- Πέρα από τον βασικό μισθό παρέχονται τα εξής επιδόματα και παροχές κατά μήνα:
α) Οικογενειακή παροχή, σύμφωνα με το άρθρο 15 του ν. 4354/2015 (Α’ 176).
β) Επίδομα ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας και επικινδυνότητας, λόγω της ιδιαίτερης φύσης των καθηκόντων των στελεχών των Σωμάτων Ασφαλείας και της επικινδυνότητας που απορρέει από την άσκησή τους, καθώς και της απασχόλησης χωρίς ωράριο εργασίας ή πέραν του ωραρίου εργασίας, οριζόμενο κατά βαθμό ως εξής:
| ΕΠΙΔΟΜΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ | |
| ΒΑΘΜΟΣ | ΠΟΣΟ ΣΕ € |
| ΑΡΧΗΓΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΙ | 490 |
| ΥΠΑΡΧΗΓΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΙ | 470 |
| ΑΝΤΙΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΙ | 460 |
| ΥΠΟΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΙ | 440 |
| ΤΑΞΙΑΡΧΟΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΙ | 435 |
| ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΙ | 425 |
| ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ ΥΠΟΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΙ | 415 |
| ΑΣΤΥΝΟΜΟΣ Α’ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΙ | 325 |
| ΑΣΤΥΝΟΜΟΣ Β’ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΙ | 260 |
| ΥΠΑΣΤΥΝΟΜΟΣ Α’ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΙ | 230 |
| ΥΠΑΣΤΥΝΟΜΟΣ Β’ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΙ | 220 |
| ΑΝΘΥΠΑΣΤΥΝΟΜΟΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΙ | 200 |
| ΑΡΧΙΦΥΛΑΚΑΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΙ | 190 |
| ΥΠΑΡΧΙΦΥΛΑΚΑΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΙ | 180 |
| ΑΣΤΥΦΥΛΑΚΑΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΙ ΚΑΙ ΛΙΜΕΝΟΦΥΛΑΚΑΣ | 155 |
| ΑΣΤΥΦΥΛΑΚΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΚΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΙΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ | 145 |
| ΕΙΔΙΚΟΙ ΦΡΟΥΡΟΙ/ΣΥΝΟΡΙΑΚΟΙ ΦΥΛΑΚΕΣ/ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ ΔΑΣΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ/ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ ΓΕΝΙΚΩΝ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ ΕΠΙ ΘΗΤΕΙΑ | 205 |
Το επίδομα της παρούσας προσαυξάνεται κατά εβδομήντα (70) ευρώ για τα στελέχη που είναι έγγαμα ή έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης χωρίς τέκνα και κατά εκατόν τριάντα (130) ευρώ για τα στελέχη που έχουν ένα ή περισσότερα τέκνα, τα οποία πληρούν τις προϋποθέσεις χορήγησης της οικογενειακής παροχής του άρθρου 15 του ν. 4354/2015. Σε περίπτωση συζύγων ή συμβιούντων που αμείβονται και οι δύο (2) με την παρούσα, η ως άνω προσαύξηση καταβάλλεται και στους δύο (2).
Το επίδομα της παρούσας καταβάλλεται υπό την προϋπόθεση ότι οι δικαιούχοι του προσφέρουν υπηρεσία με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση στα καθήκοντα και τις συνθήκες που δικαιολογούν την καταβολή του.
Σε περίπτωση απομάκρυνσης των στελεχών με απόσπαση, μετακίνηση, διάθεση ή εκπαιδευτική άδεια μεγαλύτερη των δύο (2) μηνών, από τα εν γένει καθήκοντα, τις θέσεις και τις συνθήκες που συνδέονται με την παροχή υπηρεσίας υπό την ιδιότητα του στελέχους και δικαιολογούν τη χορήγηση του επιδόματος της παρούσας, διακόπτεται ισοχρόνως και η καταβολή του, με βεβαίωση του οικείου προϊσταμένου.
γ) Επίδομα θέσης ευθύνης, οριζόμενο κατά βαθμό ως εξής:
| ΕΠΙΔΟΜΑ ΘΕΣΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΩΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ | ||
| ΒΑΘΜΟΣ | ΠΟΣΟ ΣΕ € | |
| ΑΡΧΗΓΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΙ | 600 | |
| ΥΠΑΡΧΗΓΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΙ | 500 | |
| ΑΝΤΙΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΙ | 400 | |
| ΥΠΟΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΙ | 350 | |
| ΤΑΞΙΑΡΧΟΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΙ | 300 | |
| ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΙ | 200 | |
| ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ ΥΠΟΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΙ | 150 | |
| ΑΣΤΥΝΟΜΟΣ Α’ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΙ | 100 | |
Προϋπόθεση για τη χορήγηση του επιδόματος της παρούσας είναι η πραγματική άσκηση των καθηκόντων όλων των ανωτέρω.
δ) Στα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, που υπηρετούν σε συγκεκριμένες θέσεις διοίκησης, όπως αυτές καθορίζονται με απόφαση του καθ’ ύλην αρμόδιου Υπουργού, κατόπιν εισήγησης του Αρχηγού κάθε Σώματος, καταβάλλεται επίδομα διοίκησης. Η ετήσια δαπάνη για την καταβολή του επιδόματος δεν δύναται να υπερβαίνει το ποσό των δύο εκατομμυρίων πεντακοσίων χιλιάδων (2.500.000) ευρώ για τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, το ποσό του ενός εκατομμυρίου (1.000.000) ευρώ για τα στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος και το ποσό των εξακοσίων χιλιάδων (600.000) ευρώ για τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.
