Άρθρο 37 Υπηρεσίες κατ’ οίκον μαιευτικής φροντίδας – «Μαίες στο σπίτι»

 

1. Για την προώθηση της φυσικής και ψυχολογικής υγείας της μητέρας κατά την εγκυμοσύνη και τον τοκετό, την εξειδικευμένη φροντίδα κάθε γυναίκας και του νεογνού της, καθώς και την υποστήριξη και ενδυνάμωση της γυναίκας και του συντρόφου της στην ανάληψη του γονεϊκού τους ρόλου και την προώθηση της ανάπτυξης μίας υγιούς σχέσης γονέων-νεογνού, αναπτύσσεται η κατ’ οίκον μαιευτική φροντίδα για την παροχή υπηρεσιών στην οικία τους σε έγκυες, λεχωίδες και νεογνά.
2. Η κατ’ οίκον μαιευτική φροντίδα δύναται να αναπτύσσεται και να οργανώνεται από δημόσιες δομές υγείας, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας περίθαλψης, νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, κερδοσκοπικού ή μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, τα οποία παρέχουν υπηρεσίες υγείας, οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης α’ βαθμού και τα νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου αυτών, που παρέχουν υπηρεσίες υγείας, καθώς και ιδιώτες επαγγελματίες υγείας με σχετικά επαγγελματικά δικαιώματα.
3. Η κατ’ οίκον μαιευτική φροντίδα περιλαμβάνει, ιδίως, την πρόληψη, την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, την περιγεννητική φροντίδα, την παροχή συμπτωματικής φροντίδας σε κάθε έγκυο και λεχωίδα, με έμφαση σε εγκύους με επαπειλούμενη κύηση ή λεχωίδες μετά από καισαρική τομή και σε νεογνά που εκδήλωσαν ίκτερο, την αποκατάσταση και σταθεροποίηση της υγείας τους μετά από νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ή Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών, καθώς και την υποστήριξη του μητρικού θηλασμού και του οικογενειακού προγραμματισμού.

  • 2 Νοεμβρίου 2022, 16:03 | Έλενα Σιακωτού

    Είναι καιρός πλέον και στην Ελλάδα να θεσμοθετηθούν τα αυτονόητα! Ζητάμε
    1. Κέντρα τοκετού, αυτόνομα, όπου οι γυναίκες μπορούν να γεννήσουν φυσιολογικά χωρίς παρεμβασεις και με συνεχόμενη μαιευτική υποστήριξη.
    2. Η Πολιτεία να ενισχύσει / στηρίξει την σχέση της γυναικας με τη μαία, δίνοντας της τη δυνατότητα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
    3. Τη θεσμοθέτηση Κέντρων Τοκετού με βάση τις διεθνείς προδιαγραφές και όχι με ασαφείς ρυθμίσεις.
    Δ. Να επιστρέψει η δύναμη του τοκετού στο γυναικείο σώμα. Η γέννα είναι η φυσική διαδικασία του σώματος και οι μαιες είναι οι επαγγελματίες υγείας που έχουν το επιστημονικό υπόβαθρο για να παρέχουν την υποστήριξη φυσικού τοκετού, της λοχείας της συνταγογράφησης. Συνεπώς τα κέντρα τοκετού να είναι αυτονομα, ελεγχόμενα από τις μαίες σύμφωνα με τα διεθνή πετυχημένα πρότυπα.
    4. Να προστατεύονται μητέρα & βρέφος από μη αναγκαίες ή/και κακοποιητικές ιατρικές παρεμβάσεις, προστασία από τη μαιευτική βία που προέρχεται από την ιατρικοποίηση της φυσικής διαδικασίας του τοκετού. Οι μαιες είναι οι αρμόδιες να υποδείξουν τρόπους για να διασφαλιστούν τα δικαιώματα μας στον τοκετό (π.χ. επίσημο πλάνο τοκετού), σε οποιοδήποτε περιβάλλον και αν έχει επιλέξει η γυναίκα να γεννήσει.
    5. Να προστατεύονται τα δικαιωμάτων των επιτοκων και των νεογνών, για μια γέννα με σεβασμό ακόμα και στην επείγουσα καισαρική τομή. Δημιουργία φιλικού περιβάλλοντος για να έρθουν στη ζωή τα βρέφη ακόμα και στα νοσοκομεία.
    6. Να επιτρέπεται η επαφή δέρμα με δέρμα, ο θηλασμος και οποιασδήποτε αναγκαίας πράξη που προάγει την διαχρονική ψυχοσωματική υγεία και την υγιή προσκόλληση για όλα τα νεογνά, ακόμα κι αυτά που βρίσκονται σε θερμοκοιτίδα, σύμφωνα με τις επιστημονικές έρευνες και πρακτικές που εφαρμόζονται διεθνώς.
    7. Να προάγεται η μαιευτική παρακολούθηση για την περίοδο της λοχείας.
    8. Να υπάρχει παροχή ψυχολογικής υποστήριξη των γυναικών που έχουν υποστεί μαιευτική βία στα δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία. Η θεραπεία είναι μια χρονιά διαδικασία και το τραύμα τοκετού θεμελιώνει την προσωπικητα του ανθρώπου διαχρονικά (βλ. ευρύματα Περιγεννητικής Ψυχολογίας).
    8. Να υπάρχει δυνατότητα συνταγογράφισης από τις μαίες

  • 2 Νοεμβρίου 2022, 16:43 | Μαρία

    Η κατ’οικον μαιευτική φροντίδα είναι υποχρεωτική και αποζημιώνεται 100,% από τον ασφαλιστικό φορέα στο Βέλγιο όπου γέννησα την κόρη μου. Μετά την γέννηση, είτε είναι φυσιολογικός τοκετός είτε καισαρική, είναι υποχρεωτικές 10 επισκέψεις της μαίας κατ’οικον,την οποία επιλέγουν οι γονείς του μωρού. Προκειμένου να βοηθήσει την μητέρα στο θηλασμό, στην φροντίδα του μωρού, να τσεκάρει την ανάπτυξη του μωρού (υψος-βάρος). Επιπλέον η μαία έχει καθήκον να συμβουλέψει τους νέους γονείς και να διαπιστώσει τις συνθήκες διαβίωσης του νεογέννητου μέσα στο σπίτι. Μετά την γέννηση του μωρού η μαία μπορεί να επισκεφτεί κατ’ οίκον μέχρι να γίνει 1 έτους το μωρό ώστε να βοηθήσει τους νέους γονείς.
    Προγεννετικά οι μαίες συμβουλεύουν, πραγματοποιούν ένα σεμινάριο μέσω παρουσίασης στην έγκυο μητέρα για τον θηλασμό και για την γέννα. Βοηθούν την έγκυο με ασκήσεις οι οποίες θα την βοηθήσουν να γεννήσει, κάνουν συγκεκριμένο μασάζ για φυσιοθεραπεία της εγκύου.
    Υπάρχουν τα θεραπευτικά κέντρα «bien être» (ευημερίας) όπου εκεί υπάρχουν πολλές μαίες σε πολλές ειδικότητες κ τα οποία είναι κυρίως ιδιωτικά. Η αποζημίωση από τον ασφαλιστικό φορέα πριν την γέννα είναι 75%.
    Κατά την διάρκεια της γέννας υπάρχουν 2 μαίες κ βοηθούν την έγκυο με ασκήσεις αναπνοής κ κινήσεων ώστε να απαλύνουν τον πόνο κ να βοηθήσουν την έγκυο να γεννήσει. Ο/η γιατρός συμμετέχει ελάχιστα στον φυσιολογικό τοκετό. Επιπλέον δίνεται η επιλογή της γέννας κατ’οικον.

  • 2 Νοεμβρίου 2022, 16:42 | Ταχλιαμπούρη Καλλιόπη

    Θέλουμε άσφαλεις τοκέτους με τις μαιές μας στο σπίτι!

