Άρθρο 29 Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων – Τροποποίηση παρ. 8 και 9 άρθρου 36 ν. 4662/2020

Στο άρθρο 36 του ν. 4662/2020 (Α’ 27), περί λειτουργίας του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (Ε.Σ.Κ.Ε.ΔΙ.Κ.) στην περ. ε) της παρ. 8 προστίθενται υποπερ. δδ) και εε), στο τέλος της παρ. 9 προστίθενται τρία εδάφια, και οι παρ. 8 και 9 διαμορφώνονται ως εξής:
«8. Στο Ε.Σ.Κ.Ε.ΔΙ.Κ. λειτουργούν:
α. Μονάδα Χερσαίων και Θαλάσσιων Επιχειρήσεων (Unit1-SEALOPS), η οποία, κυρίως, εποπτεύει και συντονίζει την κινητοποίηση των πυροσβεστικών, χερσαίων και θαλάσσιων, δυνάμεων για συμβάντα μεγάλης έκτασης, σε όλη την επικράτεια για την αντιμετώπιση των οποίων απαιτείται ευρεία χερσαία και/ή θαλάσσια επιχειρησιακή κινητοποίηση, συνεργαζόμενη, κατά περίπτωση, με άλλους συναρμόδιους Φορείς.
β. Μονάδα Εναερίων Επιχειρήσεων (Unit2-AIROPS), η οποία είναι υπεύθυνη κυρίως για τον προγραμματισμό των εναέριων επιτηρήσεων και τον συντονισμό και τη διαχείριση των επιχειρησιακά διαθέσιμων που τελούν υπό τον έλεγχο του Ε.Σ.Κ.Ε.ΔΙ.Κ., εθνικών, ιδιόκτητων ή μισθωμένων, εναέριων μέσων για επιχειρήσεις πυρόσβεσης, έρευνας και διάσωσης και της διάθεσης, κατόπιν αιτήματος των εναέριων μέσων του Πυροσβεστικού Σώματος στους αρμόδιους φορείς (ΓΕΑ, Ε.Κ.Α.Β.), για την εκτέλεση αεροδιακομιδών.
γ. Μονάδα Εμπλεκομένων Φορέων (Unit3-COMRES), η οποία είναι υπεύθυνη κυρίως για την εποπτεία και τον συντονισμό της κινητοποίησης των ανά περίπτωση εμπλεκόμενων επιχειρησιακά στην πολιτική προστασία δυνάμεων.
δ. Μονάδα Ευρωπαϊκού Μηχανισμού και Διεθνούς Συνδρομής (Unit4-EUCPM/RescEU), η οποία είναι αρμόδια για τη συμμετοχή του Ε.Σ.Κ.Ε.ΔΙ.Κ. στους μηχανισμούς ενεργοποίησης αντίστοιχων κέντρων άλλων χωρών και την ενεργοποίηση των απαραίτητων διαδικασιών στις περιπτώσεις αποστολής ή λήψης, διεθνούς βοηθείας, στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.
ε. Μονάδα Ευρωπαϊκού Αριθμού έκτακτης Ανάγκης (Unit5-112), η οποία, μέσω αυτοματοποιημένης διαδικασίας υποδοχής κλήσεων, γραπτών μηνυμάτων, πολυμεσικών μηνυμάτων (mms), μηνυμάτων κυψέλης (CBS), καλύπτει τις ανάγκες και των πολιτών με αναπηρία και λειτουργεί συμπληρωματικά προς τα προϋφιστάμενα συστήματα ενημέρωσης και προειδοποίησης:
αα. Εντοπίζει τη θέση του καλούντος και δια της συλλογής κρίσιμων πληροφοριών, διαβιβάζει άμεσα τις κλήσεις στους κατά τόπους και κατά περίπτωση αρμόδιους φορείς αντιμετώπισης του συμβάντος, διασυνδέοντας τον καλούντα με τους ως άνω φορείς.
ββ. Σε περιστατικά εξαφάνισης ή διακινδύνευσης ανήλικου, συνδέει τον καλούντα με την Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή SOS «1056» και την Ευρωπαϊκή Γραμμή για Εξαφανισμένα Παιδιά «116000».
γγ. Σε περίπτωση διακινδύνευσης της ζωής, σωματικής ακεραιότητας ή απώλειας περιουσίας των πολιτών, επιτρέπει στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, μέσω αποστολής προειδοποιητικού γραπτού μηνύματος ή μέσω πολλαπλών τεχνολογιών επικοινωνιών, να ενημερώνει σχετικά τους πολίτες είτε συνολικά είτε σε επιλεγμένες ομάδες χρηστών, επιλεγμένων γεωγραφικά περιοχών ή σε όλη την επικράτεια, εφόσον κριθεί επιχειρησιακά αναγκαίο.
δδ. Σε περίπτωση διακινδύνευσης της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας ή απώλειας περιουσίας, επιτρέπεται στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, μέσω αποστολής γραπτού μηνύματος ή μέσω πολλαπλών τεχνολογιών επικοινωνιών, να ενημερώνει σχετικά τους πολίτες, είτε συνολικά, είτε ειδικότερες ομάδες, επιλεγμένων γεωγραφικά περιοχών ή σε όλη την επικράτεια, για την έκδοση άμεσα εφαρμοστέων μέτρων μερικής ή πλήρους αναστολής της κυκλοφορίας, της λειτουργίας επιχειρήσεων, των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, των δημόσιων εκδηλώσεων, καθώς και κάθε άμεσα εφαρμοστέου προληπτικού μέτρου για την προστασία τους.
εε. Σε περίπτωση συνδρομής κινδύνου έκτακτης ανάγκης ή άμεσου κινδύνου πολιτικής προστασίας μέσω αποστολής γραπτού μηνύματος ή μέσω πολλαπλών τεχνολογιών επικοινωνιών, δύναται να ανακοινώνεται και να κοινοποιείται σε υπόχρεους η επίταξη των πάσης φύσεως υπηρεσιών τους, μηχανημάτων έργου και ιδιωτικών μέσων μεταφοράς.
9. Των ανωτέρω Μονάδων, προΐσταται Συντονιστής Συμβάντων, ο οποίος δύναται να προέρχεται είτε από τις Ένοπλες Δυνάμεις είτε από τα Σώματα Ασφαλείας, εκτελεί όλα τα καθήκοντα που του ανατίθενται από τον Διοικητή και είναι αρμόδιος για τη διαχείριση της ροής πληροφοριών που προέρχονται από τις Μονάδες και τη διαβίβαση αυτών ιεραρχικά. Τον Συντονιστή Συμβάντων υποστηρίζει Γραφείο Γραμματείας Υποστήριξης Μονάδων. Για την άμεση αντιμετώπιση των αναγκών διάσωσης εγκλωβισμένων σε περίπτωση εκδήλωσης περιστατικού πολιτικής προστασίας, συστήνεται στο Ε.Σ.Κ.Ε.ΔΙ.Κ. θέση Συντονιστή Διάσωσης Εγκλωβισμένων, ο οποίος προέρχεται είτε από τις Ένοπλες Δυνάμεις, είτε από τα Σώματα Ασφαλείας. Ο Συντονιστής Διάσωσης Εγκλωβισμένων εκτελεί όλα τα καθήκοντα που άπτονται της διάσωσης εγκλωβισμένων, όπως του ανατίθενται από τον Διοικητή και τον Συντονιστή Συμβάντων, είναι αποδέκτης και διαχειριστής όλης της ροής πληροφοριών που προέρχονται από τις Μονάδες, καθώς και κάθε συναρμόδια υπηρεσία διάσωσης ή αναφοράς σχετικά με τους εγκλωβισμένους. Τον Συντονιστή Συμβάντων και τον Συντονιστή Διάσωσης Εγκλωβισμένων υποστηρίζει Γραφείο Γραμματείας Υποστήριξης Διάσωσης Εγκλωβισμένων.».

