ΜΕΡΟΣ Θ΄ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΙΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ Άρθρο 36 Προαγωγή του φυσικού τοκετού

1. Το Κράτος μεριμνά για την προαγωγή και την πρακτική εφαρμογή των σύγχρονων γνώσεων και υψηλών διεθνών προδιαγραφών σε θέματα φυσικού τοκετού.
2. Τα νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας, το Γενικό Νοσοκομείο Παπαγεωργίου, τα νοσοκομεία που εποπτεύονται από τα Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και Εθνικής Άμυνας, καθώς και οι ιδιωτικές κλινικές, δύνανται να παρέχουν υπηρεσίες φυσικού τοκετού. Για τον σκοπό αυτόν οι φορείς του πρώτου εδαφίου δύνανται να αναπτύσσουν, οργανώνουν και λειτουργούν κέντρα φυσικού τοκετού, τα οποία υπάγονται οργανικά και λειτουργικά στο Μαιευτικό-Γυναικολογικό Τμήμα τους.
3. Τα κέντρα φυσικού τοκετού αναγνωρίζονται ως τέτοια και πιστοποιούνται με απόφαση του αρμοδίου οργάνου του Υπουργείου Υγείας, μετά από γνώμη του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕ.Σ.Υ.), εφόσον πληρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις, που καθορίζονται στην απόφαση της παρ. 11 του άρθρου 49.

  • 2 Νοεμβρίου 2022, 23:04 | Ευη Καμπουρη

    Ζητάμε την διμιουργια μαιευτικων κεντρων οπου η γυναίκα να μπορει να γεννήσει φυσικά χωρίς αναιτιες Ιατρικές παρεμβάσεις με την υποστήριξη των Μαιων.
    Να παρέχεται η σωστή ενημερωση για τα οφέλη του φυσικού τοκετού και να παρέχεται ψυχολογική υποστήριξη στις γυναικες καθ ολη την διαρκεια της εγκυμοσύνης.
    Να παρέχονται φυσικες μέθοδοι ανακούφισης οπως πρόσβαση σε πισίνα και μπανιο.
    Οι χώροι να ειναι διαμορφωμένοι ετσι ωστε να δημιουργούν ενα ασφαλές και ζεστο περιβάλλον για μητέρα και μωρο που να μην παραπέμπει σε ενα ψυχρό δωματιο νοσοκομείου.
    Να υπαρχει χαμηλός φωτισμός και μουσική , ομορφες εικόνες ετσι ωστε η γυναίκα να νιώθει ηρεμια και ασφάλεια. Να δίνεται ο χρόνος που απαιτείται για να πεξελιχθεί ενας φυσιολογικός τοκετός , η γυναίκα να εχει τη δυνατότητα να κινείται ελεύθερα κατα τη διαρκεια του τοκετού και οπως το σωμα της επιθυμεί.
    Να στηρίζεται ο θηλασμός και να δίνεται ολη η απαραίτητη πληροφορία.
    Να δωθεί στις μαίες η δυνατότητα για συνταγογράφηση.
    Να ακολουθηθούν οι κανόνες που ισχύουν για τα κέντρα φυσικού τοκετού με βάση τα διεθνή πρότυπα.
    Ειναι η ωρα να μειωθούν οι αναίτιες καισαρικές στη χώρα μας.

  • 2 Νοεμβρίου 2022, 23:50 | ΣΕΜΜ ΝΑΥΠΛΙΟΥ

    Η δημιουργία κέντρων τοκετού και η μαιευτική φροντίδα κατ’ οίκον αποτελούν θετικότατη εξέλιξη και διορθώνουν μια αδικία σε βάρος του μαιευτικού επαγγέλματος που θα ενισχύσει το φυσιολογικό τοκετό. Η λειτουργιά των κέντρων θα επιτελεί τον σκοπό για την οποία συστήνεται. Σύμφωνα με την ορολογία «μαιευτική φροντίδα – μαίες στο σπίτι» η φροντίδα παρέχεται αποκλειστικά από μαίες – μαιευτές σύμφωνα με τα καθορισμένα επαγγελματικά δικαιώματα και όχι από φορείς οι οποίοι και ξένοι προς τις υπηρεσίες είναι και χωρίς εποπτεία. Η κατ’ οίκον μαιευτική φροντίδα μπορεί να αναπτυχθεί από τα ήδη θεσμοθετημένα Δίκτυα Μαιών.
    Πάγιο αίτημα μας η δημιουργία μαιευτικής υπηρεσίας. Η απεμπλοκή μας από τη νοσηλευτική υπηρεσία στην οποία υπαγόμαστε και από την οποία αξιολογούμαστε, χωρίς να έχουμε το ίδιο γνωστικό αντικείμενο, θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη του κλάδου της μαιευτικής και των κέντρων τοκετού, οργανώνοντας όλες τις δομές προς το συμφέρον της μητέρας και του παιδιού και κατ’ επέκταση της σταδιακής βελτίωσης της υπογεννητικότητας, αφού η γυναίκα στην πιο σημαντική στιγμή της ζωής της θα γνωρίζει ότι εισέρχεται σε μια οργανωμένη δομή φροντίδας.

  • 2 Νοεμβρίου 2022, 23:04 | Λία

    Ζητάμε
    1. Κέντρα τοκετού αυτόνομα όπου οι γυναίκες μπορούν να γεννήσουν φυσιολογικά χωρίς παρεμβάσεις και με συνεχόμενη μαιευτική υποστήριξη.
    Δεν είναι τυχαίο που είμαστε η πρώτη χώρα σε καισαρικές παγκοσμίως με ποσοστο που αγγίζει το 60% σε σχέση με το 15 που δικαιολογεί ο WHO
    2. Η Πολιτεία να ενισχύσει / στηρίξει την σχέση της γυναικας με τη μαία, δίνοντας της τη δυνατότητα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
    3. Τη θεσμοθέτηση Κέντρων Τοκετού με βάση τις διεθνείς προδιαγραφές και όχι με ασαφείς ρυθμίσεις.
    Δ. Να επιστρέψει η δύναμη του τοκετού στο γυναικείο σώμα. Η γέννα είναι η φυσική διαδικασία του σώματος και οι μαιες είναι οι επαγγελματίες υγείας που έχουν το επιστημονικό υπόβαθρο για να παρέχουν την υποστήριξη φυσικού τοκετού, της λοχείας της συνταγογράφησης. Συνεπώς τα κέντρα τοκετού να είναι αυτονομα, ελεγχόμενα από τις μαίες σύμφωνα με τα διεθνή πετυχημένα πρότυπα.
    4. Να προστατεύονται μητέρα & βρέφος από μη αναγκαίες ή/και κακοποιητικές ιατρικές παρεμβάσεις, προστασία από τη μαιευτική βία που προέρχεται από την ιατρικοποίηση της φυσικής διαδικασίας του τοκετού. Οι μαιες είναι οι αρμόδιες να υποδείξουν τρόπους για να διασφαλιστούν τα δικαιώματα μας στον τοκετό (π.χ. επίσημο πλάνο τοκετού), σε οποιοδήποτε περιβάλλον και αν έχει επιλέξει η γυναίκα να γεννήσει.
    5. Να προστατεύονται τα δικαιωμάτων των επιτοκων και των νεογνών, για μια γέννα με σεβασμό ακόμα και στην επείγουσα καισαρική τομή. Δημιουργία φιλικού περιβάλλοντος για να έρθουν στη ζωή τα βρέφη ακόμα και στα νοσοκομεία.
    6. Να επιτρέπεται η επαφή δέρμα με δέρμα, ο θηλασμος και οποιασδήποτε αναγκαίας πράξη που προάγει την διαχρονική ψυχοσωματική υγεία και την υγιή προσκόλληση για όλα τα νεογνά, ακόμα κι αυτά που βρίσκονται σε θερμοκοιτίδα, σύμφωνα με τις επιστημονικές έρευνες και πρακτικές που εφαρμόζονται διεθνώς.
    7. Να προάγεται η μαιευτική παρακολούθηση για την περίοδο της λοχείας.
    8. Να υπάρχει παροχή ψυχολογικής υποστήριξη των γυναικών που έχουν υποστεί μαιευτική βία στα δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία. Η θεραπεία είναι μια χρονιά διαδικασία και το τραύμα τοκετού θεμελιώνει την προσωπικητα του ανθρώπου διαχρονικά (βλ. ευρύματα Περιγεννητικής Ψυχολογίας).
    8. Να υπάρχει δυνατότητα συνταγογράφισης από τις μαίες

  • 2 Νοεμβρίου 2022, 23:49 | Γιαννούλα

    Ζητάμε επιτέλους στην Ελλάδα να θεσπιστούν και να εφαρμοστούν νόμοι φιλικοί προς τις εγκύους, επιστολές, λεχώνες και τις οικογένειες αυτών όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Να ληφθούν επιτέλους υπόψιν τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα προς την κατεύθυνση αυτή. Δεδομένα όπως η καθυστερημένη απολίνωση του ομφάλιου λώρου,η επαφή δέρμα με δέρμα, να εξαλειφθεί η μαιευτική βία και να μειωθούν οι αναιτιες καισαρικές τομές. Να δημιουργηθούν κέντρα τοκετού, οι μαίες να μπορούν συνταγογραφούν και να είναι στην πρωτοβάθμια φροντίδα των γυναικών.

  • 2 Νοεμβρίου 2022, 23:44 | Κατερίνα Δημητρακοπούλου

    Ο ρόλος της μαίας είναι σημαντικός και πολύτιμος. Είναι καιρός η χώρα μας να προσφέρει την κατάλληλη μαιευτική φροντίδα.

    Μπορουμε εστω και τωρα να μειωσουμε τα ποσοστα καισαρικων στην Ελλαδα.

    Ζηταμε κεντρα τοκετου, δυνατοτητα στις μαιες να συνταγογραφουν με βαση τα επαγγελματικα τους δικαιωματα και την ουσιαστικη ενταξη των μαιων στην φροντιδα των γυναικων πριν, κατα την διαρκεια και μετα τον τοκετο.

    Ολες οι γυναικες αξιζουν σεβασμο στον τοκετο τους.

