Τα επιχειρήματα υπέρ της αλλαγής του χρόνου υποβολής

Η διαδικασία κατάθεσης μηχανογραφικού δελτίου κατά το μήνα Μάρτιο δεν είναι κάτι το καινοφανές. Ισχύει και σήμερα για τους υποψήφιους των ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α΄) που το έτος 2010 ήταν περίπου 20.000.  Με αυτούς δεν έχει εμφανιστεί κανένα πρόβλημα. Επίσης, η ειδική κατηγορία των ομογενών,  καταθέτει το  Μηχανογραφικό  Δελτίο  προ της διεξαγωγής των πανελλαδικών εξετάσεων, χωρίς πάλι να υπάρχει πρόβλημα.

Επί πλέον, η διαδικασία κατάθεσης μηχανογραφικού δελτίου τον μήνα Μάρτιο ίσχυε και κατά την περίοδο κατά την οποία οι απόφοιτοι  Γενικού Λυκείου διεκδικούσαν την εισαγωγή τους στη Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με το σύστημα των Δεσμών, ενώ συνέχισε να εφαρμόζεται για τους υποψήφιους των ΤΕΕ Β΄ κύκλου, καθ΄ όλη την διάρκεια λειτουργίας τους μέχρι και φέτος.

Ενδεχόμενη επιλογή του μηνός Μαρτίου για την κατάθεση θα δώσει την δυνατότητα υποβολής για χρονικό διάστημα ενός (1) πλήρους μηνός (1-31 Μαρτίου), ώστε οι υποψήφιοι  να επεξεργάζονται την υποψηφιότητά τους σε Σχολές και  Τμήματα με το σύστημα καταχώρισης να παραμένει ανοικτό καθ΄όλη την διάρκεια του μηνός, μέχρι την τελική υποβολή. Κατά το διάστημα αυτό, οι υποψήφιοι θα έχουν την ευκαιρία να διαβουλευθούν με τους καθηγητές και την οικογένειά τους, ώστε η τελική επιλογή σχολών να είναι προϊόν ώριμης απόφασης. Αντιθέτως, σήμερα οι υποψήφιοι συνωθούνται έξω από τις αίθουσες υποβολής σε προκαθορισμένη ημέρα και χρειάζεται να ολοκληρώσουν την διαδικασία σε μικρό χρόνο την ίδια  μέρα, υπό την πίεση δηλαδή του χρόνου, χωρίς να έχουν την δυνατότητα διαβούλευσης  με τους υπευθύνους.

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των υποψηφίων, γίνεται επίσης προσπάθεια, να μπορούν να υποβάλουν το μηχανογραφικό ηλεκτρονικά και από το σπίτι τους αν το επιθυμούν, ώστε η όποια συνεργασία με τις οικογένειες τους να γίνεται με άνεση χρόνου και όχι υπό πίεση.

Αν ο χρόνος υποβολής μεταφερθεί τον Μάρτιο, μπορεί να αξιοποιηθεί καλύτερα και η βοήθεια των Γραφείων Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού. Η συνεργασία των υπευθύνων ΓΡΑΣΕΠ και των υπευθύνων καθηγητών Επαγγελματικού Προσανατολισμού με τους υποψήφιους για τα προγράμματα σπουδών Σχολών και Τμημάτων πριν από την υποβολή των Μηχανογραφικών θα βοηθήσει τους υποψηφίους και τις οικογένειές με  ουσιαστικό τρόπο στην προσπάθεια για την καλύτερη επιλογή Τμημάτων.

Τέλος, μια τέτοια ρύθμιση θα είναι χρήσιμη για τους υποψηφίους και τις οικογένειές τους αφού και τα αποτελέσματα μπορεί να εκδοθούν σε συντομότερο χρόνο επιτρέποντας ένα καλύτερο προγραμματισμό για τους υποψηφίους και τις οικογένειες του, τόσο για το καλοκαίρι όσο και για μετά (αναζήτηση π.χ. κατοικίας).

Η υποβολή το Μάρτιο, δηλαδή  κατά την διάρκεια λειτουργίας του σχολείου, θα βοηθήσει στην άμεση επίλυση προβλημάτων γραφειοκρατικής φύσης, από τους υπεύθυνους καταχώρισης που σήμερα ταλαιπωρεί του υποψηφίους.

Επί της ουσίας: Η διαδικασία των πανελληνίων εξετάσεων είναι μια διαγωνιστική διαδικασία για εισαγωγή σε συγκεκριμένες σχολές. Η επιτυχία ή μη σε κάποια σχολή εξαρτάται από το κατά πόσον η βαθμολογία που πέτυχε ο υποψήφιος είναι αρκετή για εισαγωγή στην συγκεκριμένη σχολή, με βάση και τις προτιμήσεις των υποψηφίων που πέτυχαν μεγαλύτερη βαθμολογία. Επομένως, το καλύτερο για τον υποψήφιο είναι να ιεραρχεί τις επιλογές του ανάλογα με τις πραγματικές επιθυμίες του και όχι σύμφωνα με τις βάσεις του προηγουμένου έτους, και να εξαντλεί όλες τις δυνατές επιλογές. Το πού θα εισαχθεί εξαρτάται μεν από την συνολική του απόδοση, αλλά μόνο εν μέρει: εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό και από τις επιδόσεις και τις προτιμήσεις των υπολοίπων υποψηφίων. Η γνώση του βαθμού των εξετάσεων πριν από την συμπλήρωση του μηχανογραφικού θα είχε ενδεχομένως έννοια μόνο σε δύο περιπτώσεις:

1. Αν υπήρχε όριο στον αριθμό των σχολών που μπορούν να δηλωθούν. Σ’ αυτή την περίπτωση θα ήταν χρήσιμο να γνωρίζει κανείς τον βαθμό του για να αποφασίσει σε ποιό σημείο του φάσματος θα κινηθεί. Όμως κάτι τέτοιο δεν υφίσταται: οι υποψήφιοι μπορούν να δηλώσουν όλες τις σχολές στα πεδία τους. Συνεπώς, αυτό που έχει σημασία να κάνουν είναι να ιεραρχήσουν όλες τις σχολές με την πραγματική σειρά προτίμησής τους ανεξάρτητα από το πώς θα εξελιχθούν οι επιδόσεις τους και οι βάσεις. Με τον τρόπο αυτό, νομοτελειακά θα επιτύχουν στην υψηλότερη δυνατή επιλογή τους με βάση τις τελικές βαθμολογίες και προτιμήσεις όλων των υποψηφίων.

2. Αν ο κάθε υποψήφιος γνώριζε τις βαθμολογίες όλων των άλλων υποψηφίων αλλά και την σειρά προτίμησης που προτίθενται εκείνοι να δηλώσουν – πράγμα που είναι, προφανώς, αδύνατον.

Αυτό που αντιθέτως συμβαίνει είναι ότι η υποβολή του Μηχανογραφικού Δελτίου γίνεται σήμερα υπό το κράτος των εντυπώσεων και μετέωρων εκτιμήσεων για την διακύμανση των βαθμολογιών, για τις πιθανές προτιμήσεις των υποψηφίων και τελικά για τις βάσεις εισαγωγής. Χρησιμοποιούνται δε συχνά οι βάσεις προηγούμενων ετών για να δίνονται «συμβουλές». Τα στοιχεία αυτά όμως δεν μπορούν και δεν πρέπει να χρησιμεύουν ως συμβουλευτικό στοιχείο επιλογής των υποψηφίων, αφού και οι βαθμολογίες αλλά και οι προτιμήσεις των υποψηφίων είναι ευμετάβλητες και σε μεγάλο βαθμό απρόβλεπτες από χρόνο σε χρόνο. Έτσι, καταλήγουν πολλοί, αντί να δηλώνουν την πραγματική σειρά προτίμησής τους, να ακολουθούν λαβυρινθώδεις συμβουλές «ειδικών» που εκ των πραγμάτων αποκλείεται να οδηγήσουν σε κάποιο καλύτερο αποτέλεσμα.

Υπήρξαν χαρακτηριστικές περιπτώσεις υποψηφίων, οι οποίοι συμπλήρωσαν το Μηχανογραφικό τους Δελτίο με ορισμένες μόνο σχολές, βασιζόμενοι στα μόρια που συγκέντρωσαν σε συνάρτηση με τις βάσεις παρελθόντων ετών με αποτέλεσμα, αρκετοί από αυτούς να μην εισαχθούν τελικά σε καμμία Σχολή παρά τις υψηλές επιδόσεις τους.  π.χ στις φετινές εξετάσεις,  υποψήφια, με 18010 μόρια  δήλωσε στο μηχανογραφικό της δελτίο δέκα (10) προτιμήσεις (Τμήματα Ιατρικής και Βιολογίας)  βασιζόμενη στις βάσεις του προηγούμενου έτους. Οι δύο τελευταίες προτιμήσεις της ήταν το Τμήμα Βιολογίας της Πάτρας και το Τμήμα Βιολογίας της Κρήτης με δεδομένο ότι οι μονάδες εισαγωγής, σ΄αυτές το προηγούμενο έτος ήταν 18008 και 17835, αντίστοιχα.  Δεν εισήχθη όμως σε καμμία από τις προτιμήσεις της ούτε και στα Τμήματα Βιολογίας όπως ανέμενε, αφού η βάση εισαγωγής διαμορφώθηκε σε 18268 και 18105 αντίστοιχα.

Επίσης, εφέτος, όπως και κάθε χρόνο, υπάρχει μεγάλος αριθμός υποψηφίων, οι οποίοι μετά την καταχώριση του Μηχανογραφικού τους Δελτίου ζητούν εναγωνίως την τροποποίησή του, χωρίς να τους επιτρέπεται γεγονός που έχει ως συνέπεια την εισαγωγή υποψηφίων σε σχολές που εν τέλει δεν επιθυμούν.

