ΜΕΡΟΣ Δ΄ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ – ΑΝΩΤΑΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ – ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ Άρθρο 68 Υποχρεώσεις φαρμακοποιών

 

Κάθε φαρμακοποιός υποχρεούται να ασκεί ευσυνείδητα το επάγγελμά του, συμμορφούμενος προς τους κειμένους νόμους και τον Κώδικα Φαρμακευτικής Δεοντολογίας και να αποδεικνύεται τόσο κατά την εξάσκηση του επαγγέλματος, όσο και στις άλλες του σχέσεις άξιος της εκτίμησης την οποία απαιτεί το επάγγελμά του. Κάθε παράβαση των κείμενων διατάξεων και του Κώδικα Φαρμακευτικής Δεοντολογίας συνεπάγεται την πειθαρχική τιμωρία του φαρμακοποιού. Πολιτικές, επιστημονικές και θρησκευτικές πεποιθήσεις ή ενέργειες φαρμακοποιού δεν δύνανται να αποτελούν, ως τέτοιες, αντικείμενο πειθαρχικής δίωξης και τιμωρίας.

  • 28 Μαρτίου 2023, 00:24 | ΜΕΛΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

    Σύμφωνα με την αρχή του διοικητικού δικαίου, τα διοικητικά όργανα μονομελή ή συλλογικά πρέπει να παρέχουν εγγυήσεις αμερόληπτης κρίσης.Σε περιπτώσεις υπόνοιας ότι το διοικητικό όργανο έχει προκατειλημμένη γνώμη, η παραπάνω συνθήκη δεν τηρείται. Πρέπει όμως να προβλέπεται πάντα η διασφάλιση αυτής της αμεροληψίας αλλιώς η ενέργεια του διοικητικού οργάνου θεωρείται ελαττωματική και ακυρώνεται.( ΣτΕ 2522/2001,3056/2006)
    Όταν λοιπόν ένα μέλος παραπέμπεται θα πρέπει να προβλέπεται εκτός από την δυνατότητα αίτησης εξαίρεσης μέλους ή μελών του αρμόδιου Πειθαρχικού Συμβουλίου και τυχόν εκδίκαση της υπόθεσης του από άλλο Πειθαρχικό Συμβούλιο αν μέλη του συνδέονται με ιδιαίτερη σχέση φιλίας ή έχθρας με τον καταγγέλλοντα ή τον διωκόμενο.
    Αυτό θα μπορούσε να λυθεί με την προβλεπόμενη διάταξη του άρθρο 3 του ΝΔ 3626/ 1956 που όμως στο άρθρο 80 του παρόντος σχέδιο νόμου καταργείται.
    Η εισήγηση που θα ανέμενε κάποιος από το οποιοδήποτε Συλλογικό Όργανο του Κλάδου θα ήταν αν καταργηθεί το παραπάνω άρθρο να αντικατασταθεί από το πολύ πρόσφατο άρθρο που διέπει την λειτουργία των πειθαρχικών των Ιατρικών Συλλόγων και στην ουσία προλαμβάνει τυχόν ελαττωματική κρίση.

    Συγκεκριμένα ΦΕΚ Α 5/2018 άρθρο 321 παράγραφο 4 :»Στους Ιατρικούς Συλλόγους που δεν συγκροτήθηκε,δεν υφίσταται ή δεν λειτουργεί Πειθαρχικό Συμβούλιο, ήπαρουσιάζει δυσχέρειες λειτουργίας ή μέλη του συνδέονται με ιδιαίτερη σχέση φιλίας ή έχθρας με τον καταγγέλλοντα ή τον διωκόμενο, καθώς και για τα πειθαρχικά παραπτώματα μελών του Διοικητικού Συμβουλίου ή τουΠειθαρχικού Συμβουλίου κάποιου Συλλόγου, το Διοικητικό Συμβούλιο του Π.Ι.Σ. ορίζει ως αρμόδιο το Πειθαρχικό Συμβούλιο άλλου Ιατρικού Συλλόγου. Επιπλέον, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος μπορεί μετά από απόφαση των
    Διοικητικών Συμβουλίων ή Πειθαρχικών Συμβουλίων τωνΙατρικών Συλλόγων και αίτησή τους να αναθέσει την εκδίκαση των παραπτωμάτων σε Πειθαρχικό Συμβούλιο άλλουΣυλλόγου από αυτόν που ανήκει ο ιατρός, είτε αυτεπαγγέλτως είτε μετά από αίτηση οποιουδήποτε έχει έννομο συμφέρον. «