  • 2 Νοεμβρίου 2022, 23:17 | Mattina Farkona

    Κέντρα τοκετού, αυτόνομα, όπου οι γυναίκες μπορούν να γεννήσουν φυσιολογικά χωρίς παρεμβασεις και με συνεχόμενη μαιευτική υποστήριξη.
    2. Η Πολιτεία να ενισχύσει / στηρίξει την σχέση της γυναικας με τη μαία, δίνοντας της τη δυνατότητα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
    3. Τη θεσμοθέτηση Κέντρων Τοκετού με βάση τις διεθνείς προδιαγραφές και όχι με ασαφείς ρυθμίσεις.
    4. Υποστηριξη φυσιολογικού τοκετού μετά απο καισαρική τομή και στα δημοσια νοσοκομεία.
    5. Να προστατεύονται μητέρα & βρέφος από μη αναγκαίες ή/και κακοποιητικές ιατρικές παρεμβάσεις, προστασία από τη μαιευτική βία που προέρχεται από την ιατρικοποίηση της φυσικής διαδικασίας του τοκετού. 6.Οι μαιες είναι οι αρμόδιες να υποδείξουν τρόπους για να διασφαλιστούν τα δικαιώματα μας στον τοκετό (π.χ. επίσημο πλάνο τοκετού), σε οποιοδήποτε περιβάλλον και αν έχει επιλέξει η γυναίκα να γεννήσει.
    7. Να προστατεύονται τα δικαιωμάτων των επιτοκων και των νεογνών, για μια γέννα με σεβασμό ακόμα και στην επείγουσα καισαρική τομή.
    8. Να επιτρέπεται η παρουσια του συντρόφου ειτε σε ενεργο τοκετο ειτε σε καισαρικη τομη.
    9. Δημιουργία φιλικού περιβάλλοντος για να έρθουν στη ζωή τα βρέφη ακόμα και στα νοσοκομεία.
    10. Να επιτρέπεται η επαφή δέρμα με δέρμα, ο θηλασμος και οποιασδήποτε αναγκαίας πράξη που προάγει την διαχρονική ψυχοσωματική υγεία και την υγιή προσκόλληση για όλα τα νεογνά, ακόμα κι αυτά που βρίσκονται σε θερμοκοιτίδα, σύμφωνα με τις επιστημονικές έρευνες και πρακτικές που εφαρμόζονται διεθνώς.
    11. Να προάγεται η μαιευτική παρακολούθηση για την περίοδο της λοχείας.
    12. Να υπάρχει παροχή ψυχολογικής υποστήριξη των γυναικών που έχουν υποστεί μαιευτική βία στα δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία. Η θεραπεία είναι μια χρονιά διαδικασία και το τραύμα τοκετού θεμελιώνει την προσωπικητα του ανθρώπου διαχρονικά (βλ. ευρύματα Περιγεννητικής Ψυχολογίας).
    13. Να υπάρχει δυνατότητα συνταγογράφισης από τις μαίες.

  • 2 Νοεμβρίου 2022, 23:22 | Σοφια

    Ζητάμε
    Α. Κέντρα τοκετού, αυτόνομα, όπου οι γυναίκες μπορούν να γεννήσουν φυσιολογικά χωρίς παρεμβασεις και με συνεχόμενη μαιευτική υποστήριξη.
    Β. Η Πολιτεία να ενισχύσει / στηρίξει την σχέση της γυναικας με τη μαία, δίνοντας της τη δυνατότητα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
    Γ. Τη θεσμοθέτηση Κέντρων Τοκετού με βάση τις διεθνείς προδιαγραφές και όχι με ασαφείς ρυθμίσεις.

  • 2 Νοεμβρίου 2022, 23:52 | Εύη Μαργιάνου

    Δεν είναι δυνατόν το ’22 να ζητάμε και να συζητάμε τα αυτονόητα. Η γέννα είναι αναφέρετο δικαίωμα της γυναίκας όπως και η αυτοδιάθεση. Έχουμε δικαίωμα να γεννάμε με μαίες, μιας και αυτή είναι η δουλειά τους, χωρίς να πρέπει να υπάρχει κάποιος γιατρός εφόσον δεν υπάρχει παθολογία.
    Η ΓΈΝΝΑ ΔΕΝ ΕΊΝΑΙ ΑΣΘΈΝΕΙΑ ΑΛΛΆ ΜΙΑ ΦΥΣΙΚΉ ΚΑΤΆΣΤΑΣΗ
    Α. Κέντρα τοκετού, αυτόνομα, όπου οι γυναίκες μπορούν να γεννήσουν φυσιολογικά χωρίς παρεμβασεις και με συνεχόμενη μαιευτική υποστήριξη.
    Β. Η Πολιτεία να ενισχύσει / στηρίξει την σχέση της γυναικας με τη μαία, δίνοντας της τη δυνατότητα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
    Γ. Τη θεσμοθέτηση Κέντρων Τοκετού με βάση τις διεθνείς προδιαγραφές και όχι με ασαφείς ρυθμίσεις.

  • 2 Νοεμβρίου 2022, 23:26 | Καμπουρη Ευγ

    Ζητάμε την διμιουργια μαιευτικων κεντρων οπου η γυναίκα να μπορει να γεννήσει φυσικά χωρίς αναιτιεσ Ιατρικές παρεμβάσεις με την υποστήριξη των Μαιων.
    Να παρέχονται φυσικες μέθοδοι ανακούφισης οπως πρόσβαση σε πισίνα και μπανιο.
    Οι χώροι να ειναι διαμορφωμένοι ετσι ωστε να δημιουργούν ενα ασφαλές και ζεστο περιβάλλον για μητέρα και μωρο που να μην παραπέμπει σε ενα ψυχρό δωματιο νοσοκομείου.
    Να υπαρχει χαμηλός φωτισμός και μουσική , ομορφες εικόνες ετσι ωστε η γυναίκα να νιώθει ηρεμια και ασφάλεια.
    Να δωθεί στις μαίες η δυνατότητα για συνταγογράφηση.
    Να ακολουθηθούν οι κανόνες που ισχύουν για τα κέντρα φυσικού τοκετού με βάση τα διεθνή πρότυπα.

  • 2 Νοεμβρίου 2022, 23:20 | Ευη Καμπουρη

    Ζητάμε την διμιουργια μαιευτικων κεντρων οπου η γυναίκα να μπορει να γεννήσει φυσικά χωρίς αναιτιεσ Ιατρικές παρεμβάσεις με την υποστήριξη των Μαιων.
    Να παρέχονται φυσικες μέθοδοι ανακούφισης οπως πρόσβαση σε πισίνα και μπανιο.
    Οι χώροι να ειναι διαμορφωμένοι ετσι ωστε να δημιουργούν ενα ασφαλές και ζεστο περιβάλλον για μητέρα και μωρο που να μην παραπέμπει σε ενα ψυχρό δωματιο νοσοκομείου.
    Να υπαρχει χαμηλός φωτισμός και μουσική , ομορφες εικόνες ετσι ωστε η γυναίκα να νιώθει ηρεμια και ασφάλεια.
    Να δωθεί στις μαίες η δυνατότητα για συνταγογράφηση.
    Να ακολουθηθούν οι κανόνες που ισχύουν για τα κέντρα φυσικού τοκετού με βάση τα διεθνή πρότυπα.

  • 2 Νοεμβρίου 2022, 23:31 | Μαρία Λι

    Εάν θέλετε να μειωθεί το ποσοστό καισαρικών τομών στη χώρα μας είναι επιτακτική η ανάγκη δημιουργίας αυτόνομων κέντρων τοκετού,υπό τη διοίκηση μαιών.Οφείλετε να αναγνωρίσετε τα δικαιώματα του πτυχίου της Μαιευτικής Σχολής και να σταθείτε στο πλευρό αυτού του κλάδου.Οφείλετε να εκσυγχρονιστείτε και να σεβαστείτε τα δικαιώματα των επιτόκων που αντιμετωπίζονται ως ασθενείς απο το 99% των ιατρών.Οφείλετε να υποστηρίξετε για μια φορά τη φυσική διαδικασία.Παραδειγματιστείτε απο τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες,εαν θέλετε να λεγόμαστε μέλος τους και υποστηρίξτε το φυσικό τοκετό.

  • 2 Νοεμβρίου 2022, 23:02 | Γιάννης Ιωαννίδης

    Τα μαιευτικα κέντρα τοκετού δεν είναι νοσοκομεία και θέλουμε να διοικούνται και να οργανώνονται από μαιες , όπως συμβαίνει με επιτυχία σε κάθε χώρα που λειτουργούν κέντρα τοκετού βάσει τεκμηριωμενων προδιαγραφων

  • 2 Νοεμβρίου 2022, 23:37 | Γιάννης Ιωαννίδης

    Τα μαιευτικα κέντρα τοκετού δεν είναι νοσοκομεία και θα πρέπει να διοικούνται και να οργανώνονται από μαιες, όπως γίνεται σε κάθε χώρα που υπάρχουν κέντρα φυσικού τοκετού και λειτουργούν με επιτυχία και βάσει τεκμηριωμενων προδιαγραφών

  • 2 Νοεμβρίου 2022, 22:17 | Αγλαΐα Νάκα

    Απαιτούμε:

    Αυτόνομα κέντρα τοκετού ώπου οι γυναίκες να υποστηρίζονται από τις καθ’όλα αρμόδιες τις μαίες να εμπιστευτούν τα σώματα τους να φέρουν την καινούρια ζωή μεσα σε κλιμα ενδυνάμωσης, αξιοπρέπειας, φροντίδας.

    Να υπάρχει η δυνατότητα συνταγογράφησης από τις μαίες.

  • 2 Νοεμβρίου 2022, 22:05 | Ευγενία Ροδάκη

    Ζητάμε:
    1)Κέντρα τοκετού, αυτόνομα, όπου οι γυναίκες μπορούν να γεννήσουν φυσιολογικά χωρίς παρεμβάσεις και με συνεχόμενη μαιευτική υποστήριξη και τη θεσμοθέτηση Κέντρων Τοκετού με βάση τις διεθνείς προδιαγραφές και όχι με ασαφείς ρυθμίσεις.
    2) Ηλεκτρονική συνταγογράφηση από τις μαίες.
    3) Οι φυσιολογικοί τοκετοί να διεκπεραιώνονται από τις μαίες όπως αυτό θα έπρεπε κανονικά και όπως γίνεται στις περισσότερες χώρες του εξωτερικού και όχι από τους γυναικολόγους. Οι γυναικολόγοι να αναλαμβάνουν την παθολογία της κύησης.
    4) Να μειωθεί το εξωφρενικά αναίτιο ποσοστό καισαρικών τομών στην χώρα μας
    5) Να γίνονται κατ’οίκον επισκέψεις στις λεχώνας από τις μαίες. Το κόστος των επισκέψεων να καλύπτεται από την βασική δημόσια ασφάλεια υγείας.
    Κάτι το οποίο είναι άκρως απαραίτητο.