  • 28 Νοεμβρίου 2023, 07:20 | ΝΓΜ
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά:  

    Εκ παραδρομής έχει αναγραφεί «Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου …» αντί του ορθού «Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου …»

  • 26 Νοεμβρίου 2023, 15:13 | Αραμπατζής Ιωάννης
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά:  

    Ο Συντονιστής Διάσωσης Εγκλωβισμένων πρέπει να είναι από το ίδιο Σώμα με αυτό που έχει την αρμοδιότητα στο πεδίο του συμβάντος. Δηλ. αν είναι αρμοδιότητα του Π.Σ. θα επιλαμβάνεται ανώτερος Αξιωματικός του Π.Σ. ως Συντονιστής Διάσωσης Εγκλωβισμένων, αν είναι αρμοδιότητας της ΕΛ.ΑΣ. ή του Λ.Σ. ανώτερος Αξιωματικός από το αυτό Σώμα. Ο λόγος είναι αυτονόητος. Ο καθένας γνωρίζει καλύτερα το αντικείμενό του με τις όποιες ιδιαιτερότητες που πάντα υπάρχουν.

  • 20 Νοεμβρίου 2023, 12:49 | ΒΑΓΙΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά:  

    Άρθρο 29 Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων – Τροποποίηση παρ. 8 και 9 άρθρου 36 ν. 4662/2020

    Ο ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΣΥΜΒΑΝΤΩΝ ΝΑ ΠΡΟΪΣΤΑΤΑΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΤΟΥ ΕΣΚΕΔΙΚ ΝΑ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑ ΝΑ ΦΕΡΕΙ ΤΟ ΒΑΘΜΟ ΤΟΥ ΠΥΡΑΡΧΟΥ Γ.Κ. ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΛΛΑ ΣΩΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ.