Άρθρο 19 Διάρκεια αποκλεισμού των διευθυντών – Προσθήκη άρθρου 56 Β στον ν. 4919/2022

Στον ν. 4919/2022 (Α’ 71) προστίθεται άρθρο 56 Β ως εξής:

«Άρθρο 56 Β
Διάρκεια αποκλεισμού
(παρ. 1 άρθρου 13θ Οδηγίας 2017/1132/ΕΕ)
1. Η διάρκεια του αποκλεισμού είναι ανάλογη της βαρύτητας της παράβασης και ειδικότερα:
α) για τις περ. α) και β) της παρ. 1 του άρθρου 56 Α για όσο χρόνο υφίσταται ανικανότητα για δικαιοπραξία,
β) για τις περ. γ) και δ) της παρ. 1 του άρθρου 56 Α για όσο χρόνο ο Α.Φ.Μ. βρίσκεται σε κατάσταση αναστολής,
γ) για την περ. ε) της παρ. 1 του άρθρου 56 Α μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας πτώχευσης,
δ) για τις περ. στ), ιβ) και ιγ) της παρ. 1 του άρθρου 56 Α για τρία (3) έτη από τον χρόνο που η απόφαση κατέστη τελεσίδικη,
ε) για τις περ. ζ), ια) και ιδ) της παρ. 1 του άρθρου 56 Α για πέντε (5) έτη από τον χρόνο που η απόφαση κατέστη τελεσίδικη,
στ) για τις περ. η), θ) και ι) της παρ. 1 του άρθρου 56 Α για δεκαπέντε (15) έτη από τον χρόνο που η απόφαση κατέστη τελεσίδικη, και
ζ) για την περ. ιε) της παρ. 1 του άρθρου 56 Α για όσο χρόνο διαρκεί ο αποκλεισμός του προσώπου σε άλλο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και πάντως όχι για μικρότερο χρονικό διάστημα σε σχέση με αυτό που απειλείται για την ίδια πράξη στην εσωτερική έννομη τάξη.
2. Μετά την ολοκλήρωση της διάρκειας αποκλεισμού της παρ. 1 το αποκλεισμένο φυσικό πρόσωπο διαγράφεται αυτοδίκαια από το μητρώο αποκλεισμένων διευθυντών του άρθρου 56 Α.».

  • για τους λόγους που αναλύονται στο σχόλιο μας στο άρθρο 18 προτείνεται η επαναδιατύπωση του άρθρου 19 ως εξής:

    Άρθρο 19 Διάρκεια και συνέπειες αποκλεισμού των διευθυντών – Προσθήκη άρθρου 56 Β στον ν. 4919/2022
    Στον ν. 4919/2022 (Α’ 71) προστίθεται άρθρο 56 Β ως εξής:
    «Άρθρο 56 Β
    Διάρκεια αποκλεισμού (παρ. 1 άρθρου 13θ Οδηγίας 2017/1132/ΕΕ)
    1. Η διάρκεια του αποκλεισμού είναι ανάλογη της βαρύτητας της παράβασης και ειδικότερα:
    α) για την περ. α) της παρ. 1 του άρθρου 56 Α για όσο διάστημα προβλέπει η απόφαση,
    β) για την περ. β) της παρ. 1 του άρθρου 56 Α για τρία (3) έτη από τον χρόνο που η απόφαση κατέστη αμετάκλητη,
    γ) για τις περ. γ) έως ε) της παρ. 1 του άρθρου 56 Α για πέντε (5) έτη από τον χρόνο που η απόφαση κατέστη αμετάκλητη, και εφόσον ο υπαίτιος κρατείται, από την επομένη της ημέρας κατά την οποία απολύεται από τη φυλακή,
    ζ) για την περ. στ) της παρ. 1 του άρθρου 56 Α για όσο χρόνο διαρκεί ο αποκλεισμός του προσώπου σε άλλο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και πάντως όχι για μικρότερο χρονικό διάστημα σε σχέση με αυτό που απειλείται για την ίδια πράξη στην εσωτερική έννομη τάξη.
    2. Μετά την ολοκλήρωση της διάρκειας αποκλεισμού της παρ. 1 το αποκλεισμένο φυσικό πρόσωπο διαγράφεται αυτοδίκαια από το μητρώο αποκλεισμένων διευθυντών του άρθρου 56 Α.
    3. Χωρίς να θίγεται η υποχρέωση αντικατάστασης της παραγράφου 3 του άρθρου 56Α, η συμμετοχή αποκλεισμένου διευθυντή σε διοικητικό συμβούλιο ανώνυμης εταιρίας δεν θίγει το κύρος της συγκρότησης του διοικητικού συμβουλίου. Πράξεις διαχείρισης ή εκπροσώπησης αποκλεισμένου διευθυντή είναι σχετικά άκυρες υπέρ συναλλασσόμενων τρίτων εφόσον οι τρίτοι δεν γνώριζαν (ή δεν αγνοούσαν από βαριά αμέλεια) το σχετικό αποκλεισμό.
    4. Τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους και με χρηματική ποινή από 20.000 μέχρι 200.000 ευρώ όποιος στο πρόσωπο του οποίου συντρέχει περίπτωση αποκλεισμού κατά την έννοια του άρθρου 56Α διενεργεί εν γνώσει του αποκλεισμού πράξεις διαχείρισης εταιρικών υποθέσεων κατά την έννοια της παραγράφου 2 του άρθρου 56Α .
    5. Η ανάθεση διαχείρισης των εταιρικών υποθέσεων σε αποκλεισμένο διευθυντή και η παράλειψη αντικατάστασης αυτού κατά την παράγραφο 3 του άρθρου 56Α τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο χιλίων (1.000) έως δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ, ανάλογα με τη βαρύτητα και τον αριθμό επαναλήψεων της παράβασης. Το διοικητικό πρόστιμο επιβάλλεται στο νομικό πρόσωπο για λογαριασμό του οποίου ο αποκλεισμένος διευθυντής διενεργεί πράξεις διαχείρισης εταιρικών υποθέσεων από το αρμόδιο όργανο της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή. Κατά της απόφασης επιβολής του διοικητικού προστίμου δύναται να ασκηθεί ενδικοφανής προσφυγή ενώπιον του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων εντός είκοσι (20) ημερών από την κοινοποίηση της απόφασης.

    Αθανάσιος Κουλορίδας
    Επ Καθηγητής δικαίου εταιριών και κεφαλαιαγοράς ΟΠΑ
    πρόεδρος Ένωσης Εισηγμένων Εταιριών

  • 23 Οκτωβρίου 2023, 13:32 | ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

    Εφόσον ο αποκλεισμένος Διευθυντής τεθεί σε «αποκλεισμό» για 3 μήνες οι διαχειριστικές πράξεις που ενεργεί στο μεσοδιάστημα ως μέλος ΔΣ είναι άκυρες; Το εν λόγω ζήτημα δεν αναλύεται καθόλου στην προτεινόμενη διάταξη.