Άρθρο 13 Σύσταση και αρμοδιότητες των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Κέντρων Πολιτικής Προστασίας – Τροποποίηση άρθρου 17 ν. 4662/2020

Στο άρθρο 17 του ν. 4662/2020 (Α’ 27), περί Περιφερειακών Επιχειρησιακών Κέντρων Πολιτικής Προστασίας, επέρχονται οι εξής αλλαγές: α) η παρ. 2 αντικαθίσταται, β) προστίθενται παρ. 3 και 4, και το άρθρο 17 διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 17
Σύσταση και αρμοδιότητες των Περιφερειακών Επιχειρησιακών
Κέντρων Πολιτικής Προστασίας (Π.Ε.ΚΕ.Π.Π.)
1. Συστήνονται δεκατρία (13) Περιφερειακά Επιχειρησιακά Κέντρα Πολιτικής Προστασίας (Π.Ε.ΚΕ.Π.Π.), που λειτουργούν επί εικοσιτετραώρου βάσεως, ένα (1) σε κάθε Περιφέρεια, με αντικείμενο:
α. τον συντονισμό, σχεδιασμό, εποπτεία, οργάνωση και υλοποίηση των δράσεων αντιμετώπισης και παροχής οργανωμένης υποστήριξης στον αρμόδιο φορέα διαχείρισης και αντιμετώπισης των καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και των συνεπειών τους, στο πλαίσιο της τοπικής τους αρμοδιότητας,
β. τη συλλογή, επεξεργασία και διαβίβαση πληροφοριών που αφορούν σε εν εξελίξει συμβάντα ή επικείμενη κατάσταση έκτακτης ανάγκης, για την ορθή εκτίμηση της κατάστασης και λήψη απόφασης από τα, κατά περίπτωση, αρμόδια όργανα.
2. Με απόφαση του αρμοδίου οργάνου του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ορίζεται η έδρα κάθε Π.Ε.ΚΕ.Π.Π ανά περιφέρεια, ρυθμίζεται κάθε θέμα συναφές με τη στέγασή τους και ορίζεται ο χρόνος έναρξης της επιχειρησιακής λειτουργίας τους. Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας ρυθμίζονται θέματα στελέχωσης και οργάνωσης των Π.Ε.ΚΕ.Π.Π., ορίζεται ο προϊστάμενος κάθε Π.Ε.ΚΕ.Π.Π. και ρυθμίζεται κάθε άλλο συναφές ζήτημα με τη διοικητική λειτουργία τους.
3. Τα Π.Ε.ΚΕ.Π.Π. δύνανται να χωροθετούνται σε όλες τις κατηγορίες χρήσεων γης που προβλέπονται στα π.δ. 166/1987 (Α’ 166) και το π.δ. 59/2018 (Α’ 114) ανεξάρτητα από τη γενική ή ειδική πολεοδομική λειτουργία των Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων και τον ρυθμιστικό σχεδιασμό των περιοχών, κατά παρέκκλιση κάθε διάταξης που ορίζει τις χρήσεις γης περιοχών εντός ή εκτός σχεδίων, εφόσον η περιοχή κριθεί ως κατάλληλη σύμφωνα με τους όρους της παρ. 4 του παρόντος.
4. Κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης, με κοινή απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, μετά από εισήγηση της Ανώνυμης Εταιρείας «ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ Α.Ε.» ορίζονται ειδικοί όροι δόμησης των Π.Ε.ΚΕ.Π.Π., καθώς και κάθε συναφές ζήτημα για την έκδοση οικοδομικής άδειας για την ανέγερσή τους, στις κατάλληλες ως προς αυτό περιοχές.».

  • 29 Νοεμβρίου 2023, 08:59 | Ε.ΔΙΑΜΑΝΤΗ
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά:  

    Η ίδρυση των ΠΕΚΕΠΠ είναι αναγκαία για την αποτελεσματικότερη διαχείριση κρίσεων σε τοπικό επίπεδο. Γνωρίζοντας κανείς την ανθρωπογεωγραφία και γεωγραφία του κάθε τόπου μπορεί να οργανωθεί άμεσα, να επέμβει απρόσκοπτα και να έχει τις μικρότερες δυνατές συνέπειες. Το Υπουργείο διαθέτει περίπου 250 υπαλλήλους ΙΔΟΧ, με υψηλά τυπικά προσόντα, εκπαιδευμένους και με προϋπηρεσία 3 ετών πάνω σε ζητήματα πολιτικής προστασίας τους οποίους πρέπει οπωσδήποτε να απορροφήσει στη νέα δομή της ΠΠ.