  • 2 Νοεμβρίου 2022, 22:31 | Εύα Γκόλφου

    Ζητάμε:
    A. Αυτόνομα κέντρα τοκετού, όπου οι γυναίκες θα μπορούν να γεννήσουν φυσιολογικά χωρίς παρεμβάσεις και με συνεχόμενη μαιευτική υποστήριξη.
    B. Τη θεσμοθέτηση Κέντρων Τοκετού με βάση τις διεθνείς προδιαγραφές και όχι με ασαφείς ρυθμίσεις.
    C. Δυνατότητα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
    D. Ολιστική και συνεχιζόμενη φροντίδα της γυναίκας κατά την περιγεννητική περίοδο
    από μαίες.
    E. Διασύνδεση των δομών με τα δίκτυα μαιών για τη συνεχιζόμενη φροντίδα.
    F. Κατ’ οίκον επισκέψεις από μαία.
    G. Δυνατότητα ραντεβού με τις μαίες των Δικτύων.

  • 2 Νοεμβρίου 2022, 22:40 | Σοφία

    Ζητάμε:
    Α. Κέντρα τοκετού, αυτόνομα, όπου οι γυναίκες μπορούν να γεννήσουν φυσιολογικά χωρίς παρεμβασεις και με συνεχόμενη μαιευτική υποστήριξη.
    Β. Η Πολιτεία να ενισχύσει / στηρίξει την σχέση της γυναικας με τη μαία, δίνοντας της τη δυνατότητα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
    Γ. Τη θεσμοθέτηση Κέντρων Τοκετού με βάση τις διεθνείς προδιαγραφές και όχι με ασαφείς ρυθμίσεις.

  • 2 Νοεμβρίου 2022, 22:19 | Αννα

    Ορισμός νομοθετικού πλαισίου που θα προστατεύει τις εγκύους από την συχνά «επιβαλλόμενη» καισαρική. Δημιουργία κέντρων φυσικού τοκετού με έμπειρους μαιευτές και γιατρούς που σέβονται το δικαίωμα της γυναίκας να μην υπόκεινται σε απαράδεκτες πρακτικές και εκφοβισμό ότι η γέννα είναι δύσκολη και επικίνδυνη για μητέρα και βρέφος.
    Σύνταξη πρωτοκόλλου τοκετού όπως σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
    Εκπαίδευση επαγγελματιών και σε εναλλακτικές πρακτικές υποβοήθησης φυσικού τοκετού (πχ βελονισμός).

  • 2 Νοεμβρίου 2022, 22:01 | Ηλίας Ρουμουνδούμης

    Με την γυναίκα μου είχαμε δύο τοκετούς, τον πρώτο σε ιδιωτικό μαιευτηρίο και τον δεύτερο στο σπίτι. Με την εμπειρία που απέκτησα, μπορώ με σιγουριά να δηλώσω πως η εξέλιξη των πραγμάτων δεν θα ήταν η ίδια χωρίς την συνεχή και ουσιαστική παρουσία των μαιών που μας ανέλαβαν. Με τις γνώσεις, την εμπειρία και την επιστημονική τους κατάρτιση μας παρείχαν ολιστική φροντίδα πριν, κατά και μετά τον τοκετό. Θα έπρεπε κάθε οικογένεια, κάθε γονιός να έχει στο πλευρό του την μαία του. Η γέννηση ενός παιδιού, η καθοδήγηση της μητέρας σε αυτό το ταξίδι ήταν και θα πρέπει να συνεχίσει να είναι στα χέρια των μαιών.

  • 2 Νοεμβρίου 2022, 22:55 | Χαρά

    Ζητάμε
    Α. Κέντρα τοκετού, αυτόνομα, όπου οι γυναίκες μπορούν να γεννήσουν φυσιολογικά χωρίς παρεμβασεις και με συνεχόμενη μαιευτική υποστήριξη.
    Β. Η Πολιτεία να ενισχύσει / στηρίξει την σχέση της γυναικας με τη μαία, δίνοντας της τη δυνατότητα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
    Γ. Τη θεσμοθέτηση Κέντρων Τοκετού με βάση τις διεθνείς προδιαγραφές και όχι με ασαφείς ρυθμίσεις.

  • 2 Νοεμβρίου 2022, 22:10 | Α. Κανδύλη

    Είναι θετικό που βλέπουμε κάποια βήματα προς την υποστήριξη του ρόλου της μαίας και του μαιευτή στην Ελλάδα. Τα βήματα όμως θα πρέπει να είναι περισσότερο τολμηρά, θεσμοθετημένα και εναρμονισμένα με τα διεθνή πρωτόκολλα άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

    1. Αυτόνομα κέντρα τοκετού όπου ο τοκετός παρακολουθείται με ασφάλεια από μαίες, χωρίς να ιατρικοποιείται αναίτια και χωρίς παρεμβάσεις. Η ιατρικοποίηση του τοκετού έχει φτάσει τα ποσοστά καισαρικής τομής αλλά και τα ποσοστά πρόκλησης τοκετού και ιατρικών παρεμβάσεων σε ανεξήγητα υψηλά επίπεδα.

    2. Δυνατότητα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης για τις μαίες και τους μαιευτές. Να μπορούν να στηρίξουν έμπρακτα τη μητέρα και το μωρό της χωρίς να χάνεται πολύτιμος χρόνος. Οι μαίες χτίζουν σχέση εμπιστοσύνης με τους γονείς, γνωρίζουν το ιστορικό της μητέρας και του μωρού και έχουν τις γνώσεις για να τους στηρίξουν.

    3. Να θεσμοθετηθούν τα κέντρα τοκετού με βάση τις διεθνείς προδιαγραφές. Έχουν δουλέψει εκατοντάδες επαγγελματίες υγείας και επιστήμονες για να δημιουργηθούν αυτά τα πρωτόκολλα τα οποία μπορούν να υιοθετηθούν και στην Ελλάδα.

  • 2 Νοεμβρίου 2022, 22:51 | Anastasia

    Αν θέλουμε να μιλάμε για καταπολέμηση της υπογεννητικότητας στην χώρα, τότε θα πρέπει να παρέχουμε στις μητέρες τουλάχιστον τα αυτονόητα:
    1. Ελεύθερη επιλογή της εγκύου για τον τρόπο της γέννας, χωρίς έμμεση παρότρυνση των γιατρών/ νοσοκόμων προς κάποια διαδικασία.
    2.Ειδικά διαμορφωμένους χώρους για την μέγιστη άνεση μητέρας, νεογνού.
    3. Πλήρως στελεχωμένα νοσοκομεία, με καταρτισμένο προσωπικό το οποίο θα ελέγχεται συχνά για την ποιότητα της υπηρεσίας που προσφέρει.
    4. Σεβασμός εργασιακών δικαιωμάτων που προβλέπονται για έγκυες.

  • 2 Νοεμβρίου 2022, 22:13 | Ελευθερία

    1.Κέντρα τοκετού, αυτόνομα, όπου οι γυναίκες μπορούν να γεννήσουν φυσιολογικά χωρίς παρεμβασεις και με συνεχόμενη μαιευτική υποστήριξη.
    2. Η Πολιτεία να ενισχύσει / στηρίξει την σχέση της γυναικας με τη μαία, δίνοντας της τη δυνατότητα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
    3. Τη θεσμοθέτηση Κέντρων Τοκετού με βάση τις διεθνείς προδιαγραφές και όχι με ασαφείς ρυθμίσεις.
    4. Υποστηριξη φυσιολογικού τοκετού μετά απο καισαρική τομή και στα δημοσια νοσοκομεία.
    5. Να προστατεύονται μητέρα & βρέφος από μη αναγκαίες ή/και κακοποιητικές ιατρικές παρεμβάσεις, προστασία από τη μαιευτική βία που προέρχεται από την ιατρικοποίηση της φυσικής διαδικασίας του τοκετού. 6.Οι μαιες είναι οι αρμόδιες να υποδείξουν τρόπους για να διασφαλιστούν τα δικαιώματα μας στον τοκετό (π.χ. επίσημο πλάνο τοκετού), σε οποιοδήποτε περιβάλλον και αν έχει επιλέξει η γυναίκα να γεννήσει.
    7. Να προστατεύονται τα δικαιωμάτων των επιτοκων και των νεογνών, για μια γέννα με σεβασμό ακόμα και στην επείγουσα καισαρική τομή.
    8. Να επιτρέπεται η παρουσια του συντρόφου ειτε σε ενεργο τοκετο ειτε σε καισαρικη τομη.
    9. Δημιουργία φιλικού περιβάλλοντος για να έρθουν στη ζωή τα βρέφη ακόμα και στα νοσοκομεία.
    10. Να επιτρέπεται η επαφή δέρμα με δέρμα, ο θηλασμος και οποιασδήποτε αναγκαίας πράξη που προάγει την διαχρονική ψυχοσωματική υγεία και την υγιή προσκόλληση για όλα τα νεογνά, ακόμα κι αυτά που βρίσκονται σε θερμοκοιτίδα, σύμφωνα με τις επιστημονικές έρευνες και πρακτικές που εφαρμόζονται διεθνώς.
    11. Να προάγεται η μαιευτική παρακολούθηση για την περίοδο της λοχείας.
    12. Να υπάρχει παροχή ψυχολογικής υποστήριξη των γυναικών που έχουν υποστεί μαιευτική βία στα δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία. Η θεραπεία είναι μια χρονιά διαδικασία και το τραύμα τοκετού θεμελιώνει την προσωπικητα του ανθρώπου διαχρονικά (βλ. ευρύματα Περιγεννητικής Ψυχολογίας).
    13. Να υπάρχει δυνατότητα συνταγογράφισης από τις μαίες.

