ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΤ΄ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΙΚΕΣ, ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΓΟΥΜΕΝΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ Άρθρο 24 Εξουσιοδοτικές διατάξεις

 

1. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Δικαιοσύνης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης καθορίζονται η διαδικασία και ο τρόπος σύστασης και απόδοσης των χρηματικών παρακαταθηκών, ο τρόπος διαφύλαξης των εγγράφων που αφορούν σε δικαιώματα τρίτων, ο τύπος των πιστοποιητικών, οι απαιτούμενες ηλεκτρονικές διαδικασίες και κάθε άλλο σχετικό θέμα που άπτεται δημόσιας κατάθεσης χρηματικών ποσών.

2. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Δικαιοσύνης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης καθορίζονται η διαδικασία και ο τρόπος σύστασης αυτούσιων παρακαταθηκών, ο τρόπος διαφύλαξης των εγγράφων που αφορούν σε δικαιώματα τρίτων, ο τύπος των πιστοποιητικών, οι απαιτούμενες ηλεκτρονικές διαδικασίες, και κάθε άλλο σχετικό θέμα που άπτεται δημόσιας κατάθεσης περιουσιακών στοιχείων δεκτικών αυτούσιας παρακατάθεσης.

3. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Δικαιοσύνης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης καθορίζονται η διαδικασία και ο τρόπος ανοίγματος και κίνησης του έντοκου καταθετικού λογαριασμού και των σχετικών υπολογαριασμών που τηρούνται στον δεσμευμένο τομέα του Τ.Π.Δ. και τελούν υπό την αποκλειστική ευθύνη και διαχείριση του Φορέα Διαχείρισης, η ταξινόμηση αυτών και κάθε άλλο σχετικό θέμα.

4. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών μπορεί να εγκρίνεται προγραμματική συμφωνία μεταξύ του Φορέα Διαχείρισης και του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.

5. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Δικαιοσύνης καθορίζεται η διαδικασία ανοίγματος και καταγραφής του περιεχομένου θυρίδων, για τις οποίες έχει επιβληθεί ή διαταχθεί απαγόρευση κίνησης, κατάσχεση ή δέσμευση, σύμφωνα με το άρθρο 10.

6. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Δικαιοσύνης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης καθορίζονται κάθε θέμα σχετικό με το περιεχόμενο, τη δομή, και τη λειτουργία του Μητρώου, καθώς και με την πρόσβαση σε αυτό, οι αναγκαίες διασυνδέσεις και διαλειτουργικότητες του Μητρώου με ειδικά μητρώα και ηλεκτρονικά αρχεία των αρχών και των οργανισμών που εμπλέκονται στην κατάσχεση, δέσμευση, δήμευση και διαχείριση περιουσιακών στοιχείων, σύμφωνα με τον παρόντα, οι ειδικότεροι όροι, οι προϋποθέσεις, οι τεχνικές λεπτομέρειες της διασύνδεσης, και τα επιμέρους δικαιώματα πρόσβασης των εμπλεκόμενων χρηστών στα δεδομένα του Μητρώου και κάθε άλλο σχετικό θέμα για την εφαρμογή των άρθρων 8 και 9.

7. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, κατόπιν εισήγησης του διοικητικού συμβουλίου του Τ.Π.Δ., ορίζεται το επιτόκιο του δεσμευμένου έντοκου καταθετικού λογαριασμού των άρθρων 11 και 12, ο οποίος τηρείται στο Τ.Π.Δ., καθώς και του σχετικού ξεχωριστού υπολογαριασμού.

8. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών καθορίζονται η διαδικασία και οι όροι εκποίησης των μη δεκτικών ακριβούς αποτίμησης περιουσιακών στοιχείων του άρθρου 13.

9. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών καθορίζονται η διαδικασία και οι όροι εκποίησης των δημευμένων κινητών περιουσιακών στοιχείων του άρθρου 15.

10. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών καθορίζονται, κατά περίπτωση, η διαδικασία υπολογισμού της εκτιμώμενης αξίας δεσμευμένων και δημευμένων κινητών ή ακίνητων περιουσιακών στοιχείων, η κατώτατη αξία για τον χαρακτηρισμό των ακίνητων περιουσιακών στοιχείων ως μεγάλης οικονομικής αξίας και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την εφαρμογή των άρθρων 14 και 15.

11. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, μετά από γνώμη της Επιτροπής του άρθρου 23 και σύμφωνη γνώμη της ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε., ανατίθεται η διαχείριση των ακινήτων μεγάλης αξίας της παρ. 3 του άρθρου 16 στην ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε. και δύναται να καθορίζονται αμοιβή ως ποσοστό επί του ετήσιου μισθώματος ή του χρηματικού ανταλλάγματος και κάθε άλλο σχετικό θέμα.

12. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών δύναται να περιλαμβάνονται αιτιολογημένα στα μη δεκτικά διαχείρισης είδη της περ. ζ του άρθρου 3 και λοιπά είδη.