Άρθρο 10 Απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα των ιατρών Εθνικού Συστήματος Υγείας και των ιατρών μελών Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού και Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων – Τροποποίηση περ. α’ παρ. 1 και αντικατάσταση παρ. 4 άρθρου 11 ν. 2889/2001

 

1. Στην περ. α’ της παρ. 1 του άρθρου 11 του ν. 2889/2001 (Α΄ 37), περί της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των ιατρών του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.), επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) προστίθενται νέα εδάφια, τρίτο και τέταρτο, β) στο παλαιό τρίτο εδάφιο προστίθενται οι λέξεις «καθώς και του λοιπού επιστημονικού και νοσηλευτικού προσωπικού του Ε.Σ.Υ.» και γίνεται διόρθωση παροράματος, γ) στο παλαιό τέταρτο εδάφιο προστίθενται οι λέξεις «ή μονάδες ή εργαστήρια» και γίνονται οι αναγκαίες προσαρμογές λόγω της τροποποίησης αυτής, και η περ. α’ της παρ. 1 του άρθρου 11 διαμορφώνεται ως εξής:

«α. Οι ιατροί του Ε.Σ.Υ. είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Η λειτουργία ιδιωτικού ιατρείου εντός ή εκτός του νοσοκομείου ή του κέντρου υγείας ή η με οποιονδήποτε τρόπο απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα αποτελεί εκτός από το παράπτωμα του άρθρου 77 της παρ. 1 περίπτωση ε του ν. 2071/1992 (Α΄ 123), το πειθαρχικό αδίκημα της χαρακτηριστικώς αναξιοπρεπούς για υπάλληλο συμπεριφοράς του άρθρου 107 παρ. 1 περίπτωση ε του ν. 3528/2007 και συνεπάγεται την άμεση θέση του παραβάτη σε κατάσταση αναστολής καθηκόντων, κατά τις διατάξεις του άρθρου 104 του ιδίου νόμου, με απόφαση του Διοικητή της οικείας ΔΥΠΕ, που δεν απαιτείται να έχει περαιτέρω αιτιολογία εκτός από τη διαπίστωση της παράβασης, καθώς και την παραπομπή του υπαιτίου στο αρμόδιο πειθαρχικό συμβούλιο με το ερώτημα της οριστικής παύσης.

Κατ’ εξαίρεση, δεν συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα για τους ιατρούς του Ε.Σ.Υ. που υπηρετούν σε νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ., εφόσον συμμετέχουν στην ολοήμερη, πέραν του τακτικού ωραρίου λειτουργία του νοσοκομείου, τουλάχιστον δύο (2) φορές την εβδομάδα εκτός των ημερών εφημερίας, η λειτουργία ιδιωτικού ιατρείου ή η παροχή ιατρικών υπηρεσιών με οποιαδήποτε σχέση, περιλαμβανομένης και αυτής του συμβούλου, σε ιδιωτική κλινική ή ιδιωτικό διαγνωστικό ή θεραπευτικό εργαστήριο και γενικότερα σε κάθε είδους ιδιωτικές επιχειρήσεις που παρέχουν ή καλύπτουν υπηρεσίες υγείας, δύο (2) φορές την εβδομάδα, μετά από απόφαση του Διοικητή ή Προέδρου του νοσοκομείου. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας καθορίζονται ειδικότερα το είδος, η έκταση, οι όροι και οι προϋποθέσεις της απασχόλησης ιατρών κλάδου Ε.Σ.Υ. στον ιδιωτικό τομέα της ιατρικής, καθώς και τα αρμόδια όργανα και η διαδικασία για τη χορήγηση της σχετικής άδειας και την ανάκλησή της, και ρυθμίζεται κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του προηγούμενου εδαφίου.

Κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται η συμμετοχή των ιατρών Ε.Σ.Υ., καθώς και του λοιπού επιστημονικού και νοσηλευτικού προσωπικού του Ε.Σ.Υ. σε επιστημονικές εκδηλώσεις τύπου Α` στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό και Β στην Ελλάδα και η καταβολή σε αυτούς της ανάλογης εύλογης τιμητικής αμοιβής μέσω ΕΛΚΕΑ, σύμφωνα με τα οριζόμενα στη διάταξη της παραγράφου 18 του παρόντος άρθρου και την ισχύουσα νομοθεσία για τον ΕΟΦ και των προϊόντων αρμοδιότητάς του, όπως εκάστοτε εξειδικεύεται με τις αποφάσεις του, για την έκδοση των οποίων ρητά εξουσιοδοτείται με την παρούσα διάταξη.

Επίσης, επιτρέπεται στους ιατρούς, στο λοιπό επιστημονικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Ε.Σ.Υ., καθώς και σε πανεπιστημιακούς ιατρούς, που εργάζονται σε κλινικές ή μονάδες ή εργαστήρια που έχουν εγκατασταθεί σε νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. ή των Α.Ε.Ι., να συμμετέχουν σε ομάδες εργασίας όπως «Συμβουλευτικές Επιτροπές Εμπειρογνωμόνων» για φάρμακα και θεραπείες, με αυστηρά επιστημονικό περιεχόμενο, που λαμβάνουν χώρα στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό και οργανώνονται από φαρμακευτικές εταιρείες, με ή χωρίς αμοιβή, εφόσον έχουν λάβει σχετική άδεια από το φορέα που τους εποπτεύει. Η καταβολή της αμοιβής γίνεται μέσω του ΕΛΚΕΑ. Σε περίπτωση που απαιτείται εκπαιδευτική άδεια για τη συμμετοχή σε τέτοιες ομάδες εργασίας ακολουθείται η διαδικασία που περιγράφεται στην περίπτωση β. Η παρούσα παράγραφος συμπληρώνει τις εξαιρέσεις της παρ. 2 του άρθρου 24 του ν. 1397/1983.».

2. Η παρ. 4 του άρθρου 11 του ν. 2889/2001, περί της απαγόρευσης παροχής υπηρεσιών με οποιαδήποτε σχέση, περιλαμβανομένης και αυτής του συμβούλου, σε ιδιωτικές κλινικές ή σε ιδιωτικά διαγνωστικά ή θεραπευτικά εργαστήρια και γενικότερα σε κάθε είδους ιδιωτικές επιχειρήσεις, που παρέχουν ή καλύπτουν υπηρεσίες υγείας, καθώς και περί της απαγόρευσης εγκατάστασης ιδιωτικών ιατρείων ή ιατρικών μηχανημάτων εντός των παραπάνω ιδιωτικών φορέων, από πανεπιστημιακούς ιατρούς, οι οποίοι εργάζονται σε πανεπιστημιακές κλινικές, εργαστήρια ή μονάδες που είναι εγκατεστημένες σε νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. ή των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, αντικαθίσταται ως εξής:

«4. Μέλη Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.) και μέλη Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (Ε.ΔΙ.Π.) των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.) που είναι ιατροί και τοποθετούνται σε πανεπιστημιακές κλινικές ή πανεπιστημιακά εργαστήρια ή μονάδες Τμημάτων ή Σχολών Επιστημών Υγείας των Α.Ε.Ι., που είναι εγκατεστημένες σε νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.) ή σε πανεπιστημιακά νοσοκομεία που εποπτεύονται από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ή στην ανώνυμη εταιρία με την επωνυμία «ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΣ Α.Ε.» και τον διακριτικό τίτλο «ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ», δύνανται να παρέχουν υπηρεσίες προς ιδιωτικές κλινικές, ιδιωτικά διαγνωστικά ή θεραπευτικά εργαστήρια και γενικότερα σε κάθε είδους ιδιωτικές επιχειρήσεις, που παρέχουν ή καλύπτουν υπηρεσίες υγείας, κατόπιν χορήγησης ειδικής άδειας από τη Σύγκλητο του Α.Ε.Ι.. Ειδικά, για τα μέλη Δ.Ε.Π. που υπηρετούν σε πανεπιστημιακές κλινικές ή πανεπιστημιακά εργαστήρια ή μονάδες Τμημάτων ή Σχολών Επιστημών Υγείας των Α.Ε.Ι., που είναι εγκατεστημένες σε νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ., προϋπόθεση για τη χορήγηση της ειδικής άδειας του προηγούμενου εδαφίου είναι η συμμετοχή τους στην ολοήμερη, πέραν του τακτικού ωραρίου λειτουργία του νοσοκομείου τουλάχιστον δύο (2) φορές την εβδομάδα εκτός των ημερών εφημερίας. Η καθ’ οιονδήποτε τρόπο απασχόληση σε ιδιωτικές κλινικές, ιδιωτικά διαγνωστικά ή θεραπευτικά εργαστήρια και γενικότερα σε κάθε είδους ιδιωτικές επιχειρήσεις, που παρέχουν ή καλύπτουν υπηρεσίες υγείας χωρίς τη χορήγηση της ειδικής άδειας από τη Σύγκλητο του Α.Ε.Ι. συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα της περ. ε) της παρ. 2 του άρθρου 177 του ν. 4957/2022 (Α΄ 141). Δεν απαιτείται άδεια σε περίπτωση απασχόλησης μελών Δ.Ε.Π. και Ε.ΔΙ.Π. στην ανώνυμη εταιρία με την επωνυμία «ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΣ Α.Ε.» και τον διακριτικό τίτλο «ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ», υπό την προϋπόθεση ότι το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.) εξακολουθεί να διαθέτει άνω του ενενήντα τοις εκατό (90%) των μετοχών της εταιρίας και τα μέλη Δ.Ε.Π. και Ε.ΔΙ.Π. εκπληρώνουν πλήρως το διδακτικό, ερευνητικό και διοικητικό τους έργο προς το Α.Ε.Ι. που υπηρετούν. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υγείας καθορίζονται οι ειδικότεροι όροι και οι προϋποθέσεις απασχόλησης των μελών Δ.Ε.Π. και Ε.ΔΙ.Π. στον ιδιωτικό τομέα της ιατρικής, η διαδικασία και τα αρμόδια όργανα χορήγησης της ειδικής άδειας, η έκτασή της, οι λόγοι και η διαδικασία ανάκλησής της και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της παρούσας.».

