Άρθρο 7 Σύσταση Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου από την εκδήλωση καιρικών φαινομένων και πάσης φύσεως κινδύνων πολιτικής προστασίας – Προσθήκη άρθρου 7α στον ν. 4662/2020

 

Στον ν. 4662/2020 (Α’ 27) προστίθεται άρθρο 7α, περί της σύστασης Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου από την εκδήλωση καιρικών φαινομένων και πάσης φύσεως κινδύνων πολιτικής προστασίας, ως εξής:
«Άρθρο 7α
Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου από την εκδήλωση καιρικών φαινομένων και πάσης φύσεως κινδύνων πολιτικής προστασίας
1. Στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας συστήνεται Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου από την εκδήλωση καιρικών φαινομένων και πάσης φύσεως κινδύνων πολιτικής προστασίας. Έργο της επιτροπής είναι:
α) η διαρκής παρακολούθηση όλων των επικίνδυνων φυσικών φαινομένων που μπορούν να αποτελέσουν κίνδυνο πολιτικής προστασίας,
β) η πρόγνωση των πιθανών συνεπειών τους στις υποδομές, στην ασφάλεια, στην υγεία και τη ζωή των πολιτών,
γ) η διατύπωση γνώμης ως προς την ενδεδειγμένη Διαβάθμιση Κατάστασης Ετοιμότητας του κρατικού μηχανισμού σε κάθε περίπτωση εκδήλωσης καιρικού φαινομένου με δυνητικές σημαντικές επιπτώσεις στις υποδομές και στην ασφάλεια των πολιτών,
δ) η υποβοήθηση του έργου του Εθνικού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, με τη διατύπωση γνώμης για τη λήψη προληπτικών μέτρων προστασίας της περιουσίας, της ασφάλειας και της υγείας των πολιτών,
ε) η επαναξιολόγηση της διάρκειας ληφθέντων μέτρων προληπτικής προστασίας της ζωής, της υγείας, και της ασφάλειας των πολιτών, κατά τη διάρκεια της εξέλιξης του φαινομένου, και
στ) η παροχή γνώμης σε κάθε συναφές προς τα ανωτέρω ζήτημα, μετά από ερώτημα του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας ή του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.
2. Η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου αποτελείται από πέντε (5) μέλη, τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας ως Πρόεδρο, τον εκάστοτε Διοικητή του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων και τρία (3) μέλη, επιστήμονες αναγνωρισμένου κύρους σε συναφείς επιστημονικούς τομείς με την αξιολόγηση καιρικών φαινομένων και πάσης φύσεως κινδύνων πολιτικής προστασίας.
3. Με απόφαση του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας συγκροτείται η Επιτροπή και ορίζονται τα μέλη της, με τετραετή θητεία, η οποία δύναται να ανανεώνεται για τέσσερα ακόμη έτη. Ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας απευθύνει αίτημα για τον ορισμό εκπροσώπων στην Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου προς την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία και το Εθνικό Αστεροσκοπείο, τα οποία απαντούν εντός αποκλειστικής προθεσμίας δεκαπέντε (15) ημερών ως προς τα προτεινόμενα μέλη, μετά την παρέλευση της οποίας εκδίδεται η απόφαση ορισμού μελών.
4. Η Επιτροπή συγκαλείται με απόφαση του Προέδρου της ή μετά από αίτημα του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Οι συνεδριάσεις της Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου μπορούν να διενεργούνται δια ζώσης ή με ηλεκτρονικά μέσα. Στις συνεδριάσεις της Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου μπορεί να παρίσταται ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου να θέσει ζητήματα συναφή με την προστασία κρίσιμων υποδομών ή σχετικά με τη λήψη προληπτικών μέτρων ασφάλειας των πολιτών. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής δύναται να προσκαλεί στις συνεδριάσεις και άλλους ειδικούς επιστήμονες για να υποβοηθήσουν το έργο της Επιτροπής, χωρίς δικαίωμα ψήφου. Κατά τη διάρκεια των εργασιών της Επιτροπής τηρούνται πρακτικά.
5. Η γνώμη της Επιτροπής κοινοποιείται με εμπιστευτικό έγγραφο στον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για τις ενέργειές του.».

  • 29 Νοεμβρίου 2023, 08:18 | WWF Ελλάς
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά:  

    Η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου προβλέπεται σήμερα στο άρθρο 42 του ν. 4662/2020. Με το άρθρο 7α του προτεινόμενου σχεδίου νόμου τροποποιούνται κατ’ ουσίαν ο ρόλος, η σύνθεση και οι αρμοδιότητες της Επιτροπής (βλ. άρθρο 30 του προτεινόμενου σχεδίου νόμου που τροποποιεί ρητά το άρθρο 42 του ν. 4662/2020).

