΒΑΝΕ ΤΑ ΠΑΝΔΕΙΝΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ. ΑΝ Η ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 200.000 ΕΥΡΩ ΤΟΤΕ Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΕΙ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΞΗΣ. Ο ΟΦΕΙΛΕΤΗΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΙΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΤΟΥ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ. ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΚΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΘΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΘΑ ΑΥΞΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ.
    ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠ ΟΛΑ ΠΑΓΩΣΤΕ ΜΕ ΝΟΜΟ ΤΟΥΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ ΓΙΑΤΙ Ο ΧΕΙΜΩΝΑΣ ΕΧΕΙ ΠΟΛΛΑ ΕΞΟΔΑ.

  • 27 Οκτωβρίου 2009, 21:48 | Πρωτονοτάριος Αντώνης

    Εγώ θα ήθελα να μάθω τι θα γίνει με αυτούς, που οι τράπεζες πούλησαν τα χρέη τους, αφού δεν μπορούσαν να τα εισπράξουν, σε ιδιωτικές εταιρίες, κατά βάση του εξωτερικού η τουλάχιστον έτσι λένε και έχουν αναλάβει οι ελληνικές εισπρακτικές να εισπράξουν. Από τη μια σου λένε ότι πλέον δεν χρωστάς στην τράπεζα και από την άλλη η τράπεζα σε έχει στον Τειρεσία, και αν ζητήσεις χαρτί από την τράπεζα ότι όντως το χρέος πουλήθηκε δεν σου το δίνει.

  • 27 Οκτωβρίου 2009, 21:02 | ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΑΚΕΔΟΣ-ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ

    ΚΑΤΑΡΧΗΝ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ,ΑΦΟΥ ΕΠΙΤΥΓΧΑΝΕΙ ΤΗ ΒΑΣΙΚΗ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ..ΤΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ..ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΛΛΑΣΕΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΒΡΑΧΝΑ ΤΗΣ ΥΠΕΡΧΡΕΩΣΗΣ Κ ΜΑΣ ΚΑΝΕΤΕ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΜΙΑ ΑΝΑΣΑ,ΝΑ ΟΝΕΙΡΕΥΤΟΥΜΕ,ΝΑ ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ Κ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΙΑ ΝΕΑ ΑΡΧΗ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ.ΕΙΜΑΙ 26 ΕΤΩΝ ΜΕ ΔΙΑΠΙΣΤΩΜΕΝΗ ΑΝΑΠΗΡΙΑ 80%,Η ΟΠΟΙΑ ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΕ ΠΡΟ ΤΟΥ 19ου ΕΤΟΥΣ ΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΜΟΥ.Η ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΜΟΥ ΑΦΟΡΑ ΨΥΧΙΚΗ ΝΟΣΟ Κ ΛΑΜΒΑΝΩ ΣΥΝΤΑΞΗ ΘΑΝΑΤΟΥ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ ΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΙΚΑ.ΜΕ ΤΗ ΤΑΚΤΙΚΗ ΤΩΝ ΑΠΕΙΛΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ Κ ΤΩΝ ΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΕΧΩ ΑΠΟΠΕΙΡΑΘΕΙ ΝΑ ΑΥΤΟΚΤΟΝΗΣΩ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ Κ ΠΑΘΑΙΝΩ ΚΡΙΣΕΙΣ ΠΑΝΙΚΟΥ..ΖΩ ΜΕ 22 ΧΑΠΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ Κ ΧΩΡΙΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΥΓΓΕΝΩΝ Η ΦΙΛΩΝ.ΠΕΙΤΕ ΜΟΥ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΩΣ ΝΑ ΚΑΤΑΡΤΙΣΩ ΣΧΕΔΙΟ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗΣ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΤΡΑΠΕΖΑ?ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΡΩ ΛΟΓΙΣΤΗ,ΔΙΚΗΓΟΡΟ,ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ…??ΣΕ ΠΑΡΟΜΟΙΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ Κ ΠΕΝΙΧΡΑ ΕΣΟΔΑ ΘΑ ΠΡΟΤΕΙΝΑ ΝΑ ΚΑΤΑΤΙΘΕΝΤΑΙ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΤΟ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟ-Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΤΡΙΜΗΝΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ Η ΤΟ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΟ ΠΟΥ ΘΑ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ ΤΑ ΠΕΝΙΧΡΑ ΕΣΟΔΑ ΚΑΙ ΜΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΩΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΑΜΕΣΑ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ ΑΠΑΛΛΑΓΗΣ ΠΡΟΣΚΟΜΙΖΟΝΤΑΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ Κ ΤΑ ΕΚΠΡΟΘΕΣΜΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ.ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΟ ‘ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ’ΒΗΜΑ ΠΟΥ ΜΟΥ ΔΩΣΑΤΕ.

