8. Εξίσωση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών στο Δημόσιο

Εξίσωση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών στο Δημόσιο σύμφωνα με την πρόσφατη απόφαση του Δ.Ε.Κ.,  σταδιακώς, αρχής γενομένης από το 2013. Για μια ακόμη φορά επισημαίνεται, ότι η νομοθετική μας παρέμβαση δεν θα θίξει ώριμα ασφαλιστικά δικαιώματα έως το 2013.

  • 7 Απριλίου 2010, 12:04 | Κωνσταντίνα

    Συμφωνώ με την εξίσωση των ορίων ηλικίας με την προϋπόθεση ότι στη γυναίκα-μάνα θα της αναγνωριστούν πλασματικά χρόνια εργασίας για κάθε παιδί που έχει γεννήσει και μεγαλώσει. π.χ. 1 παιδί ένα πλασματικό έτος, 2ο παιδί άλλα 2 έτη, 3ο παιδί 3 ακόμη πλασματικά, 4 επιπλέον πλασματικά έτη για το 4ο τέκνο της, κ.ο.κ.
    Και φυσικά δεν κάνουμε χάρη σε αυτή τη μητέρα, δεδομένου ότι έχει δουλέψει 2 και 3 8/ωρα την ημέρα και όχι ένα, για να καταφέρει να τα βγάλει πέρα σαν εργαζόμενη μάνα.
    Ας αναγνωρίσουμε στην πολύτεκνη μητέρα αφενός το ότι έχει υποφέρει τα πάνδεινα για τα παιδιά της και αφετέρου το ότι έχει προσφέρει τα μέγισταστην οικογένεια και σε αυτό το κράτος που παρουσιάζει έντονη υπογεννητικότητα. Και ας μην ξεχνάμε ότι είναι αδύνατο να λύσουμε το ασφαλιστικό μας, αν πρωτίστως δε λύσουμε το δημογραφικό μας πρόβλημα.

  • 7 Απριλίου 2010, 12:25 | Ευαγγελία

    Θα πρέπει να υπάρξει ειδική τροπολογία για τις μητέρες με ανάπηρα τέκνα και όχι να συμπεριλαμβάνονται στην κατηγορία των μητέρων με ανήλικα όπως ίσχυε μέχρι σήμερα.
    Ειδικά στις αυτοαπασχολούμενες μητέρες αναπήρων που είναι ασφαλισμένες στον ΟΑΕΕ, θα πρέπει να τους παρέχεται το δικαίωμα να βγαίνουν στη σύνταξη, έστω και σε μειωμένη, με 20 έτη ασφάλισης στο 50ο έτος (όπως ισχύει άλλωστε και στις ασφαλιζόνενες του ΙΚΑ).
    Αν αναλογιστεί κανείς ότι τα παιδιά με ποσοστό αναπηρίας άνω του 67% χρειάζονται 24 ωρη παρακολούθηση και φροντίδα εφ’ όρου ζωής, μπορεί να κατανοήσει πως οι μητέρες τους είναι αδύνατο να φτάσουν τα ισχύοντα όρια ηλικίας.
    Ας δείξει επιτέλους ο υπουργός το κοινωνικό του πρόσωπο γι’ αυτές τις, στην κυριολεξία ξεχασμένες, πολυπαθείς γυναίκες.

  • 7 Απριλίου 2010, 12:24 | ΓΙΩΡΓΟΣ Ν.

    Αν αυξηθούν ή εξισωθούν τα όρια ηλικίας καιόλοι δουλεύουν μέχρι τα 65 και παραπάνω, πού θα βρουν δουλειά τα νέα παιδιά; τα παιδιά μας; η ανεργία των νέων θα εκτιναχθεί με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

  • 7 Απριλίου 2010, 12:39 | ΓΙΩΡΓΟΣ Ν.

    Να ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα για τη γυναίκα των 55 ετών που εργάζεται στο ιδιωτικό τομέα και απολύεται. Ποιός θα την προσλάβει σ΄αυτήν την ηλικία;

  • 7 Απριλίου 2010, 12:20 | ΓΙΩΡΓΟΣ Ν.

    Να καταργήσετε πρώτα τις συντάξεις που παίρνουν από το Δημόσιο οι άγαμες θυγατέρες αποβιωσάντων στρατιωτικών και δημοσίων υπαλλήλων οι οποίες εργάζονται και μετά να ασχοληθείτε με αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης των υπόλοιπων γυναικών.

  • 7 Απριλίου 2010, 11:15 | Maria

    Προς τι τόση «κακία» και μίσος πια για το ότι οι γυναίκες συνταξιοδοτούνται στα 60. Οι γυναίκες μεγαλώνουν παιδιά, καθαρίζουν το σπίτι, πάνε τα παιδιά στα εξωσχολικά, δουλεύουν… Μια γυναίκα στα 60 της είναι μια ΚΟΥΡΑΣΜΕΝΗ γυναίκα. Πόσους από τους αξιότιμους άντρες που έχουν γράψει μέχρι τώρα (ιδιαίτερα οι πάνω από 40) έχουν αλλάξει καμμιά πάνα ή ΜΟΙΡΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΙΣΑ τις δουλειές που προκύπτουν; Δυστυχώς οι έλληνες δεν μοιάζουν με τους Γερμανούς κ.α. που αναλαμβάνουν οικογενειακές ευθύνες. Γι’ αυτό και στα 60 τους που περνούν και αυτοί την κλιμακτήριο τους, ενώ η γυναίκα τους μεγαλώνει τα εγγόνια τους για να δουλεύουν τα παιδιά τους, αυτοί όλο και καμμιά αλλοδαπή βρίσκουν για να επιβεβαιωθούν!!!!!! Και πέρα από το χιούμορ, η ρύθμιση για τις γυναίκες που συνταξιοδοτούνται νωρίτερα είναι σωστή. Αλλοιώς ας κάνει το κράτος κοινωνική πολιτική. Αλλά τι λέμε τώρα…. Και στα οικονομικά μέτρα και στο ασφαλιστικό και στα υπόλοιπα υπήρχαν ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ. Αλλά η κυβέρνηση προτιμά την επίθεση στους κακομοίρηδες εργαζόμενους. Δεν πειράζει όμως. Θα το βρει μπροστά της….

  • 7 Απριλίου 2010, 10:38 | Σοφία Μ.

    Οι γυναίκες εκτός από τα παιδιά τους μεγαλώνουν και τα εγγόνια τους. Θα πρέπει λοιπόν τουλάχιστον στα 60 τους χρόνια να συνταξιοδοτηθούν, γιατί μετά τα 65 ουτε δυνάμεις θα έχουν, αλλά και τα εγγόνια τους θα έχουν πάει στο σχολείο. Εκτός αν μετά το 2013 θα υπάρχουν σε κάθε γειτονιά δωρεάν παιδικοί σταθμοί για τα νέα ζευγάρια των 700 € και επομένως δεν θα χρειάζονται πλέον τις υπηρεσίες της ταλαίπωρης γιαγιάς.

