Άρθρο 01: Σκοπός – Ορισμοί

1. Σκοπός του νόμου αυτού είναι ο καθορισμός των παγίων και αναλογικών τελών που καταβάλλονται στο Δημόσιο για την εγγραφή πράξεων στα βιβλία των Υποθηκοφυλακείων, των Κτηματολογίων Γραφείων Ρόδου και Κω – Λέρου και των Κτηματολογικών Γραφείων του ν. 2264/1998 (A’ 275), o καθορισμός των αποδόσεων από το Δημόσιο προς το Ταμείο Χρηματοδοτήσεως Δικαστικών Κτιρίων (TA.X.ΔΙ.Κ.) και την εταιρεία ΕΘΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΚΑΙ ΚΤΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΣΗ Α.Ε. (ΕΚΧΑ Α.Ε.), ο καθορισμός της αμοιβής των αμίσθων Υποθηκοφυλάκων, καθώς και ο τρόπος καταβολής των τελών, των αποδόσεων και της αμοιβής.
2. Για την εφαρμογή του νόμου αυτού οι παρακάτω όροι έχουν τις αντίστοιχες έννοιες:
α) Ως «βιβλίο» ή «βιβλία», νοούνται τα βιβλία τα οποία τηρούνται σύμφωνα με την νομοθεσία που ισχύει κάθε φορά, σε αναλογική ή ηλεκτρονική μορφή, στα έμμισθα και άμισθα Υποθηκοφυλακεία, στα Κτηματολογικά Γραφεία Ρόδου και Κω-Λέρου και στα Κτηματολογικά Γραφεία του ν. 2664/1998.
β) Ως «πράξη», νοείται κάθε δικαιοπραξία, δικαστική απόφαση, διοικητική πράξη, δικόγραφο, διαδικαστική πράξη ή δημοσίευση, η οποία εγγράφεται στα βιβλία.
γ) Ως «εγγραφή», νοείται η μεταγραφή, η καταχώριση, η σημείωση, η εξάλειψη, η τροπή, η άρση ή η διαγραφή πράξης στα βιβλία .

  • 6 Οκτωβρίου 2014, 10:41 | ΘΕΟΛΟΓΟΣ

    Από την μελέτη των διατάξεων, όπως αυτές διατυπώνονται στο σχέδιο Νόμου προκύπτει ότι:
    Πρόκειται περί πρόχειρης και χωρίς στάθμιση των πολλαπλών δυσμενών επιπτώσεων που θα υποστούν, εκτός των Αμίσθων Υποθηκοφυλάκων και οι συναλλασσόμενοι πολίτες. Γενόνται ορισμένα καίρια ερωτήματα, όπως:

    1. Πώς θα εξασφαλιστεί η προτεραιότητα αφού από αυτή εξαρτώνται τεράστια συμφέροντα;

    2. Πώς, ξαφνικά αλλάζει η σχέση του Άμισθου Υποθηκοφύλακα με τους πολίτες, που στην ουσία, είναι οι «πελάτες» του.
    Αλλά και πώς αλλάζει η σχέση του ίδιου με το Δημόσιο, αφού τον θεωρεί ως «Τρίτο» και τον μεταλλάσσει από «Ελέυθερο Επαγγελματία» σε ένα «Suigeneris» Δημόσιο Υπάλληλο,αλλά, παράλληλα, εξακολουθεί να τον θεωρεί υπέυθυνο για την ομαλή λειτουργία του Υποθηκοφυλακείου!!!

    3. Ως «Ελέυθερος Επαγγελματίας, ο Άμισθος Υποθηκοφύλακας» εκτός από τις ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ του έχει -φρονούμε- και ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ. Έτσι, με μία «μονοκοντυλιά» του αφαιρούνται;

    4. Η εκ των υστέρων- μετά το τέλος του μηνός που αφορούν- «Εκκαθάριση» των δικαιωμάτων- της αμοιβής δηλαδή- των Αμίσθων Υποθηκοφυλάκων και γνωστής ούσης της βραδύτητος με την οποία λειτουργεί η «Γραφειοκρατία»-Δημόσιες Υπηρεσίες- δεν προβλέφτηκε τι επιπτώσεις θα έχει και τι προβλήματα θα δημιουργούνται στην καθημερινή λειτουργία του Υποθηκοφυλακείου, που, εκτός των άλλων, δεν θα μπορεί να πληρώσει έγκαιρα, τους νόμιμα προσληφθέντες υπαλλήλους του;

    5. Δεν θα έπρεπε να μη μπούν στις συναλλαγές των πολιτών και τέτοια, πρόσθετα, εμπόδια; Η μεταροπή των πολιτών σε μπαλάκι του τέννις αφού θα πηγαινοέρχονται από το Υποθηκοφυλακείο στην Τράπεζα- και τι θα γίνεται με τις «ουρές» που σχηματίζονται σε αυτές ή τις απεργίες ή τις επισχέσεις εργασίας ή, ακόμα, με τις ληστείες τους; Τι θα γίνεται τότε; Θα πρέπει να ξαναπάνε την επομένη; Και αυτό αποκαλείται «βελτίωση» και «εκσυγχρονισμός»;

    6. Ποιά μέριμνα λαμβάνεται για τα μικρά Υποθηκοφυλακεία;
    Τι προβλέπεται να γίνει αν οι «εισπράξεις» δεν επαρκούν για να αντιμετωπιστούν τα «έξοδα»;
    Αν δηλαδή δεν πραγματοποιηθούν ικανές εισπράξεις ώστε να πληρωθεί:
    Η μισθοδοσία των Υπαλλήλων του αλλά και η αμοιβή του ιδίου-θέρμανση-ΔΕΗ-ΟΤΕ-Νερό-Ασφαλιστικές Εισφορές-βιβλία-γραφική ύλη κ.λ.π. απρόβλεπτα ΘΑ ΠΑΥΣΕΙ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΤΟ ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΕΙΟ;

    7. Νομίζουμε ότι πρέπει να γίνει διαβούλεσυη με τους εμπλεκομένους-Υποθηκοφύλακες-Συμβολαιογράφους-Δικηγόρους-Δικαστικούς Επιμελητές- εκπροσώπους των κατασκευαστών αλλά και των Υπαλλήλων των Υποθηκοφυλακείων ώστε να καταρτιστεί ένα Σχέδιο Νόμου, που θα βοηθήσει στην ορθή λειτουργία των Υποθηκοφυλακείων που πράγματι θα είναι «ΒΕΛΤΙΩΣΗ» και «ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ».

  • 6 Οκτωβρίου 2014, 09:11 | Γιάννης Φλώρος

    Δεν πρόκειται να σχολιάσω τα άρθρα του προτεινόμενου σχεδίου Νόμου. Είδη αυτά σχολιάζονται από φυσικά πρόσωπα και φορείς. Μία πρόταση θα ήθελα να κάνω. «Εδώ και τώρα να σταματήσει το Υπουργείο Οικονομικών την προώθηση του σχεδίου προς ψήφιση στη Βουλή των Ελλήνων και να κληθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, (Ένωση Υποθηκοφυλάκων, Συμβολαιογραφικοί Σύλλογοι, Δικηγορικοί Σύλλογοι, Ομοσπονδία Δικαστικών Επιμελητών, Εμπορικά Επιμελητήρια, Πιστωτικά ιδρύματα, Ένωση Καταναλωτών κ.λ.π.) όπως αυτοί νόμιμα εκπροσωπούνται, να διατυπώσουν τις απόψεις τους και τις προτάσεις τους επί του υποβληθέντος σχεδίου Νόμου σε έναν ουσιαστικό διάλογο, μακριά από οποιαδήποτε συντεχνιακά συμφέροντα, που θα αποφέρει πραγματικά αποτελέσματα για καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και του δημοσίου Συμφέροντος.».-

  • 6 Οκτωβρίου 2014, 09:51 | Ελευθερια-Δικηγορος

    Ειμαι δικηγορος και συνεργαζομαι με Τραπεζα.Η συναλλαγη μου με τα υποθηκοφυλακεια\κτηματολογικα γραφεια ειναι σχεδον καθημερινη.Αντιλαμβανομαι οτι το νομοσχεδιο μονο προβληματα θα δημιουργησει, αφου θα κανει πολυ πιο συνθετες και χρονοβορες τις συναλλαγες.Σε καμια περιπτωση δεν πρεπει να ψηφιστει.

  • 6 Οκτωβρίου 2014, 09:47 | Δημητρης-πολιτικος μηχανικος

    Ειμαι πολιτικος μηχανικος και εχω σχεδον καθημερινη συνεργασια με μεταβατικο λτηματολογικο γραφειο.Δεμ ειναι δυνατον για ενα κ μονο πιστοποιητικο ιδιοκτησιας για την εκδοση μιας οικοδομικης αδειας να ταλαιπωρουμαστε κατ’αυτον τον τροπο!!Οπωσδηποτε πρεπει να τροποιηθουν οι διαταξεις αυτες..

  • 6 Οκτωβρίου 2014, 08:04 | Αννη Μεθ.

    Το σχεδιο νομου βρισκεται εκτος πραγματικοτητας!!Θα προκαλεσει αφανταστη ταλαιπωρια και καθυστερηση στις συναλλαγες με τα Υποθηκοφυλακεια..Νιωθω την αναγκη και υποχρεωση ταυτοχρονα να εκφρασω την ευλογη απορια μου «ποιος τα σκεφτηκε ολα αυτα??»

  • 6 Οκτωβρίου 2014, 08:33 | Φ.Ρουση

    Πρόκειται να καταθέσετε ένα νομοσχέδιο που αφορά τους αμίσθους και η ένωσή μας ήταν απούσα από την επιτροπή που το προετοίμαζε,όπως και σε ό,τι μας αφορά πάντα είμαστε απόντες από τις διαβουλεύσεις.Το Υπουργείο αγνοεί τα προβλήματά μας ιδιαίτερα των μικρών υποθηκοφυλακείων.Ακούστε και τους υποθηκοφύλακες!

  • 6 Οκτωβρίου 2014, 08:38 | Χρήστος Χριστόπουλος

    Τα Υποθηκοφυλακεία δεν είναι υπηρεσίες πρωτοκόλλησης εγγραφών, ούτε φοροεισπρακτικός μηχανισμός για την άντληση δημοσίων εσόδων. Τα Τέλη και Δικαιώματα που εισπράττονται στα Υποθηκοφυλακεία και τα λειτουργούντα ως μεταβατικά Κτηματολογικά Γραφεία είναι ανταποδοτικού χαρακτήρα για τις παρεχόμενες από τα Υποθηκοφυλακεία υπηρεσίες. Οι υπηρεσίες αυτές, κατά το Σύνταγμα, τον Αστικό και τους λοιπούς Κώδικες, ως και τη σχετική νομοθεσία διασφαλίζουν πρωτίστως την ιδιωτική και δημόσια περιουσία μέσα σε ένα θεσμικά και ουσιαστικά αδιάβλητο σύστημα και αποτελούν τη βάση για κάθε μικρή ή μεγάλη επένδυση και συνεπώς κινητήριο μοχλό της ελληνικής οικονομίας, όπως ασφαλώς και κάθε χώρας που κινείται στα πλαίσια της ελεύθερης οικονομίας. Οι ενστάσεις και οι αντιρρήσεις που προβάλλονται σε σχέση με το επίμαχο Προσχέδιο Νόμου δεν έχουν καμία σχέση με στενά, ιδιοτελή, συντεχνιακά συμφέροντα, γιατί πρωτίστως, αφορούν την ομαλή και εύρυθμη λειτουργία των Υποθηκοφυλακείων και των μεταβατικών Κτηματολογικών Γραφείων, που είναι η κύρια προϋπόθεση για την εξυπηρέτηση των συναλλασσόμενων πολιτών, των φορέων που εμπλέκονται με τα ακίνητα, αλλά και των Δικαστικών, Εισαγγελικών και λοιπών Αρχών της Ελληνικής Πολιτείας. Ειδικά ως προς τα Άμισθα Υποθηκοφυλακεία, η σύσταση και λειτουργία των οποίων προβάλλεται ως προνομιακό υπέρ, του προσώπου του Υποθηκοφύλακα καθεστώς, πρέπει να απομυθοποιηθεί η σκόπιμα και εξ αγνοίας εσφαλμένη αυτή εντύπωση, που στα πλαίσια της γενικευμένης απαξίωσης των θεσμών έχει κορυφωθεί στις μέρες μας. Το άμισθο καθεστώς και ο θεσμός των Αμίσθων Υποθηκοφυλάκων υπήρξε συνειδητή επιλογή της Ελληνικής Πολιτείας γιατί εξασφάλισε στο Δημόσιο σίγουρα και μόνον έσοδα, το απάλλαξε σε κάθε περίπτωση από όλες τις λειτουργικές και μισθολογικές δαπάνες του, από κάθε οικονομικής φύσεως ευθύνη, ενώ ταυτόχρονα θωράκισε το θεσμό με αυστηρό νομοθετικό καθεστώς, η παραβίαση του οποίου στοιχίζει αποκλειστικά στον ίδιο και μόνο Άμισθο Υποθηκοφύλακα, όχι απλά την προσωπική του ελευθερία αλλά και την ατομική του περιουσία. Το οποιοδήποτε λάθος στην όλη λειτουργία της υπηρεσίας έναντι των συναλλασσομένων με το Άμισθο Υποθηκοφυλακείο, βαρύνει κατά θεμελιώδη διάταξη του Αστικού Κώδικα, αποκλειστικά και μόνο τον Άμισθο Υποθηκοφύλακα. Γνωρίζει κανείς να μας απαντήσει κανέναν άλλο θεσμό εις βάρος του οποίου θεμελιώνεται αντικειμενική ευθύνη και αξίωση αποζημίωσης από τη λειτουργία της υπηρεσίας και μάλιστα υπαγόμενη στην γενική παραγραφή των αξιώσεων;
    Με την εξέλιξη των εμπράγματων συναλλαγών ο κίνδυνος αυτός είναι οικονομικά τεράστιος, άμεσος και καθημερινός. Απ’ αυτόν τον κίνδυνο σε σχέση με το Άμισθο Υποθηκοφυλακείο το οποίο και ευθύνεται για το ζήτημα αυτό, το Ελληνικό Δημόσιο είναι απαλλαγμένο, το Ελληνικό Δημόσιο όμως ευθύνεται για το Έμμισθο Υποθηκοφυλακείο. Αυτά είναι γνωστά βεβαίως στις Δικαστικές και Εισαγγελικές Αρχές και στον νομικό κόσμο της χώρας, δυστυχώς όμως αγνοούνται από το ευρύ κοινό ή ενδεχομένως αποσιωπούνται σκόπιμα από ορισμένους.
    Σήμερα μεγάλο μέρος των Άμισθων Υποθηκοφυλακείων λειτουργούν χωρίς έσοδα ικανά να εξασφαλίσουν τα στοιχειώδη έξοδα, λόγω της κάθετης πτώσης των εμπράγματων συναλλαγών. Και οι δικηγόροι και οι Συμβολαιογράφοι και οι Δικαστικοί Επιμελητές, αλλά και οι πολίτες γνωρίζουν μέχρι το τελευταίο λεπτό τι και γιατί πληρώνουν στα Υποθηκοφυλακεία, αλλά και για όσα ενδεχομένως αγνοούν, σε κάθε Υποθηκοφυλακείο υπάρχει αναρτημένος πίνακας με αναλυτική για κάθε έγγραφο ή αίτηση χρέωση.
    Πιστεύω ότι τι νομοσχέδιο αυτό κινείται σε λάθος κατεύθυνση, δεν θα λύσει κανένα πρόβλημα, αντίθετα θα δημιουργήσει ακόμη ένα στις εμπράγματες συναλλαγές.

  • 6 Οκτωβρίου 2014, 08:11 | Γιαννης (δικηγορος)

    Ειμαι δικηγορος και συνεργαζομενος με πιστωτικο ιδρυμα,οποτε σε καθημερινη βαση συναλλασσομαι με Υποθηκοφυλακεια.Το σχεδιο νομου ειναι απαραδεκτο και μονο ταλαιπωρια θα προκαλεσει!!Μεχρι σημερα μ’ενα τηλεφωνημα στο Υποθηκοφυλακειο μου υπολογιζαν τα εξοδα της μεταγραφης,τα κατεθετα μαζι με τα εγγραφα επαιρνα απο τον Υποθηκοφυλακα το παραστατικο και αργοτερα τα πιστοποιητικα. Με τις προτεινομενες αλλαγες θα πρεπει να πηγαινω τουλαχιστον 4 φορες σε τραπεζα κ Υποθηκοφυλακειο…Ειναι δυνατον να ψηφιστει κ να εφαρμοστει τετοια ταλαιπωρια??

  • 6 Οκτωβρίου 2014, 08:41 | ΑΓΓΕΛΙΚΗ

    Ειμαι υπαλληλος σε αμισθο Υποθηκοφυλακειο,κατα συνεπεια γνωριζω εκ των εσω ολη τη διαδικασια.Το σχεδιο νομου απεχει μακραν απο την πραγματικοτητα.Το μονο που θα επιτυχει ειναι απιστευτη ταλαιπωρια στους πολιτες,δικηγορους και συμβολαιογραφους.Θα προκαλεσει επισης φοβερη ανασφαλεια (ως προς το πως και ποτε θα αμοιβομαστε) σε ολους εμας που εργαζομαστε σ’αυτα τα γραφεια.

  • 6 Οκτωβρίου 2014, 07:37 | olastifora

    Τελικά η Ελλάδα μας είναι πολύ μπροστά! Πριν μάθουν οι ‘βάρβαροι’ τι είναι το outsourcing, το εφάρμοσε σε μια από τις πιο σημαντικές υπηρεσίες που παρέχει το Δημόσιο, την τήρηση αρχείων για τα ακίνητα των πολιτών. Δημιουργήθηκε ένας καινούργιος κλάδος ελεύθερων επαγγελματιών, οι άμισθοι υποθηκοφύλακες. Κάθε ενδιαφερόμενος πολίτης μπορούσε να ανοίξει ένα σχετικό κατάστημα και να προσελκύσει πελάτες εφαρμόζοντας ανταγωνιστική τιμολογιακή πολιτική αποδίδοντας φόρους στο κράτος. Ή μήπως όχι; Οι ελεύθεροι αυτοί επαγγελματίες απέκτησαν αυστηρά όρια αποκλειστικής πελατίας και καθορίστηκαν σαφώς ίδιες για όλους αμοιβές για το δικαίωμα χρήσης των καταστημάτων τους ενώ τα πάγια έξοδά τους καλύπτονταν από το Δημόσιο.
    Όλα αυτά μέχρι σήμερα γιατί το ανατρεπτικό σχέδιο νόμου που παρουσιάζεται στέλνει κάθε ΚΑΤΕΡΓΑΡΗ στον πάγκο του. Δηλαδή; Μπαίνουμε στην ψηφιακή εποχή όπου όλα θα γίνονται ηλεκτρονικά για να μην μπορεί κανένας να ‘ρίχνει’ τον άλλον. Οι ίδιες διαδικασίες που γίνονταν τόσα καλά χρόνια μεταφέρονται όσο γίνεται στον ψηφιακό χώρο των διασυνδεδεμένων ηλεκτρονικών υπολογιστών. Επειδή σε αυτά τα άσχημα χρόνια οι άμισθοι (βλέπε ελεύθεροι επαγγελματίες) υποθηκοφύλακες βγάζουν δε βγάζουν ένα καλό μισθό, άντε να τους τον καθορίσουμε στα 20 με 30.000 ευρώ ετησίως μην τύχει και ξαναπαίρνουν κάμποσες ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΥΡΩ ετησίως! Δεν γνωρίζω να υπάρχει μεγαλύτερη αμοιβή στον Δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα. Η φορολογική δήλωση γνωστού Έλληνα δισεκατομμυριούχου που δημοσιεύτηκε πέρυσι έγραφε μόνο 750.000.
    Άφησα τελευταίο αν και πιο σπουδαίο το θέμα των υπαλλήλων. Πρέπει να εξασφαλιστεί η συνέχιση της εργασίας τους στην δημόσια υπηρεσία που παρέχουν και η εξ ολοκλήρου καταβολή της αμοιβής τους, αν θέλουμε να λέμε ότι έχουμε κράτος δικαίου. Αυτό ισχύει ειδικότερα στο Υπουργείο Δικαιοσύνης του οποίου η ανεξαρτησία και αμεροληψία ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙΤΑΙ με όλα τα παραπάνω.
    Ειλικρινώς.