  • 24 Οκτωβρίου 2022, 11:47 | b

    1.Η δυνατότητα άσκησης ιδιωτικής ιατρικής ιατρών ΕΣΥ είτε σε μορφή ιατρείου είτε σε μορφή «συμβούλου» ιδιωτικής κλινικής θα οδηγήσει στην πλήρη διάλυση της εκπαίδευσης των ειδικευομένων ιατρών. Είναι γνωστό πως η πλειονότητα των πανεπιστημιακών ιατρών που ασκεί ιδιωτική ιατρική (δυνατότητα που διευρύνεται με την παρούσα διάταξη ΚΑΙ στους ιατρούς ΕΣΥ) εμφανίζεται στα δημόσια νοσοκομεία όπου ανήκουν οι κλινικές τους για μισή με μία ώρα ημερησίως (για να δουν τους ασθενείς τους που έχουν πρώτα περάσει από το ιδιωτικό τους ιατρείο), αδιαφορώντας πλήρως για τους υπόλοιπους ασθενείς, την κλινική και την εκπαίδευση των ειδικευομένων. Αυτό τώρα θα γενικευθεί με προφανείς συνέπειες.
    2. Σε πολλά σχόλια λοιδορείται ο αθέμιτος ανταγωνισμός με τους ιδιώτες ιατρούς και λοιδορούνται οι ιδιώτες ως λιγότερο καλοί γιατροί. Ένα απλό παράδειγμα αρκεί:
    Ο γιατρός ΕΣΥ ξεκινά το μήνα του με 2000 ευρώ στην τσέπη (μισθός+εφημερίες) κατά μέσο όρο, με εξασφαλισμένες ασφαλιστικές εισφορές και με το πλεονέκτημα της χρήσης των δομών του δημόσιου νοσοκομείου δωρεάν για τον ασθενή (που θα έχει δει ιδιωτικά στο ιατρείο του) που θα τις χρησιμοποιήσει.
    Ο αντίστοιχος ιδιώτης ξεκινά το μήνα του με 2000 ευρώ έξοδα (ασφαλιστικές εισφορές, κλπ) και θα πρέπει με μόνο όπλο τη γνώση του και την όποια αξία του να πείσει τον ασθενή να τον ακολουθήσει στο ιδιωτικό θεραπευτήριο που εργάζεται όπου θα πληρώσει και τα έξοδα νοσηλείας του. Αν αυτό δεν είναι ο ορισμός του αθέμιτου ανταγωνισμού τότε τι είναι;

  • 24 Οκτωβρίου 2022, 09:26 | iceman

    Στην πραξη ποιος θα «μετραει» καθε μηνα για καθε ιατρο αν συμμετειχε 2 φορες/εβδομαδα στην ολοημερη λειτουργεια του νοσοκομειου καθως και ποσες μερες το μηνα ασκησε το ιδιωτικο εργο?
    Να αρκει η συμμετοχη στις εφημεριες του ιδρυματος (οσες χρειαζεται) και να ειναι ελευθερη η ασκηση ιδιωτικου εργου οσες ημερες μενουν ελευθερες.
    Επισης να προβλεφθει αντιστοιχη δυνατοτητα για τους ιατρους της ΠΦΥ (κεντρα υγειας)

  • 24 Οκτωβρίου 2022, 04:38 | Κωνσταντίνος

    Οι ιατροί που συμμετέχουν στα απογευματινά ιατρεία είναι σχεδόν αδύνατο να πραγματοποιούν δύο φορές την εβδομάδα ιατρείο. Εργάζομαι σε μεγάλο Νοσοκομείο της Αθήνας, απογευματινά ιατρεία γίνονται από πολλούς ιατρούς όλων σχεδόν των ειδικοτήτων και συζητώ με τους περισσότερους. Δεν γνωρίζω, μέχρι τώρα, κάποιον/α που να κάνει πέραν της μιας φοράς την εβδομάδα.
    Ο κάθε τομέας, χειρουργικός, παθολογικός, εργαστηριακός, ψυχιατρικός, έχει ξεχωριστά προβλήματα και προτεραιότητες. Ο χειρουργικός τομέας, ιδιαίτερα στα μεγάλα τριτοβάθμια Νοσοκομεία, αντιμετωπίζει το τεράστιο ζήτημα της λίστας του Χειρουργείου!!
    Σημαντικό ποσοστό ασθενών που είναι στην αναμονή, αναγκαστικά επιλέγουν να χειρουργηθούν ιδιωτικά. Πρέπει να γίνει κάτι γι αυτή την σοβαρή ανεπάρκεια, εφ΄ όσον δεν είναι δυνατή η γενναία αύξηση των αιθουσών χειρουργείου.
    Η δυνατότητα ιδιωτικής άσκησης στους ιατρούς του ΕΣΥ είναι ορθότερο να δίδεται μετά από κάποια χρόνια εργασίας στο Νοσοκομείο και εξέλιξης βαθμολογικής και όχι από την αρχή του διορισμού τους.

  • 23 Οκτωβρίου 2022, 23:03 | Ελενη

    Συγχαρητήρια στην Κυβέρνηση για ένα μέτρο ουσιαστικής αναβάθμισης του ΕΣΥ και των ιατρών που το στελεχώνουν.
    1.Υγιής ανταγωνισμός, τερματισμός της άνισης μεταχείρισης με Πανεπιστημιακούς και Στρατιωτικούς
    2.Κίνητρο για είσοδο νέων και καταρτισμένων επιστημόνων στο ΕΣΥ
    3. Καλύτερες αποδοχές ιατρών ΕΣΥ, καλύτερη εργασιακή απόδοση
    4.Εξυπηρέτηση ασθενών που θέλουν να εξεταστούν ιδιωτικά από ιατρούς του ΕΣΥ
    5.Δεν δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό με τους ιδιώτες, διότι ανέκαθεν τα απογευματινά ιατρεία λειτουργούσαν ως ένα ιδιωτικό τρόπον τινα ιατρείο

  • 23 Οκτωβρίου 2022, 22:06 | EP

    Εξαιρετική απόφαση, ειδικά για τους νέους επιστήμονες που στελεχώνουν το ΕΣΥ, και θα προσελκύσει επιτέλους ιατρικό προσωπικό υψηλής επιστημονικής αρτιότητας στο γηρασμένο και ταλαιπωρημένο ΕΣΥ. Τεράστια αδικία τόσα χρόνια οι ιατροί του ΕΣΥ να περιφρονούνται και να αντιμετωπίζονται ως οι φτωχοί συγγενείς από ιδιώτες, μέλη ΔΕΠ και στρατιωτικούς, ακόμη και από ασθενείς, διότι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους κυριολεκτικά τσάμπα ή για ψίχουλα. Υγιής ανταγωνισμός επιτέλους.

  • 23 Οκτωβρίου 2022, 22:10 | Ελλη Π.

    Επιτέλους μια ουσιαστική μεταρρύθμιση στο χώρο της υγείας που αναβαθμίζει το σύστημα σε επίπεδο εφάμιλλο των ευρωπαϊκών χωρών. Είναι αδιανόητο οι γιατροί του ΕΣΥ, που σηκώνουν τεράστιο βάρος περίθαλψης ασθενών και ομολογουμένως υποαμείβονται, να μην επιτρέπεται να ασκήσουν ιδιωτικό έργο, ενώ στην Ευρώπη οι γιατροί των νοσοκομείων, αλλά και οι Πανεπιστημιακοί και στρατιωτικοί στην Ελλάδα, μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και ιδιωτικά. Μπράβο στην Κυβέρνηση.

  • 23 Οκτωβρίου 2022, 20:23 | Παναγιώτης Γκούβης

    Θα πρέπει να γίνει τροποποίηση του άρθρου 10 παρ. 1 (α) στο σημείο:
    Κατ’ εξαίρεση, δεν συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα για τους ιατρούς του Ε.Σ.Υ. που υπηρετούν σε νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ., εφόσον συμμετέχουν στην ολοήμερη, πέραν του τακτικού ωραρίου λειτουργία του νοσοκομείου, τουλάχιστον δύο (2) φορές την εβδομάδα
    Το οποίο πρέπει να γίνει τουλάχιστον μία (1) φορά την εβδομάδα
    Διότι στα περισσότερα Επαρχιακά Νοσοκομεία ΔΕΝ είναι τόσοι πολλοί οι ασθενείς που επιθυμούν να κλείσουν ραντεβού στην ολοήμερη λειτουργία και για το λόγο αυτό, οι περισσότεροι ιατροί συμμετέχουν μία (1) φορά την εβδομάδα.
    Π.Χ στο Εργαστήριο μας που είναι 3 οι ιατροί που συμμετέχουν στην ολοήμερη λειτουργία, με δυσκολία κλείνονται ραντεβού μία φορά την εβδομάδα για τον καθένα.
    Δεν είναι σωστό να αποκλεισθούν για τον λόγο αυτό οι ιατροί της επαρχίας.
    Ευχαριστώ

  • 23 Οκτωβρίου 2022, 20:02 | Δ.

    Όσον αφορά το ιδιωτικό ιατρείο που υπό προυποθέσεις θα μπορούν να λειτουργούν οι ιατροί του ΕΣΥ θα μπορούσαν να ενταχθούν εφόσον το επιθυμούν και στους προσωπικούς ιατρούς?Γνώμη μου είναι οτι ο θεσμός του προσωπικού ιατρού είναι προς την σωστή κατεύθυνση και πιστεύω οτι σ’ αυτό θα μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά πλέον και οι ιατροί του ΕΣΥ.

  • ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ. Ένα μέτρο που αποκαθιστά την αδικία σε σχέση με πανεπιστημιακούς και στρατιωτικούς. Ή όλοι ή κανένας.

    Βέβαια με αυστηρά κριτήρια, γιατί αν λάβουμε υπόψιν τη συμπεριφορά πανεπιστημιακών (1-2 ώρες/ ημέρα στο νοσοκομείο και τις υπόλοιπες ώρες ιδιωτικά), ξέρουμε από τώρα και τη μελλοντική συμπεριφορά των ιατρών του ΕΣΥ αν τους δωθεί δικαίωμα ιδιωτευσης. Αυστηρός έλεγχος ωραρίου με ηλεκτρονική κάρτα (όπως η ΕΡΓΑΝΗ)

    Όσο για τις ενστάσεις των ιδιωτών για αθέμιτο ανταγωνισμό, το γεγονός ότι στην Ευρώπη (βλέπε NHS) ισχύει εδώ και δεκαετίες χωρίς πρόβλημα, αυτή είναι η απάντηση τους.