  • 27 Οκτωβρίου 2009, 21:20 | Κ. ΕΥΓΕΝΙΟΣ

    Θα πρέπει με ιδιαίτερη προσοχή να θεσπισθούν τα κριτήρια υπολογισμού των εισοδημάτων κάθε οφειλέτη. Αναφέρομαι στο ότι στην Ελλάδα εξαιρουμένων των μισθωτών δημοσίου και ιδιωτικού τομέα ουδενός άλλου είναι γνωστό το εισόδημά του κατά προσέγγιση. Δηλώνει όσο θέλει όποτε θέλει. Θα πρέπει να υφίστανται ασφαλιστικές δεικλέιδες που να μην επιτρέπεουν σε κάποιον, να δηλώσει και με 1-2 μάρτυρες να αποδείξει τελικά, εικονική αδυναμία πληρωμής της οφειλής.

  • 27 Οκτωβρίου 2009, 21:46 | Γ.Κ.

    Για τον κ.Χ. Νουτσο.

    Μα αυτοί οι οίκοι Fitch , SP, Moody’s κλπ δεν είναι αυτοί που ΔΕΝ πρόβλεψαν τίποτα στον κατακλισμό που ήλθε;Αυτοί δεν είναι που ‘εκριναν την πιστοληπτική ικανότητα της Ευρώπης και τελικά είχαν οι ίδιες πρόβλημα;
    -Βούδες θέλουν να είναι αλλά δεν μας το απέδειξαν.
    -Όσο για το ακριβό χρήμα μια είστε του τραπεζιτικού συστήματος,γιατί ΠΡΕΠΕΙ το χρήμα να είναι ακριβό με αυτά τα απλά μέτρα και να μην μπει πλαφόν οροφής επιτοκίων;Οι τράπεζες δεν έχουν εισπράξει πολλαπλώς τις επισφάλειες αυτές;
    Άρα κανονικά και μόνες του΄ΟΦΕΙΛΑΝ ΚΑΙ ΕΠΡΕΠΕ να ΧΑΡΙΣΟΥΝ ΤΑ ΧΡΕΗ στους υπερχρεωμένους δούλους τους.

  • 27 Οκτωβρίου 2009, 20:36 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

    Το μετρο αυτό της ρύθμισης η και της απαλλαγης μέρους των οφειλών είναι κατ’αρχήν πολύ καλό και μπορει να ενισχύσει την ρευστοτητα στην αγορά βοηθώντας χιλιάδες καταναλωτες να ανακτήσουν παλι την αγοραστική τους ικανότητα, αλλα και τις τράπεζες να μπορέσουν αν ειπσραξουν μέροσ των απαιτήσεων τους που υπο άλλες συνθήκες δέν θα μπορουσαν. Ωστόσο κατα την ρύθμιση οφειλών θα πρεπει να γίνεται και ενας εξορθλογισμός τους. Η υπερχρεωση οφειλεται κατα ένα μερος μεν στον υπερκαταναλωτισμο πολλών συμπολιτών μας αλλα κατα το μεγαλύτερο μέρος είναι διογκωμενες απιτήσεις απο παρανομους τόκους, πανωτόκια και τις λοιπές καταχρηστικές απαιτήσεις των τρπεζών.. Ειδικά αν καποιος εχει χρεη διαμπρφωμενα σε βάθος χρόνου πολλών ετων αν κατσουμε και υπολογίσουμε το πωε αυτά διαμορφωθηκαν μπορουμε να διαπιστώσουμε οτι ο δανειολήπτης χρωστα στην πραγματικότητα τα μισά η και λιγότερα απο οσα του ζητουν να πληρώσει. Θ απρεπει λοιπον να γίνεται ενας επανακαθορισμος των χρεων με βαση τα πραγματικα και νομιμα επιτοκια που ΘΑ ΕΠΡΠΕΠΕ να έχουν οι τράπεζες και να γίνεται και υπολογισμός όλων των πληρωμων που εχουν παραγματοποιήσει οι δανειολήπτες. Ειμαι σίγουρος πως τότε θα φανουν και αποκαλυφθουν σε μεγάλο βαθμό οι αυθαιρεσίες των τραπεζων και θα προδιοριστουν τα πραγαμτικα και νόμιμα χρεη των δανειοληπτων. Τελος θα ηταν χρησιμο να υπαρχει η δυνατοτητα διακανονισμου των χρεων και σε περιοδο μεγαλυτερη των 5 ετων ετσι ωστε ο δανειοληπτης να μπορει να πληρωνει μικορτερη δόση και αν διευκολυνεται περισσοτερο στην διαβιωση του.