  • 2 Νοεμβρίου 2022, 16:38 | Αννα

    Έχει ιατρικοποιηθει μια τόσο φυσική διαδικασία όπως η γέννα, με αποτέλεσμα οι γυναίκες που μπαίνουν στη διαδικασία να φέρουν στον κόσμο ένα παιδί να έχουν πολύ άγχος και καθόλου στήριξη και ενημέρωση. Η παρουσία της μαίας στο σπίτι και στο νοσοκομείο, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το τοκετό είναι επιβεβλημένη. Οι έγκυες γυναίκες χρειάζονται στήριξη από έναν ειδικό υγείας που θα τις βοηθά σε κάθε στάδιο της εγκυμοσύνης, της λοχείας και του θηλασμού

  • 2 Νοεμβρίου 2022, 16:12 | Σπυρος Γουσετης

    Ζητάμε:
    1)Κέντρα τοκετού, αυτόνομα, όπου οι γυναίκες μπορούν να γεννήσουν φυσιολογικά χωρίς παρεμβασεις και με συνεχόμενη μαιευτική υποστήριξηκαι την θεσμοθέτηση Κέντρων Τοκετού με βάση τις διεθνείς προδιαγραφές και όχι με ασαφείς ρυθμίσεις.
    2) Ηλεκτρονική συνταγογράφηση από τις μαίες.
    3) Το πιο αυτονόητο από όλα: οι φυσιολογικοι τοκετοί να διεκπεραιώνονται από τις μαίες όπως αυτό θα έπρεπε κανονικά και όπως γίνεται στις περισσότερες χώρες του εξωτερικού και όχι από τους γυναικολόγους. Οι γυναικολόγοι να αναλαμβάνουν όπως θα έπρεπε εκεί που ξεκινάει η παθολογία της κύησης.
    4) να μειωθεί το εξωφρενικά αναίτιο ποσοστό καισαρικών τομών στην χώρα μας
    5) να γίνονται κατ’ οίκον επισκέψεις στις λεχώνας από τις μαίες. Το κόστος των επισκέψεων να καλύπτεται από την βασική δημόσια ασφάλεια υγείας. Κάτι το οποίο είναι άκρως απαραίτητο.

  • 2 Νοεμβρίου 2022, 15:03 | Μαρία Ελένη Μπούκουρα

    Οι μαίες θα έπρεπε να παρέχουν βοήθεια στο σπίτι στις γυναίκες καθόλη τη διάρκεια της λοχείας όπως γίνεται και στο εξωτερικό.Να υποστηρίζει τη γυναίκα στο θηλασμό καθώς και στη φροντίδα και περιποίηση του νεογνού.

  • 2 Νοεμβρίου 2022, 15:50 | Δέσποινα Ματθαίου

    Ζητάμε
    Α. Κέντρα τοκετού, αυτόνομα, όπου οι γυναίκες μπορούν να γεννήσουν φυσιολογικά χωρίς παρεμβασεις και με συνεχόμενη μαιευτική υποστήριξη.
    Β. Η Πολιτεία να ενισχύσει / στηρίξει την σχέση της γυναικας με τη μαία, δίνοντας της τη δυνατότητα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
    Γ. Τη θεσμοθέτηση Κέντρων Τοκετού με βάση τις διεθνείς προδιαγραφές και όχι με ασαφείς ρυθμίσεις.

  • 2 Νοεμβρίου 2022, 15:17 | eygenia

    ίναι απαραίτητο να θεσμοθετηθούν Κέντρα τοκετού, αυτόνομα, όπου οι γυναίκες μπορούν να γεννήσουν φυσιολογικά χωρίς παρεμβάσεις και με συνεχόμενη μαιευτική υποστήριξη.

    Τα κέντρα αυτά θα πρέπει να λειτουργούν βάσει διεθνών προδιαγραφών, να ενισχύουν τον τοκετό ως φυσική διαδικασία και να αποτρέπουν την ιατρικοποίηση του.

    Έχοντας δει μαιευτική βία σε δημόσιο νοσοκομείο κατά τη διάρκεια της μαιευτικής μου πρακτικής, αλλά και ως εργαζόμενη σε δημόσιο/ιδιωτικό νοσοκομείο, θεωρώ αδιανόητο αυτό που συμβαίνει στη χώρα μας. Υψηλά ποσοστά αναίτιας μαιευτικής παρέμβασης και αδικαιολόγητα ποσοστά καισαρικής τομής, όπου σε ορισμένες περιοχές της χώρας μας είναι γνωστό ότι αγγίζουν το 95%.

    Επίσης θα πρέπει να ενισχυθεί η σχέση της γυναίκας με τη μαία, δίνοντας της τη δυνατότητα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

    Ζητάμε:
    ΣΕΒΑΣΜΟ στην επιλογή της γυναίκας να γεννήση όπως επιθυμεί.
    ΣΕΒΑΣΜΟ απέναντι στα ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών και των νεογέννητων παιδιών.
    ΣΕΒΑΣΜΟ στα επαγγελματικά καθήκοντα της μαίας.

  • 2 Νοεμβρίου 2022, 15:02 | ευγενια

    Ζητάμε:
    Α .Κέντρα τοκετού, αυτόνομα, όπου οι γυναίκες μπορούν να γεννήσουν φυσιολογικά χωρίς παρεμβασεις και με συνεχόμενη μαιευτική υποστήριξη.
    Β. Η Πολιτεία να ενισχύσει / στηρίξει την σχέση της γυναικας με τη μαία, δίνοντας της τη δυνατότητα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
    Γ. Τη θεσμοθέτηση Κέντρων Τοκετού με βάση τις διεθνείς προδιαγραφές και όχι με ασαφείς ρυθμίσεις.
    Ζητάμε:
    ΣΕΒΑΣΜΟ στην επιλογή της γυναίκας να γεννήση όπως επιθυμεί.
    ΣΕΒΑΣΜΟ απέναντι στα ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών και των νεογέννητων παιδιών.
    ΣΕΒΑΣΜΟ στα επαγγελματικά καθήκοντα της μαίας.

  • 2 Νοεμβρίου 2022, 15:44 | Αχτσή Καλλιόπη

    Σύνδεσμοςζητάμε:
    1. Κέντρα τοκετού, αυτόνομα, όπου οι γυναίκες μπορούν να γεννήσουν φυσιολογικά χωρίς παρεμβασεις και με συνεχόμενη μαιευτική υποστήριξη.
    2. Η Πολιτεία να ενισχύσει / στηρίξει την σχέση της γυναικας με τη μαία, δίνοντας της τη δυνατότητα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
    3. Τη θεσμοθέτηση Κέντρων Τοκετού με βάση τις διεθνείς προδιαγραφές και όχι με ασαφείς ρυθμίσεις.
    Δ. Να επιστρέψει η δύναμη του τοκετού στο γυναικείο σώμα. Η γέννα είναι η φυσική διαδικασία του σώματος και οι μαιες είναι οι επαγγελματίες υγείας που έχουν το επιστημονικό υπόβαθρο για να παρέχουν την υποστήριξη φυσικού τοκετού, της λοχείας της συνταγογράφησης. Συνεπώς τα κέντρα τοκετού να είναι αυτονομα, ελεγχόμενα από τις μαίες σύμφωνα με τα διεθνή πετυχημένα πρότυπα.
    4. Να προστατεύονται μητέρα & βρέφος από μη αναγκαίες ή/και κακοποιητικές ιατρικές παρεμβάσεις, προστασία από τη μαιευτική βία που προέρχεται από την ιατρικοποίηση της φυσικής διαδικασίας του τοκετού. Οι μαιες είναι οι αρμόδιες να υποδείξουν τρόπους για να διασφαλιστούν τα δικαιώματα μας στον τοκετό (π.χ. επίσημο πλάνο τοκετού), σε οποιοδήποτε περιβάλλον και αν έχει επιλέξει η γυναίκα να γεννήσει.
    5. Να προστατεύονται τα δικαιωμάτων των επιτοκων και των νεογνών, για μια γέννα με σεβασμό ακόμα και στην επείγουσα καισαρική τομή. Δημιουργία φιλικού περιβάλλοντος για να έρθουν στη ζωή τα βρέφη ακόμα και στα νοσοκομεία.
    6. Να επιτρέπεται η επαφή δέρμα με δέρμα, ο θηλασμος και οποιασδήποτε αναγκαίας πράξη που προάγει την διαχρονική ψυχοσωματική υγεία και την υγιή προσκόλληση για όλα τα νεογνά, ακόμα κι αυτά που βρίσκονται σε θερμοκοιτίδα, σύμφωνα με τις επιστημονικές έρευνες και πρακτικές που εφαρμόζονται διεθνώς.
    7. Να προάγεται η μαιευτική παρακολούθηση για την περίοδο της λοχείας.
    8. Να υπάρχει παροχή ψυχολογικής υποστήριξη των γυναικών που έχουν υποστεί μαιευτική βία στα δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία. Η θεραπεία είναι μια χρονιά διαδικασία και το τραύμα τοκετού θεμελιώνει την προσωπικητα του ανθρώπου διαχρονικά (βλ. ευρύματα Περιγεννητικής Ψυχολογίας).
    8. Να υπάρχει δυνατότητα συνταγογράφισης από τις μαίες

  • 2 Νοεμβρίου 2022, 15:11 | Σονια Ο.