Το επίδομα της παρούσας καταβάλλεται υπό την προϋπόθεση ότι οι δικαιούχοι τελούν σε πλήρη και αποκλειστική απασχόληση στα καθήκοντα και υπό τις συνθήκες που δικαιολογούν την καταβολή του.
Σε περίπτωση απομάκρυνσης των στελεχών από την άσκηση των καθηκόντων, λόγω απόσπασης, μετακίνησης, διάθεσης ή λήψης εκπαιδευτικής ή αναρρωτικής άδειας διάρκειας άνω του ενός (1) μηνός, η καταβολή του επιδόματος της παρούσας διακόπτεται ισοχρόνως, κατόπιν σχετικής βεβαίωσης του Αρχηγού εκάστου Σώματος ή άλλου εξουσιοδοτημένου οργάνου.
ε) εα) Στο προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας, το οποίο λόγω της ιδιοτυπίας των συνθηκών αποδεδειγμένα εργάζεται πέραν των πέντε (5) ημερών την εβδομάδα, χορηγείται ειδική αποζημίωση, η οποία ανέρχεται στο ποσό των σαράντα έξι (46) ευρώ για κάθε επιπλέον ημέρα απασχόλησης.
εβ) Στο προσωπικό της υποπερ. εα) που αποδεδειγμένα εργάζεται κατά τις νυκτερινές ώρες, χορηγείται ειδική αποζημίωση, η οποία ανέρχεται στο ποσό των τριών ευρώ και τριάντα τριών λεπτών (3,33) ανά ώρα νυχτερινής απασχόλησης.
εγ) Σε περίπτωση απομάκρυνσης των στελεχών, λόγω απόσπασης, μετακίνησης, διάθεσης ή εκπαιδευτικής ή αναρρωτικής άδειας μεγαλύτερης των δύο (2) μηνών από τα καθήκοντα, τις θέσεις και τις συνθήκες, οι οποίες δικαιολογούν τη χορήγηση των αποζημιώσεων των υποπερ. εα) και εβ), διακόπτεται ισοχρόνως και η καταβολή τους με βεβαίωση του οικείου προϊσταμένου.
εδ) Στο προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας που αποσπάται ή διατίθεται ως προσωπικό ασφαλείας σε γραφεία μελών της Κυβέρνησης, Υφυπουργών, Γενικών και Ειδικών Γραμματέων, καθώς και στο αστυνομικό προσωπικό της Διεύθυνσης Προστασίας του Προέδρου της Δημοκρατίας, που ασκεί καθήκοντα ασφαλείας, καταβάλλονται οι ειδικές αποζημιώσεις των υποπερ. εα) και εβ) και υπερωριακή αποζημίωση σύμφωνα με την παρ. Γ.2 του άρθρου 20 του ν. 4354/2015.
Αν το προσωπικό του προηγούμενου εδαφίου εκτελεί διοικητικά καθήκοντα στα ως άνω γραφεία, δικαιούται υπερωριακή αποζημίωση σύμφωνα με την παρ. Α.2 του άρθρου 20 του ν. 4354/2015.
εε) Οι ειδικές αποζημιώσεις των υποπερ. εα) και εβ) καταβάλλονται και στους μαθητές των σχολών της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, κατά τη διάρκεια της πρακτικής τους εκπαίδευσης, με τους όρους και τις προϋποθέσεις που ισχύουν για το λοιπό ένστολο προσωπικό τους.
στ) Στα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας που υπηρετούν εντός των γεωγραφικών ορίων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου και του πρώην νομού Δωδεκανήσου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου χορηγείται μηνιαίο επίδομα ύψους εκατόν τριάντα (130) ευρώ. Το επίδομα της παρούσας περίπτωσης χορηγείται και στα στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής που υπηρετούν στις Λιμενικές Αρχές Οθωνών, Σαγιάδας και Σκύρου και στα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας που υπηρετούν στα εγγύτερα τμήματα και σταθμούς προς τα σύνορα της ηπειρωτικής μεθορίου (Ηπείρου, Μακεδονίας και Θράκης).
Το επίδομα αυτό καταβάλλεται υπό την προϋπόθεση ότι οι δικαιούχοι προσφέρουν υπηρεσία με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση στην υπηρεσία της περιοχής που δικαιολογεί την καταβολή του και για όσο διάστημα οι υπάλληλοι τελούν σε άδεια.
Σε περίπτωση απομάκρυνσης των στελεχών, για οποιονδήποτε λόγο, όπως μετάθεση, απόσπαση, μετακίνηση, διάθεση, από την περιοχή η οποία δικαιολογεί τη χορήγηση του επιδόματος της παρούσας, διακόπτεται ισοχρόνως η καταβολή του με βεβαίωση του οικείου Προϊσταμένου.
ζ) Τα επιδόματα αναπηρίας και κινδύνου (όπως πτητικό, πτώσεως αλεξιπτωτιστών, καταδυτικό, υποβρύχιων καταστροφέων, δυτών, Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας, Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών, Μονάδων Αποκατάστασης Τάξης, εξουδετερωτών βομβών και εκρηκτικών μηχανισμών, συνοδών σκύλων που χρησιμοποιούνται για την ανίχνευση εκρηκτικών υλών και άλλων ελέγχων, υπηρεσίας γραφείου λόγω παθήματος κατά την εκτέλεση διατεταγμένης υπηρεσίας και ένεκα αυτής, κλιμακίου ειδικών αποστολών Λιμενικού Σώματος), που παρέχονται στα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας, εξακολουθούν να καταβάλλονται, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις..
