Άρθρο 25 Έκτακτη ανάγκη πολιτικής προστασίας περιφερειακής ή διαπεριφερειακής κλίμακας – Προσθήκη άρθρου 25Β στον ν. 4662/2020

Στον ν. 4662/2020 (Α’ 27) προστίθεται άρθρο 25Β ως εξής:
«Άρθρο 25Β
Έκτακτη ανάγκη πολιτικής προστασίας περιφερειακής ή διαπεριφερειακής ή εθνικής κλίμακας/εμβέλειας
1. Αν η κατάσταση έκτακτης ανάγκης εκδηλώνεται σε περιφερειακό ή διαπεριφερειακό επίπεδο, η κήρυξή της διενεργείται με απόφαση του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, μετά από ειδικά αιτιολογημένη εισήγηση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, περί λήψης ειδικών προσωρινών μέτρων για την αντιμετώπισή της και την άμεση άρση των συνεπειών της. Αν η κατάσταση έκτακτης ανάγκης εκδηλώνεται σε εθνικό επίπεδο ή επιφέρει ιδιαίτερα επαχθείς συνέπειες ώστε να επιβάλλεται η άμεση λήψη μέτρων πανελλαδικού χαρακτήρα, η κήρυξή της διενεργείται με Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου μετά από ειδικά αιτιολογημένη εισήγηση του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.
2. Η εισήγηση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας ή του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας σύμφωνα με την παρ. 1 προσδιορίζει:
α) συνοπτικά την κατάσταση που συνιστά την έκτακτη ανάγκη περιφερειακής ή διαπεριφερειακής ή εθνικής κλίμακας,
β) τα ειδικά προσωρινά μέτρα της παρ. 1 του άρθρου 25Γ που είναι απαραίτητα για την αντιμετώπιση της έκτακτης ανάγκης, και
γ) αν τα αποτελέσματα της έκτακτης ανάγκης δεν επεκτείνονται σε ολόκληρη τη χώρα, την ή τις περιφερειακές ενότητες στις οποίες εκτείνονται τα αποτελέσματά της.
Για τη σύνταξη της εισήγησης απαιτείται προηγούμενο αίτημα των κατά περίπτωση αρμόδιων αποκεντρωμένων οργάνων πολιτικής προστασίας, με ειδική αιτιολογία ως προς τις επιπτώσεις από τις καταστροφές, οι οποίες δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν σε χαμηλότερο επίπεδο.
3. Η κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης διαρκεί τριάντα (30) ημέρες, εκτός εάν ανακληθεί λόγω άρσης των συνεπειών της ή παραταθεί.
4. Πριν λήξει η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, το αρμόδιο όργανο της παρ. 1 κατόπιν τήρησης της ίδιας διαδικασίας μπορεί να αποφασίζει τη συνέχισή της, για περίοδο, που δεν υπερβαίνει τις τριάντα (30) ημέρες κάθε φορά, εφόσον η κατάσταση έκτακτης ανάγκης συνεχίζει να υφίσταται ή οι επιπτώσεις της συνεχίσουν να επεκτείνονται.».

  • 28 Νοεμβρίου 2023, 21:42 | ΝΓΜ
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά:  

    Η παραγραφοποίηση α) β) γ) ακολουθεί διαφορετική τυποποίηση από την παραγραφοποίηση α. β. γ. έτερων άρθρων του νομοσχεδίου.