    Είναι ώρα να αναβαθμίσουμε τον ρόλο της μαιας στην χώρα μας και να προάγουμε τον φυσιολογικό τοκετό με σεβασμό προς την μητέρα και το παιδί. Για αυτό είναι επιτακτική ανάγκη να συνοδεύεται η μέλλουσα μαμά από την μαία της και να μπούνε πλέον στο περιθώριο οι βίαιες παρεμβάσεις μαιετυτηρων που τραυματιζουν με τις πρακτικές τους γυναίκες και μωρά. Να θεσμοθετηθουν λοιπόν κέντρα τοκετών με βάση σύγχρονες προδιαγραφές που θα είναι ανεξάρτητα από ιδιωτικούς φορείς που επιθυμούν το κέρδος. Ως μητέρα τριών παιδιών που έχω υποστεί μαιευτική βία θέλω οι κόρες μου να έχουν τον έλεγχο πάνω στο σώμα τους, να αντιμετωπιστουν με σεβασμό και ο σύντροφος τους να συμμετέχει ενεργά στον τοκετό έχοντας την στήριξη της μαίας τους.

  • 2 Νοεμβρίου 2022, 15:58 | Ελενη

    Κέντρα τοκετού με τις διεθνείς προδιαγραφές, όχι με ασαφείς ρυθμίσεις, τα οποία να είναι αυτόνομα και οι γυναίκες να έχουν την δυνατότητα να γεννήσουν φυσιολογικά χωρίς παρεμβάσεις και με συνεχόμενη μαιευτική παρακολούθηση.
    Η μαία θα πρέπει να είναι ανεξάρτητη και να έχει την δυνατότητα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

  • 2 Νοεμβρίου 2022, 14:46 | Σπυριδούλα

    Μπορεί πολλές από εμάς να μην έχουμε ακόμα μπει στην διαδικασία μιας εγκυμοσύνης, αλλά ουσες θηλυκότητες πουά σκοπεύουν στο μέλλον να το πράξουν δικαιούμαστε να επιλέξουμε τον τρόπο που μας ταιριάζει καλύτερα!

    Ζητάμε
    1. Κέντρα τοκετού, αυτόνομα, όπου οι γυναίκες μπορούν να γεννήσουν φυσιολογικά χωρίς παρεμβασεις και με συνεχόμενη μαιευτική υποστήριξη.
    2. Η Πολιτεία να ενισχύσει / στηρίξει την σχέση της γυναικας με τη μαία, δίνοντας της τη δυνατότητα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
    3. Τη θεσμοθέτηση Κέντρων Τοκετού με βάση τις διεθνείς προδιαγραφές και όχι με ασαφείς ρυθμίσεις.
    Δ. Να επιστρέψει η δύναμη του τοκετού στο γυναικείο σώμα. Η γέννα είναι η φυσική διαδικασία του σώματος και οι μαιες είναι οι επαγγελματίες υγείας που έχουν το επιστημονικό υπόβαθρο για να παρέχουν την υποστήριξη φυσικού τοκετού, της λοχείας της συνταγογράφησης. Συνεπώς τα κέντρα τοκετού να είναι αυτονομα, ελεγχόμενα από τις μαίες σύμφωνα με τα διεθνή πετυχημένα πρότυπα.
    4. Να προστατεύονται μητέρα & βρέφος από μη αναγκαίες ή/και κακοποιητικές ιατρικές παρεμβάσεις, προστασία από τη μαιευτική βία που προέρχεται από την ιατρικοποίηση της φυσικής διαδικασίας του τοκετού. Οι μαιες είναι οι αρμόδιες να υποδείξουν τρόπους για να διασφαλιστούν τα δικαιώματα μας στον τοκετό (π.χ. επίσημο πλάνο τοκετού), σε οποιοδήποτε περιβάλλον και αν έχει επιλέξει η γυναίκα να γεννήσει.
    5. Να προστατεύονται τα δικαιωμάτων των επιτοκων και των νεογνών, για μια γέννα με σεβασμό ακόμα και στην επείγουσα καισαρική τομή. Δημιουργία φιλικού περιβάλλοντος για να έρθουν στη ζωή τα βρέφη ακόμα και στα νοσοκομεία.
    6. Να επιτρέπεται η επαφή δέρμα με δέρμα, ο θηλασμος και οποιασδήποτε αναγκαίας πράξη που προάγει την διαχρονική ψυχοσωματική υγεία και την υγιή προσκόλληση για όλα τα νεογνά, ακόμα κι αυτά που βρίσκονται σε θερμοκοιτίδα, σύμφωνα με τις επιστημονικές έρευνες και πρακτικές που εφαρμόζονται διεθνώς.
    7. Να προάγεται η μαιευτική παρακολούθηση για την περίοδο της λοχείας.
    8. Να υπάρχει παροχή ψυχολογικής υποστήριξη των γυναικών που έχουν υποστεί μαιευτική βία στα δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία. Η θεραπεία είναι μια χρονιά διαδικασία και το τραύμα τοκετού θεμελιώνει την προσωπικητα του ανθρώπου διαχρονικά (βλ. ευρύματα Περιγεννητικής Ψυχολογίας).
    8. Να υπάρχει δυνατότητα συνταγογράφισης από τις μαίες

  • 2 Νοεμβρίου 2022, 14:36 | Μαρίνα

    Ζητάμε:
    Α. Κέντρα τοκετού, αυτόνομα, όπου οι γυναίκες μπορούν να γεννήσουν φυσιολογικά χωρίς παρεμβασεις και με συνεχόμενη μαιευτική υποστήριξη.
    Β. Η Πολιτεία να ενισχύσει / στηρίξει την σχέση της γυναικας με τη μαία, δίνοντας της τη δυνατότητα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
    Γ. Τη θεσμοθέτηση Κέντρων Τοκετού με βάση τις διεθνείς προδιαγραφές και όχι με ασαφείς ρυθμίσεις.

  • 2 Νοεμβρίου 2022, 14:33 | Αριστέα

    A.Είναι επιτακτική ανάγκη να δημιουργηθούν κέντρα φυσικού τοκετού μέσα στα δημόσια αλλά και στα ιδιωτικά ιδρύματα της χώρας μας. Να λειτουργούν με μαιοκεντρική παρακολουθηση στις κυήσεις χαμηλού κινδύνου, με φυσική προσέγγιση, σαν να γεννάει η γυναίκα στο οικείο περιβάλλον του σπιτιού της, αλλά έχοντας δίπλα της την δικλείδα ασφαλείας αν κάτι πάει αντίθετα στη φυσική εξέλιξη.
    B. Να υπάρχει φροντίδα από μαία για μια επίτοκο, βάζοντας στο κέντρο της παρεχόμενης φροντίδας τις ανάγκες της κάθε οικογένειας. Για να συμβεί αυτό με επιτυχία είναι σημαντικό να υπολογιστεί ένα σαφές πλαίσιο λειτουργίας σύμφωνα με διεθνή δοκιμασμένες προδιαγραφές.
    C. Επίσης απαραίτητο είναι να δοθεί στις μαίες αυτό που και από τα επαγγελματικά τους δικαίωματα ορίζεται σχετικά με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση !!
    D. Αιτούμαστε ακόμα ΔΩΡΕΑΝ μαιευτική παρακολούθηση κατ’ οίκον κατά την περιγεννητική περίοδο.