  • 28 Νοεμβρίου 2023, 21:22 | ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά:  

    Το ζήτημα της σύστασης και στελέχωσης των Π.Ε.ΚΕ.Π.Π. θεωρείται πλέον επιτακτικής σημασίας γεγονός. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να τεθεί άμεσα σε εφαρμογή κυρίως έπειτα από τα πρόσφατα έντονα και καταστροφικά φαινόμενα που αντιμετώπισε η χώρα.
    Με τη λειτουργία των ΠΕΚΕΠΠ, διασφαλίζεται η αποτελεσματικότερη υλοποίηση δράσεων, ο συντονισμός και η εν γένει αντιμετώπιση εν εξελίξει έκτακτων συμβάντων.
    Τα Π.Ε.ΚΕ.Π.Π. πρέπει να στελεχωθούν με το ήδη υπάρχον προσωπικό ΙΔΟΧ της Γ. Γ. Π. Π., το οποίο, έχει ήδη αντιμετωπίσει αποτελεσματικότατα περιστατικά κρίσεων, όπως ο Covid-19, έχει λάβει σχετική εκπαίδευση από το Υπουργείο Κ.Κ.Π.Π. και, έχει κριθεί από αυτό ικανό για να ενταχθεί στο δυναμικό του μέσω ειδικών εξετάσεων. Οι εν λόγω υπάλληλοι, βρίσκονται ήδη σε άμεση και αποτελεσματική συνεργασία και δράση με τις Αυτοτελείς Δ/νσεις των Περιφερειών, με τα Τμήματα των Π.Ε., με τις κατά τόπους Διοικήσεις του Πυροσβεστικού Σώματος, με τις εθελοντικές ομάδες και τα μέλη του μητρώου εργοληπτών. Δύνανται λοιπόν, να στελεχώσουν επάξια τα ΠΕΚΕΠΠ έχοντας γνώση και εμπειρία που θα βοηθήσει στην άμεση και αποτελεσματική λειτουργία τους χωρίς χρονοτριβή. Γνωρίζουν τα επιχειρησιακά σχέδια και συμβάλουν στην εφαρμογή αυτών όποτε κριθεί αναγκαίο, αναλαμβάνουν διοικητικό έργο, συμβάλλουν στην ολοκλήρωση ευρωπαϊκών προγραμμάτων που μπορούν να ενισχύσουν επιπλέον με γνώση και εξοπλισμό όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, συμβάλλουν στην ενημέρωση των πολιτών για θέματα Π.Π., παρευρίσκονται στο πεδίο, αποτελώντας μάχιμο και αποτελεσματικό δυναμικό.

  • 27 Νοεμβρίου 2023, 14:25 | Φώτης Δημαρέσης
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά:  

    Η ίδρυση του Π.Ε.ΚΕ.Π.Π για να λειτουργεί αποτελεσμτικά πρέπει να συμπληρωθεί με την ίδρυση Κέντρου-Γραφείου Διαχείρισης κρίσεων ανά Δήμο,διότι ο συγκεκριμένος φορέας διαθέτει οχήματα-μηχανήματα,εξειδικευμένους χειριστές,προσωπικό διαφόρων ειδικοτήτων,που στη διαχείριση θεμάτων Πολιτικής Προστασίας αποτελεί εκτελεστικό βραχίονα,συνδράμοντας αποτελεσμτικά τους αρμόδιους φορείς Πυροσβεστικό Σώμα-ΕΛ.ΑΣ-Λιμενικό Σώμα.Επομένως πρέπει να λειτουργεί οργανωμένα και συντονισμένα με απευθείας αναφορά και έλεγχο από το Π.Ε.ΚΕ.Π.Π.

  • Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά:  

    Η νομοθέτηση της ίδρυσης και μετέπειτα της λειτουργίας των Π.Ε.ΚΕ.Π.Π. είναι εξαιρετικά ευχάριστη εξέλιξη. Εκτιμώ ότι θα αναβαθμίσουν κατακόρυφα τις δυνατότητες των υφισταμένων δομών Πολιτικής Προστασίας και θα αυξήσουν το επίπεδο ασφάλειας των περιοχών αρμοδιότητάς τους. Η στελέχωσή τους είναι αναγκαίο να γίνει από ανθρώπους με εμπειρία, αλλά και που να μπορούν να δεχθούν επιπλέον εκπαίδευση για ένα τόσο απαιτητικό έργο.

