Άρθρο 45 Είσπραξη εισφορών – προστίμων

 

1. Οι εισφορές του Φαρμακευτικού Συλλόγου και τα πρόστιμα που επιβάλλονται από τα Πειθαρχικά Συμβούλια σε φαρμακοποιούς, όπως και κάθε άλλο έσοδο του Φαρμακευτικού Συλλόγου, εισπράττονται από τον Ταμία και εκδίδεται το νόμιμο παραστατικό είσπραξης.
2. Σε περίπτωση άρνησης ή αμέλειας των μελών του Φαρμακευτικού Συλλόγου να καταβάλουν τις εισφορές τους ή τα πρόστιμα που τους έχουν επιβληθεί, το Διοικητικό Συμβούλιο (Δ.Σ.) του Συλλόγου, αφού χορηγήσει στον φαρμακοποιό προθεσμία για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του, αποφασίζει για την αναγκαστική είσπραξη από τους λογαριασμούς του που πρόκειται να πληρωθεί από τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) και τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία. Η απόφαση του Δ.Σ. για αναγκαστική είσπραξη των εισφορών ή των προστίμων αποτελεί εκτελεστό τίτλο και υποχρεώνει τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και τα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία να παρακρατήσουν από τον λογαριασμό του φαρμακοποιού το ποσό που οφείλει και να το αποδώσουν στον αρμόδιο Φαρμακευτικού Σύλλογο, με την έκδοση γραμματίου πληρωμής.
Στους Φαρμακευτικούς Συλλόγους, στους οποίους λειτουργούν Διανεμητικοί Λογαριασμοί, η παρακράτηση των οφειλόμενων εισφορών και του προστίμου μπορεί να γίνει με απόφαση του Δ.Σ. του Φαρμακευτικού Συλλόγου από το σύνολο του μηνιαίου λογαριασμού του φαρμακοποιού.
3. Εισφορές και πρόστιμα που επιβάλλονται από τα Πειθαρχικά Συμβούλια σε φαρμακοποιούς που είναι συνεταιρισμένοι ή συστεγασμένοι και αρνούνται ή αμελούν να τα καταβάλουν, υποχρεώνεται να τα καταβάλει το νομικό πρόσωπο της εταιρείας που έχει συσταθεί για τον συνεταιρισμό ή τη συστέγαση.
4. Η μη καταβολή από τον φαρμακοποιό προς τον Σύλλογο των εισφορών και των προστίμων που του έχουν επιβληθεί, αποτελεί βαρύ πειθαρχικό παράπτωμα.