Ουσιαστικά, το μόνο που μπορεί να επηρεάσει ένας μαθητής με το μηχανογραφικό του είναι να διασφαλίσει ότι θα περάσει κάπου σύμφωνα με την ιεράρχηση των επιλογών του. Οτιδήποτε άλλο είναι εκτός του ελέγχου του και δεν μπορεί να το επηρεάσει με το δικό του μηχανογραφικό (βαθμολογίες και επιλογές άλλων). Επομένως, είναι λάθος το μηχανογραφικό να συμπληρώνεται με οποιαδήποτε άλλη λογική πέρα από την ιεράρχηση των επιλογών.

Από τα παραπάνω, προκύπτει ότι η επιλογή του Μαρτίου, για την υποβολή του Μηχανογραφικού Δελτίου, είναι υπέρ των υποψηφίων και μόνον, αφού αφορά άλλωστε το μέλλον των ίδιων των υποψηφίων και όχι τα ΜΜΕ ή εμπλεκόμενους φορείς στην διαδικασία των εξετάσεων (π.χ. Φροντιστήρια, ιδιαίτερα μαθήματα, ή «στατιστικούς αναλυτές των εξετάσεων»).   Πολλοί υποψήφιοι, αλλά και τα ΜΜΕ επηρεάζονται από την γνώμη αυτών των «ειδικών» που έχουν πλέον διαμορφώσει μια νέα και προσοδοφόρα επαγγελματική δραστηριότητα σε εποχή μάλιστα που δεν υπάρχουν φροντιστήρια. Είναι γνωστό ότι υπάρχουν σήμερα «ειδικοί σύμβουλοι» συμπλήρωσης μηχανογραφικών με αμοιβές 100-150 ευρώ ανά συμβουλευόμενο.

Στόχος του Υπουργείου είναι  η αποφυγή ταλαιπωρίας των υποψηφίων στις Επιτροπές Συγκέντρωσης Μηχανογραφικών Δελτίων και το όφελος των ιδίων και των οικογενειών τους. Η διαδικασία υποβολής του μηχανογραφικού είναι για το Υπουργείο Παιδείας καθαρά διαδικαστική. Όποτε και αν γίνει θα ακολουθηθούν τα ίδια βήματα. Αυτό που ενδιαφέρει την πολιτική ηγεσία είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση των μαθητών και των οικογενειών τους.

  • 30 Νοεμβρίου 2010, 23:18 | Σωτήρης

    Είμαι μαθητής της Β Λυκείου. Τέτοιες αλλαγές όπως είναι η αλλαγή του χρόνου υποβολής του μηχανογραφικού θα έπρεπε κατά τη γνώμη μου να είναι δευτερεύουσες στη σειρά προτεραιότητας του Υ.Π. Έχουμε ένα εκπαιδευτικό σύστημα απαράδεκτο, αγνοώντας τις αερολογίες των πολιτικών πως διαθέτουμε ένα αξιοπρεπές σύστημα, το οποίο είναι φανερό πως ΚΟΥΡΑΖΕΙ και ΤΑΛΑΙΠΩΡΕΙ διαρκώς τους μαθητές!!!! Το παραδέχομαι πως ναι βαριέμαι να κάνω μάθημα, βαριέμαι να κερδίζω γνώσεις, βαριέμαι να γνωρίζω τον κόσμο… Αλλά αυτό οφείλεται στο ό,τι εσείς με κάνατε να απεχθάνομαι το μάθημα!!! Εσείς έχετε την αξιοπρέπεια να παραδεχτείτε τα επαναλαμβανόμενα λάθη σας για την Παιδεία και να προσπαθήσετε για μία φορά για τον καημένο το μαθητή????????? ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΚΑΙ ΛΕΓΟΝΤΑΣ ΑΥΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΡΙΖΙΚΑ !!!!!! ΔΕΝ ΑΡΚΟΥΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΑΝ ΑΥΤΗ!!! ΕΑΝ ΕΧΕΤΕ ΤΑ ΚΟΤΣΙΑ ΕΛΑΤΕ ΚΑΙ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΘΕΙΤΕ ΣΤΙΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΜΟΥ!!!! ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • 30 Νοεμβρίου 2010, 22:56 | χαλκιδου Ριτσα(μητερα υποψηφιου)

    Ηκαταρχην σκεψη της καταθεσης του μηχανογραφικου το μαρτιο,φαινεται ναεχει γνωμονα την επιλογη και κατευθυνση των παιδιων σε σχολες που επιθυμουν να φοιτησουν και οχι σ αυτες που η αποδοση τους, υπαγορευει.Ομως ζωντας την κατασταση απο μεσα και βλεποντας τα πραγματα στη λεπτομερεια τους απεκτησα διαφορετικη αποψη.Αυτο θα μπορουσε να συμβει μονο στη περιπτωση που ο υποψηφιος θα ειχε το δικαιωμα να συμπληρωσει εναν πολυ περιορισμενο αριθμο σχολων.Πιστευω πως οταν το παιδι καλειται να διαλεξει τον Μαρτιο τις σχολες της επιλογης του,θα αναγκαστει,εχοντας αγχος και αμφιβολια για την επιδοση του, να διαλεξει πολυ περισσοτερα τμηματα, στα οποια μπορει και να βρεθει τελικα να φοιτει,κατα τυχη και οχι απο επιλογη.Μην εχοντας το δεδομενο των βαθμων του,περα απο την πρωτη σχολη προτιμησης,ολες οι αλλες θα ειναι επιλογες της στγμης.Νομιζω πως αυτο δεν το θελει κανενας,ουτε τα παιδια,ουτε οι γονεις,ουτε το εκπαιδευτικο συστημα.Αντιθετα τον ΙΟΥΛΙΟ,απαλαγμενοι οι υποψηφιοι απο το αγχος της αποδοσης ειναι πολυ πιο ωριμοι να αποφασισουν αν θα επιλεξουν μια σχολη και αν θα υποστηριξουν αυτην τους την επιλογη.

  • 30 Νοεμβρίου 2010, 22:00 | ΘΕΟΔΩΡΟΣ

    Είμαι γονέας μαθητή της Γ’ Λυκείου. Πιστεύω ότι το μηχανογραφικό πρέπει να συμπληρώνεται εφόσον έχουν δώσει τα παιδιά εξετάσεις και γ’αυτό η πλέον καταλληλότερη εποχή είναι τον ΙΟΥΛΙΟ. Την περίοδο που προτείνεται « ΜΑΡΤΙΟ » είναι πολύ φορτισμένα και πολύ αγχωμένα τα παιδιά μας από το διάβασμα . Καθώς επίσης είναι περίοδος που δεν τους επιτρέπετε χάσιμο χρόνου . Διότι με το άγχος του χρόνου και καθότι είναι μια χρονοβόρα διαδικασία ( Μηχανογραφικό ) όπου απαιτεί συγκέντρωση και συντονισμό , πράγμα το οποίο είναι αδύνατο να συμβεί ( Μάρτιο ) δεν θα μπορούν να επιλέξουν ξεκάθαρα τις σχολές τις αρεσκείας τους . Πρέπει να τους δώσουμε την ευκαιρία της σωστής επιλογής τους διότι από αυτό εξαρτάται το μέλλον τους , νομίζω είναι πιο δίκαιο και πιο δημοκρατικό .

  • 30 Νοεμβρίου 2010, 21:26 | m.f.

    ΟΤΑΝ ΚΑΘΙΕΡΩΘΗΚΕ ΤΟ ΥΠΑΡΧΟΝ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ,ΔΗΛ.ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ,ΒΑΡΥΤΗΤΑΣ,ΚΑΙ ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΠΕΔΙΩΝ,ΕΠΙΛΕΧΘΗΚΕ ΩΣ ΤΟ ΕΝΔΕΔΕΙΓΜΕΝΟ Η ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑΣ,ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣΚΑΙ ΗΤΑΝ ΠΙΣΤΕΥΩ ΜΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ.ΤΩΡΑ ΕΣΕΙΣ ΖΗΤΑΤΕ ΝΑ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΕΙΘΕΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΗΜΙΣΥ,ΔΕΝ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΕΣΘΕ ΟΤΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΔΥΟ ΠΑΝΕ ΜΑΖΙ?ΑΦΟΥ ΕΧΕΤΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙ ΑΛΛΑΓΗ ΕΞ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ ΤΟΥ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑΤΙ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΕΤΕ ΗΜΙΜΕΤΡΑ?ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ, ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ ΜΟΝΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΔΙΚΙΕΣ ΣΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ!!!Μ Η Χ Α Ν Ο Γ Ρ Α Φ Ι Κ Ο ΤΟΝ Ι Ο Υ Λ Ι Ο!!!!!!!!!!!

