Άρθρο 10 Απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα των ιατρών Εθνικού Συστήματος Υγείας και των ιατρών μελών Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού και Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων – Τροποποίηση περ. α’ παρ. 1 και αντικατάσταση παρ. 4 άρθρου 11 ν. 2889/2001

 

1. Στην περ. α’ της παρ. 1 του άρθρου 11 του ν. 2889/2001 (Α΄ 37), περί της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των ιατρών του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.), επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) προστίθενται νέα εδάφια, τρίτο και τέταρτο, β) στο παλαιό τρίτο εδάφιο προστίθενται οι λέξεις «καθώς και του λοιπού επιστημονικού και νοσηλευτικού προσωπικού του Ε.Σ.Υ.» και γίνεται διόρθωση παροράματος, γ) στο παλαιό τέταρτο εδάφιο προστίθενται οι λέξεις «ή μονάδες ή εργαστήρια» και γίνονται οι αναγκαίες προσαρμογές λόγω της τροποποίησης αυτής, και η περ. α’ της παρ. 1 του άρθρου 11 διαμορφώνεται ως εξής:

«α. Οι ιατροί του Ε.Σ.Υ. είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Η λειτουργία ιδιωτικού ιατρείου εντός ή εκτός του νοσοκομείου ή του κέντρου υγείας ή η με οποιονδήποτε τρόπο απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα αποτελεί εκτός από το παράπτωμα του άρθρου 77 της παρ. 1 περίπτωση ε του ν. 2071/1992 (Α΄ 123), το πειθαρχικό αδίκημα της χαρακτηριστικώς αναξιοπρεπούς για υπάλληλο συμπεριφοράς του άρθρου 107 παρ. 1 περίπτωση ε του ν. 3528/2007 και συνεπάγεται την άμεση θέση του παραβάτη σε κατάσταση αναστολής καθηκόντων, κατά τις διατάξεις του άρθρου 104 του ιδίου νόμου, με απόφαση του Διοικητή της οικείας ΔΥΠΕ, που δεν απαιτείται να έχει περαιτέρω αιτιολογία εκτός από τη διαπίστωση της παράβασης, καθώς και την παραπομπή του υπαιτίου στο αρμόδιο πειθαρχικό συμβούλιο με το ερώτημα της οριστικής παύσης.

Κατ’ εξαίρεση, δεν συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα για τους ιατρούς του Ε.Σ.Υ. που υπηρετούν σε νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ., εφόσον συμμετέχουν στην ολοήμερη, πέραν του τακτικού ωραρίου λειτουργία του νοσοκομείου, τουλάχιστον δύο (2) φορές την εβδομάδα εκτός των ημερών εφημερίας, η λειτουργία ιδιωτικού ιατρείου ή η παροχή ιατρικών υπηρεσιών με οποιαδήποτε σχέση, περιλαμβανομένης και αυτής του συμβούλου, σε ιδιωτική κλινική ή ιδιωτικό διαγνωστικό ή θεραπευτικό εργαστήριο και γενικότερα σε κάθε είδους ιδιωτικές επιχειρήσεις που παρέχουν ή καλύπτουν υπηρεσίες υγείας, δύο (2) φορές την εβδομάδα, μετά από απόφαση του Διοικητή ή Προέδρου του νοσοκομείου. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας καθορίζονται ειδικότερα το είδος, η έκταση, οι όροι και οι προϋποθέσεις της απασχόλησης ιατρών κλάδου Ε.Σ.Υ. στον ιδιωτικό τομέα της ιατρικής, καθώς και τα αρμόδια όργανα και η διαδικασία για τη χορήγηση της σχετικής άδειας και την ανάκλησή της, και ρυθμίζεται κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του προηγούμενου εδαφίου.

Κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται η συμμετοχή των ιατρών Ε.Σ.Υ., καθώς και του λοιπού επιστημονικού και νοσηλευτικού προσωπικού του Ε.Σ.Υ. σε επιστημονικές εκδηλώσεις τύπου Α` στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό και Β στην Ελλάδα και η καταβολή σε αυτούς της ανάλογης εύλογης τιμητικής αμοιβής μέσω ΕΛΚΕΑ, σύμφωνα με τα οριζόμενα στη διάταξη της παραγράφου 18 του παρόντος άρθρου και την ισχύουσα νομοθεσία για τον ΕΟΦ και των προϊόντων αρμοδιότητάς του, όπως εκάστοτε εξειδικεύεται με τις αποφάσεις του, για την έκδοση των οποίων ρητά εξουσιοδοτείται με την παρούσα διάταξη.

Επίσης, επιτρέπεται στους ιατρούς, στο λοιπό επιστημονικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Ε.Σ.Υ., καθώς και σε πανεπιστημιακούς ιατρούς, που εργάζονται σε κλινικές ή μονάδες ή εργαστήρια που έχουν εγκατασταθεί σε νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. ή των Α.Ε.Ι., να συμμετέχουν σε ομάδες εργασίας όπως «Συμβουλευτικές Επιτροπές Εμπειρογνωμόνων» για φάρμακα και θεραπείες, με αυστηρά επιστημονικό περιεχόμενο, που λαμβάνουν χώρα στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό και οργανώνονται από φαρμακευτικές εταιρείες, με ή χωρίς αμοιβή, εφόσον έχουν λάβει σχετική άδεια από το φορέα που τους εποπτεύει. Η καταβολή της αμοιβής γίνεται μέσω του ΕΛΚΕΑ. Σε περίπτωση που απαιτείται εκπαιδευτική άδεια για τη συμμετοχή σε τέτοιες ομάδες εργασίας ακολουθείται η διαδικασία που περιγράφεται στην περίπτωση β. Η παρούσα παράγραφος συμπληρώνει τις εξαιρέσεις της παρ. 2 του άρθρου 24 του ν. 1397/1983.».

2. Η παρ. 4 του άρθρου 11 του ν. 2889/2001, περί της απαγόρευσης παροχής υπηρεσιών με οποιαδήποτε σχέση, περιλαμβανομένης και αυτής του συμβούλου, σε ιδιωτικές κλινικές ή σε ιδιωτικά διαγνωστικά ή θεραπευτικά εργαστήρια και γενικότερα σε κάθε είδους ιδιωτικές επιχειρήσεις, που παρέχουν ή καλύπτουν υπηρεσίες υγείας, καθώς και περί της απαγόρευσης εγκατάστασης ιδιωτικών ιατρείων ή ιατρικών μηχανημάτων εντός των παραπάνω ιδιωτικών φορέων, από πανεπιστημιακούς ιατρούς, οι οποίοι εργάζονται σε πανεπιστημιακές κλινικές, εργαστήρια ή μονάδες που είναι εγκατεστημένες σε νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. ή των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, αντικαθίσταται ως εξής:

«4. Μέλη Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.) και μέλη Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (Ε.ΔΙ.Π.) των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.) που είναι ιατροί και τοποθετούνται σε πανεπιστημιακές κλινικές ή πανεπιστημιακά εργαστήρια ή μονάδες Τμημάτων ή Σχολών Επιστημών Υγείας των Α.Ε.Ι., που είναι εγκατεστημένες σε νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.) ή σε πανεπιστημιακά νοσοκομεία που εποπτεύονται από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ή στην ανώνυμη εταιρία με την επωνυμία «ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΣ Α.Ε.» και τον διακριτικό τίτλο «ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ», δύνανται να παρέχουν υπηρεσίες προς ιδιωτικές κλινικές, ιδιωτικά διαγνωστικά ή θεραπευτικά εργαστήρια και γενικότερα σε κάθε είδους ιδιωτικές επιχειρήσεις, που παρέχουν ή καλύπτουν υπηρεσίες υγείας, κατόπιν χορήγησης ειδικής άδειας από τη Σύγκλητο του Α.Ε.Ι.. Ειδικά, για τα μέλη Δ.Ε.Π. που υπηρετούν σε πανεπιστημιακές κλινικές ή πανεπιστημιακά εργαστήρια ή μονάδες Τμημάτων ή Σχολών Επιστημών Υγείας των Α.Ε.Ι., που είναι εγκατεστημένες σε νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ., προϋπόθεση για τη χορήγηση της ειδικής άδειας του προηγούμενου εδαφίου είναι η συμμετοχή τους στην ολοήμερη, πέραν του τακτικού ωραρίου λειτουργία του νοσοκομείου τουλάχιστον δύο (2) φορές την εβδομάδα εκτός των ημερών εφημερίας. Η καθ’ οιονδήποτε τρόπο απασχόληση σε ιδιωτικές κλινικές, ιδιωτικά διαγνωστικά ή θεραπευτικά εργαστήρια και γενικότερα σε κάθε είδους ιδιωτικές επιχειρήσεις, που παρέχουν ή καλύπτουν υπηρεσίες υγείας χωρίς τη χορήγηση της ειδικής άδειας από τη Σύγκλητο του Α.Ε.Ι. συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα της περ. ε) της παρ. 2 του άρθρου 177 του ν. 4957/2022 (Α΄ 141). Δεν απαιτείται άδεια σε περίπτωση απασχόλησης μελών Δ.Ε.Π. και Ε.ΔΙ.Π. στην ανώνυμη εταιρία με την επωνυμία «ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΣ Α.Ε.» και τον διακριτικό τίτλο «ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ», υπό την προϋπόθεση ότι το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.) εξακολουθεί να διαθέτει άνω του ενενήντα τοις εκατό (90%) των μετοχών της εταιρίας και τα μέλη Δ.Ε.Π. και Ε.ΔΙ.Π. εκπληρώνουν πλήρως το διδακτικό, ερευνητικό και διοικητικό τους έργο προς το Α.Ε.Ι. που υπηρετούν. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υγείας καθορίζονται οι ειδικότεροι όροι και οι προϋποθέσεις απασχόλησης των μελών Δ.Ε.Π. και Ε.ΔΙ.Π. στον ιδιωτικό τομέα της ιατρικής, η διαδικασία και τα αρμόδια όργανα χορήγησης της ειδικής άδειας, η έκτασή της, οι λόγοι και η διαδικασία ανάκλησής της και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της παρούσας.».

  • Η Ε.Σ.Α.μεΑ. προτείνει:
    Με την παρ 1. του άρθρου αυτού, σύμφωνα με την οποία γίνεται τροποποίηση της περ. α’ παρ. 1 του άρθρου 11 του ν. 2889/2001, αναφορικά με την παροχή δυνατότητας υπό προϋποθέσεις, άσκησης ιδιωτικού έργου από ιατρούς και επιστημονικό προσωπικό πλήρους απασχόλησης που υπηρετούν στο ΕΣΥ, θεωρούμε ότι καταστρατηγείται ο δημόσιος, εθνικός και κοινωνικός χαρακτήρας του συστήματος υγείας, εφόσον οι εν λόγω επιστήμονες υγείας, παρέχοντας ιδιωτικό έργο κατά τις απογευματινές ώρες σε άλλους ιδιωτικούς φορείς, θα έχουν μειωμένο ενδιαφέρον εξυπηρέτησης των πολιτών στα νοσοκομεία και θα μετακινούν λόγω συμφέροντος την εξυπηρέτηση των ασθενών στον ιδιωτικό τομέα, με αποτέλεσμα να επιβαρυνθεί η ιδιωτική δαπάνη υγείας στους ασθενείς, η οποία ήδη έχει διογκωθεί και μέσω της φαρμακευτικής και εργαστηριακής περίθαλψης.
    Με δεδομένη την υποβάθμιση λειτουργίας των μονάδων χρονίως πασχόντων που λειτουργούν στα δημόσια νοσοκομεία, η διάταξη αυτή θα αποδυναμώσει ακόμη περισσότερο τη λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών υγείας εις βάρος των φτωχότερων ασθενών. Όσοι γνωρίζουν πως λειτουργούν τα δημόσια νοσοκομεία και ειδικότερα οι μονάδες χρονίως πασχόντων, γνωρίζουν ότι για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών τους που είναι υποβαθμισμένες από την οικονομική κρίση και την πανδημία, απαιτείται η στελέχωση αυτών με μόνιμο επαρκές προσωπικό και όχι από ιατρούς με ημιμόνιμη απασχόληση ή γιατρούς των δημοσίων νοσοκομείων που θα απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα αλιεύοντας το πελατολόγιο τους από το υποβαθμισμένο ΕΣΥ. Το Υπουργείο Υγείας ωθεί τους ιατρούς του να αναζητήσουν οι ίδιοι την αύξηση των οικονομικών απολαβών τους, ασκώντας ιδιωτικό έργο, αντί να προβεί ως οφείλει στην αύξηση των πενιχρών μισθών τους, το οποίο θα δημιουργήσει ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και κίνητρο για την προσέλκυση νέων ιατρών ενώ ταυτόχρονα θα επιτευχθεί και ο διττός στόχος για τους πολίτες, δηλαδή η παροχή δωρεάν και αναβαθμισμένων υπηρεσιών υγείας από το δημόσιο.
    Εν κατακλείδι, βασική προϋπόθεση για να σταθεί ο ιδιωτικός τομέας αρωγός στο δημόσιο σύστημα υγείας, είναι ένα ισχυρό σύστημα υγείας, με ισχυρή και άρτια νοσοκομειακή περίθαλψη, έτσι ώστε ο ιδιωτικός τομέας να συμπληρώνει και όχι να υποβαθμίσει το δημόσιο σύστημα υγείας.

  • 3 Νοεμβρίου 2022, 09:26 | Αποστολίδης Χαράλαμπος

    2 Νοεμβρίου 2022

    Ανακοίνωση της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας για το κατάπτυστο νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη που προωθεί αυτές τις μέρες η κυβέρνηση
    ————————————————————————–

    ΒΑΖΟΥΝ ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ!
    ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΕΚΤΡΩΜΑ!
    ΜΑΖΙΚΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ, ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ, ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ, ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!

    Η κυβέρνηση της ΝΔ προωθεί αυτές τις μέρες νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη με το οποίο διαλύει ότι έχει απομείνει από το δικαίωμα των ασθενών για δωρεάν υγειονομική περίθαλψη. Το επαίσχυντο αυτό νομοσχέδιο βάζει ουσιαστικά ταφόπλακα στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας, ολοκληρώνοντας το έργο των προηγούμενων κυβερνήσεων των τελευταίων χρόνων. Προωθεί ακόμα παραπέρα το εμπορευματοποιημένο μοντέλο του δημοσίου «νοσοκομείου-επιχείρηση», και την ενίσχυση του ιδιωτικού επιχειρηματικού τομέα της υγείας.

    Με αυτό το νομοσχέδιο η κυβέρνηση καταργεί την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των γιατρών του ΕΣΥ, καθιερώνει γιατρούς μερικής απασχόλησης, δίνει τη δυνατότητα άσκησης ιδιωτικού έργου στους γιατρούς του ΕΣΥ. Έτσι παγιώνονται νομοθετικά οι τεράστιες ελλείψεις ιατρικού προσωπικού στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας και η μισθολογική απαξίωση των γιατρών του δημοσίου συστήματος υγείας. Υποβαθμίζονται ακόμη περισσότερο οι παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας, αφού οι γιατροί θα πρέπει να επιδιώκουν την ενίσχυση του εισοδήματος τους κατευθύνοντας τους ασθενείς στα απογευματινά χειρουργεία και τα ιδιωτικά τους ιατρεία που σύμφωνα με το νομοσχέδιο θα πρέπει να συστήσουν.

    Θέλουν τους νοσοκομειακούς γιατρούς να τρέχουν από το πρωινό ωράριο στα απογευματινά ιατρεία και τα απογευματινά χειρουργεία και από τις εφημερίες στα δημόσια νοσοκομεία, στις ιδιωτικές κλινικές και τα ιδιωτικά ιατρεία, χωρίς ξεκούραση, με την ελπίδα να ενισχύσουν το εισόδημα τους, σε βάρος των ασθενών, που θα βάζουν ξανά και ξανά το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν για τα απογευματινά ιδιωτικά χειρουργεία εντός των δημοσίων νοσοκομείων, αλλά και στα ιδιωτικά ιατρεία που καλούν τους νοσοκομειακούς γιατρούς να στήσουν.

    Οι νοσοκομειακοί γιατροί έχουμε υποστεί απώλειες στο εισόδημα μας πάνω από το 40-50%, εξαιτίας των περικοπών στο βασικό μισθό, μιας σειράς επιδομάτων, την κατάργηση του χρονοεπιδόματος, του 13ου και 14ου μισθού, την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των εφημεριών. Η κυβέρνηση αυτή όπως και η προηγούμενη κυβέρνηση αρνούνται να εφαρμόσουν τις τελεσίδικες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Αρείου Πάγου που έκριναν παράνομες τις περικοπές του ιατρικού μισθολογίου το 2012 από την συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΔΗΜΑΡ, όπως και τις περικοπές από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ του 2018. Την ίδια ώρα η οικονομία αντέχει δωράκια ύψους εκατοντάδων δις ευρώ προς τους επιχειρηματικούς ομίλους κάθε χρόνο.

    Η λύση στους καθηλωμένους μισθούς μας δεν είναι «να βγούμε στην πιάτσα της αγοράς υγείας» για να βρούμε πελατεία. Συνένοχοι στο έγκλημα σε βάρος της υγείας των γονιών μας, των παιδιών μας, των οικογενειών μας δεν πρόκειται να γίνουμε!

    ΜΗΝ ΤΟΛΜΗΣΟΥΝ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΘΕΣΟΥΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ!

    Συμμετέχουμε στην Γενική Απεργία στις 9 Νοέμβρη και απαιτούμε:

    • Να αποσυρθεί από τη διαβούλευση το νομοσχέδιο! Να μην διανοηθεί να επιβάλει την έναρξη επί πληρωμή απογευματινών χειρουργείων στο ΕΣΥ..
    • Άμεσα μαζικές μόνιμες προσλήψεις και κάλυψη του συνόλου των κενών οργανικών θέσεων με θέσεις μόνιμης πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών, συμβασιούχων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Άμεση προκήρυξη του συνόλου των κενών οργανικών θέσεων. Άρση των αναστολών εργασίας.
    • Άμεση εφαρμογή των τελεσίδικων αποφάσεων του ΣτΕ και του Αρείου Πάγου. Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού. Αυτοτελής φορολόγηση 20% των τακτικών εφημεριών. Αφορολόγητες πρόσθετες εφημερίες. Άμεση πληρωμή στο ακέραιο του συνόλου των δεδουλευμένων εφημεριών (τακτικών και πρόσθετων ) και της ειδικής αποζημίωσης του άρθρου 88 και του άρθρου 90 του Ν.4850/2021.
    • Επαναφορά όλων των επιδομάτων που έχουν μειωθεί – καταργηθεί (επίδομα νοσοκομειακής απασχόλησης –βιβλιοθήκης). Χορήγηση επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας. Επίδομα χρόνου προϋπηρεσίας, συμπεριλαμβανομένου και του χρόνου άσκησης ειδικότητας, 4% με τη συμπλήρωση ενός έτους υπηρεσίας, προσαυξανόμενο κατά 4% ανά διετία.
    • Ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά. Πλήρης κάλυψη επαγγελματικής και αστικής ευθύνης με ευθύνη του νοσοκομείου και του εργοδότη.

    ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
    ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΠΕΛΛΑΣ

  • 3 Νοεμβρίου 2022, 09:30 | ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

    Για λογους ισονομιας, να προβλεφθει η δυνατοτητα ασκησης ιδιωτικου εργου ΚΑΙ για τους ιατρους των Κεντρων Υγειας, εστω με την προυποθεση συμμετοχης σε εφημεριες καποιου νοσοκομειου.

  • 3 Νοεμβρίου 2022, 09:20 | Γ Σ

    Το άρθρο 10 επαναφέρει την εργασιακή ισότητα στο ΕΣΥ. Το νομοσχέδιο βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση ώστε το ΕΣΥ να αποτελέσει πόλο έλξης των νέων γιατρών και όχι πάρεργο

  • 3 Νοεμβρίου 2022, 08:58 | MD

    Στο Ηνωμένο Βασίλειο από την εποχή της δημιουργίας του NHS υπήρχε η δυνατότητα ιδιωτικής πρακτικής ακόμα και στα νοσοκομεία του NHS όπου συχνά υπάρχουν και οργανωμένες πτέρυγες ιδιωτικής πράξης. Το NHS στα χρόνια που ήμουν εκεί δούλευε εξαιρετικά και τα private δεν ήταν εμπόδιο σε τίποτα.
    Λαμβάνονταν αμοιβές που φορολογούνταν και υπήρχε δυνατότητα εξυπηρέτησης ασθενών με ιδιωτική ασφάλεια.
    Το να υπάρχουν γιατροί δύο ταχυτήτων στην Ελλάδα είναι απαράδεκτο. Πανεπιστημιακοί και στρατιωτικοί έχουν τη δυνατότητα και ιδιωτικού επαγγέλματος που στην πράξη δεν έχει κανένα περιορισμό.
    Οι γιατροί του ΕΣΥ με πενιχρές απολαβές παρέχουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες που πρακτικά δεν αμείβονται. Προφανώς το δίκαιο είναι ή να έχουν όλοι όσοι εξυπηρετούν τη δημόσια υγεία τη δυνατότητα και ιδιωτικής πρακτικής ή κανένας

  • 3 Νοεμβρίου 2022, 01:05 | Δ.Ξ

    Το νομοσχέδιο είναι προς την σωστή κατεύθυνση για να βρουν κίνητρα οι κακοπληρωμένοι και ταλαιπωρημένοι ιατροί του ΕΣΥ να παραμείνουν στην θέση τους η και να γίνει ελκυστικό το ΕΣΥ σε νεότερους συναδέλφους.
    πρέπει όμως να αποσυνδεθεί η προϋπόθεση για εξάσκηση ιδιωτικού έργου η συμμετοχή σε απογευματινά ιατρεία για τις ειδικότητες που λόγω των συνθηκών εργασίας δεν μπορούν να κάνουν απογευματινά ιατρεία π.χ επιμελητές των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας η εργαστηριακές ειδικότητες.
    Οι ειδικότητες αυτες δεν έκαναν απογευματινά ιατρεία λόγω της φύσης της ειδικότητας ενω συμμετέχουν πλήρως στο πρόγραμμα του νοσοκομείου κ στις εφημερίες
    Έτσι δεν θα δημιουργηθούν αδικίες κ εγκλωβισμοί ιατρών κ ιατροί δυο ταχυτήτων εντός του ΕΣΥ με ότι συνέπειες εχει αυτό για τις παραπάνω ειδικότητες(αποχώρηση απο το ΕΣΥ)

  • 3 Νοεμβρίου 2022, 01:20 | Ξ.Π.

    Ήταν δίκαιο και έγινε πράξη.Ειναι η απαραίτητη μεταρρύθμιση που απαιτείται πλέον αναγκαστικά για την νέα εποχή στον χώρο της υγείας.Σιγουρα εδώ και 40 χρόνια η πιο σημαντική μεταρρύθμιση.
    Θα πρέπει όμως αντορροπιστικα να προβλεφθεί και μια προσθηκη-διαταξη στο νομοσχέδιο, όπου με συγκεκριμένες προϋποθέσεις ,θα δίνει το δικαίωμα στους αμιγώς ιδιώτες να μπορούν ,κατόπιν ειδικων συμβασεων, να περιθαλπτουν ,να νοσηλευουν και να χειρουργουν τα περιστατικά τους μέσα στα δημόσια Νοσοκομεία.

  • 3 Νοεμβρίου 2022, 00:59 | Ξ.Π.

    Ήταν δίκαιο και έγινε πράξη.Ειναι η απαραίτητη μεταρρύθμιση που απαιτείται πλέον αναγκαστικά για την νέα εποχή στον χώρο της υγείας.Σιγουρα εδώ και 40 χρόνια η πιο σημαντική μεταρρύθμιση.Χρηζει συγχαρητήριων η Κυρία Υφυπουργός.
    Θα πρέπει όμως αντορροπιστικα να προβλεφθεί και μια προσθηκη-διαταξη στο νομοσχέδιο, όπου με συγκεκριμένες προϋποθέσεις ,θα δίνει το δικαίωμα στους αμιγώς ιδιώτες να μπορούν ,κατόπιν ειδικων συμβασεων, να περιθαλπτουν ,να νοσηλευουν και να χειρουργουν τα περιστατικά τους μέσα στα δημόσια Νοσοκομεία.

  • 3 Νοεμβρίου 2022, 00:17 | Στέφανος

    Θα θέσω το απλό ερώτημα
    Σε πολλές επαρχιακές και νησιωτικές πόλεις υπάρχουν 15 έως 25 ιδιώτες ιατροί συγκεκριμένων ειδικοτήτων με 2-4 καλυμμένες οργανικές θέσεις στα νοσοκομεία των ίδιων πόλεων που εφημερεύουν καθημερινά. Αν επιτραπεί η μερική απασχόληση στους γιατρούς του ΕΣΥ, για την αποκατάσταση της ισότητας των γιατρών που δουλεύουν στο δημόσιο, οι ιδιώτες ιατροί ισχυρίζονται ότι θα αλλάξει ο αριθμός των εισαγωγών στα ίδια νοσοκομεία; Ισχυρίζονται ότι οι ασθενείς της πόλης τους αποστέλλονται για θεραπεία στο νοσοκομείο της πόλης τους και οι γιατροί του ΕΣΥ την αρνούνται; Αντίθετα θα γεμίσουν με γιατρούς τα νοσοκομεία εκεί που υπάρχουν άγονες θέσεις με δεκάδες ιατρούς ιδιώτες της ίδιας ειδικότητας

  • 3 Νοεμβρίου 2022, 00:09 | Στέφανος

    Θα θέσω το απλό ερώτημα.
    Σε πολλές επαρχιακές και νησιωτικές πόλεις υπάρχουν 15 έως 25 ιδιώτες ιατροί συγκεκριμένων ειδικοτήτων με 2-4 καλυμμένες οργανικές θέσεις στα νοσοκομεία των ίδιων πόλεων που εφημερεύουν καθημερινά. Αν επιτραπεί η μερική απασχόληση στους γιατρούς του ΕΣΥ, για την αποκατάσταση της ισότητας των γιατρών που δουλεύουν στο δημόσιο, οι ιδιώτες ιατροί ισχυρίζονται ότι θα αλλάξει ο αριθμός των εισαγωγών στα ίδια νοσοκομεία; Ισχυρίζονται ότι οι ασθενείς της πόλης τους αποστέλλονται για θεραπεία στο νοσοκομείο της πόλης τους και οι γιατροί του ΕΣΥ την αρνούνται; Αντίθετα θα γεμίσουν με γιατρούς τα νοσοκομεία εκεί που υπάρχουν άγονες θέσεις με δεκάδες ιατρούς ιδιώτες της ίδιας ειδικότητας

  • https://eina.gr/
    ΑΠ.50.2022 27/10/2022

    Για το νέο νομοσχέδιο διάλυσης του ΕΣΥ

    Η επιλογή της κυβέρνησης να θέσει στη δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη αμέσως μετά τις εκλογές των Ιατρικών Συλλόγων κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι. Μας υπενθυμίζει «ευγενικά» ότι το μήνυμα της κάλπης μεταφράζεται γι’ αυτήν σε πλήρη συναίνεση στα σχέδια διάλυσης και ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ. Κάνει όμως πως αγνοεί τους δεκάδες χιλιάδες νοσοκομειακούς γιατρούς που μέσα από τις αρχαιρεσίες και τις κινητοποιήσεις τους έχουν ήδη τοποθετηθεί αρνητικά για τις συγκεκριμένες αλλαγές. Ο Υπ.Υγείας με διάφορα δικονομικά τερτίπια και συλλογιστικές πιρουέτες προσπαθεί να πείσει υγειονομικούς και κοινωνία ότι όλα γίνονται για το καλό μας, βαφτίζοντας το ψάρι κρέας. Μάλιστα διαφημίζει ότι το «έχει επεξεργαστεί η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, που προέρχεται από το ΕΣΥ, που πονάει το ΕΣΥ». Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Πέντε μεγάλα ψέματα και πέντε αλήθειες:

    «Θα βγει κερδισμένος ο ασθενής γιατί θα καλυφθούν τα κενά του ΕΣΥ από ιδιώτες γιατρούς». Ούτε τα κενά θα καλυφθούν ούτε οι ασθενείς έχουν να κερδίσουν. Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι άγονες προκηρύξεις μόνιμων θέσεων, που συσσωρεύονται κυρίως στην επαρχία και σε άγονες-προβληματικές ζώνες, μπορούν να καλύπτονται από ιδιώτες γιατρούς με part – time συμβάσεις. Το σχέδιο αυτό ήδη δοκιμάστηκε μέσα στην πανδημία, με ελάχιστες δεκάδες ιδιωτών πανελλαδικά να προστρέχουν να καλύψουν κενά, παρότι οι απολαβές και τα κίνητρα ήταν διόλου ευκαταφρόνητα. Απέτυχε γιατί πολύ απλά κανένας ιδιώτης δεν θέλει να βγάλει το φίδι από την τρύπα σε κλινικές που είναι διαλυμένες. Γι’ αυτό άλλωστε το υπουργείο διέταξε την επιστράτευσή τους. Γιατί να πετύχει τώρα; Όταν είναι δεδομένο ότι οι συμβάσεις θα προκηρυχθούν σε επαρχιακά νοσοκομεία που καταρρέουν και οι ιδιώτες γιατροί θα κληθούν να παίξουν κεντρικό ρόλο και όχι συμπληρωματικό;

    «Δεν θα αλλοιωθεί ο δημόσιος χαρακτήρας του ΕΣΥ». Μία απ’ τις θεμελιώδης και καταστατικές αρχές του ΕΣΥ ήταν η πλήρης και αποκλειστική απασχόληση των λειτουργών του. «Σχέση πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης ή το να πηγαίνει ο ασθενής σε νοσοκομείο και να παίρνει τελείως δωρεάν δημόσια παροχή;» αναρωτιέται ο κος Πλεύρης. Μα φυσικά πλήρης και αποκλειστική απασχόληση γιατί αυτή είναι η βασική προϋπόθεση για Δημόσια και Δωρεάν Υγεία. Τι θα γίνει με το νέο νομοσχέδιο; Μετατροπή των ασθενών σε πελάτες, του αγαθού της Υγείας σε εμπόρευμα, του ΕΣΥ σε προθάλαμο ιδιωτικών ιατρείων. Οι ΕΣΥιτες έξω, τραβώντας τους ασθενείς μαζί και οι ιδιώτες μέσα, για να ψαρέψουν ασθενείς, ώστε να τους τραβήξουν έξω. Αντί να καλύψει τις χιλιάδες κενές οργανικές θέσεις και να αυξήσει τους μισθούς των γιατρών προτρέπει το Υπουργείο τους τελευταίους να συμπληρώσουν το εισόδημά τους από το υστέρημα των ασθενών. Το έχουμε βιώσει με την εφαρμογή των απογευματινών ιατρείων και με τα σχεδιαζόμενα απογευματινά χειρουργεία. Για όποιον δεν έχει χρήματα προβλέπεται «ένα ελάχιστο πακέτο παροχών υγείας». Για όποιον έχει και χρειάζεται παραπάνω διερεύνυση ή δεν μπορεί να περιμένει για μήνες στις λίστες αναμονής, θα υπάρχει και το ιδιωτικό… Όποιος δεν έχει να «μάθει να προσαρμόζεται»…

    «Θα βγει κερδισμένος ο γιατρός του ΕΣΥ γιατί θα έχει τη δυνατότητα να αυξήσει το εισόδημά του με παροχή ιδιωτικού έργου».Το μεγαλύτερο ψέμα. Προϋπόθεση για να έχει τη δυνατότητα να ασκήσει ιδιωτικό έργο, είναι η υποχρεωτική συμμετοχή στα απογευματινά ιατρεία των νοσοκομείων, στο εφημεριακό πρόγραμμα της κλινικής και προφανώς στην καθημερινή πρωινή 35ωρη εβδομαδιαία λειτουργία της. Αξίζει να ανοίξει κάποιος ιατρείο μόνο για ένα- δυο απογεύματα την εβδομάδα; Η ρύθμιση αυτή προφανώς φωτογραφίζει όσους έχουν την δυνατότητα, δηλαδή ελάχιστους μεγαλοδιευθυντές που έτσι κι αλλιώς ασχολούνται τυπικά με την κλινική, ελάχιστες ώρες τη μέρα και ακόμα λιγότερους που θα έχουν τα κεφάλαια να φτιάξουν συνεργατικά πολυ – ιατρεία. Οι υπόλοιποι, απλοί επιμελητές και επικουρικοί γιατροί, μαζί με τους ειδικευόμενους, θα πρέπει να συνεχίσουν να κάνουν τη λάντζα των εφημεριών, των μετακινήσεων, να ασχολούνται με τον ασθενή-πελάτη που θα βάλει εισαγωγή στην κλινική ο διευθυντής τους ή ο ιδιώτης. Στην καλύτερη θα ανοίξουν έναν ιατρείο όπου όλος ο μισθός και οι εφημερίες θα εξανεμίζονται για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων του ιατρείου.

    4.»Θα ανακοπεί το κύμα παραιτήσεων γιατρών του ΕΣΥ γιατί θα δοθούν ευκαιρίες αύξησης του εισοδήματος». Όποιος το προφασίζεται ή λέει ψέματα ή είναι παντελώς άσχετος. Καλώς ή κακώς η ιατρική αγορά εργασίας είναι πλήρως ανταγωνιστική. Για ποιον λόγο να κάνει κάποιος δύο δουλειές για να έχει αξιοπρεπές εισόδημα όταν πχ στην Κύπρο μπορεί να κάνει μία και να έχει τριπλάσιο μισθό και ποιότητα ζωής; Για ποιον λόγο να μην κάνει μόνο μία (πχ ιδιωτικό ιατρείο) και να έχει αξιοπρεπή μισθό και ποιότητα ζωής; Αν νομίζουν ότι με αυτά τα τερτίπια θα ανακόψουν το κύμα παραιτήσεων, είναι οικτρά γελασμένοι. Αν νομίζουν ότι με αυτά θα αποφύγουν τη μοναδική βιώσιμη λύση που είναι ταυτόχρονα και το καλύτερο αντικίνητρο παραιτήσεων, δηλαδή την αύξηση των μισθών και τις μαζικές μόνιμες προσλήψεις, μας κοροϊδεύουν διπλά.

    «Θα μειωθούν οι πολλαπλές ταχύτητες και οι ανισότητες μεταξύ πανεπιστημιακών, στρατιωτικών και γιατρών του ΕΣΥ». Αν το πρόβλημα είναι οι πολλές ταχύτητες, τότε γιατί καμιά κυβέρνηση δεν καταργεί το δίπορτο πανεπιστημιακών και στρατιωτικών; Γιατί προτιμούν να δημιουργήσουν άλλη μια ταχύτητα, αυτή των μεγαλοδιευθυντών του ΕΣΥ; Μην έχουμε καμιά αυταπάτη ότι θα αμβλυνθούν οι ανισότητες. Αντιθέτως θα πολλαπλασιαστούν. Απ’ τη μια, η μειοψηφία του μεγαλοκαθηγητικού και μεγαλοδιευθυντικού κατεστημένου και απ’ την άλλη η πλειοψηφία των μισθοσυντήρητων αχθοφόρων του ΕΣΥ που θα δουλεύουν σε καθεστώς γαλέρας για να μπορεί η μειοψηφία να επιβιώνει.

    Το νέο νομοσχέδιο είναι εις βάρος των ασθενών, του ΕΣΥ, της μεγάλης πλειοψηφίας των ίδιων των νοσοκομειακών γιατρών. Μόνος κερδισμένος θα είναι μια μειοψηφική μερίδα εκλεκτών της κυβέρνησης μέσα και έξω από τα νοσοκομεία, που έχουν πολλά να κερδίσουν από τη διάλυσή τους. Πέρα από την ουσιαστική κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, προβλέπει επίσης την κάλυψη των κενών στα νοσοκομεία από τους αγροτικούς γιατρούς με το πρόσχημα της ¨εκπαίδευσης¨, τον διορισμό των ειδικευόμενων σε «ομάδες νοσοκομείων» και τη μεταφορά τους από εδώ και από εκεί για να καλύπτουν τρύπες, την εκχώρηση λειτουργιών των νοσοκομείων σε ιδιωτικές εταιρίες (πχ διακομιδές με ασθενοφόρα), την μετατροπή σε ΝΠΙΔ του ΚΕΣΥ και πολλά άλλα.

    Το νέο νομοσχέδιο επιστρέφει την Δημόσια Περίθαλψη στην προ- ΕΣΥ, προ Γεννηματά εποχή, όπου για να χειρουργηθείς έπρεπε να πουλήσεις χωράφι και για να νοσηλευτείς έπρεπε είτε να μπεις μέσω της ιδιωτικής κλινικής απέναντι από το νοσοκομείο είτε να έχεις πολιτικό μέσο. Οι νοσοκομειακοί γιατροί δεν πρέπει να το δεχτούμε. Σημαίνει συναίνεση στο πάγωμα των μισθών μας για τις επόμενες δεκαετίες, στη διαρκή υποστελέχωση και τον εργασιακό μεσαίωνα της κακοπληρωμένης υπερεργασίας και υπερεφημέρευσης. Το «τυράκι» της «αύξησης του εισοδήματος δεν αφορά εμάς, αλλά μια μειοψηφία των νοσοκομειακών.

    Το νέο νομοσχέδιο έρχεται τρία χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας που ανέδειξε με τον πιο τραγικό και μακάβριο τρόπο την ανάγκη ενίσχυσης του ΕΣΥ για να σωθούν ανθρώπινες ζωές, τον κερδοσκοπικό χαρακτήρα του ιδιωτικού τομέα. Έρχεται δέκα χρόνια μετά την επέλαση των Μνημονίων όπου όλες οι κυβερνήσεις, υπό τις ευρωπαϊκές ντιρεκτίβες, το άφησαν γυμνό και αθωράκιστο, στο όνομα της «δημοσιονομικής προσαρμογής» και των «πρωτογενών πλεονασμάτων». Δεν γίνεται να δεχτούμε κανέναν διάλογο που δεν ξεκινά με αυτά τα δεδομένα. Το νέο νομοσχέδιο δεν πρέπει να μπει μόνο στο στόχαστρο των γιατρών αλλά της ίδιας της κοινωνίας. Είναι ο Δούρειος Ίππος διάλυσης του κοινωνικού αγαθού της Δημόσιας Υγείας. Θα μας βρουν απέναντί τους. Δεν θα επιτρέψουμε την επιστροφή της Δημόσιας Περίθαλψης δεκαετίες πίσω. Δεν μπορούμε να αναμένουμε να ακυρωθεί κάποια στιγμή από κάποια άλλη κυβέρνηση. Εδώ και τώρα πρέπει να αγωνιστούμε για να μην κατατεθεί καν στη Βουλή προς συζήτηση, να μην δημιουργηθούν τετελεσμένα. Να σημάνει αγωνιστικός συναγερμός.