  • 23 Οκτωβρίου 2022, 10:04 | ΓΜ

    Το νομοσχέδιο είναι προς την σωστη κατευθυνση σε ότι αφορα την συμμετοχή των ιατρων ΕΣΥ στο ιδιωτικό τομέα όπως γίνεται σε πολλά κρατη της Ευρωπης εδω και δεκαετίες με πιο χαρακτηριστικό παραδειγμα αυτο του NHS της Μεγαλης Βρετανίας. Σε οτι αφορα την συμμετοχή στην ολοημερη λειτουργία επειδη αυτη δεν είναι εφικτη σε ολα τα νοσοκομεία για πολλους λόγους αυτός ο περιορισμός θα επρεπε να αφαιρεθει η να αφορα το πολύ σε μια φορα την εβδομαδα η δυο φορές το μήνα. Το αρθρο 10 φερνει επιτελους στη ιδια μοιρα τους ιατρους του ΕΣΥ με τους πανεπιστημιακούς και τους στρατιωτικους και το κυριοτερο δινει κινητρο για υγιή ανταγωνισμό καθως και την δυνατοτητα στους ασθενείς που προτιμουν τον ιδιωτικό τομέα να επιλέξουν μεταξύ αυτούς που θεωρούν καλύτερους.

    Οι αιτιασεις των ιδιωτων ευσταθουν εν μερει αλλά δεν υπάρχει πραγματικός τρόπος εξισσορόπησης της τραγικά υποαμοιβόμενης εργασίας των ιατρων ΕΣΥ, για παραδειγμα ενα ιατρός χειρουργικής ειδικότητας που εκτελεί 20 χειρουργικές επεμβάσεις στο ΕΣΥ αμοιβεται τελικά όσο ένας ιδιωτης που εκτελεί 2-3 επεμβάσεις στον ιδιωτικό τομέα. Επιπλέον να υπενθυμίσουμε ότι η κατάληψη μιας θέσης στο ΕΣΥ γινόταν και γίνεται με διαδικασία αξιολόγησης στην οποία ΟΛΟΙ έχουν δικαίωμα να συμμετάσχουν οπότε εξ ορισμού τις θέσεις καταλαμβάνουν αυτοί που έχουν προσπαθήσει και περισσότερο.

    Συμφωνώ με οποιαδήποτε μορφή κατάργησης της μονιμότητας στο δημόσιο αλλά με προυπόθεση την ταυτόχρονη ουσιαστική εφαρμογή αξιολόγησης σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα που δυστυχως δεν υπάρχει με αποτέλεσμα να υπάρχει ανεξέλεγκτη κλινική πρακτική εις βάρος των ασθενών.

  • 23 Οκτωβρίου 2022, 07:54 | Θάνος

    Η συγκεκριμένη διάταξη έρχεται να αποκαταστήσει μια χρόνια αδικία και ανισότητα στα δικαιώματα των ιατρών του ΕΣΥ σε σχέση με τους στρατιωτικούς και πανεπιστημιακούς ιατρούς.

    Είναι μια βασική αρχή που εφαρμόζεται χωρίς προβλήματα σε χώρες της Ευρώπης και του εξωτερικού. Oι συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού θα βελτιώσουν το επίπεδο των υπηρεσιών αλλά και την ανάγκη συνεχιζόμενης εκπαίδευσης και κατάρτισης όλων, ιδιωτών, νοσοκομειακών, πανεπιστημιακών.

    Αναμένοντας τους συγκεκριμένους όρους και λεπτομέρειες της εφαρμογής,
    κυρίως ως προς το ωράριο σε σχέση με τις εφημερίες και την ολοήμερη λειτουργία αλλά και άλλα πρακτικά ζητήματα που μένει να διευκρινιστούν, θεωρώ ότι η συγκεκριμένη διάταξη κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.

  • 23 Οκτωβρίου 2022, 02:48 | Σταύρος Παντελάκος

    Εξαιρετική ρύθμιση μεν , γεννά ορισμένες απορίες πρακτικής φύσεως δε.
    Αρχικά, ποια αρχή θα διαπιστώνει ότι ο Χ ιατρός συμμετέχει όντως δύο φορές τη βδομάδα, κάθε βδομάδα, στην ολοήμερη λειτουργία του νοσοκομείου; Με ποιον τρόπο; Σε περίπτωση που δεν υπάρουν ραντεβού στα απογευματινά ιατρεία του νοσοκομείο τον Υ μήνα, ένας ιατρός ο οποίος βρίσκεται σε σχέση μισθωτού με ένα ιδιωτικό νοσηλευτικό κέντρο θα πρέπει να παραιτείται για αυτόν τον μήνα και να ξαναπροσλαμβάνεται τον επόμενο; Επίσης, τι προβλέπεται για τις εργαστηριακές ειδικότητες οι οποίες δεν συμμετέχουν στην ολοήμερη λειτουργία μέσω ιατρείου αλλά μέσω της επεξεργασίας και διάγνωσης των »απογευματινών» δειγμάτων (π.χ. βιοψίες για τους Παθολογοανατόμους, κυτταρολογικό υλικό για τους Κυτταρολόγους κ.ο.κ.);
    Μήπως θα ήταν προτιμότερο και πιο εύχρηστο να αντικατασταθεί το αντίστοιχο εδάφιο ως εξής: «…σε όσους έχει δωθεί από τη διοίκηση του οικείου νοσοκομείου για συμμετοχή στην ολοήμερη λειτουργία του νοσοκομείου πέραν του τακτικού ωραρίου…».

  • 23 Οκτωβρίου 2022, 00:14 | D K

    Καλή ρύθμιση.
    Όλοι έχουν συνταγματικά κατοχυρωμένη ισότητα. Διότι μέχρι τώρα οι Στρατιωτικοί τα μέλη ΔΕΠ είχαν μια προνομιακή μεταχείριση.
    Βέβαια δεν είδαμε κανένα ιατρικό σύλλογο, ιδίως της Αθηνας που είναι κατεξοχήν οχυρό του ιδιωτικού τομέα, να εγείρει ερωτήματα σχετικά με την από επταετίας υφιστάμενη ανισότητα μεταξύ ΕΣΥ και Στρατού/ΔΕΠ. Λίγο υποκριτικό.

  • 23 Οκτωβρίου 2022, 00:38 | Ιωάννης Παπαχρήστος

    Ο τσάμπας πέθανε! Και αυτό πρέπει να το καταλάβουν όλοι. Δεν μπορούμε να έχουμε καταρτισμένους επιστήμονες να εργάζονται στο ΕΣΥ με ψίχουλα. Στην Αγγλία χρόνια προβλέπεται αυτό και δεν επηρρεάζει το ΕΣΥ. Ο ασθενής του ΕΣΥ ποτε δεν υπαρχει περιπτωση να δωσει τα λεφτα να παει ιδιωτικα. Κρατώντας τους γιατρους σε ομηρία τους κάναμε τόσα χρόνια να αισθάνονται σα φτωχοί συγγενείς μπροστά στους χαμηλότέρων προσόντων ιδιώτες συναδέλφους τους οι οποιοι αμείβονται αδρά…Μπράβο και άργησε χρόνια να γίνει αυτό. Επίσης να προβλέπεται πολλά χειρουργεια να πηγαίνουν με τιμολόγιο ΕΣΥ και κρατική πληρωμή στα ιδιωτικά όπως στην Αγγλία..

  • 22 Οκτωβρίου 2022, 17:45 | Βάσω

    ΕΣΥ. Η τράτα μας η κουρελού η χιλιομπαλωμένη.
    Πάλι καινούργιο μπάλωμα για να αυγατίσει ο μισθός πείνας.
    Να επιτρέψουμε την άσκηση ιδιωτικού επαγγέλματος στους γιατρούς του ΕΣΥ.
    Αλλά έχει πολλά αγκάθια αυτή η τροπολογία.
    Δεν διάβασα κάπου αν ο γιατρός δεν υπακούσει στους κανονισμούς και
    εκμεταλλευτεί τη θέση του στο ΕΣΥ εις βάρος της πρωινής και ολοήμερης
    απασχόλησης ποιές κυρώσεις προβλέπονται.
    Αν χρησιμοποιεί το νοσοκομείο για μαγαζάκι του,είς βάρος των άλλων
    ιδιωτών
    συναδέλφων του τι θα τον κάνετε ; Θα κάθεται εκεί 30 χρόνια ;
    Λοιπόν αυτό το μέτρο για να εφαρμοστεί ,
    θα πρέπει πρώτα να αρθεί,ο αρχικός ιδρυτικός όρος του ΕΣΥ και να καταργεί
    την μονιμότητα και την αποκλειστική απασχόληση.
    Ο γιατρός να διορίζεται με 5ετή σύμβαση στις προκηρυσσόμενες θέσεις ανά
    βαθμίδα.Μετά θα προκηρύσσεται πάλι η θέση,ως κενούμενη.Δικαίωμα για
    συμμετοχή στην προκήρυξη εκ νέου θα έχει ο γιατρός στην ίδια βαθμίδα ,
    είτε
    στο ίδιο, είτε σε άλλο νοσοκομείο για δύο 5ετίες. Μετά θα πρέπει να
    αναζητήσει υψηλότερη βαθμίδα και αν δεν μπορέσει να αποχωρήσει.
    Ετσι θα υπάρχουν πολλοί γιατροί νέοι στη χαμηλή βαθμίδα,αρκετοί στη
    μεσαία και λίγοι στην ανωτέρα.Θα υπάρχει η ηλικιακή πυραμίδα.Αυτή είναι
    απαραίτητη στο νοσοκομείο . Στη περίπτωση αυτή το ιδιωτικό επάγγελμα θα
    είναι επίσης απαραίτητο στο γιατρό για να μπορεί να αποχωρήσει.
    Φυσικά θα προβλέπεται οτι τυχόν παρατυπία του γιατρού στο νοσοκκομείο θα
    σημαίνει
    καταγγελία της σύμβασης.
    Το ίδιο θα πρέπει να γίνεται και στο Πανεπιστήμιο.
    Ετσι θα μπορεί να επαναπατριστεί και κάποιος γιατρός του εξωτερικού.

  • 22 Οκτωβρίου 2022, 16:55 | ΣΚΡΙΑΠΑΣ Κ

    ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ, ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ

  • 22 Οκτωβρίου 2022, 13:58 | ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΩΤΣΑΣ

    ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ. ΙΣΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΓΙΑΤΡΩΝ ΤΟΥ ΕΣΥ ΜΕ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥΣ. ΚΡΙΜΑ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΕΣ. ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΚΑΤΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ.
    ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΟΜΩΣ ΝΑ ΠΡΟΒΛΕΦΤΕΙ ΜΕ ΔΙΑΤΑΞΗ, ΟΣΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΕΣΥ ΑΠΟΧΩΡΗΣΑΝ ΠΡΟΣΦΑΤΩΣ (ΟΧΙ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ) ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΟΥΝ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ, ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ ΣΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΑΝ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΤΑΧΕΙΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΕΣΥ ΜΕ ΠΕΠΕΙΡΑΜΕΝΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ.

