Άρθρο 10 Σταδιακή κατάργηση του ΕΝ.Φ.Ι.Α. φυσικών προσώπων για κύριες κατοικίες στους οικισμούς με πληθυσμό έως χίλιους πεντακόσιους (1.500) κατοίκους και σε οικισμούς της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου – Προσθήκη περ. ια) στην παρ. 1 του άρθρου 10 και προσθήκη παρ. 3 στο άρθρο 17 του Κώδικα Φορολογίας Περιουσίας

 

 

  1. Στην παρ. 1 του άρθρου 10 του Κώδικα Φορολογίας Περιουσίας (ν. 5219/2025, Α΄ 130), περί απαλλαγών από τον φόρο, προστίθεται περ. ια) ως εξής:

«ια) Από το έτος 2027, σε φυσικά πρόσωπα, φορολογικούς κατοίκους Ελλάδας, των οποίων η κύρια κατοικία βρίσκεται σε οικισμούς με πληθυσμό έως χίλιους πεντακόσιους (1.500) κατοίκους, σύμφωνα με την εκάστοτε πλέον πρόσφατη απογραφή πληθυσμού, εξαιρουμένων των οικισμών της Περιφέρειας Αττικής, πλην της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων. Ειδικά για την Περιφερειακή Ενότητα Έβρου το όριο της παρούσας περίπτωσης ορίζεται σε χίλιους επτακόσιους (1.700) κατοίκους. Η κύρια κατοικία προκύπτει από τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του προηγούμενου φορολογικού έτους για το οποίο έχει λήξει κατά τον χρόνο φορολογίας η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, σύμφωνα με τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/2013, Α΄ 167). Η απαλλαγή αφορά αποκλειστικά στα δικαιώματα επί της κύριας κατοικίας των προσώπων της παρούσας περίπτωσης που βρίσκονται στους οικισμούς αυτούς και εφόσον η συνολική αξία του εκατό τοις εκατό (100%) της πλήρους κυριότητας της κατοικίας που υπολογίζεται για τους σκοπούς της επιβολής του φόρου, δεν υπερβαίνει τις τετρακόσιες χιλιάδες (400.000) ευρώ.».

  1. Στο άρθρο 17 του Κώδικα Φορολογίας Περιουσίας, περί μεταβατικών διατάξεων, προστίθεται παρ. 3 ως εξής:

«3. Για το έτος 2026, ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων μειώνεται κατά πενήντα τοις εκατό (50%) σε φυσικά πρόσωπα, φορολογικούς κατοίκους Ελλάδας, των οποίων η κύρια κατοικία βρίσκεται σε οικισμούς με πληθυσμό έως χίλιους πεντακόσιους (1.500) κατοίκους, σύμφωνα με την εκάστοτε πλέον πρόσφατη απογραφή πληθυσμού, εξαιρουμένων των οικισμών της Περιφέρειας Αττικής, πλην της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων. Ειδικά για την Περιφερειακή Ενότητα Έβρου το όριο της παρούσας παραγράφου ορίζεται σε χίλιους επτακόσιους (1.700) κατοίκους. Η κύρια κατοικία προκύπτει από τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του προηγούμενου φορολογικού έτους για το οποίο έχει λήξει κατά τον χρόνο φορολογίας η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, σύμφωνα με τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/2013, Α΄ 167). Η μείωση αφορά αποκλειστικά στα δικαιώματα επί της κύριας κατοικίας των προσώπων της παρούσας παραγράφου που βρίσκονται στους οικισμούς αυτούς και εφόσον η συνολική αξία του εκατό τοις εκατό (100%) της πλήρους κυριότητας της κατοικίας που υπολογίζεται για σκοπούς επιβολής φόρου, δεν υπερβαίνει τις τετρακόσιες χιλιάδες (400.000) ευρώ.».

 

  • 15 Οκτωβρίου 2025, 13:51 | Μάκης Φρυδας

    Όχι μόνο να καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ σε όλα τα μικρά ακριτικά, ορεινά και νησιωτικά χωριά, αλλά και να επιδοτούνται οι ιδιοκτήτες τους που επιθυμούν να τα συντηρήσουν.Αυτο σε συνδυασμό με τα αναγκαία έργα υποδομής αποδεικνύει το ενδιαφέρον της πολιτείας και αποτελεί πραγματική πολιτική υπέρ της υπαίθρου και της παποκέντρωσης.