  • Είμαι σύμβουλος επαγγελματικού προσανατολισμού και ενας εκ των συγγραφέων του βιβλίου «Παμε… Πανεπιστημίο». ΄Υστερα από συζήτηση με πολλούς μαθητές μας, με καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (δημόσιας και ιδιωτικής), με γονείς μαθητών και άλλους εμπλεκόμενους στη διαδικασία συμπλήρωσης του μηχανογραφικού δελτίου, διαπιστώνω ότι έχει δημιουργηθεί μια τεράστια αναστάτωση στο χώρο των μαθητών της Γ λυκείου, μόνο και μόνο από την ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ υποβολής των μηχανογραφικών τον Μάρτιο του 2011. Τα τελευταία χρόνια η διαδικασία υποβολής των μηχανογραφικών θυμίζει πείραμα ψυχολογίας, σε συνδυασμό με δοκιμασία ψυχικής αντοχής μαθητών και γονέων. Είναι μια διαδικασία όλο εκπλήξεις! Όσοι μαθητές δικαιούνταν μετεγγραφή το γνωρίζουν πολύ καλά αυτό. Διάφοροι παράγοντες επιδρούν σε αυτή τη διαδικασία (απεργίες διορθωτών, κοινωνικο-οικονομικά κριτήρια, προβλέψεις βάσεων, συνεχείς αλλαγές σε επαγγελματκά δικαιώματα και άλλοι πολλοί). Ενώ η παρούσα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ξεκίνησε με πολύ θετικά δείγματα χάραξης εκπαιδευτικής πολιτικής (ανακοίνωσε αλλαγή του συστήματος εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αλλά η αλλαγή αυτή θα ισχύσει για τους μαθητές που τον Σεπτέβριο του 2011 θα είναι Α Λυκείου, υλοποιώντας έτσι κάτι σε βάθος χρόνου), δείχνει τώρα να πέφτει στην παγίδα των σπασμοδικών κινήσεων που χαρακτήριζαν αρκετές προηγούμενες ηγεσίες. Είναι πολύ σωστό το επιχείρημα ότι οι μαθητές πρέπει να διαλέγουν βάσει των ενδιαφερόντων τους και όχι των μορίων που συμπληρώνουν στις πανελλαδικές, αλλά η συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου είναι μέρος μιας συνολικής διαδικασίας επιλογής για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Και κάθε σπασμοδική αλλαγή κατά τη διάρκεια της χρονιάς, μόνο καλό δεν κάνει στους άμεσα ενδιαφερόμενους, τους μαθητές (νομίζω ότι τα σχόλια τους σε αυτή τη διαβούλευση μιλούν από μόνα τους). Συνοψίζοντας, προτείνω οποιαδήποτε αλλαγή να υλοποιηθεί από την επόμενη σχολική χρονιά, εφόσον έχει ανακοινωθεί έγκαιρα (πριν το τέλος της τρέχουσας σχολικής χρονιάς), βοηθώντας έτσι στη διατήρηση της ηρεμίας (που τόσο ανάγκη την έχουμε όλοι την παρούσα χρονική περίοδο) σε όλους τους εμπλεκόμενους στη συγκεκριμένη διαδικασία, με πρώτους τους μαθητές της Γ Λυκείου. Ευχαριστώ πολύ.

  • 30 Νοεμβρίου 2010, 21:23 | el

    Είμαι μαθήτρια Γ’ Λυκείου. Αυτή η χρονιά είναι ήδη μια φοβερά μεγάλη δοκιμασία για εμάς. Η πλειοψηφία των συμμαθητών μου δεν έχει καν συγκεκριμένο προσανατολισμό είτε εξαιτίας αμέλειας είτε ανωριμότητας είτε υπερβολικού άγχους και πίεσης. Αυτό που ξέρω, είναι ότι δεν θα μπορώ σε καμία περίπτωση να βρω την ψυχραιμία, την συγκέντρωση και τις δυνάμεις που απαιτεί αυτή η διαδικασία μόλις 1μιση μήνα πριν από τις πανελλήνιες! Για να μην αναφέρω και τις ώρες μελέτης που θα χαθούν και τον αποσυντονισμό, που τουλάχιστον για μένα μπορώ να εγγυηθώ!
    ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ της υποβολής του μηχανογραφικού τον Ιούλιο. Στο κάτω κάτω, υποτίθεται πως πρόκειται για μία πολύ δημιουργική στιγμή που δικαιούται να απολαύσει κάποιος και εν τέλει να γνωρίσει τον εαυτό του.

  • 30 Νοεμβρίου 2010, 21:19 | Μαρία

    Φυσικά και διαφωνώ με την κατάθεση των μηχανογραφικών το Μάρτιο.Τι άλλο είναι το όλο θέμα που προέκυψε ξαφνικά,μεσούσης της σχολικής χρονιάς, παρά ένα «πείραμα» με «πειραματόζωα»τους μαθητές της Γ΄Λυκείου;Γιατί αντί να αφήσουμε στην ησυχία τους τα αγχωμένα παιδιά μας,που τρέχουν στα φροντιστήρια και αναγκάζονται να αποστηθίσουν κακογραμμένα βιβλία, τα αγχώνουμε περισσότερο με τις …»καινοτόμες» προτάσεις μας;

  • 30 Νοεμβρίου 2010, 21:05 | ΓΙΑΝΝΗΣ – ΦΩΤΕΙΝΗ – ΟΛΓΑ – ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ – ΘΟΔΩΡΗΣ

    ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ. Η ΟΛΓΑ ΕΙΝΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΑ ΤΗΣ Γ’ ΛΥΚΕΙΟΥ. ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ. ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΟΠΩΣ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΤΙΘΕΤΑΙ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ.ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΘΕΤΙΚΑ ΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΜΕΙΝΕΙ.

  • 30 Νοεμβρίου 2010, 20:53 | Χάρης Π.

    Ως μαθατής της Γ Λυκείου θεωρώ οτι θα ήταν λανθασμένη η μεταφορά του χρόνου υποβολής των Μαχανογραφικών το Μάρτιο. Η προτεινόμενη αλλαγή αναμφλιβολα έχει γνώμονα το συμφέρον των μαθητών, εφόσον αποσκοπεί στην ορθή επιλογή σχολών. Το άγχος όμως που ήδη εντινεται στους μαθητές την κρίσιμη περίοδο της τελικής αυτής ευθείας μπορεί κάθε άλλο παρα να τους βοηθήσει, διότι κάποιος μπορεί να υπερεκτιμίσει ή να υποτιμήσει τις δυνατότητές του δηλώνοντας ακολούθως σχολές, για τις οποίες λίγους μήνες αργότερα θα αγχώνεται περισότερο. Εύλογο αφού οι στόχοι πλέον δεν θα αποτελούν προσωπικές φιλοδοξίες αλλά μια έντυπη κατάσταση με βάση την οποία θα καλείσαι να επιτύχεις. Αντίθετα, τον Ιούλιο έχοντας προσπαθήσει για το καλύτερο δυνατό και γνωρίζοντας τα μόρια που κέρδισες, εχεις τη δυνατότητα να αναγνωρίσεις ώριμα και χωρίς πίεση τι θέλεις να κάνεις στη ζωή σου. Επομένως επιλέγεις και με βάση τις επιθυμίες σου ΑΛΛΑ ΚΑΙ με βάση τις δυνατοτητές σου.
    Εκτός των άλλων, έξι χρόνια τώρα λειτουργούμε σε ένα σύστημα που μας ετοιμάζει για την εισαγωγή στην ανώτατη εκπαίδευση. Τόσο καιρό σκεφτόμαστε και προβληματιζόμαστε, ώστε να προσανατολιστούμε επαγγελματικά φτάνοντας έτσι στην τελευταία τάξη του λυκείου όπου καταβαλόμαστε από πολύ κόπο. Έχοντας περιορίσει τις επιλογές μας και προκειμένου να μην επιφορτιστούμε με μεγαλύτερο άγχος και έννοιες περιμένουμε να δούμε πόσα μόρια συλλέξαμε, αφου θα έχουμε περάσει την ψυχοφθόρα διαδικασία των Πανελλαδικών Εξετάσεων, ώστε να κάνουμε την τελική μας επιλογή. Δεν γίνεται να μας αλλάζετε την διαδικασία την οποία έχουμε προετοιμαστεί τόσα χρόνια ψυχολογικά να αντιμετωπίσουμε χωρίς να μας αγχώσετε περαιτέρω. ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΠΛΟ ΜΕΤΑΛΛΟ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΕΙ ΑΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΒΙΔΕΣ Η ΚΟΥΤΑΛΙΑ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΜΕ ΑΝΕΠΗΡΕΑΣΤΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΤΕ ΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ!

  • 30 Νοεμβρίου 2010, 20:01 | ΧΡΥΣΑ ΑΛΕ

    Είμαι μαθήτρια της Γ΄Λυκείου.Θεωρώ απαράδεκτη οποιαδήποτε αλλαγή στη μέση της χρονιάς. Ας φροντίσει το Υπουργείο να διορθώσει πρώτα το απαράδεκτο σύστημα των Πανελληνιων εξετάσεων

