Άρθρο 3 Ορισμοί

 

Στον παρόντα νόμο ισχύουν οι ακόλουθοι ορισμοί:
α) «Φορέας Διαχείρισης Δεσμευμένων, συμπεριλαμβανομένων των κατασχεμένων, και Δημευμένων Περιουσιακών Στοιχείων (Φορέας Διαχείρισης Δ.Δ.Π.Σ. ή εφεξής Φορέας Διαχείρισης)»: ο Φορέας του άρθρου 5.
β) «Αρμόδιες αρχές Διαχείρισης Δεσμευμένων, συμπεριλαμβανομένων των κατασχεμένων, και Δημευμένων Περιουσιακών Στοιχείων (Αρμόδιες αρχές Διαχείρισης Δ.Δ.Π.Σ. ή εφεξής αρμόδιες αρχές διαχείρισης)»: Οι αρχές της παρ. 2 του άρθρου 9.
γ) «Κεντρικό Μητρώο Διαχείρισης Δεσμευμένων, συμπεριλαμβανομένων των κατασχεμένων, και Δημευμένων Περιουσιακών Στοιχείων (Κε.Μη.Δ.Δ.Δ.Π.Σ. ή εφεξής Μητρώο)»: το Μητρώο του άρθρου 7.
δ) «Περιουσιακά στοιχεία» ή «στοιχεία»: Κάθε αντικείμενο ή περιουσιακό στοιχείο δεκτικό διαχείρισης, οποιασδήποτε μορφής, υλικής ή άυλης, κινητής ή ακίνητης, καθώς και νόμιμοι τίτλοι ή έγγραφα οποιασδήποτε μορφής, έντυπης, ηλεκτρονικής ή ψηφιακής, που αποδεικνύουν τίτλο ή δικαίωμα επί αυτών, τα οποία είτε αποκτήθηκαν άμεσα ή έμμεσα, μέσω τέλεσης ποινικών αδικημάτων, συμπεριλαμβανομένων αυτών που έχουν μετατραπεί ή επανεπενδυθεί πλήρως ή εν μέρει σε άλλο περιουσιακό στοιχείο ως «προϊόντα εγκλήματος» είτε είναι όργανα που χρησιμοποιήθηκαν ή προορίζονταν να χρησιμοποιηθούν καθ’ οιονδήποτε τρόπο, εν όλω ή εν μέρει, για τη διάπραξη μιας ή περισσότερων αξιόποινων πράξεων, ως «όργανα εγκλήματος» κατά την έννοια αντιστοίχως των περ. ε’ και στ’ του άρθρου 10 του ν. 4478/2017 (Α΄ 91).
ε) «Δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία»: Τα περιουσιακά στοιχεία, των οποίων είτε έχει προσωρινά απαγορευθεί η καταστροφή, μετατροπή, μετατόπιση/μετακίνηση, μεταφορά ή διάθεση, είτε έχει προσωρινά αναληφθεί η φύλαξη ή ο έλεγχος, επί τη βάσει απόφασης ή διάταξης που έχει εκδοθεί από δικαστήριο ή άλλη αρμόδια αρχή, συμπεριλαμβανομένων και των κατασχεμένων περιουσιακών στοιχείων. Δεν νοούνται ως δεσμευμένα, υπό την έννοια του παρόντος, είδη τα οποία δεσμεύονται προσωρινά από τις αρμόδιες αρχές για τη διεξαγωγή διοικητικού ελέγχου ή για τα οποία δεν έχει εκκινήσει προανακριτική ή άλλη ποινική διαδικασία.

στ) «Δημευμένα περιουσιακά στοιχεία»: Τα περιουσιακά στοιχεία τα οποία περιέρχονται στην κυριότητα του Δημοσίου με δήμευση, σύμφωνα με τα άρθρα 68 και 76 του Ποινικού Κώδικα (ν. 4619/2019, Α΄ 95), την παρ. 2 του άρθρου 11 και τα άρθρα 20 έως και 29 του ν. 4478/2017, περί αναγνώρισης και εκτέλεσης απόφασης δήμευσης που επιβλήθηκε αμετακλήτως από δικαστήριο άλλου κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διάθεσης δημευμένων περιουσιακών στοιχείων.

