4. Αλλαγές του σχεδίου- νόμου που θα έχουν άμεση εφαρμογή:

Οι αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, για λόγους καλύτερης κατανόησής τους, θα καταγραφούν στο παρόν σημείωμα αρθρωμένες σε δύο ενότητες. Η πρώτη ενότητα αφορά στις αλλαγές που θα αρχίσουν να εφαρμόζονται αμέσως μετά την ψήφιση του σχετικού σχεδίου – νόμου για το Ασφαλιστικό, ενώ η δεύτερη ενότητα αφορά στις αλλαγές εκείνες που θα εφαρμοστούν, όταν ετοιμαστεί με τρόπο ολοκληρωμένο το νέο ασφαλιστικό σύστημα, δηλαδή από το έτος 2018 και μετά. Πρέπει εδώ να σημειωθούν επίσης τρία επιπλέον κρίσιμα στοιχεία. Οι προτεινόμενες αλλαγές συμπίπτουν κατά τα 6,5/7 με τις επτά συστάσεις που απηύθυνε το Εcofin στις 16 Φεβρουαρίου προς την ελληνική κυβέρνηση. Oι συμπτώσεις στο πεδίο της πολιτικής αυτής δεν προέκυψαν από την εκ των υστέρων ευθυγράμμισή μας με το Ecofin, αλλά από την κατανόηση εκ μέρους μας της ανάγκης αυτών των αλλαγών, έτσι όπως είχαν διατυπωθεί ήδη από τις 8 Δεκεμβρίου με τις προτάσεις που καταθέσαμε στο πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου για το Ασφαλιστικό. Να υπενθυμισθεί, πως ο διάλογος αυτός ξεκίνησε με κυβερνητική πρωτοβουλία στις 26 Νοεμβρίου του 2009 και ολοκληρώθηκε στις 16 Μαρτίου του 2010, δηλαδή ενάμιση μήνα νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα που είχαμε ως κυβέρνηση θέσει. Το δεύτερο στοιχείο αφορά ένα δημοσιονομικό ζήτημα. Με το σύνολο των αλλαγών που προωθούμε στόχευσή μας είναι το 2030 το επίπεδο της συνολικής κρατικής χρηματοδότησης να παραμείνει σταθερό, όπως ήταν το 2008, δηλαδή στο 4,8% του ΑΕΠ. Δηλαδή το Ασφαλιστικό να κερδίσει από σήμερα μια ολόκληρη δεκαπενταετία. Το τρίτο και τελευταίο στοιχείο, σχετίζεται με μια πρωτοφανούς εντάσεως δυσκολία: η μεταφορά από το νυν υπάρχον σύστημα στο καινούργιο πρέπει να γίνει χωρίς την ανάγκη εξεύρεσης σημαντικών κεφαλαίων από τον κρατικό προϋπολογισμό, αφού υπό τις παρούσες συνθήκες δεν υπάρχει καμία δυνατότητα. Άρα από τις υπάρχουσες εκδοχές επίλυσης του Ασφαλιστικού, έπρεπε να εντοπίσουμε εκείνη, όπου η μετάβαση θα γινόταν χωρίς σημαντικές επιπρόσθετες δαπάνες.

α) ενιαίος φορέας διαχείρισης των αποθεματικών (αξίας 29,5 δισ. €, συν τα κεφάλαια του ταμείου Αλληλεγγύης των Γενεών), δίχως να θίγονται τα περιουσιακά δικαιώματα των Φ.Κ.Α.

β) καθορισμός ενιαίων μηχανισμών ελέγχου (της Γ.Γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων, του ΣΕΠΕ, των Φ.Κ.Α.)

γ) συνδιαχείριση των πόρων των κλάδων υγείας των Φ.Κ.Α. (μία και ενιαία διαπραγμάτευση για όλες τις προμήθειες του συστήματος)

δ) σύσταση Κέντρων Εξυπηρέτησης Ασφαλισμένων (Κ.Ε.Α.)

ε) θεσμοθέτηση παράλληλης ασφάλισης για όλες τις κατηγορίες ασφαλισμένων, που έχουν ασφαλιστεί πριν από το 1993 (πρότασή μας είναι να συμπεριλάβει το μέτρο αυτό και τους δημοσίους υπαλλήλους)

στ) ενιαίο καθεστώς ασφάλισης συνταξιούχων, που εργάζονται σε άλλες θέσεις εργασίας

η) απαγόρευση προγραμμάτων εθελουσίων εξόδων. Ο μέσος όρος ηλικίας συνταξιοδότησης θα αυξηθεί κατά 2 χρόνια έως το 2015. Από 61.4 που είναι σήμερα θα ανέλθει στα 63.5. Να σημειωθεί πως το 2003 ήταν 62.7 αλλά η πολιτική των εθελουσίων εξόδων της Ν.Δ. κατέβασε τον μέσο όρο στα 61.4 έτη 

θ) κεντρική επανεξέταση των αναπηρικών συντάξεων, και εκσυγχρονισμός του καταλόγου βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων

ι) νέες διαδικασίες ασφάλισης για οικόσιτο προσωπικό και αγρεργάτες

ια) αντικίνητρα πρόωρης συνταξιοδότησης

ιβ) θέσπιση κινήτρων παραμονής στην αγορά εργασίας (κίνητρα παραμονής μετά την τριακονταπενταετία, και αντίστοιχα για όσους παραμένουν μετά το 65ο έτος)

ιγ) από 1/7/2011 διεκπεραίωση από το τραπεζικό σύστημα όλων των συναλλαγών στο πεδίο των εργασιακών σχέσεων (μισθοδοσία, απόδοση εισφορών)

ιδ) ενιαίο κέντρο πληρωμής συντάξεων (προκείμενου να επιτευχθεί ο ενιαίος έλεγχος της τήρησης της νομοθεσίας περί διπλοσυνταξιούχων)

ιε) ρύθμιση του χρόνιου προβλήματος της διαδοχικής ασφάλισης, με σχεδιαζόμενη έναρξη εφαρμογής το 2011. Η κινητικότητα στην αγορά εργασίας απαιτεί ρύθμιση των οικονομικών πλευρών της διαδοχικής ασφάλισης, με τρόπο κοινωνικώς δίκαιο για τον ασφαλισμένο. Να σημειωθεί, πως το θέμα της γρήγορης έκδοσης των συντάξεων, επί περιπτώσεων διαδοχικής, νομοθετείται τώρα με το σχέδιο – νόμου για τις εργασιακές σχέσεις.

  • 8 Απριλίου 2010, 09:42 | Χρηστος

    Θα πρεπει να δοθει για διαβουλευση και το προτεινομενο κειμενο του Σχ Νομου. Τωρα σχολιαζουμε γενικα αλλα θα πρεπει να μπορεσουμε να καταθεσουμε τις αποψεις μας και πιο ειδικα.

  • 8 Απριλίου 2010, 08:43 | Χρηστος

    Νομιζω οτι ειναι αδικο να χανουν τη συνταξη τους , συνταξιουχοι οι οποιοι βγηκαν στη συνταξη ΝΟΜΙΜΑ και εργαζονται νομιμα, πληρωνουν ΑΥΞΗΜΕΝΕΣεισφορες και εχουν προγραμματισει τις υποχρεωσεις τους (δανεια μακροχρονια) με βαση τισ παρουσες συνολικες αποδοχες τους. Οταν αποφασισαν ο,τι αποφασισαν δεν ηταν παρανομο και εχουν αναλαβει υποχρεωσεις!!! Αν γινει κατι ισως να γινει για απο εδω και περα!!!και οχι για οσους ηδη εργαζονται ΝΟΜΙΜΑ!

  • 8 Απριλίου 2010, 08:54 | Χρήστος Νικολάου

    Τo καλοκαίρι συμπληρώνω 36 χρόνια ασφάλισης.
    (12 χρ. φροντιστής-ΤΕΒΕ και 24 χρ. Δημοσιο+στρατό).
    Είμαι 62 ετών, Εκπαιδευτικος (Μαθηματικός).
    Η αναβολή ρύθμισης της ΔΙΑΔΟΧΙΚΗΣ ΑΣΦΆΛΙΣΗΣ, εγκλωβίζει πολλούς εργαζόμενους της κατηγορίας μου στην προσπάθεια εξασφάλισης μιας ανθρώπινης βασικής σύνταξης. Σήμερα αυτή είναι μικρότερη από 1000
    ΕΥΡΩ, ‘οταν άλλοι με λιγότερα χρόνια παίρνουν 1500.
    Όταν διορίστηκα στο Δημόσιο (1988) ίσχυε ο νόμος ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ. Η πρώτη καταστροφή ήρθε με το νόμο ΣΙΟΥΦΑ (1992) και η τελική με το νόμο ΠΕΤΡΑΛΙΑ.

    ΕΠΑΝΟΡΘΩΣΤΕ ΑΜΕΣΑ αυτή τη ΔΙΑΚΡΙΣΗ-ΑΔΙΚΙΑ με την οποία άλλοι εκπαιδευτικοί απολαμβάνουν ικανοποιητική σύνταξη (ακόμα και Απόφοιτοι Λυκείου ή μη Πανεπιστημιακής Σχολής – και μάλιστα με δώρο δύο πλασματικά Μισθολογικά Κλιμάκια), παρόλο που είναι νεώτεροι ή έχουν λιγότερα χρόνια ασφάλισης.

    Περιττό να τονίσω την «ΥΠΟΛΗΨΗ» που τρέφουμε για τα συνδικαλιστικά μας όργανα ΟΛΜΕ και ΑΔΕΔΥ και τις παρατάξεις που εκπροσωπούν.

    ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

    cnikola.tee6@gmail.com

  • 8 Απριλίου 2010, 08:44 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΠΟΥ ΛΕΤΕ ΟΤΙ ΘΑ ΚΙΝΕΙΤΑΙ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΙΡΑΧΘΕΙ, ΕΙΝΑ ΤΑ 37 ΧΡΟΝΙΑ 11.100 ΕΝΣΗΜΑ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΟ ΗΛΙΚΙΑΣ.
    ΤΟ ΟΡΙΟ ΑΥΤΟ ΒΕΒΑΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΑΠΙΑΣΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ.ΑΦΟΡΑ ΠΛΛΙΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΣΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΙΜΩΡΗΘΟΥΝ.

  • 8 Απριλίου 2010, 07:51 | ΣΔΞ

    .

    Η ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΔΙΑΔΟΧΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΟΤΑΝ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΕΙΝΑΙ Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΜΕ ΕΞΑΓΟΡΑ.

    ΑΛΛΑ ΑΥΤΗ Η ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΕΠΙΣΗΣ.

    .

  • 8 Απριλίου 2010, 06:19 | κώστας

    Πιστεύω ακράδαντα οτι δεν πρέπει να πειραχθεί ο Ν. περι επιλογής ασφαλιστικού φορέα για ασφαλισμένους μετα το 1993 (νέους).Αν γίνει αυτό περνιέται το μύνημα, οτι εγκληματικά λ’αθη και οι τρύπες ταμείων και ιδιαιτετως του ΤΕΒΕ ,που θα επρεπε να είναι το πιο εύρωστο ταμείο,αλλα οι διοικήσεις του το έχουν συνέχεια με ελλείμ ατα,πάνε να διορθωθούν με την επιβάρυνση του κοσμάκη!!! που ιδιαίτερα τώρα δεν πάει άλλο,εχει ήδη επιβαρυνθεί πολύ!!!!