  • 30 Νοεμβρίου 2010, 19:48 | Ιάσονας

    Νομίζω, οτι η επιλογή της κατάθεσης του μηχανογραφικού, είναι το »κερασάκι την τούρτα» και ενα ακόμη βαρίδιο στο ήδη επιβαρυμένο εκπαιδευτικό σύστημα. Το ανταγωνιστικό σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων που έχει μετατρέψει την τρίτη λυκείου στη χειρότερη θα έλεγε κάποιος, μαθητική χρονιά, θα επιβαρυνθεί ακόμα περισσότερο, και αντί να βαδίζει προς το μέλλον θα βαδίσει προς το παρελθόν. Ωστόσο η κατάθεση του μηχανογραφικού τον Ιούλιο, είναι ενα θετικό σημείο της διαδικασίας. Ο μαθητής, έχοντας μάθει τους βαθμούς του, σε μια ενδεχόμενη αποτυχία μπορεί να προσαρμοστει στις κοντινότερες επιλογές του σύμφωνα με το βαθμό που έχει γράψει, εχοντας τη δυνατότητα να είναι πιο σιγουρος για το αποτέλεσμα. Ακόμη χειρότερα, ενας μαθητής που ενδιαφέρεται για τις μουσικές σχολές όπως εγώ, πρεπει να εξεταστεί σε ειδικά μαθήματα μουσικής κατεύθυνσης (αρμονία, ντικτε). Χωρίς να γνωρίζει το αν θα περασει τη βαση απο τα συγκεκριμένα μαθήματα, πως μπορεί να κατασταλάξει το Μάρτιο στην συγκριμένη και αυστηρή του επιλογή που είναι οι Μουσικές σχολές; Το πιθανότερο είναι να βρεθεί εκτός της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, σε μια εποχή που μένουν πάρα πολλές κενές θέσεις. ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ Η ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΤΟ ΜΑΡΤΙΟ, ΑΠΟΚΛΙΝΕΙ ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΤΟΥ ΕΠΙΘΥΜΙΑ, ΚΑΘΩΣ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΟΤΙ ΘΑ ΕΙΣΑΧΘΕΙ ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΣΧΟΛΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΑΠΟΤΥΧΕΙ, ΘΑ ΒΡΕΘΕΙ ΣΕ ΜΙΑ ΣΧΟΛΗ ΑΠΟ ΤΥΧΗ, ΘΑ ΒΑΔΙΖΕΙ ΔΗΛΑΔΗ ΣΤΑ ΤΥΦΛΑ. Ετσι, η λεγόμενη περίοδος »αγωνίας» απο την υποβολή του μηχανογραφικού θα ξεκινίσει απο το ΄Μάρτιο. ΕΙΜΑΙ ΚΑΘΕΤΑ ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ ΣΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΤΟ ΜΑΡΤΙΟ, ΕΛΠΙΖΟΝΤΑΣ ΠΩΣ ΤΑ ΑΡΜΟΔΙΑ ΟΡΓΑΝΑ, ΘΑ ΛΑΒΟΥΝ ΣΟΒΑΡΑ ΥΠΟΨΙΝ ΤΟΥΣ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΠΟΥ ΕΚΦΡΑΣΤΗΚΑΝ. Αλλωστε, η δημοκρατική αυτή διαδικασία προκειμένου να έχει αξία, θα πρέπει η απόφαση να συνάδει με την επιθυμία του συνόλου, της μαθητικής αλλα και της ευρύτερης σχολικής κοινότητας. Αλλωστε, ποιο είναι το κέρδος απο την εκπαιδευτική αυτή αλλαγή; Νομίζω άγχος, πίεση και ίσως αποκλεισμός για κάποιους απο την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Περάστε αυτή τη διαβούλευση στα σχολεία προκειμένου να ερωτηθούν όλοι οι μαθητές, και να ψηφίσουν.

  • 30 Νοεμβρίου 2010, 19:34 | katerina

    Είμαι μαθήτρια της Γ’ λυκείου και πιστεύω πως η αλλαγή της ημερομηνίας συμπλήρωσης του μηχανογραφικού τον μάρτιο μόνο άδικη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί για τους μαθητές που θα δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις με το σύστημα που επικρατεί τώρα αλλά και συντιπτική για την ψυχολογία τους αφού θα πρέπει να υποβληθούν σε αρνητικές σκεψεις σε περίπτωση αποτυχίας του στόχο τους πριν καν εξεταστούν.Κύρια μέριμνα του υπουργίου παιδείας οφείλει να είναι η βοήθεια των εξεταζομένων να επιτύχουν τον στόχο τους και όχι να τους ανχόσουν περισσότερο με περιττές διαδικασίες.ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ.

  • 30 Νοεμβρίου 2010, 17:37 | Μαρία

    Είμαι μαθήτρια Γ’ Λυκείου. Το πρωί σχολείο, το απόγευμα φροντιστήριο, το βράδυ διάβασμα. Δεν προλαβαίνουμε να ασχοληθούμε έστω και λίγο με τον εαυτό μας. Έκοψα το γυμναστήριο και το πιάνο γιατί δεν προλαβαίνω. ΕΛΕΟΣ!! ΜΗ ΜΑΣ ΒΑΖΕΤΕ σας παρακαλώ ΝΑ ΑΦΙΕΡΩΣΟΥΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΧΡΟΝΟ από τη προετοιμασία μας για το μηχανογραφικό. Με την ηρεμία μας και την ησυχία μας θα ασχοληθούμε μετά τις εξετάσεις, όπως έκαναν τη τελευταία τουλάχιστον πενταετία όλοι οι απόφοιτοι. Εξάλλου εσείς είχατε πει δημόσια πως δεν θα αιφνιδιάσετε τους υποψηφίους και πως όποιες αλλαγές πρόκειται να ανακοινωθούν για τις Πανελλαδικές θα τις γνωρίζουν οι υποψήφιοι από τη Α’ Λυκείου.

  • 30 Νοεμβρίου 2010, 17:20 | Αριστείδης

    Είμαι πατέρας μαθητή της Γ’ Λυκείου που θα περάσει φέτος την δοκιμασία των Πανελλαδικών Εξετάσεων και συνηγορώ υπέρ της διατήρησης υποβολής του μηχανογραφικού τον Ιούλιο. Δεν συντρέχει κανένας λόγος να αναστατώνονται κυριολεκτικά στο παρά 5′ οι μαθητές και οι γονείς τους. Αν πρέπει να μεταφερθεί νωρίτερα η ημερομηνία υποβολής του μηχανογραφικού, αυτό πρέπει να αποφασισθεί και να ανακοινωθεί πολύ έγκαιρα και πάντως να ισχύσει από τό επόμενο σχολικό έτος. Όσο για τα επιχειρήματα που προβάλλονται στο κείμενο της διαβούλευσης, αυτά είναι έωλα. Π.χ. ποιός μπορεί να ισχυρισθεί στο πλαίσιο της παρούσας δυσβάστακτης οικονομικής κρίσης ότι η υποβολή τον Ιούλιο δυσχεραίνει τον προγραμματισμό των οικογενειών για το καλοκαίρι; Για ποιόν προγραμματισμό καλοκαιριού μιλάμε; Ή ακόμη, δεν σκέπτεται το Υπουργείο ότι αν μετατεθεί η υποβολή στον Μάρτιο, πόσες χαμένες ώρες θα προστεθούν στις ήδη υπάρχουσες; Πόση απώλεια διδακτικού χρόνου και αναστάτωση στα Λύκεια; Δεν φτάνει που κάθε λίγο και λιγάκι χάνονται διδακτικές ώρες με διάφορες ευκαιρίες (δημοτικές εκλογές-2 διήμερα, καταλήψεις και στάσεις εργασίας για ψύλλου πήδημα, συνελεύσεις διδασκόντων, κλπ.). Γιατί να μην εργασθούν οι εκπαιδευτικοί κανονικά όλο τον Ιούλιο για την εύρυθμη διεκπεραίωση της υποβολής του μηχανογραφικού; Όσο για την ηλεκτρονική υποβολή, ποιός εμποδίζει να γίνεται και αυτή τον Ιούλιο; Συμπερασματικά, ας φροντίσει πρώτα το Υπουργείο να καταπιαστεί με τα προβλήματα που καίνε, όπως να αναμορφώσει τη Β’βάθμια εκπαίδευση και το σύστημα πρόσβασης στα ΑΕΙ/ΤΕΙ, παρέχοντας την δωρεάν παιδεία κατά τις επιταγές του Συντάγματος, αντί της τωρινής οικονομικής αφαίμαξης λόγω φροντιστηρίων, και μετά ας έρθει να αντιμετωπίσει τις παρονυχίδες!

  • 30 Νοεμβρίου 2010, 16:00 | ΑΝΘΟΥΛΑ

    Η φετινή σχολική χρονιά σημαδεύεται από μία σειρά πολιτικών, κοινωνικών και οικονομικών γεγονότων που έχουν επιρεάσει όλους μας και σίγουρα και τους μαθητές. Οι επιλογές τους δεν είναι σταθερές όπως και οι επιδόσεις τους. Θα ήταν λοιπόν σκόπιμο να έχουν το περιθώριο των επιπλέον μηνών έως και τον Ιούλιο ώστε, κατασταλαγμένοι και έχοντας γνώση της βαθμολογίας τους, να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό τους με τρόπο το δυνατόν συμφερότερο για τον καθένα.

  • 30 Νοεμβρίου 2010, 15:37 | Τάσος

    Πιστεύω ότι η διαδικασία συμπλήρωσης μηχανογραφικού πεδίου πρέπει να βασίζεται αποκλειστικά στην κλίση του μαθητή και στις επιθυμίες του.

    Η συμπλήρωση μηχανογραφικού τον Ιούλιο καταρρίπτει αυτή την προσέγγιση γιατί οι μαθητές, επί των πλείστων, επιλέγουν σχολή αναλόγως των βαθμολογιών τους.

    Εάν η συμπλήρωση γίνεται το Μάρτιο επωφελείται μόνο η μηχανογραφική υπηρεσία του Υπουργείου. Ο μαθητής είναι αδύνατο να επιλέξει με καθαρό μυαλό.
    Για αυτό το λόγο προτείνω:

    * Αναβάθμιση του ρόλου του σχολικού επαγγελματικού προσανατολισμού ώστε οι μαθητές να καταλάβουν πόσο σημαντικό είναι να ανακαλύψουν και κάνουν αυτό το οποίο τους εκφράζει.
    * Δημιουργία και διενέργεια ερωτηματολογίων από την 1η τάξη του γυμνασίου και κάθε χρόνο σε κάθε μαθητή καθώς και συνέντευξης περί των επιθυμιών του για το μέλλον (ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑΣ).
    * Κατάθεση του μηχανογραφικού δελτίου πριν από τις διακοπές των Χριστουγέννων στην 3η τάξη του λυκείου, αφού έχει προηγηθεί συζήτηση ξεχωριστά με τον κάθε μαθητή και του έχουν δοθεί τα δεδομένα των έως τώρα αναλύσεων και συζητήσεων.

  • 30 Νοεμβρίου 2010, 15:24 | ΠΕΤΡΟΣ

    Μηχανογραφικά τον ΙΟΥΛΙΟ….

  • 30 Νοεμβρίου 2010, 15:22 | Ν.Γ.

    Οι μαθητές δεν μπορούν να επιλέξουν στα τυφλά το μέλλον τους….Μηχανογραφικά τον ΙΟΥΛΙΟ….

