Τα επιχειρήματα υπέρ της αλλαγής του χρόνου υποβολής

Η διαδικασία κατάθεσης μηχανογραφικού δελτίου κατά το μήνα Μάρτιο δεν είναι κάτι το καινοφανές. Ισχύει και σήμερα για τους υποψήφιους των ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α΄) που το έτος 2010 ήταν περίπου 20.000.  Με αυτούς δεν έχει εμφανιστεί κανένα πρόβλημα. Επίσης, η ειδική κατηγορία των ομογενών,  καταθέτει το  Μηχανογραφικό  Δελτίο  προ της διεξαγωγής των πανελλαδικών εξετάσεων, χωρίς πάλι να υπάρχει πρόβλημα.

Επί πλέον, η διαδικασία κατάθεσης μηχανογραφικού δελτίου τον μήνα Μάρτιο ίσχυε και κατά την περίοδο κατά την οποία οι απόφοιτοι  Γενικού Λυκείου διεκδικούσαν την εισαγωγή τους στη Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με το σύστημα των Δεσμών, ενώ συνέχισε να εφαρμόζεται για τους υποψήφιους των ΤΕΕ Β΄ κύκλου, καθ΄ όλη την διάρκεια λειτουργίας τους μέχρι και φέτος.

Ενδεχόμενη επιλογή του μηνός Μαρτίου για την κατάθεση θα δώσει την δυνατότητα υποβολής για χρονικό διάστημα ενός (1) πλήρους μηνός (1-31 Μαρτίου), ώστε οι υποψήφιοι  να επεξεργάζονται την υποψηφιότητά τους σε Σχολές και  Τμήματα με το σύστημα καταχώρισης να παραμένει ανοικτό καθ΄όλη την διάρκεια του μηνός, μέχρι την τελική υποβολή. Κατά το διάστημα αυτό, οι υποψήφιοι θα έχουν την ευκαιρία να διαβουλευθούν με τους καθηγητές και την οικογένειά τους, ώστε η τελική επιλογή σχολών να είναι προϊόν ώριμης απόφασης. Αντιθέτως, σήμερα οι υποψήφιοι συνωθούνται έξω από τις αίθουσες υποβολής σε προκαθορισμένη ημέρα και χρειάζεται να ολοκληρώσουν την διαδικασία σε μικρό χρόνο την ίδια  μέρα, υπό την πίεση δηλαδή του χρόνου, χωρίς να έχουν την δυνατότητα διαβούλευσης  με τους υπευθύνους.

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των υποψηφίων, γίνεται επίσης προσπάθεια, να μπορούν να υποβάλουν το μηχανογραφικό ηλεκτρονικά και από το σπίτι τους αν το επιθυμούν, ώστε η όποια συνεργασία με τις οικογένειες τους να γίνεται με άνεση χρόνου και όχι υπό πίεση.

Αν ο χρόνος υποβολής μεταφερθεί τον Μάρτιο, μπορεί να αξιοποιηθεί καλύτερα και η βοήθεια των Γραφείων Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού. Η συνεργασία των υπευθύνων ΓΡΑΣΕΠ και των υπευθύνων καθηγητών Επαγγελματικού Προσανατολισμού με τους υποψήφιους για τα προγράμματα σπουδών Σχολών και Τμημάτων πριν από την υποβολή των Μηχανογραφικών θα βοηθήσει τους υποψηφίους και τις οικογένειές με  ουσιαστικό τρόπο στην προσπάθεια για την καλύτερη επιλογή Τμημάτων.

Τέλος, μια τέτοια ρύθμιση θα είναι χρήσιμη για τους υποψηφίους και τις οικογένειές τους αφού και τα αποτελέσματα μπορεί να εκδοθούν σε συντομότερο χρόνο επιτρέποντας ένα καλύτερο προγραμματισμό για τους υποψηφίους και τις οικογένειες του, τόσο για το καλοκαίρι όσο και για μετά (αναζήτηση π.χ. κατοικίας).

Η υποβολή το Μάρτιο, δηλαδή  κατά την διάρκεια λειτουργίας του σχολείου, θα βοηθήσει στην άμεση επίλυση προβλημάτων γραφειοκρατικής φύσης, από τους υπεύθυνους καταχώρισης που σήμερα ταλαιπωρεί του υποψηφίους.