  • 2 Νοεμβρίου 2022, 14:12 | ΜΑΡΙΑ

    Οι γυναίκες έχουν το δικαίωμα να γεννήσουν όπως θέλουν. Η γέννα στο σπίτι δεν πρέπει να μας τρομάζει, το γυναικείο σώμα είναι φτιαγμένο έτσι από τη φύση να φέρει στον κόσμο έναν άνθρωπο… Ειδικά μάλιστα αν την εγκυμονούσα την πλαισιώνουν και καθοδηγούν ένα εξειδικευμένο προσωπικό όπως οι μαίες.

  • 2 Νοεμβρίου 2022, 14:01 | Παπαναστασάτου Κατερίνα

    Α. Ζητάμε κέντρα τοκετού, αυτόνομα, όπου οι γυναίκες μπορούν να γεννήσουν φυσιολογικά χωρίς παρεμβάσεις και με συνεχόμενη μαιευτική υποστήριξη.
    Β. Ζητάμε η Πολιτεία να ενισχύσει/ στηρίξει την σχέση της γυναίκας με την μαία, δίνοντας της τη δυνατότητα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
    Γ. Ζητάμε την θεσμοθέτηση Κέντρων Τοκετού με βάση τις διεθνείς προδιαγραφές και όχι με ασαφείς ρυθμίσεις.

  • 2 Νοεμβρίου 2022, 13:39 | Αννα

    Αρθρο 37 Τοκετός στο σπίτι
    Η σχέση μαίας και μέλλουσας μαμάς είναι μια σχέση πυλώνας, απερίγραπτη και ανεκτίμητη. Είναι καιρός να δωθεί και στην Ελλάδα η δέουσα λοιπόν προσοχή.
    εκτός από τα αιτήματα σχετικά με το άρθρο 36 για την προαγωγή του φυσιολογικού τοκεττού και τις δυνατόν λίγότερες παρεμβάσεις,τη δημιουργία κατάλληλων κέντρων μαιευτικής και επιτέλους την κατοχύρωση των ακρως απαραίτητων μαιευτικών δικαιωμάτων, όπως π.χ συνταγογράφηση. Θα ήθελα να συμπληρωθεί και η κατάλληλη ενημέρωση, υποστήριξή και προαγωγή του φυσικού τοκετού στο σπίτι, για όποιον το επιθυμει. Προσωπικά έχω ζήσει αυτήν την εμπειρία δύο φορές. Με απόλυτη φροντίδα, σιγουριά, τόσο επαγγελματισμό, όσο και ανθρωπιά. Οι 2 πιο όμορφες και σημαντικές μέρες της ζωής μου.
    Γι αυτό συγκεκριμένα ζήτω να υπάρχει η ελεύθερη βούληση και η υποστήριξη αυτής για το πως θα γεννήσει μια γυναίκα όσο το δυνατόν μακριά απο επεμβατική και βίαιη αντιμετώπιση!
    Ενημέρωση και προστασία αυτού του δικαιώματος να φέρεις στο κόσμο το μωρό σου με τον τρόπο που επιθυμείς! Εκσυγχρονισμός για σωστή παρακολούθηση και αντιμετώπιση εάν χρειαστεί!

  • 2 Νοεμβρίου 2022, 13:11 | Μάρθα

    Χρειαζόμαστε αυτόνομα κέντρα τοκετού, στα οποία οι γυναίκες μπορουν να γεννήσουν χωρίς παρεμβάσεις κ φυσιολογικά με συνεχόμενη μαιευτικη υποστήριξη. Θέλουμε, επιπλέον, η πολιτεία να υποστηρίξει την σχέση της γυναίκας με τη μαία, δίνοντας της τη δυνατότητα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Τέλος, απαιτούμε σαφείς ρυθμίσεις κ θεσμοθέτηση κέντρων τοκετου με βάση τις διεθνείς προδιαγραφές.

  • 2 Νοεμβρίου 2022, 13:21 | κωνσταντινα

    1. Κέντρα τοκετού, αυτόνομα, όπου οι γυναίκες μπορούν να γεννήσουν φυσιολογικά χωρίς παρεμβασεις και με συνεχόμενη μαιευτική υποστήριξη.
    2. Η Πολιτεία να ενισχύσει / στηρίξει την σχέση της γυναικας με τη μαία, δίνοντας της τη δυνατότητα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
    3. Τη θεσμοθέτηση Κέντρων Τοκετού με βάση τις διεθνείς προδιαγραφές και όχι με ασαφείς ρυθμίσεις.
    Δ. Να επιστρέψει η δύναμη του τοκετού στο γυναικείο σώμα. Η γέννα είναι η φυσική διαδικασία του σώματος και οι μαιες είναι οι επαγγελματίες υγείας που έχουν το επιστημονικό υπόβαθρο για να παρέχουν την υποστήριξη φυσικού τοκετού, της λοχείας της συνταγογράφησης. Συνεπώς τα κέντρα τοκετού να είναι αυτονομα, ελεγχόμενα από τις μαίες σύμφωνα με τα διεθνή πετυχημένα πρότυπα.
    4. Να προστατεύονται μητέρα & βρέφος από μη αναγκαίες ή/και κακοποιητικές ιατρικές παρεμβάσεις, προστασία από τη μαιευτική βία που προέρχεται από την ιατρικοποίηση της φυσικής διαδικασίας του τοκετού. Οι μαιες είναι οι αρμόδιες να υποδείξουν τρόπους για να διασφαλιστούν τα δικαιώματα μας στον τοκετό (π.χ. επίσημο πλάνο τοκετού), σε οποιοδήποτε περιβάλλον και αν έχει επιλέξει η γυναίκα να γεννήσει.
    5. Να προστατεύονται τα δικαιωμάτων των επιτοκων και των νεογνών, για μια γέννα με σεβασμό ακόμα και στην επείγουσα καισαρική τομή. Δημιουργία φιλικού περιβάλλοντος για να έρθουν στη ζωή τα βρέφη ακόμα και στα νοσοκομεία.
    6. Να επιτρέπεται η επαφή δέρμα με δέρμα, ο θηλασμος και οποιασδήποτε αναγκαίας πράξη που προάγει την διαχρονική ψυχοσωματική υγεία και την υγιή προσκόλληση για όλα τα νεογνά, ακόμα κι αυτά που βρίσκονται σε θερμοκοιτίδα, σύμφωνα με τις επιστημονικές έρευνες και πρακτικές που εφαρμόζονται διεθνώς.
    7. Να προάγεται η μαιευτική παρακολούθηση για την περίοδο της λοχείας.
    8. Να υπάρχει παροχή ψυχολογικής υποστήριξη των γυναικών που έχουν υποστεί μαιευτική βία στα δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία. Η θεραπεία είναι μια χρονιά διαδικασία και το τραύμα τοκετού θεμελιώνει την προσωπικητα του ανθρώπου διαχρονικά (βλ. ευρύματα Περιγεννητικής Ψυχολογίας).
    8. Να υπάρχει δυνατότητα συνταγογράφισης από τις μαίες

  • 2 Νοεμβρίου 2022, 12:14 | Μίνα

    Θέλουμε τη μαιευτική φροντίδα αυτόνομη, χωρίς παρέμβαση και εξάρτηση από τις δομές υγείας. Να μπορεί να υπάρχει συνεργασία αν χρειαστεί.
    Θέλουμε περισσότερα δικαιώματα στο προσωπικό μαιευτικής φροντίδας.
    Θέλουμε θεσμοθέτηση αυτόνομων κέντρων τοκετού.
    Αφήστε τις γυναίκες και τα ζευγάρια να αποφασίζουν για τον τοκετό, την περιγεννητικη φροντίδα, την κύηση τους.

  • 2 Νοεμβρίου 2022, 12:18 | Χριστίνα

    Προτάσεις για
    Α .Κέντρα τοκετού, αυτόνομα, όπου οι γυναίκες μπορούν να γεννήσουν φυσιολογικά χωρίς παρεμβασεις και με συνεχόμενη μαιευτική υποστήριξη.
    Β. Η Πολιτεία να ενισχύσει / στηρίξει την σχέση της γυναικας με τη μαία, δίνοντας της τη δυνατότητα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
    Γ. Τη θεσμοθέτηση Κέντρων Τοκετού με βάση τις διεθνείς προδιαγραφές.

