Άρθρο 51 Προσωπικό, προδιαγραφές και λειτουργία του Εθνικού Σχεδίου Διάσωσης και Αεροδιακομιδών – Τροποποίηση άρθρου 7 ν. 4989/2022

Στο άρθρο 7 του ν. 4989/2022 (Α’ 208), περί του προσωπικού, των προδιαγραφών και της λειτουργίας του Εθνικού Σχεδίου, επέρχονται οι εξής αλλαγές: α) επικαιροποιείται ο τίτλος του, β) επικαιροποιούνται οι αναφορές στο Εθνικό Σχέδιο Εναέριας Διάσωσης και Αεροδιακομιδών και στις δράσεις που περιλαμβάνονται σ’ αυτό, γ) το εισαγωγικό εδάφιο αντικαθίσταται, δ) στην περ. α) προβλέπονται και οργανικές θέσεις υγειονομικού προσωπικού για τη στελέχωση του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ), ε) στην περ. γ) προστίθεται το ΕΚΑΒ, και το άρθρο 7 διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 7
Προσωπικό, προδιαγραφές και λειτουργία του Εθνικού Σχεδίου Εναέριας Διάσωσης και Αεροδιακομιδών
Με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται με πρόταση των Υπουργών Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Εθνικής Άμυνας, Εσωτερικών, Υγείας και Υποδομών και Μεταφορών, προς τον σκοπό λειτουργίας του Εθνικού Μηχανισμού Εναέριας Διάσωσης και Αεροδιακομιδών (ΕΜΕΔΑ), σε εναρμόνιση με τον Κανονισμό (ΕΕ) 965/2012 της Επιτροπής, της 5ης Οκτωβρίου 2012, «για καθορισμό τεχνικών απαιτήσεων και διοικητικών διαδικασιών όσον αφορά τις πτητικές λειτουργίες δυνάμει του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 216/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου» (L 296) για τον μηχανισμό «Helicopter emergency medical services (HEMS)», ρυθμίζονται τα ακόλουθα:
α) Συστήνονται οι αναγκαίες οργανικές θέσεις για τη στελέχωση των Βάσεων Ετοιμότητας/Επιφυλακής (ΒΕΕ), καθώς και του ΕΚΑΒ με υγειονομικό προσωπικό, καθορίζονται τα ειδικότερα προσόντα και κωλύματα του προσωπικού, οι προϋποθέσεις, ο τρόπος, η διαδικασία επιλογής, τα αρμόδια όργανα πρόσληψης και η σχέση εργασίας του προσωπικού, τα ζητήματα εκπαίδευσης, αθλητικής αξιολόγησης και υγειονομικής εξέτασης – ιατρικής παρακολούθησής του, κατά τη διάρκεια παροχής υπηρεσιών διάσωσης και αεροδιακομιδών, καθώς και τα αρμόδια ατομικά και συλλογικά όργανα στα οποία ανατίθενται οι ανωτέρω σχετικές αρμοδιότητες.
β) Καθορίζονται οι όροι και προϋποθέσεις λειτουργίας των ΒΕΕ, η χωρική τους αρμοδιότητα, τα ειδικότερα θέματα εσωτερικής διάρθρωσης και λειτουργίας των υπηρεσιών εκπαίδευσης, συντήρησης και επιφυλακής του προσωπικού τους, τα χρησιμοποιούμενα μέσα και ο σχετικός εξοπλισμός τους, καθώς και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια.
γ) Ρυθμίζονται τα ζητήματα ελέγχου της πιστοποίησης μέσων και προσωπικού, επιχειρησιακής εμπλοκής, ελέγχου, εποπτείας και συντονισμού των επιχειρήσεων διάσωσης και αεροδιακομιδών από το Πυροσβεστικό Σώμα (Π.Σ.) και το ΕΚΑΒ, αντίστοιχα, τα ζητήματα διοικητικής υποστήριξης, αποζημίωσης και ασφάλισης του προσωπικού και των εναέριων μέσων που επικουρούν την αποστολή του Π.Σ. και του ΕΚΑΒ, κατά την εκτέλεση επιχειρήσεων διάσωσης και αεροδιακομιδών.
δ) Καθορίζεται κάθε άλλο αναγκαίο ειδικότερο ζήτημα για την εφαρμογή του παρόντος.».