  • 6 Οκτωβρίου 2014, 06:55 | Μαρία Χριστοδούλου

    Διαβάζω το σχέδιο και προσπαθώ να φανταστώ με ποιο τρόπο θα εξασφαλιστεί η αρχή της χρονικής προτεραιότητας.Θα έρχεται ο πολίτης να καταθέσει ένα συμβόλαιο για μεταγραφή, ο δικαστικός επιμελητής να επιδώσει μία κατάσχεση κι ένας δικηγόρος να εγγράψει μία προσημείωση, θα υπολογίζονται τα τέλη, θα πηγαίνει καθένας στην τράπεζα, θα πληρώνει και μετά θα επιστρέφει και θα παίρνει αριθμό πρωτοκόλλου η πράξη;
    Δηλαδή ο αριθμός πρωτοκόλλου θα δίνεται ανάλογα με το ποιος πρόλαβε να πληρώσει πρώτος ή με βάση το ποιος προσκόμισε το γραμμάτιο της τράπεζας πρώτος κι όχι με βάση το ποιος προηγήθηκε στην κατάθεση; Γιατί υποθέτω ότι δεν θα δίνεται αριθμός πρωτοκόλλου σε πράξη χωρίς την προηγούμενη καταβολή των νομίμων τελών.
    Δεν βλέπω επίσης καμία πρόβλεψη για το τι θα γίνεται σε περίπτωση απεργίας ή όταν εξαιτίας κάποιου λόγου ανωτέρας βίας δεν είναι δυνατή η καταβολή του ποσού στο πιστωτικό ίδρυμα και υπάρχει θέμα με την εκπνοή κάποιας προθεσμίας για την εγγραφή της πράξης. Έστω λχ.ότι έρχεται για εγγραφή μία ιδιωτική κατάσχεση την τελευταία ημέρα του οκταημέρου και για κάποιο λόγο είναι αδύνατη η πληρωμή των τελών στο πιστωτικό ίδρυμα. Θα εγγράφεται ή όχι η πράξη;
    Επιπλέον, προκύπτουν ζητήματα όπως το πώς θα γίνεται η καταβολή των τελών σε περιοχές της επαρχίας όπου το πιστωτικό ίδρυμα βρίσκεται μακριά από το υποθηκοφυλακείο/ κτηματολογικό γραφείο, τι θα γίνεται πχ με τους δικαστικούς επιμελητές οι οποίοι συνήθως επιδίδουν καθημερινά περισσότερες της μίας εκθέσεις αναγκαστικής κατάσχεσης και προσωρινές διαταγές-δηλ. ο δικαστικός επιμελητής πχ.που έχει να επιδώσει μία προσωρινή διαταγή σε 3 διαφορετικά υποθηκοφυλακεία την ίδια ημέρα ή περισσότερες εκθέσεις αναγκαστικής κατάσχεσης,θα πρέπει να επισκέπτεται την τράπεζα 3 ή περισσότερες φορές;
    Το εν λόγω σχέδιο νόμου διατηρεί την ιδιότητα του ελεύθερου επαγγελματία και το άμισθο καθεστώς, διατηρώντας όλες τις υποχρεώσεις που συνεπάγεται η ιδιότητα αυτή στερώντας του όμως το δικαίωμα να λαμβάνει άμεσα την αμοιβή του.
    Στο όνομα ποίου θα εκδίδονται οι αποδείξεις και τα τιμολόγια; Του άμισθου υποθηκοφύλακα; Διότι αν παρέχει τις υπηρεσίες του στο συναλλασσόμενο και εκδίδει στο όνομά του αποδείξεις και τιμολόγια, θα πρέπει να μπορεί να εισπράττει από αυτόν την αμοιβή του
    Πώς θα πληρώνονται τα λειτουργικά έξοδα, οι μισθοί του προσωπικού, το ΙΚΑ, ο ΦΜΥ, αν το Δημόσιο καθυστερεί; Αν κάθε μήνα κάνουμε εκκαθάριση, τον Αύγουστο, μήνα με ελάχιστες πράξεις, πώς θα πληρωθούν οι μισθοί και οι αντίστοιχες υποχρεώσεις;

  • 6 Οκτωβρίου 2014, 00:27 | ΚΩΣΤΑΣ Χ.

    ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΚΑΝΔΑΛΩΔΗΣ ΑΤΕΛΕΙΑ – ΠΛΑΦΟΝ ΓΙΑ ΠΡΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ LEASING στα 2.500 ευρώ
    ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 8 ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

    Είμαι υπάλληλος σε υποθηκοφυλακείο – κτηματολογικό γραφείο ο υπολογισμός των αναλογικών τελών στις πράξεις που καταβάλλονται μειωμένα τέλη είναι τελείως λάθος και ορίζει σκανδαλωδώς πλαφόν στα αναλογικά τέλη για ΠΡΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ από LEASING τα 2.500 ευρώ.Με τον υπολογισμό επιβαρύνονται οι ανωτέρω πράξεις για ποσά από 254.500 έως 1.998.500 ευρώ και μετά αρχίζουν ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΥΣ οι χαριστικές ατέλειες γιατί;;;;

    Η σωστή αναγωγή, πραγματικά δημοσιονομικά ουδέτερη που δίνει το αποτέλεσμα όπως ισχύει σήμερα και ορίζουν οι νόμοι και οι διατάξεις είναι η εξής:
    Για αξία έως 250.000 ευρώ, αναλογικά τέλη 8/1000 Χ 1/5 = 1,6/1000
    Για αξία μεγαλύτερη από 250.001 ευρώ, αναλογικά τέλη 1,2/1000
    Δηλαδή για αξία 300.000 = (250.000 Χ 1,6/1000)+[(300.000-250.000) Χ 1,2/1000]

    ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΕΧΕΙ ΩΣ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:
    Για ποσά μικρότερα των 250.000 ευρώ από -15,22 έως -1,80 ευρώ
    Για ποσά μεγαλύτερα των 250.000 ευρώ το αποτέλεσμα είναι πάντα -1,80 ευρώ

  • 6 Οκτωβρίου 2014, 00:31 | Μαρία

    Σίγουρα το προτεινόμενο νομοσχέδιο πρέπει να επανεξεταστεί στο σύνολο του!
    Αν παραμείνει ως έχει θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην λειτουργία των Υποθηκοφυλακείων και στην εξυπηρέτηση των πολιτών!

  • 5 Οκτωβρίου 2014, 23:11 | Μαρία Χριστοδούλου

    Διαβάζω το σχέδιο και προσπαθώ να φανταστώ με ποιο τρόπο θα εξασφαλιστεί η αρχή της χρονικής προτεραιότητας.Θα έρχεται ο πολίτης να καταθέσει ένα συμβόλαιο για μεταγραφή, ο δικαστικός επιμελητής να επιδώσει μία κατάσχεση κι ένας δικηγόρος να εγγράψει μία προσημείωση, θα υπολογίζονται τα τέλη, θα πηγαίνει καθένας στην τράπεζα, θα πληρώνει και μετά θα επιστρέφει και θα παίρνει αριθμό πρωτοκόλλου η πράξη;
    Δηλαδή ο αριθμός πρωτοκόλλου θα δίνεται ανάλογα με το ποιος πρόλαβε να πληρώσει πρώτος ή με βάση το ποιος προσκόμισε το γραμμάτιο της τράπεζας πρώτος κι όχι με βάση το ποιος προηγήθηκε στην κατάθεση; Γιατί υποθέτω ότι δεν θα δίνεται αριθμός πρωτοκόλλου σε πράξη χωρίς την προηγούμενη καταβολή των νομίμων τελών.
    Δεν βλέπω επίσης καμία πρόβλεψη για το τι θα γίνεται σε περίπτωση απεργίας ή όταν εξαιτίας κάποιου λόγου ανωτέρας βίας δεν είναι δυνατή η καταβολή του ποσού στο πιστωτικό ίδρυμα και υπάρχει θέμα με την εκπνοή κάποιας προθεσμίας για την εγγραφή της πράξης. Έστω λχ.ότι έρχεται για εγγραφή μία ιδιωτική κατάσχεση την τελευταία ημέρα του οκταημέρου και για κάποιο λόγο είναι αδύνατη η πληρωμή των τελών στο πιστωτικό ίδρυμα. Θα εγγράφεται ή όχι η πράξη;
    Επιπλέον, προκύπτουν ζητήματα όπως το πώς θα γίνεται η καταβολή των τελών σε περιοχές της επαρχίας όπου το πιστωτικό ίδρυμα βρίσκεται μακριά από το υποθηκοφυλακείο/ κτηματολογικό γραφείο, τι θα γίνεται πχ με τους δικαστικούς επιμελητές οι οποίοι συνήθως επιδίδουν καθημερινά περισσότερες της μίας εκθέσεις αναγκαστικής κατάσχεσης και προσωρινών διαταγών-δηλ. ο δικαστικός επιμελητής που έχει να επιδώσει μία προσωρινή διαταγή σε 3 διαφορετικά υποθηκοφυλακεία την ίδια ημέρα,θα πρέπει να επισκέπτεται την τράπεζα 3 φορές;
    Ως υποθηκοφύλακας θεωρώ ότι το εν λόγω σχέδιο νόμου οδηγεί σε ένα παραλογισμό: διατηρεί την ιδιότητα του ελεύθερου επαγγελματία και το άμισθο καθεστώς, διατηρώντας όλες τις υποχρεώσεις που συνεπάγεται η ιδιότητα αυτή στερώντας του όμως το δικαίωμα να λαμβάνει άμεσα την αμοιβή του.
    Στο όνομα ποίου θα εκδίδονται οι αποδείξεις και τα τιμολόγια; Του άμισθου υποθηκοφύλακα; Διότι αν παρέχει τις υπηρεσίες του στο συναλλασσόμενο και εκδίδει στο όνομά του αποδείξεις και τιμολόγια, θα πρέπει να μπορεί να εισπράττει από αυτόν την αμοιβή του.
    Πώς θα πληρώνονται τα λειτουργικά έξοδα, οι μισθοί του προσωπικού, το ΙΚΑ, ο ΦΜΥ, αν το Δημόσιο καθυστερεί; Αν κάθε μήνα κάνουμε εκκαθάριση, τον Αύγουστο, μήνα με ελάχιστες πράξεις, πώς θα πληρωθούν οι μισθοί και οι αντίστοιχες υποχρεώσεις;

  • 5 Οκτωβρίου 2014, 23:31 | Α.Α.

    Νομίζω κανείς δε θεωρεί εκσυγχρονισμό ή βελτίωση το να μετατρέπουμε μια συναλλαγή που διαρκεί σήμερα 5 λεπτά σε συναλλαγή που απαιτεί τουλάχιστον μία εργάσιμη ημέρα με δρομολόγια σε υποθηκοφυλακείο/Κτ. Γραφείο – στις ουρές των τραπεζών – και από εκεί πίσω στο υποθηκοφυλακείου/ Κτ.Γραφείο. Η ταλαιπωρία του κοινού αλλά και των επαγγελματιών του χώρου θα είναι απίστευτη.
    Πέρα από αυτό, η ιδέα να παίρνει την αμοιβή του ελεύθερου επαγγελματία (υποθηκοφύλακα) το δημόσιο και να του την δίνει όταν και αν θέλει, ομολογώ ήταν πρωτοπόρα και ευφάνταστη! Να φοβόμαστε ότι αύριο μεθαύριο, με σκοπό τον εκσυγχρονισμό της είσπραξης του ΦΠΑ πχ, θα ακολουθήσουν και τα λοιπά ελεύθερα επαγγέλματα?

  • 5 Οκτωβρίου 2014, 23:04 | Τάσος Αναγνωστόπουλος

    Ως πολίτης που στο παρελθόν έχω συναλλαχθεί με αρκετά Υποθηκοφυλακεία και γραφεία κτηματογράφησης, εκτιμώ ότι το προτεινόμενο σχέδιο νόμου θα επιβαρύνει χρονικά τους συναλλασσόμενους με συνέπεια την καθυστέρηση διεκπεραίωσης των μεταγραφών. Σε μία εποχή που η διευκόλυνση των εργασιών και η εξυπηρέτηση του κοινού θα πρέπει να αποτελούν στόχους κάθε κυβέρνησης, η σχεδιαζόμενη αλλαγή του τρόπου καταβολής των τελών στα υποθηκοφυλακεία είναι δεδομένο ότι θα προκαλέσει επιπλέον φόρτο στις υπηρεσίες των υποθηκοφυλακείων και ταλαιπωρία των πολιτών, ενώ θα αυξήσει ακόμα παραπάνω τις ουρές στις τράπεζες.

  • 5 Οκτωβρίου 2014, 23:03 | ΜΑΙΡΗ Γ

    Oι προτεινόμενες διατάξεις μόνο δυσκολίες δημιουργούν στις συναλλαγές και περισσότερο κόπο στους συναλλασσόμενους λόγω της επιπλέον υποχρέωσης να καταθέτουν τα χρηματικά ποσά των συμβολαίων σε τράπεζες. Αν αυτό αποτελεί απλοποίηση του τρόπου μεταγραφών, τότε γιατί δυσκολεύουν και περιπλέκουν τις διαδικασίες? Και να χρειαστεί να καταθέσω ως πολίτης επιπλέον ποσό για την μεταγραφή του συμβολαίου μου, την ίδια ταλαιπωρία πρέπει να υποστώ? Και αν μου επιστραφεί συμβόλαιο, γιατί πρέπει να διορθωθεί από συμβολαιογράφο, όπως και μου έχει συμβεί, πότε και από που θα πάρω τα χρήματά μου?

  • 5 Οκτωβρίου 2014, 22:12 | ΓΕΩΡΓΙΑ ΞΕΚΑΛΑΚΗ

    Ως Άμισθη Υποθηκοφύλακας Αγίας Παρασκευής-Αττικής έχω να παρατηρήσω τα ακόλουθα:
    1. Σύμφωνα με την Αιτιολογική Έκθεση στόχος του προσχεδίου είναι «η απλοποίηση του θεσμικού πλαισίου και των διαδικασιών είσπραξης τελών για τον πολίτη αφού θα διενεργείται μέσω πιστωτικών ιδρυμάτων».
    Απορώ πώς επιτυγχάνεται η απλοποίηση όταν ένα ακόμα υποχρεωτικό στάδιο εισάγεται στη διαδικασία μεταγραφής στα Υποθηκοφυλακεία, αυτό της καταβολής των οφειλόμενων τελών σε τράπεζα. Το εν λόγω στάδιο είναι αναμφισβήτητα χρονοβόρο και αμφίβολης αποτελεσματικότητας αφού θα εξαρτάται από την ομαλή λειτουργία των τραπεζών.
    Διερωτήθηκε ο συντάκτης του προσχεδίου ΠΩΣ και ΠΟΤΕ ο πολίτης καθώς και ο δικηγόρος ή συμβολαιογράφος θα ολοκληρώσει την μεταγραφή ενός συμβολαίου του ή την κατάθεση μίας αίτησής του για χορήγηση έστω και ενός πιστοποιητικού όταν στο χωριό ή στην τοποθεσία του Υποθηκοφυλακείου /Κτηματολογικού Γραφείου δεν βρίσκεται τράπεζα στην οποία πρέπει να προσέλθει για καταβολή;
    Διερωτήθηκε, επίσης, ο ίδιος συντάκτης, που τόσο εύκολα ευαγγελίζεται «την εξάλειψη της παθογένειας του ισχύοντος συστήματος μεταγραφών» πού θα οδηγήσει η εν λόγω ρύθμιση όλους τους επαγγελματίες του χώρου (δικηγόρους, συμβολαιογράφους, δικαστικούς επιμελητές), οι οποίοι για την ολοκλήρωση μίας δουλειάς σε ένα υποθηκοφυλακείο θα χρειάζονται αρκετά περισσότερες εργατοώρες και πολλαπλάσιο κόπο;

    2. Είναι προφανές ότι ο συντάκτης παρέβλεψε την βασικότερη αρχή της κτήσης κυριότητας στο σύστημα των μεταγραφών: την Αρχή της Χρονικής Προτεραιότητας . Η Αρχή της Χρονικής Προτεραιότητας ρυθμίζεται από το Αστικό Κώδικα για την προστασία των συναλλαγών και τηρείται ΕΥΛΑΒΙΚΑ από τα Υποθηκοφυλακεία/ Κτηματολογικά Γραφεία. Όποιος καταθέσει σε Υποθηκοφυλακείο / Κτηματολογικό Γραφείο το συμβόλαιό του ή οιαδήποτε άλλη μεταγραπτέα πράξη, συνοδευόμενη με αίτηση, και καταβάλλει τα προβλεπόμενα στο Νόμο πάγια ή αναλογικά τέλη, αποκτάει κυριότητα επί του ακινήτου. Η κατάθεση του συμβολαίου και η καταβολή των νομίμων τελών ΧΡΟΝΙΚΑ ΣΥΜΠΙΠΤΕΙ, με αποτέλεσμα να διασφαλίζεται στο έπακρον η κτήση κυριότητας βάσει της αρχής της χρονικής προτεραιότητας.
    Η εν λόγω αρχή όχι μόνο κλονίζεται, αλλά καταπατείται, καθόσον άλλος θα είναι ο χρόνος κατάθεσης του ποσού των τελών και δικαιωμάτων στην τράπεζα και άλλος ο χρόνος κατάθεσης του συμβολαίου ή άλλης μεταγραπτέας πράξης στο Υποθηκοφυλακείο.
    Και όπως πολύ εύστοχα διερωτήθηκε η σχολιάστρια Ειρήνη, τι θα συμβεί σε περίπτωση που υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στα ταμεία της τράπεζας και ο πολίτης ή δικηγόρος βρει την πόρτα του Υποθηκοφυλακείου κλειστή διότι πέρασε η ώρα κατάθεσης εγγράφων; Τι θα συμβεί ομοίως όταν το σύστημα των τραπεζών είναι εκτός λειτουργίας για οιοδήποτε λόγο; Μεταγραφές- καταχωρίσεις δεν θα γίνονται εκείνη την μέρα; Και στην περίπτωση που ο Νόμος τάσσει προθεσμία κατάθεσης αγωγής, έκθεσης αναγκαστικής κατάσχεσης, αναγγελίας ή δήλωσης επίσπευσης πλειστηριασμού στο Υποθηκοφυλακείο τι θα πει ο δικηγόρος ή ο δικαστικός επιμελητής στο δικαστήριο ή την Συμβολαιογράφο; Ότι η τράπεζα απεργούσε ή το σύστημα ήταν εκτός λειτουργίας και έτσι δεν προέβη στην κατά Νόμο κατάθεση εντός συγκεκριμένης απόλυτης προθεσμίας;

    3. Όπως υπογραμμίζεται στην αιτιολογική έκθεση, ήδη υπάρχουν οι κατάλληλοι ελεγκτικοί μηχανισμοί για τον έλεγχο της απόδοσης των νομίμων τελών τόσο από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, όσο και από την κατά τόπον αρμόδια ΔΟΥ και τον Εισαγγελέα. Συγκεκριμένα, αντίγραφα των καταθέσεων των άνω ποσών στο Δημόσιο Ταμείο αποστέλλονται από τον Υποθηκοφύλακα στις άνω υπηρεσίες, κατά τα προβλεπόμενα στο Νόμο.
    Η αιτιολογική έκθεση και το προσχέδιο αναφέρουν ότι το Ελληνικό Δημόσιο αδυνατεί να εφαρμόσει τους παραπάνω ελεγκτικούς μηχανισμούς προκειμένου να
    «εξασφαλιστεί δημοσιονομικά με σαφή, διαφανή και ελέγξιμο τρόπο η καταβολή των τελών». Όμως στην περίπτωση που οι αρμόδιες αρχές πράγματι αδυνατούν, όπως εμφατικά αναφέρει ο συντάκτης στην έκθεση, να προβούν στους απαραίτητους ελέγχους, αυτή η παθογένεια της Δημόσιας Διοίκησης σε καμία περίπτωση δεν νομιμοποιεί την λήψη μέτρων που οδηγούν σε ταλαιπωρία του πολίτη και επαγγελματία νομικού, αλλά και σε ανατροπή της βασικής αρχής των μεταγραφών.