  • 2 Νοεμβρίου 2022, 12:30 | Nina

    Η βασική δημόσια ασφάλεια υγείας θα πρέπει να καλύπτει τις κατ’οικον επισκέψεις από την μαία μετά τον τοκετό όπως αυτό γίνεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Είναι πολύ σημαντικό έτσι υποστηρίζουν οι μαίες τις γυναίκες και τα νεογνά και όλη την οικογένεια στα πιο βασικά όπως ο θηλασμός,η υγεία του νεογνού και της λεχώνας, και γενικότερα την διαχείριση της νέας ζωής με το μωρό σωματική και ψυχολογική.

  • 2 Νοεμβρίου 2022, 12:15 | Ιωάννα

    1.Το γνωρίζετε πως οι μαίες έχουμε δικαίωμα συνταγογράφησης φαρμάκων και εξετάσεων , αλλά δεν έχουμε λάβει ακόμα τους κωδικούς από το υπουργείο για να μπαίνουμε στο σύστημα!? Πως λοιπόν θα παρέχουμε ολοκληρωμένη μαιευτική φροντίδα ?
    2.Είναι δυνατόν σε αυτο το άρθρο να αναφέρει «ιδιωτες επαγγελματίες υγείας με σχετικά επαγ. δικαιώματα» και να μην αναφέρει τις ελ. επ. μαίες!?
    3.Που είναι τα δίκτυα μαιών!?

  • 2 Νοεμβρίου 2022, 12:20 | Ναταλία Βερδέ

    Η Ελλάδα έχει έλλειψη δομών για την προαγωγή του φυσικού τοκετού σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο φυσικός τοκετός, όπως και ο τοκετός στον οποίο υπάρχει κάποια παθολογία και χρειάζεται ιατρική παρακολούθηση, περνάνε όλοι μέσα από το περιβάλλον της κλινικής και του νοσοκομείου, εμποδίζοντας τις γυναίκες να βιώσουν τον τοκετό τους ως κάτι το φυσικό, που δε χρειάζεται παρεμβάσεις, αυξάνοντας το κόστος της γέννας και δημιουργώντας πολλές φορές μια τραυματική εμπειρία για μητέρα-βρέφος.

    Ζητάμε
    1. Κέντρα τοκετού, αυτόνομα, όπου οι γυναίκες μπορούν να γεννήσουν φυσιολογικά χωρίς παρεμβασεις και με συνεχόμενη μαιευτική υποστήριξη.
    2. Η Πολιτεία να ενισχύσει / στηρίξει την σχέση της γυναικας με τη μαία, δίνοντας της τη δυνατότητα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
    3. Τη θεσμοθέτηση Κέντρων Τοκετού με βάση τις διεθνείς προδιαγραφές και όχι με ασαφείς ρυθμίσεις.
    Δ. Να επιστρέψει η δύναμη του τοκετού στο γυναικείο σώμα. Η γέννα είναι η φυσική διαδικασία του σώματος και οι μαιες είναι οι επαγγελματίες υγείας που έχουν το επιστημονικό υπόβαθρο για να παρέχουν την υποστήριξη φυσικού τοκετού, της λοχείας της συνταγογράφησης. Συνεπώς τα κέντρα τοκετού να είναι αυτονομα, ελεγχόμενα από τις μαίες σύμφωνα με τα διεθνή πετυχημένα πρότυπα.
    4. Να προστατεύονται μητέρα & βρέφος από μη αναγκαίες ή/και κακοποιητικές ιατρικές παρεμβάσεις, προστασία από τη μαιευτική βία που προέρχεται από την ιατρικοποίηση της φυσικής διαδικασίας του τοκετού. Οι μαιες είναι οι αρμόδιες να υποδείξουν τρόπους για να διασφαλιστούν τα δικαιώματα μας στον τοκετό (π.χ. επίσημο πλάνο τοκετού), σε οποιοδήποτε περιβάλλον και αν έχει επιλέξει η γυναίκα να γεννήσει.
    5. Να προστατεύονται τα δικαιωμάτων των επιτοκων και των νεογνών, για μια γέννα με σεβασμό ακόμα και στην επείγουσα καισαρική τομή. Δημιουργία φιλικού περιβάλλοντος για να έρθουν στη ζωή τα βρέφη ακόμα και στα νοσοκομεία.
    6. Να επιτρέπεται η επαφή δέρμα με δέρμα, ο θηλασμος και οποιασδήποτε αναγκαίας πράξη που προάγει την διαχρονική ψυχοσωματική υγεία και την υγιή προσκόλληση για όλα τα νεογνά, ακόμα κι αυτά που βρίσκονται σε θερμοκοιτίδα, σύμφωνα με τις επιστημονικές έρευνες και πρακτικές που εφαρμόζονται διεθνώς.
    7. Να προάγεται η μαιευτική παρακολούθηση για την περίοδο της λοχείας.
    8. Να υπάρχει παροχή ψυχολογικής υποστήριξη των γυναικών που έχουν υποστεί μαιευτική βία στα δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία. Η θεραπεία είναι μια χρονιά διαδικασία και το τραύμα τοκετού θεμελιώνει την προσωπικητα του ανθρώπου διαχρονικά (βλ. ευρύματα Περιγεννητικής Ψυχολογίας).
    8. Να υπάρχει δυνατότητα συνταγογράφισης από τις μαίες

  • 2 Νοεμβρίου 2022, 12:13 | Κρινιω

    Οι μαίες είναι προστάτιδες των γυναικών και προαγωγοί της δημόσιας υγείας!

    Οι μαίες είναι οι κατεξοχήν επαγγελματίες για την ομαλή έκβαση ενός τοκετού και την προαγωγή της υγείας μητέρας-νεογνού.
    Είναι εκπαιδευμένες σε αυτό, είναι το βασικό τους αντικείμενο, γεφυρώνουν τον ιατρικό κόσμο με τα βιώματα της εγκύου και της επίτοκου. Προσφέρουν ασφάλεια και ηρεμία. Τα νοσοκομειακά πρωτόκολλα της χώρας μας αντιβαίνουν όχι μόνο σε όλα τα διδάγματα των προϋποθέσεων για την εξέλιξη ενός ομαλού κι επιτυχημένου τοκετού (ηρεμία, χαμηλός φωτισμός, μη παρεμβάσεις) αλλά και στις αντίστοιχες κατευθυντήριες του ΠΟΥ. Τα ποσοστά καισαρικων είναι τραγικά υψηλά και από ένα σοβαρό κοιλιακό χειρουργείο με σωτηρία αποτελέσματα έχει καταστεί άλλη μια εκπληρωμένη εκκρεμότητα στη βεβαρημένη ατζέντα των μαιευτηρων.

    Ο ασφαλής τοκετός στο σπίτι με μαιευτική φροντίδα είναι ένα τεράστιο κέρδος για την δημόσια υγεία!

    Η φροντίδα από μαίες συνδέεται με μεγαλύτερα ποσοστά τοκετών με σεβασμό, χωρίς αναίτιες παρεμβάσεις, με επιτυχημένη εδραίωση και διατήρηση θηλασμού (που γνωρίζουμε πόσα προσφέρει στην υγεία της δυάδας μητέρας-βρέφους!), με γρηγορότερη και καλύτερη ανάρρωση στη λοχεία.
    Βελτιωμένη ψυχική κατάσταση της επίτοκου, νεογνά που αντιμετωπίζουν λιγότερες επιπλοκές, έγκαιρος και αποτελεσματικός εντοπισμός κι υποστήριξη σε μικρά ή μεγαλύτερα προβλήματα κατά τη λοχεία.