  • 22 Οκτωβρίου 2022, 11:21 | ΚΛΕΙΩ

    OXI ΣΤΗΝ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΕΥAIΣΘΗΤΩΝ ΚΑΙ ΚΡΙΣΙΜΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ H ΑΝΑΓΚΗ ΘΕΜΕΛΙΩΣΗΣ ΕΝΟΣ ΙΣΧΥΡΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥ ( εξηγήσεις )

    …με το αρθρο 10 του παρόντος νομοσχεδίου και τις αλλαγές που φέρνει ανοίγει ο δρόμος για την αμεση και νομιμη διασύνδεση των δημόσιων δομων υγείας με τις ιδιωτικές δομές …και την μετατροπη των εργαζόμενων του δημοσιου σε εμπορικά συναλλασσόμενους με τον ιδιωτικό τομέα κανονικά και με τον νομο …
    …ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΠΕΠΑΤΗΜΕΝΗ, ΣΕ ΠΟΛΛΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ, ΟΔΟΣ, το παραθυρακι σε ενα μεταγενεστερο νόμο θα γίνει πορτα και μετα η πόρτα πύλη ολοκληρη διείσδυσης ιδιωτικών κεφαλαίων και μεγαλογιατρων εμπορων κατακρεουργων και φαρμακομπηχτών ,, το ανθρώπινο σώμα εχει αποδεικτεί ενα πεδιο απίστευτων δυνατοτήτων κερδοσκοπικής εκμετάλλευσης,, επειδη η ζωη ειναι πολυτιμο αγαθο για όλους …κι όλοι ειναι προθυμοι να πληρώσουν για να τη διασφαλίσουν …
    …τα πολυτιμα αγαθα ομως πρεπει προστατευονται απο τους νομους της κοινωνιας και επομένως να αποκλείονται απο καθε λογική κερδοσκοπικης εκμεταλλευσης …αρα επιβαλλεται να διατηρησουν το δημοσιο χαρακτηρα τους μαλιστα καθ΄ολοκληρίαν …όχι εν μέρει …

    …το ιδιο απαιτειεται λογω της ευαίσθητης υπηρεσίας – λειτουργίας-αγαθου και για την δικαιοσύνη , την ασφαλεια , τη γενική εκπαιδευση …
    ( η 5αδα των κρίσιμων κοινωνικών υπηρεσιων – αγαθων )

    …για τους δυσπιστους με την αναγκη θεμελίωσης του ισχυρού κοινωνικου κρατους να ξετυλίξουμε το εξης επιχερημα … φανταστειτε ενα εμπορογοιατρο αήθη πλουτομανή και επιορκο του ιατρικου ορκου του …διασυνδεμενο με ιδιωτικα διαγνωστικα κεντρα και κλινικές νομιμως και με την βούλα του κρατους.. αυτος θα αρχισει να πασαρει ασθενεις για διαγνωστικες εξετασεις που δεν χρειαζονται θα τους παρωθει σε εγχειρήσεις δνε ειναι επειγουσες ,,θα παιρνει ποσοστα για τις παραπομπες ..ολα αυτα που γινονταν με φειδω και παρανομως μεχρι τωρα απλα θαγινονται απολυτως νόμιμα ..ο εμπορογατος επίορκος ιατρος θα εχει κρατικη πιστοποιηση και αδεια κι αρα ανοχη για τη μπιζνα του με αντικειμενο την ανθρωπινη υγεια …απαραδεκτον !!!

    …τώρα εσεις οι δυσπιστοι και εχθρικοι στο δημοσιο …ακολουθηστε παρακαλω το παρακατω νημα σκεψης …φανταστειτε να ισχυουν αυτά πχ στην δικαιοσυνη …ιδιωτευοντες δικαστες συνδεδεμενοι με εταιρείες νομιμως θα χρηματιζονται για να απαλλασσουν ατομα απο ποινες …χμμ στην εκπαιδευση καθηγητες θα χρηματιζονται νομιμως για να βοηθουν φοιτητες στην αποφοιτηση τους η στην εγγραφη τους ως φοιτητες

    ..καθηγητες θα κανουν επισημως και με πιστοποιηση κρατικη τις ταξεις μαγαζια κερδοσκοπιας παραπεμποντας μαθητες η φοιτητες σε ιδωτικα φροντιστηρια …οι πελατες τους θα είναι οι μαθητες τους…

    ..να μη πουμε για το τομεα της ασφαλειας …σώματα δημόσιας ασφαλειας συμβεβλημενα με ιδιωτικες σεκιουριτυ θα επιβλεπουν επιλεκτικά, θα κανουν τα στραβα ματια, θα παραπεμπουν και θα διωκουν επιλεκτικα… ολα οσα γινονται τωρα παρανομα και με φειδω θα ανοιξει ο δρομος να καταστουν νομιμα και αφοβα …

    ΕΠΕΙΓΕΙ Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΠΤΩΜΑ ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΑ ΝΑ ΟΡΓΙΑΖΟΥΝ ΟΡΝΕΑ ΜΙΑΣ ΑΝΕΛΕΗΤΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΟΙΗΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ, ΑΓΟΡΑΣ

    …ο ορισμος του κοινωνικου κρατους ειναι αυστηρα αυτος

    <>>

    οι Κρισιμες Yπηρεσίες είναι :
    -Εκπαιδευση
    -Υγεία
    -Δικαιοσυνη
    -Ασφάλεια

    τα Κρίσιμα Αγαθά είναι:
    -αέρας, νερο, γη ( έδαφος υπέδαφος ), φυσικά ενεργεικά πεδία
    -δημητριακά
    -τεχνητή ενέργεια

    ΤΑ ΚΡΙΣΙΜΑ ΕΥΑΙΣΘΗΤΑ ΑΓΑΘΑ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΥΤΗ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΚΙ ΑΔΙΑΦΙΛΟΝΙΚΗΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΙ ΑΥΤΟΔΙΚΑΙΩΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΠΕΡΙΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΝΟΗΤΗ ΔΙΚΑΙΟΔΟΣΙΑ KAI ΚΥΡΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ

  • 22 Οκτωβρίου 2022, 00:39 | ΣΤΑΥΡΟΣ Β.

    Μπράβο στην κυβέρνηση! Αυτό που είναι αυτονόητο σε όλες τις ευρωπαικές χώρες έγινε πράξη επιτέλους και εδώ.Δε μπορεί οι νοσοκομειακοί ιατροί να είναι φυλακισμένοι και να μη μπορούν να κάνουν μια εξειδικευμένη πράξη στον ιδιωτικό τομέα.

  • 21 Οκτωβρίου 2022, 22:15 | Ιωάννης Ρουκουνάκης

    όπως διάβαζα το νομοσχέδιο, μου γεννήθηκε μια απορία που θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας. Συνάμα είναι και μια προσωπική μου πρόταση που θα ήθελα να τη λάβετε υπόψη σας:

    Με τις συνθήκες που ορίζεται για τους μόνιμους ιατρούς του Ε.Σ.Υ να ασκούν ιδιωτικό επάγγελμα, θα ήταν θεωρώ σωστό και δίκαιο, με τις ίδιες συνθήκες να επιτρέπετε και στους ιδιώτες ιατρούς να ασκούν τα καθήκοντα τους στις δομές υγείας, δηλαδή αν θέλει ένας χειρουργός να κάνει κάποια χειρουργική επέμβαση στο χειρουργείο του νοσοκομείου να μπορεί να το κάνει χωρίς κανένα κόλλημα.

    Ευχαριστώ

  • 21 Οκτωβρίου 2022, 20:57 | ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΜΠΙΝΤΣΑΣ

    Το μέτρο της δυνατότητας ιδιωτικού ιατρείου στους γιατρούς του ΕΣΥ είναι αμφίβολης αποτελεσματικότητας για τους ασθενείς. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό για τους ιδιώτες.
    Μία σημαντική παράμετρος που θα πρέπει να προστεθεί στο νομοσχέδιο θα ήταν η δυνατότητα οι γιατροί του ΕΣΥ οι οποίοι παραιτήθηκαν με επιλογή τους το τελευταίο χρονικό διάστημα αναζητώντας εργασία στο εξωτερικό και στον ιδιωτικό τομέα για καλύτερες απολαβές, να έχουν το δικαίωμα επαναπρόσληψης στη θέση που κατείχαν. Οι νέες συνθήκες με τον νόμο αυτό θα κάνουν πολλούς γιατρούς να θελήσουν να επιστρέψουν στο ΕΣΥ και οι οποίοι πιθανώς δεν θα επέλεγαν την παραίτηση εάν γνώριζαν την επικείμενη αλλαγή του εργασιακού καθεστώτος για το ΕΣΥ. Φυσικά να ισχύσει για γιατρούς οι οποίοι δεν είναι σε ηλικία συνταξιοδότησης και δεν διώκονται πειθαρχικά. Με το μέτρο αυτό το ΕΣΥ θα ενισχυθεί άμεσα με έμπειρους και ενεργούς ιατρούς. Πιστεύω ότι θα πρέπει στον νέο νόμο να προστεθεί μία τέτοια διάταξη επαναπρόσληψης των ιατρών του ΕΣΥ που παραιτήθηκαν πρόσφατα.

  • 21 Οκτωβρίου 2022, 19:23 | Παπαδόπουλος Πέτρος

    Πολύ σωστό άρθρο, συμβάλει στην μείωση του κύματος φυγής νέων ιατρών προς το εξωτερικό και μειώνει το brain drain ακόμα δίνει την ευκαιρία σε νέους έλληνες ιατρούς του εξωτερικού να επιστρέψουν στη χώρα και να εργαστούν στο ΕΣΥ (βοηθώντας τα νοσοκομεία) αλλά τους δίνει και τη δυνατότητα εργασίας με μία καλύτερη αμοιβή. Τέλος δίνει τη δυνατότητα σε ιατρούς του ΕΣΥ να συμπληρώσουν το εισόδημα τους με αξιοπρεπή τρόπο.

  • 21 Οκτωβρίου 2022, 19:07 | Γεώργιος Λαζαρίδης

    Τα θερμά μου ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ στο Υπουργείο και την Κυβέρνηση!

    Είναι δικαίωμα των ασθενών να επιλέγουν τον θεράποντα ιατρό όπως και τη δομή, ιδιωτική ή δημόσια που επιθυμούν να λάβει χώρα η θεραπεία τους.

