Άρθρο 44 Αυστηροποίηση προστίμων για διενέργεια επικίνδυνων εργασιών κατά την αντιπυρική περίοδο – Τροποποίηση παρ. 3 άρθρου 167 ν. 4662/2020

Το πλαίσιο του διοικητικού προστίμου του πρώτου εδαφίου της παρ. 3 του άρθρου 167 του ν. 4662/2020 (Α΄ 27), τροποποιείται, και η παρ. 3 διαμορφώνεται ως εξής:
«3. Η Πυροσβεστική Αρχή δύναται να επιβάλει στους παραβάτες των διατάξεων της κείμενης νομοθεσίας πυροπροστασίας, διοικητικό πρόστιμο από πεντακόσια (500) έως πενήντα χιλιάδες (50.000) ευρώ, λαμβάνοντας υπόψη τον βαθμό υπαιτιότητας του δράστη, τον βαθμό άμεσης συμμόρφωσης, τις επιπτώσεις στο ευρύ κοινό, το μέγεθος και τη διάρκεια της ενδεχόμενης πυροσβεστικής επιχείρησης. Τα πρόστιμα του προηγούμενου εδαφίου δύναται να επαυξάνονται στο διπλάσιο σε περίπτωση υποτροπής εντός διαστήματος ενός (1) έτους. Η Πυροσβεστική Αρχή δύναται επίσης, πριν την εφαρμογή των κυρώσεων των προηγούμενων εδαφίων της παρούσας παραγράφου, εφόσον κρίνει ότι οι συντελούμενες παραβάσεις είναι ήσσονος σημασίας, να προβαίνει σε συστάσεις και χορήγηση αποκλειστικής προθεσμίας για άρση της παράβασης. Τα ποσά των διοικητικών προστίμων εισπράττονται υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου. Η Πυροσβεστική Αρχή, εφόσον διαπιστώσει ότι υφίσταται άμεσος κίνδυνος για την ασφάλεια, δύναται να επιβάλει απευθείας διοικητικά μέτρα, όπως προσωρινή ή οριστική παύση ή αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης ή εγκατάστασης μέσω της σφράγισης αυτής με τη συνδρομή των αρμόδιων αρχών.».

  • 28 Νοεμβρίου 2023, 21:37 | Χρήστος Τσαβαλόπουλος
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά:  

    Σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 151 του ν. 4512/2018 (Α΄ 5), τα μέτρα και οι κυρώσεις που επιβάλλονται σε οικονομικές δραστηριότητες θα πρέπει να είναι αναλογικά και εύλογα και να στηρίζονται στην αξιολόγηση του κινδύνου που η παράβαση επιφέρει στην προστασία του δημοσίου συμφέροντος.
    Η δυνατότητα επιβολής από τα πυροσβεστικά όργανα διοικητικών προστίμων εισήχθη για πρώτη φορά με τις διατάξεις της παρ. 4 του άρθρου 49 του ν. 4442/2016 (Α΄ 230), κατόπιν πρότασης στελεχών του Πυροσβεστικού Σώματος στα αρμόδια όργανα του Υπουργείου Ανάπτυξης και της Παγκόσμιας Τράπεζας, με γνώμονα τη συμμόρφωση.
    Η αιτιολογική έκθεση για την ως άνω παρ. του νόμου:
    «Oµοίως, µε την παράγραφο 4 τροποποιείται το άρθρο 14 του ν. 3511/2006 και θεσπίζεται ειδικότερα η δυνατότητα επιβολής διοικητικών κυρώσεων, τα όρια του προστίµου, τα απαραίτητα διοικητικά µέτρα και η αντιµετώπιση φαινοµένων υποτροπής µε πρόβλεψη για έκδοση απόφασης του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώµατος ή Πυροσβεστικής Διάταξης ……………..Οι ρυθµίσεις αυτές κρίθηκαν απαραίτητες ώστε να εξοπλιστεί το Πυροσβεστικό Σώµα µε τις απαραίτητες διαδικασίες επιβολής κυρώσεων, πέραν των ποινικών κυρώσεων που ήδη προβλέπονται στο θεσµικό πλαίσιο. Με τον τρόπο αυτό αναµένεται να καταστεί αποτελεσµατικότερος ο έλεγχος των παραβάσεων, να αποτραπούν τα φαινόµενα παραβατικότητας και να ενισχυθεί η συµµόρφωση των δραστηριοτήτων».
    Η παρ. 167 του ν.4662/2020 (Α΄ 27), δεν τροποποίησε το ύψος του διοικητικού προστίμου, το οποίο και αφορά κυρίως την επιβολή διοικητικών προστίμων για παραβάσεις της ισχύουσας νομοθεσίας πυρασφάλειας για επιχειρήσεις – εγκαταστάσεις, οικονομικές δραστηριότητες.
    Το ύψος των προστίμων καθορίσθηκε στο ως άνω ποσό λαμβάνοντας υπόψη το κόστος αγοράς και εγκατάστασης των μέτρων και μέσων ενεργητικής πυροπροστασίας σε συνδυασμό με το κόστος εγκατάστασης των ως άνω μέσων μετά την επιβολή του διοικητικού προστίμου και τον διπλασιασμό του προστίμου σε περίπτωση υποτροπής.
    Η αύξηση του ύψους του επιβαλλόμενου προστίμου (από 5000 ευρώ σε 50000 ευρώ), όπως προβλέπεται στο σχέδιο νόμου, θα επιφέρει αναλογικές προσαυξήσεις και στα δύο Παραρτήματα της υπ’ αριθ. 19/2020 Πυροσβεστικής Διάταξης (Β΄ 2757), όπως ισχύει, με αποτέλεσμα να μην πετύχει το σκοπό για τον οποίο θεσμοθετήθηκε.
    Ως εκ τούτου, προτείνεται η αύξηση των διοικητικών προστίμων από το υπάρχον 200 έως 5000 σε 200 έως 15.000 ευρώ, καθώς και η επιστροφή 50% των επιβαλλόμενών προστίμων για την κάλυψη των αναγκών και των σχετικών δαπανών για την εποπτεία των Αρχών Εφαρμογής Εποπτείας και Διαχείρισης του Πυροσβεστικού Σώματος, όπως δαπάνες μετακίνησης, διαμονής και ημερήσιας αποζημίωσης των Ελεγκτών, στις περιπτώσεις μετακίνησης των κλιμακίων ελέγχου εκτός της έδρας της υπηρεσίας, δαπάνες για την οργάνωση εξειδικευμένων εκπαιδευτικών σεμιναρίων ελεγκτών, δαπάνες εξοπλισμού κλπ., κατ’ αντιστοιχία της νομοθετικής ρύθμισης του Υπουργείου Ανάπτυξης.

