Άρθρο 6 Δυναμικό και μέσα του Εθνικού Μηχανισμού – Τροποποίηση παρ. 3 άρθρου 7 ν. 4662/2020

Η παρ. 3 του άρθρου 7 του ν. 4662/2020 (Α’ 27), περί μέσων του Εθνικού Μηχανισμού, τροποποιείται ώστε η απόφαση καθορισμού των προϋποθέσεων και της διαδικασίας ένταξης στο Μητρώο Εμπειρογνωμόνων Πολιτικής Προστασίας να εκδίδεται από τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αντί του Γενικού Γραμματέα, και το άρθρο 7 διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 7
Δυναμικό και μέσα Εθνικού Μηχανισμού
1. Για την εκπλήρωση των σκοπών του Εθνικού Μηχανισμού οι φορείς και οι οργανισμοί περιφερειακού και κεντρικού επιπέδου διοίκησης, τα Υπουργεία, οι Υπηρεσίες, οι Ο.Τ.Α. α` και β` βαθμού, οι Ένοπλες Δυνάμεις, το Πυροσβεστικό Σώμα, η Ελληνική Αστυνομία, το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή, το Ε.Κ.Α.Β., οι εθελοντικές ομάδες και οι μη κυβερνητικές οργανώσεις του Μητρώου Πολιτικής Προστασίας, οι πολίτες και κάθε άλλος δημόσιος ή ιδιωτικός φορέας δύναται να συνεισφέρουν σε ανθρώπινο δυναμικό, υλικά και μέσα.
2. Στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συστήνεται Μητρώο Εμπειρογνωμόνων Πολιτικής Προστασίας, στο οποίο θα εγγράφονται, προκειμένου να αξιοποιηθούν, πολίτες με εξειδικευμένη πιστοποιημένη γνώση και εμπειρία στον τομέα διαχείρισης κρίσεων και αντιμετώπισης καταστροφών. Οι Εμπειρογνώμονες Πολιτικής Προστασίας εντάσσονται στο δυναμικό της πρώτης παραγράφου του παρόντος άρθρου.
3. Οι προϋποθέσεις και η διαδικασία ένταξης στο Μητρώο Εμπειρογνωμόνων Πολιτικής Προστασίας και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια, καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

  • 24 Νοεμβρίου 2023, 17:03 | Αθανάσιος Καράμπελας, Εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Εθελοντής Πολιτικής Προστασίας
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά:  

    Εντός της Πολιτικής Προστασίας δημιουργία Διεύθυνσης Διαχείρισης Κοινωνικής Κρίσης με στελέχωση από μόνιμους δημοσίους υπαλλήλους ψυχολόγους και κοινωνιολόγους για τη διαχείριση περιστατικών καθώς και εκπαιδευτικών διαφόρων ειδικοτήτων για την διαχείριση και απασχόληση μαθητών σε πληγείσες περιοχές.

    Δηλώνω διαθέσιμος για περαιτέρω μελέτη και έρευνα επί του θέματος.

  • 18 Νοεμβρίου 2023, 21:40 | Ανδριανός Γκουρμπάτσης, Αντιστράτηγος – Υπαρχηγός ΠΣ, ε.α..
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά:  

    Ανεπιτυχής ρύθμιση, αφού υποδηλώνει συγκεντρωτισμό αρμοδιοτήτων στο πρόσωπο του Υπουργού, ο οποίος έχει πιο σημαντική αποστολή. Από τη στιγμή που στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συστήνεται το Μητρώο Εμπειρογνωμόνων Πολιτικής Προστασίας, η αρμοδιότητα πρέπει να παραμείνει στον ως άνω Γενικό Γραμματέα.