    Είναι δικαίωμα των ιατρών να παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε όσο μεγαλύτερο αριθμό ασθενών τους αναζητά μπορούν.

    Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται η αύξηση των αποδοχών των ιατρών του ΕΣΥ οι οποίοι κατά κοινή παραδοχή είναι υποαμειβόμενοι από το κράτος.

    Αίρεται η αδικία ετών να έχουν δικαίωμα δραστηριοποίησης στον ιδιωτικό τομέα μόνο Πανεπιστημιακοί και Στρατιωτικοί ιατροί – επίσης εργαζόμενοι τον ευρύτερο δημόσιο τομέα-. Είναι αυτονόητο πως πρέπει να ισχύουν οι ίδιες διατάξεις.

    Παρακαλώ προχωρήστε άμεσα στην υλοποίηση του Νομοσχεδίου το οποίο σίγουρα θα οδηγήσει σε αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.

  • 21 Οκτωβρίου 2022, 18:10 | ΕΛΕΝΑ Μ

    ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ το άρθρο 10!! Ζητάμε αναβάθμιση και ενίσχυση του ΕΣΥ όχι τη διάλυση του!!
    Φανταστείτε έναν νέο γιατρό που θέλει να ξεκινήσει τώρα την πορεία του στον ιδιωτικό τομέα…Ποιόν θα προτιμήσει ένας ιδιοκτήτης κλινικής ή ενας ασθενής?? Μήπως αυτόν τον γιατρό που θα φέρει μαζί και τη φήμη του διευθυντή ενός πολύ ελίτ δημόσιου νοσοκομείου ή μιας πολύ ελίτ κλινικής??
    Φανταστείτε μετα και πως θα είναι στο μέλλον η λειτουργία αυτών των πολυ ελίτ ειδικοτήτων στα νοσοκομεία ΕΣΥ….Μήπως προτιμήσουν οι γιατροί αυτων των 2 ταχυτήτων να πράττουν τα ελάχιστα στη πρωινή τους απασχόληση στο νοσοκομείο ΕΣΥ και αφοσιωθούν με ιδιαίτερο ζήλο στην εξυπηρέτηση των απογευματινών ασθενών-πελατών??

  • 21 Οκτωβρίου 2022, 18:49 | Πασκαλης Γεώργιος

    Δεν μπορούν όλοι οι γιατροί, ακόμα και αν το θέλουν, να συμμετάσχουν στην ολοήμερη λειτουργία του νοσοκομείου, είτε διότι δεν υπάρχει ολοήμερη λειτουργία στο νοσοκομείο, είτε διότι υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός γιατρών που συμμετέχουν σε αυτή, είτε γιατί η θέση τους δεν το επιτρέπει (πχ γιατροί μεθ). Πως καθορίζεται μια συνθηκη που δεν μπορεί να εκπληρώσει όποιος θέλει, ως κριτήριο για τη δυνατότητα ιδιωτικής άσκησης της ιατρικής;

    Αντιπαρερχομαι βέβαια το παράλογο του ότι η ιδιωτική άσκηση της ιατρικής για το γιατρό του ΕΣΥ δεν είναι απλώς πειθαρχικό παράπτωμα, αλλά «πειθαρχικό αδίκημα της χαρακτηριστικώς αναξιοπρεπούς για υπάλληλο συμπεριφορά», αλλά αν κάνει απογευματινό ιατρείο είναι καθόλα αποδεκτή συμπεριφορά. Πως γίνεται για την ίδια πράξη ο ένας να τίθεται σε αναστολή και να οδηγείται σε οριστική παύση και ο άλλος να το κάνει νομιμα; Η διαφορά για το αν χαρακτηρίζεται κάτι αναξιοπρεπές ή αποδεκτό είναι αν κάνει απογευματινό ιατρείο; Θεωρώ τη χρήση του κριτηρίου αυτού άκρως προβληματική, ενώ και η αντίθεση ανάμεσα στην εσχάτη των πειθαρχικών ποινών και την πλήρη αποδοχή για την ίδια πράξη βάσει ενός ασχετου κριτηρίου πρέπει οπωσδήποτε να αλλάξει, καθώς δεν έχει καμία λογική.

  • 21 Οκτωβρίου 2022, 18:45 | ΜΥΡΙΛΛΑ ΒΑΝΑ

    Απαράδεκτη ρύθμιση για όλους Ευνοεί συγκεκριμένους ιατρούς του ΕΣΥ που θα το κάνουν μαγαζάκι για να μαζεύουν πελάτες στα ιδιωτικά Οι υπόλοιποι ή δεν θα μπορούμε να δουλεύουμε ιδιωτικά όπως πχ. οι βιοπαθολόγοι είτε και να μπορούμε δεν θα προλαβαίνουμε αφού έχουμε πολλές ώρες εργασίας (εφημερίες) στα νοσοκομεία. Οι ιδιώτες γιατροί θα πρέπει να ανταγωνιστούν και νέους μεγαλογιατρούς του ΕΣΥ που θα θελήσουν να προχωρήσουν σε λειτουργία ιδιωτικού ιατρείου Οι δε ασθενείς αν έχουν λεφτά ίσως ζήσουν, αλλιώς ειδικά όσοι είναι με χρόνια προβλήματα θα πρέπει να βρουν περίθαλψη σε ένα διαλυμένο ΕΣΥ ή να απλά να πεθαίνουν σπίτι αφού ήδη το κόστος περίθαλψης στον ιδιωτικό τομέα για την πλειοψηφία από αυτούς είναι απλησίαστο Ντροπή για τον πραγματικό Έλληνα γιατρό αυτό το Σ/Ν και ταφόπλακα για τον Έλληνα ασθενή που ζει με τον μισθό του Μια χαρά για όλους τους κλέφτες που λυμαίνονται τη Δημόσια Υγεία

  • 21 Οκτωβρίου 2022, 18:01 | ΜΥΡΙΛΛΑ ΒΑΝΑ

    Κακή ρύθμιση για όλους Ευνοεί συγκεκριμένους ιατρούς του ΕΣΥ που θα το κάνουν μαγαζάκι για να μαζεύουν πελάτες στα ιδιωτικά Οι υπόλοιποι ή δεν θα μπορούμε να δουλεύουμε ιδιωτικά όπως πχ. οι βιοπαθολόγοι είτε και να μπορούμε δεν θα προλαβαίνουμε αφού έχουμε πολλές ώρες εργασίας (εφημερίες) στα νοσοκομεία. Οι ιδιώτες γιατροί θα πρέπει να ανταγωνιστούν και νέους μεγαλογιατρούς του ΕΣΥ που θα θελήσουν να προχωρήσουν σε λειτουργία ιδιωτικού ιατρείου Οι δε ασθενείς αν έχουν λεφτά ίσως ζήσουν, αλλιώς ειδικά όσοι είναι με χρόνια προβλήματα θα πρέπει να βρουν περίθαλψη σε ένα διαλυμένο ΕΣΥ ή να απλά να πεθαίνουν σπίτι αφού ήδη το κόστος περίθαλψης στον ιδιωτικό τομέα για την πλειοψηφία από αυτούς είναι απλησίαστο Ντροπή για τον πραγματικό Έλληνα γιατρό αυτό το Σ/Ν και ταφόπλακα για τον Έλληνα ασθενή που ζει με τον μισθό του

  • 21 Οκτωβρίου 2022, 18:33 | ΜΥΡΙΛΛΑ ΒΑΝΑ

    Απαράδεκτη ρύθμιση για όλους Ευνοεί συγκεκριμένους ιατρούς του ΕΣΥ που θα το κάνουν μαγαζάκι για να μαζεύουν πελάτες στα ιδιωτικά Οι υπόλοιποι ή δεν θα μπορούμε να δουλεύουμε ιδιωτικά όπως πχ. οι βιοπαθολόγοι είτε και να μπορούμε δεν θα προλαβαίνουμε αφού έχουμε πολλές ώρες εργασίας (εφημερίες) στα νοσοκομεία. Οι ιδιώτες γιατροί θα πρέπει να ανταγωνιστούν και νέους μεγαλογιατρούς του ΕΣΥ που θα θελήσουν να προχωρήσουν σε λειτουργία ιδιωτικού ιατρείου Οι δε ασθενείς αν έχουν λεφτά ίσως ζήσουν, αλλιώς ειδικά όσοι είναι με χρόνια προβλήματα θα πρέπει να βρουν περίθαλψη σε ένα διαλυμένο ΕΣΥ ή να απλά να πεθαίνουν σπίτι αφού ήδη το κόστος περίθαλψης στον ιδιωτικό τομέα για την πλειοψηφία από αυτούς είναι απλησίαστο Ντροπή για τον πραγματικό Έλληνα γιατρό αυτό το Σ/Ν και ταφόπλακα για τον Έλληνα ασθενή που ζει με τον μισθό του

  • 21 Οκτωβρίου 2022, 15:02 | ΜΧ

    Κατά τη γνώμη μου πρέπει να διευκρινιστούν αρκετά ζητήματα ώστε να αποφευχθεί το χάος μετά την ψήφιση του νόμου.

    Πρώτον, τι θα γίνει με τις ειδικότητες στις οποίες οι γιατροί δεν κάνουν απογευματινά ιατρεία (κυρίως εργαστηριακές πχ βιοπαθολόγοι κλπ). Δεν είναι λογικό όλοι αυτοί οι συνάδελφοι να αποκλείονται από την άσκηση ιδιωτικού έργου.

    Δεύτερον, τι θα γίνεται όταν ιατροί του ΕΣΥ θα χρειάζεται να λείπουν από την εργασία τους με προβλεπόμενες άδειες μεγάλου διαστήματος (πχ γονικές, ανατροφής, άνευ αποδοχών κλπ). Θα πρέπει να ανοιγοκλείνουν τα ιατρεία τους;

    Δεν ξέρω πραγματικά αν το εν λόγω μέτρο ωφελήσει εν τέλει το ΕΣΥ, πάντως αν είναι να το προχωρήσετε θα έπρεπε να γίνει με το καθεστώς των στρατιωτικών ιατρών, δηλαδή χωρίς τον όρο της συμμετοχής στην ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων αλλιώς θα υπάρξει μεγάλο αλαλούμ.