η) Στο αστυνομικό προσωπικό που υπηρετεί στα Αστυνομικά Τμήματα Κακαβιάς και Κρυσταλλοπηγής καταβάλλεται το ειδικό μηνιαίο επίδομα μετακίνησης της παρ. 4 του άρθρου 10 του ν. 3103/2003 (Α’ 23).
θ) Στα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας χορηγείται ειδική μηνιαία αποζημίωση.
ι) Στο διδακτικό και εκπαιδευτικό προσωπικό των παραγωγικών σχολών και των κέντρων εκπαίδευσης των Σωμάτων Ασφαλείας καταβάλλεται αποζημίωση, σύμφωνα με την απόφαση της παρ. 7 του άρθρου 33.
ια) Το πυροσβεστικό προσωπικό γενικών καθηκόντων, οι πυροσβέστες δασικών επιχειρήσεων και οι Πυροσβέστες Γενικών Καθηκόντων Επί Θητεία για την κάλυψη των αυξημένων επιχειρησιακών αναγκών δασοπυρόσβεσης καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και εφόσον η κατηγορία κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς ορίζεται ως υψηλή (3), πολύ υψηλή (4) ή κατάσταση συναγερμού (5) στα γεωγραφικά όρια της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης όπου ανήκει, δύναται να διατίθεται για εκτέλεση πρόσθετης υπηρεσίας για περιπολία, εφόσον το επιθυμεί, κατόπιν έγκρισης του οικείου Διοικητή, μέχρι τέσσερα (4) οκτάωρα τον μήνα, πέραν του προβλεπόμενου ωραρίου εργασίας, με την καταβολή αποζημίωσης. Η εν λόγω αποζημίωση ορίζεται στο ύψος που προβλέπεται για την πέραν του πενθημέρου εργασία του προσωπικού αυτού, προσαυξημένη κατά είκοσι τοις εκατό (20%) και χορηγείται με τις ίδιες προϋποθέσεις. Σε κάθε περίπτωση, το ως άνω προσωπικό δύναται να εκτελεί έως δεκαέξι (16) επιπλέον οκτάωρα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
ιβ) Στο προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, το οποίο απασχολείται αποδεδειγμένα, κατόπιν απόφασης του κατά περίπτωση αρμόδιου οργάνου, σε μέτρα τάξης, ασφάλειας και τροχαίας για τη διεξαγωγή εγχώριων αθλητικών συναντήσεων επαγγελματικής κατηγορίας ποδοσφαίρου ανδρών πρωταθλήματος Α΄ Εθνικής – Super League 1, και επίσημων διεθνών διασυλλογικών αθλητικών συναντήσεων ποδοσφαίρου ανδρών χορηγείται ειδική αποζημίωση. Η ίδια αποζημίωση χορηγείται στο ως άνω προσωπικό, το οποίο απασχολείται αποδεδειγμένα σε μέτρα τάξης, ασφάλειας και τροχαίας για τη διεξαγωγή εγχώριων αθλητικών συναντήσεων επαγγελματικών κατηγοριών και κυπέλλου Ελλάδος ποδοσφαίρου, καλαθοσφαίρισης, πετοσφαίρισης, χειροσφαίρισης και υδατοσφαίρισης, διεθνών διασυλλογικών αθλητικών συναντήσεων καλαθοσφαίρισης, πετοσφαίρισης, χειροσφαίρισης και υδατοσφαίρισης και διεθνών αθλητικών συναντήσεων εθνικών ομάδων ποδοσφαίρου, καλαθοσφαίρισης, πετοσφαίρισης, χειροσφαίρισης και υδατοσφαίρισης, με την προϋπόθεση ότι ο βαθμός επικινδυνότητάς τους απαιτεί την ανάπτυξη έντονων αστυνομικών μέτρων. Η αποζημίωση αυτή ανέρχεται στο ποσό των τριάντα (30) ευρώ για κάθε ημέρα απασχόλησης και η αμοιβή χορηγείται μέχρι του ορίου των ογδόντα τριών χιλιάδων τριακοσίων (83.300) συνολικά ημερών απασχόλησης, ετησίως. Το ετήσιο ποσό των πιστώσεων για την ως άνω ειδική αποζημίωση δεν μπορεί να υπερβαίνει τα δύο εκατομμύρια πεντακόσιες χιλιάδες (2.500.000) ευρώ. Για την καταβολή της ως άνω αποζημίωσης υποβάλλονται στη Διεύθυνση Εκκαθάρισης Μισθοδοσίας της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών και Επιτελικού Σχεδιασμού του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, στο τέλος κάθε μήνα ονομαστικές καταστάσεις με τα απαραίτητα στοιχεία της πραγματοποιηθείσας ως άνω απασχόλησης, σύμφωνα με τα τηρούμενα υπηρεσιακά βιβλία, υπογεγραμμένες από τον προϊστάμενο της οικείας υπηρεσίας.