    Η μαία στηρίζει την έγκυο και λεχώνα γυναίκα όλο αυτό το διάστημα και η Πολιτεία οφείλει να έρθει να στηρίξει τη σχέση αυτή, μια σχέση που εξυπηρετεί και το ίδιο σύστημα υγείας διαχωρίζοντας την προληπτική και πρωτοβάθμια φροντίδα από τα επείγοντα γυναικολογικά περιστατικά. Επομένως ζητάμε:

    ***Να δοθεί στις μαίες η δυνατότητα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης!***

    Η εγκυμοσύνη κι ο τοκετός δεν είναι καταστάσεις παθολογικές αν δεν υπάρχουν άλλες παθολογίες και δεν χρήζουν ιατρικής φροντίδας. Η γυναίκα που γεννά χρειάζεται διακριτική και ασφαλή πλαισίωση.
    Σε αυτή τη κατεύθυνση ζητάμε επίσης:

    ***Ανεξάρτητα κέντρα τοκετού αυτόνομα, όπου οι γυναίκες μπορούν να γεννήσουν φυσιολογικά χωρίς αναίτιες παρεμβάσεις και με συνεχόμενη μαιευτική υποστήριξη. Τα κέντρα αυτά οφείλουν να θεσμοθετηθούν με βάση τις διεθνείς προδιαγραφές, αφού υπάρχει πλέον μακρά παράδοση κι εμπειρία σε καλές πρακτικές. Λέμε όχι σε ασαφείς ρυθμίσεις που αφήνουν χώρο για αντιεπαγγελματικές, εκμεταλλευτικές ή κακοποιητικές πρακτικές, ή αγνοούν τη συσσωρευμένη γνώση και τα διεθνή πρωτόκολλα για τον φυσιολογικό τοκετό.***

  • 2 Νοεμβρίου 2022, 12:19 | Δέσποινα

    Ζητάμε:
    Α .Κέντρα τοκετού, αυτόνομα, όπου οι γυναίκες μπορούν να γεννήσουν φυσιολογικά χωρίς παρεμβασεις και με συνεχόμενη μαιευτική υποστήριξη.
    Β. Η Πολιτεία να ενισχύσει / στηρίξει την σχέση της γυναικας με τη μαία, δίνοντας της τη δυνατότητα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
    Γ. Τη θεσμοθέτηση Κέντρων Τοκετού με βάση τις διεθνείς προδιαγραφές και όχι με ασαφείς ρυθμίσεις.

  • 2 Νοεμβρίου 2022, 12:39 | Ελισάβετ Αμπντου

    Zητάμε
    1. Κέντρα τοκετού, αυτόνομα, όπου οι γυναίκες μπορούν να γεννήσουν φυσιολογικά χωρίς παρεμβασεις και με συνεχόμενη μαιευτική υποστήριξη.
    2. Η Πολιτεία να ενισχύσει / στηρίξει την σχέση της γυναικας με τη μαία, δίνοντας της τη δυνατότητα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
    3. Τη θεσμοθέτηση Κέντρων Τοκετού με βάση τις διεθνείς προδιαγραφές και όχι με ασαφείς ρυθμίσεις.
    Δ. Να επιστρέψει η δύναμη του τοκετού στο γυναικείο σώμα. Η γέννα είναι η φυσική διαδικασία του σώματος και οι μαιες είναι οι επαγγελματίες υγείας που έχουν το επιστημονικό υπόβαθρο για να παρέχουν την υποστήριξη φυσικού τοκετού, της λοχείας της συνταγογράφησης. Συνεπώς τα κέντρα τοκετού να είναι αυτονομα, ελεγχόμενα από τις μαίες σύμφωνα με τα διεθνή πετυχημένα πρότυπα.
    4. Να προστατεύονται μητέρα & βρέφος από μη αναγκαίες ή/και κακοποιητικές ιατρικές παρεμβάσεις, προστασία από τη μαιευτική βία που προέρχεται από την ιατρικοποίηση της φυσικής διαδικασίας του τοκετού. Οι μαιες είναι οι αρμόδιες να υποδείξουν τρόπους για να διασφαλιστούν τα δικαιώματα μας στον τοκετό (π.χ. επίσημο πλάνο τοκετού), σε οποιοδήποτε περιβάλλον και αν έχει επιλέξει η γυναίκα να γεννήσει.
    5. Να προστατεύονται τα δικαιωμάτων των επιτοκων και των νεογνών, για μια γέννα με σεβασμό ακόμα και στην επείγουσα καισαρική τομή. Δημιουργία φιλικού περιβάλλοντος για να έρθουν στη ζωή τα βρέφη ακόμα και στα νοσοκομεία.
    6. Να επιτρέπεται η επαφή δέρμα με δέρμα, ο θηλασμος και οποιασδήποτε αναγκαίας πράξη που προάγει την διαχρονική ψυχοσωματική υγεία και την υγιή προσκόλληση για όλα τα νεογνά, ακόμα κι αυτά που βρίσκονται σε θερμοκοιτίδα, σύμφωνα με τις επιστημονικές έρευνες και πρακτικές που εφαρμόζονται διεθνώς.
    7. Να προάγεται η μαιευτική παρακολούθηση για την περίοδο της λοχείας.
    8. Να υπάρχει παροχή ψυχολογικής υποστήριξη των γυναικών που έχουν υποστεί μαιευτική βία στα δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία. Η θεραπεία είναι μια χρονιά διαδικασία και το τραύμα τοκετού θεμελιώνει την προσωπικητα του ανθρώπου διαχρονικά (βλ. ευρύματα Περιγεννητικής Ψυχολογίας).
    8. Να υπάρχει δυνατότητα συνταγογράφισης από τις μαίες

  • 2 Νοεμβρίου 2022, 12:46 | Στέλλα

    Στήριξη των νέων γονιών στο σπίτι!
    Μαιες στο σπίτι!
    Σ αυτό το πανέμορφο και εξαντλητικό ταξίδι που ξεκινάει οι γονείς χρειάζονται υποστήριξη και καθοδήγηση.
    Ποιος καταλληλοτερος απο μια εξειδικευμένη μαία;
    Ηλεκτρονική συνταγογραφηση
    Διαρκής κατάρτιση

  • 2 Νοεμβρίου 2022, 12:10 | Δημήτρης

    Ζηταμε:

    Α. Κέντρα τοκετού, αυτόνομα, όπου οι γυναίκες μπορούν να γεννήσουν φυσιολογικά χωρίς παρεμβασεις και με συνεχόμενη μαιευτική υποστήριξη.
    Β. Η Πολιτεία να ενισχύσει / στηρίξει την σχέση της γυναικας με τη μαία, δίνοντας της τη δυνατότητα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
    Γ. Τη θεσμοθέτηση Κέντρων Τοκετού με βάση τις διεθνείς προδιαγραφές και όχι με ασαφείς ρυθμίσεις.
    Δ. Υποστήριξη και προώθηση του μητρικού θηλασμού.
    Ε. Υποστήριξη των νέων γονέων με δράσεις ενημέρωσης για τις σύγχρονες παιδαγωγικες προσεγγίσεις

  • 2 Νοεμβρίου 2022, 12:50 | Stella

    Στήριξη των νέων γονιών στο σπίτι!
    Μαιες στο σπίτι!
    Σ αυτό το πανέμορφο και εξαντλητικό ταξίδι που ξεκινάει οι γονείς χρειάζονται υποστήριξη και καθοδήγηση.
    Ποιος καταλληλοτερος απο μια εξειδικευμένη μαία;
    Ηλεκτρονική συνταγογραφηση
    Διαρκής κατάρτιση

  • 2 Νοεμβρίου 2022, 12:49 | Μπουμπουλίνα

    Ζητάμε: 1. Κέντρα τοκετού, αυτόνομα όπου οι γυναίκες μπορούν να γεννήσουν φυσιολογικά χωρίς παρεμβάσεις και με συνεχόμενη μαιευτική υποστήριξη. 2. Η Πολιτεία να ενισχύσει/στηρίξει την σχέση της γυναίκας με την μαία, δίνοντας της τη δυνατότητα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. 3. Τη θεσμοθέτηση Κέντρων Τοκετού με βάση τις διεθνείς προδιαγραφές και όχι με ασαφείς ρυθμίσεις.

  • 2 Νοεμβρίου 2022, 12:54 | Θεμελίνα Γκουντρουμπή

    Ζητάμε :
    Α. Κέντρα τοκετού, αυτόνομα, όπου οι γυναίκες μπορούν να γεννήσουν φυσιολογικά χωρίς παρεμβασεις και με συνεχόμενη μαιευτική υποστήριξη.Β. Η Πολιτεία να ενισχύσει / στηρίξει την σχέση της γυναικας με τη μαία, δίνοντας της τη δυνατότητα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.Γ. Τη θεσμοθέτηση Κέντρων Τοκετού με βάση τις διεθνείς προδιαγραφές και όχι με ασαφείς ρυθμίσεις.