  • 7 Απριλίου 2010, 09:36 | Airetikos

    Να εξισωθούν απόλυτα τα όρια ηλικίας ανδρών και γυναικών αλλά πρίν θα πρέπει να ληφθεί μεριμνα ώστε όταν μία γυναίκα γεννά παιδιά να έχει και τον χρόνο να τα μεγαλώσει χωρίς να είναι το απόλυτο υποζύγιο. Τι εννοώ; Όταν μια γυναίκα εργάζεται και γεννά παιδί να λαμβάνει άδεια ως εξής
    1ο παιδί άδεια 4 χρόνια και επίδομα ανατροφής τέκνου 500 €΄/μήνα
    2ο παιδί άδεια 3 χρόνια 400 €μήν 3ο 3 400 € μήνα
    4ο 3 400 €/μήνα κοκ
    Παράλληλα να γίνουν παιδικοί σταθμοί κρατικοί χωρίς πληρωμή τροφείων ή να πληρώνονται τα τροφεία σε ιδιωτικούς και επέκταση των ολοήμερων σχολέιων και νηπιαγωγείων με πλήρη εξοπλισμό και φροντίδα των παιδιών.
    Έτσι να εξισωθούν τα όρια ηλικίας απολύτως. Η διατήρηση των διαφορτικών όριων ηλικίας σήμερα μάλλον υποκρύπτει ενοχή του κοινωνικού κράτους που ποτέ δεν ήταν κοινωνικό.
    Αν μια γυναίκα δεν εργάζεται και γεννήσει τόσα παιδιά ώστε των άθροισμα των ετών ανατροφής να ισούται με 20 χρόνια τότε στα 65 της να δικαιούται την βασική σύνταξη δηλ το 90% του Βασικού μισθού της
    ΕΓΣΣΕ
    Μια εργαζόμενη για όσα χρόνια ανατρεφει τα παιδιά οι ασφαλιστικές εισφορές στο σύστημα συνταξιοδότησης θα καλύπτονται από το κράτος.
    Αυτά πρέπει να ισχύσουν από αύριο αν όχι από χθές.
    Σίγουρα δεν θα πρέπει να θιγούν όσες γυναίκες είναι ήδη στο ασφλιστικό σύστημα και δεν μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση αυτή. Εννοείται ότι για γυναίκες χωρίς παιδιά δεν πρέπει να ισχύει ο κανόνας/ ρύθμιση αυτή. Η ρύθμιση θα πρέπει να ισχύει και για υιοθεσίες παιδιών με την προϋπόθεση ότι οι γυναίκες έχουν εργαστεί και εισφέρει προβλέπεται να εργαστούν και να εισφέρουν στο αφαλιστικο σύστημα τουλάχιστον κατά το 1/3 του πλήρους ασφαλιστικού βίου.

  • 7 Απριλίου 2010, 08:47 | Σπυρίδων

    ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΑ ΜΕΡΕΜΕΤΙΑ ΚΑΙ ΠΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ:

    Ο ΜΟΝΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΒΙΩΣΙΜΟ
    ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ Η ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

    =

    ο υπολογισμός των κατώτατων ορίων ηλικίας ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ πρέπει, για να υπάρχει δικαιοσύνη, να γίνεται από τον ακόλουθο τύπο:

    65 (+ διαφορά προσδόκιμου ζωής)

    Όπως έχουν σήμερα οι αριθμοί,
    ένας τυπικός εργαζόμενος πρέπει να συνταξιοδοτείται στα 65
    και μια τυπική εργαζόμενη στα 70
    [65΄+ (5 έτη διαφορά προσδόκιμου ζωής γυναικών-ανδρών, δηλ. 82.06-76.85) = 70]

    Συνεπώς, πρέπει να δίνεται στους εργαζομένους η επιλογή:
    ΕΙΤΕ οι άνδρες να συνταξιοδοτούνται στο 65ο έτος και οι γυναίκες στο 70ο έτος
    ΕΙΤΕ και άνδρες και γυναίκες να σταματούν να εργάζονται στο 65ο έτος
    ΑΛΛΑ στους άνδρες να αρχίσει να καταβάλλεται σύνταξη στο 65ο έτος
    και στις γυναίκες να αρχίσει να καταβάλλεται σύνταξη στο 70ο έτος.

    ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟ να συνεισφέρουν στο ασφαλιστικό σύστημα το ίδιο (αν όχι οι άνδρες περισσότερο), και το σύστημα να πληρώνει τις γυναίκες για 5 περισσότερα χρόνια.

    Τα πράγματα είναι απλά όταν υπάρχει ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ.

  • 7 Απριλίου 2010, 07:15 | Καλλιοπη

    Ειμαι Γυναικα Δασολόγος ενα επάγγελμα που υπεραγαπώ αλλά το οποίο με υποχρεώνει να κανω συνεχείς αυτοψίες και εργασίες υπαιθρου στα δαση και στα βουνα (αυτοψίες , Προσημάνσεις, παρακολούθηση εργασιών στο δασος και πολλές άλλες πολύ επίπονες που απαιτούν περπάτημα και αριστη φυσική κατασταση) έχω προσληφθεί στις 11-5-1984 δηλαδή εχω προϋπηρεσια 26 έτη και είμαι 50 ετών. Αν πάω στα 65 θα δουλεύω 44 χρονια. Πως θα αντέξω στις συνθήκες δουλειάς μου? Δεν πρέπει να χαρώ και εγω παιδιά και εγγόνια με 35 χρονια δουλειας

  • 6 Απριλίου 2010, 22:13 | ANNA

    ΟΧΙ,δεν συμφωνώ με την εξίσωση των ορίων ηλικίας ανδρών-γυναικών στο Δημόσιο. Είμαι 56 ετών, δουλεύω από τα 30 μου (στο Δημόσιο )- ήτοι 26 έτη- έχω 3 παιδιά και παρακαλώ πολύ να ισχύσει το ώριμο δικάιωμά μου για σύνταξη και μετά το 2013.Να συνταξιοδοτηθώ στα 30 έτη υπηρεσίας- θα είμαι 60 χρονών. Αλλωστε, πιστεύω πως η γυναίκα λόγω του διπλού της ρόλου , ως εργαζόμενη και ως μητέρα-σύζυγος-νοικοκυρά, τα έχει δώσει όλα μέχρι τα 60. Μετά τα 60 της χρόνια, η γυναίκα, πολύ φοβάμαι, πως δεν μπορεί να προσφέρει και πολλά σε μια Υπηρεσία.Ας μη ξεχνάμαι, πως για να δουλέψεις στο Δημόσιο, όταν σπούδασες, όπως εγώ, σε 2 Πανεπιστημιακές Σχολές, με 2 ξένες γλώσσες,ξεκινάς την εργασία, στα 30 σου χρόνια. Πιστεύω στην αναλογική σύνταξη. ΄Ο,τι έχει πληρώσει κανείς πρέπει να πάρει, αλλά να υπάρχει και ένα πλαφόν. ΄Οχι στις μεγάλες συντάξεις και όχι στις συντάξεις πείνας. Εφαρμόστε επιτέλους την αναλογική σύνταξη.Γιατί να ταλαιπωρείται τόσος κόσμος; Ευχαριστώ.΄Αννα.

  • 6 Απριλίου 2010, 22:04 | Πολίτης_Χ

    Είναι κοινό αίσθημα ολόκληρης της κοινωνίας οτι πρέπει να αναγνωρίζεται και να υποστηρίζεται ενεργά η αυξημένη φυσική ευθύνη των μητέρων για την ανάπτυξη της οικογένειας και την φροντίδα των παιδιών.

    Ανεξάρτητα απο το αν εργάζεται, εργαζόταν στο παρελθόν ή οχι η μητέρα, είναι απαραίτητη η αναγνώριση τουλάχιστον 3 συντάξιμων ετών για κάθε παιδί, χρόνου περίπου αντίστοιχου με τον χρόνο φροντίδας των παιδιών μέχρι την ένταξη τους στο σχολείο.

    Με αυτό τον απλό και ελάχιστα γραφειοκρατικό τρόπο γίνεται δίκαιη η εξίσωση των ορίων ηλικίας στα δύο φύλλα σε μιά κοινωνία που θέλει να αναπτύσεται. Δεν πρέπει επίσης να υπάρχει διαφοροποίηση σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

  • 6 Απριλίου 2010, 20:32 | Ιωάννης

    Η εξίσωση των ορίων ανδρών και γυνακών είναι ήδη πράξη σε άλλα ταμεία.

  • 6 Απριλίου 2010, 16:19 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟ ΝΑ ΜΗΝ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΘΕΙ Η ΜΗΤΕΡΑ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ Η ΠΟΛΥΤΕΚΝΗ ΜΗΤΕΡΑ. ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΟΤΙ ΜΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗ ΠΟΛΥΤΕΚΝΗ ΜΗΤΕΡΑ ΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΚΑΙ 2ο 8-ΩΡΟ (ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΜΕΡΑ) ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ.
    ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟ ΝΑ »ΤΙΜΩΡΗΘΕΙ» Η ΠΟΛΥΤΕΚΝΗ ΜΗΤΕΡΑ Η ΟΠΟΙΑ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑ ΣΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ.
    ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΤΕ ΤΗΝ.
    Υ.Γ. ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΣΠΕ ΑΠΑΝΤΟΥΝ ΣΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΘΕΜΑ.