Επί της ουσίας: Η διαδικασία των πανελληνίων εξετάσεων είναι μια διαγωνιστική διαδικασία για εισαγωγή σε συγκεκριμένες σχολές. Η επιτυχία ή μη σε κάποια σχολή εξαρτάται από το κατά πόσον η βαθμολογία που πέτυχε ο υποψήφιος είναι αρκετή για εισαγωγή στην συγκεκριμένη σχολή, με βάση και τις προτιμήσεις των υποψηφίων που πέτυχαν μεγαλύτερη βαθμολογία. Επομένως, το καλύτερο για τον υποψήφιο είναι να ιεραρχεί τις επιλογές του ανάλογα με τις πραγματικές επιθυμίες του και όχι σύμφωνα με τις βάσεις του προηγουμένου έτους, και να εξαντλεί όλες τις δυνατές επιλογές. Το πού θα εισαχθεί εξαρτάται μεν από την συνολική του απόδοση, αλλά μόνο εν μέρει: εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό και από τις επιδόσεις και τις προτιμήσεις των υπολοίπων υποψηφίων. Η γνώση του βαθμού των εξετάσεων πριν από την συμπλήρωση του μηχανογραφικού θα είχε ενδεχομένως έννοια μόνο σε δύο περιπτώσεις:

1. Αν υπήρχε όριο στον αριθμό των σχολών που μπορούν να δηλωθούν. Σ’ αυτή την περίπτωση θα ήταν χρήσιμο να γνωρίζει κανείς τον βαθμό του για να αποφασίσει σε ποιό σημείο του φάσματος θα κινηθεί. Όμως κάτι τέτοιο δεν υφίσταται: οι υποψήφιοι μπορούν να δηλώσουν όλες τις σχολές στα πεδία τους. Συνεπώς, αυτό που έχει σημασία να κάνουν είναι να ιεραρχήσουν όλες τις σχολές με την πραγματική σειρά προτίμησής τους ανεξάρτητα από το πώς θα εξελιχθούν οι επιδόσεις τους και οι βάσεις. Με τον τρόπο αυτό, νομοτελειακά θα επιτύχουν στην υψηλότερη δυνατή επιλογή τους με βάση τις τελικές βαθμολογίες και προτιμήσεις όλων των υποψηφίων.

2. Αν ο κάθε υποψήφιος γνώριζε τις βαθμολογίες όλων των άλλων υποψηφίων αλλά και την σειρά προτίμησης που προτίθενται εκείνοι να δηλώσουν – πράγμα που είναι, προφανώς, αδύνατον.

Αυτό που αντιθέτως συμβαίνει είναι ότι η υποβολή του Μηχανογραφικού Δελτίου γίνεται σήμερα υπό το κράτος των εντυπώσεων και μετέωρων εκτιμήσεων για την διακύμανση των βαθμολογιών, για τις πιθανές προτιμήσεις των υποψηφίων και τελικά για τις βάσεις εισαγωγής. Χρησιμοποιούνται δε συχνά οι βάσεις προηγούμενων ετών για να δίνονται «συμβουλές». Τα στοιχεία αυτά όμως δεν μπορούν και δεν πρέπει να χρησιμεύουν ως συμβουλευτικό στοιχείο επιλογής των υποψηφίων, αφού και οι βαθμολογίες αλλά και οι προτιμήσεις των υποψηφίων είναι ευμετάβλητες και σε μεγάλο βαθμό απρόβλεπτες από χρόνο σε χρόνο. Έτσι, καταλήγουν πολλοί, αντί να δηλώνουν την πραγματική σειρά προτίμησής τους, να ακολουθούν λαβυρινθώδεις συμβουλές «ειδικών» που εκ των πραγμάτων αποκλείεται να οδηγήσουν σε κάποιο καλύτερο αποτέλεσμα.