ζ) «Μη δεκτικά διαχείρισης περιουσιακά στοιχεία»: Τα περιουσιακά στοιχεία:
ζα) τα οποία δεν αποφέρουν οικονομικό αποτέλεσμα. Τέτοια είδη είναι προϊόντα που παραβιάζουν δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας υπό την έννοια των ορισμών των σημείων 5 και 6 του άρθρου 2 του Κανονισμού (ΕΕ) 608/2013, ψηφιακά δεδομένα του άρθρου 265 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (ν. 4620/2019, Α΄96), ακατάλληλα για κατανάλωση ή επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία, ιδιαιτέρως ευπαθή, ρυπαρά ή φθαρμένα είδη, είδη τα οποία προστατεύονται από τη Σύμβαση Διεθνούς Εμπορίας Ειδών Άγριας Χλωρίδας και Πανίδας (CITES) η οποία κυρώθηκε με τον ν. 2055/1992 (Α΄105), βιομηχανοποιημένα καπνά του άρθρου 94 του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα (ν. 2960/2001, Α΄265), υγρά αναπλήρωσης ηλεκτρονικού τσιγάρου και μείγματα καπνού θερμαινόμενου προϊόντος καπνού των περ. α και στ, αντίστοιχα, της παρ. 1 του άρθρου 53Α του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα, όπλα και λοιπά αντικείμενα του ν. 2168/1993 (Α’ 147), εξαρτησιογόνες ουσίες και πρόδρομες ουσίες του ν. 4139/2013 (Α’ 74), ναρκωτικά φάρμακα και ψυχοτρόπες ουσίες κατά τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών που κυρώθηκε με τον ν. 1990/1991 (Α’ 193), καθώς και είδη που υπάγονται στον Κώδικα νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς, που κυρώθηκε με τον ν. 4858/2021(Α΄ 19), ή
ζβ) για τα οποία προβλέπεται δυνάμει ειδικότερων διατάξεων η άμεση καταστροφή, εκποίηση ή παράδοση ή η καταστροφή με ταχεία διαδικασία από τις αρχές που επέβαλαν την κατάσχεση, ή
ζγ) τα οποία έχουν ήδη διατεθεί οπουδήποτε δυνάμει ειδικότερων διατάξεων.

η) «Δεκτικά ακριβούς αποτίμησης περιουσιακά στοιχεία»: χρυσός και συνάλλαγμα, καθώς και οποιοδήποτε άλλο είδος εντάσσεται στο δελτίο ισοτιμιών της Τράπεζας της Ελλάδος.

θ) «Μη δεκτικά ακριβούς αποτίμησης περιουσιακά στοιχεία»: τιμαλφή και συνάλλαγμα μη περιλαμβανόμενο στο δελτίο ισοτιμιών της Τράπεζας της Ελλάδος και λοιπά κινητά περιουσιακά στοιχεία που επιδέχονται αυτούσια παρακατάθεση.

ι) «Διαχείριση δεσμευμένων περιουσιακών στοιχείων»: κάθε ενέργεια ή μέτρο που λαμβάνεται μετά από την απόφαση δέσμευσης του αρμόδιου οργάνου ή δημόσιας αρχής και αποσκοπεί στην αποτελεσματική διαχείριση των δεσμευμένων περιουσιακών στοιχείων, ενόψει πιθανής δήμευσής τους, στην οποία περιλαμβάνεται η δυνατότητα πώλησης ή μεταβίβασής τους, προκειμένου να διασφαλίζεται η οικονομική τους αξία ή να αποτρέπεται η μείωση αυτής.

ια) «Διαχείριση δημευμένων περιουσιακών στοιχείων»: κάθε ενέργεια ή μέτρο του Φορέα Διαχείρισης ή άλλης δημόσιας αρχής για λογαριασμό του Φορέα Διαχείρισης που λαμβάνεται μετά από την απόφαση δήμευσης του αρμόδιου οργάνου ή δημόσιας αρχής και αποσκοπεί στη χρήση των δημευμένων περιουσιακών στοιχείων για το δημόσιο συμφέρον ή για κοινωνικούς σκοπούς ή για την ικανοποίηση του θύματος μέσω της πώλησης ή μεταβίβασής τους.

  • 24 Μαρτίου 2023, 14:12 | Viva Payment Services Single Member S.A.

    1)Προτείνεται στο αρ. 3 του νομοσχεδίου να προστεθούν οι ορισμοί «Πιστωτικό Ίδρυμα» και «Χρηματοπιστωτικός Οργανισμός» (όπως ορίζονται στο αρ. 3 παρ. 2 και 3 του Ν. 4557/2018 (Πρόληψη – καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες) ώστε να είναι σαφές ότι συμπεριλαμβάνονται στο πεδίο εφαρμογής τα ιδρύματα πληρωμών και ηλεκτρονικού χρήματος

    2)Προτείνεται να προστεθεί στους ορισμούς η έννοια του «πιστοποιητικού αξιώσεων» (το οποίο αναφέρεται στην παρ.3 του αρ. 10 του νομοσχεδίου)

    3) Στην υπό στοιχείο η παράγραφο του εν λόγω άρθρου («Δεκτικά ακριβούς αποτίμησης περιουσιακά στοιχεία»: χρυσός και συνάλλαγμα, καθώς και οποιοδήποτε άλλο είδος εντάσσεται στο δελτίο ισοτιμιών της Τράπεζας της Ελλάδος.) Να διευκρινιστεί εάν συμπεριλαμβάνεται το κύριο και το συμπληρωματικό δελτίο ισοτιμιών.
    Επίσης, να γίνει διάκριση μεταξύ χρηματιστηριακών και μη χρηματιστηριακών αξιών.

  • 15 Μαρτίου 2023, 21:55 | Basiliu

    Ok