    4. Τέλος, και προς ενημέρωση του σχολιαστή Γιάννη Γ., αναφέρω ότι οι Άμισθοι Υποθηκοφύλακες είναι Άμισθοι δημόσιοι λειτουργοί της δικαιοσύνης σύμφωνα με το άρθρο 92 του Συντάγματος και διορίζονται κατόπιν πανελλήνιου δημόσιου διαγωνισμού πτυχιούχων νομικής του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

  • 5 Οκτωβρίου 2014, 22:18 | Α.Μ

    Είμαι άμισθoς υποθηκοφύλακας εδώ και έντεκα χρόνια. Δε θα ήθελα να σχολιάσω τις νομικές προεκτάσεις του παρόντος νομοσχεδίου, γιατί καλύφθηκαν ήδη από την Ένωση Άμισθων Υποθηκοφυλάκων και τους συναδέλφους νομικούς. Πρέπει όμως να γίνει αντιληπτό ότι με το πρόσχημα του δήθεν «εξορθολογισμού» των αμοιβών και της δήθεν «απλοποίησης» των διαδικασιών το μόνο που επιχειρείται είναι η κατάργηση του θεσμού των υποθηκοφυλακείων, ο αφανισμός ενός κλάδου και σιγά σιγά όλων των νομικών επαγγελμάτων και των ελεύθερων επαγγελματιών εν γένει, ο αφανισμός στο τέλος ακόμη και των υπαλλήλων των άμισθων υποθηκοφυλακείων (άσχετα αν κάποιοι από αυτούς αδυνατούν αυτή τη στιγμή να το αντιληφθούν) και κυρίως η πλήρης ανυπαρξία των συναλλαγών, αφού το νομοσχέδιο αυτό αποτελεί στην ουσία την ταφόπλακα των συναλλαγών στο χώρο των ακινήτων. Το λέω αυτό γιατί δεν είναι τυχαία όσα μέτρα παίρνει τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση σε σχέση με τα ακίνητα. Πλήθος νόμων και φόρων, οι οποίοι χωρίς μελέτη «ανεβοκατεβαίνουν» με αποτέλεσμα την ανασφάλεια των πολιτών και την τιμωρία όσων στην μεταπολεμική Ελλάδα επένδυσαν τις όποιες οικονομίες τους σε ακίνητα με τα χαράτσια τον Ενφια, τα παράλογα πιστοποιητικά που απαιτούνται για τη σύνταξη συμβολαίων κλπ.Ζούμε κάθε μέρα σε άδεια γραφεία από άποψη κίνησης με τους ελάχιστους πολίτες που προσέρχονταιεξαγριωμένους είτε λόγω του πλήθους πιστοποιητικών που απαιτούνται για κάθε συμβολαιογραφική πράξη είτε λόγω του ενφια που ήταν η ως τώρα καταστροφική διάταξη στις συναλλαγές των ακινήτων. Οι άνθρωποι βογγάνε ακόμη και όταν πρέπει να υποστούν τη μετάβασή τους σε τράπεζα, όταν απαιτείται λόγω ποσού να εκδόσουν τραπεζική επιταγή για να καταβάλλουν τα δικαιώματα του υποθηκοφυλακείου, πόσο μάλλον όταν ακόμη και για μία πάγια πράξη θα πρέπει να περάσουν από μία τράπεζα και μάλιστα κάθε φορά να πληρώνουν και την προμήθεια της τράπεζας. Επί χρόνια μια Ελλάδα είναι έρμαιο των τραπεζών και όμως αντί η κυβέρνηση να «εξορθολογίσει» την εξάρτησή μας από αυτές, ουσιαστικά την επιτείνει.
    Ας καταλάβουν και όσοι υπάλληλοι ή πολίτες εξαγριωμένοι με εμάς ότι η αμοιβή μας, όπως την εννοούν, και μάλιστα η άμεση καταβολή της κατά το χρόνο της μεταγραφής είναι ο μόνος τρόπος να καλύψουμε τα τεράστια ποσά που σε πάρα πολλές περιπτώσεις απαιτούνται για την κάλυψη των αναγκών λειτουργίας του γραφείου που σε τέτοιες εποχές ανυπαρξίας των συναλλαγών, αυτά παραμένουν δυσβάσταχτα και πως πράγματι είναι μέλημά μας να είμαστε τυπικοί και εμπρόθεσμοι σε όλες τις υποχρεώσεις μας, συμπεριλαμβανομένων και των μισθοδοτικών και ασφαλιστικών μας εισφορών. Όλοι μας αισθανόμαστε υπεύθυνοι για τους συνεργάτες μας οι οποίοι μας είναι πολύτιμοι σε κάθε συγκυρία. Όμως ας μην παραγνωρίζουν ορισμένοι από αυτούς και τις τεράστιες αστικές, ποινικές και πειθαρχικές μας ευθύνες σε σχέση με τη μεταγραφή, εγγραφή ή καταχώριση οποιασδήποτε πράξης ούτε το καρδιοχτύπι που αισθανόμαστε για κάθε πράξη που καταχωρούμε ή για την οικονομική κατάσταση των γραφείων, όπως έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια, η οποία μας έχει μετατρέψει σε λογιστές, προκειμένου να ισοσκελίζουμε κάθε μήνα έσοδα και έξοδα, όπως φυσικά κάθε ευσυνείδητος ελεύθερος επαγγελματίας που μάλιστα στην περίπτωσή μας διαχειρίζεται και δημόσιο χρήμα.
    Πιστεύω όπως και όλοι οι συνάδελφοι νομικοί που συναλλάσονται με τα υποθηκοφυλακεία πως καμία πρακτική αυτού του νομοσχεδίου δε θα οδηγήσει σε απλοποίηση των συναλλαγών, πόσω μάλλον σε προώθησή τους, αντίθετα θα στρέψει τους πολίτες μακριά από αυτές και θα οδηγήσει στο κλείσιμο των υποθηκοφυλακείων (αυτός άλλωστε είναι ο σκοπός του) προς όφελος άλλόυ κλάδου και άλλων υποκρυπτόμενων συμφερόντων.
    Να σημειώσω τέλος πως το τελευταίο δίμηνο όσοι από εμάς λειτουργούμε και σα μεταβατικά κτηματολογικά γραφεία αναγκαστήκαμε να προβούμε σε αγορά πολυδάπανων μηχανημάτων κατόπιν συγκεκριμένων προγιαγραφών από την ΕΚΧΑ, τα οποία φυσικά για την εποχή αυτή αποτελούσαν δυσβάσταχτη δαπάνη και αναρωτιέμαι αλήθεια πώς θα καταφέρναμε να προχωρήσουμε στην εγκατάσταση αυτή εάν η πληρωμή αυτών εξαρτώνταν από την εκκαθάριση του Δημοσίου ότε και αν αυτό αποφάσιζε. Άραγε το να μετατρέψουν τα άμισθα υποθηκοφυλακεία σε υπηρεσίες που θα εξαρτώνται λειτουργικά από το Δημόσιο πιστεύουν όσοι υποστηρίζουν αυτό το νομοσχέδιο ότι θα τα βελτιώσουν ή ότι θα τα καταντήσουν όπως τις λοιπές υπηρεσίες και οργανισμούς που τελούν υπό την εποπτεία του Δημοσίου;
    Επιπροσθέτως στα ανωτέρω σχόλια συναδέλφου μου που παραθέτω αυτούσια θα ήθελα να σημειώσω ότι προτείνω ως λύση την αποσύνδεση τουλαχιστον του κονδυλίου των δικαιωμάτων του Υποθηκοφύλακα από την καταβολή στα πιστωτικά ιδρύματα, την κεντρική διαχείριση και εποπτεία των τυχόν αποδόσεων των αμίσθων υποθηκοφυλακείων με σκοπό να εξασφαλισθεί η οικονομική βιωσιμότητα όλων των υπαρχόντων με παράλληλη δράση την άμεση συγχώνευση-απορρόφηση των μη ειδικών αμίσθων υποθηκοφυλακείων στα οποία προίστανται συμβολαιογράφοι από τα ειδικά άμισθα αφού τα τελευταία διαθέτουν και την υποδομή αλλά και την εμπειρία λειτουργίας Κτηματολογικού Γραφείου.Μέλημα της πολιτείας θα πρέπει να είναι η βελτίωση λειτουργίας των υπαρχουσών υπηρεσιών και όχι η σταδιακή απαξίωση και εξόντωσή τους με απώτερο σκοπό την αντικατάστασή τους από άλλες δομές οι οποίες στο παρελθόν αποδείχθηκαν δυσλειτουργικές και χρονίως αναποτελεσματικές δημιουργώντας τα πλείστα όσα προβλήματα.

  • Η Ομοσπονδία μας που εκπροσωπεί τις απόψεις των κατ εξοχή συναλλασσομένων με τα Υποθηκοφυλακεία, που είναι οι ιδιοκτήτες ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας της χώρας, θεωρεί υποχρέωσή της να επισημάνει τις σοβαρότατες αρνητικές συνέπειες για τις συναλλαγές και την καθημερινότητα των πολιτών από την θέση σε ισχύ των ρυθμίσεων του προσχεδίου.

    Η νομοπαρασκευαστική επιτροπή που συνέταξε το εν λόγω προσχέδιο νόμου, κατά την κατάρτισή του, εκτός από την Ομοσπονδία μας, αγνόησε επιδεικτικά και μια σειρά προβλημάτων που είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα προκύψουν σε περίπτωση εφαρμογής και υλοποίησης των προτεινομένων διατάξεων, μερικά από τα οποία είναι τα εξής:

    1. Δεν υπάρχει πουθενά ρητή πρόβλεψη και εγγύηση ότι θα εξασφαλίζεται η τήρηση της αρχής της χρονικής προτεραιότητας, η οποία αποτελεί θεμελιώδη και βασική αρχή του εμπράγματου δικαίου στη χώρα μας, καθώς η χρονική προτεραιότητα είναι αυτή που καθορίζει την κατοχύρωση των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων των δικαιούχων. Αντίθετα, πολύ φοβούμαστε ότι στις διαδρομές μεταξύ τράπεζας και υποθηκοφυλακείου, ιδίως δε στις περιπτώσεις που θα υπάρχουν σφάλματα στον υπολογισμό των τελών και των δικαιωμάτων, οπότε ο πολίτης θα πρέπει να ξαναπάει στην τράπεζα, η αρχή της χρονικής προτεραιότητας θα υποστεί σημαντικότατο πλήγμα με ότι αυτό συνεπάγεται και για την κατοχύρωση των εμπραγμάτων δικαιωμάτων.

    2. Παραβλέπεται η τεράστια ταλαιπωρία των συναλλασσομένων ιδιοκτητών ακινήτων που έχουν καθημερινή συναλλαγή με τα Υποθηκοφυλακεία, οι οποίοι θα πρέπει πλέον να επισκέπτονται τις Τράπεζες πριν την κατάθεση όχι μόνο των πράξεων, αλλά και των πλέον απλών αιτήσεων για λήψη αντιγράφων, πιστοποιητικών, κτηματολογικών φύλλων και κτηματολογικών αποσπασμάτων (!), με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το χρόνο τους, χωρίς μάλιστα να διευκρινίζεται εάν θα υπάρχει προμήθεια των τραπεζών για τις πληρωμές αυτές. Εξάλλου, η ταλαιπωρία θα είναι ακόμα εντονότερη στην περίπτωση λαθών στον τρόπο υπολογισμού των τελών και των δικαιωμάτων -κάτι που θα είναι πολύ εύκολο να συμβεί εφόσον άλλωστε δεν υπάρχει προέλεγχος- οπότε ο πολίτης θα πρέπει να ξαναπάει στην τράπεζα προκειμένου να τακτοποιήσει την τυχόν διαφορά στην καταβολή των οφειλόμενων τελών.

    3. Αγνοείται ο κίνδυνος της απώλειας κρίσιμων προθεσμιών [π.χ. τροπής προσημείωσης, εγγραφής αγωγής κ.λ.π.] στις περιπτώσεις όπου το τραπεζικό σύστημα δεν θα μπορεί να εξυπηρετήσει τις πληρωμές [π.χ. απεργία τραπεζοϋπαλλήλων, αδυναμία λειτουργίας τραπεζικού δικτύου, κοσμοσυρροή].

    4. Αγνοείται τέλος, εκτός εάν κατά βάθος σκοπείται, ο οικονομικός «στραγγαλισμός» που πρόκειται να επιφέρει η εφαρμογή των διατάξεων αυτών στα άμισθα υποθηκοφυλακεία της χώρας, που ενδέχεται να θέσει σε κίνδυνο όχι μόνον την ομαλή διενέργεια και την ασφάλεια των εμπράγματων συναλλαγών ανά την επικράτεια, αλλά και την ίδια την ύπαρξη και λειτουργία τους.

    5. Σε κάθε περίπτωση, το υπό διαβούλευση προσχέδιο νόμου, αν και αφορά στον τρόπο καταβολής των τελών, εν τούτοις δεν περιέχει καμία συγκεκριμένη ρύθμιση πέρα από τη γενική αναφορά ότι η καταβολή θα διενεργείται μέσω πιστωτικών ιδρυμάτων (άρθρο 4).

    6. Τέλος, και το σημαντικότερο για εμάς, ουδεμία πρόνοια λαμβάνεται για τη διευκόλυνση των συναλλασσομένων, κάτι που θα έπρεπε να είναι η πρωταρχική μέριμνα υπέρ των πολιτών, που από τη Σκύλλα της «χάρτινης» γραφειοκρατίας, οδηγούνται σήμερα στη σύνθλιψή τους από την κατά πολύ χειρότερη «Χάρυβδη» της ηλεκτρονικής!

    Για το λόγο αυτό ζητούμε την απόσυρση του παραπάνω προσχεδίου και την εξ αρχής κατάρτιση νέου, με την ουσιαστική συμμετοχή της οργάνωσής μας και των λοιπών εμπλεκόμενων φορέων, όπως του συλλογικού οργάνου των αμίσθων υποθηκοφυλάκων, το οποίο να διευκολύνει τους πολίτες στις συναλλαγές τους.

  • 5 Οκτωβρίου 2014, 21:46 | Φ.Ρουση

    Υπάρχουν περιοχές στις οποίες δεν λειτουργούν ούτε πιστωτικά ιδρύματα ούτε ταχυδρομείο.Ο πολίτης θα διανύει 30χλ τέσσερις φορές από το χωριό στην πλησιέστερη πόλη για να πάρει ένα πιστοποιητικό;

  • 5 Οκτωβρίου 2014, 21:22 | ANNA Σ. (ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ)

    Το ως άνω προσχέδιο του νόμου,θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην ήδη βεβαρημένη καθημερινότητα των δικηγόρων και των πολιτών καθώς δεν λύνει κανένα από τα πρακτικά ζητήματα που αντιμετωπίζουμε όσοι συναλλασσόμεθα με τα Κτηματολογικά Γραφεία αντιθέτως προσθέτει επιπλέον ταλαιπωρία και χάσιμο χρόνου, ενώ θα εντείνει τον εκνευρισμό που εκ των πραγμάτων υπάρχει από τα λάθη στις καταχωρίσεις, το πολύπλοκο νομικό πλαίσιο που ισχύει σχετικά με το Κτηματολόγιο και τις πολυδάπανες διαδικασίες που απαιτούνται στις περιπτώσεις αυτές χωρίς στις περισσότερες περιπτώσεις να ευθύνονται οι πολίτες.Αυτό που σίγουρα δεν λείπει είναι η αναμονή σε τράπεζες (οι οποίες συχνά δεν υπάρχουν κοντά στα αρμόδια γραφεία) και οι επιπλέον γραφειοκρατικές και ανούσιες επιβαρύνσεις σε χρόνο και χρήμα τόσο των πολιτών όσο και των Υποθηκοφυλάκων και των Προϊσταμένων των Κτηματολογικών Γραφείων.

  • 5 Οκτωβρίου 2014, 20:23 | ΑΝΔΡΕΑΣ Χ.

    Ως πολίτης αρχικά και στη συνέχεια ως δικηγόρος, διαπιστώνω ότι για ακόμη μία φορά η διάθεση της όποιας αλλαγής παραμένει στις καλένδες. Mε το παρόν σχέδιο νόμου αφενός μεν ο Ελληνας πολίτης αντιμετωπίζεται ως ευρωπαίος πολίτης β΄κατηγορίας (καθώς όλες οι συναλλαγές για ακόμη μία φορά θα γίνονται στην ουρά στα γκισέ των τραπεζών(καθώς η πολυπόθητη «ηλεκτρονική τραπεζική» μάλλον παραμένει ανεφάρμοστη, με αποτέλεσμα χαμένες εργατοώρες κυρίως για τους ελεύθερους επαγγελματίες) αφετέρου δε, δεν αποτυπώνεται με ενάργεια στο ίδιο στο κείμενο του Νόμου το ακριβές περιεχόμενο όλων των καινοτόμων αλλαγών αλλά για ακόμη μία φορά (διαβάζοντας και την αιτιολογική έκθεση) η ακριβής εφαρμογή του Νόμου εξαρτάται από την έκδοση σχετικών ΚΥΑ (επαναλαμβανόμενης σταθερά της πάγιας ελληνικής τακτικής).
    Τέλος προβληματίζομαι για το γεγονός ότι για ένα τόσο σοβαρό νομοθέτημα δεν ζητήθηκε έγκαιρα η αρωγή ή έστω η έγγραφη διατύπωση κάποιων παρατηρήσεων από άλλους ενεχόμενους θεσμικούς φορείς όπως Δικηγορικούς Συλλόγους, Συμβολαιογραφικούς Συλλόγους, Συλλόγους δικ. επιμελητών για να διατυπώσουν κάποιες παρατηρήσεις με τα θέματα που θα προκύψουν σχετικά με πρακτικά ζητήμτα (ΠΧ. Ποίος θα προηγείται στην εγγραφή βάρους και τί θα ισχύει σε σχέση με την αρχή της χρονικής προτεραιότητας, όταν ο ένας θα πάει να πληρώσει σε μία Τράπεζα χωρίς ουρά και κάποιος άλλος εξίσου επιμελής θα βρεθεί σε τράπεζα με ουρά ……………)

  • 5 Οκτωβρίου 2014, 20:26 | ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ

    Με το παρόν νομοσχέδιο καταργείται εν τοις πράγμασι ο θεσμός του Άμισθου Υποθηκοφύλακα, όπως αυτός καθορίζεται στο Σύνταγμα και επιχειρείται η δημιουργία ενός «μορφώματος» το οποίο δεν απαντάτε σε κανέναν άλλο επαγγελματικό κλάδο-ελεύθερο επαγγελματία.
    Είναι ποτέ δυνατόν να αναλάβει κάποιος να παρέχει υπηρεσίες τόσο σημαντικές, όπως η ορθή και έγκαιρη καταχώριση στα δημόσια βιβλία και η εξασφάλιση της δημοσιότητας των συναλλαγών , με όλες τις συνεπαγόμενες ευθύνες, καταβάλλοντας συνάμα όλα τα λειτουργικά έξοδα μιας επιχείρησης καθώς και τις υποχρεώσεις της απέναντι στους εργαζομένους του, με τους οποίους συνδέεται με σχέση ιδιωτικού δικαίου και να μην λαμβάνει αμοιβή; Δηλαδή να περιμένει να πληρωθεί από το Δημόσιο μετά την εκκαθάριση των τελών που έχουν εισπραχθεί από αυτό κάθε μήνα! Καταλύεται με λίγα λόγια η έννοια της αμοιβής και κατ’ επέκταση του ελεύθερου επαγγελματία. Μάλλον το κράτος αναζητά χορηγούς για τα Υποθηκοφυλακεία ή πραγματικά ΑΜΙΣΘΟΥΣ Υποθηκοφύλακες !

  • 5 Οκτωβρίου 2014, 20:22 | Ολγα Κυριακίδου

    Ως Δικηγόρος θεωρώ το σχέδιο ανεφάρμοστο.η ταλαιπωρία που θα υφιστάμεθα όλοι εμείς που συναλλασόμαστε με τα Υποθηκοφυλακεία θα είναι απίστευτη.Και μόνο το γεγονός ότι θα στεκόμαστε στήν ουρα της Τραπεζας για ένα πιστοποιητικό όταν πλέον οι τραπεζας για πολλές μέρες το μήνα είναι απλησίαστες (συνταξεις δόσεις φόρων κλπ) αρκεί για να χαρακτηρισθεί το σχέδιο σαδιστικό.
    Σκεφθητε ότι καποιες φορές στα Υποθ/κεία πληρώνουμε έναντι ,διότι προκύπτουν διαφορές στα τέλη κατα την επεξεργασία των πιστοποιητικών π.χ προκύπτει ότι είναι διπλό ,περιέχει πλέον του ενός ακίνητα ,δηλαδή θα ξαναπάω στη Τραπεζα για 0,73 λεπτα? Τι θα πρέπει να χρεώσω τον πελάτη μου για τις ώρες που θα ξοδεψω όταν σήμερα σε πολλά υποθηκοφυλακεία πηγαίνω πληρώνω και παίρνω πολλές φορές την ίδια ημέρα το πιστοποιητικό.Επιτέλους σε ποια χώρα ζείτε.

  • 5 Οκτωβρίου 2014, 20:26 | Γιωργος Ζυγανιτιδης

    Την τελευταια φορά που χρειάστηκε να μου επιστρέψει το δημόσιο χρήματα που του είχα αποδωσει ως υποθηκοφυλακας επειδή το τελευταιο τρίμηνο του χρόνου το υποθηκοφυλακείο παρουσιασε ζημία και δεν είχα να πληρώσω τους υπαλλήλους μου το Δημοσιο εκανε 2 χρόνια να μου τα επιστρέψει, αφού υποχρεώθηκα να υποβαλλω στον αρμοδιο διευθυντή της ΔΟΥ όλους τους νόμους και διατάξεις που αφορούν τα Υποθηκοφυλακεία από καταβολής τους .Σ’ αυτό το δημόσιο λοιπόν αναθέτουν να εισπράττει τα δικαιώματα και να τα αποδίδει στον Υποθ/κα όποτε ο εκαστοτε υπάλληλος του θα αποφασίσει να δουλέψει για να κάνει την εκκαθάριση .Ως τότε βέβαια θα τρέχουν οι υποχρεώσεις του Υποθηκοφυλακα απέναντι στο ΙΚΑ ,στους υπαλλήλους του,στο δημόσιο και σε τυχόν τρίτους που θα καλείται να αποζημιώσει για τυχον λαθος των υπαλλήλων του.
    Θα ήθελα να ξέρω αν στις επιτροπές που ετοιμάζουν τα σχέδια νόμου υπάρχουν ανθρωποι που να έχουν σχέση με την πραγματικότητα που ζούμε σ’ αυτην την χώρα.Είναι ευκολο να νομοθετείς αλλά θα πρέπει να υπολογίσεις και την εφαρμογή .Ποιοι ανθρωποι θα κληθούν να υλοποιήσουν αυτά που σχεδιάζεις και πόσοι θα υποστούν τις συνέπειες της ‘εφαρμογής ‘τους. Δεν βλεπουν τι γίνεται με την επιστροφή του ΦΠΑ?
    Εχουμε να αντιμετωπίσουμε όλα τα προβλήματα της καθημερινότητας στη δουλειά μας με τα χιλιάδες νομικά προβλήματα που μας δημιουργούν οι γραμμένοι στο γόνατο νόμοι που διαρκούν το πολύ 1 μήνα και αναστελλονται ή αλλαζουν γιατί το δημόσιο δεν είναι ποτέ ετοιμο να τους εφαρμόσει ,αφήστε μας λοιπόν να δουλέψουμε όντας κυριοι του ευατού μας και της δουλειάς μας
    Οσον αφορά τις δήθεν «θεμελιωδεις αδυναμίες» της διαδικασίας που ισχύει σημερα στα Υποθηκοφυκακεία που αναφέρει η αιτιολ.Εκθεση Σας απαντώ οτι από τα βιβλία του υποθ/κείου έιναι πανευκολος ο έλεγχος για τον αριθμό των αιτήσεων και τα καταβληθέντα τέλη και τις αποδόσεις αρκεί το δημόσιο να ελέγξει τα βιβλία .Οι αποδόσεις προς το δημόσιο και τα ταμεία γίνονται αμεσα ή μεσα στις προθεσμίες που προβλέπονται. Οσον αφορά το υπολογισμό των τελών και πάλι από ότι φαινεται ο Υποθ/κας θα τα υπολογίζει για να πάει ο πολίτης στη Τράπεζα.Συνεπώς είμαι πεπεισμένος ότι αλλοι είναι οι λογοι αυτού του σχεδίου νόμου ,μήπως το να γυρίζει τα χρήματα των υποθ/κείων ΄πως κάνει με τα χρήματα του ΦΠΑ που δεν επιστρέφει?