  • 21 Οκτωβρίου 2022, 15:10 | Κυριάκος Αλουμανής

    Δεν υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων όταν ασθενής νοσοκομείου μπορεί να (αναγκαστεί να) επισκέπτεται τον ίδιο γιατρό και ιδιωτικά; Και δεν είναι αθέμιτος ανταγωνισμός όταν από μια τεράστια δεξαμενή ασθενών πριμοδοτείται ιδιωτικό ιατρείο;

  • 21 Οκτωβρίου 2022, 11:53 | ΠΕΤΡΟΥΛΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    ΟΙ ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΟΙ ΟΠΩΣ ΕΓΩ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΕΣ ΜΕΡΕΣ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ!! ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΕΜΑΣ!

  • 21 Οκτωβρίου 2022, 11:28 | Ευαγγελόπουλος Κωνσταντίνος

    Απαράδεκτο μέτρο που στόχο έχει τον αφανισμό των εναπομείναντων ελευθεροεπαγγελματιών ιατρών στην Ελλάδα . Ο αθέμιτος ανταγωνισμός θα οδηγήσει στην εξαφάνιση του ελευθεροεπαγγελματία ιατρού , στην αυξανόμενη μετανάστευση του και στην αφομοίωση του από τους μεγάλους ιατρικούς ομίλους με εξευτελιστικούς μισθούς αφού τα περισσότερα ιδιωτικά ιατρεία κάτω από το οικονομικό βάρος της συντήρησης τους και την έτι περαιτέρω ελάττωση των εσόδων από την είσοδο των ιατρών του ΕΣΥ στον ιδιωτικό τομέα θα κλείσουν .
    Αυτό το κατάπτυστο μέτρο θα μας βρει απέναντι σας . Προσωπικά θα το πολεμήσω με όλη μου τη δύναμη . Ντροπή !!!

  • 21 Οκτωβρίου 2022, 11:46 | Χαράλαμπος Κερασιώτης

    Πρέπει να υπάρχει ξεκάθαρος διαχωρισμός μεταξύ των ιατρών του Δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα. Οι μεν ανήκουν εξ’ολοκλήρου στο ΕΣΥ, οι δε συμβάλλουν στην ΠΦΥ μέσω των ιατρείων τους. Οποιαδήποτε πρόσμιξη θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα, παρά θα λύσει τα ήδη υπάρχοντα.

  • 21 Οκτωβρίου 2022, 10:42 | GD

    Οι ρυθμισεις του αρθρου 10 θα διαλυσουν τα Δημοσια Νοσοκομεια καθως πολλοι ικανοι γιατροι θα διοχετευσουν την οποια ενεργεια και ενδιαφερον τους στην ιδιωτικη τους εργασια χρησιμοποιωντας παραλληλα και τις υποδομες των νοσοκομειων προνομιακα για οσους πολιτες εχουν την δυνατοτητα αν τους πληρωσουν ιδιωτικα,και δημιουργωντας συνθηκες ανισοτητας και δυσαρεσκειας σε αλλες ειδικοτητες και συν/φους τους που ηφυση της δουλειας τους ισως δεν επιτρεπει ευκολα ιδιωτ.απασχοληση.
    Παραλληλα θα σημανει και την ταφοπλακα των περισσοτερων ιδιωτ.ιατρειων που παλευουν πληρωνοντας ασφαλ.εισφορες,ενοικια και φορους σε ενα περιβαλλον ηδη στρεβλό απ τηην κρατικη διατιμηση των 10 ευρω του ΕΟΠΥΥ..

    Πραγματικα,μεγαλη επιτυχια…..

    Ας μας εξηγησει ομως η κ.υπουργος,πως γιατροι στα 60 τους,θα εκπληρωνουν στο ακεραιο το ωραριο τους στο Νοσοκομειο(40 ωρες),θα μετεχουν στην ολοημερη λειτουργια αλλες 2 μερες τη βδομαδα(απογευμ.ιατρεια αλλες 8 ωρες),θα κανουν εφημεριες και θα εχουν και το χρονο να κυνηγησουν την ιδιωτ.ασκηση του επαγγέλματος…μαντεψτε που θα γινουν οι «εκπτωσεις»

    Συμπερασματικα,με το προσχημα της παροχης κινητρων στους γιατρους του ΕΣΥ-που θα επρεπε οντως να αμειφθουν καλυτερα,και το Κρατος ΜΠΟΡΕΙ οπως φαινεται απ την αθροα διοχετευση χρηματων για αλλους σκοπους(πχ ΜΜΕ,ΜΚΟ κλπ), επιχειρειται να ευνοηθει μια συγκεκριμενη καστα Νοσοκομ.Γιατρων σε βαρος και αλλων συν/φων τους στα νοσοκομεια,σε βαρος των ιδιωτών γιατρων αλλα και σε βαρος της τσεπης των πολιτων που θα δουν οι υποχρεωτικες εισφορες τους να ‘αγοραζουν» ολο και λιγοτερες δωρεαν υπηρεσιες.

  • 21 Οκτωβρίου 2022, 09:09 | Θεοδωρα Χεπη

    Διαφωνω απόλυτα με την απασχόληση ιδιωτών ιατρών στο δημόσιο όπως και με το άνοιγμα ιατρών του δημοσίου να διατηρούν και ιδιωτικό ιατρειο….για ευνόητους λόγους….και οι μεν και οι δε θα ψαρεύουν «ασθενεις-πελατες» από το δημόσιο για να τούς προωθούν προς το ιδιωτικό τους ιατρειο. Ευχαριστω

  • 21 Οκτωβρίου 2022, 09:45 | ΜΠΕΛΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΟΥΝ ΓΙΑΤΡΟΙ ΔΥΟ ΤΑΧΥΤΗΤΩΝ, ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΑΘΕΜΙΤΟ ΠΛΕΟΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΟΚΥΨΕΙ ΘΑ ΟΔΗΓΗΘΟΥΝ ΣΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΜΑΡΑΣΜΟ ΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΙΑΤΡΕΙΑ ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ.
    ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΣΤΙΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΜΕ ΚΑΚΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΕΝΩ ΤΟ BURNOUT ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΝΕΑ ΜΑΣΤΙΓΑ ΤΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΙΔΙΩΤΩΝ ΚΑΙ ΜΗ…
    ΟΙ ΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ -ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ‘ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΔΥΝΑΜΕΩΝ’ ΣΤΗ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΣΥ ΚΑΙ ΘΑ ΔΕΙΝΟΥΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΒΑΡΥΤΗΤΑ ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ ΤΟΥ ΕΣΥ.
    ΕΠΙΠΛΕΟΝ, ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΘΑ ΜΕΤΑΚΥΛΙΣΤΕΙ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΠΛΗΡΩΣ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΑΣΘΕΝΗ ΜΕ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΝΕΠΑΓΕΤΑΙ…
    ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΑ, ΤΟ ΙΔΙΟ ΤΟ ΕΣΥ ΘΑ ΚΑΤΑΛΗΞΕΙ ΚΑΙ ΝΟΜΙΜΑ ΠΛΕΟΝ ΝΑ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ‘ΜΑΓΑΖΑΚΙ΄ ΤΩΝ ΓΝΩΣΤΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ ΠΟΥ ΣΕ ΜΙΑ ΕΥΝΟΜΟΥΜΕΝΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΔΕ ΘΑ ΕΙΧΑΝ ΚΑΜΙΑ ΘΕΣΗ ΣΤΟ ΕΣΥ…

  • 21 Οκτωβρίου 2022, 01:06 | Βουζουνεράκης Ελευθέριος

    Είναι μία πολύ λάθος πολιτική απόφαση να επιτραπεί στους γιατρούς του ΕΣΥ να ασκούν ιδιωτικό έργο για πολλούς και διάφορους λόγους τους οποίους θα μπορούσα να αναπτύξω γράφοντας ένα ατέλειωτο κείμεν.
    Η ουσία όμως είναι μία, η λύση για ποιοτική φροντίδα υγείας είτε λέγεται Πρωτοβάθμια η Δευτεροβάθμια είτε τριτοβάθμια στη χώρα μας είναι να ενισχυθεί ουσιαστικά το ΕΣΥ, να δοθούν κίνητρα σε νέους γιατρούς να μπουν στο σύστημα υγείας και στους ηδη υπηρετουντες να παραμείνουν στο σύστημα υγείας, να νιώθουν ικανοποιημένοι από το Ιατρικό έργο τους, από την αμοιβή τους, από τις συνθήκες εργασίας τους.
    Να λυθεί πρώτα αυτό το θέμα και στη συνέχεια εάν και εφόσον η ίδια η κοινωνία επιθυμεί κάτι διαφορετικό θα φανεί.

  • 20 Οκτωβρίου 2022, 23:15 | Ευαγγελος Μπουλινακης

    Αθέμιτος ανταγωνισμός. Πάτε να κανετε το ΕΣΥ όπως ήταν το ΙΚΑ και θα ειναι ακόμα χειρότερο! Μάλλον δεν εχετε καταλάβει ότι θα χάσετε πολλούς ψηφοφόρους!!!!! Γιατί πολύ απλά θα πάμε αλλου! Γεια σας.

  • 20 Οκτωβρίου 2022, 22:40 | ΣΤΑΜ

    δεν συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα για τους ιατρούς του Ε.Σ.Υ. που υπηρετούν σε νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ., εφόσον συμμετέχουν στην ολοήμερη, πέραν του τακτικού ωραρίου λειτουργία του νοσοκομείου, τουλάχιστον δύο (2) φορές την εβδομάδα εκτός των ημερών εφημερίας….

    ΟΙ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΓΟΙ ΤΟΥ ΕΣΥ ΠΩΣ ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΑ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΑ ΙΑΤΡΕΙΑ 2 ΦΟΡΕΣ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ( «ΟΛΟΗΜΕΡΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ»)ΜΕ ΙΑΤΡΕΙΑ ΠΟΝΟΥ?ΜΗΠΩΣ ΝΑ ΕΞΑΙΡΕΘΟΥΝ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ( Η ΦΥΣΗ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ) ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΠΟΥ ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ?

  • 20 Οκτωβρίου 2022, 22:30 | ΣΤΑΜ

    δεν συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα για τους ιατρούς του Ε.Σ.Υ. που υπηρετούν σε νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ., εφόσον συμμετέχουν στην ολοήμερη, πέραν του τακτικού ωραρίου λειτουργία του νοσοκομείου, τουλάχιστον δύο (2) φορές την εβδομάδα εκτός των ημερών εφημερίας….

    ΟΙ ΑΝΑΙΣΘΣΗΣΙΟΛΟΓΟΙ ΤΟΥ ΕΣΥ ΠΩΣ ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΑ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΑ ΙΑΤΡΕΙΑ 2 ΦΟΡΕΣ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ( «ΟΛΟΗΜΕΡΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ»)ΜΕ ΙΑΤΡΕΙΑ ΠΟΝΟΥ?ΜΗΠΩΣ ΝΑ ΕΞΑΙΡΕΘΟΥΝ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ( Η ΦΥΣΗ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ) ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΠΟΥ ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ?

