Άρθρο 18 Διαδικασία διεξαγωγής συνεδριάσεων και πρακτικά Συνεδριάσεων Γενικής Συνέλευσης

 

1. Στη Γενική Συνέλευση (Γ.Σ.) των Φαρμακευτικών Συλλόγων προεδρεύει μέλος της, που εκλέγεται με ανάταση των χεριών των μελών της Γ.Σ.. Χρέη Γραμματέα εκτελεί μέλος της Γ.Σ. ο οποίος επίσης εκλέγεται με ανάταση των χεριών των μελών της.
2. Στις Γ.Σ. των Φαρμακευτικών Συλλόγων συζητείται εκτός ημερήσιας διάταξης κάθε θέμα που προτείνεται, εγγράφως και πριν από την αρχή της συζήτησης των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης, από το ένα δέκατο (1/10) τουλάχιστον του συνολικού αριθμού των μελών του Συλλόγου.
3. Ο Πρόεδρος της Γ.Σ. κηρύσσει την έναρξη και τη λήξη των συνεδριάσεων, κανονίζει τη σειρά των υπό συζήτηση θεμάτων, προβαίνει στην προσήκουσα εισήγηση για το καθένα από αυτά, διευθύνει τις συζητήσεις, δίνει τον λόγο στους αιτούντες κατά τη σειρά των αιτήσεών τους, δικαιούται να διακόπτει αυτούς που αγορεύουν και να τους επαναφέρει στο προκείμενο όταν ξεφεύγουν από το συζητούμενο θέμα, και αν επιμένουν, αφαιρεί από αυτούς τον λόγο.
4. Κατά τις συνεδριάσεις της Γ.Σ. τηρούνται βιβλία πρακτικών χειρόγραφα ή απομαγνητοφωνημένα ή ηλεκτρονικά, που υπογράφονται από τον Πρόεδρο και τον Γραμματέα.
5. Πριν η Γ.Σ. εισέλθει στην ημερήσια διάταξη, αναγιγνώσκονται και επικυρώνονται τα πρακτικά της προηγούμενης συνεδρίασής της. Οι αποφάσεις της Γ.Σ. είναι άμεσες εκτελεστές από την ημερομηνία λήψης τους.
6. Ο Πρόεδρος της Γ.Σ. δεν δύναται να αγορεύει κατά τις συζητήσεις, παρά μόνο όταν καλείται να δώσει εξηγήσεις και διευκρινίσεις επί του υπό συζήτηση θέματος και να δώσει αναγκαίες πληροφορίες. Όταν ο Πρόεδρος θέλει να μετάσχει στη συζήτηση, αναπληρώνεται μέχρι την απόφαση επί του ζητήματος από ένα μέλος του Συλλόγου, που εκλέγεται με ανάταση των χεριών των μελών της Γ.Σ..
7. Τα μέλη που συμπεριφέρονται ανάρμοστα, καλούνται από τον Πρόεδρο να δώσουν τις αναγκαίες εξηγήσεις ή να ανακαλέσουν τα λεχθέντα και, αν αρνηθούν αυτό, ανακαλούνται στην τάξη.
8. Εάν η συζήτηση καταστεί θορυβώδης, ο Πρόεδρος δύναται να διακόψει τη συνεδρίαση για λίγη ώρα, μετά από την πάροδο της οποίας ερωτάται και αποφασίζει η Γ.Σ. περί της συνέχισης ή μη ή της αναβολής της συνεδρίασης για άλλη ημέρα. Σε κάθε περίπτωση, η ανάρμοστη συμπεριφορά στη συνεδρίαση της Γ.Σ. δύναται να προκαλέσει την πειθαρχική δίωξη του παρεκτραπέντος μέλους.
9. Αν σε οποιαδήποτε συνεδρίαση της Γ.Σ. δεν επαρκέσει η ορισθείσα ημέρα για τη λήψη αποφάσεων, συνεχίζεται η περαιτέρω συζήτηση σε άλλη ημέρα και ώρα, που ορίζεται από τη Γ.Σ..