Άρθρο 12 Διαχείριση δεκτικών ακριβούς αποτίμησης περιουσιακών στοιχείων

 

1. Όταν η δέσμευση ή κατάσχεση αφορά σε δεκτικά ακριβούς αποτίμησης περιουσιακά στοιχεία, διατάσσεται από την αρμόδια δικαστική ή εισαγγελική αρχή της περ. α της παρ. 2 του άρθρου 9 η αυτούσια παρακατάθεση αυτών στο Τ.Π.Δ., υπέρ του Φορέα Διαχείρισης. Όταν διενεργείται δέσμευση ή κατάσχεση από αρμόδια αρχή της περ. α της παρ. 2 του άρθρου 9, πλην της δικαστικής αρχής, η παρακατάθεση υπέρ του Φορέα Διαχείρισης διατάσσεται από την οικεία δικαστική ή εισαγγελική αρχή, η οποία επικυρώνει το μέτρο.

2. Η απόφαση για παρακατάθεση επιδίδεται στον Φορέα Διαχείρισης για την ενημέρωση του Μητρώου, στο Τ.Π.Δ., στο φυσικό ή νομικό πρόσωπο στην κατοχή του οποίου ευρίσκονται τα περιουσιακά στοιχεία, καθώς και στον δικαιούχο αυτών, εφόσον πρόκειται για διαφορετικό πρόσωπο, χωρίς να είναι δυνατή η άσκηση προσφυγής κατ’ αυτής.

3. Στο Τ.Π.Δ. παραδίδεται αρμοδίως πιστοποιητικό περί των αξιώσεων επ΄ αυτών, μαζί με όλα τα σχετικά αποδεικτικά στοιχεία για την τεκμηρίωση της αξίωσης. Την ίδια υποχρέωση έχει και το Τ.Π.Δ., αποκλειστικά για τις θυρίδες που τηρούνται σε αυτό.

4. Ο Φορέας Διαχείρισης εξοφλεί τη συσταθείσα αυτούσια παρακαταθήκη και επιμελείται, σε συνεργασία με το Τ.Π.Δ., τη ρευστοποίηση του περιεχομένου της μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος. Ακολούθως, μεταφέρει αμελλητί το αντίτιμο αυτής σε δεσμευμένο έντοκο καταθετικό λογαριασμό, ο οποίος τηρείται στον δεσμευμένο τομέα του Τ.Π.Δ.. Ο εν λόγω λογαριασμός τελεί υπό την αποκλειστική ευθύνη και διαχείριση του Φορέα. Το Τ.Π.Δ., τηρεί, ανά δικαιούχο ή ανά υπόθεση, ξεχωριστό υπολογαριασμό για την παρακολούθηση και διαχείρισή του. Εφόσον στο Τ.Π.Δ. τηρείται ήδη σχετικός υπολογαριασμός σε ευρώ για τον ίδιο δικαιούχο ή για την ίδια υπόθεση, το αντίτιμο προσαυξάνει το χρηματικό του υπόλοιπο.

5. Κατά τα λοιπά, εφαρμόζονται οι παρ. 2 και 3 του άρθρου 11, καθώς και το άρθρο 18.

6. Ο δικαιούχος δεν έχει δικαίωμα έγερσης αξιώσεων από την ενδεχόμενη μεταβολή της ισοτιμίας των περιουσιακών στοιχείων που ρευστοποιούνται κατά τον χρόνο απόδοσής τους σε αυτόν.