2. α) Στους Δόκιμους Υπαστυνόμους και αντίστοιχους των Σωμάτων Ασφαλείας και στους Δόκιμους Αστυφύλακες και αντίστοιχους των Σωμάτων Ασφαλείας, πέραν των οριζόμενων στις περ. α), β) και γ) αντίστοιχα της παρ. 1 του άρθρου 23, καταβάλλεται η οικογενειακή παροχή σύμφωνα με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις. Ειδικά για τους μαθητές των παραγωγικών σχολών του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής εφαρμόζεται και η υπ’ αρ. 2822.10/20519/16.3.2018 κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής «Καθορισμός ύψους, δικαιούχων, όρων και προϋποθέσεων χορήγησης επιδομάτων κινδύνου και ειδικών αποζημιώσεων που καταβάλλονται σε κατηγορίες προσωπικού Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ» (Β’ 1056), καθώς και κάθε όμοια απόφαση που εκδίδεται κατ΄ εξουσιοδότηση της παρ. 5 του άρθρου 33 του παρόντος. Στους Δόκιμους Υπαστυνόμους και αντίστοιχους του Πυροσβεστικού Σώματος και τους Δόκιμους Αστυφύλακες και αντίστοιχους του Πυροσβεστικού Σώματος καταβάλλονται κατά περίπτωση και σύμφωνα με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις χορήγησης και οι αποζημιώσεις των υποπερ. εα) και εβ) της περ. ε) της παρ. 1.
β) Στους τελούντες σε κατάσταση μόνιμης διαθεσιμότητας καταβάλλονται κατά περίπτωση και σύμφωνα με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις χορήγησης, πέραν του βασικού μισθού, μόνο η οικογενειακή παροχή της περ. α) της παρ. 1 και το επίδομα της περ. ζ) της παρ. 1.





Άρθρο 24 – «Επιδόματα και αποζημιώσεις»
α.-Προτείνεται η προσαρμογή του επιδόματος ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας και επικινδυνότητας στα επίπεδα που ισχύουν για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Οι λόγοι οι οποίοι είχαν προβληθεί προκειμένου να αιτιολογηθεί αυτή η διαφορά (ύψους 60 ευρώ) έχουν εκλείψει πλέον .Σημειωτέον ,δε, πως η Π.Ο.ΑΞΙ.Α έχει ήδη προσφύγει στο ανάλογο δικαστικό όργανο προκειμένου να προσβάλει τη διαφοροποίηση αυτή και εκκρεμεί η συζήτηση της αγωγής.
Οι αστυνομικοί υπηρετούν κάτω από εξαιρετικά απαιτητικές και επικίνδυνες συνθήκες, με διαρκή επιχειρησιακή ετοιμότητα και έκθεση σε κίνδυνο, στοιχεία που επιβάλλουν δίκαιη και ανάλογη αποζημίωση.
Η εναρμόνιση αυτή συνιστά πράξη σεβασμού και αναγνώρισης του έργου των στελεχών των Σωμάτων Ασφαλείας.
Πέραν της οικονομικής διάστασης, η εξίσωση αυτή θα ενισχύσει το αίσθημα δικαιοσύνης, επαγγελματικής ασφάλειας και ηθικής επιβράβευσης, αποτρέποντας το φαινόμενο άνισης μεταχείρισης μεταξύ υπηρεσιών που λειτουργούν υπό παρόμοιες συνθήκες επικινδυνότητας και επιχειρησιακής πίεσης.
β.- Προτείνεται όπως τροποποιηθεί το εδάφιο (στ) της παρ.1 του άρθρου 24 «Επιδόματα και αποζημιώσεις» ώστε όλοι οι αστυνομικοί που υπηρετούν στις Π.Ε Ροδόπης, Ξάνθης & Δράμας, ένεκα του γεγονότος ότι στην γεωγραφική περιοχή αυτών υπάρχουν χερσαία σύνορα, να δικαιούνται και αυτοί του μηνιαίου επιδόματος ύψους εκατόν τριάντα (130) ευρώ, κατ’ ανάλογη εφαρμογή όπως και των αστυνομικών της Π.Ε. Έβρου. Σημειώνεται ότι το επίδομα παραμεθορίου λαμβάνεται από τους υπαλλήλους του ευρύτερου δημόσιου τομέα και των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου που υπηρετούν στις Περιφερειακές Ενότητες Ροδόπης , Ξάνθης και Δράμας σε όλη την εδαφική περιφέρεια των ανωτέρω.
Θα πρέπει να εξεταστεί η θέσπιση επιδόματος για τους κατόχους μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων στα Σώματα Ασφαλείας, αφενός ως μέτρο αναγνώρισης των επιστημονικών προσόντων τους και αφετέρου ως κίνητρο παραμονής τους σε αυτά.
Η ρύθμιση αυτή θα ευθυγραμμιζόταν με την αρχή της ίσης μεταχείρισης, δεδομένου ότι στο ισχύον μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων αναγνωρίζεται επίδομα για την κατοχή μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων (βλ. και άρθρο 45 προτεινόμενου ν/σ).
Αντίθετα, στο προτεινόμενο νέο μισθολόγιο των Σωμάτων Ασφαλείας δεν προβλέπεται ανάλογη αναγνώριση, γεγονός που οδηγεί σε άνιση μεταχείριση σε σχέση με τους υπάλληλους του Δημοσίου.
Ιδιαίτερα για τους Αξιωματικούς Ειδικότητας, οι οποίοι κατατάσσονται με προϋπόθεση την κατοχή πανεπιστημιακού και μεταπτυχιακού ή/και διδακτορικού τίτλου σπουδών, η απουσία μισθολογικής αναγνώρισης των προσόντων αυτών –μέσω ένταξης σε Μισθολογικό Κλιμάκιο αντίστοιχο της επιστημονικής τους κατάρτισης– οδηγεί σε ουσιαστική υποτίμηση της επιστημονικής τους κατάρτισης και της αντίστοιχης επαγγελματικής συμβολής τους στα Σώματα Ασφαλείας.