Υπήρξαν χαρακτηριστικές περιπτώσεις υποψηφίων, οι οποίοι συμπλήρωσαν το Μηχανογραφικό τους Δελτίο με ορισμένες μόνο σχολές, βασιζόμενοι στα μόρια που συγκέντρωσαν σε συνάρτηση με τις βάσεις παρελθόντων ετών με αποτέλεσμα, αρκετοί από αυτούς να μην εισαχθούν τελικά σε καμμία Σχολή παρά τις υψηλές επιδόσεις τους.  π.χ στις φετινές εξετάσεις,  υποψήφια, με 18010 μόρια  δήλωσε στο μηχανογραφικό της δελτίο δέκα (10) προτιμήσεις (Τμήματα Ιατρικής και Βιολογίας)  βασιζόμενη στις βάσεις του προηγούμενου έτους. Οι δύο τελευταίες προτιμήσεις της ήταν το Τμήμα Βιολογίας της Πάτρας και το Τμήμα Βιολογίας της Κρήτης με δεδομένο ότι οι μονάδες εισαγωγής, σ΄αυτές το προηγούμενο έτος ήταν 18008 και 17835, αντίστοιχα.  Δεν εισήχθη όμως σε καμμία από τις προτιμήσεις της ούτε και στα Τμήματα Βιολογίας όπως ανέμενε, αφού η βάση εισαγωγής διαμορφώθηκε σε 18268 και 18105 αντίστοιχα.

Επίσης, εφέτος, όπως και κάθε χρόνο, υπάρχει μεγάλος αριθμός υποψηφίων, οι οποίοι μετά την καταχώριση του Μηχανογραφικού τους Δελτίου ζητούν εναγωνίως την τροποποίησή του, χωρίς να τους επιτρέπεται γεγονός που έχει ως συνέπεια την εισαγωγή υποψηφίων σε σχολές που εν τέλει δεν επιθυμούν.

Ουσιαστικά, το μόνο που μπορεί να επηρεάσει ένας μαθητής με το μηχανογραφικό του είναι να διασφαλίσει ότι θα περάσει κάπου σύμφωνα με την ιεράρχηση των επιλογών του. Οτιδήποτε άλλο είναι εκτός του ελέγχου του και δεν μπορεί να το επηρεάσει με το δικό του μηχανογραφικό (βαθμολογίες και επιλογές άλλων). Επομένως, είναι λάθος το μηχανογραφικό να συμπληρώνεται με οποιαδήποτε άλλη λογική πέρα από την ιεράρχηση των επιλογών.

Από τα παραπάνω, προκύπτει ότι η επιλογή του Μαρτίου, για την υποβολή του Μηχανογραφικού Δελτίου, είναι υπέρ των υποψηφίων και μόνον, αφού αφορά άλλωστε το μέλλον των ίδιων των υποψηφίων και όχι τα ΜΜΕ ή εμπλεκόμενους φορείς στην διαδικασία των εξετάσεων (π.χ. Φροντιστήρια, ιδιαίτερα μαθήματα, ή «στατιστικούς αναλυτές των εξετάσεων»).   Πολλοί υποψήφιοι, αλλά και τα ΜΜΕ επηρεάζονται από την γνώμη αυτών των «ειδικών» που έχουν πλέον διαμορφώσει μια νέα και προσοδοφόρα επαγγελματική δραστηριότητα σε εποχή μάλιστα που δεν υπάρχουν φροντιστήρια. Είναι γνωστό ότι υπάρχουν σήμερα «ειδικοί σύμβουλοι» συμπλήρωσης μηχανογραφικών με αμοιβές 100-150 ευρώ ανά συμβουλευόμενο.

Στόχος του Υπουργείου είναι  η αποφυγή ταλαιπωρίας των υποψηφίων στις Επιτροπές Συγκέντρωσης Μηχανογραφικών Δελτίων και το όφελος των ιδίων και των οικογενειών τους. Η διαδικασία υποβολής του μηχανογραφικού είναι για το Υπουργείο Παιδείας καθαρά διαδικαστική. Όποτε και αν γίνει θα ακολουθηθούν τα ίδια βήματα. Αυτό που ενδιαφέρει την πολιτική ηγεσία είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση των μαθητών και των οικογενειών τους.