  • 30 Νοεμβρίου 2010, 15:19 | Πετρος

    Η συμπλήρωση των μηχανογραφικών πρέπει να γίνει τον Ιούλιο ώστε οι μαθητές να επιλέξουν με μεγαλύτερη «σιγουριά» το μέλλον τους….

  • 30 Νοεμβρίου 2010, 15:15 | Ε.Χ.

    Είμαι μαθήτρια της τρίτης Λυκείου και ΕΙΜΑΙ ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΝΤΙΘΕΤΗ στην αλλαγή που προτείνετε. Τα επιχειρήματά σας είναι αναληθή και δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες μας, ούτε και πρόκειται να μας ελαφρύνει κάτι τέτοιο, όπως υποστηρίζετε..! Είμαστε ήδη αρκετά πιεσμένοι και αγχωμένοι και η λήψη μιας τέτοιας απόφασης και μάλιστα στη μέση της σχολικής χρονιάς δεν θα επιφέρει τίποτε άλλο, παρά πανικό. Θα σας παρακαλούσα να λάβετε σοβαρά υπ’ όψιν τις απόψεις μας, γιατί για εσάς η συμπλήρωση του μηχανογραφικού μπορεί να αποτελεί μια γραφειοκρατική διαδικασία, αλλά ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ…!!!

  • 30 Νοεμβρίου 2010, 14:45 | Π.Χ.

    Είμαι γονέας μαθήτριας της Γ’ Λυκείου. Πιστέυω ότι το μόνο καλό που έχει το υπάρχον σύστημα των εξετάσεων, είναι ότι το μηχανογραφικό συμπληρώνεται μετά την ανακοίνωση της βαθμολογίας.
    Για τον παραπάνω λόγο θεωρώ πως θα ήταν πολύ άδικο η μόνη αλλαγή που θα γίνει να αφορά την υποβολή του μηχανογραφικού.

  • 30 Νοεμβρίου 2010, 14:38 | ΕΛΙΝΑ

    ΕΙΜΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΑ ΤΗΣ Γ’ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΕΙΜΑΙ ΑΠΟΛΥΤΑ ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΝΑ ΠΑΡΑΔΩΣΟΥΜΕ ΤΑ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΑ ΜΑΣ ΤΟΝ ΜΑΡΤΗ. ΤΟ ΑΓΧΟΣ ΚΑΙ Η ΠΙΕΣΗ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΕΙΝΑΙ ΗΔΗ ΑΡΚΕΤΟ ΚΑΙ ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ ΘΑ ΗΤΑΝ ΑΔΙΚΟ ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΚΑΝΕΝΑ ΑΛΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΛΥΘΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟΣΟ ΜΕΓΑΛΟ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΣ…

  • 30 Νοεμβρίου 2010, 14:32 | Μιχαλόπουλος Μιχάλης

    Κάποιοι από τους πρώτους σχολιαστές (Η. Ανδριανός: “η κατάθεση μηχανογραφικού έχει ορισμένο σκεπτικό”, Θ. Πιτσάβας: “η μεταφορά της κατάθεσης των μηχανογραφικών τον Μάρτιο είναι αλλαγή του συστήματος”, Ε. Γεροντέλη: “το μηχανογραφικό της ομάδας Α του ΕΠΑΛ δεν έχει σχέση μ’ αυτό του Γενικού Λυκείου”) δίνουν τη σωστή προσέγγιση στο πρόβλημα που τίθεται.

    Από τεχνοκρατική θεώρηση, η διαδικασία κατάθεσης του μηχανογραφικού είναι ένα αναπόσπαστο τμήμα του συστήματος εισαγωγής από το Λύκειο στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Κάθε σύστημα που χρησιμοποιήθηκε έχει συγκεκριμένο σκεπτικό για το:
    @ ποια είναι τα προγράμματα σπουδών (“δέσμες”, “κατευθύνσεις”, “τομείς”),
    @ πως και σε ποια μαθήματα γίνονται εξετάσεις,
    @ ποια είναι η ομαδοποίηση των τμημάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (“δέσμες”, “επιστημονικά πεδία”, “τμήματα ομάδων τεχνολογικών τομέων”).

    Σε σχέση με τη δυνατότητα επιλογής από τους μαθητές των τμημάτων της τριτοβάθμιας, το σκεπτικό του κάθε συστήματος μπορεί να είναι μονολιθικό (έχει τόσες ομάδες τμημάτων όσα και τα προγράμματα σπουδών πχ “δέσμες” και “τομείς”) ή ευέλικτο (έχει περισσότερες ομάδες τμημάτων από τα προγράμματα σπουδών πχ “κατευθύνσεις”). Στο σκεπτικό των μονολιθικών συστημάτων δεν είναι σημαντική η ημερομηνία υποβολής του μηχανογραφικού. Αντίθετα στο σκεπτικό των ευέλικτων συστημάτων η ημερομηνία υποβολής είναι σημαντικός παράγοντας για τη λήψη απόφασης από τον μαθητή.

    Από ψυχολογική θεώρηση, η μετάθεση της ημερομηνίας, ως απρόοπτο γεγονός, διαταράζει τον προγραμματισμό των μαθητών που είναι οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, επιφέροντας πρόσθετο άγχος σ’ αυτούς, κάτι που γίνεται φανερό και με το πλήθος των σχολίων στα πλαίσια του διαλόγου. Η συμπλήρωση του μηχανογραφικού δεν είναι μία απλή καταγραφή των επιθυμιών. Πέρα από την επιθυμία, κάποιοι μαθητές αποφασίζουν για να αποφύγουν ανεπιθύμητες εκβάσεις (πχ, να περάσουν σε τμήμα χωρίς καθορισμένα επαγγελματικά δικαιώματα) ή για να διασφαλίσουν περισσότερες πιθανότητες στην επιτυχία του στόχου τους (πχ, να περάσουν σε κάποιο από τα τμήματα που τους ενδιαφέρουν άμεσα). Για τους μαθητές που θ’ αποφασίσουν με βάση την επιθυμία τους η ημερομηνία υποβολής του μηχανογραφικού δεν έχει σημασία. Για τους υπόλοιπους η ημερομηνία υποβολής είναι σημαντικός παράγοντας για τη λήψη απόφασης στα πλαίσια του παρόντος συστήματος εισαγωγής.

    Για κάθε παράδειγμα σχετικά με τις επιλογές ενός μαθητή, οι άνθρωποι του ΣΕΠ μπορούμε ν’ αναφέρουμε ένα “αντιπαράδειγμα” με άλλον μαθητή. Αυτό δείχνει ακριβώς ότι η συμπλήρωση μηχανογραφικού είναι καθαρά προσωπική υπόθεση. Και τα πρόσωπα – πολίτες επιθυμούν να μη στερούνται τις δυνατότητες που τους παρέχουν οι νόμοι.

    Με βάση τα παραπάνω θεωρώ ότι δεν είναι προς τη σωστή κατεύθυνση η αλλαγή της περιόδου υποβολής μηχανογραφικού. Η παρούσα κουβέντα μπορεί να φανεί εποικοδομητική για το νέο σύστημα εισαγωγής που θα προτείνει το υπουργείο.

    Μιχαλόπουλος Μιχάλης
    Ειδικός πληροφόρησης ΚΕΣΥΠ Γρεβενών

  • 30 Νοεμβρίου 2010, 14:24 | Αντώνης

    Πιστεύω ότι τα μηχανογραφικά πρέπει να συμπληρώνονται αφότου έχουν δώσει τα παιδιά εξετάσεις.Είναι πιο δίκαιο για τους μαθητές οι οποίοι έχουν ενώ έχουν «σκάσει» με την ψυχοφθόρα διαδικασία των πανελλήνιων εξετάσεων τουλάχιστον να έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν χωρίς άγχος το που θα περάσουν αφού πάνω κάτω ξέρουν τι έχουν γράψει.Είναι πιο δημοκρατικό και πιο εύκολο για τους μαθητές και για τους γονείς.

  • 30 Νοεμβρίου 2010, 14:23 | Αριστοτέλης

    Το μόνο που επιτυγχάνεται μέσω της προτεινόμενης αλλαγής είναι ο άδικος αποκλέισμος πολλών υποψηφίων κυρίως εξαιτίας του επιπρόσθετου άγχους που αυτή επιφέρει.Και είναι κρίμα η τόση προσπάθεια τόσων υποψηφίων να χαθεί χωρίς λόγο.

  • 30 Νοεμβρίου 2010, 14:23 | evris

    το μηχανογραφικο θα πρεπει να συμπληρωθει τον ιουλιο επειδη πολλα παιδια δεν εχουν αποφασισει ακομη, και μεσα στο αγχος των μαθηματων και των εξετασεων ειναι πολυ πιθανο να μην εχουν καθαρο μυαλο και να μην ζυγισουν καλα τα πραγματα. Αφου τελειωσουν οι εξετασεις θα εχουν ενα μηνα στη διαθεση τους να σκεφτουν με καθαρο μυαλο τι πραγματικα θελουν.ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΩΣ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΑΓΗ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΧΡΟΝΙΑ ΜΟΝΟ ΑΠΟΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ

  • 30 Νοεμβρίου 2010, 14:22 | Θωμάς

    Πιστεύω οτι η υποβολή του μηχανογραφικού νωρίτερα είναι εναντίον των μαθητών αφού μας επιβαρύνει με επιπλέον άγχος σε μια κρίσιμη χρονιά που θα καθορίσει το μέλλον μας.Η υποβολή του μηχανογραφικού το μάρτιο θα αναγκάσει τους μαθητές να πάρουν βεβιασμένες αποφάσεις,που πιθανόν θα τους οδηγήσει σε λάθος επιλογή επαγγέλματος.