    Απορρίπτουμε το κατάπτυστο νομοσχέδιο στο σύνολό του. Απαιτούμε την άμεση απόσυρσή του. Απαιτούμε εδώ και τώρα ενίσχυση του ΕΣΥ με αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, μαζικές μόνιμες προσλήψεις και εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων για επαναφορά των μισθών στα προΜνημονιακά επίπεδα. Για την εργασιακή αξιοπρέπεια των υγειονομικών. Για το κοινωνικό αγαθό της Δημόσιας Δωρεάν Υγείας χωρίς αποκλεισμούς. Δίνουμε αγωνιστική απάντηση με μαζικές συνελεύσεις και συγκεντρώσεις, μαζί με την κοινωνία και τους συλλογικούς φορείς. Όλοι στην πανεργατική απεργία 9/11.

    Για το Δ.Σ της Ε.Ι.Ν.Α

  • ΕΝΩΣΗ ΙΑΤΡΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΑΧΑΪΑΣ

    ΑΠ.50.2022 27/10/2022

    Για το νέο νομοσχέδιο διάλυσης του ΕΣΥ

    Η επιλογή της κυβέρνησης να θέσει στη δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη αμέσως μετά τις εκλογές των Ιατρικών Συλλόγων κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι. Μας υπενθυμίζει «ευγενικά» ότι το μήνυμα της κάλπης μεταφράζεται γι’ αυτήν σε πλήρη συναίνεση στα σχέδια διάλυσης και ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ. Κάνει όμως πως αγνοεί τους δεκάδες χιλιάδες νοσοκομειακούς γιατρούς που μέσα από τις αρχαιρεσίες και τις κινητοποιήσεις τους έχουν ήδη τοποθετηθεί αρνητικά για τις συγκεκριμένες αλλαγές. Ο Υπ.Υγείας με διάφορα δικονομικά τερτίπια και συλλογιστικές πιρουέτες προσπαθεί να πείσει υγειονομικούς και κοινωνία ότι όλα γίνονται για το καλό μας, βαφτίζοντας το ψάρι κρέας. Μάλιστα διαφημίζει ότι το «έχει επεξεργαστεί η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, που προέρχεται από το ΕΣΥ, που πονάει το ΕΣΥ». Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Πέντε μεγάλα ψέματα και πέντε αλήθειες:

    «Θα βγει κερδισμένος ο ασθενής γιατί θα καλυφθούν τα κενά του ΕΣΥ από ιδιώτες γιατρούς». Ούτε τα κενά θα καλυφθούν ούτε οι ασθενείς έχουν να κερδίσουν. Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι άγονες προκηρύξεις μόνιμων θέσεων, που συσσωρεύονται κυρίως στην επαρχία και σε άγονες-προβληματικές ζώνες, μπορούν να καλύπτονται από ιδιώτες γιατρούς με part – time συμβάσεις. Το σχέδιο αυτό ήδη δοκιμάστηκε μέσα στην πανδημία, με ελάχιστες δεκάδες ιδιωτών πανελλαδικά να προστρέχουν να καλύψουν κενά, παρότι οι απολαβές και τα κίνητρα ήταν διόλου ευκαταφρόνητα. Απέτυχε γιατί πολύ απλά κανένας ιδιώτης δεν θέλει να βγάλει το φίδι από την τρύπα σε κλινικές που είναι διαλυμένες. Γι’ αυτό άλλωστε το υπουργείο διέταξε την επιστράτευσή τους. Γιατί να πετύχει τώρα; Όταν είναι δεδομένο ότι οι συμβάσεις θα προκηρυχθούν σε επαρχιακά νοσοκομεία που καταρρέουν και οι ιδιώτες γιατροί θα κληθούν να παίξουν κεντρικό ρόλο και όχι συμπληρωματικό;

    «Δεν θα αλλοιωθεί ο δημόσιος χαρακτήρας του ΕΣΥ». Μία απ’ τις θεμελιώδης και καταστατικές αρχές του ΕΣΥ ήταν η πλήρης και αποκλειστική απασχόληση των λειτουργών του. «Σχέση πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης ή το να πηγαίνει ο ασθενής σε νοσοκομείο και να παίρνει τελείως δωρεάν δημόσια παροχή;» αναρωτιέται ο κος Πλεύρης. Μα φυσικά πλήρης και αποκλειστική απασχόληση γιατί αυτή είναι η βασική προϋπόθεση για Δημόσια και Δωρεάν Υγεία. Τι θα γίνει με το νέο νομοσχέδιο; Μετατροπή των ασθενών σε πελάτες, του αγαθού της Υγείας σε εμπόρευμα, του ΕΣΥ σε προθάλαμο ιδιωτικών ιατρείων. Οι ΕΣΥιτες έξω, τραβώντας τους ασθενείς μαζί και οι ιδιώτες μέσα, για να ψαρέψουν ασθενείς, ώστε να τους τραβήξουν έξω. Αντί να καλύψει τις χιλιάδες κενές οργανικές θέσεις και να αυξήσει τους μισθούς των γιατρών προτρέπει το Υπουργείο τους τελευταίους να συμπληρώσουν το εισόδημά τους από το υστέρημα των ασθενών. Το έχουμε βιώσει με την εφαρμογή των απογευματινών ιατρείων και με τα σχεδιαζόμενα απογευματινά χειρουργεία. Για όποιον δεν έχει χρήματα προβλέπεται «ένα ελάχιστο πακέτο παροχών υγείας». Για όποιον έχει και χρειάζεται παραπάνω διερεύνυση ή δεν μπορεί να περιμένει για μήνες στις λίστες αναμονής, θα υπάρχει και το ιδιωτικό… Όποιος δεν έχει να «μάθει να προσαρμόζεται»…

    «Θα βγει κερδισμένος ο γιατρός του ΕΣΥ γιατί θα έχει τη δυνατότητα να αυξήσει το εισόδημά του με παροχή ιδιωτικού έργου».Το μεγαλύτερο ψέμα. Προϋπόθεση για να έχει τη δυνατότητα να ασκήσει ιδιωτικό έργο, είναι η υποχρεωτική συμμετοχή στα απογευματινά ιατρεία των νοσοκομείων, στο εφημεριακό πρόγραμμα της κλινικής και προφανώς στην καθημερινή πρωινή 35ωρη εβδομαδιαία λειτουργία της. Αξίζει να ανοίξει κάποιος ιατρείο μόνο για ένα- δυο απογεύματα την εβδομάδα; Η ρύθμιση αυτή προφανώς φωτογραφίζει όσους έχουν την δυνατότητα, δηλαδή ελάχιστους μεγαλοδιευθυντές που έτσι κι αλλιώς ασχολούνται τυπικά με την κλινική, ελάχιστες ώρες τη μέρα και ακόμα λιγότερους που θα έχουν τα κεφάλαια να φτιάξουν συνεργατικά πολυ – ιατρεία. Οι υπόλοιποι, απλοί επιμελητές και επικουρικοί γιατροί, μαζί με τους ειδικευόμενους, θα πρέπει να συνεχίσουν να κάνουν τη λάντζα των εφημεριών, των μετακινήσεων, να ασχολούνται με τον ασθενή-πελάτη που θα βάλει εισαγωγή στην κλινική ο διευθυντής τους ή ο ιδιώτης. Στην καλύτερη θα ανοίξουν έναν ιατρείο όπου όλος ο μισθός και οι εφημερίες θα εξανεμίζονται για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων του ιατρείου.

    4.»Θα ανακοπεί το κύμα παραιτήσεων γιατρών του ΕΣΥ γιατί θα δοθούν ευκαιρίες αύξησης του εισοδήματος». Όποιος το προφασίζεται ή λέει ψέματα ή είναι παντελώς άσχετος. Καλώς ή κακώς η ιατρική αγορά εργασίας είναι πλήρως ανταγωνιστική. Για ποιον λόγο να κάνει κάποιος δύο δουλειές για να έχει αξιοπρεπές εισόδημα όταν πχ στην Κύπρο μπορεί να κάνει μία και να έχει τριπλάσιο μισθό και ποιότητα ζωής; Για ποιον λόγο να μην κάνει μόνο μία (πχ ιδιωτικό ιατρείο) και να έχει αξιοπρεπή μισθό και ποιότητα ζωής; Αν νομίζουν ότι με αυτά τα τερτίπια θα ανακόψουν το κύμα παραιτήσεων, είναι οικτρά γελασμένοι. Αν νομίζουν ότι με αυτά θα αποφύγουν τη μοναδική βιώσιμη λύση που είναι ταυτόχρονα και το καλύτερο αντικίνητρο παραιτήσεων, δηλαδή την αύξηση των μισθών και τις μαζικές μόνιμες προσλήψεις, μας κοροϊδεύουν διπλά.

    «Θα μειωθούν οι πολλαπλές ταχύτητες και οι ανισότητες μεταξύ πανεπιστημιακών, στρατιωτικών και γιατρών του ΕΣΥ». Αν το πρόβλημα είναι οι πολλές ταχύτητες, τότε γιατί καμιά κυβέρνηση δεν καταργεί το δίπορτο πανεπιστημιακών και στρατιωτικών; Γιατί προτιμούν να δημιουργήσουν άλλη μια ταχύτητα, αυτή των μεγαλοδιευθυντών του ΕΣΥ; Μην έχουμε καμιά αυταπάτη ότι θα αμβλυνθούν οι ανισότητες. Αντιθέτως θα πολλαπλασιαστούν. Απ’ τη μια, η μειοψηφία του μεγαλοκαθηγητικού και μεγαλοδιευθυντικού κατεστημένου και απ’ την άλλη η πλειοψηφία των μισθοσυντήρητων αχθοφόρων του ΕΣΥ που θα δουλεύουν σε καθεστώς γαλέρας για να μπορεί η μειοψηφία να επιβιώνει.

    Το νέο νομοσχέδιο είναι εις βάρος των ασθενών, του ΕΣΥ, της μεγάλης πλειοψηφίας των ίδιων των νοσοκομειακών γιατρών. Μόνος κερδισμένος θα είναι μια μειοψηφική μερίδα εκλεκτών της κυβέρνησης μέσα και έξω από τα νοσοκομεία, που έχουν πολλά να κερδίσουν από τη διάλυσή τους. Πέρα από την ουσιαστική κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, προβλέπει επίσης την κάλυψη των κενών στα νοσοκομεία από τους αγροτικούς γιατρούς με το πρόσχημα της ¨εκπαίδευσης¨, τον διορισμό των ειδικευόμενων σε «ομάδες νοσοκομείων» και τη μεταφορά τους από εδώ και από εκεί για να καλύπτουν τρύπες, την εκχώρηση λειτουργιών των νοσοκομείων σε ιδιωτικές εταιρίες (πχ διακομιδές με ασθενοφόρα), την μετατροπή σε ΝΠΙΔ του ΚΕΣΥ και πολλά άλλα.

    Το νέο νομοσχέδιο επιστρέφει την Δημόσια Περίθαλψη στην προ- ΕΣΥ, προ Γεννηματά εποχή, όπου για να χειρουργηθείς έπρεπε να πουλήσεις χωράφι και για να νοσηλευτείς έπρεπε είτε να μπεις μέσω της ιδιωτικής κλινικής απέναντι από το νοσοκομείο είτε να έχεις πολιτικό μέσο. Οι νοσοκομειακοί γιατροί δεν πρέπει να το δεχτούμε. Σημαίνει συναίνεση στο πάγωμα των μισθών μας για τις επόμενες δεκαετίες, στη διαρκή υποστελέχωση και τον εργασιακό μεσαίωνα της κακοπληρωμένης υπερεργασίας και υπερεφημέρευσης. Το «τυράκι» της «αύξησης του εισοδήματος δεν αφορά εμάς, αλλά μια μειοψηφία των νοσοκομειακών.

    Το νέο νομοσχέδιο έρχεται τρία χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας που ανέδειξε με τον πιο τραγικό και μακάβριο τρόπο την ανάγκη ενίσχυσης του ΕΣΥ για να σωθούν ανθρώπινες ζωές, τον κερδοσκοπικό χαρακτήρα του ιδιωτικού τομέα. Έρχεται δέκα χρόνια μετά την επέλαση των Μνημονίων όπου όλες οι κυβερνήσεις, υπό τις ευρωπαϊκές ντιρεκτίβες, το άφησαν γυμνό και αθωράκιστο, στο όνομα της «δημοσιονομικής προσαρμογής» και των «πρωτογενών πλεονασμάτων». Δεν γίνεται να δεχτούμε κανέναν διάλογο που δεν ξεκινά με αυτά τα δεδομένα. Το νέο νομοσχέδιο δεν πρέπει να μπει μόνο στο στόχαστρο των γιατρών αλλά της ίδιας της κοινωνίας. Είναι ο Δούρειος Ίππος διάλυσης του κοινωνικού αγαθού της Δημόσιας Υγείας. Θα μας βρουν απέναντί τους. Δεν θα επιτρέψουμε την επιστροφή της Δημόσιας Περίθαλψης δεκαετίες πίσω. Δεν μπορούμε να αναμένουμε να ακυρωθεί κάποια στιγμή από κάποια άλλη κυβέρνηση. Εδώ και τώρα πρέπει να αγωνιστούμε για να μην κατατεθεί καν στη Βουλή προς συζήτηση, να μην δημιουργηθούν τετελεσμένα. Να σημάνει αγωνιστικός συναγερμός.

    Απορρίπτουμε το κατάπτυστο νομοσχέδιο στο σύνολό του. Απαιτούμε την άμεση απόσυρσή του. Απαιτούμε εδώ και τώρα ενίσχυση του ΕΣΥ με αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, μαζικές μόνιμες προσλήψεις και εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων για επαναφορά των μισθών στα προΜνημονιακά επίπεδα. Για την εργασιακή αξιοπρέπεια των υγειονομικών. Για το κοινωνικό αγαθό της Δημόσιας Δωρεάν Υγείας χωρίς αποκλεισμούς. Δίνουμε αγωνιστική απάντηση με μαζικές συνελεύσεις και συγκεντρώσεις, μαζί με την κοινωνία και τους συλλογικούς φορείς. Όλοι στην πανεργατική απεργία 9/11.

    Για το Δ.Σ της Ε.Ι.Ν.Α

  • ΑΠ.50.2022 27/10/2022

    Για το νέο νομοσχέδιο διάλυσης του ΕΣΥ

    Η επιλογή της κυβέρνησης να θέσει στη δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη αμέσως μετά τις εκλογές των Ιατρικών Συλλόγων κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι. Μας υπενθυμίζει «ευγενικά» ότι το μήνυμα της κάλπης μεταφράζεται γι’ αυτήν σε πλήρη συναίνεση στα σχέδια διάλυσης και ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ. Κάνει όμως πως αγνοεί τους δεκάδες χιλιάδες νοσοκομειακούς γιατρούς που μέσα από τις αρχαιρεσίες και τις κινητοποιήσεις τους έχουν ήδη τοποθετηθεί αρνητικά για τις συγκεκριμένες αλλαγές. Ο Υπ.Υγείας με διάφορα δικονομικά τερτίπια και συλλογιστικές πιρουέτες προσπαθεί να πείσει υγειονομικούς και κοινωνία ότι όλα γίνονται για το καλό μας, βαφτίζοντας το ψάρι κρέας. Μάλιστα διαφημίζει ότι το «έχει επεξεργαστεί η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, που προέρχεται από το ΕΣΥ, που πονάει το ΕΣΥ». Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Πέντε μεγάλα ψέματα και πέντε αλήθειες:

    «Θα βγει κερδισμένος ο ασθενής γιατί θα καλυφθούν τα κενά του ΕΣΥ από ιδιώτες γιατρούς». Ούτε τα κενά θα καλυφθούν ούτε οι ασθενείς έχουν να κερδίσουν. Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι άγονες προκηρύξεις μόνιμων θέσεων, που συσσωρεύονται κυρίως στην επαρχία και σε άγονες-προβληματικές ζώνες, μπορούν να καλύπτονται από ιδιώτες γιατρούς με part – time συμβάσεις. Το σχέδιο αυτό ήδη δοκιμάστηκε μέσα στην πανδημία, με ελάχιστες δεκάδες ιδιωτών πανελλαδικά να προστρέχουν να καλύψουν κενά, παρότι οι απολαβές και τα κίνητρα ήταν διόλου ευκαταφρόνητα. Απέτυχε γιατί πολύ απλά κανένας ιδιώτης δεν θέλει να βγάλει το φίδι από την τρύπα σε κλινικές που είναι διαλυμένες. Γι’ αυτό άλλωστε το υπουργείο διέταξε την επιστράτευσή τους. Γιατί να πετύχει τώρα; Όταν είναι δεδομένο ότι οι συμβάσεις θα προκηρυχθούν σε επαρχιακά νοσοκομεία που καταρρέουν και οι ιδιώτες γιατροί θα κληθούν να παίξουν κεντρικό ρόλο και όχι συμπληρωματικό;

    «Δεν θα αλλοιωθεί ο δημόσιος χαρακτήρας του ΕΣΥ». Μία απ’ τις θεμελιώδης και καταστατικές αρχές του ΕΣΥ ήταν η πλήρης και αποκλειστική απασχόληση των λειτουργών του. «Σχέση πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης ή το να πηγαίνει ο ασθενής σε νοσοκομείο και να παίρνει τελείως δωρεάν δημόσια παροχή;» αναρωτιέται ο κος Πλεύρης. Μα φυσικά πλήρης και αποκλειστική απασχόληση γιατί αυτή είναι η βασική προϋπόθεση για Δημόσια και Δωρεάν Υγεία. Τι θα γίνει με το νέο νομοσχέδιο; Μετατροπή των ασθενών σε πελάτες, του αγαθού της Υγείας σε εμπόρευμα, του ΕΣΥ σε προθάλαμο ιδιωτικών ιατρείων. Οι ΕΣΥιτες έξω, τραβώντας τους ασθενείς μαζί και οι ιδιώτες μέσα, για να ψαρέψουν ασθενείς, ώστε να τους τραβήξουν έξω. Αντί να καλύψει τις χιλιάδες κενές οργανικές θέσεις και να αυξήσει τους μισθούς των γιατρών προτρέπει το Υπουργείο τους τελευταίους να συμπληρώσουν το εισόδημά τους από το υστέρημα των ασθενών. Το έχουμε βιώσει με την εφαρμογή των απογευματινών ιατρείων και με τα σχεδιαζόμενα απογευματινά χειρουργεία. Για όποιον δεν έχει χρήματα προβλέπεται «ένα ελάχιστο πακέτο παροχών υγείας». Για όποιον έχει και χρειάζεται παραπάνω διερεύνυση ή δεν μπορεί να περιμένει για μήνες στις λίστες αναμονής, θα υπάρχει και το ιδιωτικό… Όποιος δεν έχει να «μάθει να προσαρμόζεται»…

    «Θα βγει κερδισμένος ο γιατρός του ΕΣΥ γιατί θα έχει τη δυνατότητα να αυξήσει το εισόδημά του με παροχή ιδιωτικού έργου».Το μεγαλύτερο ψέμα. Προϋπόθεση για να έχει τη δυνατότητα να ασκήσει ιδιωτικό έργο, είναι η υποχρεωτική συμμετοχή στα απογευματινά ιατρεία των νοσοκομείων, στο εφημεριακό πρόγραμμα της κλινικής και προφανώς στην καθημερινή πρωινή 35ωρη εβδομαδιαία λειτουργία της. Αξίζει να ανοίξει κάποιος ιατρείο μόνο για ένα- δυο απογεύματα την εβδομάδα; Η ρύθμιση αυτή προφανώς φωτογραφίζει όσους έχουν την δυνατότητα, δηλαδή ελάχιστους μεγαλοδιευθυντές που έτσι κι αλλιώς ασχολούνται τυπικά με την κλινική, ελάχιστες ώρες τη μέρα και ακόμα λιγότερους που θα έχουν τα κεφάλαια να φτιάξουν συνεργατικά πολυ – ιατρεία. Οι υπόλοιποι, απλοί επιμελητές και επικουρικοί γιατροί, μαζί με τους ειδικευόμενους, θα πρέπει να συνεχίσουν να κάνουν τη λάντζα των εφημεριών, των μετακινήσεων, να ασχολούνται με τον ασθενή-πελάτη που θα βάλει εισαγωγή στην κλινική ο διευθυντής τους ή ο ιδιώτης. Στην καλύτερη θα ανοίξουν έναν ιατρείο όπου όλος ο μισθός και οι εφημερίες θα εξανεμίζονται για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων του ιατρείου.