  • 6 Απριλίου 2010, 10:46 | ΑΦΡΟΔΙΤΗ

    αν η εξίσωση γίνει από 2013….. και με το παρόν ψηφιστεί νέος τρόπος υπολογισμού σύνταξης, γυναίκα που θα βγεί στη σύνταξη αργότερα (ενώ έχει θεμελιώσει το 2010) θα πάρει τη σύνταξη υπολογιζόμενη στα δεδόμένα τα τωρινά που θεμελιώνει ή με τα δεδομένα που θα ισχύουν όταν θα βγεί ; γιατί αν είναι να χάσει , που θα χάσει με τους νέους τρόπους υπολογισμού, γιατί να καθίσει;

  • 6 Απριλίου 2010, 08:55 | Χ. ΓΑΣΠΑΡΗΣ

    Το νέο νομοσχέδιο, για να παραμείνουν βιώσιμοι οι ασφαλιστικοί φορείς, πρέπει να προβλέπει την διατήρηση και την αύξηση της βάσης ασφαλισμένων, που αποδίδουν εισφορές, σε βάθος πολλών ετών. Η οποιαδήποτε λύση του αποκαλούμενου «ασφαλιστικού προβλήματος» είναι άμμεσα συνδεδεμένη με τη λύση του πραγματικού δημογραφικού προβλήματος της χώρας. Είναι αυτονόητο ότι το νέο νομοσχέδιο πρέπει να περιέχει σοβαρά κίνητρα συνδεδεμένα με τον αριθμό τέκνων των ασφαλισμένων. Τα όποια άλλα μέτρα είναι βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα, αφήνοντας το ασφαλιστικό πρόβλημα να διαιωνίζεται. Αν δεν υπάρχουν σήμερα κίνητρα να δημιουργηθούν οικογένειες με τρία και πλέον παιδιά, δεν θα υπάρχουν στο μέλλον εργαζόμενοι να πληρώσουν εισφορές για τις συντάξεις μας. Ελπίζουμε ότι οι σοφοί συμπολίτες μας που εισηγούνται της διατάξεις του νομοσχεδίου, θα ξεκινήσουν από τις προφανείς λύσεις κοινής λογικής, πριν αναλωθούν με τους σύνθετους υπολογισμούς τιμαριθμοποιημένων ετών ασφάλισης. Γιατί το 2030, αν δεν φροντίσουμε τώρα την Ελληνική οικογένεια, και ειδικά την πολυμελή, απλά δεν θα έχουμε ασφαλισμένους, παρά μόνο συνταξιούχους.

  • 6 Απριλίου 2010, 06:07 | ΜΑΡΙΑ

    Ξεκίνησα να δουλεύω στα 23 μου, το 2003 δηλαδή. Θα πάρω σύνταξη στα 65? Μετά από 42 χρόνια δουλειάς? Το βρίσκω απάνθρωπο. Ποιός μπορεί να είναι παραγωγικός έτσι? Είμαι γυναίκα και θέλω να μεγαλώσω και τα παιδιά μου!!!

  • 5 Απριλίου 2010, 12:16 | Ανδρομαχη

    Ειμαι νοσηλευτρια προσληφθηκα 18/10/83 εχω εσηως 27 χρονια με 2 ανηλικα παιδια το 2012 8α εχω 29 ετη 6 μηνες εαν παω στα 65 με την εξισωση των οριων ηλικιας θα πρεπει να εχω δουλεψει 48 χρονια σε ενα επαγγελμα δυσκολο και δεν μπορω να καταλαβω πωσ σε αυτη την ηλικια 8α μπορω να προσφερω σε ενα χωρο αρκετα δυσκολο.

  • 5 Απριλίου 2010, 07:02 | π.ιωαννης

    Εξίσωση σε όλα, και ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ. Δεν ελιναι δυνατόν υπάλληλοι κάποιων ΔΕΚΟ να παίρνουν συντάξεις πάνω απο 2.000, απο το ΙΚΑ, διότι είχαν προσβάσεις, και να καλύπτω εγώ ο οικοδόμος τα κενά ο οποίος παίρνω σύνταξη κάτω απο 1000 ΕΥΡΩ. Μήπως εέχι πληρώσει μεαλύτερες κρατήσεις.
    Οταν το ένσημο του οικοδόμου είναι 70 Ευρώ που ισούτε με κρατήσεις 1500 ευρώ τον μήνα, ποιός πληρώνει τόσα λεφτά? και πως αδειάζει τα ταμεία στο όνομα των «κεκτημένων δικαιωμάτων»

  • 4 Απριλίου 2010, 23:35 | Αγγελική Κ.

    Πιστεύω πως πρέπει να γίνει η εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών. Πέρα από την υποχρέωσή μας να συμβιβαστούμε με τις κοινοτικές οδηγίες, και να στηρίξουμε το ασφαλιστικό, το να χαρίζεις 5 χρόνια σύνταξης σε μια γυναίκα, όταν είναι 60 ετών, ποιόν εξυπηρετεί;
    Νομίζετε πως έτσι στηρίζετε την μητρότητα και την οικογένεια, ή αναγνωρίζεται η προσφορά της «ελληνίδας μάνας»;
    Μα τι να την κάνει την στήριξη μια γυναίκα που τα παιδιά της έχουν μεγαλώσει; Την στήριξη την χρειάζεται η γυναίκα-εργαζόμενη, ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ της δημιουργίας οικογένειας, μέχρι τα παιδιά της να πάνε σχολείο. Δώστε άδειες μητρότητας (βάλτε εκεί την πενταετία αν θέλετε!), επιδόματα, νομοθετείστε αντίστοιχα δικαιώματα και στον ιδιωτικό τομέα, φτιάξτε βρεφονηπιακούς σταθμούς για όλους. Αυτήν την στήριξη θέλει η ελληνίδα εργαζόμενη.

  • 3 Απριλίου 2010, 17:51 | ΑΣΠΕ

    ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΣΠΕ

    Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ.

    Ενόψει της ασφαλιστικής μεταρρυθμίσεως που ετοιμάζει η Κυβέρνηση και το καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργείο σας, η Ανωτάτη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος θεωρεί ότι και μέσω του Ασφαλιστικού νομοσχεδίου είναι απαραίτητο να προωθηθούν τα παρακάτω μέτρα δημογραφικής πολιτικής για την ανατροπή του δημογραφικού εφιάλτη της χώρας μας και να στηριχθούν οι πολύτεκνοι γονείς.
    Επισημαίνουμε ότι στις 19 Απριλίου 2001 το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων είχε δώσει στη δημοσιότητα μία «Συνοπτική έκθεση – πρόταση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος», εκεί ανέφερε και τα εξής:

    «Προοπτικά το ασφαλιστικό σύστημα εμφανίζει μία συνεχή επιδείνωση … ο κυριότερος παράγοντας που επηρεάζει την προοπτική του ασφαλιστικού συστήματος είναι η γήρανση του πληθυσμού και η συνεχώς φθίνουσα αναλογία πληθυσμού σε παραγωγικές ηλικίες προς πληθυσμό πάνω από 65 χρονών. Ο αριθμός των ατόμων στις ηλικίες συνταξιοδότησης θα αυξηθεί το 2040 περίπου 50% συγκριτικά με το 2000. Την ίδια περίοδο ο αριθμός των ατόμων που θα είναι στις ηλικίες εργασίας προβλέπεται να μειωθεί περίπου κατά 13%. Αποτέλεσμα αυτού θα είναι η δραματική μείωση της αναλογίας εργαζομένων προς συνταξιούχους από 2,1 που είναι σήμερα στο 1,2 μετά το 2040.
    Αυτή η δημογραφική μεταβολή είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για τις μελλοντικές προοπτικές του ασφαλιστικού μας συστήματος. Σε μία τέτοια εξέλιξη για τη χρηματοδότηση του συστήματος θα απαιτηθεί αύξηση των εισφορών κατά 75% περίπου (ισόποσα και της κρατικής χρηματοδότησης) ή θα πρέπει το συνολικό κόστος των συντάξεων να μειωθεί κατά το αντίστοιχο ποσοστό», δηλ. κατά 75%!!!