  • 30 Νοεμβρίου 2010, 14:20 | Α.Γ.

    Ο καλύτερος μήνας για να συμπληρωθεί το μηχανογραφικό ειναι ο Ιούλιος γιατί θα έχουν τελειώσει οι πανελλήνιες και οι μαθητές θα είναι πιο συγκεντρωμένοι, θα ξέρουν τους βαθμούς τους και θα επιλέξουν πιο σωστά τις σχολές που επιθυμούν. Αν το μηχανογραφικό συμπληρωθεί τον Μάρτιο τα παιδιά θα έχουν περισσότερο άγχος και θα οδηγηθούν σε λάθος αποφάσεις. Και ακόμη μαθητές που έχουν πρόσβαση σε πάνω απο δύο πεδία,θα επιλέξουν ενα πεδίο και θα αποκλειστούν σχολές.

  • 30 Νοεμβρίου 2010, 14:20 | katerinopoulos xarilaos

    ειμαι μαθητης τησ Γ λυκειου και αυτη τη στιγμη οντας στο σχολειο προτιμησα να επισκεφτω τη σελιδα αυτη για να εκθεσω τισ αποψεις μου σχετικα με αυτο το θεμα εκφραζοντας νομιζω τη κοινη γνωμη ολων των συνομιλικων μου..αντι να βρισκομαι στην ιστοσελιδα του facebook..λεμε ΟΧΙ στο μηχανογραφικο του ΜΑΡΤΙΟΥ εκφραζοντας τις εντονες αντιδρασεις μας!οι περισσότεροι μαθητές ακόμα και το Μάιο δεν εχούν αποφασίσει ποιές σχολές θέλουν να δηλώσουν και έτσι δίνουν εξετάσεις στοχεύοντας στο μέγιστο των μορίων και αφού βγουν τα αποτελέσματα τους είναι πιο εύκολο να κατασταλλάξουν.Εν γένει θα δημιουργηθεί μια κατάσταση πανικού και άγχους στα παιδιά της τρίτης λυκείου χωρίς ουσιαστικό λόγο.ελπιζουμε να αναθεωρησετε !!!!!!!

  • 30 Νοεμβρίου 2010, 13:54 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ

    Με απόλυτο σεβασμό, θέλω να σας επισημάνω ότι, όποιος(οι) πρότειναν στην κ. Υπουργό τη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού Δελτίου πριν από την ανακοίνωση των βαθμολογιών, ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ και ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΥΤΕ ΣΤΟ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΤΑ Α.Ε.Ι. Η εκ των προτέρων δήλωση θα ήταν σωστή, αν ο μαθητής θα είχε να επιλέξει μόνο μέσα από μια λίστα σχολών. (Όπως γινόταν επί εποχής Δεσμών). Με το ισχύον σύστημα, ο μαθητής καλείται να επιλέξει ΠΕΔΙΑ σχολών, ενώ τα μόρια σε κάθε πεδίο καθορίζονται από την επίδοση σε συγκεκριμένα μαθήματα. Ένας μαθητής που αποτυγχάνει σε ένα μάθημα (επειδή δεν μπόρεσε να κοιμηθεί την προηγούμενη νύχτα), πρέπει να καταδικαστεί επειδή τα πεδία που διάλεξε είχαν ως βασικό το μάθημα αυτό; Αν π.χ. ο μαθητής της Θετικής κατεύθυνσης που δηλώνει τρίτο και πέμπτο πεδίο, δεν πιάνει την Ιατρική που επιθυμεί και δεν έχει γράψει καλά στις Αρχές οικονομικής Θεωρίας, πρέπει να καταδικαστεί, ενώ μπορούσε να μπει σε ένα πολυτεχνείο ή ένα Πανεπιστήμιο του 2ου ή 4ου Πεδίου; Σας παρακαλώ να το σκεφτείτε πολύ σοβαρά, γιατί για σας είναι μια Υπουργική απόφαση και μια υπογραφή, για όλους εμάς είναι Η ΚΡΙΣΙΜΟΤΕΡΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ. Σας ευχαριστώ πολύ.

  • 30 Νοεμβρίου 2010, 13:52 | ΔΑΝΑΗ

    Πιστεύω πως η συμπλήρωση των μηχαωογραφικών μας τον Μάρτιο δεν εχει τίποτα θετικό να μας προσφέρει.Ειδικά για τους μαθητές της θετικής κατεύθυνσης αλλά και για όλους τους υπόλοιπους που κινδυνεύουν να περασουν σε μια σχολή που δεν θα τους αρέσει με αποτέλεσμα να πηγαίνουν χαμένοι οι κόποι μιας ολόκληρης χρόνιας.Είναι προτιμότερο να γνωρίζουμε την βαθμολογία μας και έπειτα να συμπληρώνουμε το μηχανογραφικό μας γνωρίζοντας το που μπορούμε να περάσουμε και τις δυνατότητες μας.

  • 30 Νοεμβρίου 2010, 13:50 | ΜΑΡΙΛΕΝΑ

    ΕΙΜΑΙ ΜΗΤΕΡΑ ΜΑΘΗΤΡΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ.ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ.
    ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΩΣ ΑΔΙΚΗ ΚΑΙ ΑΓΧΩΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ Η ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ.
    ΤΟ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΥΠΑΡΧΟΝ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ, ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΗ ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΟΛΗ ΨΥΧΟΦΘΟΡΑ ΚΑΙ ΔΑΠΑΝΗΡΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ ΣΤΑ ΑΕΙ.ΑΥΤΗΝ ΛΟΙΠΟΝ ΘΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΟΥΜΕ;
    ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΞΕΡΟΥΝ ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΟΥΣ, ΑΛΛΑ ΜΕΤΑ ΤΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ, ΘΑ ΞΕΡΟΥΝ ΚΑΙ ΠΟΙΕΣ ΑΠΟ ΑΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΕΣ ΚΑΙ ΘΑ ΤΙΣ ΙΕΡΑΡΧΗΣΟΥΝ.ΜΗ ΣΤΕΡΕΙΤΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΙΣΧΥΟΝ ΣΥΣΤΗΜΑ,
    ΝΑ ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ (ΚΑΙ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗΣ ΒΑΡΥΤΗΤΑΣ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΝΑ ΠΕΔΙΟ), ΣΧΟΛΕΣ ΑΠΟ ΤΡΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΠΕΔΙΑ. ΜΕΤΑ ΤΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥΣ, ΘΑ ΕΠΙΛΕΞΟΥΝ ΣΧΟΛΕΣ ΣΕ ΔΥΟ ΑΠΟ ΤΑ ΤΡΙΑ ΠΕΔΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΡΙΝ ΣΤΑ ΤΥΦΛΑ, ΠΙΘΑΝΟΛΟΓΩΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΒΑΘΜΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΜΗ ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΝΤΑΣ ΑΣΤΑΘΜΗΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ, ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΥΜΒΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ.ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥΣ.ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΝΘΡΩΠΟ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΑΖΟΥΝΕ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ.
    ΕΞΑΛΛΟΥ, ΜΗ ΠΑΡΑΒΛΕΠΕΤΕ ΟΤΙ ΠΟΛΛΟΙ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΕΝΗΛΙΚΟΥΣ ΟΔΗΓΗΘΗΚΑΜΕ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΜΑΣ ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΧΟΛΗ ΣΤΑ 18 ΜΑΣ, ΛΟΓΩ ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ.ΟΜΩΣ ΑΓΑΠΗΣΑΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΓΙΝΑΜΕ ΣΩΣΤΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ.
    ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΣΗ ΧΡΟΝΟΥ ΤΟ ΜΑΡΤΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΩΣ ΑΝΕΔΑΦΙΚΟ.Η ΠΙΕΣΗ ΧΡΟΝΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΤΟ ΜΑΡΤΙΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ, ΟΠΩΣ ΛΑΘΟΣ ΙΣΧΥΡΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ.ΤΟ ΜΑΡΤΙΟ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΑΓΧΟΣ ΤΩΝ ΕΠΑΝΑΛΗΨΕΩΝ, Η ΚΑΘΕ ΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΤΙΜΗ.ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΧΡΟΝΟ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ Η ΝΑ ΤΡΕΧΕΙ ΣΕ ΣΕΠ.

    ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΣΕΒΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗ ΔΥΣΚΟΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΟΛΗ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΠΕΡΝΑΕΙ.ΜΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΕ ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ, ΣΤΟ ΒΩΜΟ ΕΝΟΣ ΜΙΚΡΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ.Η ΠΑΙΔΕΙΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΕΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ,ΟΧΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ(ΠΟΥ ΠΑΡΕΠΙΠΤΟΝΤΩΣ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΣΩΣΤΕΣ) ΠΟΥ ΜΟΝΟ ΑΓΧΟΣ ΚΑΙ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ ΘΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΟΥΝ.
    ΑΦΗΣΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ, ΟΠΩΣ ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΓΙΑ 10 ΧΡΟΝΙΑ, ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΟΥΝ ΗΡΕΜΑ ΤΟ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥΣ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΤΟ ΑΓΧΟΣ ΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 47 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥΣ.
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

  • 30 Νοεμβρίου 2010, 13:30 | ΕΛΕΝΗ Ζ.