  • 20 Οκτωβρίου 2022, 21:26 | ΝΙΚΟΣ Κ

    «Κατ’ εξαίρεση, δεν συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα για τους ιατρούς του Ε.Σ.Υ. που υπηρετούν σε νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ., εφόσον συμμετέχουν στην ολοήμερη, πέραν του τακτικού ωραρίου λειτουργία του νοσοκομείου, τουλάχιστον δύο (2) φορές την εβδομάδα εκτός των ημερών εφημερίας..»

    Πως ακριβώς είναι εφικτό αυτό ? Με 2 εφημερίες εβδομαδιαία και 2 ολοήμερα εβδομαδιαία συν το τακτικό ωράριο? Ποιοι και πόσοι γιατροί πληρούν τα παραπάνω κριτήρια πανελληνίως. Και πότε ακριβώς θα εργάζονται στα ιδιωτικά τους ιατρεία για άλλες δύο μέρες ?

  • 20 Οκτωβρίου 2022, 20:27 | ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΠΥΡΙΔΗΣ

    Στην παράγραφο 1α του Άρθρου 10 δίνεται υπό προϋποθέσεις η δυνατότητα άσκησης ιδιωτικού έργου στους ιατρούς ΕΣΥ της Δευτεροβάθμιας.

    Δυστυχώς η διάταξη αυτή αντιβαίνει ΣΕ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ του Συντάγματος περί ισότητας και ισονομίας, διαιωνίζει την άνιση μεταχείριση υπηρετούντων ιατρών πολλών ταχυτήτων (ΕΣΥ, Πανεπιστημιακοί και Στρατιωτικοί) και μάλιστα σε βάρος των Ιατρών ΕΣΥ της ΠΦΥ, οι οποίοι δε συμπεριλαμβάνονται.

    Για το σεβασμό στις βασικές κοινωνικές και αξιοκρατικές επιταγές, και τις βασικές αρχές του Συντάγματος, επιβάλλεται η διόρθωση του σημείου αυτού συμπεριλαμβάνοντας ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΙΑΤΡΟΥΣ – ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΥΣ ΕΣΥ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΥΓΕΙΑΣ.

  • 20 Οκτωβρίου 2022, 20:43 | ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΔΕΔΕΣ

    «Με μεγάλη μας έκπληξη και οργή διαβάζουμε την τροπολογία που καταθέτει τελικά σήμερα προς διαβούλευση αλλά κυρίως προς ψήφιση -είναι γνωστό ότι η διαβούλευση γίνεται για τα μάτια του κόσμου – η αναπληρώτρια υγείας κυρία Γκάγκα με σκοπό μεταξύ άλλων (εδάφιο ε) τη βελτίωση των εργασιακών σχέσεων των γιατρών του ΕΣΥ.
    Με την βελτίωση δήθεν των εργασιακών τους σχέσεων τους επιτρέπει την παράλληλη απασχόληση ΚΑΙ στον ιδιωτικό χώρο, καταλύοντας τον δημόσιο χαρακτήρα της υγείας,καταργώντας κάθε έννοια επαγγελματικού δικαίου και ορίζοντας πλέον η ίδια τον αθέμιτο ανταγωνισμό ως μέρος του παιχνιδιού, προκειμένου να ευνοήσει μία πολύ μικρή κατηγορία γιατρών του ΕΣΥ.
    Η απορία μας έχει να κάνει με την αιφνιδιαστική κατάθεση της τροπολογίας παρά τις διαβεβαιώσεις όλων των αρμοδίων φορέων περι ουσιαστικής συζήτησης μαζί μας προ της διαβούλευσης και η οργή με την απαράδεκτη εμμονή/επιβολή των συγκεκριμένων σχεδίων της ενώ έχει ξεκάθαρα απέναντι το σύνολο των ιδιωτών γιατρών αλλά και τη συντριπτική πλειοψηφία των νοσοκομειακών γιατρών – βάσει της επίσημης αντίδρασης των συνδικαλιστικών τους οργάνων. (ΟΕΝΓΕ και ΕΙΝΑΠ).
    Μία τροπολογία που η ένωση μας σε συναντήσεις με αρμόδιους φορείς έχει ξεκαθαρίσει ότι θα οδηγήσει
    Α.Στην πλήρη διάλυση και απαξίωση το ΕΣΥ. Το πολύπαθο σύστημα υγείας με ήδη ανεπαρκές σε αριθμό σήμερα και όχι σωστά αμειβόμενο προσωπικό θα διαλυθεί εντελώς αφού κάποιοι από τους γιατρούς του θα επιλέξουν για ευνόητους λόγους να αφοσιωθούν στον ιδιωτικό χώρο, εκτινάσσοντας στα ύψη ακόμα περισσότερο τις ήδη μεγάλες λίστες αναμονής στον κλινικό και χειρουργικό τομέα.
    Ποιος αλήθεια πιστεύει ότι ο γιατρός που έχει κίνητρο να δουλέψει ιδιωτικά θα είναι συνεπής στο βαθμό που οφείλει στον πρωινό του ρόλο??
    Β. Στη διάλυση του ιδιωτικού ιατρείου.Την εποχή που κλείνουν πολλά ιδιωτικά ιατρεία και που αξιόλογοι ειδικευμένοι γιατροί με πλούσιο βιογραφικό αναγκάζονται να φύγουν στο εξωτερικό προκειμένου να επιβιώσουν, η αναπληρώτρια υγείας δίνει στον ελεύθερο επαγγελματία το τελευταίο χτύπημα.
    Ποιος αλήθεια πιστεύει ότι όταν τα λειτουργικά έξοδα αυξάνονται σε τόσο μεγάλο βαθμό μπορεί ο ελεύθερος επαγγελματίας γιατρός να ξεπεράσει και τον αθέμιτο ανταγωνισμό της πρόσβασης στον εξοπλισμό, στις κλινικές και στα χειρουργεία των νοσοκομείων πού αναμφίβολα θα προσφέρουν σε ασθενείς τους οι ιδιώτες πλέον γιατροί του ΕΣΥ…??
    Γ. Σε πολίτες δυσαρεστημένους που θα πρέπει να πληρώσουν για να δουν γιατρούς που επέλεγαν δωρεάν τόσα χρόνια. Ο δημόσιος χαρακτήρας της υγείας καταργείται όπως και ο «πλήρους και αποκλειστικής» γιατρός των νοσοκομείων μας όπως τον γνωρίζουμε.Ένας ασθενής χωρίς οικονομική δυνατότητα θα πρέπει να βρει τον τρόπο να πληρώσει προκειμένου να εξυπηρετηθεί και να έχει πρόσβαση στα νοσοκομεία, όπου επαναλαμβάνω μέχρι σημερα μπορούσε να κάνει τα πάντα δωρεάν.
    Δ. Σε απώλεια εσόδων για το κράτος. Όπως προανέφερα πολλά ιατρεια έχουν κλείσει ενώ αρκετά με το οικονομικό βάρος της επιβίωσης δεν ανοίγουν καν. Το ίδιο λοιπόν το κράτος θα έχει σημαντικη απώλεια εσόδων τόσο απ τη φορολογία όσο όμως και από τις ασφαλιστικές εισφορές των ιδιωτών συναδέλφων που θα αποφασίσουν και αυτοί να φύγουν στο εξωτερικό.
    E.Σε δυσαρεστημένους γιατρους στο ΕΣΥ.Οπως προανεφερα ελάχιστοι νοσοκομειακοί γιατροί επιθυμούν αλλαγή των εργασιακών τους σχέσεων,αφού εχουν προσαρμόσει τον τρόπο ζωής τους στη ζωή του νοσοκομείου και όχι στην απροβλεπτη καθημερινότητα του ιδιωτικού χώρου.Ποιος συναδελφος του ΕΣΥ είναι πρόθυμος να χάσει τη μονιμότητα του (γιατί αυτό σημαίνει νομικά η αφαίρεση του «αποκλειστικής» απ το «πλήρους και αποκλειστικής») επειδή το κράτος τον βγάζει εξω με απρόβλεπτες συνέπειες,ενώ αυτό που ο ίδιος ζητά ειναι να του αυξήσει – ως οφείλει – τον μισθό??
    Το ερώτημα λοιπον που όπως είπαμε αποφεύγει να απαντήσει η αναπληρώτρια υγείας είναι το γιατί παίρνει μία τέτοια απόφαση αυτή την ώρα.
    Η απάντηση είναι απλή.
    Οι πολύ χαμηλοί μισθοί των γιατρών του ΕΣΥ θα έπρεπε βάσει απόφασης του συμβουλίου της επικρατείας να επανέλθουν στην πρότερη κατάσταση, κάτι που προφανώς το κράτος αδυνατεί ή δεν επιθυμεί να κάνει. Ως αντισταθμιστικό λοιπόν μέτρο η αναπληρώτρια υγείας επιτρέπει στους γιατρούς του ΕΣΥ να δουλεύουν και ιδιωτικά, αδιαφορώντας για τις τραγικές συνέπειες για ολόκληρο τον ιδιωτικό κλάδο, τον ίδιο τον πολίτη αλλά και το ίδιο το κράτος.
    Ποιοι είναι όμως αυτοί τελικά που ευνοούνται από την τροπολογία που αιφνιδιαστικά κατέθεσε προς διαβούλευση η αναπληρώτρια υγείας??Ελάχιστοι διευθυντές και παλαιότεροι επιμελητές χειρουργικών κυρίως ειδικοτήτων – με πρώτη τη δική μας – που επεδίωξαν τη ρύθμιση αυτή και ευνοούνται έχοντας κάνει μάλιστα ήδη τις κινήσεις τους προετοιμάζοντας το έδαφος στον ιδιωτικό χώρο…
    Απορούμε πραγματικά με την αναπληρώτρια και τους συμβούλους που την περιβάλλουν.Θα περίμενε κανείς ως γιατρός η ίδια να γνωρίζει καλύτερα τη κατάσταση στον ιατρικό χώρο και κυρίως να ακούει και να σέβεται περισσότερο τους συναδέλφους της. Με τις τροπολογίες της αυτές το μόνο που θα καταφέρει τελικα η κυβέρνηση είναι να δημιουργήσει πολύ μεγαλύτερα προβλήματα από αυτά που προσπαθεί να λύσει, να στρέψει τον έναν ιατρικό κλάδο απέναντι στον άλλον (συνήθης πολιτική τακτική αυτή) και βέβαια όπως θα διαπιστώσει ολόκληρο τον ιατρικό κλάδο εναντίον της στις ερχόμενες εκλογές…
    Ειλικρινά με απορία,οργή και αγανάκτηση,
    Γιώργος Παπαδέδες,
    Οφθαλμίατρος,
    Πρόεδρος ΕΝ.ΟΦΘ.ΕΕ
    (Ένωση Οφθαλμιάτρων Ελεύθερων Επαγγελματιων Ελλάδος)»

  • 20 Οκτωβρίου 2022, 18:08 | ΙΩΑΝΝΗΣ ΝΑΣΙΟΣ

    Κυρία Αναπληρώτρια Υπουργέ,

    Έρχεται προς δημόσια διαβούλευση ένα σχέδιο νόμου που αφορά στην ιατρική κοινότητα, μόλις 2 ημέρες μετά το πέρας των εκλογών των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας.
    Ποιά διαβούλευση και με ποιά θεσμικά όργανα των ιατρών θα γίνει, αφού αυτά, δεν έχουν συσταθεί σε σώμα ακόμη, καθώς ούτε τα τελικά αποτελέσματα δεν έχουν οριστικοποιηθεί.