    Είναι λοιπόν αυταπόδεικτο ότι πρέπει να υπάρξει νέα στρατηγική, επί του προκειμένου δε οι προτάσεις μας έχουν ως κατωτέρω:

    – Ι –

    ΘΕΜΕΛΙΩΣΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΠΛΗΡΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΕΩΣ

    Α. ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΤΟΜΕΑΣ

    1ον Πολύτεκνες μητέρες, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας, εφόσον έχουν συμπληρώσει 25 έτη πραγματικής υπηρεσίας μπορούν να συνταξιοδοτούνται λαμβάνοντας πλήρη σύνταξη (35/35).
    2ον Του ανωτέρω δικαιώματος δικαιούται ο πολύτεκνος πατέρας υπό τον όρο ότι η μητέρα δεν θα δικαιούται να κάνει χρήση.
    3ον Σε περίπτωση που ο ένας σύζυγος έκανε χρήση της ανωτέρω διατάξεως, ο έτερος να συνταξιοδοτείται λαμβάνοντας πλήρη σύνταξη μετά από 30 έτη πραγματικής υπηρεσίας, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας.

    Β. ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ

    1ον Οι πολύτεκνες μητέρες με ασφάλιση ΙΚΑ να δικαιούνται πλήρους συντάξεως, εφόσον έχουν 7.500 ένσημα, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας.
    2ον Του ανωτέρω δικαιώματος δικαιούται ο πολύτεκνος πατέρας υπό τον όρο ότι η μητέρα δεν θα δικαιούται να κάνει χρήση.
    3ον Σε περίπτωση που ο ένας σύζυγος έκανε χρήση της ανωτέρω διατάξεως, ο έτερος να συνταξιοδοτείται λαμβάνοντας πλήρη σύνταξη μετά από 9000 ένσημα, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας.

    – ΙΙ –

    ΠΡΟΩΡΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ: ΘΕΜΕΛΙΩΣΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΜΕΙΩΜΕΝΗΣ ΣΥΝΤΑΞΕΩΣ

    Α. ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΤΟΜΕΑΣ

    1ον Οι μητέρες που είναι πολύτεκνες, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας, δικαιούνται συντάξεως μετά από πραγματική 15-ετή υπηρεσία.
    2ον Του ανωτέρω δικαιώματος δικαιούται και ο πολύτεκνος πατέρας υπό τον όρο ότι η μητέρα δεν θα δικαιούται να κάνει χρήση του δικαιώματος αυτού.
    3ον Σε περίπτωση που ο ένας σύζυγος έκανε χρήση της ανωτέρω διατάξεως, ο έτερος δικαιούται να συνταξιοδοτείται μετά από 25-ετή υπηρεσία, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας.
    4ον Για τον υπολογισμό του ύψους των συντάξεων στις ανωτέρω περιπτώσεις ισχύουν ως έχουν οι διατάξεις του Ν. 3029/2002 (Άρθρο 1).

    Β. ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ

    1ον Οι πολύτεκνες μητέρες με ασφάλιση ΙΚΑ να δικαιούνται συντάξεως, εφόσον έχουν 4.500 ένσημα, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας.
    2ον Του ανωτέρω δικαιώματος δικαιούται και ο πολύτεκνος πατέρας υπό τον όρο ότι η μητέρα δεν θα δικαιούται να κάνει χρήση του δικαιώματος αυτού.
    3ον Σε περίπτωση που ο ένας σύζυγος έκανε χρήση της ανωτέρω διατάξεως, ο έτερος δικαιούται να συνταξιοδοτείται μετά από 7500 ένσημα, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας.
    4ον Για τον υπολογισμό του ύψους των συντάξεων στις ανωτέρω περιπτώσεις ισχύουν ως έχουν οι διατάξεις του Ν. 3029/2002 (Άρθρο 2 – Ασφαλισμένοι πριν την 1.1.1993, Άρθρο 3 – Ασφαλισμένοι μετά την 1.1.1993).
    5ον Στο άρθρο 3 του Ν. 3029/2002 και στο τέλος της παραγράφου 6 να προστεθεί το ακόλουθο εδάφιο: «Οι διατάξεις αυτές ισχύουν και για τους πολυτέκνους που έχουν ασφαλιστεί πριν την 1.1.1993».

    Γ. ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΑ ΣΥΝΤΑΞΙΜΑ ΕΤΗ ΓΙΑ ΛΗΨΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΣ

    Στα ανωτέρω όρια για τις πολύτεκνες γυναίκες, αλλά και για τους πολύτεκνους άνδρες, συνυπολογίζονται τα ακόλουθα πλασματικά έτη τόσο στον Δημόσιο όσο και στον Ιδιωτικό τομέα:
    q συνυπολογίζεται ένα (1) έτος ως πλασματικός χρόνος συντάξιμης υπηρεσίας για το 2ο τέκνο τους ή 300 ένσημα,
    q συνυπολογίζονται τρία (3) έτη ως πλασματικός χρόνος συντάξιμης υπηρεσίας για το 3ο τέκνο τους ή 900 ένσημα δηλαδή συνολικά τέσσερα έτη (4) ή 1200 ένσημα.
    q συνυπολογίζονται τέσσερα (4) έτη ή 1200 ένσημα ως πλασματικός χρόνος συντάξιμης υπηρεσίας για το 4ο και για κάθε ένα επόμενο τέκνο τους ξεχωριστά. Δηλαδή, για τέσσερα τέκνα, συνολικός πλασματικός χρόνος οκτώ (8) έτη ή 2400 ένσημα. Για πέντε (5) τέκνα, συνολικός χρόνος δώδεκα (12) έτη ή 3600 ένσημα, κ.λπ.
    Στην περίπτωση του συνυπολογισμού των ανωτέρω πλασματικών ετών, ο υπολογισμός της σύνταξης για τους δημοσίους υπαλλήλους να γίνεται με το ισχύον καθεστώς του Ν. 3029/2002, άρθρο 1.

    – ΙΙΙ –

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

    1ον Οι ανωτέρω προϋποθέσεις του Δημοσίου (όρια, έτη κ.λπ.) εφαρμόζονται και για τους Ελεύθερους Επαγγελματίες (ΟΑΕΕ), τους ασφαλισμένους στον Ο.Γ.Α., καθώς και για τους ασφαλισμένους στα άλλα ταμεία κύριας ασφάλισης όπως ταμεία ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΗΣΑΠ, Τύπου, ΤΣΕΜΔΕ, ΤΣΑΥ, Νομικών κ.ά.
    2ον Οι ανωτέρω προϋποθέσεις ισχύουν και στην περίπτωση που ο ασφαλισμένος εντάσσεται στις διατάξεις περί διαδοχικής ασφάλισης, να αθροίζεται δηλαδή ο συντάξιμος χρόνος που έχουν διανύσει σε όλα τα ταμεία που έχουν ασφαλισθεί.
    3ον Οι ανωτέρω προϋποθέσεις που αφορούν την κύρια ασφάλιση ισχύουν και στην επικουρική ασφάλιση καθώς και στις περιπτώσεις που ο ασφαλισμένος δικαιούται συντάξεως από περισσότερα του ενός ταμεία.

    -IV-

    ΚΙΝΗΤΡΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ

    Οι πολύτεκνοι που θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις και παραμένουν στην εργασία τους, για τον υπόλοιπο χρόνο μέχρι της συνταξιοδότησής τους δεν θα καταβάλουν εισφορές για κύρια και επικουρική ασφάλιση.

    – V –

    ΑΔΕΙΕΣ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ

    A. ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΤΟΜΕΑΣ

    Η εργαζόμενη μητέρα δικαιούται να λαμβάνει, πέραν των μέχρι σήμερα προβλεπομένων αδειών:
    1ον με τη γέννηση του 2ου τέκνου άδεια μέχρι δύο (2) ετών (ενιαία ή τμηματικά) με το ½ των αποδοχών της και ο χρόνος αυτός να συνυπολογίζεται ως συντάξιμος χρόνος,
    2ον με τη γέννηση του 3ου τέκνου άδεια μέχρι τεσσάρων (4) ετών (ενιαία ή τμηματικά) με το ½ των αποδοχών της και ο χρόνος αυτός να συνυπολογίζεται ως συντάξιμος χρόνος,
    3ον με τη γέννηση του 4ου ή 5ου κ.λπ. τέκνου άδεια μέχρι έξι (6) ετών (ενιαία ή τμηματικά) για κάθε ένα παιδί ξεχωριστά, με το ½ των αποδοχών της και ο χρόνος αυτός να συνυπολογίζεται ως συντάξιμος χρόνος.