    ΕΙΜΑΙ ΜΗΤΕΡΑ ΜΑΘΗΤΡΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ. ΕΓΩ ΟΤΑΝ ΕΔΩΣΑ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΩΝ ΔΕΣΜΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΒΑΛΛΑΜΕ ΤΟ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ «ΔΕΣΜΕΥΤΗΚΑ» ΚΑΙ ΕΝΩ ΜΕ ΤΑ ΜΟΡΙΑ ΠΟΥ ΕΙΧΑ ΠΕΡΝΟΥΣΑ ΣΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΤΕΛΙΚΑ ΠΕΡΑΣΑ ΣΤΑ ΤΕΙ ΑΠΟ ΛΑΘΟΣ ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΧΟΛΩΝ. ΔΕΝ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ. ΔΕΝ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΤΙΠΟΤΑ Η ΥΠΟΒΟΛΗ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ, ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ ΕΠΙΒΑΡΥΝΕΙ ΜΕ ΑΓΧΟΣ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΠΙΘΑΝΩΣ ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΛΑΘΟΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ. ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΝΑ ΜΗΝ ΑΛΛΑΞΕΤΕ ΤΗΝ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΕΦΟΣΟΝ ΖΗΤΑΤΕ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΜΑΣ(ΤΟ ΜΟΝΟ ΚΑΛΟ ΣΗΜΕΙΟ).

  • 30 Νοεμβρίου 2010, 13:02 | ΕΛΕΝΗ

    ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΟΓΑΦΙΚΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΚΑΝ ΝΑ ΣΥΖΗΤΙΈΤΑΙ . ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΜΦΑΣΗ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΣΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΊΑ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΎ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΎ ΜΕ ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΣΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΑΥΤΕΣ . ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΑΠΟ ΤΗ Β’ ΛΥΚΕΙΟΥ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΩΝ ΓΟΝΙΩΝ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΤΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥΣ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΛΙΣΕΙΣ ΤΟΥΣ. ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΧΩΡΑ ΟΤΙ Η ΣΩΣΤΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΕΤΕΠΕΙΤΑ ΠΟΡΕΙΑΣ ΤΟΥ ,ΩΦΕΛΕΊ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΤΟ ΙΔΙΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ.

  • 30 Νοεμβρίου 2010, 12:25 | Παπασπύρου Γιάννης

    Είμαι καθηγητής Φροντιστηρίου και μεταξύ των μαθητών μου υπάρχει μαθητής Θετικής Κατεύθυνσης που έχει πάρει το μάθημα της Οικονομίας. Έχει λοιπόν το δικαίωμα να επιλέξει δύο από τα πεδια: 2ο(ή 4ο), 3ο και 5ο. Θέλει τις αντίστοιχες στρατιωτικές σχολές των πεδίων αυτών. Μπορείτε να μου πείτε πως είναι δυνατό τον Μάρτιο να γνωρίζει σε ποια πεδία θα βγάλει την υψηλότερη βαθμολογία για να τα επιλέξει;

  • 30 Νοεμβρίου 2010, 11:50 | ΝΑΓΙΑ

    Είμαι μαθήτρια της Γ λυκείου θεωρώ άδικο την κατάθεση μηχανογραφικών τον Μάρτιο από την στιγμή που δεν έχει αλλάξει το εκπαιδευτικό σύστημα γιατί να αλλάξει η ημερομηνία κατάθεση του μηχανογραφικού.
    Δεν υπάρχει ίση μεταχείρηση των φετινών παιδιών με τα παιδιά των προηγούμενων χρόνων που έδωσαν εξετάσεις με το ίδιο σύστημα.
    Εξάλλου όπως όλοι γνωρίζουμε από τον Μάρτιο και μετά είναι οι μήνες με το περισσότερο άγχος για τους μαθητές καθώς βρίσκονται στο τελευταίο κατοστάρι του μαραθώνιου δρόμου τους και πάρα πολλές φορές η κρίση τους δεν είναι σωστή μπορεί να υπερεκτιμήσουν τις δυνατότητες τους ή μπορεί να τις υποτιμήσουν ανάλογα με το χαρακτήρα τους.
    Δεν είναι άδικο λοιπόν να λάβουν μια απόφαση εν θέρμω και να χάσουν μια σχολή που μπορεί να πιστεύουν ότι πιθανόν να μην την πιάσουν?

  • 30 Νοεμβρίου 2010, 11:29 | antigoni

    λέμε όχι στο μηχανογραφικό του Μάρτιου διότι οι περισσότεροι μαθητές ακόμα και το Μάιο δεν εχούν αποφασίσει ποιές σχολές θέλουν να δηλώσουν και έτσι δίνουν εξετάσεις στοχεύοντας στο μέγιστο των μορίων και αφού βγουν τα αποτελέσματα τους είναι πιο εύκολο να κατασταλλάξουν.Εν γένει θα δημιουργηθεί μια κατάσταση πανικού και άγχους στα παιδιά της τρίτης λυκείου χωρίς ουσιαστικό λόγο.Άλλωστε για να είμαστε ειλικρινείς το να γίνουν τα μηχανογραφικά το Μάρτιο εξυπηρετεί αυτούς που βρίσκονται εκτός ελληνικής πραγματικότητας όπως αναφέρει και ο Γιάννης Αθανασιάδης σε άρθρο του http://www.inews.gr/115/einai-dikaio-na-syblironoume-to-michanografiko-ton-martio.htm

  • 30 Νοεμβρίου 2010, 11:21 | Katerina

    δεν πρεπει να αλλαξει οχρονος υποβολης του μηχαναγραφικού τουλαχιστον για ολα τα παιδια που ειναι τωρα στη πρωτη Λυκείου με το συστημα που υπάρχει σήμερα δεν χρειάζεται να προσθέτουμε και άλλο αγχος στους μαθητες με το μηχανογραφικο τον Μάρτιο εφόσον από του χρονου αλλάζει το σύστημα μεχρι τοτε να παραμείνει ως έχει και να σταματησουν τα πειράματα

  • 30 Νοεμβρίου 2010, 10:58 | eleni

    ειμαι κατα του μηχανογραφικου τον μαρτιο σκεφτειτε λιγο κι εμασ τουσ μαθητεσ.

  • 30 Νοεμβρίου 2010, 04:43 | BIBH

    το πρόβλημα με την κατάθεση το μήνα Μάρτιο είναι ότι οι μαθητές της θετικής κατεύθυνσης που στοχεύουν πρωτίστως στα τμήματα ιατρικής είναι αναγκασμένοι να επιλέξουν μόνο 2 πεδία το 3 καιτο 2 ή το 4. αν η συμπλήρωση του μηχανογραφικού γίνει μετά τις εξετάσεις γνωρίζοντας το βαθμό τότε σε περίπτωση που δεν πιάσουν την ιατρική και δεν θέλουν να γίνουν κτηνιάτροι θα έχουν δεσμευτεί στο 3 πεδίο και ενδεχομένως να χάνουν το 2 ή το 4 που υπο άλλες συνθήκες θα επέλεγαν ως βασικά πεδία αγνοώντας το 3 πεδίο.
    Τέλος αρκετό άγχος υπάρχει πριν τις πανελλήνιες όποτε γιατί να χάσουμε τον προσανατολισμό μας σκεπτόμενοι κάτι τόσο σημαντικό για την μετέπειτα ζωή. ένα -ένα βήμα τη φορά σε φτάνει στην κορυφή.

  • 30 Νοεμβρίου 2010, 02:59 | ΓΙΑΝΝΗΣ

    ΟΝΟΜΑΖΟΜΑΙ ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΙ ΕΙΜΑΙ ΜΑΗΤΗΣ ΤΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ .ΔΙΑΦΩΝΩ ΚΑΘΕΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΚΑΘΩΣ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΑΓΧΟΣ ΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΦΗΝΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΗΣΟΥΜΕ ΜΕ ΚΑΘΑΡΟ ΜΥΑΛΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ ΟΠΩΣ ΕΠΙΣΗΣ ΣΧΕΔΟΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΕΙΣΑΚΤΕΟΙ ΘΑ ΔΗΛΩΣΟΥΝ ΣΧΟΛΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΜΕΙΝΟΥΝ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΙΔΡΥΜΑ Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΕΝΩ ΕΑΝ Η ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΓΙΝΕΙ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΘΑ ΕΧΟΘΜΕ ΚΑΤΑΣΤΑΛΑΞΕΙ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΜΑΣ ΘΑ ΔΗΛΩΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΘΕΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΛΥΨΕΙ ΤΙΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ. ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΠΙΒΑΡΥΝΕΙ ΠΟΛΥ ΤΟΝ ΜΑΘΗΤΗ ΣΤΗΝ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΗΝ ΤΟ ΕΠΙΒΑΡΥΝΕΤΕ ΚΑΙ ΑΛΛΟ.ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΔΩΘΕΙ Η ΠΡΕΠΟΥΑΣΑ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΛΗΦΘΕΙ ΜΕΣΟ ΑΥΤΩΝ Η ΣΩΣΤΗ ΑΠΟΦΑΣΗ

  • 30 Νοεμβρίου 2010, 02:44 | αννα

    λεμε οοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοχχχχχχχχχχχχχχχχχχιιιιιιιιιιιιιιιι στο μηχανογραφικο του μαρτιου.τελος.

  • 30 Νοεμβρίου 2010, 02:21 | akis

    ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ Η ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ ΔΕΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΠΛΗΝ ΤΟΥ ΟΤΙ ΦΟΡΤΙΖΕΙ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΜΠΕΔΩΝΕΙ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΝΑ ΑΚΟΜΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΑΙΣΘΗΜΑ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΑΠ’ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΔΙΑΚΑΤΕΧΕΙ ΗΔΗ.ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΝΑ ΑΝΤΙΛΗΦΘΕΙΤΕ ΤΗΝ ΜΑΤΑΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΥΔΟΚΙΜΟΥ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ (ΑΠ’ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΑΝ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ) ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΤΕ ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ.
    Σας μιλά ενας εκπαιδευτικος που ζει χρόνια τώρα τον καιάδα των εξετάσεων των υποψηφίων της Γ΄Λυκείου. Ευχαριστω.