  • 12 Οκτωβρίου 2025, 19:43 | Οικονομου

    Συμφωνώ με το προηγούμενο σχόλιο του κου ΦΡΥΔΑ, ότι ο ΕΝΦΙΑ συνετέλεσε στην ραγδαία ερημοποίηση της υπαίθρου, ιδίως των απομακρυσμένων από τα αστικά κέντρα οικισμών (ακόμη και τους θερινούς μήνες, όπου οι καταγόμενοι από τους οικισμούς περνούσαν τμήμα των διακοπών τους-πριν το 2014-) και επίσης ως προς την ανάγκη ρύθμισης της δήλωσης των ακινήτων που δεν δηλώθηκαν στο Ε9. Θα προσθέσω επιπλέον ότι ο ΕΝΦΙΑ αποτέλεσε το αίτιο σημαντικού αριθμού αποποιήσεων κληρονομιών, της εκμηδένησης των αγοραπωλήσεων ακινήτων και είσπραξης των σχετικών φόρων του Δημοσίου, αλλά και στην απώλεια εσόδων (Δημοτικών τελών, φόρων, τελών ύδρευσης) των ΟΤΑ. Το σημαντικότερο (οικονομικά) όλων, είναι η ραγδαία απαξίωση των επενδεδυμένων επί δεκαετίες κεφαλαίων στην ανέγερση και συντήρηση κατοικιών, που είτε κατεδαφίσθηκαν είτε έμειναν πλέον κενές, μη ηλεκτροδοτούμενες και χωρίς συντήρηση.

    Η επιβολή ΕΝΦΙΑ, στους μικρούς και απομακρυσμένους οικισμούς, ήταν απολύτως ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ, διότι εφαρμοζόταν με υποτιθέμενες εμπορικές αξίες, για ακίνητα που είχαν κληρονομηθεί και πληρωθεί φόροι πριν την επιβολή του, και χωρίς να υπάρχει δυνατότητα πώλησής τους, ΔΗΛΑΔΗ σε προφανή ΔΥΣΑΝΑΛΟΓΙΑ της ΦΟΡΟΔΟΤΙΚΗΣ ικανότητας των ιδιοκτητών τους.
    Δυστυχώς όμως σε καμμία απόφαση του ΣτΕ ή του Αρείου πάγου δεν περιελήφθηκε κάποια έστω και έμμεση αναφορά για το πρόβλημα αυτό.

    Βέβαια για να είμαστε και ακριβείς όταν αναφερόμαστε στα Ανώτατα Δικαστήρια δεν ζητήθηκε (από όσο γνωρίζω) ευθέως η κρίση τους για την σχετική αντισυνταγματικότητα (το πιθανότερο επειδή οι περισσότεροι φορολογούμενοι είτε πίστευαν ότι ο ΕΝΦΙΑ είναι προσωρινό μέτρο, είτε γιατί απλά δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να το κάνουν). Η κύρια ευθύνη των αποτελεσμάτων του ΕΝΦΙΑ βαραίνει την πολιτική ηγεσία που νομοθέτησε και διατήρησε από το 2014 τον φόρο αυτό(κατά βάση -οικονομικά- ουσιαστικά πρόκειται για τμηματική ετήσια αναγκαστική απαλλοτρίωση της περιουσίας χωρίς αποζημίωση).

  • 12 Οκτωβρίου 2025, 13:01 | ΓΚΑΒΑΡΔΙΝΑΣ ΔΙΟΝΥΣΗΣ

    Ο ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να καταργηθεί για το σύνολο της περιουσίας μέχρι 400000€ και όχι μόνο για την πρώτη κατοικία
    Υπάρχουν στα χωριά αποθήκες,χαρακτηρισμενα καταστηματα,χωράφια που πληρώνουμε ΕΝΦΙΑ. Θα πρέπει η διάταξη να αφορά στο σύνολο περιουσίας μέχρι της 400000€ που είναι δηλωμένη και να μην λέει πρώτη κατοικία

  • 11 Οκτωβρίου 2025, 08:13 | Ιωάννης Φρύδας

    Η ύπαιθρος της Ελλάδας οδηγείται στην πλήρη εγκατάλειψη. Βαθμιαία παύει να αποτελεί ζωτικό χώρο των Ελλήνων με ό,τι αυτό σημαίνει για το παρόν και το μέλλον της. Οι επιπτώσεις τεράστιες και ανυπολόγιστες. Ο ΕΝΦΙΑ συνετέλεσε κατά πολύ στην εγκατάλειψη. Πολλές ιδιοκτησίες ούτε που καταγράφηκαν στο κτηματολόγιο και η βασική αιτία ήταν ο ΕΝΦΙΑ. Είναι εθνικής σημασίας η δια νόμου κατάργησή του σε όλες τις κατοικίες της ερημωμένης υπαίθρου. Με ανάλογη πολιτική να δοθεί εκ νέου η δυνατότητα να καταγράψουν όσοι το επιθυμούν τις ιδιοκτησίες τους, που αναγκάστηκαν, κυρίως λόγω ΕΝΦΙΑ, να αποποιηθούν.