    B. ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ

    Για εργαζόμενες στον ιδιωτικό τομέα μητέρες, πρόσθετη άδεια:
    q έξι (6) μηνών για τη μητέρα που αποκτά το πρώτο (1ο) παιδί,
    q εννέα (9) μηνών για τη μητέρα που αποκτά το δεύτερο (2ο) παιδί,
    q δώδεκα (12) μηνών για τη μητέρα που αποκτά το τρίτο (3ο) παιδί,
    q δεκαπέντε (15) μηνών για τη μητέρα που αποκτά το τέταρτο (4ο) παιδί,
    q δεκαοκτώ (18) μηνών για τη μητέρα που αποκτά το πέμπτο (5ο) παιδί και για κάθε ένα επιπλέον επίσης δεκαοκτώ (18) μηνών.

    Σε όλες τις ανωτέρω περιπτώσεις, ο χρόνος αυτός συνυπολογίζεται ως συντάξιμος, η δε μητέρα λαμβάνει από τον ΟΑΕΔ το ½ των τακτικών της αποδοχών, για δε τις ασφαλιστικές εισφορές:
    q απαλλάσσεται η μητέρα κατά το μέρος που της αναλογεί και
    q ο ΟΑΕΔ καταβάλλει το μέρος που αναλογεί στον εργοδότη.

    – VΙ –

    ΕΠΑΝΟΔΟΣ ΜΗΤΕΡΩΝ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ

    Μητέρες που έχουν έστω και ένα ανήλικο τέκνο και έχουν παραιτηθεί για οποιοδήποτε λόγο από οποιαδήποτε Δημόσια υπηρεσία δικαιούνται να επανέλθουν εφόσον δεν έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας τους.

    Κύριε Υπουργέ,

    θεωρούμε ότι τα ανωτέρω μέτρα θα βοηθήσουν σημαντικά στην ανατροπή του δημογραφικού κατήφορου, ο οποίος είναι καταλυτικός παράγοντας στο ασφαλιστικό πρόβλημα.
    Με τη βεβαιότητα ότι οι θέσεις της ΑΣΠΕ θα υιοθετηθούν από τις νομοθετικές ρυθμίσεις που ετοιμάζετε,

    διατελούμε με ιδιαίτερη εκτίμηση

    Για την ΑΣΠΕ

  • 3 Απριλίου 2010, 12:28 | john

    Ολοι αντρες γυναικες να βγαινουν σε συνταξη στα 65 ετη.καμια εξαιρεση για κανεναν και καμια.Σε ολον τον πολιτισμενο κοσμο ετσι γινεται.

  • 3 Απριλίου 2010, 08:10 | Γιάννης

    ΟΠΩΣ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΝΔΡΕΣ ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΕΓΩ ΕΧΩ ΥΠΗΡΕΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΓΙΑ ΕΙΚΟΣΙ ΔΥΟ (22) ΟΛΟΚΛΗΡΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΩΣ ΑΠΛΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΜΙΑ ΑΜΟΙΒΗ -εκτός και αν θεωτείται αμοιβη 50 ή 100 δραχμές το μήνα περίπου αυτά μας δίνανε τότε- ΚΑΙ ΜΟΥ ΛΕΤΕ ΑΠΟ ΤΟ 1992 ΚΑΙ ΜΕΤΑ (ν. ΣΙΟΥΦΑ που θα καταργούσατε μετα το 1993) ΟΤΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΜΕΤΗΘΕΙ ΩΣ ΣΥΝΤΑΞΙΜΗ ΑΥΤΗ Η ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΕΞΑΓΟΡΑΣΩ. ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ Η ΑΔΙΚΑ ΠΟΥ ΕΠΕΦΕΡΕ Ο ΝΟΜΟΣ ΣΙΟΥΦΑ ΠΡΕΙΠΕΙ ΝΑ ΙΣΧΎΣΕΙ ΟΤΙ ΙΣΧΕΥΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΑΥΤΟΝ, ΔΗΛΑΔΗ ΠΡΟΣΜΕΤΡΗΣΗ ΧΩΡΙΣ ΕΞΑΓΟΡΑ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

  • 3 Απριλίου 2010, 07:59 | ΧΑΣΑΠΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ

    ΟΤΑΝ ΒΓΑΙΝΑΝΕ ΣΕ ΣΥΝΤΑΞΗ ΣΤΑ 40 ΚΑΙ 45 ΚΑΙ ΜΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΤΙ ΦΤΑΙΝΕ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΟΙ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ
    ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΤΩΡΑ. ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ (ΟΥΤΟ’ΣΙ ΑΛΛΟΣ ΔΕΝ ΣΥΓΚΡΙΝΕΤΑΙ Η ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΩΡΑΡΙΟ ΤΟΥ ΕΝΟΣ ΜΕ ΤΟΥ ΑΛΛΟΝΟΥ) ΚΑΙ ΝΑ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥΣ ΣΕ ΣΥΝΤΑΞΗ. ΕΧΟΥΝ ΤΟΣΑ ΑΛΛΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ, ΠΟΥ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΑΛΛΑ.

  • 2 Απριλίου 2010, 16:34 | mixoalis

    ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΕΙΜΑΙ ΕΝΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΣΤΑ ΣΩΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ.ΚΑΤΑΤΑΧΘΗΚΑ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΑΣ ΤΟ 1996 ΜΕΣΩ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ.ΓΝΩΡΙΖΕΤΑΙ ΟΤΙ ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ 6 ΜΕΡΕΣ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΠΕΝΤΕ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ??ΓΝΩΡΙΖΕΤΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΠΑΣΧΑ,ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΚΤΛ ΑΡΓΙΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΔΗΜ.ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ?ΟΤΙ ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ ΝΥΧΤΕΡΙΝΑ ΠΕΡΝΟΝΤΑΣ 3 ΕΥΡΩ ΜΕΙΚΤΑ ΤΗΝ ΩΡΑ???
    ΠΟΤΕ ΘΑ ΒΓΩ ΣΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ??ΜΠΗΚΑ ΣΤΗ ΣΧΟΛΗ ΜΕ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΝΑ ΥΠΗΡΕΤΗΣΩ 35 ΧΡΟΝΙΑ…ΓΙΑ ΒΑΛΤΕ 1 ΜΕΡΑ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΕΠΙ 52 ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΕΠΙ 35 ΕΤΗ ΚΑΙ ΘΑ ΔΕΙΤΕ ΟΤΙ ΘΑ ΥΠΗΡΕΤΗΣΩ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 40 ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ.
    ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΟ ΧΩΡΟ