  • 25 Νοεμβρίου 2010, 10:21 | ΑΛΕΚΟΣ

    Δεν συμφωνώ για τους εξής λόγους:
    1. Καταρχήν το σημείο στο οποίο αναφέρεται αυτή η αλλαγή αποτελούσε το ΜΟΝΑΔΙΚΟ το οποίο δεν συνιστούσε πρόβλημα.
    2. Η προσπάθεια του μαθητή πρέπει να γίνεται απρόσκοπτα χωρίς διαδικασίες ακριβώς την ώρα της μεγαλύτερης προσπάθειας την οποία καταβάλει. Ο μαθητής πρέπει να διαχειριστεί την ειδικότερη ένταξή του στην ανώτατη εκπαίδευση χωρίς το βάρος των εξετάσεων σε μετέπειτα χρόνο, έχοντας δηλαδή να διαχειριστεί τα αποτελέσματα της προσπάθειάς του και όχι των προβλέψεών του.
    3. Θα δημιουργηθεί όπως και παλιά μια ξέφρενη δήλωση όσο περισσότερων σχολών με πνεύμα σταυρόλεξου για το που μπορεί να «κάτσει». Επίσης δεν διαθέτει, η προτεινόμενη διαδικασία, τους κατάλληλους όρους στο μαθητή να κινηθεί με ωριμότητα στις επιλογές του.

  • 25 Νοεμβρίου 2010, 10:04 | γιαννης

    Πολύ βαβούρα για το τίποτα.
    Αναποτελεσματικότητα και αποπροσανατολισμός από το Υπουργείο για ελάσσονος σημασίας θέματα.

  • 25 Νοεμβρίου 2010, 10:03 | ΕΙΡΗΝΗ Φ.

    δεν μπορειτε να αλλάζετε τους ορους τελευταία στιγμή. ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΑΛΛΑΞΗ ΤΙΠΟΤΕ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ, ΜΗΝ ΑΛΛΑΖΕΤΕ ΤΙΠΟΤΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ!!! ΑΠΟ ΦΕΤΟΣ ΠΕΙΤΕ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΧΘΕΣ . Η ΧΡΟΝΙΑ ΠΕΡΑΣΕ!!!

  • 25 Νοεμβρίου 2010, 09:59 | ΤΑΣΙΑ

    ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΜΟΥ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΠΟΥ ΕΔΩΣΑ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΡΙΝ ΑΡΚΕΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΩΝ ΔΕΣΜΩΝ ΚΑΙ ΑΡΑ ΤΗΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ, ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΥΣΗΧΙΑ ΜΟΥ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΠΟΥ ΣΕ 3 ΧΡΟΝΙΑ ΘΑ ΔΩΣΕΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ, ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ Η ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΤΟ ΜΑΡΤΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΖΟΚΕΡ, ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΕΙΣ ΣΧΟΛΕΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΒΕΒΑΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΙΡΕΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΘΥΜΙΕΣ ΣΟΥ ΑΛΛΑ ΤΟ ΤΙ ΤΕΛΙΚΑ ΘΑ ΓΡΑΨΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙ ΘΑ ΠΕΤΥΧΕΙΣ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΥΧΗ.
    ΕΝΩ ΑΝ ΞΕΡΕΙΣ ΤΙ ΕΧΕΙΣ ΓΡΑΨΕΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΕΙΣ ΤΟ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΛΟΓΙΚΗΣ ΟΤΙ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΠΙΘΑΝΟΝ ΝΑ ΑΝΕΒΟΥΝ , ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ Η ΣΧΟΛΗ ΠΟΥ ΤΕΛΙΚΑ ΘΑ ΜΠΕΙΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΣΟΥ.