  • 2 Νοεμβρίου 2022, 12:51 | Βασιλική Σκρέκου

    Κρίνουμε απαραίτητο για τη διαχρονική ευζωία των ανθρώπων που γεννιούνται στην Ελλάδα, καθώς και των μητέρων και της οικογένειας: 1. Να επιστρέψει η δύναμη του τοκετού στο γυναικείο σώμα. Η γέννα είναι η φυσική διαδικασία του σώματος και οι μαιες είναι οι επαγγελματίες υγείας που έχουν το επιστημονικό υπόβαθρο για να παρέχουν την υποστήριξη φυσικού τοκετού, της λοχείας της συνταγογράφησης. Συνεπώς τα κέντρα τοκετού να είναι αυτονομα, ελεγχόμενα από τις μαίες σύμφωνα με τα διεθνή πετυχημένα πρότυπα. 2. Να προστατεύονται μητέρα & βρέφος από μη αναγκαίες ή/και κακοποιητικές ιατρικές παρεμβάσεις, προστασία από τη μαιευτική βία που προέρχεται από την ιατρικοποίηση της φυσικής διαδικασίας του τοκετού. Οι μαιες είναι οι αρμόδιες να υποδείξουν τρόπους για να διασφαλιστούν τα δικαιώματα μας στον τοκετό (π.χ. επίσημο πλάνο τοκετού), σε οποιοδήποτε περιβάλλον και αν έχει επιλέξει η γυναίκα να γεννήσει. 3. Να προστατεύονται τα δικαιωμάτων των επιτοκων και των νεογνών, για μια γέννα με σεβασμό ακόμα και στην επείγουσα καισαρική τομή. Δημιουργία φιλικού περιβάλλοντος για να έρθουν στη ζωή τα βρέφη ακόμα και στα νοσοκομεία. 4. Να επιτρέπεται η επαφή δέρμα με δέρμα, ο θηλασμος και οποιασδήποτε αναγκαίας πράξη που προάγει την διαχρονική ψυχοσωματική υγεία και την υγιή προσκόλληση για όλα τα νεογνά, ακόμα κι αυτά που βρίσκονται σε θερμοκοιτίδα, σύμφωνα με τις επιστημονικές έρευνες και πρακτικές που εφαρμόζονται διεθνώς. 5. Να προάγεται η μαιευτική παρακολούθηση για την περίοδο της λοχείας. 6. Να υπάρχει παροχή ψυχολογικής υποστήριξη των γυναικών που έχουν υποστεί μαιευτική βία στα δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία. Η θεραπεία είναι μια χρονιά διαδικασία και το τραύμα τοκετού θεμελιώνει την προσωπικητα του ανθρώπου διαχρονικά (βλ. ευρύματα Περιγεννητικής Ψυχολογίας). 7. Να υπάρχει δυνατότητα συνταγογράφισης από τις μαίες.

  • 2 Νοεμβρίου 2022, 12:16 | Κωνσταντίνα

    1) Κέντρα τοκετού, αυτόνομα, όπου οι γυναίκες μπορούν να γεννήσουν φυσιολογικά χωρίς παρεμβασεις και με συνεχόμενη μαιευτική υποστήριξη.Β. 2)Τη δυνατότητα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
    3) Τη θεσμοθέτηση Κέντρων Τοκετού με βάση τις διεθνείς προδιαγραφές και όχι με ασαφείς ρυθμίσεις.

  • 2 Νοεμβρίου 2022, 11:49 | Αναστασία Γαλανάκη

    Ζητάμε
    1. Κέντρα τοκετού, αυτόνομα, όπου οι γυναίκες μπορούν να γεννήσουν φυσιολογικά χωρίς παρεμβασεις και με συνεχόμενη μαιευτική υποστήριξη.
    2. Η Πολιτεία να ενισχύσει / στηρίξει την σχέση της γυναικας με τη μαία, δίνοντας της τη δυνατότητα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
    3. Τη θεσμοθέτηση Κέντρων Τοκετού με βάση τις διεθνείς προδιαγραφές και όχι με ασαφείς ρυθμίσεις.
    Δ. Να επιστρέψει η δύναμη του τοκετού στο γυναικείο σώμα. Η γέννα είναι η φυσική διαδικασία του σώματος και οι μαιες είναι οι επαγγελματίες υγείας που έχουν το επιστημονικό υπόβαθρο για να παρέχουν την υποστήριξη φυσικού τοκετού, της λοχείας της συνταγογράφησης. Συνεπώς τα κέντρα τοκετού να είναι αυτονομα, ελεγχόμενα από τις μαίες σύμφωνα με τα διεθνή πετυχημένα πρότυπα.
    4. Να προστατεύονται μητέρα & βρέφος από μη αναγκαίες ή/και κακοποιητικές ιατρικές παρεμβάσεις, προστασία από τη μαιευτική βία που προέρχεται από την ιατρικοποίηση της φυσικής διαδικασίας του τοκετού. Οι μαιες είναι οι αρμόδιες να υποδείξουν τρόπους για να διασφαλιστούν τα δικαιώματα μας στον τοκετό (π.χ. επίσημο πλάνο τοκετού), σε οποιοδήποτε περιβάλλον και αν έχει επιλέξει η γυναίκα να γεννήσει.
    5. Να προστατεύονται τα δικαιωμάτων των επιτοκων και των νεογνών, για μια γέννα με σεβασμό ακόμα και στην επείγουσα καισαρική τομή. Δημιουργία φιλικού περιβάλλοντος για να έρθουν στη ζωή τα βρέφη ακόμα και στα νοσοκομεία.
    6. Να επιτρέπεται η επαφή δέρμα με δέρμα, ο θηλασμος και οποιασδήποτε αναγκαίας πράξη που προάγει την διαχρονική ψυχοσωματική υγεία και την υγιή προσκόλληση για όλα τα νεογνά, ακόμα κι αυτά που βρίσκονται σε θερμοκοιτίδα, σύμφωνα με τις επιστημονικές έρευνες και πρακτικές που εφαρμόζονται διεθνώς.
    7. Να προάγεται η μαιευτική παρακολούθηση για την περίοδο της λοχείας.
    8. Να υπάρχει παροχή ψυχολογικής υποστήριξη των γυναικών που έχουν υποστεί μαιευτική βία στα δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία. Η θεραπεία είναι μια χρονιά διαδικασία και το τραύμα τοκετού θεμελιώνει την προσωπικητα του ανθρώπου διαχρονικά (βλ. ευρύματα Περιγεννητικής Ψυχολογίας).
    8. Να υπάρχει δυνατότητα συνταγογράφισης από τις μαίες

  • 2 Νοεμβρίου 2022, 11:48 | Ειρήνη Κ.

    Ζητάμε :
    Α. Κέντρα τοκετού, αυτόνομα, όπου οι γυναίκες μπορούν να γεννήσουν φυσιολογικά χωρίς παρεμβασεις και με συνεχόμενη μαιευτική υποστήριξη.

    Β. Η Πολιτεία να ενισχύσει / στηρίξει την σχέση της γυναικας με τη μαία, δίνοντας της τη δυνατότητα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

    Γ. Τη θεσμοθέτηση Κέντρων Τοκετού με βάση τις διεθνείς προδιαγραφές και όχι με ασαφείς ρυθμίσεις.

  • 2 Νοεμβρίου 2022, 11:46 | Katerina

    2022, 09:39 | Γιολάντα ΖεφηΜόνιμος ΣύνδεσμοςΖητάμε
    Α. Κέντρα τοκετού, αυτόνομα, όπου οι γυναίκες μπορούν να γεννήσουν φυσιολογικά χωρίς παρεμβασεις και με συνεχόμενη μαιευτική υποστήριξη.
    Β. Η Πολιτεία να ενισχύσει / στηρίξει την σχέση της γυναικας με τη μαία, δίνοντας της τη δυνατότητα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
    Γ. Τη θεσμοθέτηση Κέντρων Τοκετού με βάση τις διεθνείς προδιαγραφές και όχι με ασαφείς ρυθμίσεις.

  • 2 Νοεμβρίου 2022, 10:16 | Ζαχαρένια

    Ζητάμε κατ’οικον μαιευτικη και να ανοίξει η συνταγογράφηση για τις μαίες!η μαία είναι το σημαντικότερο άτομο δίπλα στη γυναίκα που γεννάει!δώστε δύναμη στις μαίες!