  • 2 Νοεμβρίου 2022, 22:58 | Μαρία

    Ζητάμε:
    1)Κέντρα τοκετού, αυτόνομα, όπου οι γυναίκες μπορούν να γεννήσουν φυσιολογικά χωρίς παρεμβασεις και με συνεχόμενη μαιευτική υποστήριξηκαι την θεσμοθέτηση Κέντρων Τοκετού με βάση τις διεθνείς προδιαγραφές και όχι με ασαφείς ρυθμίσεις.
    2) Ηλεκτρονική συνταγογράφηση από τις μαίες.
    3) Το πιο αυτονόητο από όλα: οι φυσιολογικοι τοκετοί να διεκπεραιώνονται από τις μαίες όπως αυτό θα έπρεπε κανονικά και όπως γίνεται στις περισσότερες χώρες του εξωτερικού και όχι από τους γυναικολόγους. Οι γυναικολόγοι να αναλαμβάνουν όπως θα έπρεπε εκεί που ξεκινάει η παθολογία της κύησης.
    4) να μειωθεί το εξωφρενικά αναίτιο ποσοστό καισαρικών τομών στην χώρα μας
    5) να γίνονται κατ’ οίκον επισκέψεις στις λεχώνας από τις μαίες. Το κόστος των επισκέψεων να καλύπτεται από την βασική δημόσια ασφάλεια υγείας. Κάτι το οποίο είναι άκρως απαραίτητο.

  • 2 Νοεμβρίου 2022, 22:59 | Γιάννης

    Α. Κέντρα τοκετού, αυτόνομα, όπου οι γυναίκες μπορούν να γεννήσουν φυσιολογικά χωρίς παρεμβασεις και με συνεχόμενη μαιευτική υποστήριξη.
    Β. Η Πολιτεία να ενισχύσει / στηρίξει την σχέση της γυναικας με τη μαία, δίνοντας της τη δυνατότητα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
    Γ. Τη θεσμοθέτηση Κέντρων Τοκετού με βάση τις διεθνείς προδιαγραφές και όχι με ασαφείς ρυθμίσεις.
    Δ. Να μειωθεί το εξωφρενικά αναίτιο ποσοστό καισαρικων τομών στη χώρα μας (60% έναντι του 15% που είναι το αποδεκτό όριο οφειλόμενο σε φυσιολογικά αιτία). Τέλος, την επαρκή στελέχωση των νοσοκομείων όσον αφορά το μαιευτικό προσωπικό έτσι ώστε να παρέχεται ολιστική, εξατομικευμένη φροντίδα σε κάθε γυναίκα καθώς μέχρι στιγμής ο αριθμός των μαιων στα νοσοκομεία υστερεί έναντι των γυναικών που νοσηλεύονται!

  • ΖΗΤΑΜΕ
    Α. Κέντρα τοκετού, αυτόνομα, όπου οι γυναίκες μπορούν να γεννήσουν φυσιολογικά χωρίς παρεμβασεις και με συνεχόμενη μαιευτική υποστήριξη.
    Β. Η Πολιτεία να ενισχύσει / στηρίξει την σχέση της γυναικας με τη μαία, δίνοντας της τη δυνατότητα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
    Γ. Τη θεσμοθέτηση Κέντρων Τοκετού με βάση τις διεθνείς προδιαγραφές και όχι με ασαφείς ρυθμίσεις.

  • Ζητάμε Α. Κέντρα τοκετού, αυτόνομα, όπου οι γυναίκες μπορούν να γεννήσουν φυσιολογικά χωρίς παρεμβασεις και με συνεχόμενη μαιευτική υποστήριξη.
    Β. Η Πολιτεία να ενισχύσει / στηρίξει την σχέση της γυναικας με τη μαία, δίνοντας της τη δυνατότητα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
    Γ. Τη θεσμοθέτηση Κέντρων Τοκετού με βάση τις διεθνείς προδιαγραφές και όχι με ασαφείς ρυθμίσεις.

  • 2 Νοεμβρίου 2022, 22:41 | Ελένη Μ.

    Ζητάμε:
    1)Κέντρα τοκετού, αυτόνομα, όπου οι γυναίκες μπορούν να γεννήσουν φυσιολογικά χωρίς παρεμβασεις και με συνεχόμενη μαιευτική υποστήριξηκαι την θεσμοθέτηση Κέντρων Τοκετού με βάση τις διεθνείς προδιαγραφές και όχι με ασαφείς ρυθμίσεις.
    2) Ηλεκτρονική συνταγογράφηση από τις μαίες.
    3) Το πιο αυτονόητο από όλα: οι φυσιολογικοι τοκετοί να διεκπεραιώνονται από τις μαίες όπως αυτό θα έπρεπε κανονικά και όπως γίνεται στις περισσότερες χώρες του εξωτερικού και όχι από τους γυναικολόγους. Οι γυναικολόγοι να αναλαμβάνουν όπως θα έπρεπε εκεί που ξεκινάει η παθολογία της κύησης.
    4) να μειωθεί το εξωφρενικά αναίτιο ποσοστό καισαρικών τομών στην χώρα μας
    5) να γίνονται κατ’ οίκον επισκέψεις στις λεχώνας από τις μαίες. Το κόστος των επισκέψεων να καλύπτεται από την βασική δημόσια ασφάλεια υγείας. Κάτι το οποίο είναι άκρως απαραίτητο.

  • Η Ελληνική Μαιευτική Γυναικολογική Εταιρεία (ΕΜΓΕ) χθες ενημερώθηκε για την ανάρτηση στη διαύγεια του νέου νομοσχεδίου που περιλαμβάνει μαιευτικές φροντίδες. Εντός των ημερών θα υποβάλλουμε στο Υπουργείο Υγείας την άποψή του επίσημου οργάνου των μαιευτήρων γυναικολόγων Ελλάδας. Απόστολος Αθανασιάδης, Αντιπρόεδρος της ΕΜΓΕ.

  • 2 Νοεμβρίου 2022, 21:53 | Βάσια Βούλγαρη

    Ζητάμε
    1. Κέντρα τοκετού, αυτόνομα, όπου οι γυναίκες μπορούν να γεννήσουν φυσιολογικά χωρίς παρεμβασεις και με συνεχόμενη μαιευτική υποστήριξη.
    2. Η Πολιτεία να ενισχύσει / στηρίξει την σχέση της γυναικας με τη μαία, δίνοντας της τη δυνατότητα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
    3. Τη θεσμοθέτηση Κέντρων Τοκετού με βάση τις διεθνείς προδιαγραφές και όχι με ασαφείς ρυθμίσεις.
    Δ. Να επιστρέψει η δύναμη του τοκετού στο γυναικείο σώμα. Η γέννα είναι η φυσική διαδικασία του σώματος και οι μαιες είναι οι επαγγελματίες υγείας που έχουν το επιστημονικό υπόβαθρο για να παρέχουν την υποστήριξη φυσικού τοκετού, της λοχείας της συνταγογράφησης. Συνεπώς τα κέντρα τοκετού να είναι αυτονομα, ελεγχόμενα από τις μαίες σύμφωνα με τα διεθνή πετυχημένα πρότυπα.
    4. Να προστατεύονται μητέρα & βρέφος από μη αναγκαίες ή/και κακοποιητικές ιατρικές παρεμβάσεις, προστασία από τη μαιευτική βία που προέρχεται από την ιατρικοποίηση της φυσικής διαδικασίας του τοκετού. Οι μαιες είναι οι αρμόδιες να υποδείξουν τρόπους για να διασφαλιστούν τα δικαιώματα μας στον τοκετό (π.χ. επίσημο πλάνο τοκετού), σε οποιοδήποτε περιβάλλον και αν έχει επιλέξει η γυναίκα να γεννήσει.
    5. Να προστατεύονται τα δικαιωμάτων των επιτοκων και των νεογνών, για μια γέννα με σεβασμό ακόμα και στην επείγουσα καισαρική τομή. Δημιουργία φιλικού περιβάλλοντος για να έρθουν στη ζωή τα βρέφη ακόμα και στα νοσοκομεία.
    6. Να επιτρέπεται η επαφή δέρμα με δέρμα, ο θηλασμος και οποιασδήποτε αναγκαίας πράξη που προάγει την διαχρονική ψυχοσωματική υγεία και την υγιή προσκόλληση για όλα τα νεογνά, ακόμα κι αυτά που βρίσκονται σε θερμοκοιτίδα, σύμφωνα με τις επιστημονικές έρευνες και πρακτικές που εφαρμόζονται διεθνώς.
    7. Να προάγεται η μαιευτική παρακολούθηση για την περίοδο της λοχείας.
    8. Να υπάρχει παροχή ψυχολογικής υποστήριξη των γυναικών που έχουν υποστεί μαιευτική βία στα δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία. Η θεραπεία είναι μια χρονιά διαδικασία και το τραύμα τοκετού θεμελιώνει την προσωπικητα του ανθρώπου διαχρονικά (βλ. ευρύματα Περιγεννητικής Ψυχολογίας).
    8. Να υπάρχει δυνατότητα συνταγογράφισης από τις μαίες

  • 2 Νοεμβρίου 2022, 21:51 | ΕΥΑ ΑΝΔΡΟΝΙΚΙΔΗ

    Ζητάμε
    Α. Κέντρα τοκετού, αυτόνομα, όπου οι γυναίκες μπορούν να γεννήσουν φυσιολογικά χωρίς παρεμβασεις και με συνεχόμενη μαιευτική υποστήριξη.
    Β. Η Πολιτεία να ενισχύσει / στηρίξει την σχέση της γυναικας με τη μαία, δίνοντας της τη δυνατότητα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
    Γ. Τη θεσμοθέτηση Κέντρων Τοκετού με βάση τις διεθνείς προδιαγραφές και όχι με ασαφείς ρυθμίσεις.

