Άρθρο 24 Έκτακτη ανάγκη πολιτικής προστασίας τοπικής κλίμακας – Προσθήκη άρθρου 25Α στον ν. 4662/2020

Στον ν. 4662/2020 (A’ 27) προστίθεται άρθρο 25Α ως εξής:
«Άρθρο 25Α
Έκτακτη ανάγκη πολιτικής προστασίας τοπικής κλίμακας
1. Αν η κατάσταση έκτακτης ανάγκης είναι τοπικής εμβέλειας, η κήρυξη της γίνεται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, μετά από αίτημα του αρμόδιου Δημάρχου.
2. Η κήρυξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης αίρεται αυτοδικαίως με την πάροδο τριάντα (30) ημερών, δύναται δε να παρατείνεται, για περίοδο που δεν υπερβαίνει τις τριάντα (30) ημέρες κάθε φορά, ύστερα από αίτημα του αρμοδίου Δημάρχου και βεβαίωση των κατά περίπτωση αρμόδιων αποκεντρωμένων οργάνων πολιτικής προστασίας ότι εξακολουθούν να υφίστανται οι λόγοι κήρυξης. Η απόφαση παράτασης περιλαμβάνει ειδική αιτιολογία ως προς τους λόγους για τους οποίους οι επιπτώσεις από τις καταστροφές δεν έχουν ακόμη αντιμετωπισθεί.».

  • 25 Νοεμβρίου 2023, 14:00 | ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΓΚΑΡΑΚΗ
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά:  

    Το χρονικό διάστημα των 30 ημερών στην κήρυξη έκτακτη ανάγκη πολιτικής προστασίας τοπικής, περιφερειακής, διαπεριφερειακής και εθνικής κλίμακας
    είναι πολύ λίγο και θα υπάρχουν επαναλαμβανόμενα αιτήματα παράτασης με αποτέλεσμα την γιγάντωση της γραφειοκρατίας.

  • 22 Νοεμβρίου 2023, 09:18 | K.PERROU
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά:  

    Το χρονικό διάστημα των 30 ημερών είναι πολύ λίγο, δεδομένης της γραφειοκρατίας των απαιτούμενων διαδικασιών, οπότε θα υπάρχουν επαναλαμβανόμενα αιτήματα παράτασης, με ότι αυτό συνεπάγεται.

  • 21 Νοεμβρίου 2023, 00:35 | ΧΟΥΒΑΡΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ Προϊστάμενος Αυτοτελούς Δνσης Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας ΑΜΘ
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά:  

    Οι 30 ημέρες θα δημιουργήσουν επιπρόσθετο διοικητικό βάρος μιας κάθε μήνα θα ζητείται παράταση και κάθε μήνα θα βγαίνει απόφαση του Γενικού Γραμματέα Π.Π. μιας και δεν θα έχουν αρθεί οι λόγοι για τους οποίους αιτήθηκε η κήρυξη. Να παραμείνει ο χρόνος των 6 μηνών.

  • 19 Νοεμβρίου 2023, 14:28 | Ηλίας
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά:  

    Κάθε τοπική κοινότητα και κάθε Δήμος , πρέπει να ετοιμάσει ένα μνημόνιο προετοιμασίας για μια έκτακτη ανάγκη μεγάλης ανθρωπογενής καταστροφής η άλλης φύσεως.
    Σε αυτό να οργανώσει το προσωπικό τα υλικά ,τον χώρο οργάνωσης ,
    και διατήρησης αυτών.
    Το μνημόνιο να προβλέπει έκτακτους τρόπους Παρασκευής συσσιτίου για κάλυψη του βασικού πληθυσμού της κάθε περιοχής .
    Η συνδρομή και συνεργασία των διαφόρων ενδιαφερόμενων συλλόγων- σωματείων να συμπεριληφθεί στο μνημόνιο .
    Ο κάθε Δήμος να ενημερώνει περιοδικά την υποχρέωση των Δημοτών για την τήρηση ενός οικογενειακού σχεδίου έκτακτης ανάγκης το οποίο προβλέπει αποθέματα νερού τροφής και υλικών σύμφωνα με την πολιτική προστασία.

  • 18 Νοεμβρίου 2023, 22:55 | Ανδριανός Γκουρμπάτσης, Αντιστράτηγος – Υπαρχηγός ΠΣ, ε.α..
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά:  

    Οι (30) ημέρες είναι χρόνος πολύ μικρός και δεν θα προλαμβάνει ο Δήμαρχος να προβεί στις απαιτούμενες δράσεις και ενέργειες για την αποκατάσταση των συνεπειών. Άλλωστε θα προστεθεί γραφειοκρατία στη ΓΓΠΠ με τα αλλεπάλληλα αιτήματα. Ο χρόνος των 6 μηνών, όπως ισχύει και σήμερα, είναι ιδανικός.-