  • 30 Νοεμβρίου 2010, 02:18 | Dimitris

    Κατ’ αρχάς πιστεύω ότι οι όποιες αλλαγές είναι να γίνουν στη παιδεία θα πρέπει να γίνονται μόνο κατόπιν διακοματικών επιτροπών και να έχουν
    1ον βάθος χρόνου,δηλ. να εφαρμόζονται για μια 10ετία τουλάχιστον και μετά να γίνονται οι όποιες τροποποιήσεις χρειάζονται πάντα κάτω απο διακοματικές επιτροπές.
    2ον να τηρούν χρονικές αποστάσεις δηλ. όχι τώρα αποφασίστηκε μια αλλαγή τώρα έγινε. Πήρε την απόφαση η διακοματική επιτροπή να γίνει μια αλλαγή? Ναι, αλλά θα αρχίσει να εφαρμόζεται απο τους μαθητές που θα ξεκινήσουν του χρόνου στην βαθμίδα εκπαίδευσης που αφορά η αλλαγή ( στη προκειμένη περίπτωση Λύκειο).
    Ως γονέας ενός μαθητή που έδωσε πέρυσι πανελλαδικές αλλά και ως γονέας δεύτερου μαθητή που θα δώσει του χρόνου, σχολ. περίοδος 2011-12, πιστεύω ότι το καλλύτερο είναι ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ χωρίς άγχος και με την γνώση της βαθμολογίας για το δυνατόν καλλύτερο αποτέλεσμα στόχου και επιτυχίας.
    Ελπίζοντας ότι η διαβούλευση δεν γίνεται για τα μάτια του κόσμου,και διαβάζοντας τα εδώ σχόλια (η πλειοψηφία των οποίων είναι ΟΧΙ μηχανογραφικό το Μάρτιο)πιστεύω ότι θα πριτανεύση η λογική και θα συνεχίσουν οι μαθητές να καταθέτουν τα μηχανογραφικά τους τον ΙΟΥΛΙΟ.

  • 30 Νοεμβρίου 2010, 01:53 | Σωτήρης

    Είμαι μαθητής της Γ Λυκείου και μέσω του Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού ανακάλυψα πως τέθηκε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα σε δημόσια διαβούλευση για τη λήψη της καλύτερης απόφασης. Θεωρώ απαράδεκτο ακόμη και τον προβληματισμό σας για την εκτέλεση ενός τέτοιου μέτρου στη μέση της χρονιάς. Τέλος πάντων, έχοντας διαβάσει τα επιχειρήματα του Υ.Π. για την υποβολή του μηχανογραφικού τον Απρίλιο, θεωρώ αυτά άστοχα. Στην περίπτωση του Ιουνίου ο μαθητής διαθέτει όσο χρόνο επιθυμεί για την έρευνα όσον αφορά τις επαγγελματικές του επιλογές,ενώ τον Απρίλιο πιεσμένος από τα μαθήματα υποβάλλει το μηχανογραφικό πρόχειρα, χωρίς να έχει «ψάξει» τον εαυτό του και τις κλίσεις του. Εκτός αυτού, όντας μαθητής Θετικής Κατεύθυνσης που επιθυμεί να ανοίξει το 5ο Ε.Π. ζημιώνομαι τραγικά διότι ο βαθμός των πανελληνίων καθορίζεται από τους δυνατούς συνδυασμούς των 4 διαθέσιμων πεδίων. Ενδιαφέρομαι για Μαθηματικό (2ο Ε.Π.), Ιατρική (3ο Ε.Π.), Πληροφορική (4ο) και Οικονομικά (5ο). Με τη γνώση του βαθμού μου επιλέγω τον καλύτερο συνδυασμό Πεδίων και προβαίνω σε καλύτερη ιεράρχηση των σχολών μου ανάλογα με το τι με συμφέρει!!! Επομένως ΔΙΑΦΩΝΩ ΚΑΘΕΤΑ ΣΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝ ΜΟΥ ΔΩΣΟΥΝ τη δυνατότητα να ανοίξω 4 Ε.Π.!!!!

  • 30 Νοεμβρίου 2010, 01:50 | Σωτήρης

    Είμαι μαθητής της Γ Λυκείου και μέσω του Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού ανακάλυψα πως τέθηκε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα σε δημόσια διαβούλευση για τη λήψη της καλύτερης απόφασης. Θεωρώ απαράδεκτο ακόμη και τον προβληματισμό σας για την εκτέλεση ενός τέτοιου μέτρου στη μέση της χρονιάς. Τέλος πάντων, έχοντας διαβάσει τα επιχειρήματα του Υ.Π. για την υποβολή του μηχανογραφικού τον Απρίλιο, θεωρώ αυτά άστοχα. Στην περίπτωση του Ιουνίου ο μαθητής διαθέτει όσο χρόνο επιθυμεί για την έρευνα όσον αφορά τις επαγγελματικές του επιλογές,ενώ τον Απρίλιο πιεσμένος από τα μαθήματα υποβάλλει το μηχανογραφικό πρόχειρα, χωρίς να έχει ψάξει τον εαυτό του και τις κλίσεις του. Εκτός αυτού, όντας μαθητής Θετικής Κατεύθυνσης που επιθυμεί να ανοίξει το 5ο Ε.Π. ζημιώνομαι τραγικά διότι ο βαθμός των πανελληνίων καθορίζεται από τους δυνατούς συνδυασμούς των 4 διαθέσιμων πεδίων. Ενδιαφέρομαι για Μαθηματικό (2ο Ε.Π.), Ιατρική (3ο Ε.Π.), Πληροφορική (4ο) και Οικονομικά (5ο). Με τη γνώση του βαθμού μου επιλέγω τον καλύτερο συνδυασμό Πεδίων και προβαίνω σε καλύτερη ιεράρχηση των σχολών μου ανάλογα με το τι με συμφέρει!!! Επομένως ΔΙΑΓΩΝΩ ΚΑΘΕΤΑ ΣΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝ ΜΟΥ ΔΩΣΟΥΝ τη δυνατότητα να ανοίξω 4 Ε.Π.!!!!

  • 30 Νοεμβρίου 2010, 01:39 | Aλέξανδρος

    Είναι ένα μέτρο που σε τίποτα δεν αποφέρει κέρδος την στιγμή που επιτείνει το άγχος και την σύγχυση και μειώνει τον χρόνο των υποψηφίων για ενημέρωση και κατασταλαξη στην αποφασή τους.

    Καλό θα ήταν όποιοσδηποτε και αν είναι στο υπουργείο ως υπουργος να λαμβάνει υπόψιν του ότι δεν απευθύνεται σε ψυχρά μηχανήματα, αλλά σε νέους ανθρώπους στους οποίους πρέπει να βελτιστοποιεί τις συνθήκες κατασκευής του μέλλοντους τους, διότι το μέλλον των νέων αθροισμένο είναι το μέλλον της Ελλάδας.

    Και οφείλετε όλοι να πααδεχτείτε ότι αν έγραφα εγώ σε μια έκθεση τα επιχειρήματα που γράφει το υπουργείο σε αυτήν εδώ την ιστοσελίδα, ένας αυστηρός βαθμολογητής θα μ’ έκοβε…

  • 30 Νοεμβρίου 2010, 01:00 | μαριαννα

    ειμαι μαθητρια της τριτης λυκειου κ διαφωνω με τη συμπληρωση του μηχανογραφικου το Μαρτιο….Θεωρω πως τα παιδια πρεπει να το καταθεσουν τν Ιουλιο αφου πρωτα θα εχουν απαλλαγει απο το αγχος των εξετασεων και θα γνωριζουν παραλληλα τους βαθμους τους με αποτελεσμα να επιλεξουν σωστοτερα σχολες….

  • 30 Νοεμβρίου 2010, 01:00 | Μαθήτρια Γ’ Λικείου

    Προσωπικά πιστεύω πως ο καλύτερος μήνας για να συμπληρωθεί το μηχανογραφικό είναι ο Ιούλιος. Αφού:
    • Είναι μια χρονοβόρα διαδικασία όπου απαιτεί συγκέντρωση και συντονισμό, πράγμα το οποίο είναι αδύνατο να συμβεί το μήνα Μάρτιο.
    • Μαθητές με πρόσβαση σε πάνω από δύο πεδία θα αναγκαστούν να διαλέξουν στα ¨τυφλά¨ το πεδίο που πιστεύουν πως τα πήγαν καλά και έτσι θα αποκλειστούν σχολές.

  • 30 Νοεμβρίου 2010, 00:55 | Σ.Π.

    Σε όσους επιμένουν στο ορθό του Ιουλίου παραθέτω το παρακάτω:
    «Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία (ΕΣΥΕ) οι εγγεγραμμένοι φοιτητές των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ της χώρας μας είναι 596.964. Οι 367.034 φοιτούν στα πανεπιστήμια και οι 229.930 στα ΤΕΙ. Ωστόσο, από το σύνολο αυτό περίπου 51% χαρακτηρίζονται «μη ενεργοί» καθώς βρίσκονται πέραν των κανονικών χρόνων φοίτησης και είτε έχουν καθυστερήσει να πάρουν το πτυχίο τους, είτε έχουν εγκαταλείψει οριστικά τις σπουδές τους».
    Τα «ΝΕΑ», http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=4586755
    Δεν λέω πως η μοναδική παράμετρος εγκατάλειψης των σπουδών είναι η μη σωστή συμπλήρωση του Μηχανογραφικού διότι πρυτανεύουν τα κριτήρια των βαθμών και των βάσεων και όχι «τα θέλω» των μαθητών… είναι όμως μια από τις σπουδαιότερες.
    Οι μισοί φοιτητές και σπουδαστές είναι εκτός σπουδών και για αυτό φταίει – κατά την άποψή μου – και το μηχανογραφικό του Ιουλίου.