  • 2 Νοεμβρίου 2022, 21:58 | Νατάσα Κυρίτση

    Κέντρα τοκετού, αυτόνομα, όπου οι γυναίκες μπορούν να γεννήσουν φυσιολογικά χωρίς παρεμβασεις και με συνεχόμενη μαιευτική υποστήριξη.
    2. Η Πολιτεία να ενισχύσει / στηρίξει την σχέση της γυναικας με τη μαία, δίνοντας της τη δυνατότητα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
    3. Τη θεσμοθέτηση Κέντρων Τοκετού με βάση τις διεθνείς προδιαγραφές και όχι με ασαφείς ρυθμίσεις.
    4. Υποστηριξη φυσιολογικού τοκετού μετά απο καισαρική τομή και στα δημοσια νοσοκομεία.
    5. Να προστατεύονται μητέρα & βρέφος από μη αναγκαίες ή/και κακοποιητικές ιατρικές παρεμβάσεις, προστασία από τη μαιευτική βία που προέρχεται από την ιατρικοποίηση της φυσικής διαδικασίας του τοκετού. 6.Οι μαιες είναι οι αρμόδιες να υποδείξουν τρόπους για να διασφαλιστούν τα δικαιώματα μας στον τοκετό (π.χ. επίσημο πλάνο τοκετού), σε οποιοδήποτε περιβάλλον και αν έχει επιλέξει η γυναίκα να γεννήσει.
    7. Να προστατεύονται τα δικαιωμάτων των επιτοκων και των νεογνών, για μια γέννα με σεβασμό ακόμα και στην επείγουσα καισαρική τομή.
    8. Να επιτρέπεται η παρουσια του συντρόφου ειτε σε ενεργο τοκετο ειτε σε καισαρικη τομη.
    9. Δημιουργία φιλικού περιβάλλοντος για να έρθουν στη ζωή τα βρέφη ακόμα και στα νοσοκομεία.
    10. Να επιτρέπεται η επαφή δέρμα με δέρμα, ο θηλασμος και οποιασδήποτε αναγκαίας πράξη που προάγει την διαχρονική ψυχοσωματική υγεία και την υγιή προσκόλληση για όλα τα νεογνά, ακόμα κι αυτά που βρίσκονται σε θερμοκοιτίδα, σύμφωνα με τις επιστημονικές έρευνες και πρακτικές που εφαρμόζονται διεθνώς.
    11. Να προάγεται η μαιευτική παρακολούθηση για την περίοδο της λοχείας.
    12. Να υπάρχει παροχή ψυχολογικής υποστήριξη των γυναικών που έχουν υποστεί μαιευτική βία στα δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία. Η θεραπεία είναι μια χρονιά διαδικασία και το τραύμα τοκετού θεμελιώνει την προσωπικητα του ανθρώπου διαχρονικά (βλ. ευρύματα Περιγεννητικής Ψυχολογίας).
    13. Να υπάρχει δυνατότητα συνταγογράφισης από τις μαίες.

  • 2 Νοεμβρίου 2022, 21:18 | ΣΟΦΙΑ ΛΑΔΑ

    . Κέντρα τοκετού, αυτόνομα, όπου οι γυναίκες μπορούν να γεννήσουν φυσιολογικά χωρίς παρεμβασεις και με συνεχόμενη μαιευτική υποστήριξη.
    2. Η Πολιτεία να ενισχύσει / στηρίξει την σχέση της γυναικας με τη μαία, δίνοντας της τη δυνατότητα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
    3. Τη θεσμοθέτηση Κέντρων Τοκετού με βάση τις διεθνείς προδιαγραφές και όχι με ασαφείς ρυθμίσεις.
    4. Υποστηριξη φυσιολογικού τοκετού μετά απο καισαρική τομή και στα δημοσια νοσοκομεία.
    5. Να προστατεύονται μητέρα & βρέφος από μη αναγκαίες ή/και κακοποιητικές ιατρικές παρεμβάσεις, προστασία από τη μαιευτική βία που προέρχεται από την ιατρικοποίηση της φυσικής διαδικασίας του τοκετού. 6.Οι μαιες είναι οι αρμόδιες να υποδείξουν τρόπους για να διασφαλιστούν τα δικαιώματα μας στον τοκετό (π.χ. επίσημο πλάνο τοκετού), σε οποιοδήποτε περιβάλλον και αν έχει επιλέξει η γυναίκα να γεννήσει.
    7. Να προστατεύονται τα δικαιωμάτων των επιτοκων και των νεογνών, για μια γέννα με σεβασμό ακόμα και στην επείγουσα καισαρική τομή.
    8. Να επιτρέπεται η παρουσια του συντρόφου ειτε σε ενεργο τοκετο ειτε σε καισαρικη τομη.
    9. Δημιουργία φιλικού περιβάλλοντος για να έρθουν στη ζωή τα βρέφη ακόμα και στα νοσοκομεία.
    10. Να επιτρέπεται η επαφή δέρμα με δέρμα, ο θηλασμος και οποιασδήποτε αναγκαίας πράξη που προάγει την διαχρονική ψυχοσωματική υγεία και την υγιή προσκόλληση για όλα τα νεογνά, ακόμα κι αυτά που βρίσκονται σε θερμοκοιτίδα, σύμφωνα με τις επιστημονικές έρευνες και πρακτικές που εφαρμόζονται διεθνώς.
    11. Να προάγεται η μαιευτική παρακολούθηση για την περίοδο της λοχείας.
    12. Να υπάρχει παροχή ψυχολογικής υποστήριξη των γυναικών που έχουν υποστεί μαιευτική βία στα δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία. Η θεραπεία είναι μια χρονιά διαδικασία και το τραύμα τοκετού θεμελιώνει την προσωπικητα του ανθρώπου διαχρονικά (βλ. ευρύματα Περιγεννητικής Ψυχολογίας).
    13. Να υπάρχει δυνατότητα συνταγογράφισης από τις μαίες.

  • 2 Νοεμβρίου 2022, 21:34 | Σοφία

    Όλα τα κάτωθι αιτήματα, που έχουν ήδη αναφερθεί, με βρίσκουν απόλυτα σύμφωνη και ευελπιστώ στην τούδε και στο εξής ορθή μεταχείριση των οικογενειών, των μητέρων και των βρεφών τους.

    1. Κέντρα τοκετού, αυτόνομα, όπου οι γυναίκες μπορούν να γεννήσουν φυσιολογικά χωρίς παρεμβασεις και με συνεχόμενη μαιευτική υποστήριξη.
    2. Η Πολιτεία να ενισχύσει / στηρίξει την σχέση της γυναικας με τη μαία, δίνοντας της τη δυνατότητα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
    3. Τη θεσμοθέτηση Κέντρων Τοκετού με βάση τις διεθνείς προδιαγραφές και όχι με ασαφείς ρυθμίσεις.
    4. Υποστηριξη φυσιολογικού τοκετού μετά απο καισαρική τομή και στα δημοσια νοσοκομεία.
    5. Να προστατεύονται μητέρα & βρέφος από μη αναγκαίες ή/και κακοποιητικές ιατρικές παρεμβάσεις, προστασία από τη μαιευτική βία που προέρχεται από την ιατρικοποίηση της φυσικής διαδικασίας του τοκετού. 6.Οι μαιες είναι οι αρμόδιες να υποδείξουν τρόπους για να διασφαλιστούν τα δικαιώματα μας στον τοκετό (π.χ. επίσημο πλάνο τοκετού), σε οποιοδήποτε περιβάλλον και αν έχει επιλέξει η γυναίκα να γεννήσει.
    7. Να προστατεύονται τα δικαιωμάτων των επιτοκων και των νεογνών, για μια γέννα με σεβασμό ακόμα και στην επείγουσα καισαρική τομή.
    8. Να επιτρέπεται η παρουσια του συντρόφου ειτε σε ενεργο τοκετο ειτε σε καισαρικη τομη.
    9. Δημιουργία φιλικού περιβάλλοντος για να έρθουν στη ζωή τα βρέφη ακόμα και στα νοσοκομεία.
    10. Να επιτρέπεται η επαφή δέρμα με δέρμα, ο θηλασμος και οποιασδήποτε αναγκαίας πράξη που προάγει την διαχρονική ψυχοσωματική υγεία και την υγιή προσκόλληση για όλα τα νεογνά, ακόμα κι αυτά που βρίσκονται σε θερμοκοιτίδα, σύμφωνα με τις επιστημονικές έρευνες και πρακτικές που εφαρμόζονται διεθνώς.
    11. Να προάγεται η μαιευτική παρακολούθηση για την περίοδο της λοχείας.
    12. Να υπάρχει παροχή ψυχολογικής υποστήριξη των γυναικών που έχουν υποστεί μαιευτική βία στα δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία. Η θεραπεία είναι μια χρονιά διαδικασία και το τραύμα τοκετού θεμελιώνει την προσωπικητα του ανθρώπου διαχρονικά (βλ. ευρύματα Περιγεννητικής Ψυχολογίας).
    13. Να υπάρχει δυνατότητα συνταγογράφισης από τις μαίες.

  • 2 Νοεμβρίου 2022, 21:13 | ΣΟΦΙΑ ΛΑΔΑ

    1. Κέντρα τοκετού, αυτόνομα, όπου οι γυναίκες μπορούν να γεννήσουν φυσιολογικά χωρίς παρεμβασεις και με συνεχόμενη μαιευτική υποστήριξη.
    2. Η Πολιτεία να ενισχύσει / στηρίξει την σχέση της γυναικας με τη μαία, δίνοντας της τη δυνατότητα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
    3. Τη θεσμοθέτηση Κέντρων Τοκετού με βάση τις διεθνείς προδιαγραφές και όχι με ασαφείς ρυθμίσεις.
    4. Υποστηριξη φυσιολογικού τοκετού μετά απο καισαρική τομή και στα δημοσια νοσοκομεία.
    5. Να προστατεύονται μητέρα & βρέφος από μη αναγκαίες ή/και κακοποιητικές ιατρικές παρεμβάσεις, προστασία από τη μαιευτική βία που προέρχεται από την ιατρικοποίηση της φυσικής διαδικασίας του τοκετού. 6.Οι μαιες είναι οι αρμόδιες να υποδείξουν τρόπους για να διασφαλιστούν τα δικαιώματα μας στον τοκετό (π.χ. επίσημο πλάνο τοκετού), σε οποιοδήποτε περιβάλλον και αν έχει επιλέξει η γυναίκα να γεννήσει.
    7. Να προστατεύονται τα δικαιωμάτων των επιτοκων και των νεογνών, για μια γέννα με σεβασμό ακόμα και στην επείγουσα καισαρική τομή.
    8. Να επιτρέπεται η παρουσια του συντρόφου ειτε σε ενεργο τοκετο ειτε σε καισαρικη τομη.
    9. Δημιουργία φιλικού περιβάλλοντος για να έρθουν στη ζωή τα βρέφη ακόμα και στα νοσοκομεία.
    10. Να επιτρέπεται η επαφή δέρμα με δέρμα, ο θηλασμος και οποιασδήποτε αναγκαίας πράξη που προάγει την διαχρονική ψυχοσωματική υγεία και την υγιή προσκόλληση για όλα τα νεογνά, ακόμα κι αυτά που βρίσκονται σε θερμοκοιτίδα, σύμφωνα με τις επιστημονικές έρευνες και πρακτικές που εφαρμόζονται διεθνώς.
    11. Να προάγεται η μαιευτική παρακολούθηση για την περίοδο της λοχείας.
    12. Να υπάρχει παροχή ψυχολογικής υποστήριξη των γυναικών που έχουν υποστεί μαιευτική βία στα δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία. Η θεραπεία είναι μια χρονιά διαδικασία και το τραύμα τοκετού θεμελιώνει την προσωπικητα του ανθρώπου διαχρονικά (βλ. ευρύματα Περιγεννητικής Ψυχολογίας).
    13. Να υπάρχει δυνατότητα συνταγογράφισης από τις μαίες.