  • 10 Οκτωβρίου 2025, 01:55 | Οικονομου

    Για το άρθρο 10 (αφορά και τις δύο παραγράφους).
    -Μάλλον όπως είναι διατυπωμένο το κριτήριο της πρώτης κατοικίας, κάνει την διάταξη προβληματική.
    Διότι ο ΕΝΦΙΑ (του 2026) επιβάλλεται στα εμπράγματα δικαιώματα που υφίστανται την 1.1.2026 ενώ η Φορολογική Δήλωση Εισοδήματος που υποβλήθηκε ΕΜΠΡΟΘΕΣΜΑ δηλ. έως 15.07.2025 (έντυπα Ε1 και Ε2) αφορούν το διάστημα 1.1.2024-31.12.2024.
    Στο μεσοδιάστημα (έως 1.1.2026) τα ακίνητα μπορεί να έχουν αλλάξει ιδιοκτήτες (και ιδίως στα χωριά -λόγω ηλικίας- αρκετοί μπορεί να απεβίωσαν). Επιπλέον, άλλοι μπορεί να διέκοψαν την ηλεκτροδότηση ή και να κατεδάφισαν τις κατοικίες. Μάλλον πρέπει να βρείτε άλλο κριτήριο για την παροχή της έκπτωσης ΕΝΦΙΑ (και αντίστοιχα της απαλλαγής από 1.1.2027).

  • 9 Οκτωβρίου 2025, 10:04 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ Α

    Πρέπει να υπάρξει απαλλαγή για όλες τις οικίες και όχι μόνο για τις πρώτες κατοικίες
    Τα περισσότερα οικήματα είναι παλιές εγκαταλελειμένα χωρίς καμία εμπορική αξία, που υπάρχουν απλά και μόνο για να μην χαθούν οι πατρογονικές ρίζες. Τι να το κάνουν το σπίτι δηλ; Το βρήκαν από τους παλιότερους και απλά υπάρχει μέχρι να πέσει. Τουλάχιστον να ισχύσει για τους ορεινούς οικισμούς κάτω των 300 ατόμων η για όσα ακίνητα δηλώνονται κλειστά στο τελευταίο Ε2

  • 8 Οκτωβρίου 2025, 15:22 | Κωνσταντινος

    ΣΧΟΛΙΟ στο άρθρο 10 («Σταδιακή κατάργηση ΕΝΦΙΑ…κλπ»)-ΑΦΟΡΑ Ειδικά τους ΣΤΑΣΙΜΟΥΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ.
    Απαιτείται άμεση κατάργηση του ΕΝΦΙΑ σε ΟΛΕΣ τις κατοικίες (κύριες, δευτερεύουσες, εξοχικές) και στα βοηθητικά κτίσματα στους Στάσιμους Οικισμούς του άρθρου 21 Ν. 1337/1983, που αναφέρονται στην Υπουργική Απόφαση Αριθ. Γ. 35468/1417/21-6-1983 (ΦΕΚ292Δ΄12-7-1983) . Προκειμένου να αποφευχθεί η πλήρης ερημοποίηση των μικρών, ορεινών και απομακρυσμένων από τα αστικά κέντρα οικισμών.
    Από το 2010 η εικόνα των οικισμών σε ΠΑΡΑΜΕΘΟΡΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΚΑΙ ΣΤΑΣΙΜΟΥΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ είναι αυτή της πλήρους ερημοποίησης. Αρχικά ισοπεδόθηκαν τα παλιά λιθόκτιστα σπίτια και τα κάθε είδους βοηθητικά κτίσματα, κατόπιν διακόπηκε η ηλεκτροδότηση και συντήρηση των νεότερων -κλειστών πλέον- ακινήτων και ακολούθησε η πλήρης εγκατάλειψη της καλλιέργειας της γής και η σχεδόν δάσωσή της. Ταυτόχρονα εκμηδενίσθηκαν οι κάθε είδους συναλλαγές (πλην κληρονομιών) και οι εργασίες συντήρησης των ακινήτων των περιοχών αυτών, ενώ το Υπουργείο Οικονομικών χρησιμοποιεί πλασματικές τιμές για την επιβολή του ΕΝΦΙΑ (που είναι άγνωστο πως προέκυψαν, το 2021, αφού οι αγοραπωλησίες της περιόδου 2013-2020 είναι ανύπαρκτες -όπως προκύπτει από το Μητρώο αξιών του ίδιου Υπουργείου-).

  • 8 Οκτωβρίου 2025, 07:58 | Vasilieios Psaromatis

    Σωστά