    4.»Θα ανακοπεί το κύμα παραιτήσεων γιατρών του ΕΣΥ γιατί θα δοθούν ευκαιρίες αύξησης του εισοδήματος». Όποιος το προφασίζεται ή λέει ψέματα ή είναι παντελώς άσχετος. Καλώς ή κακώς η ιατρική αγορά εργασίας είναι πλήρως ανταγωνιστική. Για ποιον λόγο να κάνει κάποιος δύο δουλειές για να έχει αξιοπρεπές εισόδημα όταν πχ στην Κύπρο μπορεί να κάνει μία και να έχει τριπλάσιο μισθό και ποιότητα ζωής; Για ποιον λόγο να μην κάνει μόνο μία (πχ ιδιωτικό ιατρείο) και να έχει αξιοπρεπή μισθό και ποιότητα ζωής; Αν νομίζουν ότι με αυτά τα τερτίπια θα ανακόψουν το κύμα παραιτήσεων, είναι οικτρά γελασμένοι. Αν νομίζουν ότι με αυτά θα αποφύγουν τη μοναδική βιώσιμη λύση που είναι ταυτόχρονα και το καλύτερο αντικίνητρο παραιτήσεων, δηλαδή την αύξηση των μισθών και τις μαζικές μόνιμες προσλήψεις, μας κοροϊδεύουν διπλά.

    «Θα μειωθούν οι πολλαπλές ταχύτητες και οι ανισότητες μεταξύ πανεπιστημιακών, στρατιωτικών και γιατρών του ΕΣΥ». Αν το πρόβλημα είναι οι πολλές ταχύτητες, τότε γιατί καμιά κυβέρνηση δεν καταργεί το δίπορτο πανεπιστημιακών και στρατιωτικών; Γιατί προτιμούν να δημιουργήσουν άλλη μια ταχύτητα, αυτή των μεγαλοδιευθυντών του ΕΣΥ; Μην έχουμε καμιά αυταπάτη ότι θα αμβλυνθούν οι ανισότητες. Αντιθέτως θα πολλαπλασιαστούν. Απ’ τη μια, η μειοψηφία του μεγαλοκαθηγητικού και μεγαλοδιευθυντικού κατεστημένου και απ’ την άλλη η πλειοψηφία των μισθοσυντήρητων αχθοφόρων του ΕΣΥ που θα δουλεύουν σε καθεστώς γαλέρας για να μπορεί η μειοψηφία να επιβιώνει.

    Το νέο νομοσχέδιο είναι εις βάρος των ασθενών, του ΕΣΥ, της μεγάλης πλειοψηφίας των ίδιων των νοσοκομειακών γιατρών. Μόνος κερδισμένος θα είναι μια μειοψηφική μερίδα εκλεκτών της κυβέρνησης μέσα και έξω από τα νοσοκομεία, που έχουν πολλά να κερδίσουν από τη διάλυσή τους. Πέρα από την ουσιαστική κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, προβλέπει επίσης την κάλυψη των κενών στα νοσοκομεία από τους αγροτικούς γιατρούς με το πρόσχημα της ¨εκπαίδευσης¨, τον διορισμό των ειδικευόμενων σε «ομάδες νοσοκομείων» και τη μεταφορά τους από εδώ και από εκεί για να καλύπτουν τρύπες, την εκχώρηση λειτουργιών των νοσοκομείων σε ιδιωτικές εταιρίες (πχ διακομιδές με ασθενοφόρα), την μετατροπή σε ΝΠΙΔ του ΚΕΣΥ και πολλά άλλα.

    Το νέο νομοσχέδιο επιστρέφει την Δημόσια Περίθαλψη στην προ- ΕΣΥ, προ Γεννηματά εποχή, όπου για να χειρουργηθείς έπρεπε να πουλήσεις χωράφι και για να νοσηλευτείς έπρεπε είτε να μπεις μέσω της ιδιωτικής κλινικής απέναντι από το νοσοκομείο είτε να έχεις πολιτικό μέσο. Οι νοσοκομειακοί γιατροί δεν πρέπει να το δεχτούμε. Σημαίνει συναίνεση στο πάγωμα των μισθών μας για τις επόμενες δεκαετίες, στη διαρκή υποστελέχωση και τον εργασιακό μεσαίωνα της κακοπληρωμένης υπερεργασίας και υπερεφημέρευσης. Το «τυράκι» της «αύξησης του εισοδήματος δεν αφορά εμάς, αλλά μια μειοψηφία των νοσοκομειακών.

    Το νέο νομοσχέδιο έρχεται τρία χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας που ανέδειξε με τον πιο τραγικό και μακάβριο τρόπο την ανάγκη ενίσχυσης του ΕΣΥ για να σωθούν ανθρώπινες ζωές, τον κερδοσκοπικό χαρακτήρα του ιδιωτικού τομέα. Έρχεται δέκα χρόνια μετά την επέλαση των Μνημονίων όπου όλες οι κυβερνήσεις, υπό τις ευρωπαϊκές ντιρεκτίβες, το άφησαν γυμνό και αθωράκιστο, στο όνομα της «δημοσιονομικής προσαρμογής» και των «πρωτογενών πλεονασμάτων». Δεν γίνεται να δεχτούμε κανέναν διάλογο που δεν ξεκινά με αυτά τα δεδομένα. Το νέο νομοσχέδιο δεν πρέπει να μπει μόνο στο στόχαστρο των γιατρών αλλά της ίδιας της κοινωνίας. Είναι ο Δούρειος Ίππος διάλυσης του κοινωνικού αγαθού της Δημόσιας Υγείας. Θα μας βρουν απέναντί τους. Δεν θα επιτρέψουμε την επιστροφή της Δημόσιας Περίθαλψης δεκαετίες πίσω. Δεν μπορούμε να αναμένουμε να ακυρωθεί κάποια στιγμή από κάποια άλλη κυβέρνηση. Εδώ και τώρα πρέπει να αγωνιστούμε για να μην κατατεθεί καν στη Βουλή προς συζήτηση, να μην δημιουργηθούν τετελεσμένα. Να σημάνει αγωνιστικός συναγερμός.

    Απορρίπτουμε το κατάπτυστο νομοσχέδιο στο σύνολό του. Απαιτούμε την άμεση απόσυρσή του. Απαιτούμε εδώ και τώρα ενίσχυση του ΕΣΥ με αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, μαζικές μόνιμες προσλήψεις και εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων για επαναφορά των μισθών στα προΜνημονιακά επίπεδα. Για την εργασιακή αξιοπρέπεια των υγειονομικών. Για το κοινωνικό αγαθό της Δημόσιας Δωρεάν Υγείας χωρίς αποκλεισμούς. Δίνουμε αγωνιστική απάντηση με μαζικές συνελεύσεις και συγκεντρώσεις, μαζί με την κοινωνία και τους συλλογικούς φορείς. Όλοι στην πανεργατική απεργία 9/11.

    Για το Δ.Σ της Ε.Ι.Ν.Α

  • 2 Νοεμβρίου 2022, 22:52 | ΜΑΠ

    Η δυνατότητα άσκησης ιδιωτικού έργου από ιατρούς ΕΣΥ αποτελεί σημαντικότατο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Το παρωχημένο μοντέλο της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην απογύμνωση του ΕΣΥ από κάθε αξιόλογο γιατρό. Δεν είναι τυχαίο ότι σπάνια πλέον θα συναντήσεις στα νοσοκομεία φιλόδοξους ειδικευόμενους με όνειρο την ένταξη στο ΕΣΥ, ενώ αντίθετα όλοι θα ήθελαν την πρόσληψη σε μια Πανεπιστημιακή θέση όπου παρέχεται το δικαίωμα ιδιωτικού έργου. Η πρόσβαση του ασθενούς στο Δημόσιο Σύστημα υγείας μπορεί να είναι το ίδιο εύκολη με σήμερα, υπάρχουν άλλωστε ήδη όλοι οι μηχανισμοί ελέγχου, αλλά πλέον θα πρόκειται για πρόσβαση σε ένα επαρκώς στελεχωμένο και αξιόμαχο Δημόσιο Νοσοκομείο. Αποτελεί άλλωστε μέτρο που εφαρμόζεται με απόλυτη επιτυχία σε όλα τα σύγχρονα Ευρωπαϊκά συστήματα υγείας, ενώ αντίθετα το μοντέλο της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης αποτελεί μοναδική ελληνική πρωτοτυπία.

  • 2 Νοεμβρίου 2022, 22:53 | ΜΑΠ

    Η δυνατότητα άσκησης ιδιωτικού έργου από ιατρούς ΕΣΥ αποτελεί σημαντικότατο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Το παρωχημένο μοντέλο της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην απογύμνωση του ΕΣΥ από κάθε αξιόλογο γιατρό. Δεν είναι τυχαίο ότι σπάνια πλέον θα συναντήσεις στα νοσοκομεία φιλόδοξους ειδικευόμενους με όνειρο την ένταξη στο ΕΣΥ, ενώ αντίθετα όλοι θα ήθελαν την πρόσληψη σε μια Πανεπιστημιακή θέση όπου παρέχεται το δικαίωμα ιδιωτικού έργου. Η πρόσβαση του ασθενούς στο Δημόσιο Σύστημα υγείας μπορεί να είναι το ίδιο εύκολη με σήμερα, υπάρχουν άλλωστε ήδη όλοι οι μηχανισμοί ελέγχου, αλλά πλέον θα πρόκειται για πρόσβαση σε ένα επαρκώς στελεχωμένο και αξιόμαχο Δημόσιο Νοσοκομείο. Αποτελεί άλλωστε μέτρο που εφαρμόζεται με απόλυτη επιτυχία σε όλα τα σύγχρονα Ευρωπαϊκά συστήματα υγείας, ενώ αντίθετα το μοντέλο της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης αποτελεί μοναδική ελληνική πρωτοτυπία.

  • 2 Νοεμβρίου 2022, 22:51 | Τάσος Γιακουμής

    Η δυνατότητα μέσα-έξω υπήρχε από την αρχή του ΕΣΥ με τους Πανεπιστημιακούς και τους Στρατιωτικούς. Μαγαζιά μέσα και έξω από τα νοσοκομεία.
    Πρώτη προσπάθεια ιδιωτικοποίησης, ο νόμος Σούρλα το 1992 που έδωσε τη δυνατότητα στους γιατρούς του ΕΣΥ να έχουν part time έξω σε ιδιωτικά ιατρεία, στα πρότυπα του αλήστου μνήμης ΙΚΑ. Δεν πρόλαβε να δώσει τους καρπούς που θέλανε τότε, μιας και το 1994 καταργήθηκε.
    Ακολούθησαν το 2001 τα απογευματινά ιατρεία του ΕΣΥ που οδήγησαν στην υποβάθμιση των πρωινών δωρεάν ιατρείων και στoν περαιτέρω εκμαυλισμό στελεχών του ΕΣΥ που συμπλήρωναν με αθέμιτους τρόπους το εισόδημά τους, δημιουργώντας αγορά μέσα στα νοσοκομεία.
    Τα μνημόνια εξαθλίωσαν γιατρούς και προσωπικό, παρατήθηκαν και έκλεισαν ολόκληρες δομές.
    Ακολούθησαν τα κόλπα των νοσοκομείων τύπου Ωνασείου και Παπαγεωργίου καθώς και της Σαντορίνης. Ο κόσμος πάντα βαθιά το χέρι στις τσέπες είτε «νόμιμα» είτε παράνομα (μαύρα-φακελάκια).
    Μετά τα όργια των ακριβοπληρωμένων ιδιωτών που μπήκαν στα νοσοκομεία με ιδιωτικές συμβάσεις (δε μιλώ για τους επιταγμένους ιδιώτες) η κα Γκάγκα και ο κος Πλεύρης, κλείνουν το καπάκι και επαναφέρουν το νόμο Σούρλα με την άνεση της παραδοχής ότι αφού δε δίνουμε χρήματα για την υγεία, είτε για προσλήψεις είτε για αυξήσεις (που υποχρεούνται από τις αποφάσεις του ΣτΕ για τους ΕΣΥτες), λένε στους συναδέλφους ΅αγνοήστε τη στέγη στην οποία εργάζεστε και πέσετε σαν αρπαχτικά στον κόσμο, ψαρεύοντας πελάτες για τα ιδιωτικά σας». Εκεί να δούμε πόσα μαύρα χρήματα θα πέφτουν κάτω από τα τραπέζια. Τελικό θύμα, ο μη έχων δε θα έχει τη δυνατότητα να βρει άκρη στο σοβαρό πρόβλημα της υγείας του.
    25 χρόνια στο ΕΣΥ, πρώτη φορά νιώθω απογοήτευση και άγχος για το μέλλον.
    Πρέπει να σταματήσουμε αυτό το αίσχος: Χρήματα για την υγεία, δωρεάν πρόσβαση για τον πολίτη. Ούτε βήμα πίσω αλλιώς η ζούγκλα που θα δημιουργηθεί θα κάνει τη σημερινή πραγματικότητα να φαντάζει εκδρομή του Αρσάκειου…
    Τάσος Γιακουμής
    Γενικός Οικογενειακός Ιατρός

  • 2 Νοεμβρίου 2022, 22:45 | Τάσος Γιακουμής

    Η δυνατότητα μέσα-έξω υπήρχε από την αρχή του ΕΣΥ με τους Πανεπιστημιακούς και τους Στρατιωτικούς. Μαγαζιά μέσα και έξω από τα νοσοκομεία.
    Πρώτη προσπάθεια ιδιωτικοποίησης, ο νόμος Σούρλα το 1992 που έδωσε τη δυνατότητα στους γιατρούς του ΕΣΥ να έχουν part time έξω σε ιδιωτικά ιατρεία, στα πρότυπα του αλήστου μνήμης ΙΚΑ. Δεν πρόλαβε να δώσει τους καρπούς που θέλανε τότε, μιας και το 1994 καταργήθηκε.
    Ακολούθησαν το 2001 τα απογευματινά ιατρεία του ΕΣΥ που οδήγησαν στην υποβάθμιση των πρωινών δωρεάν ιατρείων και στoν περαιτέρω εκμαυλισμό στελεχών του ΕΣΥ που συμπλήρωναν με αθέμιτους τρόπους το εισόδημά τους, δημιουργώντας αγορά μέσα στα νοσοκομεία.
    Τα μνημόνια εξαθλίωσαν γιατρούς και προσωπικό, παρατήθηκαν και έκλεισαν ολόκληρες δομές.
    Ακολούθησαν τα κόλπα των νοσοκομείων τύπου Ωνασείου και Παπαγεωργίου καθώς και της Σαντορίνης. Ο κόσμος πάντα βαθιά το χέρι στις τσέπες είτε «νόμιμα» είτε παράνομα (μαύρα-φακελάκια).
    Μετά τα όργια των ακριβοπληρωμένων ιδιωτών που μπήκαν στα νοσοκομεία με ιδιωτικές συμβάσεις (δε μιλώ για τους επιταγμένους ιδιώτες) η κα Γκάγκα και ο κος Πλεύρης, κλείνουν το καπάκι και επαναφέρουν το νόμο Σούρλα με την άνεση της παραδοχής ότι αφού δε δίνουμε χρήματα για την υγεία, είτε για προσλήψεις είτε για αυξήσεις (που υποχρεούνται από τις αποφάσεις του ΣτΕ για τους ΕΣΥτες), λένε στους συναδέλφους ΅αγνοήστε τη στέγη στην οποία εργάζεστε και πέσετε σαν αρπαχτικά στον κόσμο, ψαρεύοντας πελάτες για τα ιδιωτικά σας». Εκεί να δούμε πόσα μαύρα χρήματα θα πέφτουν κάτω από τα τραπέζια. Τελικό θύμα, ο μη έχων δε θα έχει τη δυνατότητα να βρει άκρη στο σοβαρό πρόβλημα της υγείας του.
    25 χρόνια στο ΕΣΥ, πρώτη φορά νιώθω απογοήτευση και άγχος για το μέλλον.
    Πρέπει να σταματήσουμε αυτό το αίσχος: Χρήματα για την υγεία, δωρεάν πρόσβαση για τον πολίτη. Ούτε βήμα πίσω αλλιώς η ζούγκλα που θα δημιουργηθεί θα κάνει τη σημερινή πραγματικότητα να φαντάζει εκδρομή του Αρσάκειου…

  • 2 Νοεμβρίου 2022, 22:47 | Σ. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

    Πολύ θετική εξέλιξη. Οι ιατροί του ΕΣΥ όλα αυτά τα χρόνια στηρίζουν το σύστημα υγείας και επιτέλους θα τους δοθεί η δυνατότητα να βελτιώσουν νόμιμα και αξιοπρεπώς το εισόδημα τους

    Σ. Παπαγεωργίου
    Αιματολόγος
    Επιμ. Α΄ΕΣΥ
    Π.Γ.Ν. «ΑΤΤΙΚΟΝ»

  • 2 Νοεμβρίου 2022, 22:38 | Νίκος

    Επιτέλους όλοι οι ιατροί χωρίς διακρίσεις

  • 2 Νοεμβρίου 2022, 22:12 | Νίκος

    Το νομοσχέδιο είναι σαφώς προς την σωστή κατεύθυνση διότι δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους ιατρούς (ΕΣΥ, πανεπιστημιακούς , στρατιωτικούς ) με έχουν ίδια δικαιώματα χωρίς διακρίσεις .Παράλληλα ο ασθενής θα έχει το δικαίωμα να επιλέγει τον ιατρό του φανερά πλέον , αφού έτσι και αλλιώς αυτό γίνεται και σήμερα προσπαθώντας να διευκολύνουμε το σύστημα και να μην υπάρχουν αναμονές και όλα αυτά χωρίς να ζητάμε αμοιβή τουλάχιστον η μεγάλη πλειοψηφία των ιατρών . Η αμοιβή του ιατρού αποτελεί κίνητρο να επιστρέψουν και πολλοί άξιοι συνάδελφοι από το εξωτερικό και να βοηθήσουν το σύστημα υγειας που τόσο πολύ τους έχει ανάγκη .