  • 7 Απριλίου 2010, 23:59 | ΣΠΥΡΟΣ Δ

    ΕΧΩ ΕΔΡΑ ΤΗΝ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΜΟΥ,ΟΠΩΣ ΠΟΛΛΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ,ΚΑΙ ΒΓΑΖΩ ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΑΔΕIΑ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ ΣΤΑ ΔΥΟ-ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ!Η ΑΓΟΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΟΙΚΟΔΟΜΗ ΕΙΝΑΙ ΠΕΘΑΜΕΝΗ.ΠΩΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΩ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ?ΟΙ ΗΔΗ ΝΕΚΡΕΣ ΜΙΚΡΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΘΑ ΣΒΗΣΟΥΝ!
    Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΦΣΑΛΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!
    ΤΕΧΝΟΛΟΓΟΣ ΠΟΛ.ΜΗΧΑΝΙΚΟS.

  • 7 Απριλίου 2010, 20:33 | Αθηνά Μ.

    Συμφωνώ σε γενικές γραμμές,αλλά πιστεύω ότι το ανώτατο υποχρεωτικό όριο πρέπει να είναι ανεξαιρέτως για όλους η 35ετία,από εκεί και πέρα,να είναι προαιρετικό με επαύξηση της σύνταξης.
    Να καταργηθούν διατάξεις με ευνοίκό καθεστώς για αστυνομικούς,στρατιωτικούς κλπ εκτός αυστηρά περιορισμένων περιπτώσεων (γιατί ανθρακωρύχοι στην Ελλάδα δεν υπάρχουν).

  • 7 Απριλίου 2010, 19:39 | Μαριάννα Προκόπη

    Μετά από 33 χρόνια συνεχούς εργασίας στον ιδιωτικό τομέα , βρέθηκα άνεργη και γραμμένη στον ΟΑΕΔ στα 52 χρόνια μου, μιας και η εταιρεία που εργσζόμουν έκλεισε, τον περσινό Ιούλιο. Είναι περιττό να πώ, ότι άν και ψάχνω για δουλειά όλο αυτό το διάστημα, παραμένω άνεργη.
    Η μόνη λύση που μου απομένει είναι να κάνω αυτασφάλιση και να πάρω μειωμένη σύνταξη 12%, το 2012. Τώρα διαβάζω ότι θα δοθούν αντικίνητρα για πρόωρη συνταξιοδότηση, επί πλέον της μείωσης στις συντάξεις πού έγινε με τον νόμο ΠΕΤΡΑΛΙΑ,(από 4,5% σε 6% για κάθε χρόνο πρόωρης σύνταξης μέχρι τα 57 και έως το 2012).
    Είναι κοινωνικά άδικο, να τιμωρείται κάποιος που έμεινε άνεργος χωρίς την θέλησή του, δέν μπορεί να βρεί άλλη δουλειά λόγω ηλικίας και λοιπών συγκυριών, με μείωση της σύνταξής του. Σύνταξη πού ούτως ή άλλως θα είναι μικρότερη λόγω των λιγότερων ενσήμων πού θα έχει, και που σε καμμία περίπτωση δεν ήταν επιλογή του να σταματήσει να εργάζεται.
    Πρότασή μου λοιπόν είναι, ΝΑ ΕΞΑΙΡΕΘΟΥΝ ΟΙ ΑΝΕΡΓΟΙ ΛΟΓΩ ΑΠΟΛΥΣΗΣ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΔΥΣΜΕΝΕΣΤΕΡΩΝ ΟΡΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ.
    ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΝΑ ΜΕΙΩΘΕΙ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΜΕΙΩΣΗΣ ΑΠΟ 6% ΣΕ 4,5% ΟΠΩΣ ΗΤΑΝ ΠΡΙΝ ΤΟ ΝΟΜΟ ΠΕΤΡΑΛΙΑ, ΜΕ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΝΟΜΟ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΔΙΑΦΩΝΟΥΣΑΤΕ.
    ΕΠΙ ΠΛΕΟΝ ΝΑ ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΤΑ 200 ΕΝΣΗΜΑ ΤΟΥ ΟΑΕΔ,ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΤΟΥ ΟΡΙΟΥ ΤΩΝ 10.000.- ΕΝΣΗΜΩΝ, ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ Η ΣΥΝΤΑΞΉ ΤΟΥΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΗΣ ,ΚΑΙ ΑΡΜΟΖΟΥΣΑ ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΕΡΓΑΣΘΗΚΑΝ ΤΟΣΑ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ.

  • 7 Απριλίου 2010, 17:23 | ΚΩΣΤΑΣ ΒΑΛΙΔΑΚΙΣ

    Οι χήρες να παίρνουν την σύνταξη του άντρα τους μετά τα 65 τους χρόνια.
    Η 35άρα που παντρεύτηκε τον παππού θα πρέπει να περιμένει.

  • 7 Απριλίου 2010, 17:42 | Μαρία Ιεροπούλου

    ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Το κείμενό μου αναφέρεται στο Νόμο Πετραλιά δηλ. Ν.3655/2008 (Α58/3-4-2008 και παροχή οδηγιών για την εφαρμογή των άρθρων 143, 144).

  • 7 Απριλίου 2010, 16:54 | Μαρία Ιεροπούλου

    Είμαι γεννηθείσα το έτος 1961 (49 ετών). Είμαι μητέρα ενός ανήλικου τέκνου ηλικίας 10 ετών. Είμαι Ιδιωτική Υπάλληλος ανελλιπώς από το 1981 μέχρι σήμερα με ένσημα του ΙΚΑ.
    Σύμφωνα με τα πρόσφατα δημοσιεύματα αλλά και τις δηλώσεις του κ. Υπουργού, από 1/1/2011 επανέρχονται σε πλήρη ισχύ οι διατάξεις του Νόμου .
    Ενόψει τούτου, το σοβαρό διακύδευμα για μητέρες βρισκόμενες στην ίδια κατηγορία με εμένα είναι το ΕΑΝ ή ΟΧΙ ΘΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΟΥΝ ΤΑ ΩΡΙΜΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ τους.Το αίσθημα δικαίου θεωρώ ότι επιβάλλει την πρόβλεψη κάποιου μεταβατικού σταδίου.
    Για να αναδείξω τα πιθανά άσχημα αποτελέσματα μιας εφαρμογής χωρίς ύπαρξης μεταβατικού σταδίου, προς διευκρίνηση σας παραθέτω το ακόλουθο ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ :
    ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ 2011, ΕΓΩ ΓΙΝΟΜΑΙ 50 ΕΤΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΤΩ ΑΝΗΛΙΚΟ ΤΕΚΝΟ ΚΑΙ ΤΡΙΑΝΤΑ (30) ΕΤΗ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ – ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΩ ΝΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΘΩ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ 2011 ΜΕ ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΗΣ ΟΠΟΙΑΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΙ???
    Δεδομένου ότι προφανώς δεν είμαι η μοναδική μητέρα με ανήλικο τέκνο ασφαλισθείσα προ του 1983, ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΘΕΡΜΑ, όπως εάν προβείτε στην αιτούμενη ενέργεια, δηλ. ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΟΥ ΣΤΑΔΙΟΥ, αφενός δεν θα επιβαρύνεται ιδιαίτερα τον προϋπολογισμό αφετέρου δε θα κερδίσετε την ευγνωμοσύνη χιλιάδων μητέρων που βρίσκονται στην ίδια θέση με εμένα και στα πενήντα τους χρόνια έχουν ήδη δρομολογήσει την ζωή τους.

  • 7 Απριλίου 2010, 10:12 | Μαρία

    Είμαι 54 ετών, μητέρα τριών παιδιών και εργαζομαι από τα 24 έτη μου στον Ιδιωτικό Τομέα. Εργάστηκα σε δύο πολύ μεγάλες και δυνατές επιχειρήσεις μεταποίησης οι οποίες έκλεισαν και πήγαν στο εξωτερικό. Αναγκάστηκα στα σαράντα μου λόγω ανεργίας να μετακομίσω σε μεγαλούπολη και να δουλεύω και πάλι σε πολύ καλή επιχείρηση μεταποίησης για να μπορώ να σπουδάζω τα δύο παιδιά μου που ήδη ήταν σε πανεπιστήμια σε διαφορετικές πόλεις. Αλλά και αυτή η επιχείρηση σε λίγα χρόνια έκλεισε με τηνίδια τύχη που είχαν οι προηγούμενες. Στα 48 μου χρόνια επέστρεψα στην πόλη μου ως άνεργη με δύο παιδιά στο στρατό αφού είχαν τελειώσει τις σπουδές τους και ένα τρίτο παιδί που μπήκε και εκείνο στο πανεπιστήμιο άνεργη με μόλις 3800 ένσημα. Κατάφερα με μερική απασχόληση σε δήμο της περιοχής μου να καταφέρω να εργαστώ για να μπορέσω μήπως και συμπληρώσω τα 4500 ένσημα και να πάρω την πρόωρη στα 55 μου έτη. Πράγματι αυτό το κατάφερα με δύο συμβάσεις μερικής απασχόλησης και με μισθό 450 ευρώ να έχω τα 4500 ένσημα.Κύριε υπουργέ μακάρι να υπήρχαν δουλειές και δεν θα ήθελα ποτέ μέχρι τα 65 μου να πάρω σύνταξη, γιατί στο τέλος τέλος η εργσία είνα υγεία και πρόοδος για τον άνθρωπο. ¨Εδωσα στο ελληνικό κράτος τρείς λαμπρούς επιστήμονες ένα Δικηγόρο και δύο γιατρούς με πολύ μεγάλες στερήσεις και πολλές δυσκολίες αλλά και χρέος γιατί δεν είχα πάντα εργασία με μία σύνταξη του συζύγου μου. Μη μας στερήσετε τη σύνταξη στις γυναίκες που θέλου να πάρουν σύνταξη στα 55 (πρόωρη)στον ιδιωτικό τομέα γιατί δυστυχώς δεν υπάρχουν δουλειές.Μια σύνταξη που δεν φτάνει τα 500 ευρώ και ύστερα από τόσους κόπους και ταλαιπωρίαΕγώ για τη σύνταξη αυτή που υπολόγζα να πάρω έκανα προγραμματισμό γιατί χρεώθηκα σετράπεζα και πήρα σπίτι.

  • 7 Απριλίου 2010, 08:53 | Ανδρέας

    Εννιαίος φορέας διαχείρισης των αποθεματικών των ταμείων.
    Στις δεκαετίες ’50, ’60 και ’70 που τα ταμεία εισέπραταν και απεδιδαν ελάχιστα (διότι οι συνταξιούχοι ήταν πολύ λιγότεροι από τους νεοεισερχόμενους στην εργασία) τα αποθεματικά κατατίθεντο στην Τράπεζα της Ελλάδος με μηδέν ή ελάχιστο τόκο (1%-2%) την εποχή που το επιτόκιο καταθέσεων έτρεχε με 12% – 14%. Η Τράπεζα της Ελλάδος τα έδινε σε ιδιώτες για τον εκβιομηχανισμό της χώρας μέσω δάνεισμού του κράτους μέσω κρατικών ομολόγων. Τον εκβιομηχανισμό τον είδατε πουθενά ? Πλειάδα πολιτικών, έκτοτε, έχει αναφέρει ότι χάσαμε το τραίνο της βιομηχανικής επανάστασης, κάποιοι όμως δεν έχασαν τα χρήματα, τα έστειλαν στην Ελβετία, αλλά τα ταμεία έχασαν σίγουρα τους τόκους (για το κεφάλαιο παίζεται). Το ίδιο έγινε αργότερα με τα ομόλογα μέσω χρηματιστηρίου, από πολλές διορισμένες κρατικά Διοικήσεις ταμείων. Ελπίζω να έχουμε διδαχτεί από την ιστορία και να μην επεναληφθεί το ίδιο σενάριο. Ως προς αυτούς που θα τα διαχειρίζονται καλόν θα είναι να αποδεχτούν εγγράφως την άρση του περιουσιακού απορρήτου (σε βάθος 10ετίας) τους καθώς και των ανιόντων και κατιόντων τους σε 2ο βαθμό και δημοσίευση των περιουσιακών στοιχείων τους πριν και μετά (και για δεκαετία) την εμπλοκή τους με τη διαχείριση των αποθεματικών.