  • 5 Οκτωβρίου 2014, 19:29 | Έφη

    Απίστευτη ταλαιπωρία στον πολίτη, αντί για διευκόλυνση, παρακώλυση στην ομαλή λειτουργία των γραφείων, προβλήματα στη μισθοδοσία με πολλές συνέπειες για τους υπαλλήλους….

  • 5 Οκτωβρίου 2014, 19:07 | Παντελής Ευστραθιάδης

    Αναρωτιέμαι αν πίσω από το νομοσχέδιο βρίσκονται άσχετοι ή αδιάφοροι άνθρωποι… Σίγουρα πάντως πιεζόμενοι από τους εξωτερικούς δανειστές. Το θέμα κύριοι είναι να έχετε αποτέλεσμα θετικότερο στη λειτουργία αυτού του κομματιού του δημόσιου βίου και όχι να προκαλέσετε ένα ακόμη χάος που θα έρθει να προστεθεί στην γενική κατακραυγή. Επιθυμείτε να εισπράττει άμεσα το Δημόσιο αυτά που του αναλογούν; Ας διαχωρίσετε από το σύνολο του ποσού που καταβάλλει ο πολίτης τα αμιγώς υπέρ Δημοσίου τέλη, ΤΑΧΔΙΚ και ΕΚΧΑ, και το υπόλοιπο αφορών την αμοιβή του υποθηκοφυλακείου να καταβάλλεται σε αυτό. Εμπλέκετε τον πολίτη σε μια φθοροποιό διαδικασία απώλειας σημαντικού χρόνου, με το να τον ταλαιπωρείτε πηγαινοφέρνοντάς τον στις τράπεζες, και τους ελεύθερους επαγγελματίες σε ασφυκτική έλλειψη ρευστότητας. Συμβουλευθείτε φορείς που γνωρίζουν το αντικείμενο, κατεβείτε από το θρόνο σας, ακούστε την αγορά, την κοινωνία. Αντί για περισσότερη δημοκρατία σ’ αυτόν τον τόπο και σεβασμό των πολιτών και ως επαγγελματιών (που τον καταπατείτε με το να εισπράττετε αντ’ αυτών την αμοιβή τους), φέρνετε έναν κρατισμό που παραπέμπει σε άλλες, σκοτεινές εποχές.

  • 5 Οκτωβρίου 2014, 19:30 | Κατερίνα Ξενοπούλου

    Σαν να μην ήταν αρκετή η εξαθλίωση που έχετε οδηγήσει το λαό, τον πνίγετε ακόμα περισσότερο βάζοντας χέρι στις αμοιβές των ελευθέρων επαγγελματιών. Είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο το δικαίωμα άσκησης ελευθέρου επαγγέλματος, αλλά εσείς, με φασιστικό τρόπο, θέλετε να εισπράξετε στο ολόκληρο τα καταβληθέντα από τους πολίτες ποσά που αφορούν θέματα υποθηκοφυλακείου, παρακρατώντας την αμοιβή αυτών των ελευθέρων επαγγελματιών, παράνομα. Θέλετε να εισπράττετε άμεσα τα χρήματα υπέρ Δημοσίου; Διαχωρίστε τα από τα ποσά που καταβάλλουν οι πολίτες. Αναρωτηθήκατε σε τι οικονομική δυσχέρεια θα οδηγήσετε αυτούς του ελεύθερους επαγγελματίες, αφαιρώντας τους την ρευστότητα;

  • 5 Οκτωβρίου 2014, 18:19 | ΜΑΝΔΑΛΗ Α.

    Με το νομοσχέδιο αυτό το μόνο που θα καταφέρει το υπουργείο είναι η τεράστια ταλαιπωρία του πολίτη και όχι μόνο. Όσοι έχουμε σχέση με τον κλάδο ξέρουμε πολύ καλά πως υπάρχουν έγγραφα που έχουν προθεσμίες. Τι θα γίνει για παράδειγμα με τις κατασχέσεις; Θα πρέπει ο ενδιαφερόμενος να προσέλθει πρώτα στο υποθηκοφυλακείο να του πουν πόσο στοιχίζει το έγγραφο, μετά να πάει στην τράπεζα για να πληρώσει το παράβολο και να επιστρέψει στο υποθηκοφυλακείο για να εγγράψει. Και αν έχει προλάβει άλλος να εγγράψει κατάσχεση για το ίδιο ακίνητο γιατί η τράπεζα που πήγε είχε λιγότερο κόσμο; Τι θα γίνει με τους υπαλλήλους των γραφείων; Θα πληρώνονται αν τα έσοδα επαρκούν. Δηλαδή αν δεν επαρκούν θα δουλεύουν αμισθί; Οι υποθηκοφύλακες πως θα πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους (ΦΠΑ, ΙΚΑ, μισθοδοσία, ενοίκιο κ.λ.π.), όταν τα χρήματα θα διαχειρίζονται από το δημόσιο; Ένα ακόμα πρόχειρο νομοσχέδιο όπως τόσα άλλα!!!

  • 5 Οκτωβρίου 2014, 18:17 | Ευστράτιος Γρηγοράς

    Ηλίου φαεινότερον ότι δεν έχετε λάβει υπ’ όψιν την ταλαιπωρία στην οποία θα υποβάλετε τον συναλλασσόμενο πολίτη, όπως επίσης εμφανής η μεγάλη σας αγάπη, κύριοι του υπουργείου, προς τα πιστωτικά ιδρύματα.
    Τα υποθηκοφυλακεία έχουν επαρκή μηχανοργάνωση, δεν κάνουν τους υπολογισμούς «στο πόδι».
    Βλέπετε ότι έχει ξεσηκωθεί θύελλα αντιδράσεων από τους πάντες, πλην ελαχίστων — προφανώς ασχέτων. Μαζέψτε τα και συμβουλευθείτε τους άμεσα εμπλεκόμενους, οι οποίοι έχουν την κατάλληλη κατάρτιση, γιατί θα προκαλέσετε επιπλέον χάος στην καθημερινότητά μας.

  • 5 Οκτωβρίου 2014, 13:15 | A.E.

    Εκεί που τελειώνει η λογική ξεκινάει το παρόν νομοσχέδιο. Ένα νομοσχέδιο που προφανώς έχει συνταχθεί χωρίς να ληφθεί υπόψη η γνώμη των εμπλεκόμενων επαγγελματιών. Μία προσπάθεια καταπολέμησης της παθογένειας, η οποία δημιουργεί μία νέα παθογένεια.
    Επιπλέον ταλαιπωρία για το κοινό που συναλλάσσεται με τα υποθηκοφυλακεία, με ταυτόχρονη αύξηση των τελών και δικαιωμάτων.
    Το ήδη απαξιωμένο ακίνητο, τώρα απειλείται από την “ανασφάλεια των συναλλαγών”.
    Θίγονται συνταγματικά δικαιώματα, “καταργούνται” μερικά άρθρα του Αστικού Κώδικα και όλα θα ρυθμιστούν κάποια στιγμή με ΚΥΑ. Τι άλλο θα δούμε….

  • 5 Οκτωβρίου 2014, 13:29 | Χριστίνα

    Πρόκειται για ένα αυταρχικό και άδικο προσχέδιο νόμου, το οποίο δεν ενδιαφέρεται για τον πολίτη καθώς τον ταλαιπωρεί με περιττές διαδρομές στις τράπεζες.
    Εάν πραγματικά ενδιαφερόταν το Κράτος θα έπρεπε να μετατρέψει τα μικρά άμμισθα Υποθηκοφυλακεία που έχουν εξαθλιωθεί οικονομικά σε έμμισθα και να προβλεφθεί η εμμισθοποίηση των υπαλλήλων των μικρών Υποθηκοφυλακείων.

  • 5 Οκτωβρίου 2014, 09:32 | Μυρτω Καρυπιδου

    Είμαι άμισθη υποθηκοφύλακας εδώ και έντεκα χρόνια. Δε θα ήθελα να σχολιάσω τις νομικές προεκτάσεις του παρόντος νομοσχεδίου, γιατί καλύφθηκαν ήδη από την Ένωση Άμισθων Υποθηκοφυλάκων και τους συναδέλφους νομικούς. Πρέπει όμως να γίνει αντιληπτό ότι με το πρόσχημα του δήθεν «εξορθολογισμού» των αμοιβών και της δήθεν «απλοποίησης» των διαδικασιών το μόνο που επιχειρείται είναι η κατάργηση του θεσμού των υποθηκοφυλακείων, η αφάνιση ενός κλάδου και σιγά σιγά όλων των νομικών επαγγελμάτων και των ελεύθερων επαγγελματιών εν γένει, η αφάνιση στο τέλος ακόμη και των υπαλλήλων των άμισθων υποθηκοφυλακείων (άσχετα αν κάποιοι από αυτούς αδυνατούν αυτή τη στιγμή να το αντιληφθούν) και κυρίως η πλήρης ανυπαρξία των συναλλαγών, αφού το νομοσχέδιο αυτό αποτελεί στην ουσία την ταφόπλακα των συναλλαγών στο χώρο των ακινήτων. Το λέω αυτό γιατί δεν είναι τυχαία όσα μέτρα παίρνει τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση σε σχέση με τα ακίνητα. Πλήθος νόμων και φόρων, οι οποίοι χωρίς μελέτη «ανεβοκατεβαίνουν» με αποτέλεσμα την ανασφάλεια των πολιτών και την τιμωρία όσων στην μεταπολεμική Ελλάδα επένδυσαν τις όποιες οικονομίες τους σε ακίνητα με τα χαράτσια τον Ενφια, τα παράλογα πιστοποιητικά που απαιτούνται για τη σύνταξη συμβολαίων κλπ.Ζούμε κάθε μέρα σε άδεια γραφεία από άποψη κίνησης με τους ελάχιστους πολίτες που προσέρχονταιεξαγριωμένους είτε λόγω του πλήθους πιστοποιητικών που απαιτούνται για κάθε συμβολαιογραφική πράξη είτε λόγω του ενφια που ήταν η ως τώρα καταστροφική διάταξη στις συναλλαγές των ακινήτων. Οι άνθρωποι βογγάνε ακόμη και όταν πρέπει να υποστούν τη μετάβασή τους σε τράπεζα, όταν απαιτείται λόγω ποσού να εκδόσουν τραπεζική επιταγή για να καταβάλλουν τα δικαιώματα του υποθηκοφυλακείου, πόσο μάλλον όταν ακόμη και για μία πάγια πράξη θα πρέπει να περάσουν από μία τράπεζα και μάλιστα κάθε φορά να πληρώνουν και την προμήθεια της τράπεζας. Επί χρόνια μια Ελλάδα είναι έρμαιο των τραπεζών και όμως αντί η κυβέρνηση να «εξορθολογίσει» την εξάρτησή μας από αυτές, ουσιαστικά την επιτείνει.
    Ας καταλάβουν και όσοι υπάλληλοι ή πολίτες εξαγριωμένοι με εμάς ότι η αμοιβή μας, όπως την εννοούν, και μάλιστα η άμεση καταβολή της κατά το χρόνο της μεταγραφής είναι ο μόνος τρόπος να καλύψουμε τα τεράστια ποσά που σε πάρα πολλές περιπτώσεις απαιτούνται για την κάλυψη των αναγκών λειτουργίας του γραφείου που σε τέτοιες εποχές ανυπαρξίας των συναλλαγών, αυτά παραμένουν δυσβάσταχτα και πως πράγματι είναι μέλημά μας να είμαστε τυπικοί και εμπρόθεσμοι σε όλες τις υποχρεώσεις μας, συμπεριλαμβανομένων και των μισθοδοτικών και ασφαλιστικών μας εισφορών. Όλοι μας αισθανόμαστε υπεύθυνοι για τους συνεργάτες μας οι οποίοι μας είναι πολύτιμοι σε κάθε συγκυρία. Όμως ας μην παραγνωρίζουν ορισμένοι από αυτούς και τις τεράστιες αστικές, ποινικές και πειθαρχικές μας ευθύνες σε σχέση με τη μεταγραφή, εγγραφή ή καταχώριση οποιασδήποτε πράξης ούτε το καρδιοχτύπι που αισθανόμαστε για κάθε πράξη που καταχωρούμε ή για την οικονομική κατάσταση των γραφείων, όπως έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια, η οποία μας έχει μετατρέψει σε λογιστές, προκειμένου να ισοσκελίζουμε κάθε μήνα έσοδα και έξοδα, όπως φυσικά κάθε ευσυνείδητος ελεύθερος επαγγελματίας που μάλιστα στην περίπτωσή μας διαχειρίζεται και δημόσιο χρήμα.
    Πιστεύω όπως και όλοι οι συνάδελφοι νομικοί που συναλλάσονται με τα υποθηκοφυλακεία πως καμία πρακτική αυτού του νομοσχεδίου δε θα οδηγήσει σε απλοποίηση των συναλλαγών, πόσω μάλλον σε προώθησή τους, αντίθετα θα στρέψει τους πολίτες μακριά από αυτές και θα οδηγήσει στο κλείσιμο των υποθηκοφυλακείων (αυτός άλλωστε είναι ο σκοπός του) προς όφελος άλλόυ κλάδου και άλλων υποκρυπτόμενων συμφερόντων.
    Να σημειώσω τέλος πως το τελευταίο δίμηνο όσοι από εμάς λειτουργούμε και σα μεταβατικά κτηματολογικά γραφεία αναγκαστήκαμε να προβούμε σε αγορά πολυδάπανων μηχανημάτων κατόπιν συγκεκριμένων προγιαγραφών από την ΕΚΧΑ, τα οποία φυσικά για την εποχή αυτή αποτελούσαν δυσβάσταχτη δαπάνη και αναρωτιέμαι αλήθεια πώς θα καταφέρναμε να προχωρήσουμε στην εγκατάσταση αυτή εάν η πληρωμή αυτών εξαρτώνταν από την εκκαθάριση του Δημοσίου ότε και αν αυτό αποφάσιζε. Άραγε το να μετατρέψουν τα άμισθα υποθηκοφυλακεία σε υπηρεσίες που θα εξαρτώνται λειτουργικά από το Δημόσιο πιστεύουν όσοι υποστηρίζουν αυτό το νομοσχέδιο ότι θα τα βελτιώσουν ή ότι θα τα καταντήσουν όπως τις λοιπές υπηρεσίες και οργανισμούς που τελούν υπό την εποπτεία του Δημοσίου;

  • 5 Οκτωβρίου 2014, 09:21 | Ελευθεριος Γ.

    Ειναι αδιανοητο εν ετη 2014,στην χωρα της χρεοκοπιας,να ερχεται νομοσχεδιο για αμισθους! υπαλληλους,που θα μπορουν να αμοιβονται με εκατονταδες χιλιαδες ευρω,νομιμα!,κανοντας την ιδια δουλεια με αλλους που δεν θα βγαζουν βασικο μισθο!! Ειδικο δικαστηριο χρειαζεται.

  • 5 Οκτωβρίου 2014, 00:31 | Μιχάλης Χριστοφάκης

    Οι διατάξεις του προσχεδίου νόμου πού έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση θα δημιουργήσουν σοβαρότατα προβλήματα στην λειτουργία των Υποθηκοφυλακείων και των Κτηματολογικών Γραφείων της Χώρας και θα προκαλέσουν το τελειωτικό πλήγμα στις ήδη εκμηδενισμένες από την κρίση εμπράγματες συναλλαγές, απείρως μεγαλύτερο από αυτό πού προκάλεσαν οι διατάξεις περί ΕΝΦΙΑ και φόρου Υπεραξίας.
    Η προβλεπόμενη από το προσχέδιο πληρωμή των τελών μέσω πιστωτικών ιδρυμάτων πέραν της ταλαιπωρίας πού θα προκαλέσει στους συναλλασσόμενους λόγω του ότι αυτοί θα υποχρεώνονται να μεταβαίνουν σε καταστήματα τραπεζών προτού μεταβούν στο Υποθηκοφυλακείο η Κτηματολογικό Γραφείο για κατάθεση, θα δημιουργήσει σοβαρότατα προβλήματα α)στην τήρηση της χρονικής προτεραιότητας των εγγραπτέων πράξεων (πού αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της κτήσεως εμπραγμάτων δικαιωμάτων στο Δικαϊκό σύστημα της χώρας μας) αφού ο τόπος πληρωμής δεν θα είναι ίδιος για όλους και θα διαφέρει από τον τόπο της καταθέσεως, β) στο εμπρόθεσμο πολλών και σημαντικών πράξεων (τροπής, κατασχέσεως, αγωγής κλπ) το οποίο δεν θα εξαρτάται μόνο από την έγκαιρη προσέλευση στο κατάστημα του Υποθηκοφυλακείου αλλά από άλλους παράγοντες (απεργία τραπεζών, πτώση δικτύου κλπ) γ) στον ορθό και νόμιμο υπολογισμό των τελών εγγραφής αφού αυτός δεν θα γίνεται μετά από χαρακτηρισμό και υπαγωγή κάθε πράξεως στην αντίστοιχη κατηγορία δικαιωμάτων από τον υπεύθυνο Υποθηκοφύλακα αλλά από τραπεζικό υπάλληλο η υπάλληλο της ΓΓΠΣ πού δεν έχουν τις απαιτούμενες προς τούτο γνώσεις, και δ) θα προκαλέσει αδυναμία λειτουργίας των Υποθηκοφυλακείων και Κτηματολογικών γραφείων λόγω του οικονομικού τους στραγγαλισμού πού θα προκληθεί από την καταβολή των νομίμων δικαιωμάτων τους στο Δημόσιο και όχι σ’ αυτά το οποίο Δημόσιο θα τα καταβάλει με μεγάλη χρονική καθυστέρηση με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις καθημερινές σημαντικές και ανελαστικές δαπάνες λειτουργίας τους.

