Άρθρο 5 Διαβάθμιση Κατάστασης Ετοιμότητας – Τροποποίηση άρθρου 6 ν. 4662/2020

Στη περ. δ) του άρθρου 6 του ν. 4662/2020 (Α’ 27), περί κατάστασης κινητοποίησης, επέρχονται οι εξής αλλαγές: α) τροποποιείται το πρώτο εδάφιο ως προς τη διατήρηση της κατάστασης κινητοποίησης, β) στο δεύτερο εδάφιο μετά τη φράση «το αναγκαίο ανθρώπινο δυναμικό» προστίθεται η φράση «και τα αντίστοιχα προς τις ανάγκες», γ) προστίθεται τρίτο εδάφιο, και το άρθρο 6 διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 6
Διαβάθμιση Κατάστασης Ετοιμότητας
Ο Εθνικός Μηχανισμός ενεργοποιείται κλιμακούμενος ανάλογα με την κατάσταση ετοιμότητας, η οποία διαβαθμίζεται ως εξής:
α. Κατάσταση συνήθους ετοιμότητας (Green Code): Οι εμπλεκόμενοι, σε δράσεις πολιτικής προστασίας φορείς, επαγρυπνούν κατόπιν προειδοποίησης, για την περίπτωση εκδήλωσης ήπιας διακινδύνευσης συμβάντος, ή κινητοποίησης, κατόπιν εκδήλωσης χαμηλής επικινδυνότητας συμβάντος, ελέγχοντας τη διαθεσιμότητα σε ανθρώπινο δυναμικό, υλικά και μέσα και εφαρμόζουν τα κατά περίπτωση σχέδια και μνημόνια ενεργειών.
β. Κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας (Yellow Code): Οι εμπλεκόμενοι φορείς αυξάνουν την ετοιμότητά τους κατόπιν εκδήλωσης (ή προειδοποίησης) μέσης επικινδυνότητας συμβάντος και ενεργοποιούνται συγκεκριμένα Πλαίσια Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών (Π.Δ.Ε.Α.).
γ. Κατάσταση επιφυλακής (Orange Code): Οι εμπλεκόμενοι φορείς εξαντλούν τα μέτρα ετοιμότητας και τίθενται σε επιφυλακή, επαυξανόμενοι σε στελέχωση, ύστερα από εκδήλωση αυξημένης επικινδυνότητας συμβάντος ή προειδοποίησης για πάσης φύσεως απειλή.
δ. Κατάσταση κινητοποίησης (Red Code): Ενεργοποιείται αμέσως μετά την εκδήλωση καταστροφικού φαινομένου ή σε περίπτωση σοβαρής πιθανότητας επέλευσης καταστροφής ή πάσης φύσεως απειλής και διατηρείται σε ισχύ καθ’ όλη τη διάρκεια εξέλιξης του φαινομένου και εκδήλωσης των συνεπειών του. Ο Εθνικός Μηχανισμός τίθεται σε πλήρη κινητοποίηση, ενεργοποιώντας και αναπτύσσοντας το αναγκαίο ανθρώπινο δυναμικό και τα αντίστοιχα προς τις ανάγκες, υλικά και μέσα, και δρομολογούνται δράσεις βραχείας αποκατάστασης, αρωγής και υποστήριξης για τη μετρίαση των επιπτώσεων καταστροφής. Κατά το στάδιο αυτό ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας δύναται να προβαίνει σε κήρυξη Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου να ενεργοποιηθούν πρόσθετα μέσα για την αντιμετώπιση του επαπειλούμενου κινδύνου κάθε τρίτου δημόσιου ή ιδιωτικού φορέα.».

  • 20 Νοεμβρίου 2023, 19:56 | ΧΟΥΒΑΡΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά:  

    Η Διαβάθμιση της Κατάστασης Ετοιμότητας σχετίζεται με τους χρωματικούς δείκτες προειδοποίησης καιρού της ΕΜΥ; Αν οχι οι χρωματικοί δείκτες της ΕΜΥ δημιουργούν σύγχυση με την Διαβάθμιση Κατάστασης Ετοιμότητας και το meteoalarm eu

  • 18 Νοεμβρίου 2023, 21:28 | Ανδριανός Γκουρμπάτσης, Αντιστράτηγος – Υπαρχηγός ΠΣ, ε.α..
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά:  

    Νομοτεχνικά αντικαθίσταται μόνον η περ. δ΄ του άρθρου 6 και όχι όλο το άρθρο. Επιπλέον η προσθήκη στο πρώτο εδάφιο της περ. δ΄ είναι πλεονασμός.