    Εννιαίος μηχανισμός ελέγχου.
    Σωστό αλλά αυτοί που τον αποτελούν να υπόκεινται στα παραπάνω ως προς την διαφάνεια των περιουσιακών στοιχείων τους.

    Εννιαία διαπραγμάτευση για τις προμήθειες
    Αυτοί που θα την αναλάβουν να υπόκεινται στα παραπάνω ως προς την διαφάνεια των περιουσιακών στοιχείων τους. Να γίνεται διαπραγμάτευση με τους Οίκους κατασκευής και όχι αντιπροσώπους.

    Παραμονή στην εργασία μετά τα 35 έτη εργασίας ή/και τα 65 ηλικιακά.
    Τα κίνητρα να αυξάνουν την σύνταξη πέρα του σημερινού ποσού των 35 ετών και όχι το σημερινό ποσό (35ετίας) να δίνεται στα 40 έτη εργασίας. Βεβαίως σας υπενθυμίζω το σύνθυμα του Σημιτικού ΠΑΣΟΚ «Τόπο στους νέους» με το οποίο ζητείτο η αποσυμφώρηση των θέσεων ευθύνης και εργασίας από τους μεγαλύτερους υπέρ των μικρότερων ηλικιακά. Κανείς βέβαια δεν ενδιαφέρετο τι θα γίνουν οι μεγαλύτεροι και πως θα μπορέσουν να πάρουν σύνταξη. Τώρα γνωρίζει ή ενδιαφέρεται κανείς για το πόσες θέσεις εργασίας θα μπορούν να καταλάβουν οι «senior citizens» Αγγλιστί ? Ή θα περιμένουν την κρατική ελεημοσύνη μέσω προγραμμάτων του ΟΑΕΔ (τα οποία εμείς πάλι πληρώνουμε με τους φόρους μας, επιδοτώντας τους εργοδότες με φθηνό εργατικό κόστος για να μην πληρώνουν τις εισφορές που έτσι και αλλιώς θα τις ρυθμίζανε) ?

  • 7 Απριλίου 2010, 07:38 | ΚΩΣΤΑΣ

    Μιλάτε για να πάρει κάποιος πλήρη σύνταξη θα πρέπει να εργάζεται 37-40 χρόνια.
    Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να έχει 11.100-12.000 ένσυμα.
    Ρωτώ τον κο υπουργό και τους συμβούλους του:
    Ένας νέος που πρώτα θα σπουδάσει (ΑΕΙ, μεταπτυχιακό, διδακτορικό) θέλει τουλάχιστον 10-11 χρόνια σπουδών, 1 χρόνο στρατό, 2 χρόνια ελάχιστο χρόνο ανεργίας πρίν αρχίσει να εργάζεται ,σύνολο 14 χρόνια. θα αρχίσει να εργάζεται στην καλύτερη των περιπτώσεων στα 32-33.
    Αν είναι τυχερός και δουλεύει συνεχώς θα βγεί στη σύνατξη στα 73.
    Αν εργαστεί στον ιδιωτικό τομέα για να συμπληρώσει κανείς 12.000 ένσυμα και αφού λάβει υπ΄όψη του ότι δεν θα έχει μόνιμη εργασία θα χρειαστούν πολύ περισσότερα των 40 χρόνων, άρα ΠΛΗΡΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΠΟΤΕ.
    Εχετε λάβει υπόψη σας ότι στην Ελλάδα που ζούμε υπάρχει υπογεννετικότητα και ότι μια οικογένεια για να κάνει παιδιά θέλει δουλειά και εισόδημα για να τα μεγαλώσει .
    Εχετε βάλει ποτέ στις 1 του μήνα 700 ευρώ στο πορτοφόλι σας και να δοκιμάσετε πόσες μέρες θα περάσετε;
    Έχετε πάει σε Νοσοκομείο ή στο ΙΚΑ και να σου κλείνουν ραντεβού σε ημερομηνία ΜΕΤΑ ΘΑΝΑΤΟΝ.
    Εχετε υπολογίσει πόσα θέλει κάθε οικογένεια για να σπουδάσει ένα παιδί της (και στις φοιτητικές εστίες να μένουν τα παιδιά των απόρων με τις BMW και τις πορσε); και πόσα αν σπουδάζουν 2 σε διαφορετική πόλη, αφού δεν επιτρέπετε μεταγραφή;

    Αν ο κύριος υπουργός ήταν εργοδότης θα έπερνε στη δουλειά του έναν 60 ή 65 ή 70 ετών, θα έστελνε το παιδί του σε έναν εκπαιδευτικό 65-70 χρόνων κ.ο.κ., ή αν ήταν ο ίδιος εργαζόμενος θα μπορούσε να βρίσκετε στη σκαλωσιά μιας οικοδομής στα 65ή70;;;;;;

    ΚΑΙ ΜΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΟΡΙΑ ΠΟΥ ΕΧΩ ΣΑΝ ΠΟΛΙΤΗΣ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ.

    ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΜΑΣ , ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΣΟΥΝ ΤΙΣ ΠΡΕΠΟΥΣΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΑΠΟ ΟΣΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΚΑΙ ΟΡΕΞΗ ΝΑ ΤΑ ΓΡΑΦΟΥΝ ΣΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ …….ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ….;;;;;;;;;;

  • 7 Απριλίου 2010, 06:06 | ΧΡΗΣΤΟΣ

    ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΗΦΘΕΙ ΥΠΟΨΗ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ Η ΙΣΟΒΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗ ΤΩΝ »ΘΥΓΑΤΕΡΩΝ» ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ, ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ, ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Κ.Λ.Π. ΠΟΥ ΙΣΧΥΕΙ ΣΗΜΕΡΑ. ΔΗΛΑΔΗ ΝΑ ΙΣΧΥΣΕΙ Η ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥΣ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΕΝΗΛΙΚΙΩΣΗ ΤΟΥΣ.

  • 7 Απριλίου 2010, 05:18 | Φιλιππος

    Μετα απο 33 χρονια ασφαλισης στα βαρεα με καταβολη ασφαλιστικων εισφορων με την μεγιστη κλιμακα του ΙΚΑ μου ζητατε να κανω θυσιες υπερ του ασφαλιστικου με περικοπη της συνταξης και με αυξηση του οριου ηλικιας τηυ στιγμη που υπαρχουν ανθρωποι που συνταξιοδοτηθηκαν στα 45 η 55 με συνταξεις απο 2500-4000 ευρω.Αυτο ειναι το κρατος δικαιου.Να κοψετε τις ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ συνταξεις και να παρουν την συνταξη οι ανθρωποι που τις εχουν δουλεψη 35 χρονια και οχι σε αυτους που δουλεψαν 15 χρονια.Οι πολιτικες ολων σας, τα χρονια που περασαν εχουν φθαση σε αδιεξοδο,καποτε επρεπε να γνωριζεται οτι αυτη η γενια που εχει δουλεψη θα πρεπει να παρει αυτο που δικαιουτε.ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΞΗ ΠΟΥ ΤΙΣ ΑΝΑΛΟΓΗ για ολες τις εισφορες που εχει πληρωση ΚΑΙ ΜΕ ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΑΝ ΑΥΤΕΣ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΝΑ ΕΡΓΑΖΕΤΑΙ

  • 6 Απριλίου 2010, 19:57 | Δημήτρης Δ

    Κύριε υπουργέ, από τόν Οκτώβριο τού 2009 αναφέρεσθε στήν αδικία τής Διαδοχικής Ασφάλισης καί υποσχεθήκατε ότι τό πρώτο Νομοσχέδιο πού θά ψηφισθή θά είναι αύτό πού θά αποκαθιστά αυτή τήν αδικία.
    Στήν πρόταση Νόμου διαβάζουμε ότι από τό 2011 θά ισχύση ή όποια τροποποίηση γίνει,γιά τόν νέο δίκαιότερο υπολογισμό τής σύνταξης τών διαδοχικά ασφαλισμένων, πρέπει νά γνωρίζετε όμως,ότι πολλοί υποψήφιοι συνταξιούχοι πού από τόν Οκτώβριο είχαν συμπληρώσει τίς προυποθέσεις συνταξιοδότησης,(όπως καί ό γράφων) αναμένουμε τήν ψήφηση τού Νόμου
    επειδή πιστεψαμε οτι είσθε ειλικρινης ,και οτι αντιμετωπίζετε το θέμα με σοβαρότητα καί χωρίς πολιτικές σκοπιμότητες.
    Μήν κανεται πίσω, τό κόστος τής διαδοχικής μπορεί νά εξοικονομηθή περιορίζοντας σπατάλες που βλέπει νά γίνονται έν μέσω κρίσης, καί ο τελευταίος Ελληνας πολίτης ,κρατήστε τόν λόγο σας ΤΏΡΑ καί μήν αφήσετε νά συνεχισθή αύτή ή ΔΙΑΔΟΧΙΚΗ ΚΟΡΟΙΔΙΑ.

  • 6 Απριλίου 2010, 19:47 | Πολίτης

    Ο,ΤΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΝΑ ΙΣΧΥΣΕΙ, ΕΑΝ ΔΕΝ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΔΡΑΚΟΝΤΙΑ ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ (ΕΙΤΕ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΙΤΕ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ), ΜΕ ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΑΥΣΤΗΡΟΤΑΤΩΝ ΠΟΙΝΩΝ (ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΑΠΟΜΠΕΥΣΗΣ -ΜΙΑ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ Η ΘΑΝΑΤΙΚΗ ΠΟΙΝΗ) ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΧΡΑΣΤΕΣ ΤΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ, ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ «ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΙΔΙΑ».
    ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΑΥΤΗΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΕΧΝΙΚΟ Η ΣΥΣΤΗΜΙΚΟ. ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ «ΒΑΘΕΙΑΣ ΗΘΙΚΗΣ ΣΗΨΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ» ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ.
    ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΤΟ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΟΥΝ, ΚΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΤΟΛΜΑ ΝΑ ΤΑ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥΣ.

  • 6 Απριλίου 2010, 18:52 | ΘΑΝΑΣΗΣ Κ. 61 ΕΤΩΝ

    Θα ήθελα να αναφερθώ στο θέμα της διαδοχικής ασφάλισης…Η πρώτη μου ασφάλιση ήταν στο Ι.Κ.Α με 1700 ένσημα. Εν συνεχεία, ασφαλίστηκα στο Τ.Ε.Β.Ε για 5 χρόνια και ακολούθως στο Δημόσιο, όπου καιεργάζομαι τα τελευταία συνεχή 26 χρόνια και 8 μήνες. Και τα δύο μεγάλα κόμματα, ΠΑ.ΣΟ.Κ και Ν.Δ έχουν αναγνωρίσει την μεγάλη αδικία που υφίστανται οι συνταξιούχοι που έχουν ασφαλιστεί σε πεσισσότερα του ενός Ταμείου-όσοι συνταξιοδοτούνται με διαδοχική ασφάλιση εισπράττουν για τον ίδιο χρόνο ασφάλισης συντάξεις χαμηλότερες έως και 30% σε σύγκριση με όσους ασφαλίζονται σε ένα Ταμείο κατά τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου. Δεν ξεχνώ την προτροπή του πρωθυπουργού μας κ. Παπανδρέου προς τον υπουργό εργασίας κ. Λοβέρδο να διευθετηθεί νομοθετικά και άμεσα αυτή η αδικία. Αντ’αυτού, οι ενδιαφερόμενοι ασφαλιζόμενοι ενημερωνόμαστε από τα Μ.Μ.Ε ότι με την σημερινή οικονομική κατάσταση που διανύει η χώρα μας το θέμα πάει στις καλένδες…
    Για ποιο λόγο να αδικούμεθα σε όλο μας το συνταξιοδοτικό βίο;Είμαστε πολίτες τρίτης κατηγορίας;
    Οι ευρωβουλευτές παίρνουν σύνταξη με 4 μόλις χρόνια εργασίας.Οι βουλευτές με 8. Εγώ πόσα χρόνια πρέπει να εργαστώ για να πάρω μια αξιοπρεπή σύνταξη;
    Προτείνω, λοιπόν, η κυβέρνηση να χορηγήσει στους συνταξιούχους της διαδοχικής ασφάλισης τα χρήματα που αδυνατεί να τους καταβάλλει με τη μορφή bonus, παρέχοντας τους διευκολύνσεις στις δημόσιες συναλλαγές του Δ.Ε.Η, Ε.Υ.Δ.Α.Π, Εφορία κλπ.

