ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε΄ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΑΠΟΔΟΣΗ ΔΕΣΜΕΥΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΕΥΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ Άρθρο 18 Επιστροφή χρηματικών ποσών κατόπιν άρσης δέσμευσης ή κατάσχεσης

 

1. Αν διατάσσεται η άρση των μέτρων της δέσμευσης ή της κατάσχεσης των παρακατατεθέντων μετρητών, υπολοίπου τραπεζικών λογαριασμών ή μετρητών που περιέχονται σε θυρίδες, τα οποία κατατέθηκαν στον έντοκο δεσμευμένο λογαριασμό που τηρείται στο Τ.Π.Δ., αυτά αποδίδονται από το Τ.Π.Δ. στους δικαιούχους κατόπιν εντολής του Φορέα Διαχείρισης, εντόκως, από την επόμενη εργάσιμη ημέρα της ημερομηνίας μεταφοράς τους στον λογαριασμό. Το ίδιο ισχύει και για το τίμημα της εκποίησης των παρακατατεθέντων δεκτικών ακριβούς αποτίμησης περιουσιακών στοιχείων του άρθρου 12. Το Τ.Π.Δ. ενημερώνει τον Φορέα Διαχείρισης για τη σχετική πράξη απόδοσης, ώστε να καταχωριστεί αυτή στο Μητρώο.
Όταν υφίστανται εκκρεμείς αξιώσεις τρίτων, κατά το στάδιο άρσης των μέτρων, τα σχετικά ποσά επιστρέφονται με εντολή του Φορέα Διαχείρισης στον τραπεζικό λογαριασμό της αρχικής προέλευσής τους, βεβαρημένα με τις σχετικές αξιώσεις. Όταν η επιστροφή δεν είναι εφικτή, τα ποσά κατατίθενται δημόσια από τον Φορέα Διαχείρισης στο Τ.Π.Δ. με αιτιολογία είτε τη δικαστική αμφισβήτησή τους, είτε την εύλογη αμφιβολία ως προς το πρόσωπο του δικαιούχου, είτε άλλη προσήκουσα νόμιμη αιτιολογία.
1. Το επιτόκιο του δεσμευμένου έντοκου καταθετικού λογαριασμού που τηρείται στο Τ.Π.Δ., καθώς και του σχετικού ξεχωριστού υπολογαριασμού των άρθρων 11 και 12, ταυτίζεται με το επιτόκιο απόδοσης των μετρητών στον δικαιούχο.

3. Ο Φορέας Διαχείρισης ενημερώνει τον δικαιούχο κατά τον χρόνο της απόδοσης των μετρητών για ποσά που αφαιρούνται για την ικανοποίηση επιτακτικών αναγκών εξόδων διαχείρισης, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 11.

  • 24 Μαρτίου 2023, 16:52 | Viva Payment Services Single Member S.A.

    Στην παρ. 1 ¨Αν διατάσσεται η άρση των μέτρων της δέσμευσης ή της κατάσχεσης των παρακατατεθέντων μετρητών, υπολοίπου τραπεζικών λογαριασμών …» η φράση «υπολοίπου τραπεζικών λογαριασμών» προτείνεται να αντικατασταθεί ως εξής : «υπολοίπου λογαριασμών που τηρούνται σε πιστωτικό ίδρυμα ή χρηματοπιστωτικό οργανισμό»