    Σύμφωνα με τα αναφερόμενα στο άρθρο 1 σκοπός του προσχεδίου αυτού είναι ο καθορισμός παγίων και αναλογικών τελών πού καταβάλλονται στο δημόσιο, ο καθορισμός των αποδόσεων από το Δημόσιο προς ΤΑΧΔΙΚ και ΕΚΧΑ, ο καθορισμός της αμοιβής των Αμίσθων Υποθηκοφυλάκων και ο τρόπος καταβολής των τελών, των αποδόσεων και της αμοιβής.
    Στην πραγματικότητα έχει εκτραπεί του σκοπού του σε τέτοιο βαθμό ώστε να αλλοιώνει εντελώς την φύση και τον χαρακτήρα του λειτουργήματος του Άμισθου Υποθηκοφύλακα και να τον μετατρέπει από άμισθο – ελευθεροεπαγγελματικό σε έμμισθο – δημοσιουπαλληλικό.
    Πώς συμβαίνει αυτό;
    Με δύο χαρακτηριστικές παρεμβάσεις – αλλαγές.
    1ον Καταργεί την σχέση παροχής – λήψης υπηρεσιών πού συνδέει μέχρι σήμερα τον Άμισθο Υποθηκοφύλακα με τον συναλλασσόμενο με αυτόν πολίτη.
    Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση και τις αναφορές των άρθρων 1,2 και 6, την υπηρεσία προς τον συναλλασσόμενο την παρέχει πλέον το …Δημόσιο (το οποίο παρεμπιπτόντως σε ουδεμία ενέργεια προβαίνει για την στέγαση , εξοπλισμό, επάνδρωση και εν γένει λειτουργία του Υποθηκοφυλακείου, ουδέν δαπανά για τα παραπάνω και ουδεμία ευθύνη φέρει για οτιδήποτε ήθελε συμβεί κατά την λειτουργία αυτή) και όχι ο Άμισθος Υποθηκοφύλακας ο οποίος ενεργεί κάθε πράξη του Υποθηκοφυλακείου και είναι απόλυτα και προσωπικά υπεύθυνος έναντι οποιουδήποτε τρίτου για οποιαδήποτε ζημία του με αστική, ποινική και διοικητική ευθύνη. Ο Υποθηκοφύλακας κατά το προσχέδιο είναι πάροχος υπηρεσιών αποκλειστικά και μόνον προς το Δημόσιο, το οποίο είναι και ο μοναδικός του πελάτης και αμείβεται αποκλειστικά από αυτό.
    2ον Καταργεί το δικαίωμα του Υποθηκοφύλακα και το ενσωματώνει στο τέλος του Δημοσίου (Σύμφωνα με το άρθρο 2, τέλη καταβάλλονται μόνο υπέρ του Δημοσίου και όχι υπέρ Υποθηκοφύλακα η τρίτου). Την αμοιβή του Υποθηκοφύλακα την καταβάλει μόνο το δημόσιο και όχι ο αιτών την εγγραφή η το πιστοποιητικό. Όμως ο υποθηκοφύλακας δεν είναι τρίτος σε σχέση με τον συναλλασσόμενο, ώστε να λαμβάνει την αμοιβή του από το Δημόσιο διότι οι διενεργούμενες από αυτόν πράξεις (μεταγραφής, εγγραφής κλπ) αποτελούν την παροχή της υπηρεσίας του προς τον ιδιώτη, τα δε δικαιώματα τα οποία αυτός δικαιούται δεν είναι δικαιώματα υπέρ τρίτου (δηλαδή του Δημοσίου)άλλα ίδια αυτού δικαιώματα τα οποία αποτελούν τις αποδοχές του, όπως ακριβώς και τα δικαιώματα των Συμβολαιογράφων αποτελούν τις αποδοχές αυτών. (ΑΠ 1358/1998 Α’ Τμήμα.)
    Όμως παρά την αμετακίνητη θέση της νομοθεσίας(φορολογικής και άλλης και της νομολογίας για τον άμισθο και ελευθεροεπαγγελματικό χαρακτήρα του λειτουργήματος του Άμισθου Υποθηκοφύλακα με το παρόν προσχέδιο επιδιώκεται η δημιουργία ενός περίεργου και πρωτοφανούς είδους απασχολούμενου, κατ’ όνομα μεν ελεύθερου επαγγελματία ο οποίος θα φέρει την ευθύνη και τις δαπάνες της λειτουργίας του Υποθηκοφυλακείου του, θα συναλλάσσεται προσωπικά με κάθε τρίτο για τον σκοπό αυτό, θα βαρύνεται ο ίδιος για την καταβολή της μισθοδοσίας του προσωπικού και τις ασφαλιστικές εισφορές του, τον ΦΜΥ, τον ΦΠΑ καθώς και για κάθε ζημία πού προκαλείται από πράξεις η παραλείψεις του ιδίου η του προσωπικού του (ΑΚ 1344, 1345), αλλά δεν θα λαμβάνει αμοιβή από τον λήπτη των υπηρεσιών πού παρέχει και κατά τον χρόνο πού τις παρέχει.
    Αντίθετα θα θεωρείται ότι παρέχει τις υπηρεσίες του μόνο στο Δημόσιο το οποίο και ορίζεται ως ο μόνος και αποκλειστικός του πελάτης.
    Την Αμοιβή δε για την παρεχόμενη υπηρεσία του υποθηκοφύλακα θα την εισπράττει το δημόσιο (πού είναι τρίτος ως προς την παροχή αυτή και δεν έχει κάνει τίποτε για την εκπλήρωση αυτής)και το οποίο θα την καταβάλλει στον Υποθηκοφύλακα, τον …..επόμενο μήνα εφόσον θα υπάρχει ταμειακή ευχέρεια και εφόσον δεν θα έχουν διαμεσολαβήσει έκτακτες καταστάσεις. Το ότι εν τω μεταξύ θα έχει πιθανώς καταγγελθεί η μίσθωση του γραφείου του υποθηκοφυλακείου λόγω δυστροπίας, θα έχει επέλθει υπερημερία στην καταβολή της μισθοδοσίας και των άλλων οφειλών του Υποθ/κα και θα έχουν ασκηθεί διώξεις για τoν ΦΜΥ, τον ΦΠΑ, τις καθυστερημένες ασφαλιστικές εισφορές και τις δεδουλευμένες αποδοχές δεν έχει και τόσο μεγάλη σημασία, όπως συνάγεται από το προσχέδιο.
    Στην πραγματικότητα μετατρέπεται ο Άμισθος Υποθηκοφύλακας σε έμμισθο δημόσιο υπάλληλο παρά το ότι διατηρείται μια αναλογικότητα στην αμοιβή. Η αναλογικότητα είναι αναγκαίο αλλά όχι το μόνο και αποκλειστικό στοιχείο για τον χαρακτηρισμό ενός επαγγέλματος ως αμίσθου – ελευθέρου.
    Πώς μπορεί να είναι ελεύθερο ένα επάγγελμα όταν ορίζεται πως αυτό παρέχει στις υπηρεσίες του αποκλειστικά και μόνο στο Δημόσιο από το οποίο και αποκλειστικά αμείβεται;;.
    Με την μετατροπή αυτή όμως παραβιάζεται ευθέως το άρθρο 92 παρ.4 του Συντάγματος πού προστατεύει το άμισθο καθεστώς των Υποθηκοφυλάκων και το άρθρο 5 παρ. 1 αυτού πού κατοχυρώνει την επαγγελματική ελευθερία και την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας των πολιτών.

  • 4 Οκτωβρίου 2014, 22:52 | Αντιγόνη Σδούγκα

    Είναι γεγονός ότι η τελική εικόνα που αποκομίζει όποιος έχει συνεργασία με τα Υποθηκοφυλακεία είναι ότι το παρόν σχέδιο νόμου έρχεται να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα, παρά να επιλύσει αυτά που θεωρεί «παθογένειες του υφισταμένου καθεστώτος». Αντιθέτως, θα διογκώσει την γραφειοκρατία και τελικά θα δυσχεράνει τη συνεργασία του πολίτη με το Υποθηκοφυλακείο και εμμέσως πλην σαφώς θα καταστήσει τον Υποθηκοφύλακα δημόσιο υπάλληλο, αφού η αμοιβή του θα του καταβάλλεται, μετά από εκκαθάριση , από το Δημόσιο, ενώ θα αντιμετωπίζεται και θα φορολογείται ως ελεύθερος επαγγελματίας, με ατομική ευθύνη προς τους ασφαλιστικούς φορείς , όσον αφορά τις εργοδοτικές του υποχρεώσεις, και τους τρίτους, για τα λάθη και τις παραλείψεις των υπαλλήλων του. Διαβάζοντας τα σχόλια μεμονωμένων πολιτών διαπιστώνω ότι δυστυχώς υπάρχει μία συγκεχυμένη εικόνα για το λειτούργημα του Άμισθου Υποθηκοφύλακα. Στην όλη διαδικασία των εμπραγμάτων συναλλαγών είναι ο μόνος φορέας που μπορεί να διασφαλίσει πραγματικά την ουσιαστική και τυπική νομιμότητα μίας πράξης, καθόσον δεν τον συνδέει κανένας πελατειακός δεσμός και έτσι δεν υπηρετεί κανένα ιδιωτικό συμφέρον , παρά μόνο μέσω του ελέγχου της νομιμότητας των προς καταχώριση εγγράφων είναι εξωδικαστικός λειτουργός που εξασφαλίζει την τήρηση και εφαρμογή των νόμων αδέσμευτα και ανεξάρτητα.
    Διερωτώμαι με το νέο σύστημα που προωθείται ΠΩΣ :

    «α) Απλοποιείται η διαδικασία είσπραξης των τελών για τον πολίτη αφού αυτή θα διενεργείται μέσω των πιστωτικών ιδρυμάτων».
    Πού έγκειται και πώς εννοείται αυτή η απλοποίηση της διαδικασίας για τον πολίτη , αφού αυτός θα υποχρεούται για την διεκπεραίωση της υπόθεσής του και πριν την προσέλευσή του στο γραφείο του Υποθ/κείου, να μεταβει στην τράπεζα για να καταβάλει το αναλογούν τέλος. Γνωρίζουμε το πόσο έχει διογκωθεί ο κύκλος εργασιών στις Τράπεζες, τόσο με τη συρρίκνωση του αριθμού των πιστωτικών ιδρυμάτων, όσο και με την μετακύληση διεκπεραίωσης σ’ αυτές μεγάλου αριθμού υποθέσεων από διαφόρους φορείς και οργανισμούς.
    «β) Περιέχονται άμεσα και χωρίς καθυστέρηση τα καταβαλλόμενα τέλη στο Δημόσιο».
    Δεν υπάρχει καμία απολύτως καθυστέρηση στην καταβολή των τελών του Δημοσίου και αυτό εξακριβώνεται πολύ εύκολα και άμεσα γιατί οι κωδικοί των ποσών που καταθέτουμε προς το Δημόσιο Ταμείο είναι ειδικοί και συγκεκριμένοι, οπότε το υπουργείο έχει άμεση και ακώλυτη πρόσβαση στους λογαριασμούς αυτούς.
    «γ) Διασφαλίζεται η καταβολή των νομίμων τελών για κάθε πράξη εγγραφής και κάθε πιστοποιητικό ή αντίγραφο και
    δ) Διασφαλίζεται το ενιαίο εφαρμογής των διατάξεων, αφ’ ενός μεν επειδή το θεσμικό πλαίσιο απλοποιείται, αφετέρου δε διότι η εφαρμογή τους κατά το μεγαλύτερο μέρος τους θα γίνεται ηλεκτρονικά και κατά ενιαίο τρόπο.»
    Η συνεργασία των Υποθηκοφυλάκων με τον πολίτη (ο οποίος πάντοτε υποστηρίζεται από έναν Δικηγόρο ή ένα συμβολαιογράφο, και δεν τον καθιστά αδαή προς τις οικονομικές του υποχρεώσεις) και με τους συναφείς με τον χώρο επαγγελματίες (Συμ/φους, Δικηγόρους και Δικαστικούς Επιμελητές) είναι καθημερινή και δεν υπάρχουν περιθώρια , ούτε καν ενδεχόμενο εφαρμογής κάποιας άλλης πρακτικής. Μπορεί κάλλιστα το Υπουργείο να προωθήσει μία ηλεκτρονική πλατφόρμα υπολογισμού τελών . Ενημερωτικά και μόνο, πλήθος υποθηκοφυλακείων εδώ και χρόνια εφαρμόζει ένα τέτοιο πρόγραμμα υπολογισμού τελών, του οποίου η ακρίβεια και η ορθότητα είναι επιβεβαιωμένη. Με τον τρόπο αυτό γίνεται γρήγορα και άμεσα ο υπολογισμός των τελών , διευκολύνεται κατά πολύ η καθημερινή συναλλαγή και διασφαλίζεται η αποφυγή λάθους που θα οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος.

  • 4 Οκτωβρίου 2014, 20:55 | Νίκη Σαρρή

    Συντάσσομαι πλήρως με το έγγραφο των Συναδέλφων Υποθηκοφυλάκων και εκθέτω συμπληρωματικά τα ακόλουθα :

    Α.
    1)Ο Αμ. Υποθηκοφύλακας είναι άμισθος δικαστικός υπάλληλος (ΣτΕ 1676/2002 ΝΟΜΟΣ).
    2)Για την αμοιβή του εισπράττει ΄΄υπέρ εαυτού΄΄ πάγια και αναλογικά δικαιώματα (άρθρο 1, 3, & 5 του ν.325/1976) τα οποία, δοθέντος ότι δεν αμείβεται άλλως για την προσφερόμενη προς τους πολίτες υπηρεσία, συνιστούν αντιμισθία (Γνωμ. Εισ. Πρωτ. Καλαμάτας 1225/1963 ΝοΒ 12. 573 – Απ. 1358/98 ΕλλΔνη 1999-348 – Απ. 574/1962 ΝοΒ 11. 335).
    3)Η αμοιβή του Αμ. Υποθηκοφύλακα δεν υπόκειται σε κανένα περιορισμό (Εφ. Αιγ. 31/2002 ΕΕΔ 2012.128).
    4)Ο Αμ. Υποθηκοφύλακας έχει την πλήρη και αποκλειστική ευθύνη της κανονικής και εύρυθμης λειτουργίας του Υποθηκοφυλακείου, αντιμετωπίζοντας τα σχετικά έξοδα αλλά και την δαπάνη διαβίωσης του ως ελεύθερου επαγγελματία από τα εισπραττόμενα δικαιώματα (άρθρο 16 του ν.325/1976).
    5)Το Δημόσιο δεν έχει καμία ευθύνη (άρθρο 1 § 6 του ν.811/1971).

    Β. Η προτεινόμενη ρύθμιση είναι ευθέως αντισυνταγματική δοθέντος ότι :
    1)Καταστρατηγεί όλο το νομοθετικό πλαίσιο ύπαρξης και λειτουργίας του Αμ. Υποθηκοφυλακείου, καθιστώντας αυτό απλή διεκπεραιωτική υπηρεσία και μάλιστα Δημόσια.
    2)Αλλοιώνει αν δεν καταργεί πλήρως το ρόλο και την ιδιότητα του Αμ. Υποθηκοφύλακα, αφού του αφαιρεί τη δυνατότητα προσδιορισμού των εισπραττόμενων δικαιωμάτων με ταυτόχρονο έλεγχο της νομιμότητας των προσκομιζομένων εγγράφων.
    3)Αφαιρεί έστω και για μικρό χρονικό διάστημα την αμοιβή του Υποθηκοφύλακα, την οποία εισπράττει τρίτος, το Ελληνικό Δημόσιο, το οποίο και δεν φέρει καμία ευθύνη, στερώντας έτσι από τον Αμ. Υποθηκοφύλακα την αμοιβή του, που συνιστά και περιουσιακό του στοιχείο.
    4)Δίδει το δικαίωμα στο Ελληνικό Δημόσιο να εισπράττει και να κατακρατεί αμοιβή Έλληνα πολίτη ελεύθερου επαγγελματία, χωρίς νόμιμη αιτία, άρα παρανόμως.
    5)Σε καμία εύνομη τάξη τρίτος εισπράττει την αμοιβή άλλου.
    6)Όλες οι σχετικές περί των Αμ. Υποθηκοφυλάκων διατάξεις ορίζουν ότι ο Αμ. Υποθηκοφύλακας ΄΄ εισπράττει υπέρ εαυτού ΄΄ σε καμία διάταξη δεν αναφέρεται ΄΄ το Ελληνικό Δημόσιο εισπράττει υπέρ του Αμ. Υποθηκοφύλακα ΄΄
    7)Από καμία διάταξη τής νομοθεσίας των Αμ. Υποθηκοφυλακείων δεν προβλέπεται άλλος να εισπράττει και ο Αμ. Υποθηκοφύλακας να έχει την αποκλειστική ποινική και αστική ευθύνη της λειτουργίας του Αμ. Υποθηκοφυλακείου.

    Γ. Η προτεινόμενη ρύθμιση δημιουργεί και σωρεία άλλων προβλημάτων, ακριβώς γιατί αντιστρατεύεται όλες τις προαναφερθείσες διατάξεις.
    επί παραδείγματι:
    1)Εφόσον ο Αμ. Υποθηκοφύλακας θα στερείται της αμοιβής του, δηλαδή τα εισπραττόμενα υπέρ εαυτού δικαιώματα, δεν θα έχει την δυνατότητα αγοράς και επικόλλησης των αντιστοίχων μεγαροσήμων επί των σχετικών πιστοποιητικών, των οποίων ο αριθμός είναι άγνωστος και δεν μπορεί να προσδιοριστεί εκ των προτέρων, με αποτέλεσμα την καθυστέρηση έκδοσης πιστοποιητικών και αντιγράφων τουλάχιστον για ένα μήνα.
    2)Λόγω της ως άνω στέρησης των εισπραττομένων δικαιωμάτων ο Αμ. Υποθηκοφύλακας δεν θα έχει τη δυνατότητα εμπρόθεσμης υποβολής Α.Π.Δ. και καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών, με αποτέλεσμα την επιβολή διοικητικών προστίμων εκ μέρους του ΙΚΑ προς βλάβην του Δημοσίου.

    Νίκη Σαρρή
    Υποθηκοφύλακας Καλλιθέας

  • 4 Οκτωβρίου 2014, 20:11 | ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΑΜΠΟΥΚΑΣ

    ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΑΜΠΟΥΚΑΣ, Άμισθος Υποθ/κας
    Γενική παρατήρηση: Νομοσχέδιο για υποθηκοφύλακες, χωρίς συμμετοχή στην Επιτροπή υποθηκοφύλακα. Τουτέστιν, «εξοντώστε τους Άμισθους υποθηκοφύλακες». Επί της ουσίας:
    1] Αγνοεί το νομοσχέδιο τη μορφή λειτουργίας των Αμίσθων Υποθηκοφυλακείων. Βασικές διατάξεις, όπως το Ν.Δ. 811/1971, που ορίζει ότι ο αριθμός των υπηρετούντων υπαλλήλων καθορίζεται από την αναλογία: «ένας [1] υπάλληλος ανά χίλιες [1000] πράξεις». Ο νόμος υπάρχει για να εφαρμόζεται. Τελεία και παύλα, αφού μιλάμε για συμμάζεμα του Δημοσίου.
    Εγκατέστησα το 2013 το Κτηματολόγιο από τη τσέπη μου, ελλείψει εσόδων. Το Γ΄ τρίμηνο 2014 δεν παίρνω ούτε ένα ευρώ για αμοιβή μου, απεναντίας πρέπει να πληρώσω ΙΚΑ και ΦΜΥ υπαλλήλων από τη τσέπη μου. Και σύρομαι στην Επιθεώρηση Εργασίας, στα δικαστήρια και στα πειθαρχικά συμβούλια για τη μισθοδοσία των υπαλλήλων, οι οποίοι αξιώνουν πλήρη απασχόληση!!! Και μισθούς της τάξης των 2.700 ευρώ τον μήνα. Ακόμη και για να απολύσω [διώκομαι πειθαρχικά γιατί εφάρμοσα εκ περιτροπής εργασία και δεν απέλυσα!!!] μία και μόνον υπάλληλος δικαιούται αποζημίωση της τάξης των 52.000 ευρώ!!!. Αυτά τα τραβάμε οι επαρχιακοί Άμισθοι Υποθηκοφύλακες. Και τα θέτω υπόψη στους συντάκτες του νομοσχεδίου.
    Με αυτά δεν ασχολείται το νομοσχέδιο, για τη «βιωσιμότητα» των αμίσθων Υποθ/κείων κουβέντα. Μα, αυτά πρέπει να μπουν πρώτα σε τάξη. Βασικά πράγματα: Αριθμός υπαλλήλων, ύψος μισθού υπαλλήλων, πηγή μισθοδοσίας, και όχι πολιτικά παιγνίδια τύπου «οι υπάλληλοι είναι πολλοί και οι υποθηκοφύλακες λίγοι». Δεν μπορούμε να μιλάμε για μισθούς υπαλλήλων των 2.500 και 2.700 ευρώ το μήνα. Και μάλιστα με αποκλειστικό υπόχρεο για τη καταβολή τους, τον Άμισθο Υποθ/κα., [που του λένε κι ορισμένοι «πλήρωνε από εκείνα που έβγαλες τη περασμένη δεκαετία!!!]. Δεν νοείται, να στερείται ο υποθηκοφύλακας – εργοδότης του δικαιώματος του να αξιολογεί τον υπάλληλο του και να εξισώνεται με τον υπάλληλο του. Αυτά πρέπει να ξεκαθαρίσουν και αυτό θα είναι συμμάζεμα. Ο υψηλόμισθος πλεονάζων υπάλληλος, δεν είναι βάρος; Ο μισθός του δεν λείπει από τον κορβανά του Δημοσίου; Κωφεύουν οι συντάκτες ή κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν;.
    2] Καμιά αντίρρηση για το συμμάζεμα του Δημοσίου. Αυτό που «επιχειρείται» όμως με το νομοσχέδιο, το έχω εφαρμόσει εδώ και χρόνια. Τηρώ χωριστά βιβλιάρια – λογαριασμούς για Δημόσιο, ΤΑΧΔΙΚ, ΦΠΑ, Κτηματολόγιο, Υποθ/κα. Ας παίρνουν κατ΄ ευθείαν το Δημόσιο και το ΤΑΧΔΙΚ ότι δικαιούνται, θ΄ απαλλαγώ κι εγώ από τη διαδικασία έκδοσης επιταγών και από το στήσιμο στη Δ.Ο.Υ. για την έκδοση τριπλοτύπων. Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι για το συμμάζεμα του Δημοσίου, φροντίσαμε προ πολλού, οι σήμερα διωκόμενοι υποθηκοφύλακες.
    Γιατί, μη μας πει κανένας φωστήρας, ότι είναι συμμάζεμα και λειτουργικότητα, το να στείλω τη γριούλα που θέλει πιστοποιητικό ιδιοκτησίας για να δηλώσει το πηγάδι της στο χωριό, στη Τράπεζα και μάλιστα ημέρα καταβολής μισθοδοσίας και συντάξεων, με τις ουρές έξω από τις Τράπεζες να θυμίζουν Καραϊσκάκη για εισιτήρια του Ολυμπιακού, προκειμένου να πληρώσει 4,5 ευρώ και να επιστρέψει με το παραστατικό της προκειμένου να πάρει πιστοποιητικό. Επισημαίνω ότι ο νομοθέτης έχει δώσει ήδη λύσεις σε υποθέσεις «υψηλού αντικειμένου» με τη μέθοδο της τραπεζικής επιταγής. Και εν πάση περιπτώσει, ας μπει όριο, πάνω από το οποίο ο συναλλασσόμενος να καταθέτει κατ΄ ευθείαν στη Τράπεζα, όχι όμως να βασανίζεται ο κοσμάκης για 4,5 ευρώ.
    Και για να μη νομίζει κανένας ότι «υποκρύπτονται» πράγματα περί τη διαχείριση των οικονομικών: Δεν έχω να φοβηθώ τίποτε, όπως δεν έχει να φοβηθεί και κανένας Υποθ/κας. Επισημαίνω και Καταγράφω το γεγονός: Υπέστην μετά από άθλιες καταγγελίες [αυτονόητο πόθεν] σωρεία ελέγχων από το ΣΔΟΕ και την Οικονομική Επιθεώρηση της Περιφέρειας μου. Και για όσα άθλια μου στήθηκαν, «καλλιέργησαν» δυστυχώς και κάποιοι πολιτικοί, ευτυχώς ήλθαν το ΣΔΟΕ και η Οικονομική Επιθεώρηση και τους τα έτριψαν κατάμουτρα. Ευτυχώς, γιατί «οι νομοσχεδιάζοντες» δεν βλέπουν προφανώς, τη πίσω πλευρά του φεγγαριού. Εκεί που είναι η αλήθεια.
    Όσο για τα δικαιώματα των επαρχιακών αμίσθων υποθηκοφυλάκων, ας διαβάσουν τις εκκαθαριστικές δηλώσεις των τριμήνων που αποστέλλουμε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και στις Δ.Ο.Υ. Για να αντιληφθούν ποιόν αδικούν και πως. Και μετά, ας νομοθετήσουν «πλήρωσε πρώτα 8 υψηλόμισθους υπαλλήλους» – που να τα βρω – «κι έλα να στα δώσω!!! [Θα μου τα δώσετε κύριοι συντάκτες του νομοσχεδίου, πριν με πάνε οι υπάλληλοι και το ΙΚΑ κατηγορούμενο, πριν επιβληθεί η κατάσχεση στο σπίτι μου, ή μετά;].
    Και επειδή δεν θέλω να είμαι άδικος, Συμφωνώ, να καταργηθεί το ένσημο ΤΑΧΔΙΚ [μεγαρόσημο]. Γιατί πέρασα πειθαρχικό, απαλλάχτηκα, το ΣΔΟΕ λέει ότι πρέπει να πάνε κατηγορούμενοι για αδήλωτο εισόδημα εκείνοι που το εμπορευτήκανε παράνομα, αλλά καταγγείλανε ψευδώς εμένα κι είναι κατηγορούμενοι γι΄ αυτό. Αλλά η κατάληξη σήμερα, είναι να το πληρώνει ο πολίτης έξω από το Υποθ/κειο, με καπέλο του 25% και του 30%.
    Αυτό ΚΥΡΙΟΙ δεν είναι συμμάζεμα ούτε Δημοσίου. ΔΙΑΛΥΣΗ των πάντων είναι.