  • 6 Απριλίου 2010, 17:45 | Μαρία Π.

    θ) κεντρική επανεξέταση των αναπηρικών συντάξεων.

    Νομίζω πως είναι γνωστό σ΄όλους τους πολίτες το σκάνδαλο με τις αναπηρικές συντάξεις που έχουν βγάλει παράνομα, χωρίς να το δικαιούνται, χιλιάδες Έλληνες (και ομογενείς;;;;).
    Αυτό, εκτός από την οικονομική διάσταση, έχει και την πολιτική αλλά και την ποινική.
    Θα πρέπει σίγουρα να επανεξεταστούν οι αναπηρικές συντάξεις αλλά θα πρέπει παράλληλα να καταλογιστούν ευθύνες και σ΄αυτούς που έβγαλαν τις παράνομες αυτές συντάξεις. Να καταλογιστούν ευθύνες και στους φυσικούς και στους ηθικούς αυτουργούς. (π.χ. θα έχει ευνοϊκή μεταχείριση από τα διοικητικά και τα ποινικά δικαστήρια υπάλληλος που θα καταθέτει ποιος πολιτικός τον προέτρεψε να δώσει ψεύτικες αναπηρικές συντάξεις).
    Αν δεν οδηγηθεί στη φυλακή κάποιος πολιτικός για το κακό που έκανε στο ασφαλιστικό μας σύστημα (έβλαψε δηλ. όλους μας) τότε δεν νομίζω πως θα είναι ειλικρινής η προσπάθεια.
    Αν κοιτάξουμε τις περιοχές που είναι πάνω από το 30% των κατοίκων ανάπηροι και αν δούμε ποιοι πολιτικοί θήτευσαν σε θέσεις ανάλογης ευθύνης, φαίνονται αμέσως οι επίορκοι. Δεν είναι δύσκολο δηλαδή για ένα ευνομούμενο κράτος με δικαστική εξουσία που στέκεται στο ύψος των περιστάσεων να εντοπίσει τους επίορκους. Το έγκλημα (χωρίς εισαγωγικά) είναι διαχρονικό και υπερκομματικό. Ως τέτοιο λοιπόν θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε.

    Σίγουρα ευθύνη υπάρχει και σ΄αυτούς που αποδέχθηκαν το δώρο. Αλλά μην ξεχνάμε ότι είμαστε στην χώρα που γεννήθηκε ο Καραγκιόζης. Δεν τους απαλλάσσω, αλλά προσπαθώ να τους δικαιολογήσω.

    Επιπλέον θα ήθελα να κάνω τρεις προτάσεις:
    1. Δεν θα πρέπει το φταίξιμο των πολλών (δυστυχώς) να το υποστούν οι λίγοι που δεν φταίνε. Επειδή οι πολλοί κορόιδεψαν, δεν θα πρέπει οι πραγματικοί ανάπηροι να ταλαιπωρηθούν και να νιώσουν μειωμένοι. Ιδιαίτερα που δεν είναι όπως κάθε άλλος πολίτης αλλά ΑΜΕΑ.
    2. Να μην γίνει αφορμή αυτή η προσπάθεια για περικοπή του κοινωνικού κράτους. Αντίθετα μάλιστα, θα πρέπει τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν να χρησιμοποιηθούν ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ για τη στήριξη της κοινωνικής πολιτικής του κράτους.
    3. Έστω ΚΑΙ με δική τους ευθύνη, οι ψεύτικοι ανάπηροι που θα χάσουν τη σύνταξή τους, το εισόδημά τους, θα βρεθούν σε δύσκολη οικονομική κατάσταση. Επειδή μιλάμε για χιλιάδες συμπατριώτες μας σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία, θα πρέπει το κράτος να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα με συγκεκριμένα μέτρα (π.χ. επιδότηση έναρξης νέας επιχείρησης, κατάρτισης, επιδότησης εισφορών… ;;;)

    Αυτά με την ευχή για γρήγορη ανάρρωση στον Υπουργό Ανδρέα Λοβέρδο.
    Χριστός Ανέστη
    Χρόνια Πολλά

  • 6 Απριλίου 2010, 16:50 | pja

    Διορίστηκα στο δημόσιο στα 40 μου με γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.
    Έχω πτυχίο μεταπτυχιακό και πολυετή προϋπηρεσία στον ιδιωτικό τομέα.

    Γιατί να αναγνωρίζεται όλη η προϋπηρεσία κάποιου που δούλευε σε ΝΠΙΔ και μετατάσσατε στο στενό δημόσιο τομέα αλλά και κάποιου συμβασιούχου που μονιμοποιείται και όχι η δική μου;

    Και η αδικία αυτή δεν αφορά μόνο τη μισθολογική εξέλιξη αλλά και τη βαθμολογική επίσης.

    Στη σύνταξη δεν αναφέρομαι καν γιατί εκεί το παιγνίδι είναι χαμένο από χέρι.

  • 6 Απριλίου 2010, 12:08 | Νικ.Δελ.

    Νομιζω οτι η θέσπιση κινήτρων για την αυτασφάλιση, που έχει αναφερθεί αρκετά μέσα στην διαβούλευση, είναι μια αποδοτική & άμεση λύση για το ΙΚΑ.
    Σήμερα ισχύουν αντικίνητρα, π.χ. προσμετράται μόνο για τις γενικες διατάξεις συνταξιοδότησης.

  • 6 Απριλίου 2010, 12:20 | Γεωργια

    «Για μια ακόμη φορά επισημαίνεται, ότι η νομοθετική μας παρέμβαση δεν θα θίξει ώριμα ασφαλιστικά δικαιώματα έως το 2013».
    Αυτό αναφέρεται στο κεφάλαιο 8 των σχεδιαζόμενων παρεμβάσεων για την εξίσωση των ορίων ηλικίας μεταξύ ανδρών και γυναικών στο Δημόσιο. Και διερωτώμαι, για μια ακόμα φορά, γιατί οι γυναίκες, μητέρες ανήλικων παιδιών, ασφαλισμένες στο ΙΚΑ πρέπει να δεχτούν να αποτελούν την εξαίρεση όλων των ταμείων και να αρχίσει κατάργηση των ορίων συνταξιοδότησης από το 2011?
    Ο υφυπουργός κ. Κουτρουμάνης, γνώστης του ασφαλιστικού, είχε χαρακτηρίσει ως αδικία τις σχετικές διατάξεις του νόμου Πετραλιά, που προέβλεπαν αύξηση του ορίου ηλικίας από το 2010. Η κυβέρνηση κατάργησε αυτή την διάταξη και ελπίζουμε ότι στο εξής οι διατάξεις για τις μητέρες με ανήλικα παιδιά που είναι ασφαλισμένες στο ΙΚΑ δεν θα διαφέρουν από τα υπόλοιπα ταμεία, στα οποία σημιεωτέον οι αλλαγές αρχίζουν να ισχύουν από το 2013.

  • 6 Απριλίου 2010, 11:52 | Α.Π.

    Η περικοπή χρηματοδότησης των Ταμείων ΟΤΕ & ΔΕΗ κατά 10%, οδήγησε υποχρεωτικά σε μείωση συντάξεων. Η απόφαση είναι των διοικητών βέβαια, αλλά αν δεν πάρουν λεφτά από το κράτος, δεν έχουν να πληρώσουν, γιατί τις περιουσίες των ταμείων τις έφαγε το ίδιο το κράτος, τις εθελούσιες εξόδους στον ΟΤΕ τις αποφάσισε επίσης το κράτος και τις επέβαλε στο Ταμείο, και τώρα τους μειώνει τη χρηματοδότηση. Είναι οι μόνες συντάξεις που μειώνονται και μάλιστα πολύ περισσότερο από τους μισθούς του δημοσίου, όπου μεσοσταθμικά η μείωση είναι περίπου 4%. Μόνο που είναι άλλο να μειώνεις μισθούς, που παίρνουν και ωρίμανση και γενικά είναι μεγαλύτεροι από τις συντάξεις, και άλλο να μειώνεις συντάξεις καθηλωμένες εδώ και 3 χρόνια, που δεν έχουν καμιά προοπτική αύξησης και γενικά είναι χαμηλότερες από μισθούς. Όλες οι άλλες συντάξεις διατηρούνται ακέραιες, καθώς και οι παχυλότατες (3.000-6.000 €)των βουλευτών-δικαστικών-στρατιωτικών. Είναι, με διαφορά, το πιο άδικο και αψυχολόγητο από τα μέτρα που θα οδηγήσει αυτούς τους συνταξιούχους στη φτώχεια, αφήνοντας τους παραπάνω υψηλοσυνταξιούχους στο απυρόβλητο. Το δίκαιο θα ήταν να αφαιρεθούν τα χρήματα που λείπουν απ’ όσους έφυγαν με εθελούσια έξοδο και τους χρυσοπλήρωσαν τα Ταμεία 10-15 πλασματικά χρόνια για να παίρνουν τεράστιες συντάξεις χωρίς δεδουλευμένα και όχι να κόβονται αποδοχές απ΄ όσους πληρώσαμε σε όλο τον εργασιακό μας βίο 35% παραπάνω εισφορές, ακριβώς για να πάρουμε μια καλύτερη σύνταξη. Μην κόβετε τόσο εύκολα δεδουλευμένα από τα λεφτά των άλλων, το γνωρίζετε – και το γνωρίζουμε- ότι είναι παράνομο να κόβετε συντάξεις, και όταν θα βγει η απόφαση που θ’ αναγνωρίζει την παρανομία θα πρέπει να μας καταβάλετε τα κομμένα λεφτά μας αναδρομικά και με τόκο. Εκτός αν δεν ενδιαφέρεστε γιατί είστε σίγουροι ότι το κράτος θα έχει χρεωκοπήσει μέχρι τότε.

  • 6 Απριλίου 2010, 10:09 | ΤΑΤΣΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

    ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΔΙΑΤΥΠΩΣΩ ΚΑΙ ΕΓΩ ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΙΔΙΑ ΜΕ ΤΟΥ/ΤΗΣ Γ. ΚΟΛ.ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΩ ΠΡΟΤΕΙΝΟΝΤΑΣ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΟΣΟΣΤΩΣΗ ΗΜΕΡΩΝ ΑΥΤΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΠΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟ 15% ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΙΚΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ ΗΜΕΡΩΝ ΑΥΤΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ 35 ετιας/ 37 ετίας ΚΑΙ ΜΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΗΛΙΚΙΑΚΟΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΗΝ 37 ετίας.
    ΑΚΟΜΗ ΟΙ ΗΜΕΡΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΕΣ ΠΟΥ ΓΕΝΝΟΥΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΛΛΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΑΕΔ ΝΑ ΜΕΤΡΟΥΝ ΓΙΑ 35 ετια/ 37 ετία.
    ΚΛΕΙΝΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΜΟΥ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΔΗΛΩΝΩ ΟΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΜΟΝΟ, ΕΙΝΑΙ Ο ΜΟΝΟΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ <> ΤΟ ΘΕΜΑ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΤΙΛΗΦΘΕΙ ΠΟΣΟ ΑΓΧΟΣ ΕΧΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΤΙ ΚΑΝΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΤΥΧΟΥΝ ΤΕΛΙΚΑ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΙΣΗ, ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟ ΟΤΙ ΤΕΛΙΚΑ ΠΕΤΥΧΑΙΝΟΥΝ ΤΟΝ ΣΤΟΧΟ ΤΟΥΣ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΜΕ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΨΥΧΙΚΗ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ.