  • ΕΝΩΣΗ ΙΑΤΡΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΑΧΑΪΑΣ

    ΑΠ.50.2022 27/10/2022

    Για το νέο νομοσχέδιο διάλυσης του ΕΣΥ

    Η επιλογή της κυβέρνησης να θέσει στη δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη αμέσως μετά τις εκλογές των Ιατρικών Συλλόγων κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι. Μας υπενθυμίζει «ευγενικά» ότι το μήνυμα της κάλπης μεταφράζεται γι’ αυτήν σε πλήρη συναίνεση στα σχέδια διάλυσης και ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ. Κάνει όμως πως αγνοεί τους δεκάδες χιλιάδες νοσοκομειακούς γιατρούς που μέσα από τις αρχαιρεσίες και τις κινητοποιήσεις τους έχουν ήδη τοποθετηθεί αρνητικά για τις συγκεκριμένες αλλαγές. Ο Υπ.Υγείας με διάφορα δικονομικά τερτίπια και συλλογιστικές πιρουέτες προσπαθεί να πείσει υγειονομικούς και κοινωνία ότι όλα γίνονται για το καλό μας, βαφτίζοντας το ψάρι κρέας. Μάλιστα διαφημίζει ότι το «έχει επεξεργαστεί η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, που προέρχεται από το ΕΣΥ, που πονάει το ΕΣΥ». Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Πέντε μεγάλα ψέματα και πέντε αλήθειες:

    «Θα βγει κερδισμένος ο ασθενής γιατί θα καλυφθούν τα κενά του ΕΣΥ από ιδιώτες γιατρούς». Ούτε τα κενά θα καλυφθούν ούτε οι ασθενείς έχουν να κερδίσουν. Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι άγονες προκηρύξεις μόνιμων θέσεων, που συσσωρεύονται κυρίως στην επαρχία και σε άγονες-προβληματικές ζώνες, μπορούν να καλύπτονται από ιδιώτες γιατρούς με part – time συμβάσεις. Το σχέδιο αυτό ήδη δοκιμάστηκε μέσα στην πανδημία, με ελάχιστες δεκάδες ιδιωτών πανελλαδικά να προστρέχουν να καλύψουν κενά, παρότι οι απολαβές και τα κίνητρα ήταν διόλου ευκαταφρόνητα. Απέτυχε γιατί πολύ απλά κανένας ιδιώτης δεν θέλει να βγάλει το φίδι από την τρύπα σε κλινικές που είναι διαλυμένες. Γι’ αυτό άλλωστε το υπουργείο διέταξε την επιστράτευσή τους. Γιατί να πετύχει τώρα; Όταν είναι δεδομένο ότι οι συμβάσεις θα προκηρυχθούν σε επαρχιακά νοσοκομεία που καταρρέουν και οι ιδιώτες γιατροί θα κληθούν να παίξουν κεντρικό ρόλο και όχι συμπληρωματικό;

    «Δεν θα αλλοιωθεί ο δημόσιος χαρακτήρας του ΕΣΥ». Μία απ’ τις θεμελιώδης και καταστατικές αρχές του ΕΣΥ ήταν η πλήρης και αποκλειστική απασχόληση των λειτουργών του. «Σχέση πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης ή το να πηγαίνει ο ασθενής σε νοσοκομείο και να παίρνει τελείως δωρεάν δημόσια παροχή;» αναρωτιέται ο κος Πλεύρης. Μα φυσικά πλήρης και αποκλειστική απασχόληση γιατί αυτή είναι η βασική προϋπόθεση για Δημόσια και Δωρεάν Υγεία. Τι θα γίνει με το νέο νομοσχέδιο; Μετατροπή των ασθενών σε πελάτες, του αγαθού της Υγείας σε εμπόρευμα, του ΕΣΥ σε προθάλαμο ιδιωτικών ιατρείων. Οι ΕΣΥιτες έξω, τραβώντας τους ασθενείς μαζί και οι ιδιώτες μέσα, για να ψαρέψουν ασθενείς, ώστε να τους τραβήξουν έξω. Αντί να καλύψει τις χιλιάδες κενές οργανικές θέσεις και να αυξήσει τους μισθούς των γιατρών προτρέπει το Υπουργείο τους τελευταίους να συμπληρώσουν το εισόδημά τους από το υστέρημα των ασθενών. Το έχουμε βιώσει με την εφαρμογή των απογευματινών ιατρείων και με τα σχεδιαζόμενα απογευματινά χειρουργεία. Για όποιον δεν έχει χρήματα προβλέπεται «ένα ελάχιστο πακέτο παροχών υγείας». Για όποιον έχει και χρειάζεται παραπάνω διερεύνυση ή δεν μπορεί να περιμένει για μήνες στις λίστες αναμονής, θα υπάρχει και το ιδιωτικό… Όποιος δεν έχει να «μάθει να προσαρμόζεται»…

    «Θα βγει κερδισμένος ο γιατρός του ΕΣΥ γιατί θα έχει τη δυνατότητα να αυξήσει το εισόδημά του με παροχή ιδιωτικού έργου».Το μεγαλύτερο ψέμα. Προϋπόθεση για να έχει τη δυνατότητα να ασκήσει ιδιωτικό έργο, είναι η υποχρεωτική συμμετοχή στα απογευματινά ιατρεία των νοσοκομείων, στο εφημεριακό πρόγραμμα της κλινικής και προφανώς στην καθημερινή πρωινή 35ωρη εβδομαδιαία λειτουργία της. Αξίζει να ανοίξει κάποιος ιατρείο μόνο για ένα- δυο απογεύματα την εβδομάδα; Η ρύθμιση αυτή προφανώς φωτογραφίζει όσους έχουν την δυνατότητα, δηλαδή ελάχιστους μεγαλοδιευθυντές που έτσι κι αλλιώς ασχολούνται τυπικά με την κλινική, ελάχιστες ώρες τη μέρα και ακόμα λιγότερους που θα έχουν τα κεφάλαια να φτιάξουν συνεργατικά πολυ – ιατρεία. Οι υπόλοιποι, απλοί επιμελητές και επικουρικοί γιατροί, μαζί με τους ειδικευόμενους, θα πρέπει να συνεχίσουν να κάνουν τη λάντζα των εφημεριών, των μετακινήσεων, να ασχολούνται με τον ασθενή-πελάτη που θα βάλει εισαγωγή στην κλινική ο διευθυντής τους ή ο ιδιώτης. Στην καλύτερη θα ανοίξουν έναν ιατρείο όπου όλος ο μισθός και οι εφημερίες θα εξανεμίζονται για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων του ιατρείου.

    4.»Θα ανακοπεί το κύμα παραιτήσεων γιατρών του ΕΣΥ γιατί θα δοθούν ευκαιρίες αύξησης του εισοδήματος». Όποιος το προφασίζεται ή λέει ψέματα ή είναι παντελώς άσχετος. Καλώς ή κακώς η ιατρική αγορά εργασίας είναι πλήρως ανταγωνιστική. Για ποιον λόγο να κάνει κάποιος δύο δουλειές για να έχει αξιοπρεπές εισόδημα όταν πχ στην Κύπρο μπορεί να κάνει μία και να έχει τριπλάσιο μισθό και ποιότητα ζωής; Για ποιον λόγο να μην κάνει μόνο μία (πχ ιδιωτικό ιατρείο) και να έχει αξιοπρεπή μισθό και ποιότητα ζωής; Αν νομίζουν ότι με αυτά τα τερτίπια θα ανακόψουν το κύμα παραιτήσεων, είναι οικτρά γελασμένοι. Αν νομίζουν ότι με αυτά θα αποφύγουν τη μοναδική βιώσιμη λύση που είναι ταυτόχρονα και το καλύτερο αντικίνητρο παραιτήσεων, δηλαδή την αύξηση των μισθών και τις μαζικές μόνιμες προσλήψεις, μας κοροϊδεύουν διπλά.

    «Θα μειωθούν οι πολλαπλές ταχύτητες και οι ανισότητες μεταξύ πανεπιστημιακών, στρατιωτικών και γιατρών του ΕΣΥ». Αν το πρόβλημα είναι οι πολλές ταχύτητες, τότε γιατί καμιά κυβέρνηση δεν καταργεί το δίπορτο πανεπιστημιακών και στρατιωτικών; Γιατί προτιμούν να δημιουργήσουν άλλη μια ταχύτητα, αυτή των μεγαλοδιευθυντών του ΕΣΥ; Μην έχουμε καμιά αυταπάτη ότι θα αμβλυνθούν οι ανισότητες. Αντιθέτως θα πολλαπλασιαστούν. Απ’ τη μια, η μειοψηφία του μεγαλοκαθηγητικού και μεγαλοδιευθυντικού κατεστημένου και απ’ την άλλη η πλειοψηφία των μισθοσυντήρητων αχθοφόρων του ΕΣΥ που θα δουλεύουν σε καθεστώς γαλέρας για να μπορεί η μειοψηφία να επιβιώνει.

    Το νέο νομοσχέδιο είναι εις βάρος των ασθενών, του ΕΣΥ, της μεγάλης πλειοψηφίας των ίδιων των νοσοκομειακών γιατρών. Μόνος κερδισμένος θα είναι μια μειοψηφική μερίδα εκλεκτών της κυβέρνησης μέσα και έξω από τα νοσοκομεία, που έχουν πολλά να κερδίσουν από τη διάλυσή τους. Πέρα από την ουσιαστική κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, προβλέπει επίσης την κάλυψη των κενών στα νοσοκομεία από τους αγροτικούς γιατρούς με το πρόσχημα της ¨εκπαίδευσης¨, τον διορισμό των ειδικευόμενων σε «ομάδες νοσοκομείων» και τη μεταφορά τους από εδώ και από εκεί για να καλύπτουν τρύπες, την εκχώρηση λειτουργιών των νοσοκομείων σε ιδιωτικές εταιρίες (πχ διακομιδές με ασθενοφόρα), την μετατροπή σε ΝΠΙΔ του ΚΕΣΥ και πολλά άλλα.

    Το νέο νομοσχέδιο επιστρέφει την Δημόσια Περίθαλψη στην προ- ΕΣΥ, προ Γεννηματά εποχή, όπου για να χειρουργηθείς έπρεπε να πουλήσεις χωράφι και για να νοσηλευτείς έπρεπε είτε να μπεις μέσω της ιδιωτικής κλινικής απέναντι από το νοσοκομείο είτε να έχεις πολιτικό μέσο. Οι νοσοκομειακοί γιατροί δεν πρέπει να το δεχτούμε. Σημαίνει συναίνεση στο πάγωμα των μισθών μας για τις επόμενες δεκαετίες, στη διαρκή υποστελέχωση και τον εργασιακό μεσαίωνα της κακοπληρωμένης υπερεργασίας και υπερεφημέρευσης. Το «τυράκι» της «αύξησης του εισοδήματος δεν αφορά εμάς, αλλά μια μειοψηφία των νοσοκομειακών.

    Το νέο νομοσχέδιο έρχεται τρία χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας που ανέδειξε με τον πιο τραγικό και μακάβριο τρόπο την ανάγκη ενίσχυσης του ΕΣΥ για να σωθούν ανθρώπινες ζωές, τον κερδοσκοπικό χαρακτήρα του ιδιωτικού τομέα. Έρχεται δέκα χρόνια μετά την επέλαση των Μνημονίων όπου όλες οι κυβερνήσεις, υπό τις ευρωπαϊκές ντιρεκτίβες, το άφησαν γυμνό και αθωράκιστο, στο όνομα της «δημοσιονομικής προσαρμογής» και των «πρωτογενών πλεονασμάτων». Δεν γίνεται να δεχτούμε κανέναν διάλογο που δεν ξεκινά με αυτά τα δεδομένα. Το νέο νομοσχέδιο δεν πρέπει να μπει μόνο στο στόχαστρο των γιατρών αλλά της ίδιας της κοινωνίας. Είναι ο Δούρειος Ίππος διάλυσης του κοινωνικού αγαθού της Δημόσιας Υγείας. Θα μας βρουν απέναντί τους. Δεν θα επιτρέψουμε την επιστροφή της Δημόσιας Περίθαλψης δεκαετίες πίσω. Δεν μπορούμε να αναμένουμε να ακυρωθεί κάποια στιγμή από κάποια άλλη κυβέρνηση. Εδώ και τώρα πρέπει να αγωνιστούμε για να μην κατατεθεί καν στη Βουλή προς συζήτηση, να μην δημιουργηθούν τετελεσμένα. Να σημάνει αγωνιστικός συναγερμός.

    Απορρίπτουμε το κατάπτυστο νομοσχέδιο στο σύνολό του. Απαιτούμε την άμεση απόσυρσή του. Απαιτούμε εδώ και τώρα ενίσχυση του ΕΣΥ με αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, μαζικές μόνιμες προσλήψεις και εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων για επαναφορά των μισθών στα προΜνημονιακά επίπεδα. Για την εργασιακή αξιοπρέπεια των υγειονομικών. Για το κοινωνικό αγαθό της Δημόσιας Δωρεάν Υγείας χωρίς αποκλεισμούς. Δίνουμε αγωνιστική απάντηση με μαζικές συνελεύσεις και συγκεντρώσεις, μαζί με την κοινωνία και τους συλλογικούς φορείς. Όλοι στην πανεργατική απεργία 9/11.

    Για το Δ.Σ της Ε.Ι.Ν.Α
    ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΙΑΖΙΑΣ
    ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΣΤΕΛΙΟΣ ΤΣΟΧΑΤΖΗΣ

  • 2 Νοεμβρίου 2022, 21:30 | Ελενη Παπαϊωάννου

    Προς τη σωστή κατεύθυνση το συγκεκριμένο άρθρο του νομοσχεδίου γιατί πολύ απλά διασφαλίζει το δικαίωμα των ίσων ευκαιριών στους ιατρούς. Πρέπει ωστοσο να επεκταθεί σε ολες τις κατηγορίες των ιατρων (πχ ιατροι πρώην ΙΚΑ, νυν κέντρων υγειας ). Κάθε ιατρος πρέπει να έχει ίσες ευκαιρίες στην άσκηση του ιατρικου επαγγέλματος χωρίς apriori αποκλεισμους. Όπως ειναι παράνομο να αποκλείεις κατηγορίες ιατρών πχ ιδιωτών ιατρών απο μια προκηρυξη θεσης στο Ε.Σ.Υ. έτσι ειναι παράνομο να αποκλείεις τους ιατρούς Ε.Σ.Υ. απο την άσκηση ιδιωτικού έργου εκτός ωραρίου Ε.Σ.Υ.
    Προς την ίδια κατεύθυνση της εξάλειψης ανισότητας και αδικίας μεταξυ των ιατρων θα πρέπει να ειναι και σχετική διάταξη για την αναγνώριση προϋπηρεσίας και προσμέτρηση αυτης για βαθμολογική εξέλιξη ιατρων Ε.Σ.Υ. η προϋπηρεσία ιατρων που έχει διανυθεί εκτός Ε.Σ.Υ.

  • 2 Νοεμβρίου 2022, 21:26 | Ι.ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ

    ΘΕΩΡΩ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΣΩΣΤΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ. ΠΡΕΠΕΙ ΤΟΣΟ ΟΙ ΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΕΣΥ ΟΣΟ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΤΟΥ ΝΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΥΝΑΤΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ.

  • 2 Νοεμβρίου 2022, 21:58 | Αθανασιος

    Το κυριότερο πρόβλημα στο προς ψήφιση νομοσχέδιο είναι κυρίως ιδεολογικό και θέμα αρχών της φιλελεύθερης ιδεολογίας.
    Δεν περίμενα από ένα κόμμα με φιλελεύθερο πρόσημο, με ιδέες και αρχές που ακολουθούν στην εποχή μας και τα ευρωπαϊκά δρόμενα, μακριά απο ιδεολογικές εμμονές και παρωπίδες, να φέρει μια τέτοια ολοκληρωτική αλλαγή στα δεδομένα του Συστήματος Υγείας και ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΕΞΑΓΓΕΛΙΑ ή ένα προσχέδιο στο προεκλογικό πρόγραμμα της. Αυτά είναι καταστάσεις που ζήσαμε δεκαετίες τώρα, με άλλες παρατάξεις, οι οποίες τον πολίτη τον έχουν ανάγκη μόνο προεκλογικά. Είναι αδιανόητο να έρχονται τέτοιες ρηξικελευστες αλλαγές, χωρίς να έχει ενημερωθεί εκ των προτέρων ο χώρος της υγείας, να έχει γίνει σοβαρή μελέτη πάνω στις αλλαγές, να έχουν κληθεί στη διαβούλευση όλοι οι ενδιαφερόμενοι φορείς και κυρίως να υπάρχει ένας προεκλογικός προϊδεασμος περί πιθανών αλλαγών. Ολα τα άλλα είναι εκ του πονηρού!
    Δίνεται η δυνατότητα αλλαγής των εργασιακών σχέσεων των ιατρών του ΕΣΥ εις βάρος μιας συντριπτικής πλειοψηφίας αυτοαπασχολουμένων ιατρών. Οι ιδιώτες ιατροί υπέστησαν μια παρόμοια ξαφνική αλλαγή στις εργασιακές τους σχέσεις με τον νόμο περι ΕΟΠΥΥ του Λοβέρδου το 2011. Πρέπει να συμβεί το ιδιο και τώρα? Ευελπιστεί η κυβέρνηση οτι, δίνοντας τη δυνατότητα σε ιατρούς του ΕΣΥ να χειρουργούν σε ιδιωτικές κλινικές τα απογεύματα θα μειώσουν τις λίστες αναμονής ή οτι θα εξυπηρετηθεί ο Έλληνας πολίτης ως ασθενής, δωρεάν όπως αρμόζει και προβλέπεται σύμφωνα με το Σύνταγμα μας στις δημοσιές δομές υγείας?
    Ειναι δυνατόν να προτείνεται αυτή η λύση, προκειμένου να αποκατασταθεί η απο δεκαετίες προσβλητική μισθολογική σχέση των ιατρών του ΕΣΥ με μισθούς και εφημερίες ανειδίκευτου εργάτη σχεδόν?
    Ειναι δυνατόν να θέλει το Υπουργείο να γίνονται οι ασθενείς «μπαλάκι» σε ιδιωτικά κέντρα, όπως γινόταν δεκαετίες πριν με το απαράδεκτο σύστημα του παλαιού ΙΚΑ, όπου οι ασθενείς κατευθύνονταν στα ιδιωτικά απογευματινά ιατρεία των συμβεβλημένων με το ΙΚΑ ιατρών, στοιβαγμένοι τα πρωινά σε ουρές ? Πιστεύει κανείς πως θα βελτιωθεί η παροχή υπηρεσιών Υγείας στα δημόσια Νοσοκομεία με δεδομένη την εύκολη και γρήγορη μεταφορά των ασθενών σε δομές του ιδιωτικού τομέα?
    Θα έφτανε θεωρώ η τοποθέτηση μισθολογικά των ιατρών στο επίπεδο που τους αρμόζει, όπως σε ΟΛΕΣ τις προηγμένες χώρες του κόσμου, με αντίστοιχες αμοιβές για τις εφημερίες και την υπεραπασχόληση τους. Η αμοιβή με βάση τους ρυθμούς εργασίας, χειρουργείων, εξετάσεων κλπ .Επιτέλους προσλήψεις όπως αρμόζει σε μια ευρωπαϊκή χώρα, ώστε να υλοποιείται κατά το δυνατόν η δωρεάν παροχή υγειονομικής περίθαλψης σε δημόσιες δομές Υγειας. Οι ειδικευόμενοι ιατροί να εκπαιδεύονται στις κλινικές τους πραγματικά με κοινά προγράμματα σπουδών και χειρουργείων σε όλη την επικράτεια κι οχι να αποτελούν «εργαλεία» για παραγωγή έργου ή γραφειοκρατικής ελάφρυνσης του συστήματος.

