Άρθρο 71 Διαδικασία – Ποινές

 

1. Κάθε καταγγελία υποβάλλεται υποχρεωτικά στη γραμματεία του Πειθαρχικού Συμβουλίου. Ο Πρόεδρος του Πειθαρχικού Συμβουλίου μελετά τα στοιχεία της καταγγελίας και αποφαίνεται περί της παραπομπής ή μη του καταγγελλομένου στο Πειθαρχικό Συμβούλιο.
2. Αν ο καταγγελλόμενος κριθεί παραπεμπτέος στο Πειθαρχικό Συμβούλιο, ο Πρόεδρος τον καλεί να απολογηθεί εγγράφως εντός δεκαπέντε (15) εργάσιμων ημερών και ορίζει εισηγητή επί της υπόθεσης ένα από τα μέλη του Πειθαρχικού Συμβουλίου.
3. Ο οριζόμενος ως εισηγητής μελετά τα στοιχεία της καταγγελίας και την απολογία του καταγγελλομένου και εισηγείται εγγράφως κατά τη συνεδρίαση του Πειθαρχικού Συμβουλίου.
4. Κατά την εκδίκαση της υπόθεσης ο πειθαρχικώς διωκόμενος καλείται να παραστεί με ειδική πρόσκληση. Η μη εμφάνισή του θεωρείται επιβαρυντικό στοιχείο.
5. Οι συνεδριάσεις του Πειθαρχικού Συμβουλίου δεν είναι δημόσιες.
6. Στις συνεδριάσεις του Πειθαρχικού Συμβουλίου τηρούνται βιβλία πρακτικών, χειρόγραφα ή απομαγνητοφωνημένα ή ηλεκτρονικά, τα οποία υπογράφονται από τον Πρόεδρο και τον Γραμματέα και στα οποία οπωσδήποτε καταχωρίζονται οι απόψεις των μειοψηφούντων, εφόσον ζητηθεί από αυτούς.
7. Οι πειθαρχικές ποινές είναι:
α) έγγραφη σύσταση,
β) έγγραφη επίπληξη,
γ) πρόστιμο από χίλια (1.000,00) μέχρι τριάντα χιλιάδες (30.000,00) ευρώ,
δ) στέρηση έως τέσσερα (4) έτη ή οριστικώς του δικαιώματος του εκλέγειν και εκλέγεσθαι,
ε) πρόσκαιρή διακοπή της λειτουργίας του φαρμακείου από έναν (1) μήνα μέχρι ένα (1) έτος,
στ) οριστική στέρηση της άδειας άσκησης επαγγέλματος σε ιδιαιτέρως σοβαρές περιπτώσεις.
Η επιβολή της ποινής των περ. γ) και ε) μπορεί να συνεπάγεται και την επιβολή της ποινής της περ. δ), εφόσον, κατά την κρίση του Πειθαρχικού Συμβουλίου, συντρέχει ιδιαίτερος προς τούτο λόγος.
8. Οι αποφάσεις του Πειθαρχικού Συμβουλίου κοινοποιούνται στον Φαρμακευτικό Σύλλογο, του οποίου ο πειθαρχικώς τιμωρηθείς είναι μέλος. Οι αποφάσεις του πρώτου εδαφίου που υπόκεινται σε ενδικοφανή προσφυγή κοινοποιούνται και στον Π.Φ.Σ..
9. Ενδικοφανής προσφυγή ενώπιον του Ανώτατου Φαρμακευτικού Πειθαρχικού Συμβουλίου επιτρέπεται εντός προθεσμίας δέκα (10) ημερών από την κοινοποίηση της απόφασης στον τιμωρηθέντα, στην περίπτωση επιβολής ποινής προστίμου άνω των δέκα χιλιάδων ένα (10.001,00) ευρώ, καθώς και στις περ. δ), ε) και στ) της παρ. 7.
10. Η άσκηση ενδικοφανούς προσφυγής για τις περ. δ), ε) και στ) της παρ. 7 συνεπάγεται την αναστολή εκτέλεσης των ποινών μέχρι την έκδοση απόφασης επ’ αυτής.
11. Αποφάσεις του Πειθαρχικού Συμβουλίου, εφόσον κατέστησαν τελεσίδικες, εκτελούνται με μέριμνα της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της αρμόδιας Περιφερειακής Ενότητας.
12. Πρόστιμα επιβληθέντα με οριστικές αποφάσεις του Πειθαρχικού Συμβουλίου εισπράττονται από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο του οποίου ο πειθαρχικώς τιμωρηθείς είναι μέλος. Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος επιστρέφει στον τιμωρηθέντα το επιβληθέν πρόστιμο ή μέρος αυτού, σε περίπτωση απαλλαγής του ή μεταρρύθμισης της απόφασης του Πειθαρχικού Συμβουλίου από το Ανώτατο Φαρμακευτικό Πειθαρχικό Συμβούλιο.