  • 6 Απριλίου 2010, 09:09 | ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ

    ΤΙ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΗΔΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ?
    1. ΚΑΠΟΙΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΘΗΚΑΝ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑ 40 ΤΟΥΣ.
    2. ΚΑΠΟΙΟΙ ΠΑΙΡΝΟΥΝ 2000€ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ 4000€.
    3. ΚΑΠΟΙΟΙ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΣΑΝ ΠΟΤΕ ΕΙΣΦΟΡΕΣ πχ ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΘΗΚΑΝ
    4. ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΠΗΡΟΙ ή ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΟΙ κλπ (ΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ)

    ΑΚΟΜΗ :
    5. ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ, ΔΗΜΑΡΧΟΙ κλπ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΟΥΝΤΑΙ ΔΙΠΛΑ (ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΤΟΥΣ), ΑΠΟ ΤΑ 55 ΤΟΥΣ. ΓΙΑΤΙ??
    6. «ΕΙΔΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ» ΓΙΑ ΧΙΛΙΟΥΣ ΜΥΡΙΟΥΣ : ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥΣ, ΓΥΝΑΙΚΕΣ, ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ, ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΞΕΡΕΙ ΠΟΣΟΥΣ ΑΚΟΜΗ….
    7. ΕΙΣΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ, ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΧΡΕΩΝ ΠΡΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ (ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΟΣΑ), ΠΟΥ ΤΟΣΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΕΙΜΑΙ ΝΑ ΜΠΟΟΥΝ ΣΕ ΤΑΞΗ…
    8. ΟΜΟΛΟΓΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΑΜΑΡΤΩΛΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΚΑΤΑΛΟΓΙΣΜΟ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΑΠΟΛΥΤΩΣ…

    ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΟΛΑ ΝΑ ΜΕΤΑΤΙΘΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΓΕΝΙΕΣ.
    ΟΛΟΙ ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΠΟΥ ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΑΝ ΚΑΤΑ ΚΑΙΡΟΥΣ, ΕΔΙΝΑΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΧΑΡΙΤΟΣ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΗΤΑΝ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΔΕΝ ΑΝΤΙΔΡΟΥΣΑΝ ΣΕ ΤΙΠΟΤΕ . ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ, ΘΕΩΡΩΝΤΑΣ ΠΩΣ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΒΓΟΥΝ ΣΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ «ΕΧΕΙ Ο ΘΕΟΣ», ΔΕΝ ΑΝΤΙΔΡΟΥΣΑΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΣΕ ΤΙΠΟΤΕ. ΦΤΑΣΑΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΕΔΩ ΠΟΥ ΦΤΑΣΑΜΕ. ΑΝ ΟΜΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΤΙ ΝΑ ΑΝΑΜΟΡΦΩΘΕΙ ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ, ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΝΑ ΣΠΑΣΟΥΝ ΑΥΓΑ. ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΕΙΣΤΕ ΕΣΕΙΣ ΚΥΡΙΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ. ΚΑΤΑΡΓΗΣΤΕ ΠΡΟΝΟΜΟΙΑ ΠΟΥ ΔΩΘΗΚΑΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΣΑΣ ΛΟΓΟΥΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΚΑΙ ΦΤΙΑΞΤΕ ΕΝΑ ΔΙΚΑΙΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΤΕ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΓΕΝΙΕΣ.
    Ο ΑΠΛΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΑΖΙ ΣΑΣ, ΓΙΑΤΙ Ο ΑΠΛΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΑΝΗΚΕ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ.

  • 6 Απριλίου 2010, 09:48 | Άννα Λαζαρίδου

    Θα ήθελα να αναφερθώ στο κεφάλαιο του νομοσχεδίου στ) που αφορά το ενιαίο καθεστώς ασφάλισης συνταξιούχων, που εργάζονται σε άλλες θέσεις εργασίας. Επι του θέματος επικρατεί μεγάλη σύγχιση. Εγώ είμαι γιατρός ΕΣΥ, με οργανική θέση Διευθυντή και εργάζομαι στο Δημόσιο από το 1979 οπότε και διορίστηκα στο Αγροτικό. Είμαι 56 ετών και έχω συμπληρώσει 32 χρόνια προυπηρεσίας. Όπως γνωρίζεται όλοι οι γιατροί πλην των εισφορών για το Δημόσιο πληρώνουμε κανονικά εισφορές στο ΤΣΑΥ και δικαιούμαστε δεύτερης σύνταξης. Άρα για εμάς δεν ισχύει το να διπλοασφαλιστούμε γιατί ήδη αυτό γίνεται και πρέπει να διευκρινιστεί κατά τη γνώμη μου στο Νομοσχέδιο. Εκτός αυτού όταν συνταξιοδοτούμαστε, λαμβάνουμε κανονικά τη σύνταξη του Δημοσίου και εάν θέλουμε να εξασκησουμε ελεύθερο επάγγελμα δεν πέρνουμε τη σύνταξη του ΤΣΑΥ αλλά συνεχίζουμε να καταβάλουμε κανονικά εισφορές στο ΤΣΑΥ άρα δεν τίθεται για μας θέμα να ασφαλιστούμε επειδή δουλεύουμε μετά τη συνταξιοδότηση από το ΕΣΥ. Τι θα ισχύσει για μας και από πότε; Θα μας αναστείλεται τη σύνταξη του Δημοσίου ή θα την περικόψεται; Κατά τη γνώμη μου εφ’ όσον είμαστε από εκείνους που πληρώνουν μια ζωή εισφορές για δυο Ταμεία και μετά τη συνταξιοδότηση συνεχίζουμε για να πάρουμε και τη δεύτερη σύνταξη, ούτε παράνομοι είμαστε ούτε διαφέυγουμε από την αγορά εργασίας μη πληρώνοντας εισφορές. Είμαστε κλάδος που αυτά που θέλετε να θέσετε στο καινούριο Νομοσχέδιο για μας ισχύουν από πάντα και πιστεύω ότι θα πρέπει να εξερεθούμε της όποιας ρύθμισης. Εν πάσει περιπτώσει παρακαλώ να διευκρινιστεί το όλο θέμα γιατί αλλιώς θα οδηγηθούμε και εμείς προς την έξοδο από το Δημόσιο για να προλάβουμε τα καινούρια μέτρα εφ’ όσον είναι αρνητικά.

    Ευχαριστώ πολύ

    Μετά τιμής

    Δρ. Άννα Λαζαρίδου
    Αιματολόγος
    Δ/ντρια Αιμοδοσίας
    ΑΝΘ, Θεαγένειο
    Θεσσαλονίκη

  • 6 Απριλίου 2010, 08:10 | ΓΙΩΡΓΟΣ

    Επειδή μέχρι σήμερα αποδείχθηκε ότι δυστυχώς δεν υπάρχουν ικανοί που να διαχειρίζονται τα χρήματά μας που με το έτσι θέλω τα παρακρατεί το κράτος (ασφαλιστικές εισφορές), μήπως θα ήταν καλύτερα να έχουμε τη δυνατότητα να ασφαλιζόμαστε μόνο όσοι θέλουμε να πάρουμε σε αυτή τη ζωή σύνταξη με τους νόμους σας, και όσοι ήδη έχουν πληρώσει και δεν θέλουν σύνταξη να πάρουν πίσω τις εισφορές τους;;;;;;
    Μήπως θα πρέπει να έχουμε όλοι επιλογή Σύνταξη ή επιστροφή εισφορών;;;;

  • 6 Απριλίου 2010, 07:26 | ΠΟΥΛΗΣ ΦΩΤΗΣ

    Χριστός Ανέστη, Χρόνια Πολλά.
    Εύχομαι περαστικά στον Κο Υπουργό και διατήρηση της πίστης και της ελπίδας μας για ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας.
    Θα ήθελα να έχω την εξής διευκρίνηση. Η Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, σε προηγούμενο πρωτοσέλιδό της, ανέφερε την πρόθεση του Υπουργείου να διαφοροποιήσει την υφιστάμενη νομοθεσία περί απαλλαγής από δεύτερη ασφαλιστική εισφορά όσον νέων ασφαλισμένων (μετά την 1/1/1993)έχουν δεύτερη παράλληλη απασχόληση. Βέβαια στο κείμενο σας, στα πλαίσια της δημόσιας διαβούλευσης, η αναφορά της πρόθεσης από την πλευρά του Υπουργείου, είναι αυτό να ισχύσει για τους ασφαλισμένους πριν την 1/1/1993. Αυτό όμως ήδη ισχύει. Είναι λάθος γραφή του Υπουργείου ή λάθος της εφημερίδας; Εάν έχει δίκιο η εφημερίδα, θα ήθελα να δηλώσω την αντίθεσή μου. Η απαλλαγή που υφίσταται, προφανώς, έχει λόγο ύπαρξης για την τόνωση της απασχόλησης, και την αύξηση της Φορολογητέας ύλης. Σε καιρούς οικονομικά δύσκολους, όπου η παράλληλη απασχόληση είναι αναγκαία και η εμπιστοσύνη στις συνταξιοδοτικές παροχές και στην ανταποδοτικότητα του συστήματος έχει τρωθεί σοβαρά, η επιβολή ενός τέτοιου μέτρου θα αντιμετωπιστεί ως «Φοροεισπρακτικό», και θα αυξήσει την «Μαύρη εργασία». Το αποτέλεσμα, θα είναι και σημαντική αύξηση των εσόδων να μην πραγματοποιηθεί, και η απασχόληση να μειωθεί και Φορολογητέα ύλη να χαθεί. Εύχομαι τα καλύτερα για όλους μας.
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τον χρόνο και την προσοχή σας.

  • 6 Απριλίου 2010, 05:47 | Σ.Δ.ΤΣΑΜΑΪΔΗΣ

    Αυτό Το ΣΧΟΛΙΟ (χωρίς τα παραδείγματα), διεγράφη απο την διαβούλευση την 2/4/10 !

    Καλώς να υπάρχει μια σύνταξι γήρατος για όλους, στα 65.
    – Θεωρώ λογικό, η σύνταξις αυτή να ισούται με το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ ή την κατωτάτη σύνταξι ΟΓΑ. (π.χ. 400 ευρώ)
    – Με βάση αυτή την σύνταξι, θα πληρώνονται οι εισφορές στα Ταμεία.
    (Με το ίδιο ποσό θα υπολογίζεται και η βάση του αφορολογήτου ορίου (12χ400=4800)

    – Οποιαδήποτε άλλη εισφορά θα κεφαλαιοποιείται για την ΕΝΙΣΧΥΤΙΚΗ σύνταξι, που θα εξαρτάται (η ενισχυτική σύνταξις) απο το ύψος της εισφοράς και τον συνολικό χρόνο.

    – Πρός αποφυγή πληθωρισμών, υποτιμήσεων κλπ, κάθε τέτοια εισφορά/σύνταξις, θα υπολογίζονται με βάση την ΜΟΝΑΔΑ=την σύνταξι γήρατος.