Προτείνεται η θέσπιση επιδόματος ή η μισθολογική αναγνώριση των πανεπιστημιακών, μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων σπουδών, με σκοπό την αποκατάσταση της θεσμικής ισορροπίας και την ενίσχυση της παραμονής στελεχών υψηλής επιστημονικής κατάρτισης στα Σώματα Ασφαλείας.
-Με τον Ν.4472/2017, άρθρο 127 δόθηκε μηνιαίο επίδομα 100 ευρώ στα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας που υπηρετούν στην Π.Ε. Έβρου, και σε Λέσβο, Χίο, Δωδεκάνησα και Σαμοθράκη. Με μεταγενέστερη νομοθετική ρύθμιση το ποσό αυτό θεσπίστηκε στα 130 ευρώ όπως ισχύει μέχρι σήμερα. Δυστυχώς το νέο σχέδιο νόμου δεν προβλέπει την χορήγηση του εν λόγω επιδόματος σε όλη την Π.Ε. Φλώρινας αλλά σε όσους αστυνομικούς αποφασίσει ο Αρχηγός του Σώματος. Η Π.Ε. Φλώρινας από το 1990 έχει χαρακτηριστεί και με Νόμο παραμεθόριος στο σύνολό του, συνορεύει με δύο χώρες (Αλβανία και Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας) και έχει δύο πύλες εισόδου. Επίσης η Π.Ε. Φλώρινας βρίσκεται σε στάδιο απολιγνιτοποίησης με ότι αυτό συνεπάγεται στην τοπική κοινωνία. Για όλους τους παραπάνω και πολλούς άλλους λόγους προτείνουμε όπως στο άρθρο 24 παρ. στ συμπεριληφθούν όλα τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας που υπηρετούν στην Π.Ε. Φλώρινας ως δικαιούχοι του μηνιαίου επιδόματος των 130 ευρώ.
-Εξαίρεση του επιδόματος νυχτερινής απασχόλησης και εργασίας πέραν του πενθημέρου από οποιαδήποτε φορολογία. Υποτίθεται ότι είναι αποζημίωση για ανθυγιεινή ή πέραν του προβλεπόμενου και υποχρεωτικού εργασία, δεν μπορεί η αποζημίωση αυτή να είναι φορολογητέα καθ’ οποιονδήποτε τρόπο. Σε περίπτωση που φορολογείται θα πρέπει να έχει ανταπόδοση στις συντάξιμες αποδοχές. Επίσης από το 2004 η αποζημίωση για την εργασία πέραν του πενθημέρου παραμένει ίδια στα 46 ευρώ, αν λάβουμε υπόψη τα οικονομικά δεδομένα του τότε και του τώρα είναι αδιανόητο να μην έχει αυξηθεί τόσα χρόνια.
-Τέλος η εργασία κατά τις επίσημες αργίες του κράτους να αποζημιώνεται τουλάχιστον με το ποσό της εργασίας πέραν του πενθημέρου.
-Αύξηση του επιδόματος τέκνων. Ειδικά το συγκεκριμένο επίδομα που θεσπίστηκε και χορηγείται, ως μέτρο κατά του δημογραφικού προβλήματος, πρέπει να αυξηθεί περαιτέρω και πολύ για να αποτελέσει πραγματικό κίνητρο για μια οικογένεια για να κάνει παιδιά
Ζητούμε την εξέταση των ανωτέρω προτάσεών μας και ενσωμάτωσή τους στο τελικό σχέδιο νόμου.
• Άρθρο 24 Επιδόματα και αποζημιώσεις
1.β. Να εξισωθεί πλήρως με αυτό των Ε.Δ., δηλαδή 60€ παραπάνω σε κάθε κατηγορία
1.γ. Το επίδομα θέσης ευθύνης να τροποποιηθεί ως εξής:
ΥΠΑΡΧΗΓΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΙ (ΥΠΑΡΧΗΓΟΣ) 550€
ΑΝΤΙΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΙ 500€
ΥΠΟΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΙ 450€
ΤΑΞΙΑΡΧΟΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΙ (ΑΡΧΙΠΥΡΑΡΧΟΣ) 400€
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΙ (ΠΥΡΑΡΧΟΣ) 350€
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ ΥΠΟΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΙ (ΑΝΤΙΠΥΡΑΡΧΟΣ) 300€
ΑΣΤΥΝΟΜΟΣ Α’ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΙ (ΕΠΙΠΥΡΑΓΟΣ) 250€
ΑΣΤΥΝΟΜΟΣ Β’ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΙ (ΠΥΡΑΓΟΣ) 200€
ΥΠΑΣΤΥΝΟΜΟΣ Α’ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΙ (ΥΠΟΠΥΡΑΓΟΣ) 150€
ΥΠΑΣΤΥΝΟΜΟΣ Β’ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΙ (ΑΝΘΥΠΟΠΥΡΑΓΟΣ) 100€
ΑΝΘΥΠΑΣΤΥΝΟΜΟΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΙ (ΠΥΡΟΝΟΜΟΣ) 200€
ΑΡΧΙΦΥΛΑΚΑΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΙ (ΑΡΧΙΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗΣ) 150€
ΥΠΑΡΧΙΦΥΛΑΚΑΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΙ (ΥΠΑΡΧΙΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗΣ) 100€
(Παρά την ανωτέρω πρότασή μας το σωστό είναι να αμείβεται η θέση ευθύνης ανεξαρτήτου βαθμού του υπαλλήλου και όχι ο βαθμός αυτού που εκτελεί τα συγκεκριμένα καθήκοντα)
εα. Η αποζημίωση να ανέλθει από σαράντα έξι (46) ευρώ σε εξήντα (60).
