Άρθρο 9 Όροι για την πρόσβαση στο Μητρώο, αρμόδιες αρχές διαχείρισης και καταχώρισης στοιχείων στο Μητρώο και αρμόδιες αρχές για τη λειτουργία του Μητρώου

 

1. Για την είσοδο και καταχώριση στοιχείων στο Μητρώο και τη χρήση του εφαρμόζονται οι πολιτικές ασφαλείας του Υπουργείου Οικονομικών που ισχύουν για την ανταλλαγή πληροφοριών χρηματοοικονομικών λογαριασμών με τις αλλοδαπές δημόσιες αρχές κατ΄ εφαρμογή των ν. 4428/2016 (Α΄ 190) και 4493/2017 (Α΄ 264). Για τη χρήση του Μητρώου επιτρέπεται πρόσβαση εξουσιοδοτημένων χρηστών αποκλειστικά για τα στοιχεία που συλλέγουν, ταξινομούν και επεξεργάζονται στο πλαίσιο της αρμοδιότητάς τους.

2. Αρμόδιες αρχές διαχείρισης και καταχώρισης των στοιχείων στο Μητρώο είναι οι ακόλουθες:

α) Οι αρμόδιες αρχές για τη συλλογή και την τήρηση των στοιχείων σχετικά με τις αποφάσεις δέσμευσης, συμπεριλαμβανομένης της κατάσχεσης, και δήμευσης:
(αα) Οι ανακριτικές υπηρεσίες, όπως ιδίως οι αστυνομικές και λιμενικές αρχές, οι υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και ιδίως οι φορολογικές και τελωνειακές αρχές, η Γενική Διεύθυνση του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, οι Εισαγγελίες Οικονομικού Εγκλήματος, οι Εισαγγελίες Εγκλημάτων Διαφθοράς, καθώς και η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, που διενεργούν δεσμεύσεις, συμπεριλαμβανομένων των κατασχέσεων, όπως περιγράφονται στα άρθρα 2, 11 και 32 του ν. 4478/2017 (Α’ 91) ή διαθέτουν στοιχεία που αφορούν σε ανάκτηση περιουσιακών στοιχείων που δημεύτηκαν σύμφωνα με το άρθρο 32 του ν. 4478/2017.
(αβ) Οι κατά περίπτωση αρμόδιες εισαγγελικές και δικαστικές αρχές για τις δημεύσεις σύμφωνα με τα άρθρα 3, 11 και 32 του ν. 4478/2017.

β) ο Φορέας Διαχείρισης,
γ) το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (Τ.Π.Δ.) και η Εταιρεία Διαχείρισης Ακινήτων του Δημοσίου Ανώνυμη Εταιρεία (ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε.),
δ) οποιαδήποτε άλλη δημόσια αρχή εμπλέκεται στη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων των περ. ε και στ του άρθρου 3, κατόπιν σχετικής γνωστοποίησης στον Φορέα Διαχείρισης. Στην περίπτωση αυτή η πρόσβαση στο Μητρώο απαιτεί προηγούμενη έγκριση του Φορέα Διαχείρισης.

3. Με την επιφύλαξη των εξαιρέσεων της παρ. 4 οι αρχές της περ. α της παρ. 2 καταχωρίζουν ή ενημερώνουν ή επικαιροποιούν, κατά περίπτωση, αμελλητί πλέον των οριζομένων στοιχείων του άρθρου 7 τα ακόλουθα στοιχεία στο Μητρώο:
α) κάθε πράξη διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, η οποία μεταβάλλει σημαντικά την κατάσταση ή τη θέση τους, συμπεριλαμβανομένων πράξεων διαχείρισης των ποσών του υπολογαριασμού των άρθρων 10 και 12,
β) κάθε εισαγγελική διάταξη, βούλευμα ή δικαστική απόφαση, με την οποία επιβάλλεται ή αίρεται αμετάκλητα η δέσμευση ή η κατάσχεση περιουσιακού στοιχείου ή διατάσσεται η απόδοσή του στον ιδιοκτήτη.