  • 2 Απριλίου 2010, 09:04 | ΑΝΤΙΓΟΝΗ

    1. Η εξισωση οριων ηλικιας των 2 φυλλων πρεπει να γινει με τη διαφορα στους γονεις με παιδια προσχολικης ηλικιας να παρεχονται ιδιες διευκολυνσεις (ιδιωτικο και δημοσιο τομεα).Οι προωρες η με λιγωτερα χρονια συνταξιοδοτησεις ειναι σε βαρος των λοιπων ασφαλισμενων και οικονομιας της χωρας.
    2.Με οξυτατο το προβλημα της ανεργιας των νεων που δεν ειναι δηλωμενη και τα αναφερομενα ποσοστα να υπολοιπονται των πραγματικων(καθε οικογενεια εργαζεται για τα ανεργα παιδια της με ολα τα συνεπακολουθα προβληματα:μη ενταξη,ψυχολογικα,ναρκωτικα κλπ)πρεπει να δοθει περισσοτερος εργασιακος χωρος στους Νεους!πραγμα που δεν επιτυγχανεται με την επιμηκυνση του εργασιακου βιου σημερα.
    3.Καθε εργαζομενος σημερα μπηκε στην παραγωγη εργασιας με ενα καθορισμενο πλαισιο η μεταβολη του μονομερως ειναι βλαπτικη και καταχρηστικη!
    4.Για να δοθει λυση στο 2&3 πρεπει να εισαχθει και η δυνατοτητα εθελοντικης αποχωρησης με αναλογικες περικοπες(χρονου,συνταξης)σε σχεση
    με εισφερθεντα στον εργασιακο του βιο εκαστου και παντοτε σε συνδυασμο με το καθεστως εισαγωγης του στην παραγωγικη διαδικασια (σαν πλαφον αναλογικης
    εξαγωγης περικοπων χρονου,μισθου).
    5.Με το να επιμηκυνουμε το χρονο για ταμιακους λογους(προκληθεντες για αλλοτρια συμφεροντα) αντιπαραγωγικων ανθρωπινων πορων αποστερουντες απο
    τον ενεργο πληθυσμο (Νεους)εργασιακο χωρο,κρυβουμε το προβλημα κατω απο το χαλι και υποθηκευουμε για τη χωρα χειροτερες μερες!(οικονομικα, κοινωνικα,πολιτισμικα)
    6.Ενας συνταξιουχος μπορει να αποσυρθει και να βιωσει και με λιγωτερα.
    Για το Νεο και τη Χωρα ειναι θεμα Επιβιωσης.Τροποι υπαρχουν σχεδιαστε μακροπροθεσμα.ΟΙ ΝΕΟΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΛΟΥΤΟΣ ΜΙΑΣ ΧΩΡΑΣ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΜΕΛΛΟΝ!

  • 2 Απριλίου 2010, 08:13 | ΚΩΣΤΑΣ

    Με τις νοσηλεύτριες στα νοσοκομεία τι θα γίνει ?
    Θα νοσηλεύουν επείγοντα περιστατικά στα 65 τους πηγαίνωντας με το Π?

    Ποιός σκέφτετε αυτές τις γυναίκες που μετά από τόσα χρόνια κακής εργασίας βρίσκονται στα μικρόβια και στις αρρώστιες και θα υποχρεωθούν να παραμείνουν να δουλεύουν ?

    Ποιός θα νοσηλεύει ποιόν μέσα στα νοσοκομεία σε λίγα χρόνια από σήμερα ήθελα και να ήξερα!!!

  • 2 Απριλίου 2010, 07:51 | ΡΕΝΑ

    κανενα κρατος προνοιας δεν υπάρχει για την ανατροφή των παιδιων ωστε να θεωρειται απαραδεκτό το καθεστώς της πρόωρης συνταξιοδότησης των γυναικών με ανήλικα τέκνα. θα πρεπει να δοθεί η δυνατότητα της συνταξιοδότησης στα 30 χρόνια υπηρεσίας αδιάφορα απο ετος ηλικίας και εφόσον τα τεκνα ειναι μικρότερα των 16 ετών

  • 2 Απριλίου 2010, 06:17 | Tolis Lerios

    I eksisosi prepei na ginei amesa.

    Den einai mono zitima eksikonomiseis poron. Einai kai apti endiksi tis Elladas na akolouthisei tis shetikes koinotikes odigies pou hronia tora agnoeise (ntropi mas) — tetoia agneia trefei arnitiki stasi apenanti tis Elladas apo tous etairous (pou einai kai daneistes mas, isos kai me to parapano sto mellon ipo epivlepsi IMF).

    Ontos iparhei o fovos apohorisis hiliadon ginaikon. Ma einai aftos o fovos realistikos? Pistevo pos oxi — einai aplo skiahtro ekfovismou:

    * En meso krisis, kai me hamiles sintaksis, kai tamia me provlimata, poia ginaika tha protimisei sintaksiodotisi para na sinehisei na antlei stathero eisodima apo to dimosio?

    * Me ta kinitra pou skefteste gia sintaksiodotisi se megaliteri ilikia, polles ginaikes that skeftoun: «tha katso edo pou eimai gia na eho megaliteres parohes argotera».

    * Protasi: gia opoion (ginaika i antra) sintaksiodotithi prin to 65o etos tis ilikias tou, prepei na ginei eksetasi ton forologikon tou diloseon kai tekmirion gia ta proigoumena 5 eti. Kai ean iparhei psevdeis dilosi, to prostimo einai 90% ton parohon ton tameion epi sira eton (analoga me to megethos tis paravasis) (to 90% paramenei sto tameio anti ne plironetai). Me alla logia, «kektimeno dikaioma» den noeite ean den ipirkse apo ton politi antistihi sinisfora — opos i eleftheria kinisis pavei na einai dikaioma gia tous egglimaties otan pigainoun filaki. Epeidi ouden Ellin einai aggelos, amfivalo poli oti tha deite soria Ellinidon na sintaksiodotounte prin ta 65.

  • 2 Απριλίου 2010, 05:17 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΛΑΧΟΔΗΜΟΣ

    ΣΩΣΤΑ, ΝΑ ΕΞΙΣΩΘΟΥΝ ΤΑ ΟΡΙΑ ΑΝΔΡΩΝ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΩΝ, ΑΛΛΑ ΦΟΒΑΜΑΙ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ. ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΚΕΙ, ΑΛΛΑ ΣΤΟ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΟΛΕΣ ΕΚΕΙΝΕΣ ΤΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΑΠΟΧΩΡΟΥΝ, ΝΟΜΙΜΩΣ-ΝΟΜΙΜΟΤΑΤΑ ΠΑΡΑΚΑΛΩ! ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΕ ΣΚΑΝΔΑΛΩΔΩΣ ΝΕΩΤΑΤΗ ΗΛΙΚΙΑ (ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ, ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ ΚΛΠ), ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΑΛΛΟΙ ΣΥΝΟΜΗΛΙΚΟΙ ΤΟΥΣ ΨΑΧΝΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ.ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΛΕΤΕ ΟΣΟΙ ΕΧΟΥΝ ΘΕΜΕΛΙΩΣΕΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 1913 ΔΕΝ ΘΙΓΟΝΤΑΙ, ΚΛΕΙΝΕΤΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ: ΓΙΑ ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΣΕ ΠΟΣΟΥΣ ΜΕΧΡΙ ΤΟΤΕ ΘΑ ΑΝΑΓΚΑΣΤΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΝΑ ΚΑΤΑΒΑΛΕΙ ΣΥΝΤΑΞΗ ΕΠΙ 40 ΚΑΙ ΠΛΕΟΝ ΕΤΗ (ΞΕΧΩΡΑ ΤΑ ΠΑΧΥΛΑ ΕΦ’ΑΠΑΞ ΚΑΙ ΟΙ ΔΩΡΕΕΣ ΕΝΗΛΙΚΙΩΣΕΩΣ ΤΕΚΝΩΝ!), ΕΝΩ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΕΡΓΑΣΤΟΥΝ ΣΕ ΑΛΛΗ ΘΕΣΗ (ΑΝ ΤΟΥΣ ΕΝΟΧΛΟΥΣΕ Η ΜΕΧΡΙ ΤΟΤΕ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥΣ) ΓΙΑ 25 ΑΚΟΜΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΤΗ.

  • 1 Απριλίου 2010, 19:54 | James

    Είναι επιβεβλημένο και όχι υπό συζήτηση το να εξισωθούν τα όρια συνταξιοδότησης σντρών και γυναικών. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να προσπαθούμε να δικαιολογήσουμε μια τέτοια αλλαγή ως Κράτος. Ήρθε η ώρα άμεσα να εφαρμόσυμε αυτά που είναι δεδομένα στην Ευρώπη εδώ και χρόνια. Αρνούμαι ως ιδιωτικός υπάλληλος να πληρώνω μια οποιαδήποτε γυναίκα του δημοσίου τομέα για να να παίρνει σύνταξη στα 50 με την δικαιολογία της αδυναμίας της να ανταπεξέλθει στις οικογενειακές υποχρεώσεις της. Δηλαδή σ όλη την Ευρώπη δεν υπάρχουν γυναίκες? Στον ιδιωτικό τομέα δεν υπάρχουν γυναίκες? Κουράστηκα να πληρώνω για «κατακτήσεις» που κερδίθηκαν με συναλλαγές μεταξύ Υπουργών και Συνδικαλιστών.