στ. Όπως προστεθούν και τα Στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος.
ια. Όπως προστεθεί κατηγορία κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς δύο (2).
Τα τέσσερα (4) οχτάωρα όπως αυξηθούν σε έξι (6) ανά μήνα.
Η προσαύξηση να ανέλθει από 20% σε 30%.
Τα δεκαέξι (16) επιπλέον οκτάωρα όπως αυξηθούν σε είκοσι τέσσερα (24).
ιβ. Όπως προστεθεί και το προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος.
θα πρέπει να εξεταστεί η θέσπιση επιδόματος για τους κατόχους μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων στα Σώματα Ασφαλείας, ως μέτρο αναγνώρισης των επιστημονικών προσόντων και κίνητρο παραμονής των στελεχών με εξειδίκευση.
Στο ισχύον μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων αναγνωρίζεται επίδομα για την κατοχή μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων. Αντίθετα, στο προτεινόμενο νέο μισθολόγιο των Σωμάτων Ασφαλείας δεν προβλέπεται ανάλογη αναγνώριση, γεγονός που οδηγεί σε άνιση μεταχείριση σε σχέση με τους υπάλληλους του Δημοσίου.
Ιδιαίτερα για τους Αξιωματικούς Ειδικότητας, οι οποίοι κατατάσσονται με προϋπόθεση την κατοχή πανεπιστημιακού και μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών, η απουσία μισθολογικής αναγνώρισης των προσόντων αυτών –μέσω ένταξης σε Μισθολογικό Κλιμάκιο αντίστοιχο της επιστημονικής τους κατάρτισης– οδηγεί σε ουσιαστική υποτίμηση της επιστημονικής τους επάρκειας και της επαγγελματικής τους συμβολής στα Σώματα Ασφαλείας.
Προτείνεται η θέσπιση επιδόματος ή η μισθολογική αναγνώριση των πανεπιστημιακών, μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων σπουδών, με σκοπό την αποκατάσταση της θεσμικής ισορροπίας και την ενίσχυση της παραμονής στελεχών υψηλής επιστημονικής κατάρτισης στα Σώματα Ασφαλείας.
θα πρέπει να εξεταστεί η θέσπιση επιδόματος για τους κατόχους μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων στα Σώματα Ασφαλείας, ως μέτρο αναγνώρισης των επιστημονικών προσόντων και κίνητρο παραμονής των στελεχών με εξειδίκευση.
Η ρύθμιση αυτή θα ευθυγραμμιζόταν με την αρχή της ίσης μεταχείρισης, δεδομένου ότι στο ισχύον μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων αναγνωρίζεται επίδομα για την κατοχή μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων. Αντίθετα, στο προτεινόμενο νέο μισθολόγιο των Σωμάτων Ασφαλείας δεν προβλέπεται ανάλογη αναγνώριση, γεγονός που οδηγεί σε άνιση μεταχείριση σε σχέση με τους υπάλληλους του Δημοσίου.
Ιδιαίτερα για τους Αξιωματικούς Ειδικότητας, οι οποίοι κατατάσσονται με προϋπόθεση την κατοχή πανεπιστημιακού και μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών, η απουσία μισθολογικής αναγνώρισης των προσόντων αυτών –μέσω ένταξης σε Μισθολογικό Κλιμάκιο αντίστοιχο της επιστημονικής τους κατάρτισης– οδηγεί σε ουσιαστική υποτίμηση της επιστημονικής τους επάρκειας και της επαγγελματικής τους συμβολής στα Σώματα Ασφαλείας.
Προτείνεται η θέσπιση επιδόματος ή η μισθολογική αναγνώριση των πανεπιστημιακών, μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων σπουδών, με σκοπό την αποκατάσταση της θεσμικής ισορροπίας και την ενίσχυση της παραμονής στελεχών υψηλής επιστημονικής κατάρτισης στα Σώματα Ασφαλείας.
Ως προς το επίδομα Διοίκησης πρέπει το επίδομα να εξαρτάται από το επίπεδο της Υπηρεσίας και να μην επηρεάζεται από τον βαθμό του Διοικητή. Επίσης το ύψος του επιδόματος πρέπει να είναι ανάλογο και των ευθυνών και υποχρεώσεων που απορρέουν από τις συγκεκριμένες θέσεις Διοίκησης, οι οποίες είναι σημαντικότατες και με ιδιαίτερο ειδικό βάρος. Το ύψος του επιδόματος πρέπει να είναι σημαντικά μεγαλύτερο από το αντίστοιχο επίδομα που χορηγείται στον υπόλοιπο Δημόσιο Τομέα ώστε να αναγνωριστεί και εμπράκτως από την Πολιτεία η ιδιαιτερότητα και η βαρύτητα κάλυψης αυτών των θέσεων Διοίκησης αλλά και για να υπάρχει μία ανταμοιβή για τις υπέρογκες απαιτήσεις των συγκεκριμένων θέσεων (ενδεικτικά αναφέρονται τα εξής: 24/7 υπηρεσία καθόσον το τηλέφωνο δεν απενεργοποιείται ποτέ και συχνά μετάβαση στην Υπηρεσία απογευματινές ή βράδυ σε ώρες για να επιληφθεί περιστατικών και συμβάντων, ευθύνη για οτιδήποτε προκύψει στην Υπηρεσία κλπ) Τέλος να σημειώσω ότι η κάλυψη της θέσης του Διοικητή μιας Υπηρεσίας από μόνη της «γεννάει» επιπλέον έξοδα σε όποιον την κατέχει για λόγους είτε Υπηρεσιακούς είτε κοινωνικούς κλπ οπότε πρέπει να υπάρξει και υπό αυτή την οπτική γωνία υποστήριξη στο έργο του.