    Θεωρώ πως η βιασύνη σε θέματα εξόχως σημαντικά, όπως το ΕΣΥ και η Δημόσια Υγεία, θα έπρεπε να τυγχάνουν μεγαλύτερης προσοχής και ανάλυσης, καθώς αντί επιτυχούς εφαρμογής, πιθανότατα θα φέρουν το αντίθετο αποτέλεσμα, όπως συχνά συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις.

    Μετά τιμής,

    Νάσιος Ιωάννης
    Χειρουργός ΩΡΛ
    Μέλος τους απερχόμενου, αλλά και του επερχόμενου ΔΣτου ΙΣΑ

  • 20 Οκτωβρίου 2022, 18:13 | ΜΠΟΥΚΑΡΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    Προσπαθώ να καταλάβω το σκεπτικό της τροποποίησης των επαγγελματικών δικαιωμάτων των δημόσιων λειτουργών της υγείας. Από τη μια δεν προκύπτει κανένα προφανές όφελος στη δημόσια υγεία και από την άλλη δημιουργούνται δύο τάξεις ασθενών του δημόσιου νοσοκομείου – αυτοί που αποκτούν απ ευθείας πελατειακή σχέση με τομ γιατρό στο ιδιωτικό ιατρείο του με την ελπίδα [βάσιμη] καλύτερης και γρηγορότερης εξυπηρέτησης στις νοσοκομειακές δομές [το έχουμε ήδη δει να συμβαίνει σαν αποτέλεσμα των απογευματινών ιατρείων]. Επίσης δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός προς τους ιδιώτες ιατρούς οι οποίοι αν γνώριζαν τη δυνατότητα που πρόκειται να προσφερθεί στους νοσοκομειακούς ιατρούς να είχαν και αυτοί επιλέξει νοσοκομειακή καριέρα.

  • 20 Οκτωβρίου 2022, 17:54 | Δημητρης

    Θεωρώ απαράδεκτη την απόφαση απασχόλησης ιατρών του ΕΣΥ στον ιδιωτικό τομέα! Καλούμαστε μηνιαίως να καταβάλουμε τεράστιες εισφορές, ενοικια , ΙΚΑ γραμματεων μισθούς γραμματεων , λογαριασμούς, ασφαλειες αστικής ευθύνης την ίδια στιγμή που ιατροί του ΕΣΥ δεν έχουν καμία υποχρέωση από αυτές, κάνουν ήδη χειρουργεία παράτυπα με ιδιωτικες αμοιβες και η αδειοδοτηση τους να το πράττουν και στον ιδιωτικο τομέα το καθιστά ξεκάθαρα αθέμιτο ανταγωνισμό!! Την ίδια στιγμή που βαλλόμαστε πανταχόθεν με claw back , με διατίμηση αμοιβών από τις ιδιωτικές ασφάλειες , με παρακράτηση των αμοιβών μας από τις ιδιωτικές κλινικές η απόφαση σας αυτή μόνο σκόπιμη μπορεί να θεωρηθει ώστε να μην υπάρχουν καθόλου ιδιώτες ιατροί αλλά είτε να απασχολουνται στο ΕΣΥ με άθλιες συνθήκες και μισθούς πείνας, είτε να δώσετε οθηση στους μεγάλους ιδιωτικους ομίλους ώστε να τους προσλάβουν με μισθούς «μερικής» πείνας…

  • 20 Οκτωβρίου 2022, 17:49 | Σταύρος

    » εφόσον συμμετέχουν στην ολοήμερη, πέραν του τακτικού ωραρίου λειτουργία του νοσοκομείου, τουλάχιστον δύο (2) φορές την εβδομάδα εκτός των ημερών εφημερίας»

    Τουλάχιστον δύο φορές εκτός των ημερών εφημερίας…
    Τι εννοεί σε απογευματινά ιατρεία;
    Σε πολλά νοσοκομεία δε δίνεται η δυνατότητα απογευματινών σε όλους τους γιατρούς ΕΣΥ, για ποικίλους λόγους.
    Έτσι με αυτόν τον τρόπο θα έχουμε τους στρατιωτικούς και πανεπιστημιακούς ιατρούς που κάνουν ιατρείο και πλέον τους μισούς γιατρούς ΕΣΥ. Θ μένει μια μικρή ομάδα που αποκλείεται ενώ θα θέλει. Νομικά ευσταθεί;
    Νομίζω ότι το πλήθος των εφημεριών θα πρέπει να καθορίζει το επιτρεπτό…κάνεις πλαφόν εφημεριών; Δικαιουσαι ιατρείο δεν κάνεις δε δικαιουσαι…

  • 20 Οκτωβρίου 2022, 16:38 | ΝΙΚΟΣ ΓΕΩΡΓΑΚΑΡΑΚΟΣ

    Στο εξωτερικο οι ιατροι περνουν φακελακια μαυρα; Εχουν πιο σωστές συνθηκες εργασιας και μισθους με συγκεκριμενο αυστηρο πλαισιο ιδιωτικης δραστηριοτητας ΑΝ τους δεχτουν τα ιδιωτικα κεντρα.
    1. Οι επιμελητές των δημοσίων νοσοκομείων μπορούν να εξετάζουν και να προγραμματίζουν χειρουργεία σε ασθενείς της επιλογής τους παρακάμπτοντας το επίσημο σύστημα των ραντεβού του νοσοκομείου (πχ είναι κλεισμένα 10 ραντεβού επίσημα και μπορούν να εξετάσουν άλλους 10 δικούς τους βαφτίζοντάς τους «έκτακτα ή εμβόλιμα» ραντεβού).
    2. Με τον ίδιο τρόπο μπορούν να χρησιμοποιούν τον εξοπλισμό του νοσοκομείου για διαγνωστικές εξετάσεις ή πράξεις για όποιον θέλουν χωρίς να έχει κλεισμένο ραντεβού από το κεντρικό σύστημα του νοσοκομείου.
    3. Δεν υπάρχει κανένας έλεγχος για την τήρηση του ωραρίου και καμία ουσιαστική κύρωση και αξιολόγηση (ακόμα και επιμελητές που απουσίαζαν αδικαιολόγητα από εφημερίες σε αιφνιδιαστικούς ελέγχους δεν είχαν καμία ουσιαστική κύρωση και ποτέ κανένας δεν έχει χάσει τη μονιμότητά του για κανένα λόγο)
    4. Η πλειοψηφία των διορισμών επιμελητών σε αστικά κέντρα γίνεται χωρίς ανοιχτή προκύρηξη θέσης αλλά αυτόματα σε «προσωποπαγείς θέσεις» (πχ στην Αθήνα στην Οφθαλμολογία έχουν διοριστεί την τελευταία 10ετία 30 επιμελητές σε προσωποπαγή θέση και μόλις 6 μετά από ανοιχτή προκύρηξη).
    5. Το να μπαίνουν και οι ιδιώτες στο ΕΣΥ είναι αδύνατο γιατί όποιος έχει δουλέψει στο ΕΣΥ ξέρει ότι οι μόνιμοι επιμελητές δεν πρόκειται να αφήσουν χώρο για ιδιώτες και το μόνο που θα επιτρέψουν θα είναι να κάνουν οι ιδιώτες εφημερίες και επείγοντα όσο εκείνοι εξυπηρετούν την πελατεία τους.
    Μήπως η μεταρρύθμιση του ΕΣΥ πρέπει να ξεκινήσει λύνοντας τα παραπάνω που στο εξωτερικό θεωρούνται αδιανόητα και στη συνέχεια να αντιγράψουμε τα μοντέλα του εξωτερικού που επιθυμεί η κυβέρνηση;

  • 20 Οκτωβρίου 2022, 15:53 | ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΣΤΑΥΡΟΥ

    Οι ιατροι ΕΣΥ που εργαζονται στην ΠΦΥ (κεντρα υγειας) πρεπει να εχουν ισα δικαιωματα με τους νοσοκομειακους ιατρους ΕΣΥ.
    Εργαζονται και απογευματινα ωραρια στο πλαισιο του καθημερινου τους ωραριου, αλλα με βαση τη διαταξη σας ΑΠΟΚΛΕΙΟΝΤΑΙ απο τη δυνατοτητα ασκησης ιδιωτικου εργου.
    Πρεπει να προβλεφθει και για αυτους αυτη η θετικη δυνατοτητα.

  • 20 Οκτωβρίου 2022, 14:09 | Γιώργος Μ

    Άρθρο 10 Σε ότι αφορά την συμμετοχή των ιατρών στην ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων δηλαδή στο απογευματινό ιατρείο, αν λάβουμε υπόψιν και την συμμετοχή του ιατρού σε εφημερίες καθώς και τα πρωινά ιατρεία μηπως το «τουλάχιστον δύο μέρες» είναι υπερβολή;

    Επίσης θα έπρεπε να διευκρινιστεί αν αυτό ισχύει και για τις εφημερίες ετοιμότητας κατά την διάρκεια των οποίων ο εφημερέυων δεν βρίσκεται στο νοσοκομείο και θα μπορούσε κάλλιστα να κάνει ιατρείο και να μεταβεί αμεσα στο νοσοκομείο εφόσον κληθεί. Μήπως ο περιορισμός θα έπρεπε να ισχύει μόνο για τις ενεργείς εφημερίες;