  • 4 Οκτωβρίου 2014, 20:19 | ΚΑΤΕΡΙΝΑ

    Το κειμενο αυτο δεν εχει γραφει απο νομικους αλλα ουτε και απο ανθρωπους που εχουν ποτε συναλλαγει με Υποθηκοφυλακειο ή Κτηματολογικο γραφειο!!Ειναι δυνατον να προκαλουν τοσες δυσ ερειες στις εμπραγματες συναλλαγες την ωρα που κατα τ’αλλα επιδιωκουν αναπτυξη της χωρας??
    Τι παραστατικο θα λαμβανει ο πολιτης απο τον Υποθηκοφυλακα?
    Πως και ποτε θα αμοιβεται ο Υποθηκοφυλακας?
    Πως ο Υποθηκοφυλακας θα ειναι συνεπης απεναντι στον υπαλληλο του και πως θα καλυπτει τα εξοδα λειτουργιας του γραφειου?
    Ο ΦΠΑ θα κατατιθεται στο Δημοσιο δυο φορες,μια απ’τον πολιτη και αλλη μια απ’τον Υποθηκοφυλακα??Ποιος τελικα ειναι υποχρεος??
    Ποια διαδικασια θα ακολουθειται σε περιπτωση επιστροφης εγγραφων??
    Τελικα σκοπος του νομοσχεδιου ειναι η «απλοποιηση» των διαδικασιων ή….κατι αλλο??

  • 4 Οκτωβρίου 2014, 18:28 | Χρηστος Φ

    Από τη μέχρι στιγμής λειτουργία των άμισθων υποθηκοφυλακείων έχει αποδειχτεί ότι οι άμισθοι υποθηκοφύλακες εκτελούν τα καθήκοντά τους με αίσθημα ευθύνης τηρώντας και εφαρμόζοντας το Νόμο σε αντίθεση με τα έμμισθα υποθηκοφυλακεία όπου μεταγράφονται όλα τα συμβόλαια ανεξάρτητα από τη νομιμότητά τους ή όχι και σε βάρος της ασφάλειας των συναλλαγών και των συμφερόντων των πολιτών. Κανονικά θα έπρεπε να γίνουν άμισθα τα υπάρχοντα έμμισθα υποθηκοφυλακεία και όχι το αντίθετο. Φαίνεται ότι στην Ελλάδα τον καιρό του μνημονίου τα νομικά επαγγέλματα τελούν υπό διωγμό προς όφελος άραγε ποιων;;;Μετά το διωγμό σε βάρος των δικηγόρων και τον αποκλεισμό τους από τα συμβόλαια (όπου αντίθετα εντάχθηκε άλλη επαγγελματική ομάδα, η οποία φαίνεται ότι έχει την εύνοια της κυβέρνησης) τώρα διώκονται οι άμισθοι υποθηκοφύλακες. Είναι απολύτως βέβαιο ότι ακολουθεί η σειρά των συμβολαιογράφων, έστω και αν οι τελευταίοι δεν το’χουν καταλάβει ακόμη και παριστάνουν την ουρά των κυβερνητικών επιταγών. τελικά ο στόχος είναι να πάψει ο νομικός κόσμος της χώρας να υπερασπίζεται τα δικαιώματα των πολίτων που θίγονται βάναυσα από την κυβέρνηση;Σημειωτέον ότι τα νομικά επαγγέλματα τελούσαν σε διωγμό τον καιρό της σοβιετικής-κομμουνιστικής Ρωσίας που κατεφανέστατα παραβίαζε τα δικαιώματα των πολιτών. Είναι συμπτωματικό άραγε;Επιπλέον, το γεγονός ότι για μια ακόμη φορά αναγκάζεται ο συναλλασσόμενος πολίτης να καταφύγει στις τράπεζες προκειμένου να «εξυπηρετηθεί» πέρα από την ταλαιπωρία που συνεπάγεται γι’ αυτόν, καθώς για κάθε μεταγραφή απαιτείται η μετάβασή του τέσσερις φορές συνολικά σε κάποια υπηρεσία ή τράπεζα, προφανώς και γίνεται σκόπιμα, ώστε να αυξηθεί ο βαθμός εξάρτησής του από τις τράπεζες, αφού αυτές αποτελούν συστημικό παίκτη του οποίου τις εργασίες αυτή η κυβέρνηση επιδιώκει με κάθε τρόπο να αυξήσει.

  • 4 Οκτωβρίου 2014, 18:55 | ΠΕΓΚΥ ΔΗΜΗΤΡΕΛΟΥ

    Συμπληρωματικά προς το από 1/10/2014 έγγραφο της Ένωσης Αμίσθων Υποθηκοφυλάκων Ελλάδος και προς πληρέστερη διευκρίνιση των δυσμενών επιπτώσεων στα Υποθηκοφυλακεία και κυρίως στους πολίτες και στους εμπλεκόμενους με τα ακίνητα φορείς από το επίμαχο
    νομοσχέδιο,εκθέτουμε και τα εξής, επισημαίνοντας, όπως θα γίνει πλήρως κατανοητό στο παρόν κείμενο, ότι η είσπραξη των δικαιωμάτων στο Υποθηκοφυλακείο δεν είναι προνόμιο υπέρ του Υποθηκοφύλακα, αλλά δικαίωμα, απολύτως αναγκαίο και συνάδον προς την πιστότητα και ασφάλεια των εμπράγματων συναλλαγών στα ακίνητα και βεβαίως προς την προστασία και την εξυπηρέτηση των πολιτών :
    Τα Υποθηκοφυλακεία του Ελληνικού Κράτους αποτελούν συνταγματικά και νομοθετικά τον περιβεβλημένο με δημόσια πίστη και ασφάλεια θεσμό, όπου κυρώνονται όλες οι επί των ακινήτων εμπράγματες συναλλαγές, ως και οι επ’ αυτών πάσης φύσεως λοιπές νομικές μεταβολές. Ακόμη και στις λίγες περιοχές της χώρας που λειτουργεί σήμερα μεταβατικής μορφής Κτηματολόγιο, τούτο λειτουργεί εκ του νόμου στα κατά τόπους αρμόδια Υποθηκοφυλακεία, διότι η μετάβαση από το σύστημα των Μεταγραφών και Υποθηκών στο τελικό και ολοκληρωμένο σύστημα του Εθνικού Κτηματολογίου πρέπει να είναι απόλυτα ασφαλής και ορθή για την προστασία κάθε νόμιμου δικαιούχου, στα πλαίσια της δικαιικής συνέχειας και της αντίστοιχης υποχρέωσης της διοίκησης της Ελληνικής Πολιτείας.
    Από το σύνολο του θεσμικού πλαισίου που διέπει τα Υποθηκοφυλακεία του Ελληνικού Κράτους συνάγεται ότι ο σκοπός της σύστασης και της λειτουργίας τους είναι αμιγώς θεσμικός και μάλιστα κορυφαίας σημασίας, λόγος για τον οποίο οι Υποθηκοφύλακες υπάγονται στην δικαστική εξουσία (βλ. Τμήμα Ε’, Κεφάλαιο Πρώτο, αρ.92 του Συντάγματος), είναι συνεργάτες των δικαστικών λειτουργών (βλ. Γνωμοδότηση 2/1987 της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου), γιατί κατοχυρώνει μέσα από ένα αδιάβλητο σύστημα την ασφάλεια των εμπράγματων συναλλαγών επί των ακινήτων και τη δημόσια πίστη. Στην παραπάνω Γνωμοδότηση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου ορίζονται επί λέξει τα εξής: «οι Άμισθοι Υποθηκοφύλακες διαφοροποιούνται από τους Έμμισθους…….,όπως εξάγεται από τα άρθρα 92 παρ.4 και 5 του Συντάγματος, των Ν.724/77, τα άρθρα 18 περ.1 Ν.1586/86, 12 και 15 επ. του από 19/23.7.1941 Διατάγματος όπως τροποποιήθηκε με τον Ν.2224/52, 1344 Α.Κ., 13 Ν.Δ. 4201/61 και τον Ν.325/76, α) στην υπηρεσιακή κατάσταση, β) τον δικαιούχο των εισπραττομένων δικαιωμάτων και γ) την αστική ευθύνη.
    Συναφής, αδιάσπαστη και ταυτόχρονη προς τη διαδικασία καταχώρισης-εγγραφής των πράξεων και των αιτήσεων στο Υποθηκοφυλακείο και στο λειτουργούν μεταβατικό ή ακόμη και στο οριστικής μορφής Κτηματολογικό Γραφείο προϋπόθεση αποτελεί η είσπραξη των κατά πράξη και αίτηση καταβλητέων στα Υποθηκοφυλακεία τελών και δικαιωμάτων, που εκ των πραγμάτων πρέπει να συντελείται στον ίδιο χώρο και στον ίδιο χρόνο που γίνεται η καταχώριση των πράξεων και των αιτήσεων, δηλαδή στο αρμόδιο κατά τόπον Υποθηκοφυλακείο. Αυτό επιβάλλεται όχι μόνο για λόγους θεσμικούς, αλλά κατ΄ οικονομίαν και προς αποφυγή άσκοπης επιπλέον γραφειοκρατίας και ταλαιπωρίας των συναλλασσόμενων με το υποθηκοφυλακείο πολιτών και φορέων.
    Με το επίμαχο Προσχέδιο Νόμου ο θεσμός των Υποθηκοφυλακείων αντιμετωπίζεται με μια οικονομίστικη-τεχνοκρατική διάσταση και μόνο και τίθενται εκποδών όλα τα προαναφερόμενα. Παράλληλα με ένα πολυδαίδαλο νομοθετικό κείμενο όχι μόνο δεν απλοποιείται η διαδικασία είσπραξης, όπως επαγγέλλεται η Αιτιολογική Έκθεση, αντίθετα υποβάλλεται σε επιπλέον ταλαιπωρία ο συναλλασσόμενος με το Υποθηκοφυλακείο πολίτης και τίθεται εν αμφιβόλω η ασφάλεια και η πιστότητα των εμπράγματων επί των ακινήτων συναλλαγών.
    Επομένως το κρίσιμο ζήτημα και πρόβλημα που εισάγεται με το επίμαχο Προσχέδιο Νόμου έχει δύο διαστάσεις, η μία είναι θεσμική και η δεύτερη πρακτικής φύσεως.
    Ειδικότερα :
    1. Η προβλεπόμενη με το Προσχέδιο Νόμου είσπραξη όλων ανεξαιρέτως των καταβλητέων στα Υποθηκοφυλακεία τελών και δικαιωμάτων μέσω των πιστωτικών ιδρυμάτων από το Ελληνικό Δημόσιο, όσον αφορά τουλάχιστον τα Άμισθα Υποθηκοφυλακεία του Κράτους, αναιρεί και καταργεί στη βάση της την έννοια του αμίσθου καθεστώτος. Ο Άμισθος Υποθηκοφύλακας έχει, το δικαίωμα της είσπραξης των πάσης φύσεως καταβλητέων στο Υποθηκοφυλακείο τελών και δικαιωμάτων. Αυτό ορίζεται ρητά από το σύνολο του θεσμικού πλαισίου και επιβεβαιώνεται αναμφισβήτητα και από την παραπάνω υπό στοιχείο β’ ρητή αναφορά Γνωμοδότησης της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, διότι το δικαίωμα της είσπραξης είναι άρρηκτα συνδεδεμένο και με το συνεπακόλουθο και συναφές της διαχείρισης. Η άποψη ότι τα καταβλητέα στα υποθηκοφυλακεία τέλη και δικαιώματα συνιστούν δημόσια έσοδα είναι προδήλως νομοθετικά και συνταγματικά, τουλάχιστον όσον αφορά τα Άμισθα Υποθηκοφυλακεία του Κράτους, που είναι η συντριπτική πλειοψηφία των Υποθηκοφυλακείων, εσφαλμένη, διότι αγνοεί την έννοια του άμισθου καθεστώτος και εξομοιώνει το Έμμισθο Υποθηκοφυλακείο με το Άμισθο. Με τις διατάξεις του βασικού περί των καταβλητέων στα Υποθηκοφυλακεία τελών και δικαιωμάτων Ν.325/76, όπως στην συνέχεια τροποποιήθηκε και ισχύει, εκλογικεύονται τα δικαιώματα αυτά κατά κατηγορία, σαφώς και ορισμένως. Ο ισχύων και βασικός αυτός νόμος, τον οποίον επικαλείται και η παραπάνω Γνωμοδότηση, διαρθρώνεται σε δυο ξεχωριστά κεφάλαια και το μεν πρώτο ονομάζεται «Δικαιώματα Αμίσθων Υποθηκοφυλάκων», και το δεύτερο «Δικαιώματα εισπραττόμενα υπέρ του Δημοσίου εν τοις Εμμίσθοις Υποθηκοφυακείοις». Συνεπώς, στον νόμο αυτό γίνεται σαφής διαχωρισμός και των υποθηκοφυλακείων και των δικαιωμάτων. Περαιτέρω τα Τέλη και Δικαιώματα, όπως έκτοτε και μέχρι σήμερα τροποποιήθηκαν ποσοστιαία και ισχύουν, προσδιορίζονται επί της αξίας βεβαίως του αντικειμένου της πράξης, όσον αφορά τα αναλογικά, ως εξής: 1) Δικαίωμα Δημοσίου 3/οοο, 2) Δικαίωμα Πόρου ΤΑΧ.ΔΙΚ. 1,75/οοο και τέλος 3) Δικαίωμα Άμισθου Υποθηκοφύλακα 3/οοο. Στις περιοχές που λειτουργεί Κτηματολόγιο προβλέπεται επιπλέον αυτών και η καταβολή υπέρ της άλλοτε «Κτηματολόγιο Α.Ε.» και νυν Ε.Κ.ΧΑ. πρόσθετου των ανωτέρω 1/οοο. Το ίδιο ισχύει και για τα πάγια δικαιώματα, ως και αυτά των πιστοποιητικών και αντιγράφων. Η εκλογίκευση και ο σαφής διαχωρισμός όλων αυτών των δικαιωμάτων ήταν ανέκαθεν και παραμένει αυτόχρημα αναγκαίος και συναφής προς την έννοια του Άμισθου Καθεστώτος, που διέπει το σύνολο της λειτουργίας των Άμισθων Υποθηκοφυλακείων του Κράτους. Σύμφωνα με την αρχή αυτή, που διαφοροποιεί το Άμισθο από το Έμμισθο Υποθηκοφυλακείο, το Δημόσιο έχει διακριτά και σαφώς προσδιοριζόμενα δικαιώματα και συγχρόνως δεν συμμετέχει καθοιονδήποτε τρόπο, ούτε ευθύνεται για τις λειτουργικές δαπάνες των Αμίσθων Υποθηκοφυλακείων, για την μισθοδοσία και τις ασφαλιστικές εισφορές του υπαλληλικού προσωπικού τους, τις τυχόν αποζημιώσεις κλπ., κατά ρητή διάταξη του νόμου (βλ.ΝΔ 811/71), καθόσον όλα αυτά βαρύνουν ατομικά και προσωπικά τον Άμισθο Υποθηκοφύλακα και κατά τον νόμο και την έννοια του αμίσθου καθεστώτος καλύπτονται αποκλειστικά και μόνο από τα παραπάνω θεσμοθετημένα ίδια δικαιώματα του Άμισθου Υποθηκοφύλακα, με σημαντικότερο το ρητώς οριζόμενο στον νόμο αναλογικό επί των πράξεων δικαίωμα, το οποίο σήμερα ανέρχεται στο 3/οοο. Από αυτό το δικαίωμα επίσης καλύπτονται και οι προβλεπόμενες στον νόμο παρακρατήσεις του Άμισθου Υποθηκοφύλακα για την αντιμετώπιση όλων των λειτουργικών δαπανών και για την αμοιβή του. Με απλά λόγια και σε κάθε περίπτωση, το Ελληνικό Δημόσιο και οι λοιποί φορείς (ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ. και ΕΚΧΑ), από το Άμισθο Υποθηκοφυλακείο έχουν εξασφαλισμένη μόνο οικονομική ωφέλεια από την λειτουργία του και παράλληλα το Δημόσιο καμία απολύτως ευθύνη. Αξιοσημείωτο επί του ζητήματος αυτού στοιχείο είναι, ότι, πέραν των παραπάνω υποχρεώσεών του, ο Άμισθος Υποθηκοφύλακας έχει ως Δημόσιος Λειτουργός ποινική και πειθαρχική βεβαίως ευθύνη στην άσκηση των καθηκόντων του, όπως βεβαίως και ο Έμμισθος, επιπλέον όμως, και την αποκλειστική, δηλ. εις ολόκληρον και χωρίς δικαίωμα διζήσεως, οικονομική ευθύνη έναντι του συναλλασσόμενου με το Υποθηκοφυλακείο κοινού για οποιοδήποτε λάθος. Τούτο προβλέπεται με ρητή διάταξη του Αστικού Κώδικα (βλ. αρ.1344 κ.επ.) και ρητά μνημονεύεται στην παραπάνω παγία Γνωμοδότηση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου υπό στοιχείο γ’, σε αντίθεση με τα Έμμισθα Υποθηκοφυλακεία, στα οποία το οποιοδήποτε λάθος βαρύνει οικονομικά μόνο το Ελληνικό Δημόσιο π.χ. η παράλειψη αναφοράς μιας υποθήκης από ένα πιστοποιητικό βαρών ή μιας κατάσχεσης ή μιας αγωγής κλπ. Επομένως ο Άμισθος Υποθηκοφύλακας έχει την διοικητική λειτουργική ευθύνη της υπηρεσίας, όπως και ο Έμμισθος, δηλ. ο δημόσιος-δικαστικός υπάλληλος, επιπλέον όμως και την διαχειριστική και οικονομική ευθύνη για όλα τα θέματα που αφορούν την υπηρεσία του υποθηκοφυλακείου.
    Συνεπώς, με βάση τα παραπάνω νομοθετικά δεδομένα, νόμιμος δικαιούχος, όπως ορίζεται ρητά και στην παραπάνω Γνωμοδότηση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, προς είσπραξη και διαχείριση, τουλάχιστον του αναλογικού δικαιώματος 3/οοο υπέρ του ιδίου του Άμισθου Υποθηκοφύλακα, δεν νοείται άλλος πλην αυτού, διαφορετικά συντελείται άμεση κατάργηση του Άμισθου Καθεστώτος που προβλέπεται συνταγματικά και νομοθετικά και υπαγωγή του Άμισθου Υποθηκοφύλακα και του υπ’ αυτόν υπαλληλικού προσωπικού σε καθεστώς οιονεί δημοσίου υπαλλήλου. Δεν νοείται το θεσμοθετημένο άμισθο καθεστώς, με το οποίο διορίστηκαν και υπηρετούν οι σημερινοί Άμισθοι Υποθηκοφύλακες, χωρίς δυνατότητα είσπραξης και κυρίως διαχείρισης του ρητά οριζόμενου στον νόμο ιδίου ποσοστού τους. Πέραν όμως της αλλοίωσης και ουσιαστικής κατάργησης του αμίσθου καθεστώτος που επιχειρείται με το παρόν Προσχέδιο Νόμου και αφορά την ιδιότητα και το πρόσωπο του άμισθου υποθηκοφύλακα, επιχειρείται και το θεσμικά ασύμβατο και λογικά ακατανόητο να προηγείται του επιβαλλόμενου από το νόμο ελέγχου της πράξης που διενεργείται από τον άμισθο υποθηκοφύλακα το μεθύστερο του ελέγχου, αλλά αδιάσπαστα συνδεδεμένο με αυτόν γεγονός, αυτό δηλ. της προπληρωμής των καταβλητέων τελών και δικαιωμάτων στα πιστωτικά ιδρύματα, τουτέστιν σε τόπο και χρόνο διαφορετικό από το Υποθηκοφυλακείο. Το κρίσιμο αυτό θέμα, που συνδέεται άμεσα με την ασφάλεια και πιστότητα των εμπράγματων συναλλαγών εκτίθεται αναλυτικά παρακάτω, γιατί αφορά τον ίδιο τον πολίτη και την διασφάλιση των επί των ακινήτων νόμιμων δικαιωμάτων του.
    2. Με το επίμαχο Προσχέδιο Νόμου η προτεινόμενη αλλαγή του τρόπου πληρωμής των τελών και δικαιωμάτων συνεπάγεται αφενός ανυπέρβλητα νομικά προβλήματα και αφετέρου νέα εμπόδια, καθυστερήσεις και προσκόμματα στην ολοκλήρωση και στην διασφάλιση των εμπράγματων συναλλαγών επί των ακινήτων και εν γένει στην χειμαζόμενη σήμερα κτηματαγορά, με άμεσο πληττόμενο πρόσωπο τον ίδιο τον πολίτη.
    Είναι πρωτοφανές και αδιανόητο να αγνοείται και να τίθεται εκποδών ο θεμελιώδης κανόνας του εμπράγματου δικαίου που αφορά την κύρωση των πάσης φύσεως εμπράγματων συναλλαγών επί των ακινήτων, που διασφαλίζεται με την κορυφαίας σημασίας διάταξη του Αστικού Κώδικα, όπως είναι ο κανόνας της χρονικής προτεραιότητας των εγγραφών, ο οποίος κατοχυρώνει την ασφάλεια και πιστότητα των εμπράγματων συναλλαγών επί των ακινήτων.
    Η προτεινόμενη αλλαγή στην είσπραξη των καταβλητέων στο Υποθηκοφυλακείο τελών και δικαιωμάτων βάλλει ευθέως κατά του πάγιου, αδιαφιλονίκητου και απαραβίαστου αυτού κανόνα, που προστατεύει το συναλασσόμενο κοινό και τον πολίτη αυτής της χώρας, αλλά και κάθε ημεδαπό ή αλλοδαπό επενδυτή.
    Ειδικότερα και προς ευχερέστερη κατανόηση της προέχουσας αυτής παραμέτρου, που η αυστηρή τήρησή της κατοχυρώνεται πλήρως και με την υφιστάμενη σήμερα διαδικασία, δηλ. ελέγχου των εγγράφων και ταυτόχρονης πληρωμής στα Υποθηκοφυλακεία (Έμμισθα και Άμισθα), διασφαλίζει πρώτα απ’ όλα τα νόμιμα συμφέροντα του συναλλασσόμενου με το Υποθηκοφυλακείο πολίτη και δη του νόμιμα επιμελώς φερομένου. Σήμερα ο κανόνας της χρονικής προτεραιότητας τηρείται και διασφαλίζεται απαρέγκλιτα στα Υποθηκοφυλακεία με την ισχύουσα διαδικασία ταυτόχρονου ελέγχου και πληρωμής των δικαιωμάτων. Ειδικότερα, πρώτη προϋπόθεση προς καταχώριση και εγγραφή των προβλεπόμενων στο νόμο πράξεων ή των αιτήσεων είναι ο διενεργούμενος από τον Υποθηκοφύλακα και επιβαλλόμενος από τον νόμο έλεγχος π.χ. για την εγγραφή μιας Υποθήκης, για την τροπή της Προσημείωσης σε Υποθήκη, για την εξάλειψή τους, για την εγγραφή ή άρση μιας κατάσχεσης, για την εγγραφή ή διαγραφή μιας εμπράγματης αγωγής, για την αγοραπωλησία ενός ακινήτου κ.λ.π. Στην συνέχεια ως δεύτερη και αμέσως ακολουθούσα προϋπόθεση είναι η άμεση καταβολή των προβλεπομένων στον νόμο τελών και δικαιωμάτων. Μετά ταύτα αριθμοδοτείται αμέσως η πράξη στο Γενικό Βιβλίο Εκθέσεων του Υποθηκοφυλακείου και κατά τόμο και αριθμό στο οικείο Βιβλίο καταχώρισης (Μεταγραφών, Υποθηκών, Κατασχέσεων ή Διεκδικήσεων), τίθεται δε και η σχετική σφραγίδα του Υποθηκοφυλακείου, επί του εγγράφου, προς απόδειξη του χρόνου συντελέσεως της καταχώρισής του, ώστε να προκύπτει αδιαμφισβήτητα η χρονική προτεραιότητα, να διασφαλίζεται η πιστότητα των εγγραφών και παράλληλα να παρέχεται ανά πάσα στιγμή αμέσως και ευχερώς πλήρης εικόνα και πληροφόρηση στον διενεργούντα τον νομικό έλεγχο Δικηγόρο, στον έχοντα έννομο συμφέρον πολίτη, αλλά και στις δικαστικές, εισαγγελικές και τις λοιπές δημόσιες Αρχές, προκειμένου να κρίνουν επί σημαντικών υποθέσεων για την νομική κατάσταση του ακινήτου. Έτσι η καταβολή των δικαιωμάτων είναι εκ των πραγμάτων τυπικά και ουσιαστικά κυρίως ένα ενιαίο και αδιάσπαστο χρονικά γεγονός με τον έλεγχο της πράξης και κατοχυρώνει πλήρως την πιστότητα και ασφάλεια των εμπράγματων συναλλαγών επί των ακινήτων, που αποδεικνύεται από τις αντίστοιχες εγγραφές των Βιβλίων του Υποθηκοφυλακείου, η καταχώριση των οποίων πρέπει να διενεργείται χωρίς αίρεση και προθεσμία.
    Επομένως, είτε η προκατάθεση, δηλ. πριν από το Υποθηκοφυλακείο, στην Δ.Ο.Υ. ή στην τράπεζα των δικαιωμάτων αυτών, είτε η μετ’ έλεγχον μετάβαση από το Υποθηκοφυλακείο στην Δ.Ο.Υ. ή στην τράπεζα προς πληρωμή των δικαιωμάτων και εν συνεχεία η επιστροφή στο Υποθηκοφυλακείο με το σχετικό παραστατικό, προς καταχώριση της πράξης είναι ενέργειες ασύμβατες και απρόσφορες, δεδομένου ότι συνεπάγονται, στην μεν πρώτη περίπτωση άνευ άλλου και χωρίς κανένα έλεγχο καταχώριση της πράξης στο Υποθηκοφυλακείο, στην δε δεύτερη περίπτωση άμεσο κίνδυνο απαλλοτρίωσης ή φαλκίδευσης του εμπράγματου δικαιώματος που πρέπει με την καταχώριση να διασφαλισθεί, λόγω της προφανούς καθυστέρησης. Με άλλα λόγια με εκατέρα των παραπάνω διαδικασιών δεν τηρείται η χρονική προτεραιότητα, δεν διασφαλίζεται το συναλλασσόμενο με το Υποθηκοφυλακείο κοινό και πλήττεται ριζικά η πιστότητα και η ασφάλεια των εμπράγματων συναλλαγών, χωρίς να υπολογίζεται η πολλαπλή ταλαιπωρία από την αλλεπάλληλη μετάβαση των πολιτών, των δικηγόρων, των συμβολαιογράφων, των δικ. επιμελητών κλπ. από του Υποθηκοφυλακείου στην Δ.Ο.Υ. ή στην τράπεζα κ.ο.κ.. Επιπροσθέτως στην περίπτωση της προκατάθεσης των καταβλητέων δικαιωμάτων δημιουργείται έτερο μείζον πρόβλημα για τον πολίτη, όπως να έχουν προκαταβληθεί τα δικαιώματα στο Δημόσιο ή στην τράπεζα και στη συνέχεια η πράξη να μην είναι καταχωρητέα στο Υποθηκοφυλακείο, οπότε θα υφίσταται ο πολίτης νέα γραφειοκρατική ταλαιπωρία, προκειμένου να του επιστραφούν τα δικαιώματα αυτά.
    Συνεπώς καταχώριση της πράξεως ή της αίτησης και πληρωμή των τελών και δικαιωμάτων πρέπει να γίνεται σε ένα και μόνο επίπεδο, δηλ. στον ίδιο τόπο και χρόνο και αυτός δεν μπορεί να είναι άλλος θεσμικά και πρακτικά από το Υποθηκοφυλακείο.
    Ακόμη όμως και για τα στην αρχή του παρόντος αναφερόμενα αυτοτελή δικαιώματα του Δημοσίου, του ΤΑΧ.ΔΙΚ. και του Κτηματολογίου, που αποδίδονται αμέσως μετά την είσπραξή τους αυτοτελώς και στο σύνολό τους από τον Υποθηκοφύλακα στο Δημόσιο και στην Ε.Κ.Χ.Α. δεν μπορεί να εφαρμοσθεί διαφορετικός από τον τηρούμενο σήμερα τρόπο πληρωμής τους στα Υποθηκοφυλακεία και αντίστοιχης απόδοσης, διότι η πληρωμή των δικαιωμάτων πρέπει να είναι ενιαία και ο διαχωρισμός τους σε κάθε περίπτωση θα περιπλέξει έτι περαιτέρω και εντελώς αδικαιολόγητα το μείζον και βασικό θέμα της μεταγραφής και εγγραφής των πράξεων και των αιτήσεων. Πολύ περισσότερο όμως δεν μπορεί να εφαρμοσθεί η προτεινόμενη με το Νομοσχέδιο αλλάγη της διαδικασίας είσπραξης για το αυτοτελώς θεσμοθετημένο ίδιο δικαίωμα υπέρ του Άμισθου Υποθηκοφύλακα (3/οοο), το οποίο ακριβώς για αυτόν τον λόγο ορίσθηκε και προσδιορίσθηκε ποσοστιαία χωριστά, διότι νόμιμος δικαιούχος και διαχειριστής τούτου είναι απευθείας ο ίδιος ο Άμισθος Υποθηκοφύλακας, διαφορετικά και πέραν της νομικής ασυμβατότητας, είναι πρακτικά αδύνατη η καθημερινή λειτουργία του Υποθηκοφυλακείου. Είναι χαρακτηριστικό του νομοθετικού και ουσιαστικού αδιεξόδου του επίμαχου Προσχεδίου το πρωτοφανές να εισπράττει το Δημόσιο στην περίπτωση των Υποθηκοφυλακείων ΦΠΑ (που εκ του νόμου προβλέπεται να το εισπράττει ο επαγγελματίας ιδιώτης ή ο παρέχων υπηρεσίες), να αποδίδεται ο εισπραχθείς ΦΠΑ από το Δημόσιο στον Υποθηκοφύλακα για να το επανακαταθέσει ο τελευταίος στο Δημόσιο.
    Είναι απόλυτα σαφές, ότι η αλλαγή στον σημερινό τρόπο πληρωμής των τελών και δικαιωμάτων σε εκτός των Υποθηκοφυλακείων υπηρεσίες μόνο αναστάτωση, ταλαιπωρία και ανασφάλεια στις εμπράγματες συναλλαγές θα επιφέρει, χωρίς καμία απολύτως πρακτική ωφέλεια, για το Δημόσιο και προπάντων για το συναλλασσόμενο κοινό. Αναφορικά δε με τα Άμισθα Υποθηκοφυλακεία και συγκεκριμένα ως προς το θεσμοθετημένο υπέρ του Άμισθου Υποθηκοφύλακα αναλογικό δικαίωμά του (3/οοο) και των λοιπών δικαιωμάτων του, θα επιφέρει πλήρη αδυναμία λειτουργίας των υπηρεσιών και κλείσιμό τους.
    Εν τέλει η οποιαδήποτε αλλαγή στο ισχύον εισπρακτικό καθεστώς των Υποθηκοφυλακείων θα αποτελέσει μια ακόμη άστοχη κίνηση στις τόσες μέχρι σήμερα αναφορικά με τα ακίνητα και θα είναι πραγματικά ολέθριο και τραγικό στην σημερινή εποχή που η κτηματαγορά όχι απλά χειμάζεται, αλλά είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη να προστεθεί ακόμη ένα πρόβλημα και πρόσκομμα στις συναλλαγές.
    Για όλους αυτούς τους λόγους το επίμαχο Προσχέδιο Νόμου κινείται εκτός νομικής και ουσιαστικής πραγματικότητας και δεν εξυπηρετεί κανέναν απολύτως σκοπό. Ο άμεσος και διαρκής έλεγχος των εισπραττομένων τελών και δικαιωμάτων των Υποθηκοφυλακείων, που επιδιώκει το Υπουργείο Οικονομικών μπορεί να συντελεσθεί με απλούστερο τρόπο, αν ο υφιστάμενος δεν θεωρείται επαρκής και οι Άμισθοι Υποθηκοφύλακες αξιολογούνται ως μη αξιόπιστα πρόσωπα.
    Ευθύμιος Μπούμπας Υποθηκοφύλακας Β΄Κορίνθου, Αγάπη Πετροπούλου Υποθηκοφύλακας Αλεξανδρούπολης, Ελένη Σαριγιάννη Υποθηκοφύλακας Κομοτηνής, Πέγκυ Δημητρέλου Υποθηκοφύλακας Χαϊδαρίου, Χρήστος Χριστόπουλος Υποθηκοφύλακας Μαραθώνος, Νίκη Σαρρή Υποθηκοφύλακας Καλλιθέας, Αγγελική Σιακκή-Μητρέλη Υποθηκοφύλακας Δύμης, Τάση Κορδώνη Υποθηκοφύλακας Μυτιλήνης, Άννα Σαμοϊλη Υποθηκοφύλακας Μέσης Κέρκυρας, Σούλα Τσιρώνη – Νικοπούλου Υποθηκοφύλακας Επιλημνίων Κέρκυρας, Μαρία Δημητροπούλου Υποθηκοφύλακας Φαρσάλων, Κούλα Τσοπανονικολίδου Υποθηκοφύλακας Ξάνθης, Δέσποινα Καραρίζου Υποθηκοφύλακας Καλαμαριάς, Αυγή Ράπτη Υποθηκοφύλακας Κέρκυρας, Αγαθή Τζάφου Υποθηκοφύλακας Ηγουμενίτσας, Γεώργιος Προκόπης Υποθηκοφύλακας Ωρωπού, Ευάγγελος Φύτρος Υποθηκοφύλακας Σαντορίνης, Αθηνά Μπέη Υποθηκοφύλακας Μεγάρων,Θέμις Μαγκαφά Υποθηκοφύλακας Αμαλιάδας, Αναστασία Λαδοπούλου Υποθηκοφύλακας Σπάρτης,Κωνστ. Κουντουριώτης Υποθηκοφύλακας Θηβών