  • 2 Νοεμβρίου 2022, 20:38 | Αντώνης

    Πολύ σωστή κατεύθυνση! Νομιμοποιούνται και φορολογούνται τα μαύρα λεφτά που παίρνουν κάποιες ειδικότητες μέσα στο δημόσιο σύστημα υγείας και πλέον ελέγχονται, είναι στη διαφάνεια, μπορούν οι πολίτες να καταγγείλουν αισχροκέρδεια.
    Φαίνεται ποιες ειδικότητες και ποιοι γιατροί είναι πιο παραγωγικοί.
    Εξαλείφονται ανισότητες απέναντι στο νόμο των στρατιωτικών και πανεπιστημιακών γιατρών. Είναι ζήτημα δημοκρατίας!

    Πρέπει να τροποποιηθούν τα κριτήρια για να μπορεί ενας γιατρός να δουλέψει και ιδιωτικά. Είναι αδύνατον με δύο εφημερίες την εβδομάδα να βρίσκεις δύο μέρες για ολοήμερο ιατρείο μέσα στο νοσοκομείο για να μπορείς να δουλέψεις ιδιωτικά. Ουσιαστικά καταργείτε αυτό που δημοκρατικά πάτε να φτιάξετε!

  • 2 Νοεμβρίου 2022, 19:34 | Μ. Δημοπούλου

    Θεωρώ θετική εξέλιξη τη δυνατότητα που δίνεται στους γιατρούς του ΕΣΥ για παροχή ιατρικών υπηρεσιών σε ιδιωτική βάση. Η οριοθέτηση της δυνατότητα συμμετοχής σε εξωνοσοκομειακές δομές σε δύο φορες την εβδομάδα με δεδομένη την πλήρη υποστήριξη των καθηκόντων στο πρωινό και ολοήμερο ωράριο και στο πρόγραμμα των εφημεριών δεν αναμένεται να επηρεασει αρνητικά τη λειτουργία των νοσοκομείων ούτε αποτελεί αθέμιτο ανταγωνισμό για τους ιδιώτες. Αναμένονται οι διατάξεις που θα προσδιορίσουν με λεπτομέρειες τους όρους της συνεργασίας των γιατρών με ιδιωτικούς φορείς. Η δυνατότητα συμμετοχής του λοιπου επιστημονικού και παραϊατρικού προσωπικού με πρόσθετη καθορισμένη αμοιβή σε ολοήμερο πρόγραμμα λειτουργίας των νοσοκομείων θα πρεπει να εξεταστει ως μία δυνατότητα παροχής επιπλεον υπηρεσιων στα Δημόσια Νοσοκομεία.

  • 2 Νοεμβρίου 2022, 19:44 | ΜΔ

    Η δυνατότητα που δίνεται στους ιατρούς του ΕΣΥ είναι πολύ σημαντική εξέλιξη και αποκαθιστά την ανισότητα έναντι των πανεπηστημιακών γιατρών, ειδικά εφόσον οι προυποθέσεις διασφαλίζουν με αρκετά αυστηρα κριτήρια την παροχή υπηρεσιών εντός του δημοσίου συστήματος στο πρωινό και το ολοήμερο ωράριο και στις εφημερίες. Πιθανώς πρέπει να δοθούν καποιες δυνατότητες εργασίας στο ολοήμερο πρόγραμμα ή σε ιδιωτικούς φορείς και στο υπολοιπο επιστημονικό ή παραϊατρικο προσωπικό των νοσοκομείων, ώστε να υπάρχουν κίνητρα για πραγματοποίηση εξειδικευμένων εργαστηριακών ελέγχων εκτός του πρωινού ωραρίου

  • 2 Νοεμβρίου 2022, 16:14 | Δημήτριος Π.

    Πως μπορεί να γίνει μια τόσο σημαντική αλλαγή με τέτοια προχειρότητα;
    Δείχνετε να μην έχετε ιδέα τι συμβαίνει στα νοσοκομεία! Μαζέψτε πρώτα στατιστικά στοιχεία για τη λειτουργία του ΕΣΥ:
    -πόσοι ασθενείς εξετάζονται στα πρωινά ιατρεία, πόσοι στα απογευματινά και πόσοι μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με τον ιατρό(παρακάμπτοντας τις πολύμηνες αναμονές των πρωινών ραντεβου)
    -πόσοι ασθενείς προγραμματίζονται για χειρουργείο από τα πρωινά, πόσοι από τα απογευματινά και πόσοι χωρίς να έχει προηγηθεί επίσημο ραντεβού;
    -Ποια από αυτά τα χειρουργεία κάνουν οι ειδικευόμενοι και ποια οι επιμελητές/διευθυντές;

    Όταν συγκρίνετε αυτά τα ποσοστά με τα αντίστοιχα των Ευρωπαϊκών χωρών που θέλετε να αντιγράψετε θα καταλάβετε ότι οι περισσότεροι ιατροί του ΕΣΥ των «ελκυστικών» ειδικοτήτων, όπως τις χαρακτήρισε η αναπληρώτρια Υπουργός, έχουν μετατρέψει το ΕΣΥ σε προσωπικό τους μαγαζί και το προσωπικό και τους ειδικευόμενους σε προσωπικούς βοηθούς.

    Οι μόνοι που θα ωφεληθούν είναι οι ιατροί ΕΣΥ χειρουργικών και «ελκυστικών» ειδικοτήτων, οι οποίοι και με τις ευλογίες του Νόμου θα ζητάνε πλέον άνετα φακελάκι στο ιατρείο τους προκειμένου να εισάγουν κάποιον ασθενή στο Νοσοκομείο. Ακόμη και όσοι μέχρι τώρα δε ζητούσαν και προσπαθούσαν διακριτικά να το εκμαιεύσουν, τώρα θα το ζητάνε κανονικά στο ιατρείο τους χωρίς φόβο.
    Όσο για τους ασθενείς, όποιος έχει να πληρώσει πολλά θα διεκπεραιώνεται ιδιωτικά, όποιος έχει να πληρώσει λίγα θα διεκπεραιώνεται στο Νοσοκομείο και όποιος δεν έχει να πληρώσει καθόλου θα βλέπει γιατρό με κυάλια.
    Οι ιατροί του ΕΣΥ των ειδικοτήτων που έχουν περιορισμένη δυνατότητα ιδιωτικού, θα συνεχίσουν να δουλεύουν υπό άσχημες συνθήκες με πολύ χαμηλούς μισθούς, ενώ οι ιδιώτες θα έχουν να αντιμετωπίσουν τον αθέμιτο ανταγωνισμό των ιατρών του ΕΣΥ που θα χρησιμοποιούν και το Νοσοκομείο για την εξυπηρέτηση της ιδιωτικής τους πελατείας.

    Αντί να τιμωρείται η εκμετάλλευση του ΕΣΥ από μια μερίδα των λειτουργών του, τώρα θα διευκολύνεται η επέκταση των εργασιών τους και στον ιδιωτικό τομέα!

  • 2 Νοεμβρίου 2022, 15:41 | Dimitra Kavroulaki

    Επιτελους δυνεται η δυνατοτητα στους γιατρους του ΕΣΥ να ασκησουν ιδιωτικο επαγγελμα οπως συνεβαινε τ8σα χρονια με Πανεπιστημιακους και Στρατιωτικους ιατρους

  • 2 Νοεμβρίου 2022, 11:01 | Π.Μ

    Στα τμήματα απεικόνισης (αξονικοί – μαγνητικοί τομογράφοι) υπάρχει ο παράλογος περιορισμός ότι «κατά την διάρκεια της ολοήμερης λειτουργίας το σύνολο των εξετάσεων που διενεργούνται πέραν του τακτικού ιατρείου δεν επιτρέπεται ανά μήνα να υπερβαίνει το αντίστοιχο σύνολο εντός του τακτικού ωραρίου σε εξωτερικούς ασθενείς».
    Ο περιορισμός ειναι ιδιαίτερα παράλογος διότι καθε ασθενής ειναι «εξωτερικός» στον ακτινολογικό τομέα ενω δίδεται αναγκαστικά προτεραιότητα στην διεκπεραίωση των νοσοκομειακών ασθενών για απελευθέρωση των κλινών, επειγουσών καταστάσεων κλπ. Αποτέλεσμα ειναι οτι ο αριθμός των περιστατικών που απομένουν για την ολοήμερη λειτουργία να ειναι ελάχιστος. Στην δική μου γνώση ελάχιστοι ακτινολόγοι ξεπερνούν τα 3 ολοήμερα τον μήνα. Σημειωτέον οτι ο ασθενής δεν πληρώνει στην ολοήμερη λειτουργία.
    Κατα συνέπεια με την παρούσα σύνταξη του αρθρου 10 αποκλείονται οι ακτινολόγοι απο την άσκηση ιδιωτικού έργου. Εδω να υπενθυμίσω οτι η υποστελέχωση των ακτινολογικών τμημάτων ακόμη και σε κεντρικά δημόσια νοσοκομεία είναι τεράστια και πρέπει να δοθούν κίνητρα για την επιστροφη ιδιως των νεων γιατρών που ειναι εξειδικευμένοι στις μοντέρνες μεθόδους ιατρικής απεικόνισης.

  • 2 Νοεμβρίου 2022, 10:35 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ ιατρος

    Θα γίνει ζούγκλα η κατάσταση ,θα δουλεύουν οι νέοι ιατροί για φραγκοδίφραγκα ..

  • 2 Νοεμβρίου 2022, 10:01 | Γιωργος Ιατρος

    Με το άρθρο αυτό Διευθυντές θα έχουν πολύ μεγαλύτερα οφέλη ,και για τους νέους συναδέλφους θα γίνει ζούγκλα ..

  • 2 Νοεμβρίου 2022, 10:46 | ΣΚΙΠ

    Η κατάργηση της αποκλειστικής απασχόλησης των ιατρών ΕΣΥ θα μετατρέψει το ΕΣΥ σε ιδιωτικό μαγαζί και τους υποαμειβόμενους κατώτερους ιεραρχικά ιατρούς ΕΣΥ σε εξουθενωμένους δούλους ολίγων. Ο χρόνος ιδιωτικού έργου είναι αδύνατο να ελεγχθεί και είναι απορίας άξιο πως θα φορολογηθούν οι αμοιβές και αν θα πληρώνεται πχ τέλος επιτηδεύματος.

  • 2 Νοεμβρίου 2022, 05:18 | Κυριακοπουλος Αντωνιος

    Στην σημερινή ψηφιακή εποχή είναι πολύ εύκολο να τηρηθούν οι κανόνες και τα όρια της άσκησης ιδιωτικού έργου των ιατρών ΕΣΥ, έτσι ωρίμασε η ιδέα ετών για ισονομία και ισοπολιτεία μέσα στο δημόσιο σύστημα Υγειας που ήταν τριών ταχυτήτων πριν από αυτό το νομοσχέδιο(Πανεπιστημιακοί-Στατιωτικοι-ΙατροιΕΣΥ)
    Όσο για τους φίλους συναδέλφους ιδιώτες χειρούργους να τους θυμίσω πως παράτυπα χρόνια τώρα κάλυπταν-εκμεταλλεύονταν λίγους γνωστούς χειρούργους ΕΣΥ στην παράνομη κρυφή έξοδο τους με το αζημίωτο βέβαια… Μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλο μας…

    Συγχαρητήρια στην Υπουργό κα Γκάγκα και την ομάδα εργασίας της και φυσικά την κυβέρνηση που εξορθολογίζει ένα σύστημα αδικίας δεκαετιών έναντι επιστημόνων που δούλεψαν άοκνα και χωρίς απολαβές σε κάθε κρίση ως σήμερα , είτε λεγόταν Μάτι, είτε λεγόταν Κορονοιός είτε στην καθημερινότητα.

    Όσον αφορά τους ασθενείς γνωρίζουμε όλοι πως αυτοί οι Ιατροι που αγαπούν την επιστήμη τους, τους υπηρετούν από οποιαδήποτε θέση και αν κατέχουν, ακόμα και ιδιώτες (που κόβανε επίσκεψη δωρεάν όταν βλέπανε ανάγκη), εν αντίθεση με άλλους που τους εκμεταλλεύονταν σε κάθε ευκαιρία….(π.χ. Επερνε φακελάκι ο πανεπιστημιακός…).

    Ο δημόσιος χαρακτήρας των νοσοκομείων θα ενισχυθεί με την ορθότερη διαχείρηση της λίστας χειρουργείου.

    Κυριακοπουλος Αντωνιος
    Πλαστικος Χειρουργός
    Γ.Ν.Ευαγγελισμος

  • 1 Νοεμβρίου 2022, 23:43 | ΚΑΥΚΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

    Το άρθρο 10 του νομοσχεδίου είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και επιτέλους μετά από δεκαετίες στασιμότητας εμφανίζεται κάποια αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις των ιατρών του ΕΣΥ, ενός ΕΣΥ που είναι σε υποβάθμιση και σε λίγο σε ανυποληψία.
    Υποθηκεύεται ο δημόσιος χαρακτήρας του ΕΣΥ εάν ο ιατρός είναι ΠΛΗΡΟΥΣ και ΜΗ αποκλειστικής απασχόλησης; Φυσικά και ΟΧΙ γιατί όταν λέμε πλήρους, πρέπει να εννοούμε πλήρους απασχόλησης, οπότε δεν μειώνεται η προσφορά του Ιατρού στον Πολίτη και στο Σύστημα Υγείας.
    Είναι κίνητρο για μη φυγή αξιόλογων Ιατρών από το ΕΣΥ και εισόδου νέων ή μεγαλύτερων και πετυχημένων από το Εσωτερικό και Εξωτερικό.
    Είναι κίνητρο για κάλυψη των Νοσοκομείων της επαρχίας που όλοι γνωρίζουμε ότι οι περισσότερες θέσεις είναι κενές και άγονες σε κρίσιμες ειδικότητες (παιδίατροι, καρδιολόγοι, γενικοί χειρουργοί κλπ).
    Θα επηρεαστεί η εκπαιδευτική δραστηριότητα στα δημόσια νοσοκομεία; Αρνητικά όχι και απόδειξη είναι οι Πανεπιστημιακοί συνάδελφοι οι οποίοι ασκούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την πολύπλευρη εκπαιδευτική τους δραστηριότητα (φοιτητές, ειδικευόμενοι, μεταπτυχιακοί κλπ). Αντίθετα η εκπαιδευτική δραστηριότητα στα δημόσια νοσοκομεία θα τονωθεί από την μη φυγή και αντίθετα εισροή αξιόλογων και υψηλού επιστημονικού επιπέδου συναδέλφων.
    Ένας ιατρός του ΕΣΥ και ένα Δημόσιο νοσοκομείο πρέπει να μπορεί να δέχεται ασθενείς με Ιδιωτική ασφάλεια και έτσι να αυξηθούν τα έσοδα τόσο του ιατρού όσο και του Δημοσίου Ιδρύματος. Φυσικά τα χρήματα που αναπόφευκτα θα εισπράξει το νοσοκομείο θα επανεπενδυθούν στο δημόσιο νοσοκομείο για βελτίωση του επιπέδου προσφοράς υπηρεσιών τόσο για τον Πολίτη με Ιδιωτική ασφάλεια όσο και για τον Πολίτη με Δημόσια ασφάλεια.
    Ένας ιατρός του ΕΣΥ πρέπει να μπορεί να μεταλαμπαδεύει την εμπειρία του και την εξειδικευμένη γνώση του σε άλλους συναδέλφους του Δημοσίου και του Ιδιωτικού τομέα και να αμοίβεται γι αυτό από τις εταιρείες (proctoring). Αυτό μέχρι τώρα είναι προνόμιο μόνο των συναδέλφων του Ιδιωτικού τομέα είτε των συναδέλφων που έχουν δικαίωμα και ιδιωτικής απασχόλησης.
    Θα κοπωθεί κάποιος ιατρός του ΕΣΥ που θα ασκεί περιορισμένου εύρους ιδιωτική απασχόληση; Το άρθρο 10 δεν υποχρεώνει κανέναν να ασκήσει ιδιωτική απασχόληση και είναι τελείως προαιρετικό.
    Η εφαρμογή του άρθρου 10 θα είναι κίνητρο για τους ιατρούς του ΕΣΥ και ειδικά σε κάποιες ειδικότητες (νευροχειρουργοί, επεμβατικοί ακτινολόγοι, καρδιοχειρουργοί κλπ) να κάνουν ιδιαίτερες εξειδικεύσεις που τώρα λείπουν από το ΕΣΥ.
    Ταυτόχρονα οι συνάδελφοι ιδιώτες θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα συνεργασίας με νοσοκομεία του ΕΣΥ γιατί αυτό θα είναι προς όφελος τόσο των ιδίων,κυρίως από επιστημονική άποψη, όσο και των ασθενών.
    Αύξηση αποδοχών ιατρών ΕΣΥ, εφαρμογή του άρθρου 10, προστασία ως κόρη οφθαλμού, του θεσμού ΠΛΗΡΟΥΣ απασχόλησης.

  • 1 Νοεμβρίου 2022, 23:07 | Ν.Πατσουράκος

    Ο Ιατρός του ΕΣΥ, πρέπει να έχει την δυνατότητα, εφόσον το επιθυμεί, να ασχολείται και στον ιδιωτικό τομέα. Τα δημόσια νοσοκομεία πρέπει να παρέχουν στους πολίτες την δυνατότητα της επιλογής του ιατρού. Το άρθρο 10 αποτελεί επιτομή της σφαιρικής αντιμετώπισης των ασθενών. Η ολοήμερη λειτουργία του νοσοκομείου αξιοποιεί τις υποδομές, το προσωπικό και την εμπειρία του.
    Τόσο οι ασθενείς όσο και οι ιατροί οφείλουν να έχουν την επιλογή για την διαχείρηση του πολυτιμότερου αγαθού.

