Άρθρο 24 Εκλογή μελών του Διοικητικού Συμβουλίου

 

1. Η εκλογή των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου (Δ.Σ.) διεξάγεται κάθε τριετία στην τακτική συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης (Γ.Σ.) των Φαρμακευτικών Συλλόγων που διενεργείται εντός του διαστήματος Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου του έτους εκλογής, με μυστική ψηφοφορία και αυτοπρόσωπη παρουσία των ψηφοφόρων. Στην πρόσκληση υποχρεωτικά αναφέρεται και ο αριθμός των συμβούλων που εκλέγονται. Ειδικώς στους Φαρμακευτικούς Συλλόγους με περισσότερα από πεντακόσια (500) μέλη, η εκλογή των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων, των Πειθαρχικών Συμβουλίων και των αντιπροσώπων στον Π.Φ.Σ. διεξάγεται είτε διά αυτοπρόσωπης φυσικής παρουσίας είτε ηλεκτρονικά εξ αποστάσεως, με διασφάλιση και στις δύο περιπτώσεις της ταυτοπροσωπίας των ψηφοφόρων και της μυστικότητας της ψήφου. Στην περίπτωση διενέργειας ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος εφαρμόζει διαδικασίες για την παροχή στα μέλη του της δυνατότητας εξ αποστάσεως συμμετοχής στη Γενική Συνέλευση, για τη διασφάλιση της ταυτότητας των προσώπων που συμμετέχουν στην ψηφοφορία και της προέλευσης της ψήφου, καθώς και για την ασφάλεια της ηλεκτρονικής ή άλλης σύνδεσης. Στην πρόσκληση υποχρεωτικά αναφέρεται και ο αριθμός των συμβούλων που εκλέγονται.
2. Οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν υποψηφιότητα στον Φαρμακευτικό Σύλλογο τριάντα (30) τουλάχιστον ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των αρχαιρεσιών. Το Δ.Σ. του Συλλόγου συνεδριάζει είκοσι (20) ημέρες πριν από τις αρχαιρεσίες και ανακηρύσσει με απόφασή του τους υποψηφίους για εκλογή.
3. Τα ψηφοδέλτια αναγράφουν στο επάνω μέρος την ονομασία του Φαρμακευτικού Συλλόγου, την ημερομηνία διενέργειας των εκλογών και, στη συνέχεια, με αλφαβητική σειρά, τα ονόματα των υποψηφίων. Τυπώνονται από τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους και παραδίδονται δέκα (10) ημέρες πριν από τις αρχαιρεσίες στον Περιφερειάρχη ή στον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη της έδρας του Συλλόγου που τα σφραγίζει με τη σφραγίδα της Περιφέρειας.
4. Σε Φαρμακευτικούς Συλλόγους που έχουν περισσότερα από πενήντα (50) μέλη, οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν υποψηφιότητα σε συνδυασμούς που περιλαμβάνουν αριθμό υποψηφίων ίσο με τον αριθμό των συμβούλων που πρέπει να εκλεγούν πλέον τρία. Κανένας από τους υποψηφίους δεν μπορεί να μετέχει σε περισσότερους από έναν συνδυασμούς. Ο συνδυασμός καταρτίζεται με έγγραφη δήλωση των υποψήφιων συμβούλων που θα περιληφθούν σε αυτόν. Η εκτύπωση και η σφράγιση των ψηφοδελτίων γίνονται με τη διαδικασία της παρ. 3.
5. Αν ο Φαρμακευτικός Σύλλογος δεν εδρεύει στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας, τα ψηφοδέλτια του Φαρμακευτικού Συλλόγου ή των συνδυασμών σφραγίζονται από τον αρμόδιο Ειρηνοδίκη.