4. α) Αν η δέσμευση επιβλήθηκε με διάταξη του Προέδρου της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες σύμφωνα με την παρ. 7 του άρθρου 42 του ν. 4557/2018 (Α΄ 139) σε συνδυασμό με τις παρ. 1 έως και 3 του ίδιου άρθρου, τα στοιχεία της παρ. 3 καταχωρίζονται από τις κατά περίπτωση αρμόδιες εισαγγελικές και δικαστικές αρχές.
β) Αν η δέσμευση, κατάσχεση ή η δήμευση περιουσιακών στοιχείων διενεργήθηκε από οποιαδήποτε άλλη αρχή πλην των τελωνειακών αρχών της ΑΑΔΕ και για αυτά τα περιουσιακά στοιχεία προβλέπεται διαχείριση από τις τελωνειακές αρχές της ΑΑΔΕ σύμφωνα με το άρθρο 177 του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα, τα στοιχεία της παρ. 3 καταχωρίζονται από τις κατά περίπτωση αρμόδιες αρχές.

5. Ο Φορέας Διαχείρισης ορίζεται ως κεντρικός διαχειριστής του Μητρώου και αναλαμβάνει τον συντονισμό των αρμόδιων για την καταχώριση αρχών.

6. Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ.) του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης:
α) φιλοξενεί το Μητρώο στο Κυβερνητικό νέφος του Δημοσίου Τομέα (G – Cloud) του άρθρου 87 του ν. 4727/2020 (Α’ 184),
β) αποτελεί τον φορέα διαλειτουργικότητας για τη διασύνδεση των αρμόδιων αρχών διαχείρισης σύμφωνα με το άρθρο 84 του ν. 4727/2020, και
γ) είναι αρμόδια για την ηλεκτρονική διαπίστευση των νομιμοποιούμενων προσώπων προς καταχώριση, μεταβολή και διαγραφή στοιχείων, με τη χρήση ειδικών κωδικών διαπιστευτηρίων αυθεντικοποίησης δημόσιων υπαλλήλων, σύμφωνα με την υπό στοιχεία 29810/ΕΞ/23.10.2020 απόφαση του Υπουργού Επικρατείας, περί διαδικασίας αυθεντικοποίησης υπαλλήλων του δημοσίου τομέα σε ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες (Β΄ 4798), και την εξασφάλιση της διαρκούς προσβασιμότητας στο Μητρώο στα στοιχεία αρμοδιότητάς τους από τα νομιμοποιούμενα πρόσωπα.

7. Το Υπουργείο Οικονομικών από κοινού με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ.) του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι αρμόδιοι για:
α) τον σχεδιασμό, την υλοποίηση, τη συντήρηση και την παραγωγική λειτουργία του πληροφοριακού συστήματος, την οργάνωση και την εποπτεία της ηλεκτρονικής βάσης ή των βάσεων δεδομένων, καθώς και του διαδικτυακού τόπου του Μητρώου,
β) την κανονική, αδιάλειπτη και ασφαλή λειτουργία του πληροφοριακού συστήματος του Μητρώου, συμπεριλαμβανομένων της βάσης ή των βάσεων δεδομένων, της σχετικής εφαρμογής θέασης, καταχώρισης και ενημέρωσης του Μητρώου, του υποστηρικτικού εξοπλισμού και του λογισμικού, κεντρικού και περιφερειακού, και του διαδικτυακού τόπου του Μητρώου,
γ) τη διασφάλιση της ακεραιότητας, της ορθότητας, της πληρότητας και της ασφάλειας των δεδομένων του Μητρώου.

8. Οι αρμόδιες αρχές της περ. α της παρ. 2 αποτελούν από κοινού τον υπεύθυνο επεξεργασίας και ο Φορέας Διαχείρισης και η Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ. από κοινού τον εκτελούντα την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, σύμφωνα με τον ν. 4624/2019 (Α’ 137).

9. Τα στοιχεία που καταχωρίζονται στο Μητρώο παραμένουν διαθέσιμα στις αρμόδιες αρχές της περ. α της παρ. 2 για δέκα (10) έτη από το έτος έκδοσης αμετάκλητης δικαστικής απόφασης ή άλλης πράξης, με την οποία καθορίζεται η οριστική τύχη των περιουσιακών στοιχείων για τη συγκεκριμένη ποινική υπόθεση, στην οποία αφορούν.