Άρθρο 69 Σύνθεση – Συγκρότηση Πειθαρχικών Συμβουλίων Φαρμακευτικών Συλλόγων – Λήψη αποφάσεων

 

1. Στην έδρα του Φαρμακευτικού Συλλόγου με τα περισσότερα μέλη κάθε Περιφέρειας της χώρας σύμφωνα με το άρθρο 3 του ν. 3852/2010 (Α΄ 87), περί της σύστασης και συγκρότησης περιφερειών, και με την επιφύλαξη της παρ. 2 του παρόντος, συνιστάται πενταμελές Πειθαρχικό Συμβούλιο στην αρμοδιότητα του οποίου περιλαμβάνονται όλα τα μέλη των λειτουργούντων σε αυτήν Φαρμακευτικών Συλλόγων και το οποίο αποτελείται από: α) Έναν (1) εν ενεργεία Δικαστή και τον αναπληρωτή του, εκ των υπηρετούντων στο αρμόδιο Διοικητικό Πρωτοδικείο της έδρας του Φαρμακευτικού Συλλόγου με τα περισσότερα μέλη κάθε Περιφέρειας, ως Πρόεδρο του Πειθαρχικού Συμβουλίου, ο οποίος ορίζεται από το Τριμελές Συμβούλιο Διοίκησης ή τον Προϊστάμενο του Διοικητικού Πρωτοδικείου κατόπιν αίτησης του ως άνω Φαρμακευτικού Συλλόγου, β) τον Πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου με τα περισσότερα μέλη που λειτουργεί στην έδρα της Περιφέρειας, με τον νόμιμο αναπληρωτή του, γ) τρία (3) μέλη – φαρμακοποιούς, με τους αναπληρωτές τους, που προέρχονται από τους λειτουργούντες στην Περιφέρεια Φαρμακευτικούς Συλλόγους, εφόσον έχουν τα κατά το άρθρο 23 προσόντα και εκλέγονται κατά τις αρχαιρεσίες για την εκλογή της διοίκησής τους. Η εκλογή των τριών (3) μελών, με τους αναπληρωτές τους, ενεργείται ως εξής: Στις Περιφέρειες όπου λειτουργούν άνω των τριών (3) Φαρμακευτικοί Σύλλογοι, ο δεύτερος, τρίτος και τέταρτος σε μεγαλύτερη δύναμη μελών Φαρμακευτικός Σύλλογος εκλέγουν από ένα (1) μέλος. Στις Περιφέρειες όπου λειτουργούν τρεις (3) Φαρμακευτικοί Σύλλογοι, εκλέγεται ένα μέλος από κάθε Σύλλογο. Στις Περιφέρειες που λειτουργούν δύο (2) Φαρμακευτικοί Σύλλογοι, ο μεγαλύτερος σε αριθμό μελών εκλέγει δύο (2) μέλη και ο δεύτερος ένα (1) μέλος.
2. Ειδικά στην Περιφέρεια Αττικής συγκροτούνται δύο (2) Πειθαρχικά Συμβούλια, αποτελούμενα από πέντε (5) μέλη, ως εξής: α) Πειθαρχικό Συμβούλιο Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, με δικαιοδοσία στα μέλη του, που λειτουργούν φαρμακείο στις Περιφερειακές Ενότητες: αα) Κεντρικού Τομέα Αθηνών, αβ) Βόρειου Τομέα Αθηνών, αγ) Δυτικού Τομέα Αθηνών, αδ) Νοτίου Τομέα Αθηνών, αε) Δυτικής Αττικής και αστ) Ανατολικής Αττικής, και β) Πειθαρχικό Συμβούλιο Φαρμακευτικού Συλλόγου Πειραιά με δικαιοδοσία στα μέλη του, που λειτουργούν φαρμακείο στις Περιφερειακές Ενότητες: βα) Πειραιώς και ββ) Νήσων. Τα Πειθαρχικά Συμβούλια των Φαρμακευτικών Συλλόγων Αττικής και Πειραιώς αποτελούνται από: α) έναν (1) εν ενεργεία Δικαστή, και τον αναπληρωτή του, από αυτούς που υπηρετούν στο Διοικητικό Πρωτοδικείο της έδρας του Φαρμακευτικού Συλλόγου, ως Πρόεδρο του Πειθαρχικού Συμβουλίου, ο οποίος ορίζεται από το Τριμελές Συμβούλιο Διοίκησης ή τον Προϊστάμενο του Διοικητικού Πρωτοδικείου, κατόπιν αίτησης του ως άνω Φαρμακευτικού Συλλόγου, β) τον Πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου, με τον νόμιμο αναπληρωτή του, και γ) τρία (3) μέλη κάθε Συλλόγου, με τους αναπληρωτές τους, που εκλέγονται με τον ίδιο τρόπο που εκλέγεται η διοίκησή τους.
3. α) Χρέη Γραμματέα και πρακτικογράφου εκτελεί ένα από τα μέλη του Πειθαρχικού Συμβουλίου εκ περιτροπής, που εκλέγεται από την ολομέλειά του, με απόλυτη πλειοψηφία.
β) Το Πειθαρχικό Συμβούλιο ευρίσκεται σε απαρτία όταν τα παρόντα μέλη είναι περισσότερα από τα απόντα.
γ) Οι αποφάσεις του Πειθαρχικού Συμβουλίου λαμβάνονται με πλειοψηφία των παρόντων και σε περίπτωση ισοψηφίας η απόφαση είναι υπέρ του πειθαρχικά διωκομένου.
4. Στα μέλη των Πειθαρχικών Συμβουλίων των παρ. 1 και 2 καταβάλλεται αποζημίωση ανά συνεδρίαση.
5. Το Πειθαρχικό Συμβούλιο έχει δική του σφραγίδα, η οποία φέρει εντός κύκλου μεν τον τίτλο αυτού, και στη μέση το εθνόσημο της Ελληνικής Δημοκρατίας.