    Τυγχάνει να είμαι ένας εξ εκείνων που εργάζονται στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ως συμβασιούχος, για σχεδόν τρία χρόνια. Εκτιμώ ότι όλοι οι Συνάδελφοι μπορούμε να στελεχώσουμε αποτελεσματικά τα Π.Ε.ΚΕ.Π.Π. και να είμαστε παραγωγικοί και χρήσιμοι, όπως είμαστε έως τώρα. Ουδείς δικαιούται να ξεχάσει την αποτελεσματικότητά μας ως εργαζόμενοι στα κέντρα ιχνηλάτησης, δεδομένου ότι εκτιμάται πως μέσω της ιχνηλάτησης ο αριθμός των κρουσμάτων ήταν κατά 20% τουλάχιστον μειωμένος, όπως συνεπώς και οι απώλειες ανθρωπίνων ζωών. Πέραν αυτού, όλοι έχουμε ήδη υψηλό επίπεδο επιστημονικής κατάρτισης (όλοι Π.Ε.), οι περισσότεροι εξ ημών διαθέτουμε μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών (πολλοί στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας και της Διαχείρισης Καταστροφών), έχουμε ήδη εκπαιδευτεί από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για ζητήματα Ιχνηλάτησης COVID, Σχέδια διαχείρισης εκτάκτων αναγκών και άλλα σχετικά αντικείμενα, πριν την πρόσληψή μας κριθήκαμε μέσω ψυχομετρικών δοκιμασιών, ενώ είμαστε προθυμότατοι να εκπαιδευτούμε σε οποιοδήποτε αντικείμενο κρίνει η υπηρεσία. Τέλος, αυτά τα τρία χρόνια έχουμε μάθει να λειτουργούμε εντός του φορέα χωρίς προβλήματα. Πιστεύω ότι εργαζόμενοι υπό τη διεύθυνση εμπειροτέρων στελεχών, προερχόμενα από τις πολιτικές ή ιδιαίτερα τις ένστολες υπηρεσίες του Υπουργείου, τα Π.Ε.ΚΕ.Π.Π. θα εξυπηρετήσουν στο μέγιστο βαθμό τις ανάγκες του κράτους και των πολιτών!

  • 27 Νοεμβρίου 2023, 09:24 | Ιωάννης Παπαδόπουλος
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά:  

    Η ίδρυση των κέντρων είναι ζωτικής σημασίας καθώς τα ανα τόπους κέντρα γνωρίζουν καλύτερα την τρωτότητα των επικίνδυνων σημείων σε περίπτωση καταστροφής, αλλά και την ανθρωπογεωγραφία της περιοχής. Επίσης θα πρέπει σε κάθε κέντρο να λειτουργεί το σύστημα 112, είναι αναγκαίο αυτό το τεχνολογικό εργαλείο που διαθέτει το Υπουργείο να αποκεντρωθεί και να δημιουργηθούν μικρότερα κλιμάκια ανά περιφέρεια με χείριστες όπου γνωρίζουν καλύτερα την γεωγραφία της περιοχής αλλά και την ανθρωπογεωγραφία έτσι ώστε να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα και η ταχύτητα απόκρισης κάθε κλήσης. Τα εν λόγω κέντρα επιχειρήσεων πρέπει να στελεχωθούν σε πρώτη φάση απο τους συμβασιούχους ΙΔΟΧ της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας που είχαν διανεμηθεί ανα την επικράτεια για την ιχνηλατιση των κρουσμάτων covid-19 και τώρα υπηρετούν στα Τμήματα Πολιτικής Προστασίας της κάθε Περιφερειακής Ενότητας και σε κατά τόπους Πυροσβεστικές Υπηρεσίες. Οι εν λόγω υπάλληλοι υπηρετούν για πάνω από 2,5 χρόνια αδιάκοπα στην Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, έχουν εμπειρία να στελεχώσουν τηλεφωνικά κέντρα και με πασης φύσεως διαδικασίες σε επίπεδο Πολιτικής Προστασίας.

  • 22 Νοεμβρίου 2023, 07:07 | K.PERROU
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά:  

    Ποιο είναι το αρμόδιο όργανο του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με απόφαση του οποίου ορίζεται η έδρα και ο χρόνος έναρξης επιχειρησιακής λειτουργίας τους; Από ποιους θα στελεχώνονται; Από υπαλλήλους της Περιφέρειας; Από υπαλλήλους του Υπουργείου; Πότε ο Γ.Γ.Π.Π. θα ορίσει τη στελέχωση και τη διοικητική λειτουργία τους; Θα ανήκουν στην εκάστοτε Περιφέρεια ή στο Υπουργείο;

  • 17 Νοεμβρίου 2023, 11:31 | ΠΛΟΥΜΙΔΗ ΕΛΕΝΗ
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά:  

    Η ίδρυση των κέντρων αυτών είναι ουσιώδους σημασίας, πλην όμως απουσιάζει κάθε σχεδιασμός για την στελέχωση και τα επονομαζόμενα «κατά περίπτωση, αρμόδια όργανα».
    Τα αρχιτεκτονικά σχέδια που «κυκλοφόρησαν» προκειμένου να παραχωρηθούν εκτάσεις για την ανέγερσή τους από το έτος 2020, δείχνουν τεράστιους χώρους ως κέντρο τύπου (δημοσιογράφων), όχι όμως τεχνολογικό εξοπλισμό αιχμής για την παρακολούθηση εν εξελίξει καταστροφών, ούτε επαρκείς χώρους για μηχανήματα/οχήματα/συσκευές και άλλον απαιτούμενο εξοπλισμό.