Το επίδομα παραμεθορίου να δοθεί και στους μόνιμους πυροσβεστικούς υπαλλήλους ( Ν. Ροδόπης ) Το λαμβάνουν οι Εποχικοί Πυροσβέστες και οι Π.Π.Υ και όχι οι μόνιμοι.Αυτη η αδικια και η ανισοτητα ειδικα στις χρηματικες απολαβες των πυροσβεστικων υπαλληλων θα πρεπει να σταματησει. Ειναι το λιγοτερο απο αυτα που πρεπει να γινουν αμεσα. Επισης θα πρεπει επιτελους να δωθουν επιδοματα επικινδυνοτητας και βαρεα και ανθυγιεινά σε ολους. Εργαζομαστε ολοι υπο τις πιο αντιξοες και επικινδυνες συνθηκες χωρις να εχουμε τις απολαβες που πρεπει ή χωρις να εχουμε τις ιδιες απολαβες ολοι οι υπαλληλοι ειδικα στην περιπτωση των μονιμων πυροσβεστικων υπαλληλων οι οποιοι εμπλεκονται και ενεργουν σε παδης φυσεως συμβαντα. Να θυμισουμε πως, κατα την καλοκαιρινη περιοδο που οι θερμοκρασιες ξεπερνουσαν τους 40 βαθμους ενω για ολους τους εργαζόμενους υπηρχε μετρο να μην εργαζονται για συγκεκριμεμο χρονικο διαστημα εντος της ημερας, την ιδια στιγμη, για το ιδιο χρονικο διαστημα οι πυροσβεστες επιχειρουσαμε σε συμβαντα ή εκτελουσαμε 24ωρα περιπολικα χωρις να υπαρχει καποια αποζημιωση ή εξτρα οικονομικη παροχη για το οτι εργαζομασταν σε συνθηκες που οι υπολοιποι καλουνταν να μην εργαστουν γιατι δεν ηταν ασφαλες για την υγεια τους. Και οχι μονο δεν εργαζονταν αλλα υπηρχε και προστιμο σε οσους ωθουσαν τους υπαλληλους να εργαστουν υπο αυτες τις συνθηκες. Ειναι πολλα λοιπον αυτα τα οποια θα πρεπει επιτελους να χορηγηθουν στους πυροσβεστικους υπαλληλους οπως η πληρωμη της εργασιακης υπερωριας, τα βαρεα κ ανθυγιεινά, το επιδομα επικινδυνοτητας αλλα κυριως να γινει αμεσα η χορήγηση του επιδοματος παραμεθοριου και να το λαβουν ολοι οι πυροσβεστικοι υπαλληλοι(Ν. Ροδοπης) οπως το λαμβανουν ηδη οι ΠΠΥ και εποχικοι πυροσβεστες. Να σταματησει αυτη η αδικια
Σε ό,τι αφορά το επίδομα διοίκησης, θα πρέπει να τροποποιηθεί η περ. (δ) της παρ. 1 του άρθρου 24 και να προσδιορισθούν επακριβώς και όχι με υπουργική απόφαση τα δικαιούχα πρόσωπα.
Το εν λόγω επίδομα θα πρέπει να καταβάλλεται σε όλα τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας που, ανεξαρτήτως βαθμού και προέλευσης, ασκούν διοίκηση υπηρεσίας, τα οποία, πέραν της αυξημένης ευθύνης τους για τη σύννομη και αποτελεσματική διαχείριση των πάσης φύσεως αστυνομικών ζητημάτων της περιοχής αρμοδιότητάς τους, έχουν και την υποχρέωση, με βάση τις διατάξεις του Π.Δ/τος 141/1991, να μεταβαίνουν αμέσως και να επιλαμβάνονται προσωπικά, ακόμη και μετά την πάροδο του ημερήσιου ωραρίου εργασίας τους, τόσο σε σοβαρά αδικήματα και συμβάντα όσο και σε οποιαδήποτε άλλα αδικήματα και συμβάντα τα οποία απαιτούν την παρουσία ανακριτικού υπαλλήλου και δεν έχει ορισθεί σε υπηρεσία αστυνομικός μ’ αυτήν την ιδιότητα (ενδεικτικά αναφέρονται οι διατάξεις του άρθρου 25 παρ. 2 εδάφ. (δ) και 3 του ως άνω Π.Δ/τος για τη σχετική υποχρέωση των διοικητών των Αστυνομικών Τμημάτων, του άρθρου 26 παρ. 2 εδάφ. (η) και 3 του ίδιου Π.Δ/τος για τη σχετική υποχρέωση των διοικητών των Τμημάτων Ασφαλείας, του άρθρου 28 παρ. 2 εδάφ. (ζ) και 3 του ως άνω Π.Δ/τος για τη σχετική υποχρέωση των διοικητών των Τμημάτων Τροχαίας και του άρθρου 32 παρ. 2 εδάφ. (ι) του αυτού Π.Δ/τος για τη σχετική υποχρέωση των διοικητών των Αστυνομικών Σταθμών).