  • 4 Οκτωβρίου 2014, 17:03 | ΓΙΑΝΝΗΣ

    Ο αναγνώστης του προσχεδίου νόμου αντιλαμβάνεται αμέσως την προχειρότητα αυτού και το γεγονός ότι, ως συνήθως, έχει συνταχθεί από τα γνωστά κέντρα του εξωτερικού και όχι του εσωτερικού!!!!!

  • 4 Οκτωβρίου 2014, 17:09 | ΒΙΚΗ

    Επειδή «το λακωνίζειν, εστί φιλοσοφείν», συντάσσομαι με τον κο Γεώργιο Μάτσο.

  • 4 Οκτωβρίου 2014, 17:56 | Γεωργια

    Απαραδεκτο!!Σιγουρα θα δημιουργηθουν πολλα προβληματα στις συναλλαγες με τα Υποθηκοφυλακεια..Ειναι δυνατον ο καθε πολιτης να ταλαιπωρειται τοσο,ενω μπορεινα εξυπηρετηθει απο τα εν λογω γραφεια πολυ πιο αμεσα και αποτελεσματικα,οπως γινοταν μεχρι τωρα??Επιπλεον τι παραστατικο θα εκδιδει ο Υποθηκοφυλακας,που δεν εισπραττει χρηματα??Πως εξασφαλιζεταιη χρονικη προτεραιοτητα του εμπραγματου δικαιωματος??

  • 4 Οκτωβρίου 2014, 16:40 | Παναγιώτης Β

    Οι στόχοι αυτής της υποτιθέμενης μεταρρύθμισης είναι πολλαπλοί. ΄Αμεσα
    να δώσουν νέο αντικείμενο στις τράπεζες και κατά συνέπεια ακόμη περισσότερα κέρδη γι’ αυτές. Κλείσιμο όλων των Υποθηκοφυλακείων (δεν το κρύβουν άλλωστε), βλέπε ομιλία Υπουργού ΠΕΚΑ στη Βουλή, 25/06/2014<>.Απαξίωση και
    συγκέντρωση της ακίνητης περιουσίας σε λίγα χέρια (ΕΝΦΙΑ, φόρος υπεραξίας και χίλια δυο άλλα σκόπιμα εμπόδια στις συναλλαγές με αντικείμενο τα ακίνητα) . Το τελευταίο που τους ενδιαφέρει είναι η εξυπηρέτηση των πολιτών. Έχουν κλείσει ήδη δεκάδες ΔΟΥ και καταστήματα του ΙΚΑ καθώς και Ειρηνοδικεία σε νησιά και ηπειρωτική Ελλάδα και δεν τρέχει τίποτα. Οι αριθμοί να ευημερούν και οι άνθρωποι ας πεθαίνουν. Αν χάσουν τη δουλειά τους οι υποθηκοφύλακες και οι υπάλληλοι των υποθηκοφυλακείων αυτό τους είναι αδιάφορο, αρκεί να τηρηθούν οι μνημονιακές δεσμεύσεις. Απώτερος στρατηγικός στόχος πέρασμα του ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ σε ιδιώτες με ότι αυτό συνεπάγεται.
    Τελειώνοντας,οι εμπνευστές αυτού του προσχεδίου νόμου ας απαντήσουν, πως ο υποθηκοφύλακας (χαρακτηριζόμενος φορολογικά ελεύθερος επαγγελματίας) μπορεί να επιβιώσει έχοντας να καλύψει πάγιες ανελαστικές καθημερινές δαπάνες και έξοδα, που αφορούν ενοίκια, λειτουργικά έξοδα, εξοπλισμό, αμοιβές προσωπικού, ασφαλιστικά ταμεία κλπ, περιμένοντας να εισπράξει μετά από μήνες, ως επαίτης, δικαιώματα που θα έπρεπε να εισπράττει ταυτόχρονα με τις συναλλαγές για να εξυπηρετήσει τις προαναφερόμενες λειτουργικές ανάγκες του υποθηκοφυλακείου.

  • 4 Οκτωβρίου 2014, 16:21 | Αντιγόνη Σδούγκα

    Είναι γεγονός ότι η τελική εικόνα που αποκομίζει όποιος έχει συνεργασία με τα Υποθηκοφυλακεία είναι ότι το παρόν σχέδιο νόμου έρχεται να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα, παρά να επιλύσει αυτά που θεωρεί «παθογένειες του υφισταμένου καθεστώτος». Αντιθέτως, θα διογκώσει την γραφειοκρατία και τελικά θα δυσχεράνει τη συνεργασία του πολίτη με το Υποθηκοφυλακείο και εμμέσως πλην σαφώς θα καταστήσει τον Υποθηκοφύλακα δημόσιο υπάλληλο, αφού η αμοιβή του θα του καταβάλλεται, μετά από εκκαθάριση , από το Δημόσιο, ενώ θα αντιμετωπίζεται και θα φορολογείται ως ελεύθερος επαγγελματίας, με ατομική ευθύνη προς τους ασφαλιστικούς φορείς , όσον αφορά τις εργοδοτικές του υποχρεώσεις, και τους τρίτους, για τα λάθη και τις παραλείψεις των υπαλλήλων του. Διαβάζοντας τα σχόλια μεμονωμένων πολιτών διαπιστώνω ότι δυστυχώς υπάρχει μία συγκεχυμένη εικόνα για το λειτούργημα του Άμισθου Υποθηκοφύλακα. Στην όλη διαδικασία των εμπραγμάτων συναλλαγών είναι ο μόνος φορέας που μπορεί να διασφαλίσει πραγματικά την ουσιαστική και τυπική νομιμότητα μίας πράξης, καθόσον δεν τον συνδέει κανένας πελατειακός δεσμός και έτσι δεν υπηρετεί κανένα ιδιωτικό συμφέρον, παρά μόνο μέσω του ελέγχου της νομιμότητας των προς καταχώριση εγγράφων είναι άμισθος εξωδικαστικός λειτουργός που εξασφαλίζει την τήρηση και εφαρμογή των νόμων αδέσμευτα και ανεξάρτητα.
    Διερωτώμαι με το νέο σύστημα που προωθείται ΠΩΣ :

    «α) Απλοποιείται η διαδικασία είσπραξης των τελών για τον πολίτη αφού αυτή θα διενεργείται μέσω των πιστωτικών ιδρυμάτων».
    Πού έγκειται και πώς εννοείται αυτή η απλοποίηση της διαδικασίας για τον πολίτη , αφού αυτός θα υποχρεούται για την διεκπεραίωση της υπόθεσής του και πριν την προσέλευσή του στο γραφείο του Υποθ/κείου, να μεταβει στην τράπεζα για να καταβάλει το αναλογούν τέλος. Γνωρίζουμε το πόσο έχει διογκωθεί ο κύκλος εργασιών στις Τράπεζες, τόσο με τη συρρίκνωση του αριθμού των πιστωτικών ιδρυμάτων, όσο και με την μετακύληση διεκπεραίωσης σ’ αυτές μεγάλου αριθμού υποθέσεων από διαφόρους φορείς και οργανισμούς.
    «β) Περιέχονται άμεσα και χωρίς καθυστέρηση τα καταβαλλόμενα τέλη στο Δημόσιο».
    Δεν υπάρχει καμία απολύτως καθυστέρηση στην καταβολή των τελών του Δημοσίου και αυτό εξακριβώνεται πολύ εύκολα και άμεσα γιατί οι κωδικοί των ποσών που καταθέτουμε προς το Δημόσιο Ταμείο είναι ειδικοί και συγκεκριμένοι, οπότε το υπουργείο έχει άμεση και ακώλυτη πρόσβαση στους λογαριασμούς αυτούς.
    «γ) Διασφαλίζεται η καταβολή των νομίμων τελών για κάθε πράξη εγγραφής και κάθε πιστοποιητικό ή αντίγραφο και
    δ) Διασφαλίζεται το ενιαίο εφαρμογής των διατάξεων, αφ’ ενός μεν επειδή το θεσμικό πλαίσιο απλοποιείται, αφετέρου δε διότι η εφαρμογή τους κατά το μεγαλύτερο μέρος τους θα γίνεται ηλεκτρονικά και κατά ενιαίο τρόπο.»
    Η συνεργασία των Υποθηκοφυλάκων με τον πολίτη (ο οποίος πάντοτε υποστηρίζεται από έναν Δικηγόρο ή ένα συμβολαιογράφο, και δεν τον καθιστά αδαή προς τις οικονομικές του υποχρεώσεις) και με τους συναφείς με τον χώρο επαγγελματίες (Συμ/φους, Δικηγόρους και Δικαστικούς Επιμελητές) είναι καθημερινή και δεν υπάρχουν περιθώρια , ούτε καν ενδεχόμενο εφαρμογής κάποιας άλλης πρακτικής. Μπορεί κάλλιστα το Υπουργείο να προωθήσει μία ηλεκτρονική πλατφόρμα υπολογισμού τελών . Ενημερωτικά και μόνο, πλήθος υποθηκοφυλακείων εδώ και χρόνια εφαρμόζει ένα τέτοιο πρόγραμμα υπολογισμού τελών, του οποίου η ακρίβεια και η ορθότητα είναι επιβεβαιωμένη. Με τον τρόπο αυτό γίνεται γρήγορα και άμεσα ο υπολογισμός των τελών , διευκολύνεται κατά πολύ η καθημερινή συναλλαγή και διασφαλίζεται η αποφυγή λάθους που θα οφείλεται σε ανθρώπινο παράγοντα.