6. Κατά τις αρχαιρεσίες παρίσταται ένας διοικητικός αντιπρόσωπος, που ορίζεται από τον Περιφερειάρχη ή τον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη ή, στην περίπτωση της παρ. 5, τον αρμόδιο Ειρηνοδίκη, και ο οποίος μαζί με τον Πρόεδρο και τους τρεις (3) ψηφολέκτες που εκλέγονται από τη Γενική Συνέλευση σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 26 αποτελούν την Εφορευτική Επιτροπή. Πρόεδρος της Εφορευτικής Επιτροπής ορίζεται ο Πρόεδρος της Γ.Σ..
7. Σε Φαρμακευτικούς Συλλόγους με περισσότερα από τριακόσια (300) μέλη, οι εκλογές για την ανάδειξη των μελών του Δ.Σ. μπορούν, με απόφαση του Δ.Σ. του Φαρμακευτικού Συλλόγου, να γίνουν σε περισσότερα του ενός εκλογικά τμήματα. Η απόφαση του Δ.Σ. του Φαρμακευτικού Συλλόγου κοινοποιείται έναν (1) μήνα πριν από τις εκλογές στον Περιφερειάρχη ή στον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη, προκειμένου να ορίσει ισάριθμους διοικητικούς αντιπροσώπους. Στην περίπτωση αυτή, η Εφορευτική Επιτροπή που διεξάγει την ψηφοφορία κάθε τμήματος, αποτελείται από τρία (3) μέλη, που εκλέγονται από τη Γενική Συνέλευση, ένα (1) από τα οποία ορίζεται Πρόεδρός της και η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, που εξάγει τα τελικά αποτελέσματα και ανακηρύσσει τους επιτυχόντες, αποτελείται από τους Προέδρους των κατά τμήματα Εφορευτικών Επιτροπών, τους διοικητικούς αντιπροσώπους και τον Πρόεδρο της Γ.Σ..
8. Ο ψηφοφόρος, αφού λάβει τα ψηφοδέλτια των συνδυασμών και τον φάκελο σφραγισμένο με τη σφραγίδα του Φαρμακευτικού Συλλόγου, αποσύρεται στον ιδιαίτερο χώρο που υπάρχει μέσα στην αίθουσα της ψηφοφορίας και ψηφίζει από τον συνδυασμό της προτίμησής του έναν υποψήφιο σύμβουλο, με σταυρό που σημειώνεται δίπλα στο όνομά του. Ψηφοδέλτια συνδυασμού χωρίς σταυρό προτίμησης σε υποψήφιο σύμβουλο είναι έγκυρα και υπολογίζονται υπέρ του συνδυασμού. Όπου δεν ισχύει το σύστημα των συνδυασμών, ο ψηφοφόρος ψηφίζει με σταυρό προτίμησης έναν από τους υποψηφίους.
9. Με αιτιολογημένη απόφαση του Περιφερειάρχη ή του αρμόδιου Αντιπεριφερειάρχη, σε εξαιρετικές περιπτώσεις και όταν ειδικές τοπικές και συγκοινωνιακές συνθήκες το επιβάλλουν, δύναται να επιτραπεί η συμμετοχή στις αρχαιρεσίες του Φαρμακευτικού Συλλόγου με συστημένη επιστολή για τα μέλη του Φαρμακευτικού Συλλόγου που βρίσκονται μακριά από την έδρα του. Στους συγκεκριμένους ψηφοφόρους αποστέλλονται από το Δ.Σ. του Συλλόγου με συστημένη επιστολή σφραγισμένα ψηφοδέλτια και φάκελοι δέκα (10) τουλάχιστον ημέρες πριν από την ψηφοφορία. Ο ψηφοφόρος, αφού ψηφίσει και σφραγίσει τον φάκελο, επιστρέφει με συστημένη επιστολή τον σφραγισμένο φάκελο, ο οποίος συνοδεύεται από αποδεικτικά στοιχεία της ταυτότητάς του, στην Εφορευτική Επιτροπή, η οποία έχει την ευθύνη της αποσφράγισης του εξωτερικού φακέλου και της τοποθέτησης του εσωτερικού μέσα στην κάλπη.

  • 29 Μαρτίου 2023, 00:13 | Retti Malfrelsi

    100% σωστή παρατήρηση. Άδικο και αντισυνταγματικό. Η τεχνολογία πλέον μπορεί και πρέπει να βοηθήσει στην ισότιμη λειτουργία των ΦΣ.

  • 26 Μαρτίου 2023, 23:48 | ΜΕΛΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

    Σχετικά με την δυνατότητα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, ποιός ο λόγος να αποκλείεται από αυτήν όποιος σύλλογος έχει λιγότερα από 500μέλη;
    Ζούμε στο 2023 και αυτός ο περιορισμός είναι ακατανόητος για τους συλλόγους με λιγότερα από 500μέλη έως και προκλητικός.