    Ο κάθε δικαιούχος δεν θα μπορεί να πάρει το συσσωρευμένο Κεφάλαιο, αλλά η σύνταξις θα υπολογίζεται ως τόκος επι του Κεφαλαίου.

    Π.Χ.

    Με εισφορά 100 ευρώ ανα μήνα, επι 35 χρόνια = 42000 ευρώ.
    Με επιτόκιο 10% (διπλάσιο περίπου μια προθεμιακής κατάθεσις, διότι το Κεφάλαιο θα παρακρατείται απο το Κράτος) βγαίνει μια σύνταξις = 4200 τον χρόνο ή 350 ευρώ το μήνα (12 μήνες όχι 14).

    Η εν παραδείγματι εισφορά είναι ποσοστό της ΜΟΝΑΔΟΣ=σύνταξι γήρατος.
    (100 ευρώ= 25% της τιμής μονάδος = 400 ευρώ)

    Ετσι να υπολογίζονται ΟΛΕΣ οι συντάξεις για ΟΛΟΥΣ.
    – Περιορισμός να παραμείνει στην ελάχιστη συντάξιμη ηλικία, π.χ. 50 έτη, και το δικαίωμα για πρόωρη συνταξιωδότιση σε αυτή την ηλικία (ίσως για κάποια πραγματικά βαρέα κα ανθυγιεινά επαγγέλματα)

    Οπωσδήποτε, η συνταξις ΔΕΝ θα εξαρτάται απο τους νεωτέρους, ούτε απο τα Δομημένα Ομόλογα.

    Παράδειγμα,
    ΜΟΝΑΔΑ=Επίδομα ανεργίας=Σύνταξι ΟΓΑ (400 ευρώ),
    Βασικός Αρχικός Μισθός (Οκτάωρο) = 800 ευρώ = Μονάδα χ 2

    Βασική Σύνταξις = 350 ευρώ με εισφορά 100 ευρώ (25% της Μονάδας)
    Ενισχυτική Σύνταξις = 350 ευρώ με επιπλέον εισφορά 100 ευρώ ανα επιπλέον Μονάδα
    Πλήρης Ιατροφαρμακευτική και Νοσοκομειακή Περίθαλψις = 100 ευρώ = 25% της Μονάδος., εφ΄΄ορου ζωής.

    Το κόστος της Ιατροφαρμακευτικής και Νοσοκομειακής περίθαλψις το έχουν ήδη υπολογίσει οι διάφορες Ιδιωτικές Ασφαλιστικές Εταιρείες και θα πληρώνεται χωριστά απο την Σύνταξι.

    π.χ.,
    Η Εθνική Ασφαλιστική προσφέρει ΠΛΗΡΗ κάλυψι με περίπου 130 ευρώ το μήνα, μαζί με την Ασφάλεια Ζωής. (Αφαιρουμένης της Ασφάλειας Ζωής, πρέπει να είναι περίπου 100 ευρώ το μήνα)

    Συνολικό παράδειγμα
    ΄
    1.Μισθός
    3 χρόνια, Βασικός = 800 ευρώ, εισφορές βασική 100, ενισχυτική 100 , Υγείας 100
    5 χρόνια Βασικός = 1000 ευρώ, εισφορές, βασική 100, ενισχυτική 150, Υγείας 100
    5 χρόνια Βασικός = 1200 ευρώ, εισφορές, βασική 100, ενισχυτική 200, Υγείας 100
    5 χρόνια Βασικός = 1400 ευρώ, εισφορές, βασική 100, ενισχυτική 350, Υγείας 100
    10 χρ βασικός = 1600 / 100 / 400 / 100
    7 χρ 1800 / 100 / 450 / 100
    2.Σύνολο ετών 35
    3.Βασική Σύνταξι = 350
    4.Ενισχυτική = (κεφάλαιο, 3χ12χ100=3600, +5χ12χ150=9000, +5χ12χ200=12000, +5χ12χ350=21000, +10χ12χ400=48000, +7χ12χ450=37800, σύνολο=131400, 10%= 13140 τον χρόνο ή ) = 1095 το μήνα
    5.Πληρωμή Υγείας 100
    6.Καθαρή Σύναξις 350+1095-100=1345 ευρώ

    Οσο αναπροσαρμόζεται η τιμή Μονάδος, λόγω πληθωρισμού κλπ, τόσο αναπροσαρμόζονται και τα υπόλοιπα μεγέθη.
    Η ενισχυτική εισφορά (και σύνταξις) είναι παροαιρετική.
    Το “κεφάλαιο” παραμένει στο Κράτος.

  • 5 Απριλίου 2010, 20:52 | Ρασσιά Σταυρούλα

    Βγήκα σε σύνταξη από Δημόσιο Νοσοκομείο με 21 χρόνια πραγματικής υπηρεσίας,επειδή είχα 3 ανήλικα τέκνα.Τώρα που τα παιδιά μου μεγάλωσαν και είναι φοιτητές η σύνταξη των 780 ευρώ δεν επαρκεί,γι αυτό εργάζομαι σε ιδιωτική κλινική σαν Νοσηλεύτρια.
    Θεωρώ ιδιαίτερα άδικο να μπαίνει το δίλημμα η την σύνταξη η τον μισθό μιάς και είμαι κάτω των 55.Κατά την γνώμη μου πρέπει να μπεί πλαφόν και ποσοστιαία περικοπή,για να είμαστε πιο κοντά στην κοινωνική δικαιοσύνη που το κόμα μας έχει σημαία.(Για παράδειγμα συνταξιούχος που αμείβεται πάνω από 1000 ευρώ θα του γίνετε περικοπή 40% αν συνεχίζει να εργάζεται).Πάλεψα και παλεύω από τις γραμμές του κινήματος για διεύρυνση των κοινωνικών κατακτήσεων και εφαρμογή του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ στο βαθμό που το επιτρέπουν οι άθλιες συνθήκες που παραλάβαμε από την Δεξιά.Σε καμμιά περίπτωση όμως αυτό δεν πρέπει να αποτελέσει άλοθι για εφαρμογή μιας πολιτικής ξένης με τις αξίες του κινήματος,με στοιχεία κοινωνικής αναλγησίας.
    Εχοντας εμπιστοσύνη στην κρίση των κυβερνητικών μας στελεχών κι ιδιαίτερα του Πρωθυπουργού μας,ελπίζω να αποσυρθούν η να διατυπωθούν διαφορετικά απόψεις που καταστρατηγούν κατακτήσεις 10ετιών.

  • 5 Απριλίου 2010, 19:21 | ΓΙΑΝΝΗΣ

    ΚΥΡΙΟΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
    ΕΡΓΑΖΟΜΟΥΝ ΣΕ Α.Ε. ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΣ ΑΠΟ 6/1977 ΕΩΣ 6/1982 ΣΤΟ Ι.Κ.Α ΒΑΡΕΑ ΑΝΘΥΕΙΓΙΕΙΝΑ. (ΜΕΤΑΛΛΩΡΥΧΟΣ),ΤΟ 1983 ΠΡΟΣΛΗΦΘΗΚΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ (δασκαλος), ΤΑ 5 ΧΡΟΝΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΟΤΙ ΔΕΝ ΛΗΦΘΗΚΑΝ ΥΠ ΟΨΙΝ ΣΤΗΝ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ (ΚΛΙΜΑΚΙΑ) ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΩ ΩΣ ΣΥΝΤΑΞΙΜΑ, ΥΠΟΧΡΕΩΝΟΥΜΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΩ 82 ΕΥΡΩ ΤΟ ΜΗΝΑ, ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ;
    Υ.Γ. ΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΣΤΟ Ι.Κ.Α.ΗΤΑΝ ΤΡΙΠΛΑΣΙΕΣ ΑΠ ΟΤΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ,

  • 5 Απριλίου 2010, 17:54 | ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    ΕΙΜΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΣ ΠΟΥ ΥΠΑΓΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΔΙΑΔΟΧΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΕΧΩ ΙΚΑ ΤΣΑ ΚΑΙ ΟΑΕΕ ΕΙΜΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΔΙΚΗΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΛΗΡΩΝΩ 410 ΕΥΡΩ ΜΗΝΙΑΙΩΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΩ ΣΥΝΤΑΞΗ 700 ΕΥΡΩ ΕΝΩ ΟΙ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΙ ΠΕΡΝΟΥΝ 350 ΕΥΡΩ ΜΗΝΙΑΙΩΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΜΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΤΟΥ ΙΚΑ ΜΕ 4500 ΕΝΣΗΜΑ ΠΕΡΝΟΥΝ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΕΚΑΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΑΠΟ ΕΜΕΝΑ ΠΟΥ ΕΧΩ 35 ΧΡΟΝΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΒΓΑΙΝΩ ΣΤΗΝ ΣΥΝΤΑΞΗ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΠΕΙΝΑΣΩ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΕΜΕΝΑ ΚΑΙ ΠΕΡΝΟΥΝ 1200 ΕΥΡΩ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΕΡΙΜΕΝΑ ΑΠΟ ΕΣΑΣ ΝΑ ΤΟ ΔΙΟΡΘΩΣΕΤΕ ΑΛΛΑ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΚΑΝΕΤΕ ΤΙΠΟΤΑ

  • 5 Απριλίου 2010, 17:47 | Ιωάννης Χαραλαμπίδης

    Κάνω μία πρόταση συνταξιοδότησης που την θεωρώ ΑΠΛΗ-ΔΙΚΑΙΗ και
    ΞΕΚΑθΑΡΗ

    ΕΤΗ Η.Ε. ΗΛΙΚΙΑ

    15 4500 65 απο Εξηρτημένη Εργασία
    17 5100 65 απο Οποιαδήποτε Αιτία (στρατός,αυτασφάλιση κτλ )

    33,5 10000 62 απο Εξηρτημένη Εργασία
    33,5 10000 62 απο Οποιαδήποτε Αιτία (στρατός,αυτασφάλιση κτλ )

    35 10500 60 απο Εξηρτημένη Εργασία
    35 11100 60 απο Οποιαδήποτε Αιτία (στρατός,αυτασφάλιση κτλ )

    37 11100 χ.ο. απο Εξηρτημένη Εργασία
    39 11700 χ.ο. απο Οποιαδήποτε Αιτία (στρατός,αυτασφάλιση κτλ )

    Οι Πρόωρες Συντάξεις με κλιμακωτή μείωση

    πρώτος χρόνος -5%
    δεύτερος χρόνος -6%
    τρίτος χρόνος -7%
    τέταρτος χρόνος -8%
    πέμπτος χρόνος -9%

  • 5 Απριλίου 2010, 14:41 | Παντελής Πρέζας

    Θα ήθελα να κάνω μια πρόταση που, αν γίνει δεκτή, θα μπορούσε να εφαρμοστεί άμεσα.
    Αφορά την αυτασφάλιση φοιτητών (και γενικά ατόμων με μικρή ηλικία ή ανέργων).

    Προτείνω να δοθεί η δυνατότητα σ΄αυτούς που υπάγονται στο καθεστώς αυτασφάλισης, να μπορούν να αυτασφαλίζονται παράλληλα και στον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας. Αφού αναγνωρίζει ο νομοθέτης τη δυνατότητα αυτών των προσώπων να αυτασφαλίζονται, γιατί τους εξαιρεί από το να πληρώνουν εισφορές υπέρ ΟΕΚ, με αποτέλεσμα να χάνουν τα προνόμιά του.
    Θα ήθελα επίσης να μπορούμε να πληρώνουμε τις εισφορές αυτασφάλισης ηλεκτρονικά μέσω τραπέζης, ώστε να μην υποχρεούμαστε να πηγαίνουμε κάθε μήνα στο ΙΚΑ.

