Άρθρο 33 Άμεση υλοποίηση νέων έργων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας σε περίπτωση έκτακτων καιρικών φαινομένων – Προσθήκη άρθρου 53Γ στον ν. 4662/2020

Στον ν. 4662/2020 (Α΄ 27) προστίθεται άρθρο 53Γ ως εξής:
«Άρθρο 53Γ
Άμεση υλοποίηση νέων έργων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας σε περίπτωση έκτακτων καιρικών φαινομένων
1. Σε περίπτωση κήρυξης έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας του άρθρου 25 ή κατάστασης ειδικής κινητοποίησης πολιτικής προστασίας του άρθρου 26 σε συγκεκριμένη περιοχή για την αντιμετώπιση έκτακτων καιρικών φαινομένων, ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) δύναται να προβαίνει άμεσα, κατά παρέκκλιση της κείμενης αδειοδοτικής διαδικασίας, στην υλοποίηση νέων έργων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, τα οποία είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της συνεχούς και αδιάλειπτης λειτουργίας του Συστήματος υπό τις συνθήκες αυτές. Αν τα έργα διενεργούνται σε δασικές εκτάσεις, απαιτείται η σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας, η οποία τεκμαίρεται με την άπρακτη παρέλευση δεκαπέντε (15) ημερών, από την υποβολή του σχετικού αιτήματος.
2. Η χρήση των νέων έργων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας διαρκεί για όσο χρονικό διάστημα υφίσταται η κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας του άρθρου 25 ή η ειδική πολιτική κινητοποίηση του άρθρου 26 και εφόσον η υλοποίηση των νέων έργων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της αδιάλειπτης λειτουργίας του συστήματος.
3. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και Περιβάλλοντος και Ενέργειας ρυθμίζεται κάθε ειδικότερο ζήτημα αναφορικά με τη διαδικασία λήψης και υλοποίησης της απόφασης της παρ. 1 από τον ΑΔΜΗΕ, τη διάρκειά της και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την εφαρμογή του παρόντος.».