Εφόσον δεν γίνει δεκτή η παραπάνω πρόταση, θα πρέπει με την προαναφερόμενη διάταξη του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου να καθορισθούν τα κριτήρια βάσει των οποίων θα προσδιορίζονται τα στελέχη που δικαιούνται του επιδόματος διοίκησης. Στα εν λόγω κριτήρια θα πρέπει να συμπεριληφθούν, όχι μόνο ο αριθμός και η σοβαρότητα των υποθέσεων που καλείται να διαχειριστεί η υπηρεσία, αλλά και η εποχικότητα των αυξημένων υπηρεσιακών αναγκών, η μη ύπαρξη στην υπηρεσία ετέρου αξιωματικού παρόλο που προβλέπεται από τη σχετική κατανομή των οργανικών θέσεων, η μη ύπαρξη επαρκούς αριθμού ανακριτικών υπαλλήλων για την κάλυψη της θέσης του αξιωματικού υπηρεσίας σε εικοσιτετράωρη βάση, κ.λπ.
Πραγματικα απιστευτο, οι περιοχες που εχουν χαρακτηριστει ως προβληματικες τυπου Α και Β στις οποιες απο το 1999 οι υπολοιποι δημοσιοι υπαλληλοι λαμβανουν το αντιστοιχο επιδομα παραμεθοριου ως γνωστον, εχουν καθορισμενα κριτηρια. Ανακοινωσατε οτι θα δωσετε επιδομα παραμεθοριου ,αλλα οχι συμφωνα με τις περιοχες οπως εχουν χαρακτηριστει απο ολες τις κυβερνησεις, αναφεροντας οτι σε μια περιοχη προβληματικη οπου εσεις επιθυμειτε. Χαρακτηριστικο παραδειγμα η Θεσπρωτια, η οποια ουτως η αλλως δε δικαιουται σε ολο το γεωγραφικο της μερος επιδομα παραμεθοριου,ομως ειναι καθορισμενο σε ποιες περιοχες δικαιουται, τωρα ανακοινωσατε μονο δυο σταθμους κ ενα τμημα αστυνομικο σε ενα μερος μονο, ενω ολοι οι υπολοιποι δημοσιοι υπαλληλοι στην πολη της Ηγουμενιτσας με αποσταση μικροτερη των 20 χιλιομετρων σε ευθεια γραμμη απο τα συνορα λαμβανουν απο το 1999 το επιδομα παραμεθοριου. Ακομα και μεσα στη Διευθυνση Αστυνομιας Θεσπρωτιας οι πολιτικοι υπαλληλοι λαμβανουν το επιδομα. Δε τιθεται δημοσιονομικο προβλημα οικονομικο για περιπου 300 αστυνομικους, ειναι ενα ποσο πολυ μικρο για τον προυπολογισμο. Πρεπει να το ξαναδειτε πραγματικα αυτο το θεμα, ειναι εντελως τρελο αυτο που συμβαινει με την ανακοινωση σας. Πως θα παρακαμψτε τον κντρικο νομο που εχει χαρακτηρισμενες τις περιοχες αυτες και αυθαιρετα θα δωσετε επιδομα παραμεθοριου οπου εσεις θελετε.
Σύμφωνα με τον σκοπό του εν λόγω νομοσχεδίου, οφείλει να εξεταστεί η επαναφορά των επιδομάτων εορτών και αδείας (13ος και 14ος μισθός) για τα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς αποτελεί αναγκαία θεσμική μέριμνα για την οικονομική στήριξη των στελεχών και των οικογενειών τους, ενώ ταυτόχρονα αναγνωρίζει την κοινωνική και επαγγελματική τους συνεισφορά, δεδομένου ότι εργάζονται υπό ιδιαίτερες συνθήκες.
Επιπλέον, θα πρέπει να εξεταστεί η θέσπιση επιδόματος για τους κατόχους μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων στα Σώματα Ασφαλείας, ως μέτρο αναγνώρισης των επιστημονικών προσόντων και κίνητρο παραμονής των στελεχών με εξειδίκευση.
Η ρύθμιση αυτή θα ευθυγραμμιζόταν με την αρχή της ίσης μεταχείρισης, δεδομένου ότι στο ισχύον μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων αναγνωρίζεται επίδομα για την κατοχή μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων. Αντίθετα, στο προτεινόμενο νέο μισθολόγιο των Σωμάτων Ασφαλείας δεν προβλέπεται ανάλογη αναγνώριση, γεγονός που οδηγεί σε άνιση μεταχείριση σε σχέση με τους υπάλληλους του Δημοσίου.
Ιδιαίτερα για τους Αξιωματικούς Ειδικότητας, οι οποίοι κατατάσσονται με προϋπόθεση την κατοχή πανεπιστημιακού και μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών, η απουσία μισθολογικής αναγνώρισης των προσόντων αυτών –μέσω ένταξης σε Μισθολογικό Κλιμάκιο αντίστοιχο της επιστημονικής τους κατάρτισης– οδηγεί σε ουσιαστική υποτίμηση της επιστημονικής τους επάρκειας και της επαγγελματικής τους συμβολής στα Σώματα Ασφαλείας.
Προτείνεται η θέσπιση επιδόματος ή η μισθολογική αναγνώριση των πανεπιστημιακών, μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων σπουδών, με σκοπό την αποκατάσταση της θεσμικής ισορροπίας και την ενίσχυση της παραμονής στελεχών υψηλής επιστημονικής κατάρτισης στα Σώματα Ασφαλείας.