  • Εάν θέλετε να εξοικονομίσε χρήματα, ο πιο γρήγογρος τρόπος, πριν την αλλαγή του ασφαλιστικού είναι να αλλάξετε τη στρατιωτική θητεία, και να πείτε όποιος θέλει μπορεί να δόσει π.χ. 12.000 κ να εξαγοράσει τη θητεία του ευθύς εξ’αρχής. Με αυτό τον τρόπο στην ουσία πληρώνει κάποιον άλλον αντί γι ‘αυτόν και μειώνετε η ανεργία.

  • 1 Απριλίου 2010, 18:52 | Θανάσης Μ.

    Η εξίσωση των ορίων ηλικίας πρέπει να ισχύσει άμεσα και χωρίς περιόδους χάριτος.
    Η εργαζόμενη μητέρα έχει ανάγκη στήριξης κατά την διάρκεια των πρώτων ετών της ζωής κάθε παιδιού μέσω παιδικών σταθμών και ολοήμερων σχολίων.

    Οταν μεγαλώσουν τα παιδιά γιατί θα πρέπει να συνταξιοδοτηθεί στα 50 ?

  • 1 Απριλίου 2010, 17:41 | Γ.Φ.

    ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΜΟΥ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΤΕ ΕΑΝ Η ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΕΞΙΣΩΣΗΣ ΤΩΝ ΟΡΙΩΝ ΗΛΙΚΙΑΣ ΘΑ ΑΦΗΣΕΙ ΑΘΙΚΤΑ ΤΑ ΩΡΙΜΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΕΩΣ ΤΟ 2013 Ή ΕΩΣ ΚΑΙ ΤΟ 2013. ΕΠΙΣΗΣ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΕΝΑΝ ΣΑΦΗ ΟΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΘΕΜΕΛΙΩΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

  • 1 Απριλίου 2010, 12:05 | ΕΛΕΝΑ Α.

    ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΞΙΣΩΣΗ ΤΩΝ ΟΡΙΩΝ ΗΛΙΚΙΑΣ ΔΙΟΤΙ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ ΟΙ ΜΗΤΕΡΕΣ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ ΤΩΝ 50 ΣΥΝΗΘΩΣ ΕΧΟΥΝ ΑΡΚΕΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΑΙΔΙΑ ΟΠΟΤΕ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΟΓΟΣ ΝΑ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥΣ.
    ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΙΣ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥΣ.

  • 1 Απριλίου 2010, 11:50 | Δ.ΡΕΝΤΖΟΣ

    ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ Η ΔΙΑΤΑΞΗ(ΑΛΛΩΣΤΕ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗΞ)ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΝΟΜΟΥ ΠΟΥ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ ΣΤΟΥΣ ΕΚΠ/ΚΟΥΣ ΝΑ ΥΠΟΒΑΛΟΥΝ ΑΙΤΗΣΗ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ&ΝΑΙΣΧΥΕΙ Ο,ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ&ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΔΗΜ.ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ Ή ΣΤΗ ΧΕΙΡΌΤΕΡΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΝΑ ΥΠΟΒΑΛΟΥΝ ΤΗΝ 1Η ΑΙΤΗΣΗ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΦΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΤΟ ΠΟΛΎ ΣΕ ΔΥΟ(2)ΜΗΝΕΣ,ΚΑΘΟΤΙ ΟΛΑ ΤΑ ΦΕΚ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ,ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟ ΓΙΑ 20 Π.Χ ΜΕΡΕΣ ΝΑ ΧΑΝΟΥΝ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΕΤΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΔΗΣ&ΝΑ ΑΝΑΓΚΑΖΟΝΤΑΙ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΑΝΑΡΡΩΤΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΕΤΣΙ ΚΙ ΑΛΛΙΩΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ.

  • 1 Απριλίου 2010, 09:10 | Δ.Κ.

    Η εξίσωση των ορίων συνταξιοδοτησης ανδρών/γυναικών στο δημόσιο στα 65 ‘ετη πρέπει να γίνει άμεσα.

    Όποιος θα αποχωρεί ενωρίτερα να πέρνει την σύνταξη που του αναλογεί όταν γίνει 65 ετών, όπως γίνεται π.χ. στη Γερμανία και σε άλλες χώρες της ΕΕ.

    Δεκα εκατομμύρια Έλληνες δεν γίνεται να δεινοπαθούν για να εξυπηρετούνται κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες προνομιούχων/φυγόπονων/λαμόγιων με τις ευλογίες ανευθυνων πολιτευτών και βολεμένων εργατοπατέρων.

    Δεν πάει άλλο το κράτος βυθίζεται (και γιαυτό το λόγο)
    μέρα με τη μέρα σε όλο και μεγαλύτερα χρέη και η ελληνική κοινωνία αποσυντίθεται όλο και περισσότερο.

    Δ.Κ.

  • 1 Απριλίου 2010, 09:11 | Αλέκα

    Φυσικά θα πρέπει να υπάρξει και ειδική ρύθμιση για την πολύτεκνη μητέρα. Να της αναγνωριστούν πλασματικά χρόνια για κάθε παιδί που έχει γενήσει και να μπορεί να συνταξιοδοτηθεί σε μικρότερη ηλικία. Γιατί αδιαμφισβήτητα αυτή η γυναίκα έχει δουλέψει και κοπιάσει πάρα πολύ για να μεγαλώσει αυτά τα παιδιά, όταν παράλληλα ήταν και εργαζόμενη. Και επιπλέον έχει προσφέρει πάρα πολλά στην φτωχή μας πατρίδα η οποία ως γνωστό αντιμετωπίζει οξύτατο δημογραφικό πρόβλημα, το οποίο ΔΥΣΤΥΧΩΣ κάποιοι πιστεύουν ότι θα λυθεί με την ελληνοποίηση των αλλοδαπών. Μια γυναίκα που έχει μεγαλώσει και αναθρέψει 4 και 5 παιδιά δε μπορεί να αντέξει να εργαστεί ως τα 65 της. Δικαιούται λίγη ξεκούραση να προφτάσει να χαρεί τα παιδιά της, αφού εκ των πραγμάτων δε μπόρεσε να τα απολαύσει όταν ήταν μικρά.

  • 1 Απριλίου 2010, 08:10 | Ηλίας Παπαδημητρίου

    Τελικά τα ώριμα ασφαλιστικά δικαιώματα αφορούν τα 3 επόμενα χρόνια (2013) και όχι τα επόμενα 5 χρόνια;;
    Θα υπάρξουν δικαστικές προσφυγές διότι υπάρχουν αποφάσεις δικαστηρίων για 5ετή ωρίμανση δικαιωμάτων.
    Αλήθεια δεν καταστρατηγείται ο οικογενειακός προγραμματισμός; που υποσχόταν η νυν κυβέρνηση;
    Οι υπηρεσίες σε λίγα χρόνια θα είναι γεμάτες ηλικιωμένους…

  • 1 Απριλίου 2010, 07:43 | Ελευθέριος Δ.

    κυριοι/ίες δημοσιοι υπάλληλοι, για ρωτηστε τους ιδ.υπαλληλους με πληρη εργασιακη αβεβαιώτητα …
    αντί οι ιδιωτικοί να συνταξιοδοτούνται νωρίτερα , το Ελληνικό φαίνομενο κάνει ακριβώς το αντίθετο.