  • 1 Νοεμβρίου 2022, 23:44 | ΚΑΥΚΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

    Το άρθρο 10 του νομοσχεδίου είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και επιτέλους μετά από δεκαετίες στασιμότητας εμφανίζεται κάποια αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις των ιατρών του ΕΣΥ, ενός ΕΣΥ που είναι σε υποβάθμιση και σε λίγο σε ανυποληψία.
    Υποθηκεύεται ο δημόσιος χαρακτήρας του ΕΣΥ εάν ο ιατρός είναι ΠΛΗΡΟΥΣ και ΜΗ αποκλειστικής απασχόλησης; Φυσικά και ΟΧΙ γιατί όταν λέμε πλήρους, πρέπει να εννοούμε πλήρους απασχόλησης, οπότε δεν μειώνεται η προσφορά του Ιατρού στον Πολίτη και στο Σύστημα Υγείας.
    Είναι κίνητρο για μη φυγή αξιόλογων Ιατρών από το ΕΣΥ και εισόδου νέων ή μεγαλύτερων και πετυχημένων από το Εσωτερικό και Εξωτερικό.
    Είναι κίνητρο για κάλυψη των Νοσοκομείων της επαρχίας που όλοι γνωρίζουμε ότι οι περισσότερες θέσεις είναι κενές και άγονες σε κρίσιμες ειδικότητες (παιδίατροι, καρδιολόγοι, γενικοί χειρουργοί κλπ).
    Θα επηρεαστεί η εκπαιδευτική δραστηριότητα στα δημόσια νοσοκομεία; Αρνητικά όχι και απόδειξη είναι οι Πανεπιστημιακοί συνάδελφοι οι οποίοι ασκούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την πολύπλευρη εκπαιδευτική τους δραστηριότητα (φοιτητές, ειδικευόμενοι, μεταπτυχιακοί κλπ). Αντίθετα η εκπαιδευτική δραστηριότητα στα δημόσια νοσοκομεία θα τονωθεί από την μη φυγή και αντίθετα εισροή αξιόλογων και υψηλού επιστημονικού επιπέδου συναδέλφων.
    Ένας ιατρός του ΕΣΥ και ένα Δημόσιο νοσοκομείο πρέπει να μπορεί να δέχεται ασθενείς με Ιδιωτική ασφάλεια και έτσι να αυξηθούν τα έσοδα τόσο του ιατρού όσο και του Δημοσίου Ιδρύματος. Φυσικά τα χρήματα που αναπόφευκτα θα εισπράξει το νοσοκομείο θα επανεπενδυθούν στο δημόσιο νοσοκομείο για βελτίωση του επιπέδου προσφοράς υπηρεσιών τόσο για τον Πολίτη με Ιδιωτική ασφάλεια όσο και για τον Πολίτη με Δημόσια ασφάλεια.
    Ένας ιατρός του ΕΣΥ πρέπει να μπορεί να μεταλαμπαδεύει την εμπειρία του και την εξειδικευμένη γνώση του σε άλλους συναδέλφους του Δημοσίου και του Ιδιωτικού τομέα και να αμοίβεται γι αυτό από τις εταιρείες (proctoring). Αυτό μέχρι τώρα είναι προνόμιο μόνο των συναδέλφων του Ιδιωτικού τομέα είτε των συναδέλφων που έχουν δικαίωμα και ιδιωτικής απασχόλησης.
    Θα κοπωθεί κάποιος ιατρός του ΕΣΥ που θα ασκεί περιορισμένου εύρους ιδιωτική απασχόληση; Το άρθρο 10 δεν υποχρεώνει κανέναν να ασκήσει ιδιωτική απασχόληση και είναι τελείως προαιρετικό.
    Η εφαρμογή του άρθρου 10 θα είναι κίνητρο για τους ιατρούς του ΕΣΥ και ειδικά σε κάποιες ειδικότητες (νευροχειρουργοί, επεμβατικοί ακτινολόγοι, καρδιοχειρουργοί κλπ) να κάνουν ιδιαίτερες εξειδικεύσεις που τώρα λείπουν από το ΕΣΥ.
    Ταυτόχρονα οι συνάδελφοι ιδιώτες θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα συνεργασίας με νοσοκομεία του ΕΣΥ γιατί αυτό θα είναι προς όφελος τόσο των ιδίων,κυρίως από επιστημονική άποψη, όσο και των ασθενών.
    Αύξηση αποδοχών ιατρών ΕΣΥ, εφαρμογή του άρθρου 10, προστασία ως κόρη οφθαλμού, του θεσμού ΠΛΗΡΟΥΣ απασχόλησης.

  • Επιτέλους η παράταξη που υπηρετεί τον φιλελευθερισμό με γνώμονα την λαϊκή στήριξη παίρνει ένα σημαντικό μέτρο που είναι συνυφασμένο με αυτή την φιλοσοφία. Ειναι η πρώτη φορά που μια αδικία με γιατρούς Πατρίκιους και πληβείους πανεπιστημιακούς και στρατιωτικούς από την μια και γιατρούς του ΕΣΥ από την άλλη διορθώνεται. Και διορθώνεται σε μια συγκυρία που δεν ύπαρχει άλλη γραμμή άμυνας στην απώλεια δυνάμεων του ΕΣΥ στην παρούσα δημοσιονομική κατάσταση. Δίνεται η δυνατότητα στους γιατρούς του ΕΣΥ με νόμιμο τρόπο να αυξήσουν το εισόδημα τους και να μείνουν εντός των τειχών. Αλλιώς η φυλλοροή έμπειρων γιατρών θα συνεχιστεί με ακόμη δραματικότερο ρυθμό. Δεν έχει ύπαρξει ως τώρα πιο φιλελεύθερο και ταυτοχρονα φιλολαϊκό μέτρο για την στήριξη του Δημοσίου Συστήματος Υγείας. Προχωρήστε κύριοι Υπουργοί και κύριε Πρωθυπουργέ χωρίς να υπολογίζετε τις οποίες αντιδράσεις ! Όποιος δεν αντιλαμβάνεται την ορθότητα εθελοτυφλεί ειτε από άγνοια ειτε από συμφέρον. Έχουμε ήδη αργήσει και έχουν αποχωρήσει πόλλοι ικανοί γιατροί. Και για τους φίλους ιδιώτες σίγουρα δεν θα είναι σημαντική η επιβάρυνση. Είναι καλύτερα να αποχωρούν μαζικά οι γιατροί του ΕΣΥ και αντί για δυο απογεύματα να λειτουργούν ιδιωτικά επτά ημέρες ;;;
    Προχωρήστε μπροστά με στήριξη στο ΕΣΥ που είναι πυλώνας κοινωνικής ισορροπίας και καταρρέει ιδίως στην επαρχία ! Σε δυο χρόνια από τώρα αλλιώς θα έχουν αποχωρήσει οι περισσότεροι συνάδελφοι. Το δίκαιο το σύγχρονο και το αποτελεσματικό συμπίπτουν και το γνωρίζουμε όλοι οι εμπλεκόμενοι

    Ιωάννης Τσιαφουτης Επεμβατικος Καρδιολογος
    Διευθυντής ΕΣΥ Κοργιαλενειο Μπενάκειο ΝΕΕΣ
    Αντιπρόεδρος Ομάδας εργασίας Επεμβατικης Καρδιολογίας στην Ελληνικη Καρδιολογικη Εταιρεία

  • 1 Νοεμβρίου 2022, 22:56 | Ζεντέλης Μιχαήλ

    Νομίζω,ότι εφόσον η Κυβέρνηση δεν έχει δυνατότητα,να πληρώσει αξιοπρεπώς τους γιατρούς του Ε.Σ.Υ.,που παρέχουν βαρύ νοσοκομειακό έργο,πρέπει να επιτρέψει, με προϋποθέσεις ασφαλείας,την δυνατότητα να ασκούν ιδιωτικό έργο και βέβαια να εξασφαλίσει για τους μη έχοντες,ότι δεν θα παραμελούνται,αλλά θα τυγχάνουν έγκυρης και σωστής αντιμετώπισης,κατά απόλυτη προτεραιότητα.

  • 1 Νοεμβρίου 2022, 21:46 | Ανδρέας Συνετός

    Επιτέλους ένα νομοσχέδιο που κινείται πέρα από τα συντεχνιακά όρια των ιατρικών κοινοτήτων με κοινό στόχο τη βελτίωση τόσο του ΕΣΥ αλλά και της ποιότητας παροχής υπηρεσιών υγείας στους πολίτες. Για όλους εμάς που υπηρετούμε το ΕΣΥ είναι προφανές ότι η δυνατότητα να παρέχουμε τις υπηρεσίες μας σε ορισμένους ασθενείς εκτός του νοσοκομείου σε ιδιωτική βάση και χωρίς να επηρεάζεται το έργο μας και οι υποχρεώσεις μας στο δημόσιο σύστημα υγείας, είναι μια ανάγκη που την βλέπουμε καθημερινά και την αναζητούν οι ασθενείς. Δυστυχώς τόσο η κτιριακή υποστήριξη των περισσότερων δημόσιων νοσοκομείων αλλά και ο τρόπος λειτουργίας τους, αναγκάζει πολλούς ασθενείς να αναζητήσουν «ιδιωτικού τύπου παροχή υγείας» από ιατρούς του δημοσίου με αποτέλεσμα την εμφάνιση των γνωστών προβλημάτων του χρηματισμού και της διαφθοράς. Η λειτουργία ενός ιδιωτικού ιατρείου έστω με περιορισμούς, θα λύσει αυτές της παθογένειες, θα αυξήσει την ποιότητα παροχής υγείας, καθώς και τα έσοδα του κράτους από διαφυγόντα κέρδη (φορολογία). Ταυτόχρονα θα ικανοποιήσει το κοινό αίσθημα αδικίας των ιατρών του ΕΣΥ που βλέπουν τους μισθούς τους καθηλωμένους και ψάχνουν τρόπους να ζήσουν τις οικογένειες τους είτε φεύγοντας στο εξωτερικό είτε ασκώντας παράνομα ιδιωτικό ιατρείο.
    Δεν υπάρχει κανένας αθέμιτος ανταγωνισμός… Οι χρονικοί περιορισμοί πρέπει να είναι σαφείς, όπως σαφές είναι ότι δεν θα διαταράσσονται οι λίστες των επεμβάσεων των δημόσιων νοσοκομείων.
    Αντίθετα αθέμιτος ανταγωνισμός είναι να χρησιμοποιούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες χρήματα των δημόσιων ταμείων για να παρακολουθούν ασθενείς στα ιδιωτικά τους ιατρεία και στα διαγνωστικά τους κέντρα…Αν αποδεχτούμε ένα μεικτό σύστημα υγείας όπου τα ταμεία (ΕΟΠΥΥ) θα καλύπτουν τος επισκέψεις και τις εξετάσεις στα ιδιωτικά κέντρα , τότε αυτό θα πρέπει να γίνεται και από τους ιατρούς του ΕΣΥ με του αναφερόμενους περιορισμούς. Αυτό γίνεται στις περισσότερες χώρες του κόσμου, ακόμα και σε αυτές που για χρόνια ζούσαν υπό σοσιαλιστικά καθεστώτα.
    Αθέμιτος ανταγωνισμός είναι οι Πανεπιστημιακοί ιατροί ,με τους οποίου μπορεί να μοιραζόμαστε στο νοσοκομείο το ίδιο γραφείο, να φεύγουν το μεσημέρι για να κάνουν ιδιωτικό επάγγελμα…..
    Αθέμιτος ανταγωνισμός είναι οι στρατιωτικοί ιατροί που κάνουν ειδικότητα και εκπαιδεύονται στα δημόσια νοσοκομεία, να ασκούν ιδιωτικό επάγγελμα και να διαχειρίζονται τους ασθενείς τους όπως αυτοί θέλουν…..
    Είναι σχεδόν σίγουρο ότι όταν ο ιατρός του ΕΣΥ που έχει γαλουχηθεί και εκπαιδευτεί μέσα στο δημόσιο σύστημα υγείας, διαπιστώσει ότι έχει οικονομικά αγγίξει τα όρια που το τωρινό σύστημα υγείας του επιτρέπει, τότε θα ψάξει για άλλες λύσεις μια από τις οποίες είναι και η παραίτηση από το σύστημα που ως τώρα υπηρετεί. Το παρών νομοσχέδιο αναιρεί του λόγους μιας τέτοιας φυγής, ενισχύει το ρόλο του ΕΣΥ, και δίνει κίνητρα στους ιατρούς να ενταχθούν σε αυτό ξέροντας ότι μια τέτοια απόφαση είναι προς όφελος τόσου του κοινωνικού συνόλου όσο και των ιδίων.

    Ανδρέας Συνετός
    Επιμελητής Α Καρδιολογίας
    Ιπποκρατειο ΓΝΑ

  • 1 Νοεμβρίου 2022, 20:27 | Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης

    ΕΝΩΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ
    ΓΙΑΤΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
    ΠΡΟΞΕΝΟΥ ΚΟΡΟΜΗΛΑ 51
    Τ.Κ.54622
    Αρ. Πρωτ. 167 Θεσσαλονίκη 26/10/22

    Δελτίο Τύπου

    Τώρα που βρήκαμε παπά…
    Η κυβέρνηση της ΝΔ φαίνεται πως βιάζεται να βάλει την ταφόπλακα στον τάφο του Δημοσίου Συστήματος Υγείας, που έχουν ετοιμάσει όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Με το επαίσχυντο νομοσχέδιο για την δευτεροβάθμια περίθαλψη από την μια, και την ανακοίνωση με τυμπανοκρουσίες για την έναρξη των επί πληρωμή απογευματινών χειρουργείων στο ΕΣΥ, διαλύουν ότι έχει απομείνει από το δικαίωμα των ασθενών στη Δημόσια και Δωρεάν Υγεία. Εξαναγκάζουν τους ασθενείς να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να έχουν πρόσβαση σε ακόμα πιο υποβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας. Η κυβέρνηση προσθέτει έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα της βαθύτερης προσαρμογής της λειτουργίας των δημόσιων μονάδων υγείας στους κανόνες της αγοράς. Προβάλλεται, δηλαδή, ως λύση η αιτία που δημιούργησε το πρόβλημα.
    Αυτό το επαίσχυντο νομοσχέδιο, δεν διορθώνεται ούτε συζητιέται. Να σημάνει συναγερμός παντού! Πρέπει να γνωρίσει την καθολική καταδίκη από το σύνολο των γιατρών, των υγειονομικών και του λαού. Προσπαθούν να καταργήσουν την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των γιατρών ΕΣΥ, καθιερώνουν γιατρούς μερικής απασχόλησης, δίνουν τη δυνατότητα άσκησης ιδιωτικού έργου σε γιατρούς ΕΣΥ. Δεν μπορούμε να το ανεχτούμε!
    Καμία αυταπάτη! Η λύση στους καθηλωμένους μισθούς μας δεν είναι να βγούμε στην πιάτσα της αγοράς υγείας για να βρούμε πελατεία. Δεν είναι λύση να τρέχουμε από το πρωινό ωράριο στα απογευματινά ιατρεία και τα απογευματινά χειρουργεία και από τις εφημερίες στις ιδιωτικές κλινικές και τα ιδιωτικά ιατρεία, χωρίς ξεκούραση, χωρίς ελεύθερο χρόνο, σε βάρος της υγείας και της ζωής τόσο της δικής μας όσο και των ασθενών μας. Δεν είναι λύση να πληρώνει αδρά ο ασθενής, για να μπορεί να «ξεπεράσει» τις ατέλειωτες λίστες των χειρουργείων και να επισπεύσει την θεραπεία του. Ο κάθε τίμιος γιατρός που θέλει να συνδυάσει την προσφορά στην κοινωνία και στην επιστήμη, με μία ήρεμη οικογενειακή ζωή, με συνθήκες εργασίας και αμοιβές ανθρώπινες, πρέπει να είναι ο πρώτος που θα εναντιωθεί στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο.
    Αντί να γίνουν οι αναγκαίες προσλήψεις και να αυξηθούν οι μισθοί, ώστε οι γιατροί του ΕΣΥ να μπορούν να παρέχουν υψηλές υπηρεσίες υγείας και να μπορούν να διαβιούν με ένα ικανοποιητικό επίπεδο ζωής, με παροχές αλλά και χρόνο για ξεκούραση και συνέχιση της εκπαίδευσης, προχωρούν στο «άνοιγμα» προς τον ιδιωτικό τομέα. Οι μόνοι κερδισμένοι θα είναι και πάλι οι μεγάλες ιδιωτικές κλινικές, οι οποίες θησαύρισαν ιδίως στην διάρκεια της πανδημίας και δεν κρατιούνται για να αυξήσουν ακόμα παραπάνω τα κέρδη τους.
    Πάνω από όλα όμως, η κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης για τους γιατρούς ΕΣΥ αφορά τους ασθενείς μας, όλο τον λαό. Επίσημα, πλέον θα γίνονται βορά στους μεγάλους ιδιωτικούς ομίλους. Θα αναγκάζονται να οδηγούνται είτε στους μεγάλους ιδιωτικούς ομίλους είτε στα απογευματινά χειρουργεία, καθώς θα είναι η μοναδική διέξοδος από τις ατέλειωτες λίστες αναμονής, από τις υποβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας λόγω των τεράστιων ελλείψεων. Ο σκοπός της κυβέρνησης δεν είναι δήθεν η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, η κάλυψη των κενών και η αύξηση του εισοδήματος των γιατρών. Αν ήθελαν πραγματικά την ενίσχυση του ΕΣΥ, θα έπρεπε να κάνουν πράξη αυτά που ζητάμε τόσο καιρό. Ο σκοπός τους είναι η ενίσχυση της λειτουργίας του νοσοκομείου με την λογική «κόστους-οφέλους», η περαιτέρω εμπορευματοποίηση του ΕΣΥ.
    Αυτό που χρειάζεται σήμερα είναι οι υγειονομικοί και όλος ο λαός να απορρίψουν στην πράξη το νέο αντιλαϊκό σχέδιο, τις παραλλαγές του και τα ιδεολογήματα που τα συνοδεύουν. Να μην συμβιβαστούν οι υγειονομικοί με τις εργασιακές σχέσεις-λάστιχο, την εξουθένωση, την μετατροπή των ασθενών σε πελάτες. Να μη συμβιβαστεί ο λαός με το «ελάχιστο» και με τις μειωμένες απαιτήσεις για ό,τι σχετίζεται με την υγείας τους.
    Χρειάζεται τώρα να δυναμώσει ο οργανωμένος συλλογικός αγώνας για να μην περάσουν τα σχέδια για το «νέο ΕΣΥ», να μην περάσει το νέο νομοσχέδιο και τα σχέδια για έναρξη των επι πληρωμή χειρουργείων στο ΕΣΥ. Η διεκδίκηση για υψηλού επιπέδου, σύγχρονο, καθολικό, αποκλειστικά κρατικό σύστημα Υγείας-Πρόνοιας, δωρεάν, χωρίς καμία επιχειρηματική δράση, με ανεπτυγμένο δημόσιο, ενιαίο σύστημα Π.Φ.Υ., που θα καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες υγείας με βάση την πρόοδο της επιστήμης και της τεχνολογίας.
    Απαιτούμε:
    • Να αποσυρθεί από τη διαβούλευση το νομοσχέδιο!
    • Καμιά σκέψη για έναρξη επι πληρωμή απογευματινών χειρουργείων στο ΕΣΥ.
    • Άμεσα μαζικές μόνιμες προσλήψεις και κάλυψη του συνόλου των κενών οργανικών θέσεων με θέσεις μόνιμης πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών, συμβασιούχων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Άρση των αναστολών εργασίας.
    • Άμεση εφαρμογή των τελεσίδικων αποφάσεων του ΣτΕ και του Αρείου Πάγου. Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού. Αυτοτελής φορολόγηση 20% των τακτικών εφημεριών. Αφορολόγητες πρόσθετες εφημερίες. Άμεση πληρωμή στο ακέραιο του συνόλου των δεδουλευμένων εφημεριών (τακτικών και πρόσθετων ) και της ειδικής αποζημίωσης του άρθρου 88 και του άρθρου 90 του Ν.4850/2021.
    • Επαναφορά όλων των επιδομάτων που έχουν μειωθεί – καταργηθεί (επίδομα νοσοκομειακής απασχόλησης –βιβλιοθήκης). Χορήγηση επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας. Επίδομα χρόνου προϋπηρεσίας, συμπεριλαμβανομένου και του χρόνου άσκησης ειδικότητας, 4% με τη συμπλήρωση ενός έτους υπηρεσίας, προσαυξανόμενο κατά 4% ανά διετία.
    • Ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά.
    • Πλήρης κάλυψη επαγγελματικής και αστικής ευθύνης με ευθύνη του νοσοκομείου και του εργοδότη.