    Θα ήθελα να εξετάσετε και τη δυνατότητα που υπάρχει οι άνεργοι(με τη συνδρομή των γονέων τους) να μπορούν να αγοράζουν πλήρη ασφάλιση. (Σύνταξη, ΟΕΚ και ιατροφαρμακευτική). Με την ανεργία των νέων που συνεχώς αυξάνεται, νομίζω πως είναι ένα μέτρο που μπορεί να ανακουφίσει τη νέα γενιά, χωρίς παράλληλα να επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του ΙΚΑ. Το αντίθετο μάλιστα, θα είναι πηγή πρόσθετων εσόδων για το ΙΚΑ και το ασφαλιστικό σύστημα…

  • 5 Απριλίου 2010, 12:07 | ΣΟΦΟΚΛΗΣ ΜΑΝΘΙΟΣ

    Με αφορμή την διαβούλευση του Σ/Ν για το ασφαλιστικό θα ήθελα να σας ενημερώσω για το πρόβλημα μου με το ΙΚΑ και την Διεύθυνση Κοινωνικής Πρόνοιας (Λ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ 196). Το 1996 υποβλήθηκα σε μεταμόσχευση ήπατος.
    Την περίοδο 1997 – 1998 παρακολούθησα σεμινάριο για ανέργους στο ΚΕΚ ΑΜΕΑ στο Γαλάτσι με ειδικότητα «Υπάλληλος γραφείου με χρήση Η/Υ» όπου γινόταν παρακράτηση ποσού για ασφάλιση (ένσημα). Την περίοδο αυτή συμπλήρωσα γύρω στα 300 ένσημα. Την περίοδο Σεπτέμβριος 1999 – Ιούνιος 2001 και Ιούνιος 2004 – Σεπτέμβριος 2007 εργάστηκα σαν υπάλληλος γραφείου με επιδότηση του ΟΑΕΔ για άτομα με ειδικές ανάγκες και έτσι συμπλήρωσα τα 1500 ένσημα. Κατέθεσα τα δικαιολογητικά στο ΙΚΑ για σύνταξη αναπηρική με 1500 ένσημα το Σεπτέμβριο του 2007. Η αίτηση απορρίφθηκε με την αιτιολογία ότι δεν είχα επιδείνωση της καταστάσεως της υγείας μου παρόλο που είχα ποσοστό αναπηρίας 80%.
    Είναι δικαιο αυτό;
    Μετά την εξέλιξη αυτή πήγα στην Διεύθυνση Κοινωνικής Πρόνοιας (Λ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ 196) να καταθέσω τα δικαιολογητικά για το προνοιακό επίδομα για ΑΜΕΑ με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω αλλά μου είπαν ότι δεν δικαιούμαι το επίδομα με την αιτιολογία ότι δίνουν το επίδομα μόνο στα άτομα μου δεν έχουν τις ασφαλιστικές προϋποθέσεις για σύνταξη αναπηρική (ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΜΕ ΦΕΚ 108/1989 ΤΕΥΧΟΣ Β). Επιπλέον τους έδειξα και την βεβαίωση από το ΙΚΑ που ανέφερε ότι δεν δικαιούμαι σύνταξη αναπηρική άλλα δεν άλλαξε κάτι. Κλείνοντας την επιστολή αυτή θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι είμαι άνεργος εδώ και τρία χρόνο. Ερωτώ τον υπουργό λοιπόν.
    Πως υποτίθεται ότι πρέπει να ζήσω;
    Επίσης οι μεταμοσχευμένοι βγαίνουν στην σύνταξη γήρατος (Πλήρης)με 15 χρόνια ασφάλισης. Ελπίζω να μην αλλάξει αυτό.

    ΣΟΦΟΚΛΗΣ ΜΑΝΘΙΟΣ

  • 5 Απριλίου 2010, 10:14 | Γ. Κολ.

    μια προταση για άμεση εφαρμογή, νομιζω κάποιος την έχει ήδη αναφέρει.
    γνωριζω 4-5 άτομα, τα οποία ειναι άνεργοι 50-55+ ετών, οι οποίοι αν ο χρόνος αυτασφάλισης προσμετρηθει στις ειδικές διατάξεις 35 ετια/ 37 ετία, θα κάνουν άμεσα αυτασφάλιση, με άμεσο αντίκτυπο την εισροή ασφαλιστικών εισφορών, κυρίως στο ΙΚΑ.

  • 5 Απριλίου 2010, 09:53 | Δημητρης Κολλιας

    οταν λέτε οτι οι σταδιακες αυξησεις ηλικιας στο ΙΚΑ του νομου Πετραλιά θα αρχισουν απο 1/1/2013…το θεωρείται ικανό+δικαιο μεταβατικό χρονικό διάστημα? 2 1/2 ετη ειναι έως τότε… Ποιον κοροιδεύετε κυριοι Υπουργοι? οταν ευαγγελίζασταν πληρη κατάργηση προεκλογικα.
    τουλαχιστον ξεκινηστε την σταδιακή εφαρμογη 5έτη απο την ψήφιση του νόμου. π.χ. απο 1/1/2015 ή 1/1/2016…
    και τους δημοσιαγραφους που με τον νομο Πετραλιά τους δωσανε ΔΕΚΑΕΤΗ περιοδο προσαρμογής να τους κατεβασετε στα ίδια με τους λοιπούς «κοινούς» θνητούς.

  • 5 Απριλίου 2010, 09:54 | Ελευθέριος Δημ.

    Για άμεση ρευστότητα, διευρυνση της δυνατοτητας αυτασφαλισης στο IKA χωρις τους αποτρεπτικούς όρους+προυποθεσεις που ισχυουν σημερα, επισης οι περιοδοι αυτασφαλισης δεν θα πρεπει να εχουν τους σημερινους περιορισμούς π.χ. να ΜΗΝ προσμετρωνται για την 35ετία κ.λ.π.

  • 5 Απριλίου 2010, 07:35 | lgata

    Διαδοχική ασφάλιση

    Μια συμφοιτήτρια μου διορίζεται στο δημόσιο αμέσως μετά τις σπουδές της .
    Εγώ δουλεύω πρώτα δώδεκα χρόνια στον ιδιωτικό τομέα και μετά διορίζομαι.

    Έχουμε λοιπόν δυο δημοσίους υπαλλήλους ίδιας ηλικίας ίδιου επιπέδου σπουδών και ίδιας προϋπηρεσίας.

    Επειδή η δική μου προϋπηρεσία δεν αναγνωρίζεται γιατί είναι του ιδιωτικού τομέα έχουμε διαφορά βασικού μισθού (6 κλιμάκια ) περίπου 20%, όχι μόνο τώρα αλλά σε όλο τον υπόλοιπο εργασιακό μας βίο.

    Όταν πάρουμε σύνταξη η διαφορά μας στο ποσό της σύνταξης δεν θα είναι μόνο αυτό το 20% που είναι η διαφορά του βασικού μισθού αλλά και ένα άλλο 25% λογω της αδικίας της διαδοχικής ασφάλισης.

    Σύνολο λοιπόν 45%.

  • 5 Απριλίου 2010, 06:43 | Tolis Lerios

    Epitrepste mou na proteino ameso termatismo tou programmatos koinonikou tourismou. Ti shesei ehoun i diakopes me tin sintaksi i tin igeia? Kamia (i, to poli, akros periferiaki… «to mpanio kanei kalo stin igeia»).

    Kratiki epihorigisi ksenodohiakon epihiriseon me ta lefta ton tameion (osa meinan diladi) einai aparadekti: tetoies hriseis hrimaton vlepoun oi daneistes tis Elladas kai skeftontai… «Edo ta tameia kaigontai, kai oi romioi ksodevoun ta lefta tous gia tourismo, kai me adiafaneis diadikasies primodotoun sigkekrimenes touristikes egkatastaseis. Aftoi oi anthropoi den ehoun ohi mono aftosygkratisi sta eksoda, alla einai kai thrasitatoi.»

    Toulahiston ean oi diakopes itan en Elladi, na elega, paei sto kalo. Ma stin Kypro opou to opoio ofelos stiriksis tou tourismou den menei stis Ellinikes epihiriseis? Kai i krouazieres to idio (analoga me tin epillogi ton ploioktiton)…

    Kai meta aporoume gia ta spreads kai katigoroume tous kerdoskopous kai tous Arianous. Kairos ne valoume kathreftes sta ipourgia.

  • 4 Απριλίου 2010, 23:06 | Γρηγόρης Π.

    Τα κίνητρα παραμονής πολλές φορές δεν έχουν να κάνουν με τις απολαβές αλλά και με άλλες παραμέτρους. Για παράδειγμα ένας εκπαιδευτικός έχει ωράριο εργασίας που για την πρωτοβάθμια εκπ/ση μειώνεται στις 21 ώρες όταν συμπληρώσει τα 20 χρόνια υπηρεσίας, ενώ για την δευτεροβάθμια τις 16. Αν δεν έχει άλλες φιλοδοξίες δεν έχει κίνητρα μιθολογικά ή άλλα για τα επόμενα 20 χρόνια.Καλό θα ήταν σε κάθε τομέα να υπάρξουν έρευνες που θα δουν και κίνητρα πέρα από το ποσό ή το χρόνο της σύνταξης.

  • 4 Απριλίου 2010, 20:01 | ΑΓ

    Η διαδοχική ασφάλιση να ισχύσει από την ψήφιση του νομοσχεδίου κι όχι από το 2011.

    Οι διορισμένοι στο Δημόσιο μετά το 1982 που έχουν ένσημα του ΙΚΑ ή ΤΕΒΕ πριν το 1982 να θεωρούνται ότι είναι ασφαλισμένοι πριν το 1982.

  • 4 Απριλίου 2010, 17:58 | Αλέξης Γ.

    Η πριμοδότηση της παραμονής των 65χρονων στην «εργασία» είναι απλά μια εξυπηρέτηση σε υψηλόβαθμους δημόσιους υπαλλήλους, με παχυλές αμοιβές, που τώρα πλέον θα λουφάρουν και με το νόμο…!!!
    Είναι βέβαιο ότι τα στελέχη των υπουργείων , ΟΤΑ, κλπ. Οργανισμών, θα πετάξουν από τη χαρά τους….
    Παράταση της λούφας και με πριμοδότηση, ενώ κάποιοι που έχουν πετύχει ακόμη και σε γραπτούς διαγωνισμούς, αναμένουν στο ακουστικό τους…
    Μιλάμε για αρρωστημένους εγκεφάλους ή για επιτήδιους αξιωματούχους που παραπλανούν τους άσχετους με την υπαλληλία , πολιτικούς ;

  • 3 Απριλίου 2010, 19:20 | Κώστας Φ

    3.Ο/Η ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ λέει:
    2 Απριλίου 2010 στις 10:30
    Καλημέρα σας,
    πριν προβείτε σε οποιαδήποτε ενέργεια θα έπρεπε πρώτα να δείτε την αιτία του «κακού».
    Ποιοί είναι οι λόγοι που το ασφαλιστικό τελεί υπό κατάρρευση ?
    1. Δυστυχώς η Ελλάδα «γερνάει»
    2. Δεν ανοίγουν νέες θέσεις εργασίας.
    3. «Μαύρη» – Αδήλωτη εργασία
    4. Απλήρωτες εισφορές
    5. Υπερβολικά έξοδα στον ανύπαρκτο τομέα υγείας.
    6. Πεθαμένοι & αδικαιολόγητοι συνταξιούχοι
    Πιθανών να έχω παραλείψει και μερικούς λόγους.
    Εγώ σαν ιδιωτικός υπάλληλος στα 29 μου χρόνια γνωρίζω ότι δεν πρόκειται ποτέ να συνταξιοδοτηθώ. Όλοι οι ασφαλισμένοι νοιώθουν αδικημένοι. Αν με κάποιο τρόπο μπορούσα να κρατάω εγώ τα χρήματα των εισφορών μου θα το’κανα!
    Έχω χάσει την πίστη μου στις εκάστοτε κυβερνήσεις και πιστεύω ότι οτιδήποτε γίνεται πλέον από τους «εκπροσώπους» του λαού γίνεται με δόλιο σκοπό.
    Αν η ηγεσία ήθελε να είναι δίκαιη κατά την γνώμη θα έπρεπε πρώτα να δει πού πάνε τα χρήματα του ασφαλισμένου.
    Το σωστό θα ήταν να ξαναγίνει υπολογισμός όλων των συντάξεων που δίνονται και να υπάρξει αναπροσαρμογή είτε προς τα «πάνω» είτε προς τα «κάτω».
    Πόσες συντάξεις πληρώνονται άδικα?
    Πόσοι είναι συνταξιούχοι οι οποίοι έχουν καταβάλει ελάχιστες εισφορές με ελάχιστα έτη εργασίας?
    Να ξαναγίνει υπολογισμός με βάση τα έτη εργασίας και τις συνολικές εισφορές στην καρριέρα κάθε ασφαλισμένου.
    Γιατί πρέπει πάντα στην Ελλάδα οι μισοί πολίτες να πληρώνουν τους άλλους μισούς?
    Δώστε κίνητρα στους έλληνες να πληρώσουν.
    Δείξτε μας ότι υπάρχει κράτος ότι θέλετε να κάνετε κάτι σωστό και όχι μόνο να ΕΙΣΠΡΑΞΕΤΕ.
    Δεν είμαστε αχάριστος λαός, εσείς μας κάνατε έτσι!

