Άρθρο 10 Συντονιστικά Όργανα Πολιτικής Προστασίας – Τροποποίηση άρθρου 12 ν. 4662/2020

Στο άρθρο 12 του ν. 4662/2020 (Α΄ 27), περί Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, επέρχονται οι εξής αλλαγές: α) αντικαθίσταται το εισαγωγικό εδάφιο της παρ. 1, β) προστίθεται παρ. 1Α, και το άρθρο 12 διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 12
Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας (Σ.Ο.Π.Π.)
1. Το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας (Σ.Ο.Π.Π.) έχει ως αποστολή ιδίως:
α. Τον συντονισμό των δράσεων για την κατάρτιση, επιστημονική τεκμηρίωση και εφαρμογή του σχεδιασμού πολιτικής προστασίας σε εθνικό επίπεδο, όπως ιδίως εξειδικεύεται μέσω της εισήγησης προς τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του σχεδιασμού της Εθνικής Πολιτικής Μείωσης Κινδύνου Καταστροφών.
β. Τη λήψη μέτρων εκτίμησης και πρόβλεψης των επικινδυνοτήτων, τρωτότητας και απειλών για τη βέλτιστη αντιμετώπιση καταστάσεων εκτάκτων αναγκών και τη μείωση των αρνητικών συνεπειών επικείμενων καταστροφών.
γ. Την ενημέρωση των πολιτών για τα ζητήματα αυτά, τον συντονισμό των δράσεων και μέτρων αποκατάστασης και τον έλεγχο εφαρμογής τους.
δ. Τη συνεργασία με φορείς και υπηρεσίες του Δημοσίου για ζητήματα αρμοδιότητάς του.
1Α. Το Σ.Ο.Π.Π. συγκροτείται από:
α) τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας ή τον αναπληρωτή του, ως Πρόεδρο του Συντονιστικού Οργάνου,
β) τον Γενικό Διευθυντή Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ή τον αναπληρωτή του,
γ) τους Αρχηγούς του Πυροσβεστικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής ή εξουσιοδοτημένους εκπρόσωπους τους,
δ) τον Υπαρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας,
ε) τον Πρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας, και
στ) τον Διοικητή του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων.
2. Οργανωτικά και λειτουργικά ζητήματα, ζητήματα στελέχωσης, προσωπικού και λοιπά υπηρεσιακά ζητήματα του Σ.Ο.Π.Π. ρυθμίζονται με απόφαση του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, μετά από εισήγηση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας.».

  • 29 Νοεμβρίου 2023, 08:23 | WWF Ελλάς
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά:  

    Με την προτεινόμενη διάταξη επιχειρείται η τροποποίηση του άρθρου 91 του ν. 4623/2019 (Α΄134), όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, σχετικά με την συγκρότηση των ΣΟΠΠ δίχως να αναφέρεται ρητά. Για λόγους καλής νομοθέτησης και ασφάλειας δικαίου θα πρέπει να αναφερθεί ρητά.

    Επιπρόσθετα, τα ΣΟΠΠ ανάλογα με την κατηγορία κινδύνου θα πρέπει να απαρτίζονται κατά περίπτωση και από τα αντίστοιχα στελέχη των αρμόδιων δημόσιων φορέων (π.χ. επιπλέον του Γενικού Γραμματέα Δασών να προστεθεί και υπεύθυνος για τα ύδατα σε περίπτωση πλημμύρας ή ακόμη και δημόσιας υγείας.

  • 28 Νοεμβρίου 2023, 20:26 | ΝΓΜ
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά:  

    Προτείνεται εναλλακτικά η χρήση του όρου ΚΕ.Σ.Ο.Π.Π. (ΚΕντρικό Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας) ως διακριτό συλλογικό όργανο σε κεντρικό (πολιτικο-στρατηγικό) επίπεδο. Ο όρος Σ.Ο.Π.Π. χρησιμοποιείται έως και σήμερα για τα περιφερειακά συλλογικά όργανα και η μεταφορά του ίδιου όρου σε ανώτερο επίπεδο εγκυμονεί κίνδυνο σύγχυσης και έλλειψη μονοσήμαντου ορισμού. Ο όρος ΚΕ.Σ.Ο.Π.Π. παραπέμπει και στην διάδοχη κατάσταση του όρου Κ.Σ.Ο.Π.Π. που ήταν το αντίστοιχο κεντρικό όργανο πριν την κατάργησή του με το ν.4662/2020 (άρθρο 5 του ν.3013/2002).

  • Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά:  

    Η Ε.Σ.Α.μεΑ. προτείνει τη συμπλήρωση της παρ. 1γ ως εξής:
    γ. Την ενημέρωση των πολιτών για τα ζητήματα αυτά, συμπεριλαμβανομένης της προσβάσιμης ε-νημέρωσης για τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, τον συντονισμό των δράσεων και μέ-τρων αποκατάστασης και τον έλεγχο εφαρμογής τους.

  • 28 Νοεμβρίου 2023, 07:02 | ΝΓΜ
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά:  

    Η παραγραφοποίηση 1Αα) β) γ) δ) ε) ακολουθεί διαφορετική τυποποίηση από την παραγραφοποίηση α. β. γ. δ. ε. του ίδιου και έτερων άρθρων του νομοσχεδίου.

  • 25 Νοεμβρίου 2023, 12:06 | Αραμπατζής Ιωάννης
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά:  

    Από την προτεινόμενη νέα σύνθεση του Σ.Ο.Π.Π. (σε σχέση με την ισχύουσα κατάσταση) απουσιάζουν ο Διοικητής Συντονιστικού Οργάνου Π.Π. (του άρθρ. 92 του Ν.4623/2019) και οι 13 Περιφερειακοί Συντονιστές Π.Π. (του άρθρ. 93 του Ν.4623/2019) χωρίς αυτοί να καταργούνται ρητά π.χ. στο άρθρ. 22 Καταργούμενες διατάξεις μαζί με το άρθρο 91 του Ν.4623/2019 που ήδη αναγράφεται.
    Να συνεχίσουν να υφίστανται και να μη συμμετέχουν οι παραπάνω στα αντίστοιχα όργανα Σ.Ο.Π.Π. και Π.Ε.Σ.Ο.Π.Π. μάλλον δεν είναι λογικό.
    Τελικά τι θα ισχύει;

  • 18 Νοεμβρίου 2023, 21:51 | Ανδριανός Γκουρμπάτσης, Αντιστράτηγος – Υπαρχηγός ΠΣ, ε.α..
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά:  

    Ατυχείς οι νέες ρυθμίσεις, με τις οποίες τροποποιούνται οι διατάξεις του άρθρου 12 του Ν. 4662/2020. Νομοτεχνικά οι καταργούμενες διατάξεις είναι πιο ορθές. Ενδεικτικώς προσδιορίζουν το χαρακτήρα του συγκεκριμένου συντονιστικού οργάνου ότι δηλ. είναι το <>.-