    Ο νέος ρόλος της Επιτροπής που εισάγεται με το παρόν άρθρο αφορά σε συμβουλευτικό όργανο του ΥΚΚΠΠ για κινδύνους “από την εκδήλωση ακραίων καιρικών φαινομένων και πάσης φύσεως κινδύνων πολιτικής προστασίας”. Τα μέλη της Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου θα πρέπει να προέρχονται από δημόσιους αλλά και άλλους ερευνητικούς ή επιστημονικούς φορείς, ανεξάρτητους από την Πολιτική Προστασία και να υπάρχουν σαφή κριτήρια επιλογής. Ο όρος «αναγνωρισμένου κύρους» δεν πρέπει να παραμένει γενικόλογος αλλά να τεκμηριώνεται με διδακτορικό τίτλο σε συναφή αντικείμενα, κατάθεση αναλυτικού βιογραφικού με δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά με κρίση, τουλάχιστον 5ετή αποδεδειγμένη εμπειρία σε εργασία που σχετίζεται με ανάλυση και διαχείριση φυσικών κινδύνων και καταστροφών, αποδεικτικά μη σύγκρουσης συμφερόντων με τα αντικείμενα της Πολιτικής Προστασίας. Επίσης, τα μέλη της Επιτροπής πρέπει να είναι περισσότερα και τουλάχιστον ένα ανά κατηγορία κινδύνου με αντίστοιχη αναπλήρωση σε περίπτωση που το κύριο μέλος απουσιάζει για έκτακτους λόγους (π.χ. υγείας).

    Δεδομένης της σημασίας των ζητημάτων της αρμοδιότητάς της, η γνώμη της Επιτροπής θα πρέπει να δημοσιεύεται στο κοινό.

  • 28 Νοεμβρίου 2023, 23:49 | Α. Μεταξάτου
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά:  

    Στο άρθρο αυτό αναφέρεται ότι: Με απόφαση του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας συγκροτείται η Επιτροπή και ορίζονται τα μέλη της, με τετραετή θητεία, η οποία δύναται να ανανεώνεται για τέσσερα ακόμη έτη. Ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας απευθύνει αίτημα για τον ορισμό εκπροσώπων στην Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου προς την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία και το Εθνικό Αστεροσκοπείο, τα οποία απαντούν εντός αποκλειστικής προθεσμίας δεκαπέντε (15) ημερών ως προς τα προτεινόμενα μέλη, μετά την παρέλευση της οποίας εκδίδεται η απόφαση ορισμού μελών.
    Συνεπώς είτε το ΕΑΑ λειτουργεί όπως σήμερα ως Ερευνητικό κέντρο είτε υπαχθεί στο Υπ. ΚΚ & ΠΠ μπορεί να συσταθεί αυτή η Επιτροπή. Συνεπώς κι εδώ δεν αιτιολογείται η ανάγκη υπαγωγής του ΕΑΑ στο Υπ ΚΚ & ΠΠ

  • 28 Νοεμβρίου 2023, 07:58 | ΝΓΜ
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά:  

    Η παραγραφοποίηση α) β) γ) δ) ε) ακολουθεί διαφορετική τυποποίηση από την παραγραφοποίηση α. β. γ. δ. ε. έτερων άρθρων του νομοσχεδίου.

  • 27 Νοεμβρίου 2023, 23:41 | Ανδρέας Λαγγούσης
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά:  

    Η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου από την εκδήλωση καιρικών φαινομένων και πάσης φύσεως κινδύνων πολιτικής προστασίας, θα ήταν σκόπιμο να στελεχώνεται, μεταξύ άλλων, και από τον θεσμικά ορισμένο Υδρολογικό Σύμβουλο της Ελλάδος στον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό (World Meteorological Organization, WMO). Ο ρόλος και οι αρμοδιότητες του τελευταίου, παράλληλα με την ενεργή εκπροσώπηση της Χώρας στον WMO και τη γενικότερη υποστήριξη των συμφερόντων αυτής κατά τη λήψη καίριων αποφάσεων σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο, συνίστανται και στην παροχή της απαραίτητης τεχνογνωσίας σε θέματα τεχνικής υδρολογίας, διαχείρισης υδατικών πόρων και κινδύνων πλημμύρας.

    Ανδρέας Λαγγούσης, Καθηγητής
    Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Πανεπιστημίου Πατρών
    Διευθυντής Τομέα Γεωτεχνικής Μηχανικής και Υδραυλικής Μηχανικής
    Υδρολογικός Σύμβουλος της Ελλάδος στον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό (WMO)

  • 22 Νοεμβρίου 2023, 07:46 | K.PERROU
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά:  

    Στο ν.4662/2020 υπάρχει το άρθρο 42 «Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου» με άλλες αρμοδιότητες από αυτές της υπό σύσταση επιτροπής του συγκεκριμένου άρθρου. Καλό θα ήταν να επανεξετάσετε την ονομασία της νέας επιτροπής.

  • 18 Νοεμβρίου 2023, 21:49 | Ανδριανός Γκουρμπάτσης, Αντιστράτηγος – Υπαρχηγός ΠΣ, ε.α..
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά:  

    Με τη ρύθμιση αυτή, με την οποία προστίθεται στο άρθρο 7, νέο άρθρο 7α, με το οποίο συστήνεται Επιτροπή Εκτίμηση Κινδύνου, θα υπάρχει σύγκρουση με την με την ίδια ονομασία Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου του άρθρου 42.-