Άρθρο 12 Τοπικά Επιχειρησιακά Συντονιστικά Όργανα Πολιτικής Προστασίας – Τροποποίηση παρ. 1 και 3 άρθρου 15 ν. 4662/2020

Στο άρθρο 15 του ν. 4662/2020 (Α’ 27), περί Τοπικών Επιχειρησιακών Συντονιστικών Οργάνων Πολιτικής Προστασίας, επέρχονται οι εξής αλλαγές: α) στην παρ. 1, στην περ. ζ προστίθενται οι λέξεις «ή τον εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπό του» και καταργείται η περ. θ, β) η εξουσιοδοτική διάταξη της παρ. 3 τροποποιείται ώστε να λαμβάνεται απόφαση από τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, μετά από εισήγηση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, και το άρθρο 15 διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 15
Τοπικά Επιχειρησιακά Συντονιστικά Όργανα Πολιτικής Προστασίας (Τ.Ε.Σ.Ο.Π.Π.)
1. Σε κάθε Δήμο της Ελληνικής Επικράτειας συστήνονται Τοπικά Επιχειρησιακά Συντονιστικά Όργανα Πολιτικής Προστασίας (Τ.Ε.Σ.Ο.Π.Π.), τα οποία συμβάλλουν στην εκπλήρωση των σκοπών της επιχειρησιακής αποστολής των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Συντονιστικών Οργάνων Πολιτικής Προστασίας. Τα Τ.Ε.Σ.Ο.Π.Π. ενεργοποιούνται σε όλες τις φάσεις του κύκλου καταστροφής και συγκροτούνται με απόφαση του Δημάρχου, αποτελούμενα από τα εξής μέλη:
α. Τον Δήμαρχο, ως Πρόεδρο.
β. Τον Αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας ή τον Εντεταλμένο Σύμβουλο Πολιτικής Προστασίας, ο οποίος, σε περίπτωση απουσίας ή νόμιμου κωλύματος του Προέδρου, τον αναπληρώνει.
γ. Τον Προϊστάμενο του Αυτοτελούς Τμήματος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου.
δ. Τον Διοικητή της Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού.
ε. Τον Διοικητή της κατά τόπο Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ή Πυροσβεστικού Κλιμακίου ή Πυροσβεστικού Σταθμού.
στ. Τον Διοικητή του κατά τόπο αρμόδιου Αστυνομικού Τμήματος.
ζ. Τον Προϊστάμενο της κατά τόπο αρμόδιας Λιμενικής Αρχής ή τον εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπό του.
η. Τους Διοικητές των μονάδων Υγείας του Δήμου.
θ. Καταργείται.
ι. Τον εκπρόσωπο του Ε.Κ.Α.Β..
ια. Τον Προϊστάμενο της οικείας Δασικής Υπηρεσίας (Διεύθυνσης Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών).
ιβ. Τον Προϊστάμενο Διεύθυνσης ή Τμήματος της Δημοτικής Αστυνομίας.
2. Με απόφαση του Δημάρχου δύναται να καλούνται στις συνεδριάσεις των Τ.Ε.Σ.Ο.Π.Π., στελέχη όλων των κυβερνητικών, δημόσιων και ιδιωτικών φορέων, εταιρειών κοινής ωφέλειας, παραχώρησης έργων υποδομής, εποπτευόμενων φορέων του Δημοσίου, ή στελέχη λοιπών φορέων της χωρικής του αρμοδιότητας.
3. Λοιπά οργανωτικά, λειτουργικά και τεχνικά θέματα των Τ.Ε.Σ.Ο.Π.Π., καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια ρυθμίζονται με απόφαση του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, μετά από εισήγηση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας.».

  • 28 Νοεμβρίου 2023, 17:26 | Κοκκίνης Θεόδωρος
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά:  

    Δεν εννοείται ΤΕΣΟΠΠ χωρίς την συμμετοχή της Πολιτικής Προστασίας της Οικείας Περιφέρειας κ εν προκειμένω του τμήματος πολιτικής προστασίας της οικείας Περιφερειακής Ενότητας. Δηλαδή ο Δήμαρχος (ή ο Αντιδήμαρχος πολιτικής προστασίας) με ποιους θα συνεργαστεί από την περιφέρεια κ με ποιους θα επικοινωνήσει σε έκτακτα γεγονότα; Είναι λογικό αυτούς που κατά κύριο λόγο συνεργάζεται να μην καλούνται σε συνεδριάσεις συντονισμού.

  • Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά:  

    Η Ε.Σ.Α.μεΑ. προτείνει τη συμπλήρωση της παρ. 2 ως εξής:

    2. Με απόφαση του Δημάρχου δύναται να καλούνται στις συνεδριάσεις των Τ.Ε.Σ.Ο.Π.Π., στελέχη όλων των κυβερνητικών, δημόσιων και ιδιωτικών φορέων, αντιπροσωπευτικών οργανώσεων ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους, εταιρειών κοινής ωφέλειας, παραχώρησης έργων υποδομής, εποπτευόμενων φορέων του Δημοσίου, ή στελέχη λοιπών φορέων της χωρικής του αρμοδιότητας.

  • 25 Νοεμβρίου 2023, 19:52 | Αραμπατζής Ιωάννης
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά:  

    1) Στα προτεινόμενα μέλη που θα συγκροτήσουν το Τ.Ε.Σ.Ο.Π.Π., πρέπει να προστεθεί και ο Προϊστάμενος Π.Π. του Τμήματος της οικείας Περιφερειακής Ενότητας για να υπάρχει διασύνδεση των δύο Οργάνων (ΠΕΣΟΠΠ-ΤΕΣΟΠΠ).
    2) Στο μέλος υπ’ αρ. δ’ μπορεί να προστεθεί: «ή τον εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπό του» και να αφαιρεθεί το μέλος ε’. Δηλαδή, ο Διοικητής της Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού θα μπορεί (κατά την κρίση του ή λόγω ανάγκης διαχείρισης του συμβάντος) να εκπροσωπηθεί από άλλον Αξιωματικό του Π.Σ. Είναι υπερβολή να συμμετέχουν υποχρεωτικά δύο Διοικητές της ίδιας Δημόσιας Υπηρεσίας στο Τ.Ε.Σ.Ο.Π.Π.
    3) Θα πρέπει να καταργηθεί ο ορισμός Αντιδημάρχου υπευθύνου για την Π.Π. (δηλ. αιρετός), όπως καταργείται (με το παρόν σχέδιο νόμου) για τις Περιφέρειες ο Θεματικός Αντιπερειφερειάρχης Π.Π. Είναι δύσκολο κάποιος αιρετός που θέλει να επανεκλεγεί, να επιβάλει τα πρόστιμα που προβλέπονται στο παρόν σχέδιο νόμου και σε άλλους νόμους (σχετικά με τα ακαθάριστα οικόπεδα κλπ.). Στη θέση του να διορίζεται υποχρεωτικά Εντεταλμένος Σύμβουλος Π.Π. (μη αιρετός) κατά αντιστοιχία του Περιφερειακού Συντονιστή Πολιτικής Προστασίας (άρθρο 93 του Ν.4623/2019) που προβλέπεται σήμερα για τις Περιφέρειες. Για τη θέση αυτή θα ήταν επιθυμητό να προκρίνονται οι απόφοιτοι σχετικής Σχολής Π.Π. (της Α.Π.Ο.Π. ή αντίστοιχη του εξωτερικού) ή Αξιωματικοί ε.α. του Π.Σ. και των λοιπών Σωμάτων Ασφαλείας που αποδεδειγμένα έχουν ασχοληθεί με το αντικείμενο αυτό όταν ήταν εν ενεργεία.

  • 17 Νοεμβρίου 2023, 12:58 | Δάσιου Μελιτίνη
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά:  

    Να προστεθεί: ιγ. Τους Προϊστάμενους Διευθύνσεων ή Τμημάτων Οργανικών Μονάδων του οικείου Δήμου, ανά περίπτωση εμπλοκής και κατηγορίας κινδύνου.

  • 17 Νοεμβρίου 2023, 11:48 | Ταμβακιδης Στελιος
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά:  

    Στo πλαίσιo της διαλειτουργικότητας (ΠΕΣΟΠΠ – ΤΕΣΟΠΠ) θα πρέπει στο ΤΕΣΟΠΠ να καλείται και ο προϊστάμενος της Αυτοτελους Δνσης Πολιτικής Προστασίας της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης ή εκπρόσωπος αυτής.

  • 16 Νοεμβρίου 2023, 19:25 | ΧΟΥΒΑΡΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά:  

    Στα πλαίσια της διαλειτουργικότητας (ΠΕΣΟΠΠ – ΤΕΣΟΠΠ) θα πρέπει στο ΤΕΣΟΠΠ να καλείται και ο προϊστάμενος το τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας ή εκπρόσωπος του τμήματος.

  • 16 Νοεμβρίου 2023, 10:01 | Basiliy
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά:  

    Bravo