Άρθρο 8 Δομή και περιεχόμενο του Μητρώου

 

1. Το Μητρώο απαρτίζεται από το Γενικό Ευρετήριο και τους Φακέλους Περιουσιακών Στοιχείων, τα οποία τηρούνται ηλεκτρονικά ως αρχεία μίας ή περισσότερων βάσεων δεδομένων.

2. Στο Γενικό Ευρετήριο καταχωρίζονται τα δεσμευμένα, κατασχεμένα και δημευμένα περιουσιακά στοιχεία των περ. ε και στ του άρθρου 3, κατά το όνομα του υπόπτου ή κατηγορουμένου και τον αριθμό της απόφασης ή διάταξης του αρμόδιου δικαστηρίου ή της αρχής της περ. α της παρ. 2 του άρθρου 9 που διέταξε τη δέσμευση, την κατάσχεση ή τη δήμευση. Στην περίπτωση της δήμευσης, καταχωρίζεται και ο αριθμός της βεβαίωσης για το αμετάκλητο της απόφασης. Όταν πρόκειται για δράστη αγνώστων στοιχείων, η καταχώριση γίνεται με τα στοιχεία της δικογραφίας που σχηματίσθηκε για τη διερεύνηση της ποινικής υπόθεσης.
Επιπλέον στο Γενικό Ευρετήριο καταχωρίζονται:

(α) από τις αρμόδιες αρχές της υποπερ. αα της περ. α της παρ. 2 του άρθρου 9 που διενεργούν δεσμεύσεις, συμπεριλαμβανομένων των κατασχέσεων, όπως περιγράφονται στα άρθρα 2, 11 και 32 του ν. 4478/2017 (Α’ 91), τα στοιχεία σχετικά με:
(αα) τις αποφάσεις δέσμευσης που εκτελέστηκαν,
(αβ) την εκτιμώμενη αξία των δεσμευμένων περιουσιακών στοιχείων, και ιδίως εκείνων που δεσμεύονται ενόψει πιθανής επακολουθούσας δήμευσης κατά τη στιγμή της δέσμευσης,
(αγ) τις αιτήσεις έκδοσης αποφάσεων δέσμευσης που πρόκειται να εκτελεστούν σε άλλο κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

(β) από τις αρμόδιες αρχές της υποπερ. αβ της περ. α της παρ. 2 του άρθρου 9 για τις δημεύσεις σύμφωνα με τα άρθρα 3, 11 και 32 του ν. 4478/2017 τα στοιχεία σχετικά με:
(βα) την εκτιμώμενη αξία των ανακτηθέντων περιουσιακών στοιχείων κατά τη στιγμή της δήμευσης,
(ββ) τις αιτήσεις έκδοσης αποφάσεων δήμευσης που πρόκειται να εκτελεστούν σε άλλο κράτος – μέλος.

(γ) από τις αρμόδιες αρχές της υποπερ. αα της περ. α της παρ. 2 του άρθρου 9 τα στοιχεία σχετικά με την ανάκτηση περιουσιακών στοιχείων που δημεύτηκαν, σύμφωνα με το άρθρο 32 του ν. 4478/2017 και ιδίως σχετικά με:
(γα) τις αποφάσεις δήμευσης που εκτελέστηκαν,
(γβ) την αξία ή την εκτιμώμενη αξία των περιουσιακών στοιχείων που ανακτήθηκαν κατόπιν εκτέλεσης απόφασης σε άλλο κράτος – μέλος.

3. Για κάθε περιουσιακό στοιχείο καταρτίζεται και τηρείται φάκελος όπου καταχωρίζονται από την αρμόδια αρχή διαχείρισης:
α) Το είδος των δεσμευμένων ή κατασχεμένων ή δημευμένων περιουσιακών στοιχείων, ανά κατηγορία, όπως ενδεικτικά ακίνητο, τροχοφόρο όχημα, μηχάνημα, πλωτό σκάφος, εναέριο μέσο, μετρητά, τραπεζικός λογαριασμός, θυρίδα, άυλος τίτλος.
Η καταχώριση περιλαμβάνει επιπλέον αναλυτική περιγραφή αυτών, βάσει των εξατομικευμένων χαρακτηριστικών τους, όπως:
αα) για τα ακίνητα: ο Κωδικός Αριθμός Εθνικού Κτηματολογίου (Κ.Α.Ε.Κ.), η περιοχή, η θέση, η έκταση, τα όριά του, ο τίτλος κτήσης και η αξία τους, όπως αυτή υπολογίζεται με βάση το αντικειμενικό σύστημα καθορισμού αξιών ή την εκτίμηση της αρμόδιας Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας (Δ.Ο.Υ.),
αβ) για τα χερσαία οχήματα: ο αριθμός πινακίδας και άδειας κυκλοφορίας ή η ένδειξη «ανάριθμο», εάν δεν φέρουν πινακίδα ή άδεια, ο αριθμός πλαισίου, ο κυλινδρισμός, η κατασκευάστρια εταιρεία, το έτος πρώτης κυκλοφορίας,
αγ) για τα πλωτά μέσα:
αγα) ο αριθμός νηολογίου ή ο αριθμός εγγραφής στο Βιβλίο Εγγραφής Μικρών Πλοίων (Β.Ε.Μ.Σ.), το λιμάνι νηολογίου, τα μέτρα μήκους ή η χωρητικότητα, μεικτή και καθαρή, σε κόρους, το έτος πρώτης νηολόγησης, το υλικό κατασκευής,
αγβ) ο αριθμός και ο τύπος, η ιπποδύναμη και ο κατασκευαστής των μηχανών πρόωσής τους, εάν τα πλωτά μέσα φέρουν μηχανές.
αδ) για τα εναέρια μέσα: ο αριθμός νηολογίου και λοιπά ταυτοποιητικά στοιχεία,
αε) για τους τραπεζικούς λογαριασμούς ή άυλους τίτλους: το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, ο αριθμός IBAN του λογαριασμού, το υπόλοιπο αυτού κατά την ημερομηνία της δέσμευσης, κατάσχεσης ή δήμευσης, η αξία του τίτλου,
αστ) για τις θυρίδες: ο αριθμός της θυρίδας, αναλυτικά το περιεχόμενο αυτών, ο αριθμός του διακριτού υπολογαριασμού που τηρείται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (Τ.Π. Δ.), το υπόλοιπο αυτού, η αξία ανά παρακατάθεση και ο ορισθείς μεσεγγυούχος,
αζ) για λοιπά κινητά περιουσιακά στοιχεία: περιγραφή και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ταυτοποίησης, όπως τεμάχια, βάρος, χρώμα, υλικό κατασκευής, επωνυμία κατασκευαστή.
β) Το ονοματεπώνυμο του προσώπου σε βάρος του οποίου έχει διαταχθεί η δέσμευση ή κατάσχεση ή η δήμευση, ο αριθμός φορολογικού μητρώου (Α.Φ.Μ.), η εθνικότητα, ο αριθμός δελτίου ταυτότητας (Α.Δ.Τ.) ή ο αριθμός διαβατηρίου του και η αρχή έκδοσης αυτών, η διεύθυνση κατοικίας και η διεύθυνση επικοινωνίας αυτού, εφόσον διαφέρουν.
γ) Κάθε μεταγενέστερη πράξη, διάταξη ή βούλευμα ή απόφαση, με την οποία αίρεται η δέσμευση ή η κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων, καθώς και κάθε μεταγενέστερη μεταβολή των αρχικώς καταχωρισθέντων στοιχείων.