  • 2 Νοεμβρίου 2022, 10:30 | Ελένη

    Ποιοι άλλοι έχουν σχετικά επαγγελματικά δικαιώματα πέρα από τις μαίες;
    Επίσης, ζητάμε να υλοποιηθεί το δικαίωμα των μαιών για συνταγογράφηση.
    Τέλος, να υπάρχει συνεργασία με το ΕΣΥ τόσο στο πλαίσιο παρακολούθησης όσο και σε περίπτωση επείγοντος.

  • 2 Νοεμβρίου 2022, 10:09 | Ελευθερία Γκίκα

    Ζητάμε
    Α. Κέντρα τοκετού, αυτόνομα, όπου οι γυναίκες μπορούν να γεννήσουν φυσιολογικά χωρίς παρεμβασεις και με συνεχόμενη μαιευτική υποστήριξη.
    Β. Η Πολιτεία να ενισχύσει / στηρίξει την σχέση της γυναικας με τη μαία, δίνοντας της τη δυνατότητα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
    Γ. Τη θεσμοθέτηση Κέντρων Τοκετού με βάση τις διεθνείς προδιαγραφές και όχι με ασαφείς ρυθμίσεις.

  • 2 Νοεμβρίου 2022, 10:57 | Ιωάννα Χ.

    Ως μητέρα που επέλεξε τον τοκετό στο σπίτι, θεωρώ ότι λείπουν από το ελληνικό εθνικό σύστημα υγείας κέντρα φυσικού τοκετού που να υποστηρίζουν το μαιοκεντρικό μοντέλο παρακολούθησης της εγκυμοσύνης. Τα κέντρα φυσικού τοκετού πρέπει να είναι ανεξάρτητες και όχι νοσοκομειακές δομές. Επίσης, είναι σημαντικό να μπορούν οι μαίες να συνταγογραφούν ώστε να μπορούν να παρέχουν πλήρως τις υπηρεσίες παρακολούθησης της εγκυμοσύνης.

  • 2 Νοεμβρίου 2022, 10:48 | Μαρία Π.

    Ζητάμε
    Α. Κέντρα τοκετού, αυτόνομα, όπου οι γυναίκες μπορούν να γεννήσουν φυσιολογικά χωρίς παρεμβασεις και με συνεχόμενη μαιευτική υποστήριξη.
    Β. Η Πολιτεία να ενισχύσει / στηρίξει την σχέση της γυναικας με τη μαία, δίνοντας της τη δυνατότητα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
    Γ. Τη θεσμοθέτηση Κέντρων Τοκετού με βάση τις διεθνείς προδιαγραφές και όχι με ασαφείς ρυθμίσεις.

  • 2 Νοεμβρίου 2022, 09:44 | Effie Tsik

    Η μαία είναι η καλύτερη φίλη της γυναίκας. Της έφηβης , της εγκύου, της θηλάζουσας , της ηλικιωμένης . Πρεπει όλες μας να έχουμε το δικαίωμα να έχουμε αυτην την φίλη και να μας φροντίζει στις πιο δύσκολες και απαιτητικές φάσης της ζωής μας . Να μας βρίσκει στο σπίτι μας και στον χώρο μας όπου νιώθουμε την ζεστασιά και την οικειότητα του δικού μας περιβάλλοντος και να μας καθοδηγεί με τις γνώσεις και την εμπειρία της για την καλύτερη και ασφαλέστερη για εμάς περίθαλψη .

  • 2 Νοεμβρίου 2022, 09:25 | Γιολάντα Ζεφη

    Ζητάμε
    Α. Κέντρα τοκετού, αυτόνομα, όπου οι γυναίκες μπορούν να γεννήσουν φυσιολογικά χωρίς παρεμβασεις και με συνεχόμενη μαιευτική υποστήριξη.
    Β. Η Πολιτεία να ενισχύσει / στηρίξει την σχέση της γυναικας με τη μαία, δίνοντας της τη δυνατότητα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
    Γ. Τη θεσμοθέτηση Κέντρων Τοκετού με βάση τις διεθνείς προδιαγραφές και όχι με ασαφείς ρυθμίσεις.

  • 2 Νοεμβρίου 2022, 09:56 | Eleni

    Ζητάμε :
    Α. Κέντρα τοκετού, αυτόνομα, όπου οι γυναίκες μπορούν να γεννήσουν φυσιολογικά χωρίς παρεμβασεις και με συνεχόμενη μαιευτική υποστήριξη.

    Β. Η Πολιτεία να ενισχύσει / στηρίξει την σχέση της γυναικας με τη μαία, δίνοντας της τη δυνατότητα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

    Γ. Τη θεσμοθέτηση Κέντρων Τοκετού με βάση τις διεθνείς προδιαγραφές και όχι με ασαφείς ρυθμίσεις.

  • 2 Νοεμβρίου 2022, 08:12 | Σάρρα Δημητριάδου

    Ζητάμε:
    Α .Κέντρα τοκετού, αυτόνομα, όπου οι γυναίκες μπορούν να γεννήσουν φυσιολογικά χωρίς παρεμβασεις και με συνεχόμενη μαιευτική υποστήριξη.
    Β. Η Πολιτεία να ενισχύσει / στηρίξει την σχέση της γυναικας με τη μαία, δίνοντας της τη δυνατότητα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
    Γ. Τη θεσμοθέτηση Κέντρων Τοκετού με βάση τις διεθνείς προδιαγραφές και όχι με ασαφείς ρυθμίσεις.

  • 2 Νοεμβρίου 2022, 08:24 | Νικολέτα Τσάρα

    Είναι απαραίτητο να θεσμοθετηθούν Κέντρα τοκετού, αυτόνομα, όπου οι γυναίκες μπορούν να γεννήσουν φυσιολογικά χωρίς παρεμβάσεις και με συνεχόμενη μαιευτική υποστήριξη.

    Τα κέντρα αυτά θα πρέπει να λειτουργούν βάσει διεθνών προδιαγραφών, να ενισχύουν τον τοκετό ως φυσική διαδικασία και να αποτρέπουν την ιατρικοποίηση του.

    Έχοντας δει μαιευτική βία σε δημόσιο νοσοκομείο κατά τη διάρκεια της μαιευτικής μου πρακτικής, αλλά και ως εργαζόμενη σε δημόσιο/ιδιωτικό νοσοκομείο, θεωρώ αδιανόητο αυτό που συμβαίνει στη χώρα μας. Υψηλά ποσοστά αναίτιας μαιευτικής παρέμβασης και αδικαιολόγητα ποσοστά καισαρικής τομής, όπου σε ορισμένες περιοχές της χώρας μας είναι γνωστό ότι αγγίζουν το 95%.

    Επίσης θα πρέπει να ενισχυθεί η σχέση της γυναίκας με τη μαία, δίνοντας της τη δυνατότητα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

    Ζητάμε:
    ΣΕΒΑΣΜΟ στην επιλογή της γυναίκας να γεννήση όπως επιθυμεί.
    ΣΕΒΑΣΜΟ απέναντι στα ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών και των νεογέννητων παιδιών.
    ΣΕΒΑΣΜΟ στα επαγγελματικά καθήκοντα της μαίας.

  • 2 Νοεμβρίου 2022, 08:51 | Μαριάνθη Σπουργίτη

    Ζητάμε
    Α. Κέντρα τοκετού, αυτόνομα, όπου οι γυναίκες μπορούν να γεννήσουν φυσιολογικά χωρίς παρεμβασεις και με συνεχόμενη μαιευτική υποστήριξη.
    Β. Η Πολιτεία να ενισχύσει / στηρίξει την σχέση της γυναικας με τη μαία, δίνοντας της τη δυνατότητα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
    Γ. Τη θεσμοθέτηση Κέντρων Τοκετού με βάση τις διεθνείς προδιαγραφές και όχι με ασαφείς ρυθμίσεις.

  • 2 Νοεμβρίου 2022, 08:43 | Δήμητρα

    Οι μαίες στο σπίτι! Στήριξη στις έγκυες από εξειδικευμένο προσωπικό όπως είναι οι μαίες…