  • 2 Νοεμβρίου 2022, 21:41 | Σοφία

    Ολα τα κάτωθι αιτήματα, που έχουν ηδη προαναφερθεί, με βρίσκουν απόλυτα σύμφωνη και ευελπιστώ στην ορθή μεταχείριση των οικογενειών, των μητέρων και των βρεφών τους.

    1. Κέντρα τοκετού, αυτόνομα, όπου οι γυναίκες μπορούν να γεννήσουν φυσιολογικά χωρίς παρεμβασεις και με συνεχόμενη μαιευτική υποστήριξη.
    2. Η Πολιτεία να ενισχύσει / στηρίξει την σχέση της γυναικας με τη μαία, δίνοντας της τη δυνατότητα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
    3. Τη θεσμοθέτηση Κέντρων Τοκετού με βάση τις διεθνείς προδιαγραφές και όχι με ασαφείς ρυθμίσεις.
    Δ. Να επιστρέψει η δύναμη του τοκετού στο γυναικείο σώμα. Η γέννα είναι η φυσική διαδικασία του σώματος και οι μαιες είναι οι επαγγελματίες υγείας που έχουν το επιστημονικό υπόβαθρο για να παρέχουν την υποστήριξη φυσικού τοκετού, της λοχείας της συνταγογράφησης. Συνεπώς τα κέντρα τοκετού να είναι αυτονομα, ελεγχόμενα από τις μαίες σύμφωνα με τα διεθνή πετυχημένα πρότυπα.
    4. Να προστατεύονται μητέρα & βρέφος από μη αναγκαίες ή/και κακοποιητικές ιατρικές παρεμβάσεις, προστασία από τη μαιευτική βία που προέρχεται από την ιατρικοποίηση της φυσικής διαδικασίας του τοκετού. Οι μαιες είναι οι αρμόδιες να υποδείξουν τρόπους για να διασφαλιστούν τα δικαιώματα μας στον τοκετό (π.χ. επίσημο πλάνο τοκετού), σε οποιοδήποτε περιβάλλον και αν έχει επιλέξει η γυναίκα να γεννήσει.
    5. Να προστατεύονται τα δικαιωμάτων των επιτοκων και των νεογνών, για μια γέννα με σεβασμό ακόμα και στην επείγουσα καισαρική τομή. Δημιουργία φιλικού περιβάλλοντος για να έρθουν στη ζωή τα βρέφη ακόμα και στα νοσοκομεία.
    6. Να επιτρέπεται η επαφή δέρμα με δέρμα, ο θηλασμος και οποιασδήποτε αναγκαίας πράξη που προάγει την διαχρονική ψυχοσωματική υγεία και την υγιή προσκόλληση για όλα τα νεογνά, ακόμα κι αυτά που βρίσκονται σε θερμοκοιτίδα, σύμφωνα με τις επιστημονικές έρευνες και πρακτικές που εφαρμόζονται διεθνώς.
    7. Να προάγεται η μαιευτική παρακολούθηση για την περίοδο της λοχείας.
    8. Να υπάρχει παροχή ψυχολογικής υποστήριξη των γυναικών που έχουν υποστεί μαιευτική βία στα δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία. Η θεραπεία είναι μια χρονιά διαδικασία και το τραύμα τοκετού θεμελιώνει την προσωπικητα του ανθρώπου διαχρονικά (βλ. ευρύματα Περιγεννητικής Ψυχολογίας).
    8. Να υπάρχει δυνατότητα συνταγογράφισης από τις μαίες

  • 2 Νοεμβρίου 2022, 21:33 | Γεώργιος Χάιτας

    Ζητάμε:
    1. Κέντρα τοκετού, αυτόνομα, όπου οι γυναίκες μπορούν να γεννήσουν φυσιολογικά χωρίς παρεμβασεις και με συνεχόμενη μαιευτική υποστήριξη.
    2. Η Πολιτεία να ενισχύσει / στηρίξει την σχέση της γυναικας με τη μαία, δίνοντας της τη δυνατότητα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
    3. Τη θεσμοθέτηση Κέντρων Τοκετού με βάση τις διεθνείς προδιαγραφές και όχι με ασαφείς ρυθμίσεις.
    4. Να επιστρέψει η δύναμη του τοκετού στο γυναικείο σώμα. Η γέννα είναι η φυσική διαδικασία του σώματος και οι μαιες είναι οι επαγγελματίες υγείας που έχουν το επιστημονικό υπόβαθρο για να παρέχουν την υποστήριξη φυσικού τοκετού, της λοχείας της συνταγογράφησης. Συνεπώς τα κέντρα τοκετού να είναι αυτονομα, ελεγχόμενα από τις μαίες σύμφωνα με τα διεθνή πετυχημένα πρότυπα.
    5. Να προστατεύονται μητέρα & βρέφος από μη αναγκαίες ή/και κακοποιητικές ιατρικές παρεμβάσεις, προστασία από τη μαιευτική βία που προέρχεται από την ιατρικοποίηση της φυσικής διαδικασίας του τοκετού. Οι μαιες είναι οι αρμόδιες να υποδείξουν τρόπους για να διασφαλιστούν τα δικαιώματα μας στον τοκετό (π.χ. επίσημο πλάνο τοκετού), σε οποιοδήποτε περιβάλλον και αν έχει επιλέξει η γυναίκα να γεννήσει.
    6. Να προστατεύονται τα δικαιωμάτων των επιτοκων και των νεογνών, για μια γέννα με σεβασμό ακόμα και στην επείγουσα καισαρική τομή. Δημιουργία φιλικού περιβάλλοντος για να έρθουν στη ζωή τα βρέφη ακόμα και στα νοσοκομεία.
    7. Να επιτρέπεται η επαφή δέρμα με δέρμα, ο θηλασμος και οποιασδήποτε αναγκαίας πράξη που προάγει την διαχρονική ψυχοσωματική υγεία και την υγιή προσκόλληση για όλα τα νεογνά, ακόμα κι αυτά που βρίσκονται σε θερμοκοιτίδα, σύμφωνα με τις επιστημονικές έρευνες και πρακτικές που εφαρμόζονται διεθνώς.
    8 Να προάγεται η μαιευτική παρακολούθηση για την περίοδο της λοχείας.
    9. Να υπάρχει παροχή ψυχολογικής υποστήριξη των γυναικών που έχουν υποστεί μαιευτική βία στα δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία. Η θεραπεία είναι μια χρονιά διαδικασία και το τραύμα τοκετού θεμελιώνει την προσωπικητα του ανθρώπου διαχρονικά (βλ. ευρύματα Περιγεννητικής Ψυχολογίας).
    10. Να υπάρχει δυνατότητα συνταγογράφισης από τις μαίες

  • 2 Νοεμβρίου 2022, 21:41 | Αναστασία Κυρίτση

    Ζητάμε:
    1. Κέντρα τοκετού, αυτόνομα, όπου οι γυναίκες μπορούν να γεννήσουν φυσιολογικά χωρίς παρεμβασεις και με συνεχόμενη μαιευτική υποστήριξη.
    2. Η Πολιτεία να ενισχύσει / στηρίξει την σχέση της γυναικας με τη μαία, δίνοντας της τη δυνατότητα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
    3. Τη θεσμοθέτηση Κέντρων Τοκετού με βάση τις διεθνείς προδιαγραφές και όχι με ασαφείς ρυθμίσεις.
    Δ. Να επιστρέψει η δύναμη του τοκετού στο γυναικείο σώμα. Η γέννα είναι η φυσική διαδικασία του σώματος και οι μαιες είναι οι επαγγελματίες υγείας που έχουν το επιστημονικό υπόβαθρο για να παρέχουν την υποστήριξη φυσικού τοκετού, της λοχείας της συνταγογράφησης. Συνεπώς τα κέντρα τοκετού να είναι αυτονομα, ελεγχόμενα από τις μαίες σύμφωνα με τα διεθνή πετυχημένα πρότυπα.
    4. Να προστατεύονται μητέρα & βρέφος από μη αναγκαίες ή/και κακοποιητικές ιατρικές παρεμβάσεις, προστασία από τη μαιευτική βία που προέρχεται από την ιατρικοποίηση της φυσικής διαδικασίας του τοκετού. Οι μαιες είναι οι αρμόδιες να υποδείξουν τρόπους για να διασφαλιστούν τα δικαιώματα μας στον τοκετό (π.χ. επίσημο πλάνο τοκετού), σε οποιοδήποτε περιβάλλον και αν έχει επιλέξει η γυναίκα να γεννήσει.
    5. Να προστατεύονται τα δικαιωμάτων των επιτοκων και των νεογνών, για μια γέννα με σεβασμό ακόμα και στην επείγουσα καισαρική τομή. Δημιουργία φιλικού περιβάλλοντος για να έρθουν στη ζωή τα βρέφη ακόμα και στα νοσοκομεία.
    6. Να επιτρέπεται η επαφή δέρμα με δέρμα, ο θηλασμος και οποιασδήποτε αναγκαίας πράξη που προάγει την διαχρονική ψυχοσωματική υγεία και την υγιή προσκόλληση για όλα τα νεογνά, ακόμα κι αυτά που βρίσκονται σε θερμοκοιτίδα, σύμφωνα με τις επιστημονικές έρευνες και πρακτικές που εφαρμόζονται.