  • 28 Νοεμβρίου 2023, 21:26 | ΝΓΜ
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά:  

    Η παραγραφοποίηση α) β) γ) δ) ακολουθεί διαφορετική τυποποίηση από την παραγραφοποίηση α. β. γ. δ. έτερων άρθρων του νομοσχεδίου.

  • 24 Νοεμβρίου 2023, 14:48 | Ιωάννης Βαμβάκος Υποπτέραρχος (Ι) ε.α.
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά:  

    1. Τροποποίηση πρώτης παραγράφου, ως εξής: «Με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται με πρόταση των Υπουργών Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Εθνικής Άμυνας, Εσωτερικών, Υγείας και Υποδομών και Μεταφορών, προς τον σκοπό λειτουργίας του Εθνικού Μηχανισμού Εναέριας Έρευνας και Διάσωσης και Αεροδιακομιδών (ΕΜΕΕΔΑ) εντός του πλαισίου αρμοδιοτήτων του Πυροσβεστικού Σώματος, σε εναρμόνιση με τον Κανονισμό (ΕΕ) 965/2012 της Επιτροπής, της 5ης Οκτωβρίου 2012, όπως τροποποιήθηκε με τον Εκτελεστικό Κανονισμό (ΕΕ) 2023/1020 της Επιτροπής της 24ης Μαΐου 2023 και αναλυτικά περιγράφεται στο κείμενο Easy Access Rules for Air Operations, Σεπτεμβρίου 2023, της EASA» «για καθορισμό τεχνικών απαιτήσεων και διοικητικών διαδικασιών όσον αφορά τις πτητικές λειτουργίες δυνάμει του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 216/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου» (L 296) για τον μηχανισμό «Helicopter emergency medical services (HEMS), ρυθμίζονται τα ακόλουθα:

    Αιτιολογικό Σχολίου: Αναφορικά με το λεκτικό «εντός του πλαισίου αρμοδιοτήτων του Πυροσβεστικού Σώματος», όπως και για το λεκτικό «όπως τροποποιήθηκε με τον Εκτελεστικό Κανονισμό (ΕΕ) 2023/1020 της Επιτροπής της 24ης Μαΐου 2023 και αναλυτικά περιγράφεται στο κείμενο Easy Access Rules for Air Operations, Σεπτεμβρίου 2023, της EASA», αναλυτική αιτιολόγηση υπάρχει σε σχόλια προηγούμενων άρθρων.

    2. Η φράση «προβλέπονται και οργανικές θέσεις υγειονομικού προσωπικού για τη στελέχωση του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ)», δημιουργεί σοβαρά ερωτήματα, αναφορικά με την αρμοδιότητα πρόβλεψης σχετικών θέσεων, η οποία αφορά αποκλειστικά στο ΕΚΑΒ, το οποίο θα πρέπει να χειρίζεται το θέμα.

    3. Το άρθρο, καθώς πραγματεύεται «προδιαγραφές» θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνει και αναφορά στις προδιαγραφές των εναερίων μέσων. Ήτοι, τι κατηγορίας θα είναι τα ελικόπτερα (με βάση το βάρος τους, ελαφρά, μεσαία, η βαρέωσ τύπου), πόσα άτομα θα δύναται να μεταφέρουν σε αποστολές διάσωσης (πχ 2-4 άτομα όπως ένα ελαφρύ ελικόπτερο, 5-8 όπως ένα μεσαίο, ή περισσότερα όπως ένα ελικόπτερο βαρέως τύπου) καθώς και σε διακομιδές μόνο έναν ασθενή, δύο ασθενείς, ή περισσότερους)

    4. Στην υποπαράγραφο γ) θα πρέπει να συμπεριληφθούν και οι διακομιζόμενοι ασθενείς όπως και οι διασωζόμενοι, όσον αφορά στην αποζημίωση σε απευκταία περίπτωση αεροπορικού ατυχήματος.

  • 24 Νοεμβρίου 2023, 13:37 | Άρης
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά:  

    Μετά την έκδοση του σχετικού ΠΔ, ενδέχεται να υπάρξει κώλυμα στην εξεύρεση για μετακίνηση ή μετάθεση του κατάλληλου πυροσβεστικού προσωπικού σε εξειδίκευση και αριθμό, εφόσον οι βάσεις ετοιμότητας δεν ιδρύονται σε έδρες των ΕΜΑΚ.