    Αυτό το νομοσχέδιο ούτε συζητιέται ούτε διορθώνεται! Πετιέται στο καλάθι των αχρήστων!
    Να μην τολμήσει η κυβέρνηση να το καταθέσει καν!
    Ισοπεδώνουν, ότι έχει απομείνει όρθιο από την Δημόσια και Δωρεάν Υγεία χάρη στους αγώνες των μαχόμενων υγειονομικών και του λαού!
    Πρέπει να σημάνει μαζική αντεπίθεση, από τους υγειονομικούς και όλο το λαό!
    Όλοι στην πανεργατική Απεργία στις 9/11.

  • 1 Νοεμβρίου 2022, 20:31 | Αντωνιος Σαμαρας

    Επιτέλους αποκαθίσταται μια μεγάλη αδικία σε βάρος των νοσοκομειακών γιατρών. Ανήκω στη γενιά των γιατρών που εξειδικευθηκα στο εξωτερικό και γύρισα στην Ελλάδα για να υπηρετήσω στο ΕΣΥ το 2011. Η δίκη μας γενιά ταλαιπωρήθηκε από μεγάλες ελλείψεις προσωπικού και πολύ δύσκολες συνθήκες εργασίας ενώ το εισόδημα μας μειώθηκε δραστικά λόγω των μνημονίων. Στη συνέχεια βάλαμε πλάτη στην πανδημία. Είμαστε γιατροι με σημαντική προσφορά στο δημόσιο σύστημα προσφέροντας εξειδικευμένες υψηλού επιπέδου ιατρικές υπηρεσίες. Δίνοντας τη δυνατότητα να εργαστούμε και στον ιδιωτικό τομέα εξασφαλίζεται σε μεγάλο βαθμό η παραμονή μας στο ΕΣΥ. Προσωπικά είμαι ο υπεύθυνος του αιμοδυναμικού εργαστηρίου του νοσοκομείου Βέροιας και σκεφτόμουν πολύ σοβαρά να παραιτηθώ και να βγω στον ιδιωτικό τομέα. Η ρύθμιση εξασφαλίζει την παραμονή μου και την επεμβατική αντιμετώπιση απόρων, ανασφάλιστων κοκ. Συγχαρητήρια στην κυρία Γκαγκα για την πρωτοβουλία.
    Δρ. Αντωνιος Δ. Σαμαρας
    Επιμελητής Α ΕΣΥ
    Επεμβατικος καρδιολογος
    Γενικό νοσοκομείο Βεροιας

  • 1 Νοεμβρίου 2022, 20:40 | ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΤΡΙΚΑΣ

    Θεωρω οτι για πρωτη φορα με αυτο το νομοσχεδιο και ιδιαιτερα το αρθρο 10 επανερχεται η αξιοπρεπεια και η εργασιακη ισοτητα μεταξυ των ιατρων που εργαζονται σε ενα Δημοσιο νοσοκομειο. Μονον θερμα συγχαρητηρια εχω να δωσω στην Αναπληρωτρια Υπουργο κ Γκαγκα διοτι εργαστηκε αφενος για την ποιοτικη αναβαθμιση των υπηρεσιων υγειας αλλα και την αποκατασταση των εργασιακων αδικιων. Το αρθρο 10 πιστευω οτι θα λειτουργησει σαν κινητρο για το braingain των ιατρων του εξωτερικου που τοσες φορες αναφερεται ο Πρωθυπουργος. Νομιζω οτι οι αντιδρασεις εχουν σχεση με ατομικα συμφεροντα και δεν κοπτονται για το οφελος των ασυενων. Επιτελους ας ειμαστε εμεις η φικελευθερη παραταξη δικαιοι προς τους ιατρους του ΕΣΥ.

  • 1 Νοεμβρίου 2022, 20:33 | ΠΑΣΠΑΤΗΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ

    Το νομοσχέδιο βρίσκεται σαφώς προς την ορθή κατεύθυνση. Το ΕΣΥ που δημιουργήθηκε το 1983 απευθυνόταν στην τότε Ελλάδα. Η χώρα άλλαξε, η κοινωνία άλλαξε και οι παθογένειες που δημιουργούν σταλινικού τύπου διατάξεις όπως η αποκλειστική απασχόληση των ιατρών του ΕΣΥ πρέπει να αλλάξουν για να ανασάνει και να εμπλουτισθεί το ΕΣΥ με νέο δυναμικό.

    Με εκτίμηση

    Γρηγόριος Πασπάτης

    Συντονιστής Διευθυντής Γαστρεντερολογικής κλινικής Βενιζελείου Νοσοκομείου.
    Τεως πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου
    Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου

  • 1 Νοεμβρίου 2022, 18:51 | Μαρία Τσαντίδου

    Η χώρα μας πάσχει από ένα περίπλοκο σύστημα υγείας που έχει κτιστεί με πόλους το Ε.Σ.Υ. (στα πρότυπα του Βρετανικού συστήματος Beveridge) και τον ιδιωτικό τομέα που συμβάλλεται με τον ΕΟΠΥΥ (στα πρότυπα του συστήματος Bismark) αλλά που αφήνει κενά στην κάλυψη των αναγκών υγείας του πληθυσμού λόγω της χαμηλής δημόσιας δαπάνης για την υγεία.
    Ήδη καταγράφονται αυξημένες και επιδεινούμενες ανισότητες στην υγεία και στις ακάλυπτες ανάγκες θεραπείας λόγω της αδυναμίας των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού να καλύψουν ιδιωτικά το κόστος διάγνωσης και θεραπείας.
    Η κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των ιατρών του ΕΣΥ αποτελεί μέτρο που οδηγεί στην ενίσχυση των ιδιωτικών κλινικών με συνέπεια την περαιτέρω αύξηση του κόστους περίθαλψης (καθώς ο ιδιωτικός τομέας στοχεύει στην κερδοφορία) η οποία τελικά θα επιβαρύνει απευθείας ή μέσω της ιδιωτικής ασφάλισης τους ασθενείς.
    Η μερική απασχόληση ιατρών στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, που επίσης προβλέπει το νομοσχέδιο, αλλά και η απασχόληση των ιατρών του ΕΣΥ σε ιδιωτικές δομές πέραν του ωραρίου τους κρύβουν ακόμα κινδύνους για την ασφάλεια των ασθενών λόγω της μη εξοικείωσης των ιατρών με τις υποδομές, το λοιπό προσωπικό, τον τεχνολογικό εξοπλισμό των δομών αλλά και, στη δεύτερη περίπτωση, της επαγγελματικής τους εξουθένωσης.
    Το νομοσχέδιο δηλαδή όχι μόνο δεν επιλύει τα οργανωτικά και χρηματοδοτικά προβλήματα του συστήματος υγείας αλλά τα επιδεινώνει δραματικά.
    Ας μην ξεχνάμε όμως ότι πίσω από τους δείκτες και την επιστημονική ορολογία κρύβονται ανθρώπινες ζωές. Κάθε αύξηση στην ιδιωτική χρηματοδότηση σημαίνει περαιτέρω αποκλεισμό των φτωχών ανθρώπων από τις υπηρεσίες υγείας. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας λέει «Leave no one behind!». Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος και το νομοσχέδιο μας απομακρύνει ακόμα περισσότερο από αυτόν!
    Μαρία Τσαντίδου, Οδοντίατρος MSc, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιατρών Δημόσιας Υγείας Ε.Σ.Υ.

  • 1 Νοεμβρίου 2022, 15:51 | ΒΔΚ

    Επιτέλους δίνεται η δυνατότητα στους νοσοκομειακούς γιατρούς να βελτιώσουν νόμιμα το εισόδημα τους εφόσον το επιθυμούν, δουλεύοντας βέβαια παραπάνω. Αποκαθίστανται αδικίες, κυρίως για τους χειρουργούς αφού οι παθολογικές ειδικότητες (ΕΣΥ, ΔΕΠ) ήδη από ετών είχαν δικαίωμα για ιδιωτικά – απογευματινά ιατρεία εντός νοσοκομείου. Για αυτό και δεν πιστεύω ότι θα πληγούν οι ιδιώτες με παθολογικές ειδικότητες. Αντίθετα, αυτοί που πιθανόν θα πληγούν είναι οι ελευθεροεπαγγελματίες χειρουργοί. Προτείνω όσοι χειρουργοί του ΕΣΥ αποφασίσουν να χειρουργούν σε ιδιωτική κλινική, να το κάνουν αυτό σε συνεργασία με ήδη υπάρχουσες ιδιωτικές ομάδες χειρουργών, ώστε όλοι να επωφελούνται (οικονομικά, επιστημονικά) και αντίστοιχα οι ελευθεροεπαγγελματίες χειρουργοί αυτής της ομάδας να έχουν κατά το δυνατόν πρόσβαση στην αντίστοιχη κλινική του ΕΣΥ για τους οικονομικά ασθενέστερους αρρώστους τους.
    Επίσης, δεν πρέπει να υπάρχει καμία προϋπόθεση για άσκηση ιδιωτικού έργου (ολοήμερη λειτουργία, απογευματινά ιατρεία κλπ) στους γιατρούς του ΕΣΥ εφόσον αυτοί είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις που έχουν (εφημερίες, τακτικό πρόγραμμα κλινικής, εκπαίδευση φοιτητών ή ειδικευομένων κλπ). Τα ωράρια είναι ήδη εξαντλητικά.
    Η διασφάλιση της ομαλής περίθαλψης των ασθενών στο ΕΣΥ επιβάλλει την παρακολούθηση από την διοίκηση κάθε νοσοκομείου του αριθμού των ασθενών που αντιμετωπίζονται (εισαγωγές, τακτικά ιατρεία, αριθμός πρωινών χειρουργείων) από κάθε ιατρό ή κλινική προκειμένου να μην υποβαθμιστούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες υπέρ του ιδιωτικού έργου.

  • 1 Νοεμβρίου 2022, 10:50 | ΜΟΝΕΖΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ

    Ήταν καιρός να γίνει αυτό για εξαλειφτεί η διάκριση ανάμεσα στους γιατρούς του ΕΣΥ τους πανεπιστημιακούς και τους στρατιωτικούς. Έτσι θα μειωθεί και το μαύρο χρήμα.

  • 1 Νοεμβρίου 2022, 09:46 | Σάνι Σοφία -Προεδρος Ε.ΕΛ.ΠΑΙΔ.ΑΤΤ.

    Νομοσχέδιο για το τέλος της Δημόσιας Υγείας, του ΕΣΥ και των αφανισμό των μικρών ιατρείων

    Το νομοσχέδιο δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού για τον ελευθεροεπαγγελματία ιατρό. Τα μικρά ιδιωτικά ιατρεία της γειτονιάς θα οδηγηθούν σε κλείσιμο. Ευνοουνται, με την υπερπληθώρα προσφορά εργασίας που θα υπάρξει, μόνο τα μεγάλα ιδιωτικά πολυιατρεία και συγκεκριμένες κατηγορίες ιατρών ,κυρίως χειρουργικών ειδικοτήτων,που ως γνωστό λυμαίνονται τα δημόσια νοσοκομέια,κάτι που τώρα με το νομοσχέδιο θα είναι νόμιμο.
    Αντι αυτού θα έπρεπε να γίνει η στελέχωση των νοσοκομείων με ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και η αύξηση των μισθών των ιατρών του ΕΣΥ, πράγμα που επιθυμει και η πλειονότητα των ιατρών του ΕΣΥ.
    Σε ότι αφορά ειδικά την άσκηση της παιδιατρικής ,η δυνατότητα ιδιωτικού ιατρείου των ιατρών μονάδων νοσηλείας νεογνών και μαιετηρίων, θα οδηγήσει σε αφανισμό όλων των αμιγώς ιδιωτών παιδιάτρων.

  • 31 Οκτωβρίου 2022, 21:59 | ΛΑΜΠΡΟΣ ΠΑΠΠΑΣ

    Η αδικία που υπήρχε να έχουν δικαίωμα ιδιωτικού ιατρείο, οι στρατιωτικοί και οι πανεπιστημιακοί αίρεται αλλά με πολλούς αστερίσκους.
    ΔΕΝ πρέπει να υπάρχουν περιορισμοί σε σχέση με τα μέλη ΔΕΠ, ειδάλλως θα πρέπει να υπόκεινται στους ίδιους ακριβώς όρους και αυτοί, με τους γιατρούς ΕΣΥ.
    Είναι αδύνατον η λειτουργία του ιδιωτικού ιατρείου «α λα καρτ»
    και ειδικά σε υποστελλόμενα νοσοκομεία….
    Δώστε κίνητρα ειδικά στην περιφέρεια. Ήδη σε πολλά νοσοκομεία οι προκηρύξεις βγαίνουν άγονες λόγω με συνέπεια σε λίγα χρόνια να υποβαθμιστούν σε ΚΥ.
    Πρόταση¨:
    Γενναία αύξηση τώρα των ιατρών που ΔΕΝ θα επιλέξουν να ανοίξουν ιατρείο
    και πλήρης απαλλαγή από την εφορία των εφημερίων.
    Δώστε κίνητρα ώστε να ενισχύεται το ΕΣΥ, με αξιοπρεπές μισθολόγιο και σαφώς χωρίς περιορισμούς και επιπλέον θα στελεχώνεται με προσωπικό.
    Απλά αυτό έπρεπε να είχε ηδη γίνει.
    Τα απογευματινά χειρουργεία να αποτελούν έσοδο αποκλειστικά των νοσοκομείων για να μπορεί να αυτοχρηματοδοτήσει τους μειωμένους μισθούς του προσωπικού, ιατρικού και νοσηλευτικού.
    Επιτέλους δώστε πνοή σε ένα κουρασμένο ΕΣΥ

  • 31 Οκτωβρίου 2022, 20:11 | DL

    Νομοσχέδιο κυριολεκτικά αντίστοιχο της ελληνικής πραγματικότητας στο χώρο της υγείας!
    Κακή αντιγραφή πρακτικών του NHS – που έχει καταρρεύσει εδώ και χρόνια! – σε μια χώρα με υπερπληθυσμό ιατρών και τελείως άνιση σχέση δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
    Με ποσοστά στελέχωσης των οργανογραμμάτων των νοσοκομείων που πλησιάζουν το 60% στις καλύτερες περιπτώσεις και την δεδομένη έλλειψη αναισθησιολόγων ειναι περιττό να θεωρεί κάποιος ότι θα υπάρξουν απογευματινά χειρουργεία, απογευματινά ιδιωτικά ιατρεία δύο φορές την εβδομάδα, ή έξοδος στον ιδιωτικό τομέα των ιατρών ΕΣΥ με 10-12 εφημερίες το μήνα και υπό το καθεστώς εντέλλεσθαι.
    Αν δεν υπάρξει πρώτα βελτίωση των συνθηκών στο ΕΣΥ, από πλευράς κυρίως στελέχωσης, κανείς δεν πρόκειται να συγκινηθεί από το δήθεν οικονομικό κίνητρο του ιδιωτικου έργου ώστε να παραμείνει στο ΕΣΥ ή πολύ περισσότερο να επιστρέψει σ’αυτό με τις δάφνες του εξωτερικού κιόλας.
    Σε ότι αφορά τις ανησυχίες περί αθέμιτου ανταγωνισμού σε βάρος των ιδιωτών, σωστά αναφέρθηκε ότι στην εσπερία οι ιδιώτες ιατροί είναι στη συντριπτική πλειοψηφία τους και ιατροί των δημόσιων νοσοκομείων. Προφανώς και προστατεύεται το ιατρικό επάγγελμα πολύ περισσότερο απ»οτι εδώ. Επιπρόσθετα στην εσπερία, δεν υφίστανται ιδωτικές υπηρεσίες υγείας με ποσοστό συμμετοχής δημόσιου ασφαλιστικού φορέα για να μην ξεχνιόμαστε.
    ‘Οπως λοιπόν οδηγούνται σε μαρασμό οι μικροί ανεξάρτητοι ιδιώτες (εργαστηριακοί-ακτινοδιαγνωστικα κλπ.) έφτασε προφανώς και η ώρα των υπολοίπων. Θα γίνει με άναρχο και άγριο τρόπο προφανώς, καθώς δεν υπάρχουν διαχρονικά μηχανισμοί ελέγχου ή στοιχειώδες κεντρικό πλάνο για τις υπηρεσίες υγείας στη χώρα που να τυγχάνει γενικής αποδοχής και να συμβιβάζει τις δομικές αντιφάσεις του ελληνικού μοντέλου.Οι τεράστιες άλλωστε επενδύσεις στο χώρο της ιδιωτικής υγείας απαιτούν εργατικό δυναμικό αλλά και στροφή στην ιδιωτική ασφάλιση, καθώς τα κόστη της σύγχρονης ιατρικής είναι δυσθεώρητα.
    Σε συνδυασμό με τις ρυθμίσεις περί «ειδικοτήτων», ¨νοσοκομείων αναφοράς¨, και «συμβουλίων» δεν πρόκειται να μείνει άνθρωπος στο ΕΣΥ.
    Για ένα τόσο «σημαντικό» νομοσχέδιο, με άρθρα «φωτιά» θα περίμενα πάντως τα ιατρικά σχόλια να είναι περισσότερα απ’όσα συγκεντρώνουν οι ρυθμίσεις που αφορούν τις μαίες και το φυσιολογικό τοκετό. Προφανώς και δεν καίγεται τόσο πολύ ο ιατρικός κόσμος…