  • 27 Οκτωβρίου 2009, 19:49 | ΣΚΑΛΙΔΗΣ ΜΠΑΜΠΗΣ

    Επιτελους μια κυβερνηση που δειχνει οτι ξερει τι σημασια του «κυβερνω ενα κρατος» τολμα και κυβερνα και τις τραπεζες. Τελικα αυτο που ειχαν σκοπο και εδιναν δανεια χωρις να λαμβανουν υποψιν τους τα εισοδηματα, ηταν η κατοικια και μαλιστα η πρωτη κατοικια (οι περισσοτεροι σιγουρα δεν εχουμε δευτερη).Επισης το μετρο βοηθα και τις ιδιες τις τραπεζες να κλεισουν τα βιβλια τους απο χρεη που δεν θα επαιρναν ποτε (αυτο για εκεινους που νοιαζονται για τις τραπεζες).Επισης και επειδη οι τραπεζες συνεχιζουν να βαζουν πανωτοκια (σε δυο μηνες πιστωτικη καρτα με υπολοιπο 10000 εφτασε 12750) και ολα ειναι παρανομα ειμαι και υπερ του επαναπροσδιορισμου του ολικου χρεους βγαζοντας εξω τα παρανομα πανωτοκια. Θα μπορουσα να γραφω μερονυχτα για ολα αυτα που εχουμε βιωσει τα τελευταια 5 χρονια και ειμαι υπερηφανος που δεν τους καναμε την χαρη να αυτοκτονησουμε απο την πιεση που εχουμε δεχθει. Κανενας δεν μπορει να παιζει ετσι με την αξιοπρεπεια του ατομου οπως επαιξαν τα πιστωτικα (ιδρυματα) καταστηματα.

  • 27 Οκτωβρίου 2009, 19:43 | stavros

    ΕΠΙΣΗΣ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΟΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΤΕΣ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ ΔΑΝΕΙΟ?ΘΑ ΑΠΑΛΛΑΣΕΤΑΙ Ο ΠΡΩΤΟΦΕΙΛΕΤΗΣ ΚΑΙ ΘΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΟΙ ΕΓΓΥΗΤΕΣ?Ή ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΥΣ Η ΑΠΑΛΛΑΓΗ, ΕΦΟΣΟΝ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥΣ , ΟΠΩΣ ΣΥΝΗΙΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ?ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΥΣ

  • 27 Οκτωβρίου 2009, 19:29 | Oligos

    Δυστυχώς επειδή το σχόλιο μου θα λογοκριθεί, δεν μπορώ να εκφραστώ όπως πρέπει στον κύριο από κάτω.
    Πάντως όλοι οι ολίγοι καταλαβαίνεται τι θέλω να πω.

    No more comments.

  • 27 Οκτωβρίου 2009, 19:14 | Χ. Νουτσος

    «Σε κάθε περίπτωση, μέχρι τη λήξη της ανωτέρω περιόδου, πρέπει να έχει εξοφληθεί ποσοστό τουλάχιστον δέκα επί τοις εκατό των συνολικών οφειλών του, στο ύψος που αυτές ανέρχονταν κατά την ημερομηνία της υποβολής της αίτησης του άρθρου 4. Με την πάροδο του ανωτέρω χρονικού διαστήματος και εφόσον ο οφειλέτης ανταποκριθεί στους όρους που έχει θέσει το δικαστήριο, αυτό, με αίτηση του οφειλέτη που κοινοποιείται και στους πιστωτές κηρύσσει την απαλλαγή του από τα χρέη του, με την επιφύλαξη της παραγράφου 3 του άρθρου 6 του παρόντος νόμου.»

    Εχοντας ορισει ως 10% το ελαχιστο ποσο πληρωμης αυτοματως οριζεται εως και ως το μεγιστο, γιατι ο οφειλητης δεν εχει κανενα λογ να πληρωσει ποσο μεγαλυτερο του 10%. Εργαζομαι στο εξωτερικο στον τραπεζικο τομεα. Αυτο θα εχει μεγαλο αντικτυπο στην αναλυση απο τους οικους οπως Fitch , SP, Moody’s σε οποιαδηποτε τιτλοποιηση. Θα κανει τον δανεισμο των τραπεζων ακριβοτερο οποτε το κοστος θα μετακυλησει στους καταναλωτες. Ουσιαστικα ολοι οι συνεπεις οφειλετες θα πληρωσουν την ασυνεπεια των λιγων κακοπληρωτων. Γιατι στην Ελλαδα παντα προσπαθουμε να τιμηρησουμε τους πολλους για να επωφελειθουν οι ολιγοι?

    Επισης η απαλλαγη της κυριας κατοικιας θα εχει ακομα μεγαλυτερο αρνητικο αντικτυπο. Θα προτεινα να ζητησετε απο την Fitch , SP, Moody’s την γνωμη τους σχετικα με το αντικτυπο που θα εχει η προταση νομου στις υπαρχουσες και μελλοντικες τιτλοποιησεις.

    Μετα Τιμης.