Άρθρο 40 Επίταξη πλωτών μέσων για κάλυψη αναγκών πολιτικής προστασίας για διάσωση και μεταφορά – Προσθήκη άρθρου 53Ι στον ν. 4662/2020

Στον ν. 4662/2020 (Α΄ 27) προστίθεται άρθρο 53Ι ως εξής:
«Άρθρο 53Ι
Επίταξη πλωτών μέσων για κάλυψη αναγκών πολιτικής προστασίας για διάσωση και μεταφορά των πληττόμενων
1. Σε περιοχές που συντρέχει κίνδυνος πολιτικής προστασίας και δεν είναι δυνατή η κάλυψη των αναγκών διακομιδής ή μεταφοράς των πληττόμενων, για την πληρέστερη και αμεσότερη βοήθεια τους, δύναται να:
α) διατίθενται πλωτά σκάφη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, εφόσον είναι διαθέσιμα,
β) τηρείται κατάλογος, από τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Κέντρα Πολιτικής Προστασίας (Π.Ε.ΚΕ.Π.Π.), ιδιωτικών επιβατηγών σκαφών και των ιδιοκτητών ή χειριστών τους, που έχουν τη δυνατότητα και διατίθενται οικειοθελώς, να διενεργούν τη μεταφορά των πληττομένων μέσω θαλάσσης, έναντι αποζημίωσης, ο οποίος αποστέλλεται από την οικεία Λιμενική Αρχή στα Π.Ε.ΚΕ.Π.Π. και στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
Εφόσον δεν υφίσταται οικειοθελώς προσφερόμενο ιδιωτικό πλωτό μέσο για τη μέσω θαλάσσης μεταφορά των πληττομένων ή εφόσον δεν καλύπτονται οι ανάγκες από τα οικειοθελώς προσφερόμενα ιδιωτικά πλωτά μέσα, δύναται να διενεργείται από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας μέσω της οικείας Λιμενικής Αρχής, επίταξη κάθε ιδιωτικού σκάφους, ακόμα και όσων δεν είναι εγγεγραμμένα στον κατάλογο του πρώτου εδαφίου. Για την επίταξη ιδιωτικού σκάφους κατά το πρώτο εδάφιο καταβάλλεται εύλογη αποζημίωση.
2. Κατά τη διάρκεια της επίταξης η διάθεση του σκάφους και του χειριστή ή του πληρώματός του, τελούν υπό την ευθύνη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και ασκείται μέσω της οικείας Λιμενικής Αρχής ή της Λιμενικής Αρχής της περιφέρειας ελλιμενισμού του επιτασσόμενου σκάφους.
3. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, που εκδίδεται εντός ενός (1) μηνός από την έναρξη ισχύος της απόφασης της παρ. 1, καθορίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για τη διαδικασία επίταξης ιδιωτικών σκαφών, το ύψος της αποζημίωσης των επιτασσόμενων μέσων, το χρονικό διάστημα για το οποίο καταβάλλεται, ο τρόπος καταβολής και ο τρόπος κάλυψης της σχετικής δαπάνης.».

  • 28 Νοεμβρίου 2023, 21:06 | ΝΓΜ
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά:  

    Η παραγραφοποίηση α) β) ακολουθεί διαφορετική τυποποίηση από την παραγραφοποίηση α. β. έτερων άρθρων του νομοσχεδίου.