  • 2 Νοεμβρίου 2022, 21:01 | Μαριαννα

    1)Ζητάμε κέντρα τοκετού, αυτόνομα, όπου οι γυναίκες μπορούν να γεννήσουν φυσιολογικα χωρίς παρεμβάσεις και με συνεχόμενη μαιευτική υποστήριξη.
    2)Η πολιτεία να ενισχύσει /στηρίξει την σχέση γυναίκας με την μαία δίνοντας της τη δυνατότητα ηλεκτρονικης συνταγογραφησης
    3) Τη θεσμοθέτηση Κέντρων Τοκετού με βάση τις διεθνείς προδιαγραφές και όχι με ασαφείς ρυθμίσεις.4) Κοινώς, ζητάμε τα αυτονόητα που εδώ και χρόνια υπάρχουν στην Ευρώπη.
    Επιτέλους η εγκυμοσύνη και ο τοκετός να αντιμεπιζεται Μάιο κεντρικά και οχι γυναικολογικα-ιατρικα. 5) Το πιο σημαντικό επιτέλους η καισαρική να γίνεται σε εξαιρετικες περιπτώσεις όταν υπάρχει πραγματικη ανάγκη ως μέσο να σωθούν μαμά και νεογνό και όχι προς διευκόλυνση του εκάστοτε ιατρού (αργίες, γιορτές, Σαββατοκύριακα)6)Αμεσα κατάργηση των παρωχημενων πρωτοκόλλων σε κλινικες και νοσοκομεία (ευπρεπισμο, κλισμα, επισκληριδιο που σε καθηλώνει στο κρεβάτι και άλλα πολλά) Συνεχης ενημέρωση της επιτόκου από τους επαγγελματίες υγείας γαι το τι θα της δωθει φαρμακευτικά.
    Να γίνεται και στα νοσοκομεία προσπαθεια για φυσιολογικό τοκετό μετά από καισαρική χωρίς να υποχρεώνεται η κάθε επιτόκος να επιλέγει το νοσοκομείο λόγω κόστους και ξανά μια αναίτια καισαρική.
    Τέλος στο μια φορά καισαρική γαι πάντα καισαρική.
    Οχι στον εκφοβισμό επιτοκων για κίνδυνο ενδομητριου θανάτου αλλά ιατρική εξήγηση εγγράφως.

  • 2 Νοεμβρίου 2022, 21:57 | Δέσποινα

    Ζητάμε:
    1. Αυτόνομα κέντρα τοκετού, στελεχωμενα με το κατάλληλο μαιευτικό προσωπικό ( μαίες, βοηθούς μητρότητας) όπου οι γυναίκες θα νιώθουν ασφαλείς από την πρώτη στιγμή ώστε να έχουν φυσιολογικούς τοκετούς,με συνεχή μαιευτική υποστήριξη και χωρίς αναίτιες παρεμβάσεις. Περισσότεροι φυσιολογικοί τοκετοί σημαίνουν αυτόματα λιγότερα χειρουργεία και λιγότερες δαπάνες του κράτους για την υγεία.
    2. Να δωθεί η δυνατότητα συνταγογράφησης στις μαίες για την καλύτερη παρακολούθηση των εγκύων. Ακόμα, να μπορούν να κάνουν επισκέψεις κατά αναγκαιότητα πριν τον τοκετό σε εγκύους αλλά και μετά τη γέννα για να βεβαιώνονται ότι τόσο η λεχώνα όσο και το νεογνό είναι σε καλή κατάσταση ( για τη γυναίκα και στο ψυχολογικό κομμάτι).
    3. Η θεσμοθέτηση των κέντρων τοκετού να γίνει βάσει διεθνών προδιαγραφών και σωστής μελέτης.

  • 2 Νοεμβρίου 2022, 21:27 | Κατσαντώνη Καλλιόπη

    Ζητάμε
    Α. Κέντρα τοκετού, αυτόνομα, όπου οι γυναίκες μπορούν να γεννήσουν φυσιολογικά χωρίς παρεμβασεις και με συνεχόμενη μαιευτική υποστήριξη.
    Β. Η Πολιτεία να ενισχύσει / στηρίξει την σχέση της γυναικας με τη μαία, δίνοντας της τη δυνατότητα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
    Γ. Τη θεσμοθέτηση Κέντρων Τοκετού με βάση τις διεθνείς προδιαγραφές και όχι με ασαφείς ρυθμίσεις.

  • 2 Νοεμβρίου 2022, 21:21 | Κατερινα

    1.Ζηταμε κέντρα τοκετού αυτόνομα όπου οι γυναίκες μπορούν να γεννήσουν φυσιολογικά χωρίς παρεμβάσεις και με συνεχόμενη μαιευτική υποστήριξη
    2.Ζηταμε η πολιτεία να ενισχύσει και να υποστηρίξει τη σχέση της γυναίκας με τη μαία, δίνοντας της τη δυνατότητα ηλεκτρικης συνταγογραφησης
    3.Ζηταμε τη θεσμοθέτηση κέντρων τεκετου με βάση τις διεθνείς προδιαγραφές και όχι με ασαφείς ρυθμίσεις

  • 2 Νοεμβρίου 2022, 21:48 | Ιωάννα Κουλουμπή

    Α. Κέντρα τοκετού, αυτόνομα, όπου οι γυναίκες μπορούν να γεννήσουν φυσιολογικά χωρίς παρεμβασεις και με συνεχόμενη μαιευτική υποστήριξη.
    Β. Η Πολιτεία να ενισχύσει / στηρίξει την σχέση της γυναικας με τη μαία, δίνοντας της τη δυνατότητα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
    Γ. Τη θεσμοθέτηση Κέντρων Τοκετού με βάση τις διεθνείς προδιαγραφές και όχι με ασαφείς ρυθμίσεις.

  • 2 Νοεμβρίου 2022, 21:40 | Ελένη Παλουκίδου

    Οδηγήθηκα σε μια αναίτια καισαρική για να καταφέρω να αγκαλιάσω το μωρό μου. Κι αυτό, γιατί δεν υπάρχει κανένας έλεγχος σε γυναικολόγους που εκμεταλλεύονται την έλλειψη γνώσεων εγκύων με σκοπό την εξυπηρέτηση των δικών τους συμφερόντων. Τραυματική εμπειρία που κατάφερα να ξεπεράσω με τη στήριξη της αγαπημένης μου μαίας που βρέθηκε στο δρόμο μου εκ των υστέρων. Μου έδωσε δύναμη να ανταπεξέλθω στο δύσκολο έργο του νέου μου ρόλου.
    Ζητάμε:
    1.Κέντρα τοκετού, αυτόνομα, όπου οι γυναίκες μπορούν να γεννήσουν φυσιολογικά χωρίς παρεμβασεις και με συνεχόμενη μαιευτική υποστήριξη. Δεν είναι τυχαίο που είμαστε η πρώτη χώρα σε καισαρικές παγκοσμίως με ποσοστο που αγγίζει το 60% σε σχέση με το 15 που δικαιολογεί ο WHO
    2. Η Πολιτεία να ενισχύσει / στηρίξει την σχέση της γυναικας με τη μαία, δίνοντας της τη δυνατότητα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
    3. Τη θεσμοθέτηση Κέντρων Τοκετού με βάση τις διεθνείς προδιαγραφές και όχι με ασαφείς ρυθμίσεις.
    4. Να επιστρέψει η δύναμη του τοκετού στο γυναικείο σώμα. Η γέννα είναι η φυσική διαδικασία του σώματος και οι μαιες είναι οι επαγγελματίες υγείας που έχουν το επιστημονικό υπόβαθρο για να παρέχουν την υποστήριξη φυσικού τοκετού, της λοχείας της συνταγογράφησης. Συνεπώς τα κέντρα τοκετού να είναι αυτονομα, ελεγχόμενα από τις μαίες σύμφωνα με τα διεθνή πετυχημένα πρότυπα.
    5. Να προστατεύονται μητέρα & βρέφος από μη αναγκαίες ή/και κακοποιητικές ιατρικές παρεμβάσεις, προστασία από τη μαιευτική βία που προέρχεται από την ιατρικοποίηση της φυσικής διαδικασίας του τοκετού. Οι μαιες είναι οι αρμόδιες να υποδείξουν τρόπους για να διασφαλιστούν τα δικαιώματα μας στον τοκετό (π.χ. επίσημο πλάνο τοκετού), σε οποιοδήποτε περιβάλλον και αν έχει επιλέξει η γυναίκα να γεννήσει.
    6. Να προστατεύονται τα δικαιωμάτων των επιτοκων και των νεογνών, για μια γέννα με σεβασμό ακόμα και στην επείγουσα καισαρική τομή. Δημιουργία φιλικού περιβάλλοντος για να έρθουν στη ζωή τα βρέφη ακόμα και στα νοσοκομεία.
    7. Να επιτρέπεται η επαφή δέρμα με δέρμα, ο θηλασμος και οποιασδήποτε αναγκαίας πράξη που προάγει την διαχρονική ψυχοσωματική υγεία και την υγιή προσκόλληση για όλα τα νεογνά, ακόμα κι αυτά που βρίσκονται σε θερμοκοιτίδα, σύμφωνα με τις επιστημονικές έρευνες και πρακτικές που εφαρμόζονται διεθνώς.
    8. Να προάγεται η μαιευτική παρακολούθηση για την περίοδο της λοχείας.
    9. Να υπάρχει παροχή ψυχολογικής υποστήριξη των γυναικών που έχουν υποστεί μαιευτική βία στα δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία. Η θεραπεία είναι μια χρονιά διαδικασία και το τραύμα τοκετού θεμελιώνει την προσωπικητα του ανθρώπου διαχρονικά (βλ. ευρύματα Περιγεννητικής Ψυχολογίας).
    10. Να υπάρχει δυνατότητα συνταγογράφισης από τις μαίες

  • 2 Νοεμβρίου 2022, 21:41 | Ιωάννα

    Α. Κέντρα τοκετού, αυτόνομα, όπου οι γυναίκες μπορούν να γεννήσουν φυσιολογικά χωρίς παρεμβασεις και με συνεχόμενη μαιευτική υποστήριξη.
    Β. Η Πολιτεία να ενισχύσει / στηρίξει την σχέση της γυναικας με τη μαία, δίνοντας της τη δυνατότητα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
    Γ. Τη θεσμοθέτηση Κέντρων Τοκετού με βάση τις διεθνείς προδιαγραφές και όχι με ασαφείς ρυθμίσεις.