  • 1 Απριλίου 2010, 06:31 | GIANNHS

    ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΝΑ ΜΗΝ ΕΞΙΣΩΘΟΥΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΟΠΟΤΕ ΘΕΛΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΟΛΟΙ ΞΕΡΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΚΑΙ ΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΟΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΝ. ΔΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΑΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΤΙΣ ΙΔΙΕΣ ΑΝΤΟΧΕΣ ΜΕ ΕΝΑΝ ΑΝΔΡΑ. Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗ ΚΑΙ ΝΟΙΚΟΚΥΡΑ ΔΗΛΑΔΗ ΤΡΕΧΕΙ ΚΑΙ ΔΕ ΦΤΑΝΕΙ. ΦΕΡΝΕΙ ΤΗ ΖΩΗ ΣΤΟ ΚΟΣΜΟ ΓΕΝΝΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ;;;
    ΕΚΕΙΝΟ ΠΟΥ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΤΟΝΙΣΩ ΚΑΙ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΕ ΕΞΑΓΟΡΑ ΤΟΥ ΕΦΑΠΑΞ ΠΟΣΟΥ ΠΟΥ ΑΝΑΛΟΓΕΙ ΣΤΟΝ ΜΙΣΘΩΤΟ ΥΠΑΛΛΗΛΟ ΟΠΟΤΕ ΑΥΤΟΣ ΤΟ ΖΗΤΗΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ 65-70 ΕΤΩΝ ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΒΓΕΙ ΣΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ – ΑΝ ΒΓΕΙ- ΝΑ ΤΟ ΠΑΡΕΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΟΛΥ ΧΡΟΝΟ. ΕΤΣΙ Π.Χ. ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΜΕ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ 10 ΕΤΩΝ ΜΕ ΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΟ ΕΦΑΠΑΞ ΠΟΥ ΤΟΥ ΑΝΑΛΟΓΕΙ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗ ΧΡΟΝΙΚΗ ΣΤΙΓΜΗ, ΕΠΕΙΔΗ ΤΟ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ. ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΟ ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΕΙΝΑΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΕΥΝΟΗΘΟΥΝ.

  • 1 Απριλίου 2010, 06:12 | Ιφιγενεια

    Ώριμα ειναι και τα δικαιώματα όσων μπηκαν στην αγορα εργασίας και το 1983-85 και δεν βλέπω να γινεται σταδιακη εξίσωση.
    Γενικά είναι άδικη για όλες τις γυναικες που έχουν παιδιά η εξίσωση. Οι γυναικες επιβαρύνονται με τα πάντα [παιδια, σπίτι, δουλειά, κλπ], χωρίς τις διευκολύνσεις που εχουν σε αλλες χώρες, και δεν τους αναγνωρίζεται τίποτα από κανένα.
    Δεν λέω να βγαίνουμαι στα 50 μας χρόνια , αλλα και τα 65 είναι πάρα πολλά , δεν έχουμε πια άλλες δυνάμεις και αντοχές.
    Το μόνο που θα πετύχει η εξίσωση είναι να πηγαίνουμε στη δουλειά για την φυσική μας παρουσία, για απόδοση ας μην συζητάμε
    Αν θελει η Κυβέρνηση να αποδοθει δικαιοσύνη θα πρέπει να βρει τρόπο να υπάρξουν ευεργετικές διατάξεις , στα δύσκολα θα δείξει τι αξίζει

  • 1 Απριλίου 2010, 06:15 | Γιάννης Σωκράμης

    Καλά, αν αυτές οι προτάσεις προέρχονται από «σοσιαλιστικό» κόμμα, εγώ είμαιο Πάππας. Πάρτε το απόφαση, ο κόσμος σας κατάλαβε και σας και τους
    άλλους που κυβερνάτε από το ’81. Μαζέψτε τα και πάτε σπίτι σας και τότε μόνο θα έχει όφελος η Ελλάδα.
    Καλή Ανάσταση……….

  • 1 Απριλίου 2010, 06:28 | ΝΙΚΟΣ Σ

    Συμφωνώ με την εξίσωση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών.Όπως ανέφερε και ο Γιάννης ,θεωρώ ότι πρέπει να επεκταθούν οι διευκολύνσεις στα πρώτα χρόνια ( όταν τα παιδιά είναι ακόμα μικρά) . Θεωρώ ότι τα παιδιά πρέπει να μένουν σπίτι έως και το νήπιο και να μην τρέχουν από τα χαράματα σε παιδικούς σταθμούς , πράγμα το οποίο είναι κουραστικό για τα ίδια. Σίγουρα η οικογένεια μπορεί να προσφέρει περισσότερα παρά ένας παιδικός σταθμός.

  • 1 Απριλίου 2010, 00:43 | ΜΑΝΟΛΗΣ

    ΜΙΑ ΚΑΙ ΣΑΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΑΝ ΝΑ ΔΙΝΕΤΕ ΣΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΠΟΝΟΥΣ ΧΡΟΝΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΣΩΣΤΑ !!! ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΣΥΝΤΑΞΗ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΓΑΛΩΣΕΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΠΟΥ ΜΟΛΙΣ ΕΝΗΛΙΚΙΩΘΗΚΑΝ!!!!

    ΘΑ ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΟΜΩΣ ΚΑΤΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ !!!
    ΚΑΤΑΡΓΗΣΤΕ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΔΟΤΗΣΤΕ ΜΕ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΑΥΤΑ ΓΟΝΕΙΣ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΕΡΓΑΣΤΟΥΝ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ!!!

    ΕΤΣΙ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΕΤΕ 10% ΨΕΥΤΙΚΑ ΕΠΙΔΟΤΟΥΜΕΝΗ ΑΝΕΡΓΙΑ ΑΦΟΥ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 10% ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΘΑ ΔΕΧΘΕΙ ΝΑ ΜΕΓΑΛΩΣΕΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙ ΝΑ ΤΑ ΕΜΠΙΣΤΕΥΕΤΑΙ ΣΕ ………

    ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ΟΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΑΝ ΟΝΤΩΣ Ο ΓΟΝΙΟΣ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ.

  • 31 Μαρτίου 2010, 19:40 | Γιάννης

    ΘΑ ΜΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΠΙ ΤΕΛΟΥΣ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΩΡΙΜΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ; ΕΙΝΑΙ 20, 25, 30 40 ΕΤΗ;

  • 31 Μαρτίου 2010, 18:20 | Γιαννης Σ

    Οπως ειπε η ΑΣΠΑΣΙΑ οι βρεφονηπιακοι σταθμοι ειναι απαραιτητοι και πρεπει να γινουν κι αλλοι απο δημους/δημοσιο

  • 31 Μαρτίου 2010, 17:08 | ΤΣΙΟΓΚΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

    Σε μια χρονική στιγμή που ο υπουργός εργασίας αμφιβάλλει σοβαρά εάν το κράτος θα μπορεί να καταβάλει τις συντάξεις του Ιούνη, η ηγεσία του Υπουργείου κατά πόσο μπορεί να επαίρεται ότι <> να μην γίνει άμεσα η εξίσωση των ορίων ηλικίας των γυναικών αλλά να παραταθεί έως το 2013 και κατά πόσο έχουμε την πολυτέλεια να συνταξιοδοτούμαι γυναίκες ή άλλους εργαζόμενους (σώματα ασφαλείας)στα 40 ή 45 ακόμα και με 20 έτη εργασίας.
    Οι Ελληνίδες είναι λιγότερο ικανές σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαίες και ζητάνε ιδιαίτερη μεταχείριση?
    Το ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι ένα: Συμφωνεί ο καθένας μας, και το θεωρεί δίκαιο , ένα κομάτι της δικής του σύνταξης να καταλήξει σε αυτές τις κυρίες και σε άλλες περιπτώσεις ανάλογες ?Γιατί τα χρήματα ,εάν συνεχίσουν να δίνονται, από κάποιους άλλους πρέπει να κοπούν.
    Επιτέλους κύριε υπουργέ πάρτε μέτρα ΑΜΕΣΗΣ εφαρμογής για να διατηρήσουμε την ελπίδα όλοι μας ότι και εμείς θα συνταξιοδοτηθούμε μια μέρα

  • 31 Μαρτίου 2010, 16:01 | μαρια

    συμφωνω ολα αυτά με τις μειωμένες που γιναν τοσα χρόνια μας εφτασανεδω . Θα εκφράσω την απορία μου γιατί οι υπάλληλοι της ολυμπιακής παίρνουν στα 44 ο άνδρας σύνταξη .αυτά βλέπουμε και εκνευριζόμαστε

  • 31 Μαρτίου 2010, 16:23 | Χαρα

    Προτεινω με την εξισωση να καθιερωθει για τις γυναικες η εξαγορα ενος ετους ασφαλισης για καθε παιδι , οπως στο στρατο για τους αντρες. Αυτο γιατι η μητροτητα στην οικογενεια βαρυνει την γυναικα και οι πριν το 1993 δεν ειχαν διευκολυνσεις. Δεν αντεχουν αλλο οι γυναικες πολλα τα βαρη..,