Άρθρο 11 Τήρηση δεσμευμένου έντοκου καταθετικού λογαριασμού

 

1. Ο Φορέας Διαχείρισης εξοφλεί τη συσταθείσα χρηματική παρακαταθήκη των μετρητών, του υπολοίπου των τραπεζικών λογαριασμών ή των μετρητών που περιέχονται σε θυρίδες και μεταφέρει αμελλητί το αντίτιμο σε δεσμευμένο έντοκο καταθετικό λογαριασμό που τηρείται στον δεσμευμένο τομέα του Τ.Π.Δ.. Ο λογαριασμός του πρώτου εδαφίου τελεί υπό την αποκλειστική ευθύνη και διαχείριση του Φορέα Διαχείρισης και είναι ακατάσχετος. Το Τ.Π.Δ. τηρεί ανά δικαιούχο περιουσιακών στοιχείων της παρούσας ή ανά υπόθεση, όταν η κατηγορία δεν έχει ακόμη αποδοθεί σε συγκεκριμένο πρόσωπο, ξεχωριστό υπολογαριασμό για την ευχερή παρακολούθηση και τη διαχείρισή του. Εφόσον στο Τ.Π.Δ. τηρείται ήδη σχετικός υπολογαριασμός σε ευρώ για τον ίδιο δικαιούχο, το αντίτιμο προσαυξάνει το χρηματικό του υπόλοιπο.

2. Στον ξεχωριστό υπολογαριασμό ενός εκάστου προσώπου κατατίθενται, προσαυξάνοντας το χρηματικό του υπόλοιπο, με επιμέλεια του Φορέα Διαχείρισης, οι πρόσοδοι από την εκποίηση, εκμίσθωση ή τη διαχείριση άλλων περιουσιακών στοιχείων του δικαιούχου, υπόπτου ή κατηγορούμενου, τα οποία έχουν κατασχεθεί ή δεσμευθεί με αντίστοιχα μέτρα των αρμόδιων αρχών.

3. Για την ικανοποίηση επιτακτικών αναγκών εξόδων διαχείρισης έτερων δεσμευμένων περιουσιακών στοιχείων του δικαιούχου, ο Φορέας Διαχείρισης δύναται να υποβάλει αιτιολογημένο αίτημα στη δικαστική αρχή που διατάσσει την παρακατάθεση, αναφέροντας το ύψος του ποσού που απαιτείται για την κάλυψη των ανωτέρω αναγκών, προκειμένου να διαταχθεί η άρση ή μη της δέσμευσης ή κατάσχεσης κατά το ποσό που τηρείται στον υπολογαριασμό. Αντίστοιχο αίτημα δύναται να υποβάλει στη δικαστική αρχή και ο δικαιούχος του υπολογαριασμού.