  • 2 Νοεμβρίου 2022, 20:34 | ΕΛΕΝΗ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ

    ζΗΤΑΜΕ:
    1. Κέντρα τοκετού, αυτόνομα, όπου οι γυναίκες μπορούν να γεννήσουν φυσιολογικά χωρίς παρεμβασεις και με συνεχόμενη μαιευτική υποστήριξη.
    2. Η Πολιτεία να ενισχύσει / στηρίξει την σχέση της γυναικας με τη μαία, δίνοντας της τη δυνατότητα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
    3. Τη θεσμοθέτηση Κέντρων Τοκετού με βάση τις διεθνείς προδιαγραφές και όχι με ασαφείς ρυθμίσεις.
    4. Υποστηριξη φυσιολογικού τοκετού μετά απο καισαρική τομή και στα δημοσια νοσοκομεία.
    5. Να προστατεύονται μητέρα & βρέφος από μη αναγκαίες ή/και κακοποιητικές ιατρικές παρεμβάσεις, προστασία από τη μαιευτική βία που προέρχεται από την ιατρικοποίηση της φυσικής διαδικασίας του τοκετού. 6.Οι μαιες είναι οι αρμόδιες να υποδείξουν τρόπους για να διασφαλιστούν τα δικαιώματα μας στον τοκετό (π.χ. επίσημο πλάνο τοκετού), σε οποιοδήποτε περιβάλλον και αν έχει επιλέξει η γυναίκα να γεννήσει.
    7. Να προστατεύονται τα δικαιωμάτων των επιτοκων και των νεογνών, για μια γέννα με σεβασμό ακόμα και στην επείγουσα καισαρική τομή.
    8. Να επιτρέπεται η παρουσια του συντρόφου ειτε σε ενεργο τοκετο ειτε σε καισαρικη τομη.
    9. Δημιουργία φιλικού περιβάλλοντος για να έρθουν στη ζωή τα βρέφη ακόμα και στα νοσοκομεία.
    10. Να επιτρέπεται η επαφή δέρμα με δέρμα, ο θηλασμος και οποιασδήποτε αναγκαίας πράξη που προάγει την διαχρονική ψυχοσωματική υγεία και την υγιή προσκόλληση για όλα τα νεογνά, ακόμα κι αυτά που βρίσκονται σε θερμοκοιτίδα, σύμφωνα με τις επιστημονικές έρευνες και πρακτικές που εφαρμόζονται διεθνώς.
    11. Να προάγεται η μαιευτική παρακολούθηση για την περίοδο της λοχείας.
    12. Να υπάρχει παροχή ψυχολογικής υποστήριξη των γυναικών που έχουν υποστεί μαιευτική βία στα δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία. Η θεραπεία είναι μια χρονιά διαδικασία και το τραύμα τοκετού θεμελιώνει την προσωπικητα του ανθρώπου διαχρονικά (βλ. ευρύματα Περιγεννητικής Ψυχολογίας).
    13. Να υπάρχει δυνατότητα συνταγογράφισης από τις μαίες

  • 2 Νοεμβρίου 2022, 20:08 | Ειρήνη

    Ζητάμε
    Α. Κέντρα τοκετού, αυτόνομα, όπου οι γυναίκες μπορούν να γεννήσουν φυσιολογικά χωρίς παρεμβασεις και με συνεχόμενη μαιευτική υποστήριξη.
    Β. Η Πολιτεία να ενισχύσει / στηρίξει την σχέση της γυναικας με τη μαία, δίνοντας της τη δυνατότητα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
    Γ. Τη θεσμοθέτηση Κέντρων Τοκετού με βάση τις διεθνείς προδιαγραφές και όχι με ασαφείς ρυθμίσεις.
    Δ. Να μην χωρίζεται το βρέφος από την μητέρα εκτός αν είναι επείγουσα ανάγκη και μόνο, όχι για εξετάσεις ρουτίνας, όχι γιατί βολεύει τους παιδίατρους.
    Ε. Να καλύπτεται το κόστος της συμβουλευτικης και των επισκέψεων τών μαιων στο σπίτι μετά τη γέννα αναφορικά με τον θηλασμό.

  • 2 Νοεμβρίου 2022, 20:06 | Ευρυδίκη Ραυτοπουλου

    Ζητάμε
    1. Κέντρα τοκετού, αυτόνομα, όπου οι γυναίκες μπορούν να γεννήσουν φυσιολογικά χωρίς παρεμβασεις και με συνεχόμενη μαιευτική υποστήριξη.
    2. Η Πολιτεία να ενισχύσει / στηρίξει την σχέση της γυναικας με τη μαία, δίνοντας της τη δυνατότητα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
    3. Τη θεσμοθέτηση Κέντρων Τοκετού με βάση τις διεθνείς προδιαγραφές και όχι με ασαφείς ρυθμίσεις.
    Δ. Να επιστρέψει η δύναμη του τοκετού στο γυναικείο σώμα. Η γέννα είναι η φυσική διαδικασία του σώματος και οι μαιες είναι οι επαγγελματίες υγείας που έχουν το επιστημονικό υπόβαθρο για να παρέχουν την υποστήριξη φυσικού τοκετού, της λοχείας της συνταγογράφησης. Συνεπώς τα κέντρα τοκετού να είναι αυτονομα, ελεγχόμενα από τις μαίες σύμφωνα με τα διεθνή πετυχημένα πρότυπα.
    4. Να προστατεύονται μητέρα & βρέφος από μη αναγκαίες ή/και κακοποιητικές ιατρικές παρεμβάσεις, προστασία από τη μαιευτική βία που προέρχεται από την ιατρικοποίηση της φυσικής διαδικασίας του τοκετού. Οι μαιες είναι οι αρμόδιες να υποδείξουν τρόπους για να διασφαλιστούν τα δικαιώματα μας στον τοκετό (π.χ. επίσημο πλάνο τοκετού), σε οποιοδήποτε περιβάλλον και αν έχει επιλέξει η γυναίκα να γεννήσει.
    5. Να προστατεύονται τα δικαιωμάτων των επιτοκων και των νεογνών, για μια γέννα με σεβασμό ακόμα και στην επείγουσα καισαρική τομή. Δημιουργία φιλικού περιβάλλοντος για να έρθουν στη ζωή τα βρέφη ακόμα και στα νοσοκομεία.
    6. Να επιτρέπεται η επαφή δέρμα με δέρμα, ο θηλασμος και οποιασδήποτε αναγκαίας πράξη που προάγει την διαχρονική ψυχοσωματική υγεία και την υγιή προσκόλληση για όλα τα νεογνά, ακόμα κι αυτά που βρίσκονται σε θερμοκοιτίδα, σύμφωνα με τις επιστημονικές έρευνες και πρακτικές που εφαρμόζονται διεθνώς.
    7. Να προάγεται η μαιευτική παρακολούθηση για την περίοδο της λοχείας.
    8. Να υπάρχει παροχή ψυχολογικής υποστήριξη των γυναικών που έχουν υποστεί μαιευτική βία στα δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία. Η θεραπεία είναι μια χρονιά διαδικασία και το τραύμα τοκετού θεμελιώνει την προσωπικητα του ανθρώπου διαχρονικά (βλ. ευρύματα Περιγεννητικής Ψυχολογίας).
    8. Να υπάρχει δυνατότητα συνταγογράφισης από τις μαίες

  • 2 Νοεμβρίου 2022, 20:23 | Vasia

    A. Αυτόνομα κέντρα τοκετού, όπου οι γυναίκες θα μπορούν να γεννήσουν φυσιολογικά
    χωρίς παρεμβάσεις και με συνεχόμενη μαιευτική υποστήριξη.
    B. Τη θεσμοθέτηση Κέντρων Τοκετού με βάση τις διεθνείς προδιαγραφές και όχι με
    ασαφείς ρυθμίσεις.
    C. Δυνατότητα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
    D. Ολιστική και συνεχιζόμενη φροντίδα της γυναίκας κατά την περιγεννητική περίοδο
    από μαίες.
    E. Διασύνδεση των δομών με τα δίκτυα μαιών για τη συνεχιζόμενη φροντίδα.
    F. Κατ’ οίκον επισκέψεις από μαία.
    G. Δυνατότητα ραντεβού με τις μαίες των Δικτύων

  • 2 Νοεμβρίου 2022, 20:13 | ΕΛΕΝΗ ΤΣΟΥΚΑΛΑ

    Με χαρά χαιρετίζω την πρωτοβουλία του Υπουργείου Υγείας για την Προαγωγή του φυσικού τοκετού με το ΜΕΡΟΣ Θ΄ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΙΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ -Άρθρο 36.
    Η δημιουργία Κέντρων Τοκετού στην Ελλάδα αποδεικνύει έμπρακτα και επιστημονικά την αναγνώριση των συστάσεων του Π.Ο.Υ. και τη συμμόρφωσή μας με τις διεθνείς πρακτικές που εξασφαλίζουν την καλύτερη περιγεννητική υγεία μητέρας – παιδιού και όλης της οικογένειας.
    Α. Τα Κέντρα Τοκετού παγκόσμια είναι αυτοτελείς, αυτόνομες δομές στελεχωμένα από μαίες. Θα μπορούν να υφίστανται εντός, εκτός ή και κοντά σε Δημόσια ή Ιδιωτική Μαιευτική Κλινική υπό μαιευτική διεύθυνση & διαχείριση με δυνατότητα διασύνδεσης με την Κλινική.
    Β. Τα Κέντρα Τοκετού απευθύνονται σε επίτοκες με φυσιολογική – χαμηλού κινδύνου – κύηση. Σε περίπτωση επιπλοκής ή επιθυμίας της γυναίκας, η επίτοκος, η λεχωίδα ή το νεογνό, μεταφέρονται στην κλινική διασύνδεσης για περαιτέρω ιατρική φροντίδα.
    Γ. Τα Κέντρα Τοκετού χαρακτηρίζονται κυρίως από τη θέσπιση και τήρηση πρωτοκόλλων για τη συνεχιζόμενη μαιευτική φροντίδα της επιτόκου σε κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο.
    Δ. Η δημιουργία των Κέντρων Τοκετού εξασφαλίζει την προαγωγή του φυσιολογικού τοκετού, τη μείωση των παρεμβάσεων, των προκλήσεων τοκετού, των καισαρικών τομών, την ανάδειξη της εξατομικευμένης μαιευτικής φροντίδας, την προάσπιση των ατομικών δικαιωμάτων, την αύξηση της ικανοποίησης των γυναικών, τη μείωση της επιλόχειας κατάθλιψης και των ψυχικών διαταραχών, τη μείωση της υπογεννητικότητας, τη μείωση του οικογενειακού προϋπολογισμού.