  • 27 Νοεμβρίου 2023, 21:58 | Δημοσθένης
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά:  

    Τα πρόστιμα πρέπει να τά βεβαιώνουν όλοι οι ανακριτικοί υπάλληλοι Γενική και Ειδική τού Πυροσβεστικού Σώματος, Ελληνικής Αστυνομίας και της Δημοτικής Αστυνομίας. Τα οικόπεδα δεν είναι αρμοδιότητα του Πυροσβεστικού Σώματος. Να στελεχωθούν με προσωπικό τα γραφεία των αντίστοιχων υπηρεσιών – γραφείων ώστε να εφαρμοστούν τα μέτρα. Να περιγράφεται με σαφήνεια και απλές διαδικασίες η επιβολή μέχρι την είσπραξη των διοικητικών προστίμων. Κίνητρα στους ιδιοκτήτες.

  • 25 Νοεμβρίου 2023, 21:11 | Αραμπατζής Ιωάννης
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά:  

    Το προτεινόμενο επιβαλόμενο πρόστιμο των από 500€ (200€ σήμερα) έως 50.000€ (5.000€ σήμερα) για τους παραβάτες των διατάξεων της κείμενης νομοθεσίας πυροπροστασίας (δηλ. Πυρ/κή Διάταξη αρ. 19/2020 όπως τροποποιήθηκε ΦΕΚ 2757 τ. Β’) θα προσαυξηθεί και κατά 1,5 έως 4 φορές αναλόγως του δείκτη επικινδυνότητας της Γ.Γ.Π.Π. κατά την αντιπυρική περίοδο και έως 2 φορές για την πυροπροστασία των επιχειρήσεων (συντελεστής βαρύτητας), οπότε θα είναι πολύ υψηλό και τελικά κινδυνεύει να γίνει ανεφάρμοστο. Καλύτερα να αυξηθούν μόνο συγκεκριμένες κρίσιμες παραβάσεις παρά το σύνολο των παραβάσεων.

  • 25 Νοεμβρίου 2023, 16:25 | Νικόλαος Χλωροτύρης
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά:  

    Το πέντε (5) τοις εκατό (%) κάθε καταβληθέντος ποσού προστίμου να αποδίδεται ως πόρος στον Τομέα Πρόνοιας Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος (ΤΠΥΠΣ) του Ταμείου Πρόνοιας Απασχολούμενων στα Σώματα Ασφαλείας (ΤΑΠΑΣΑ). Όπως γίνεται με τα πρόστιμα του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής υπέρ του Μετοχικού Ταμείου Ναυτικού (ΜΤΝ). Καθώς με αυτή την νομοθετική πρόβλεψη η Πολιτεία θα ενισχύσει συμβολικά και έμμεσα τα στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος κατά τον κρίσιμο χρόνο της αφυπηρέτησης τους, χωρίς καμία περεταίρω Δημοσιονομική επιβάρυνση.

  • 18 Νοεμβρίου 2023, 22:45 | Ανδριανός Γκουρμπάτσης, Αντιστράτηγος – Υπαρχηγός ΠΣ, ε.α..
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά:  

    Το τελευταίο εδάφιο επιβάλλεται να απαλειφθεί. Και τούτο γιατί η αρμοδιότητα επιβολής των συγκεκριμένων διοικητικών μέτρων είναι αρμοδιότητα άλλων καθ΄ ύλη και τοπικά αρμοδίων αρχών και όχι της Πυροσβεστικής. Υπάρχει σύγκρουση αρμοδιοτήτων, πέραν της αμφιβόλου συνταγματικότητας συγκεκριμένης ρύθμισης.-

  • 16 Νοεμβρίου 2023, 21:02 | Vasilikh
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά:  

    Κινητοποίηση Ε.Ο. για επίβλεψη και συχνές περιπολίες

  • 16 Νοεμβρίου 2023, 09:10 | Basiliy
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά:  

    Επιτέλους