    Η παραπάνω τοποθέτηση τα λέει ΟΛΑ και κυρίως το
    » Δείξτε μας ότι υπάρχει κράτος , ότι θέλετε να κάνετε κάτι σωστό και
    ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΝΑ ΕΙΣΠΡΑΞΕΤΕ »

    Το Ζήτω η Ελλάς , πλήρωνε και μη μιλάς , δεν περνάει πια ! Η αδικία , ο δόλος , οι καταχρήσεις και το…πολιτικό ψέμα δεν καλύπτονται με Νομοσχέδια !
    Βρέστε άλλους νόμιμους τρόπους να εισπράξετε άμεσα τα νόμιμα από τους πραγματικούς υπόλογους, καταχραστές και οφειλέτες !
    Το …όποιο σύστημα και η ισχύουσα νομοθεσία δεν μπορεί να είναι η μοναδική αιτία για τη κατάρρευση των ταμείων. Είναι ηλίου φαεινότερο , ότι οι άνθρωποι , οι διοικήσεις και τα βολεμένα τρωκτικά φέρουν αποκλειστικά την ευθύνη για την οικονομική κατάρρευση των ασφαλιστικών μας ταμείων και για αυτούς υπάρχουν νόμοι !
    Δεν χρειάζονται άλλα Νομοσχέδια ! Απλά για την ώρα, η τήρηση της ισχύουσας νομοθεσίας χρειάζεται !

  • 3 Απριλίου 2010, 17:34 | fdo

    ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΙΑΔΟΧΙΚΗΣ ΤΡΕΛΑΣ

    Η «κολλητή» μου διορίζεται στο δημόσιο αμέσως μετά τις σπουδές της με το γνωστό τρόπο.
    Εγώ δουλεύω σκληρά δώδεκα χρόνια στον ιδιωτικό τομέα και διορίζομαι όταν επιτέλους γίνεται γραπτός του ΑΣΕΠ στον οποίο και αριστεύω.
    Σε αυτό το πραγματικό παράδειγμα έχουμε δυο δημοσίους υπαλλήλους ίδιας ηλικίας ίδιου επιπέδου σπουδών και ίδιας προϋπηρεσίας-μια αρεστή και μια άριστη.

    Επειδή η δική μου προϋπηρεσία δεν αναγνωρίζεται γιατί είναι του ιδιωτικού τομέα έχουμε διαφορά βασικού μισθού (6 κλιμάκια ) περίπου 20%, όχι μόνο τώρα αλλά σε όλο τον υπόλοιπο εργασιακό μας βίο.

    Όταν τωρα πάρουμε σύνταξη η διαφορά μας στο ποσό της σύνταξης δεν θα είναι μόνο αυτό το 20% που είναι η διαφορά βασικού μισθού αλλά και ένα άλλο 25% που θα είνα λογω της αδικίας της διαδοχικής ασφάλισης.

    Σύνολο λοιπόν 45%.

  • 3 Απριλίου 2010, 13:09 | TAKHS

    ΚΑΛΗΜΕΡΑ
    ΡΕ ΣΕΙΣ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΕΙ ΚΑΙ ΜΕΝΑ ΓΕΙΑ ΤΟ ΕΞΗΣ
    ΕΙΜΑΙ ΥΠΑΛ. ΟΤΕ
    ΜΕ 17 ΧΡΟΝΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ
    .ΕΧΩ 11 ΧΡΟΝΙΑ ΤΕΒΕ ΚΑΙ 8.5 ΧΡΟΝΙΑ ΙΚΑ
    ΕΠΙΣΗΣ ΕΧΩ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΑΣΦΑΛ .ΣΤΗΝ ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
    ΤΙ ΚΑΝΩ ΕΓΩ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΓΩ ΣΕ ΣΥΝΤΑΞΗ ?
    ΑΚΣΙΖΕΙ ? Η ΝΑ ΚΑΤΣΩ ΣΤΑ ΑΥΓΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΒΛΕΠΩ?
    Α ΕΠΙΣΗΣ ΕΧΩ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΚΑΙ 1 ΧΡΟΝΟ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΜΕ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΟΥ ΣΤΟΝ ΟΤΕ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΣΕ ΕΝΑ ΑΛΛΟ ΤΑΜΕΙΟ
    ΕΧΩ ΠΡΩΤΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΟ 1973 ΣΤΟ ΙΚΑ
    ΕΠΙΣΗΣ ΕΧΩ ΔΟΥΛΕΨΕΙ 4 ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΘΥΓΑΤΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΩΣ ΩΡΟΜΙΣΘΙΟΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΣ ΝΥΧΤΑ
    ΕΝΩ ΤΟ ΠΡΩΙ ΔΟΥΛΕΥΑ ΚΑΝΟΝΙΚΑ
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
    ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ

  • 3 Απριλίου 2010, 05:55 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΨΑΡΡΑΣ

    Απορώ πραγματικά για την ανακολουθία μεταξύ προεκλογικών (αλλά και προγραμματικών) δεσμεύσεων σχετικά με τη συνταξιοδότηση μητέρων ανηλίκων ασφαλισμένων στο Ι.Κ.Α.. Θυμάμαι τη σκληρή κριτική του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στο νόμο Πετραλιά (3655/08) και την υπόσχεσή του σημερινού υπουργού κ. Λοβέρδου για κατάργηση της ρύθμισης που υποχρέωνε σε 5 επιπλέον έτη εργασίας τις εργαζόμενες μητέρες. Ο υφυπουργός, ο κύριος Κουτρουμάνης μάλιστα, προεκλογικά (με τη προηγούμενη ιδιότητά του) ισχυριζόταν ότι αφενός οι γυναίκες που συνταξιοδοτούνται πρόωρα από το Ι.Κ.Α. δεν είναι πολλές αφετέρου η επιβάρυνση για τα ταμεία είναι ελάχιστη. Αντ’ αυτού (της κατάργησης) παγώσατε μόνο για 1 χρόνο τη ρύθμιση και καθημερινά τα μέσα ενημέρωσης, έντυπα και ηλεκτρονικά, αναφέρουν ότι θα συνεχίσετε να εφαρμόζετε τον άδικο νόμο Πετραλιά.
    Αυτό όμως που παραβίαζε κάθε έννοια λογικής αλλά και ηθικής ήταν ότι ενώ η σταδιακή αύξηση του ορίου ηλικίας για τις μητέρες ανηλίκων Ι.Κ.Α. ξεκινούσε την 1-1-2010 σε όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες (π.χ. ΔΕΚΟ) ξεκινούσε το 2013!

    Το ίδιο σενάριο διαρρέει και αυτές τις ημέρες. Ενώ λέγεται και γράφεται ότι δεν θα θιγούν ώριμα ασφαλιστικά δικαιώματα και όλες οι αλλαγές θα ξεκινήσουν από το 2013 (εκτός ενστόλων !) για τις μητέρες ανηλίκων Ι.Κ.Α. θα ξεκινήσουν από το 2011!

    Γιατί αυτή η διάκριση σε βάρος των πιο ταλαιπωρημένων γυναικών-εργαζομένων ;

    Ποιες είναι αυτές οι εργαζόμενες ;

    Οι εργάτριες των εργοστασίων, οι εμπορουπάλληλοι και οι υπάλληλοι γραφείων που καθημερινά βιώνουν τις αθλιότερες συνθήκες εργασίας καταπιεζόμενες τις περισσότερες φορές από στυγνούς και αδίστακτους εργοδότες και ο εφιάλτης της απόλυσης είναι καθημερινός βραχνάς.
    Αυτές τις γυναίκες, τις πιο κουρασμένες και αδύναμες χτυπάτε.

    Αντίθετα οι κυρίες που εργάζονται σε Δ.Ε.Η., Ο.Τ.Ε. κλπ χωρίς άγχος για απόλυση και με ασυγκρίτως καλύτερες συνθήκες εργασίας και αμοιβής και με πολλών ειδών προνόμια έχουν περιθώριο μέχρι το 2013!

    Τουλάχιστον στο όνομα της κοινωνικής δικαιοσύνης εφαρμόστε τις αλλαγές που σκέφτεστε από το ίδιο χρονικό σημείο για όλες τις εργαζόμενες μητέρες.

    Επιτέλους δεν μπορεί κάποιοι να είναι πιο ίσοι από άλλους.

    Ελπίζω σε έμπρακτη απόδειξη της σοσιαλιστικής ευαισθησίας σας με την κατάθεση του νομοσχεδίου.

    Και μια απορία : Γιατί τέτοια εμμονή με το 2013; Γιατί δεν εφαρμόζετε όλες τις αλλαγές μετά το 2015 ή το 2020 ;
    Επιτέλους στο όνομα της όποιας οικονομικής κρίσης είναι συνετό να σφαγιάζονται «ώριμα» ασφαλιστικά δικαιώματα και ιδεολογίες ;

    Με εκτίμηση και ελπίδα ότι θα τολμήσετε να φανείτε δίκαιοι και σοσιαλιστές, Παναγιώτης Ψαρράς

  • 2 Απριλίου 2010, 20:49 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    ΕΡΩΤΗΜΑ
    ΜΗΠΩΣ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΜΙΑ ΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΝΟΜΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΟΥ ΣΑΣ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΑΤΙΖΟΥΜΕ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ;;;;;;;;
    Π.Χ. ΓΝΩΡΙΖΩ ΜΕ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΡΕΠΠΑ Ή ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΠΕΤΡΑΛΙΑ ΟΤΙ ΙΣΧΥΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ.ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΖΩ ΜΕ ΒΑΣΗ ΑΥΤΑ. ΠΩΣ ΕΡΧΕΣΤΕ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΤΑ ΑΛΛΑΞΕΤΕ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΑΜΕΣΑ. ΜΗΠΩΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΕΒΕΣΤΕ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΠΟΥ ΨΗΦΗΖΕΤΕ ΚΑΙ ΑΝ ΜΗ ΤΙ ΑΛΛΟ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΑΖΕΤΕ ΑΛΛΑ ΟΙ ΝΕΟΙ ΝΑ ΙΣΧΥΟΥΝ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΑ ΧΡΟΝΙΑ;;;;;
    ΛΟΓΙΚΗ ΕΝΟΣ ΑΠΛΟΥ ΠΟΛΙΤΗ