  • 4 Οκτωβρίου 2014, 15:59 | ΜΗΝΑΣ Β

    Είμαι υπάλληλος υποθηκοφυλακείου. Καθημερινά πολίτες και δικηγόροι συναλλάσσονται με τα γραφεία μας, ήδη οι συναλλαγές από τις αρχές του έτους είναι προβληματικές μετά το ΕΝΦΙΑ και την ΥΠΕΡΑΞΙΑ. Σε τι θα εξυπηρετήσει το νέο νομοσχέδιο; Θα απλοποιήσει την διαδικασία ή θα καταργηθεί η νομικά θεσμοθετημένη αρχή της προτεραιότητας και των προθεσμιών στις καταθέσεις εγγράφων;

  • 4 Οκτωβρίου 2014, 14:25 | Ευαγγελία Παπαδοπούλου

    Το προσχέδιο αυτό του νόμου είναι ολοφάνερα αντισυνταγματικό και όχι μόνο νομικά αλλά και πρακτικά ανεφάρμοστο:
    Α. Το προσχέδιο που αναρτήθηκε εκφεύγει του περιεχομένου της ανωτέρω μνημονιακής υποχρέωσης που έχει αναλάβει η Ελληνική Κυβέρνηση, η οποία αναφέρεται σε «τέλη οφειλόμενα στο Δημόσιο» (“feesdue to the State”) και προβλέπει την αλλαγή του τρόπου είσπραξης των τελών υπέρ του Δημοσίου σε ό,τι αφορά στην απευθείας πληρωμή στο Υπουργείο Οικονομικών και αφορά και στα δικαιώματα υπέρ των αμίσθων Υποθηκοφυλάκων. Σε κανένα σημείο της η εν λόγω δράση δεν αναφέρεται σε απευθείας πληρωμή στο Δημόσιο αμοιβών οποιουδήποτε ελεύθερου επαγγελματία.

    Β. Με τις προτεινόμενες διατάξεις θίγεται η θεσμική ιδιότητα του Υποθηκοφύλακα και Προϊσταμένου Κτηματολογικού Γραφείου και ουσιαστικά καταλύεται το άμισθο καθεστώς αφού οι συναλλασσόμενοι θα καταβάλλουν τέλος υπέρ του Δημοσίου και ο υποθηκοφύλακας θα αμοίβεται πλέον από το Δημόσιο και όχι από τον συναλλασσόμενο. Μετατρέπεται σε ένα sui generis δημόσιο υπάλληλο (!), που διατηρεί μεν όλες τις υποχρεώσεις του ελεύθερου επαγγελματία-εργοδότη, αλλά την αμοιβή του την καταβάλλει το Δημόσιο (!) μετά από αίτησή του, καθώς και τον αναλογούντα ΦΠΑ, προκειμένου να τον επανακαταθέσει ο Υποθηκοφύλακας στο Δημόσιο! Τί θα συμβεί εάν το Δημόσιο απεργεί ή καθυστερεί, την στιγμή που ο Υποθηκοφύλακας απασχολεί πολυάριθμους υπαλλήλους με ιδιωτική σχέση εργασίας και έχει υποχρεώσεις απέναντί τους και προς το ΙΚΑ αλλά και προς το ίδιο το Δημόσιο ως το τέλος εκάστου μηνός με απειλή μάλιστα ποινικών κυρώσεων, και τη στιγμή που ο Υποθηκοφύλακας αναλαμβάνει προσωπικά τα υψηλά έξοδα στέγασης, εξοπλισμού και λειτουργίας του Υποθηκοφυλακείου ή Κτηματολογικού Γραφείου;
    Γ. Με τις προτεινόμενες διατάξεις καταργείται η ιδιότητα του Αμίσθου Υποθηκοφύλακα και Προϊσταμένου Κτηματολογικού Γραφείου ως ελεύθερου επαγγελματία αφού με τις προτεινόμενες διατάξεις καταργείται το βασικότερο δικαίωμα του, που έγκειται στην λήψη της νόμιμα προσδιορισμένης αμοιβής για την υπηρεσία που παρέχει, κατά τον χρόνο που παρέχεται και από τον λήπτη της υπηρεσίας αυτής. Πώς νομιμοποιείται το Δημόσιο να εισπράττει την αμοιβή του αμίσθου υποθηκοφύλακα για τις υπηρεσίες που παρέχει απευθείας στους συναλλασσομένους. Ο υποθηκοφύλακας δεν είναι «τρίτος» ως προς τη μεταγραφή, αλλά ο διενεργών αυτή. Εξ ου και η ευθύνη του έναντι του συναλλασσομένου τρίτου και η απαλλαγή του Δημοσίου από κάθε ευθύνη. Αντίθετα οι προτεινόμενες διατάξεις θεωρούν τον Υποθηκοφύλακα και Προϊστάμενο του Κτηματολογικού Γραφείου, κατά παρέκκλιση της παγιωμένης μέχρι σήμερα άποψης της νομολογίας, «τρίτο» ως προς την διενεργούμενη από τον ίδιο πράξη μεταγραφής αφού καταργούν την νόμιμη αμοιβή που δικαιούται να εισπράξει από τον συναλλασσόμενο με τον ίδιο και αναγάγουν αυτή στην έννοια του «τέλους» ενώ ταυτόχρονα διατηρούν ακέραιη και προσωπική την ευθύνη του άμισθου υποθηκοφύλακα έναντι του τρίτου, αφού δεν προτείνεται η τροποποίηση του άρθρου 1344 του Α.Κ., ούτε άλλωστε και αυτή του άρθρου 1345 Α.Κ., που ορίζει ότι το Δημόσιο δεν έχει καμία ευθύνη, καθώς και ακέραιες όλες τις υποχρεώσεις του (φόρος εισοδήματος ελευθέρων επαγγελματιών, τέλος επιτηδεύματος, ΦΠΑ, παρακράτηση φόρου, εργοδοτικές εισφορές, φόρος μισθωτών υπηρεσιών κλπ.). Κατά συνέπεια και με βάση τις προτεινόμενες διατάξεις ο άμισθος υποθηκοφύλακας, θα αμείβεται από το Δημόσιο, όπως άλλωστε και ο έμμισθος, μόνο που ο τελευταίος ουδεμία ευθύνη φέρει έναντι των συναλλασσομένων για πράξεις ή παραλείψεις του και καμία ευθύνη για την κάλυψη των δαπανών λειτουργίας του γραφείου, συμπεριλαμβανομένης και της μισθοδοσίας των υπαλλήλων.

    Δ. Ταλαιπωρία του συναλλασσόμενου πολίτη αφού για να αιτηθεί και να λάβει έστω και ένα πιστοποιητικό ή για να καταθέσει αίτηση μεταγραφής ή καταχώρησης εγγραπτέας πράξης θα πρέπει εφεξής να έρχεται αρχικά στο Υποθηκοφυλακείο και Κτηματολογικό Γραφείο για τον υπολογισμό των τελών, στην συνέχεια να μεταβαίνει σε πιστωτικό ίδρυμα να καταθέτει τα τέλη και μετά να επιστρέφει στο Υποθηκοφυλακείο ή Κτηματολογικό Γραφείο προκειμένου να καταθέσει τα έγγραφα, ενώ μέχρι σήμερα με την μετάβαση του και μόνο στο Υποθηκοφυλακείο ή Κτηματολογικό Γραφείο διεκπεραίωνε την υποβολή της αίτησης του με την ταυτόχρονη καταβολή των τελών, όπως ορίζουν οι ισχύουσες διατάξεις.

    Ε. Σχετικά με τον τρόπο πληρωμής τόσο των τελών, όσο και της αμοιβής του υποθηκοφύλακα, ουδεμία ρύθμιση υπάρχει. Για τα τόσο σοβαρά αυτά ζητήματα, παρέχονται γενικές και αόριστες εξουσιοδοτήσεις για έκδοση ΚΥΑ, καθιστώντας έτσι την εκτελεστική λειτουργία νομοθετική. Πως θα εκδίδεται το παραστατικό για την παροχή υπηρεσίας από τον Υποθηκοφύλακα, εφόσον η καταβολή δεν γίνεται στον ίδιο; Πως θα ενεργείται η παρακράτηση αμοιβής και πως η χρέωση του ΦΠΑ; Επί ποίου ποσού θα υπολογίζεται ο ΦΠΑ αφού καταργείται το δικαίωμα του Υποθηκοφύλακα κα γίνεται τέλος υπέρ του Δημοσίου/? Εισπράττει το Δημόσιο ΦΠΑ? Τί παραστατικά θα εκδίδει, πότε και σε ποιον, αν δεν εισπράττει καμία αμοιβή, αλλά πληρώνεται από το Δημόσιο; Πως θα είναι συνεπής ο εργοδότης Υποθηκοφύλακας απέναντι στους ιδιωτικής σχέσης εργασίας υπαλλήλους του όταν δεν έχει εισπράξει την αμοιβή του από την οποία και καταβάλλεται η μισθοδοσία εγκαίρως μέχρι το τέλος εκάστου μηνός και με ποινικές συνέπειες σε περίπτωση μη καταβολής; Σε κάθε περίπτωση, με βάση το προσχέδιο, η αμοιβή του υποθηκοφύλακα αποσυνδέεται πλήρως από τη μισθοδοσία των υπαλλήλων, η οποία θα καταβάλλεται επί αποδείξει δικαιολογητικών (!) στον υποθηκοφύλακα από το Δημόσιο (!), καθιστώντας ακόμη πιο δυσχερή τη σχέση με τους υπαλλήλους των γραφείων, οι οποίοι μπορούν ακόμη πιο ευχερώς να ισχυρισθούν ότι πληρώνονται από το Δημόσιο. Επίσης, με την τριμηνιαία απόδοση που ισχύει σήμερα, σε περίπτωση κατά την οποία ένας μήνας λόγω απεργιών, μη έκδοσης νόμων και ρυθμιστικών εγκυκλίων όπως συνέβη με τον ΕΝΦΙΑ και την ΥΠΕΡΑΞΊΑ, παρείχετο η δυνατότητα να μετακυλιστεί η δυνατότητα κάλυψης του μισθού και των εξόδων λειτουργία της υπηρεσίας σε επόμενο μήνα, κάτι το οποίο πλέον παύει να υφίσταται.

    ΣΤ. Με τις προτεινόμενες διατάξεις αυξάνει το κόστος της μεταγραφής για τον συναλλασσόμενο αφού τα τέλη μεταγραφής στρογγυλοποιούνται προς τα πάνωκαι θίγεται η οικονομική κατάσταση του άμισθου υποθηκοφύλακα και Προϊσταμένου του Κτηματολογικού Γραφείου. Πέρα από τη βασική παρατήρηση ότι το Δημόσιο δε νομιμοποιείται να εισπράττει την αμοιβή του Υποθηκοφύλακα και να τη μετονομάζει ως «τέλος», δεν παρέχεται καμία εγγύηση για το κατά πόσο η αμοιβή αυτή, έτσι όπως προσδιορίζεται στο προσχέδιο, θα εκκαθαρίζεται και θα καταβάλλεται εγκαίρως στον άμισθο υποθηκοφύλακα, ήτοι στο πρώτο δεκαήμερο του επομένου μηνός. Και ενώ θα υφίστανται όλες οι υποχρεώσεις που προαναφέρθηκαν (φορολογικές, εργοδοτικές, επαγγελματικές ως προς τις δαπάνες λειτουργίας κλπ.), με σοβαρότατες κυρώσεις σε περίπτωση μη τήρησής τους, οι άμισθοι υποθηκοφύλακες θα είναι υποχρεωμένοι να αναμένουν την αρμόδια υπηρεσία να εκκαθαρίσει και να αποδώσει την αμοιβή τους, ώστε και αυτοί με τη σειρά τους να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους. Αυτό συνιστά κατάφωρη παραβίαση της επαγγελματικής τους ελευθερίας αφού η οικονομική επιβάρυνση που μπορεί να επιφέρει μία καθυστέρηση του Δημοσίου στην απόδοση της αμοιβής, ενδέχεται να είναι τεράστια. Περαιτέρω ο προσδιορισμός της αμοιβής με βάση τις προτεινόμενες δεν είναι δημοσιονομικά ουδέτερος αφού δεν διενεργείται στο ύψος που οι ισχύουσες μέχρι σήμερα διατάξεις προβλέπουν.

  • 4 Οκτωβρίου 2014, 12:51 | Σπύρος Λιανός

    Στην αιτιολογική έκθεση του παρόντος προσχεδίου νόμου αναφέρεται ότι δεν θίγεται το φορολογικό καθεστώς των αμίσθων υποθηκοφυλάκων «ως ελεύθερων επαγγελματιών». Μα είναι προφανές σε όποιον γνωρίζει έστω και ελάχιστα τον κλάδο και το πώς λειτουργεί, ότι οι άμισθοι υποθηκοφύλακες ΔΕΝ είναι ελεύθεροι επαγγελματίες με την ευρέως αποδεκτή έννοια του όρου, αλλά απολαμβάνουν ενός επαγγελματικού καθεστώτος ίσως πρωτοφανούς στα παγκόσμια χρονικά!

    Ο άμισθος υποθηκοφύλακας προίσταται ενός γραφείου το οποίο παρέχει Δημόσια υπηρεσία, διαχειρίζεται αμιγώς Δημόσιο χρήμα και έχει ΠΑΝΤΟΤΕ απόλυτα μονοπωλιακό καθεστώς. Δεν υπάρχει δυνατότητα για τον πολίτη να επιλέξει διαφορετικό υποθηκοφύλακα από αυτόν που προίσταται της περιοχής στην οποία βρίσκεται το ακίνητο (του πολίτη), αφού ο εκάστοτε υποθηκοφύλακας έχει αποκλειστική αρμοδιότητα επί της περιοχής του. Ο άμισθος υποθηκοφύλακας δεν προβαίνει σε καμία επένδυση για να ξεκινήσει την «επιχείρησή» του, και τα οποιαδήποτε έξοδα του γραφείου του δεν καλύπτονται από το προσωπικό του εισόδημα, αλλά παρακρατούνται από τα χρήματα που ο ίδιος (στο τέλος κάθε ημερολογιακού τριμήνου) οφείλει να αποδώσει στο Δημόσιο. Πώς μπορεί αυτό το καθεστώς να θεωρηθεί ότι προσομοιάζει σε οτιδήποτε έχει σχέση με ελεύθερο επαγγελματία;

    Είναι προφανές ότι το παρόν σχέδιο νόμου επιχειρεί να βάλει μια τάξη στην οικονομική διαχείριση των αμίσθων υποθηκοφυλακείων, η οποία, όπως ορθά αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση (σελ. 1), «βρίσκεται στον αντίποδα σύγχρονου, σαφούς και διαφανούς θεσμικού πλαισίου, η εφαρμογή του οποίου θα ήταν ευχερής, ελέγξιμη και διασφαλιστική του δημοσίου χρήματος. Το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο λόγω της πολυπλοκότητας και της αμφισημίας του, δεν εφαρμόζεται ομοιόμορφα από τα άμισθα υποθηκοφυλακεία, ενώ είναι σχεδόν αδύνατος ο έλεγχος
    εφαρμογής του».

    Επισημαίνεται επιπλέον στην αιτιολογική έκθεση (σελ. 3) ότι η διαδικασία που ακολουθείται σήμερα στα άμισθα υποθηκοφυλακεία «δεν επιτρέπει τον ευχερή έλεγχο υποβληθεισών αιτήσεων και την αντιστοιχία τους με τα καταβληθέντα τέλη, δεν επιτρέπει την ενιαία εφαρμογή των διατάξεων, ως προς τον προσδιορισμό των τελών και δεν επιτρέπει τον έλεγχο της ορθότητας της εκκαθαρίσεως» των εισπραττομένων τελών από τα όργανα ελέγχου».

    Κατά το παρελθόν πολλάκις ετέθη ζήτημα με τα ποσά που χρεώνονταν στα άμισθα υποθηκοφυλακεία για την παροχή υπηρεσιών (διαφορετικά από γραφείο σε γραφείο για την ίδια υπηρεσία!), και το αποκορύφωμα ήλθε τον Μάιο του 2012, όταν μετά από έλεγχο του ΣΔΟΕ στα άμισθα υποθηκοφυλακεία Σπάτων, Νίκαιας και Κορωπίου, απεδείχθη ότι οι εκεί άμισθοι υποθηκοφύλακες είχαν παρακρατήσει ως προσωπικό τους εισόδημα, παράνομα ΚΑΙ αφορολόγητα, ποσό 4,12 εκατομμυρίων ευρώ (χρήματα τα οποία θα έπρεπε να έχουν αποδοθεί στο Δημόσιο)!

    Με βάση τα προεκτεθέντα, και με δεδομένο κατά την άποψή μου ότι το επαγγελματικό καθεστώς των αμίσθων υποθηκοφυλάκων ΔΕΝ προσομοιάζει σε τίποτα αυτό του ελεύθερου επαγγελματία, παρά μόνο αφορά στη διαχείριση Δημοσίου χρήματος από μεμονωμένα άτομα σε μονοπωλιακό περιβάλλον, θεωρώ πως μοναδική λύση για την εξυγίανση του κλάδου είναι η εμμισθοποίηση των αμίσθων υποθηκοφυλακείων. Θα πρέπει δηλαδή όλα τα χρήματα που εισπράττονται από τα άμισθα υποθηκοφυλακεία να περιέρχονται στο Δημόσιο και ο υποθηκοφύλακας να αμείβεται με σταθερό μηνιαίο μισθό, όπως ακριβώς συμβαίνει στα έμμισθα υποθηκοφυλακεία.

    Το κράτος δεν έχει σήμερα καμία ανάγκη τους άμισθους υποθηκοφύλακες, οι οποίοι δεν παρέχουν καμία ουσιαστική υπηρεσία που σχετίζεται με το άμισθο καθεστώς εργασίας τους, και την οποία θα μπορούσαν κάλλιστα να παρέχουν όντας έμμισθοι (όπως άλλωστε συμβαίνει ήδη στα έμμισθα υποθηκοφυλακεία). Η ύπαρξη των αμίσθων υποθηκοφυλάκων αποτελεί κατάλοιπο του αρνητικού παρελθόντος της χώρας, που έβριθε συνδιαλλαγών. Οποιαδήποτε άλλη «λύση», προσπαθεί να θεραπεύσει το υπαρκτό πρόβλημα με ημίμετρα – εάν όμως επιθυμία του Δημοσίου είναι να εξυγιάνει πράγματι τον κλάδο, θα πρέπει να τονισθεί ότι αυτό δεν γίνεται έχοντας «και τον σκύλο χορτάτο και την πίτα γεμάτη».

    Θεωρώ πως το Δημόσιο συμφέρον που έγκειται στη διαφανή διαχείριση των ΤΕΡΑΣΤΙΩΝ ποσών που αφορούν στις συναλλαγές επί ακινήτων πανελλαδικά, υπερτερεί της πιθανής βούλησης «να μη θιγούν οι άμισθοι υποθηκοφύλακες». Η εμμισθοποίηση κάθε άμισθου υποθηκοφυλακείου θεωρώ πως είναι η μόνη βιώσιμη λύση, που δε θα δημιουργεί προβλήματα ούτε στον συναλλασσόμενο πολίτη, ούτε στο Δημόσιο.