Άρθρο 27 Μετακινήσεις προσωπικού για την αντιμετώπιση κατάστασης έκτακτης ανάγκης περιφερειακής, διαπεριφερειακής ή εθνικής εμβέλειας – Προσθήκη άρθρου 25Δ στον ν. 4662/2020

Στον ν. 4662/2020 (Α’ 27) προστίθεται άρθρο 25Δ ως εξής:

«Άρθρο 25Δ
Μετακινήσεις προσωπικού για την αντιμετώπιση κατάστασης έκτακτης ανάγκης περιφερειακής, διαπεριφερειακής ή εθνικής εμβέλειας
1. Για όσο χρονικό διάστημα εξακολουθεί να υφίσταται η κατάσταση έκτακτης ανάγκης του άρθρου 25Β
και κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης, δύναται το αρμόδιο όργανο για θέματα προσωπικού κάθε υπουργείου ή νομικού προσώπου δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, συμπεριλαμβανομένων και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού, μετά από αίτημα του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, να αποφασίζει τη μετακίνηση πάσης φύσεως προσωπικού σε υπηρεσία που δραστηριοποιείται στην πληττόμενη περιοχή, για χρονικό διάστημα έως τριών (3) μηνών, με δυνατότητα παράτασης μέχρι έξι (6) επιπλέον μήνες, προκειμένου να συνδράμει στο έργο της άμεσης άρσης των συνεπειών. Στο μετακινούμενο προσωπικό συγκαταλέγονται δημόσιοι υπάλληλοι κάθε βαθμού, όσοι υπηρετούν με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου ως χειριστές μηχανημάτων, οδηγοί, τεχνικοί, υπηρετούντες στους τομείς φύλαξης, σίτισης και καθαριότητας σε οποιονδήποτε φορέα του δημοσίου, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό σε νοσοκομεία, καθώς και πάσης φύσεως ειδικό επιστημονικό προσωπικό.
2. Για όσο υφίσταται η κατάσταση έκτακτης ανάγκης του άρθρου 25Β ο Πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) δύναται, με απόφασή του, να μετακινεί στην πληττόμενη περιοχή προσωπικό του ΕΚΑΒ, για χρονικό διάστημα έως τριών (3) μηνών, με δυνατότητα παράτασης μέχρι έξι (6) επιπλέον μήνες.
3. Μη συμμόρφωση του προσωπικού με το περιεχόμενο της απόφασης μετακίνησης ή άρνηση να εκτελέσει υπηρεσία για όσο αυτή ισχύει, συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα που επισύρει κατ’ ελάχιστον την ποινή της περ. β) της παρ. 1 του άρθρου 109 του Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ. (ν. 3528/2007, Α’ 26).».

  • 26 Νοεμβρίου 2023, 07:59 | Σταματης
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά:  

    Που θα διαμένουν ολοι αυτοι? Πιος θα πληρώνει ενοικια εαν μενουν σε σπιτια? Αφου τίθετε θεμα εκτακτης αναγκης, να υπάρχει μέριμαν να διαμενουν δωρεαν. ΠΧ να υπάρχει μεριομαν να μενουν ολοι οι μετακινουμενοι σε δωματια ξενοδοχειου ομαδικά.Με τα εξοδα διαμονής καλυμμένα μεσω ειδικού αριθμου εξόδων ΚΑΕ.

  • 24 Νοεμβρίου 2023, 17:06 | Αθανάσιος Καράμπελας, Εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Εθελοντής Πολιτικής Προστασίας
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά:  

    Άμεση αποδέσμευση των καταγεγραμμένων στα μητρώα Πολιτικής Προστασίας εθελοντών, εκπαιδευτικών και πάσης φύσεως δημοσίων υπαλλήλων από τις Διευθύνσεις τους, εντός και εκτός της περιφέρειάς τους με υπουργική εντολή για την άμεση ανταπόκρισή τους σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

  • 21 Νοεμβρίου 2023, 01:28 | ΧΟΥΒΑΡΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ Προϊστάμενος Αυτοτελούς Δνσης Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας ΑΜΘ
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά:  

    Να υπάρξει πρόβλεψη για αναγνώριση εξόδων διανυκτέρευσης στον τόπο-περιοχή της Καταστροφής για την διαχείριση του κινδύνου και στις περιπτώσεις κάτω των 160 χιλιομέτρων κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης. (Η σημερινή νομοθεσία Ν 4336/2015 ως έξοδα διανυκτέρευσης αναγνωρίζονται όταν η απόσταση από την έδρα του μετακινουμένου είναι μεγαλύτερη από εκατό εξήντα (160) χιλιόμετρα)
    (Περιπτώσεις στην Περιφέρεια ΑΜΘ όπου δεν επιτρεπόταν διανυκτέρευση ήταν από την Έδρα της Περιφέρειας Κομοτηνή στην Δαδιά 121χιλ και χρονική διάρκεια 1 ώρα και 20 λεπτά), Νήσος Θάσος Πυρκαγιά, Νήσος Σαμοθράκη Πλημμύρα-Πυρκαγιά, Διδυμότειχο Πλημμύρα 145 Χλμ, Δράμα Πλημμύρα, Πυρκαγιά 120χλμ χρόνος 1 ώρα και 30 λεπτά.)
    Το γεγονός αυτό δυσχεραίνει δραματικά την διαχείριση του κινδύνου και την αποτελεσματικότητα του Περιφερειακού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.

  • 17 Νοεμβρίου 2023, 11:23 | ΠΛΟΥΜΙΔΗ ΕΛΕΝΗ
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά:  

    Απλώς ανέφικτο!