  • 25 Νοεμβρίου 2010, 09:53 | ΑΜΙΧΑΛΗΣ

    Εγώ πάλι από προσωπική εμπειρία θα προτιμούσα οι δηλώσεις να γίνονται αφού ξέρει ο μαθητής τις βαθμολογίες του εγώ βρέθηκα 300 μόρια μακριά .
    Αυτό γιατί το τι θέλεις να γίνεις με το τι θα γράψεις μετά από 3-4 μήνες είναι πολύ μακριά και οι αποκλείσεις τεράστιες
    α. χρονικά δηλαδή μετά από 4 μήνες που γραφουν οι μαθητές και
    β. βαθμολογικά δηλαδή να υπολογίσω τι μόρια θα γράψω τον Ιούνιο ?
    Ενώ το υπάρχων σύστημα είναι πιο ρεαλιστικό ή εάν θέλουμε πιο κοντά στην πραγματικότητα .
    Και φυσικά δεν δηλώνουμε την καλύτερη και μόνον σχολή που μας ενδιαφέρει διότι αναλαμβάνουμε και το ρίσκο . Δηλώνουμε και υποδεέστερες σε μόρια που ίσως μας ενδιαφέρουν λιγότερο .
    Εγώ πιστεύω ότι η ανακίνηση του θέμματος από το υπουργείο έχει καθαρά τον χαρακτήρα της οικονομίας . Αλλιώς επεξεργάζονται οι δηλώσεις του Μαρτίου και αλλιώς οι δηλώσεις του παρά πέντε του Ιουλίου .
    Πρώτα αποκτούμε βαθμούς ( βλέπουμε τις δυνάμεις μας ) και μετά εκφράζουμε ενδιαφέρον όχι πρώτα εκφράζουμε ενδιαφέρον και μετά βλέπουμε τις δυνάμεις μας . Πάνω από όλα πρέπει να είμαστε ρεαλιστές αλλιώς ότι κάνουμε θα το βρίσκουμε μπροστά μας εάν όχι εμείς οι επόμενοι οι μεθεπόμενοι κοκ
    Είναι λογικό έ ?

  • 25 Νοεμβρίου 2010, 09:49 | Χαραλαμπίδης Νεκτάριος

    Ένας μαθητής τεχνολογικής ή θετικής κατεύθυνσης μπορεί στο μηχανογραφικό να επιλέξει τμήματα από 2 μόνο πεδία από τα 4 συνολικά που θεωρητικά θα μπορούσε να εισαχθεί. Έτσι με βάση την επίδοσή του στα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας (Μαθηματικά και Φυσική για το 2ο και 4ο πεδίο, Βιολογία και Χημεία για το 3ο και ΑΟΘ και Μαθηματικά γενικής για το 5ο) επιλέγει από ποια πεδία θα δηλώσει τμήματα τελικά. Επομένως, είναι χρήσιμο να γνωρίζει τις επιδόσεις του στα συγκεκριμένα μαθήματα πριν αποφασίσει. Εναλλακτικά, θα πρέπει να αρθεί ο περιορισμός των 2 μόνο πεδίων, ώστε να μπορεί να επιλέγει πραγματικά με βάση τις επιθυμίες του και όχι με βάση τις επιδόσεις του.

  • 25 Νοεμβρίου 2010, 09:41 | ΓΕΩΡΓΙΑ

    ΣΑΝ ΓΟΝΕΑΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΩ ΤΗΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΜΗΧ/ΚΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ Ο ΚΑΘΕ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟΣ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΕΙ
    ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΙΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΗΝ ΥΠΟΤΙΘΕΜΕΝΗ ΟΠΩΣ ΓΙΝΟΤΑΝ ΠΑΛΙΑ.

  • 25 Νοεμβρίου 2010, 09:30 | ΒΑΣΩ

    ΕΙΜΑΙ ΓΟΝΕΑΣ ΜΑΘΗΤΡΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΜΕ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΓΕΩΡΓΑΚΑΙΝΑ.ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΤΗΝ ΕΙΧΑΤΕ ΠΑΡΕΙ ΠΙΟ ΝΩΡΙΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΠΛΗΣΙΑΖΟΥΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΚΑΙ ΝΑ ΛΕΤΕ ΜΙΑ ΝΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΡΤΙΟ ΚΑΙ ΜΙΑ ΟΧΙ.ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ ΤΑ ΝΕΥΡΑ ΜΑΣ.

  • 25 Νοεμβρίου 2010, 04:17 | Τασιούλας Αναστάσιος

    Συμφωνώ γενικά με την παραπάνω επιχειρηματολογία με μια σοβαρή όμως ένσταση. Η περίοδος του Μαρτίου είναι μια πολύ φορτισμένη περίοδος για τον υποψήφιο. Είναι το χρονικό σημείο που οι επαναλήψεις στην ύλη κορυφώνονται. Μήπως έτσι τους επιφορτίζουμε με ένα επιπλέον άγχος, ενώ ταυτόχρονα τους αποσπούμε την προσοχή από το διάβασμα, το οποίο έχει την πρσγματική προτεραιότητα; Δεν θέλω να φανταστώ τους μαθητές μου, αντί να μελετουν να φαντάζονται και να φαντασιώνονται την μελλοντική τους ζωή, όπως συνήθως συμβαίνει την περίοδο συμπλήρωσης μηχανογραφικών. Επίσης πολλοί που υπερεκτιμούν τις δυνατότητές τους είναι βέβαιο ότι θα μείνουν εκτός αν δεν ασφαλίσουν το μηχανογραφικό τους, (σύνηθες την εποχή των δεσμών).

  • 25 Νοεμβρίου 2010, 04:14 | Κάτια Π.

    Διαφωνώ κάθετα με την υποβολή του Μηχανογραφικού το μήνα Μάρτιο!Το μόνο αποτέλεσμα που μπορεί να φέρει μια τέτοια αλλαγή στη δεδομένη χρονική στιγμή είναι ψυχολογικά προβλήματα στους μαθήτες της Γ’ Λυκείου,οι οποίοι είναι ήδη αρκέτα πιεσμένοι με το θέμα της προετοίμασίας τους για τις Πανελλαδικές, για να επιφορτιστούν και με ένα επιπλέον πρόβλημα στο κεφάλι τους,το ζήτημα της προεπιλογής, πριν τη γνώση των μορίων τους,των επιστημονικών πεδίων και σχολών,το οποίο προβάλλεται τη δεδομένη χρονική στιγμή καθαρά για λόγους εντυπωσιασμού από μέρους της Κυβέρνησης,η οποία θεωρεί πως με το βότσαλο που πετά μπορεί να ταρακουνήσει και να αλλάξει τη ροή ενός ολόκληρου ωκεανού.Σύμφωνα με τη δική μου άποψη,με αυτές τις κινήσεις εντυπωσιασμού, το μόνο που καταφέρνει είναι να ανησυχεί και να αγχώνει ακόμα περισσότερο τους μαθητές σ’ αυτή την τόσο κρίσιμη φάση της ζωής τους, παρά να πολεμά τον τομέα «παραπαιδεία» ,που στο κάτω κάτω η ίδια υπήρξε είτε φανερός είτε λανθάνων δημιουργός της, όλα αυτά τα χρόνια.Δεν φταίνε σε τίποτε τα παιδιά να πληρώσουν αυτές τις αμαρτίες.Αφήστε τα να επιλέξουν μόνα τους για τη ζωή τους,γιατί οι Πανελλαδικες καλώς ή κακώς κρίνουν το πιο βασικό κομμάτι του μέλλοντός τους, την επαγγελματική τους πορεία σε κάτι που πιθανώς τους ταιριάζει.Και από τη στιγμή που εσείς οι ίδιοι τα έχετε απογυμνώσει από οποιοδήποτε εφόδιο πραγματικής παιδείας, τουλάχιστον μην τους αφαιρέσετε κι’ αυτό, το δικαίωμα της ελεύθερης βούλησης, με ότι συνεπάγεται αυτό, δηλαδή και τις καλές και τις κακές προσωπικές επιλογές.Με την αφαίρεση αυτού του δικαιώματος, αναιρείται την έννοια της πραγματικής ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ.Πιστεύω πως κανείς δεν έχει το δικαίωμα να παίζει με τις τύχες και τις ζωές των συνανθρώπων του.

  • 25 Νοεμβρίου 2010, 04:10 | Κάτια Π.

    Διαφωνώ κάθετα με την υποβολή του Μηχανογραφικού το μήνα Μάρτιο!Το μόνο αποτέλεσμα που μπορεί να φέρει μια τέτοια αλλαγή στη δεδομένη χρονική στιγμή είναι ψυχολογικά προβλήματα στους μαθήτες της Γ’ Λυκείου,οι οποίοι είναι ήδη αρκέτα πιεσμένοι με το θέμα της προετοίμασίας τους για τις Πανελλαδικές, για να επιφορτιστούν και με ένα επιπλέον πρόβλημα στο κεφάλι τους,το ζήτημα της προεπιλογής, πριν τη γνώση των μορίων τους,των επιστημονικών πεδίων και σχολών,το οποίο προβάλλεται τη δεδομένη χρονική στιγμή καθαρά για λόγους εντυπωσιασμού από μέρους της Κυβέρνησης,η οποία θεωρεί πως με το βότσολο που πετά μπορεί να ταρακουνήσει και να αλλάξει τη ροή ενός ολόκληρου ωκεανού.Σύμφωνα με τη δική μου άποψη,με αυτές τις κινήσεις εντυπωσιασμού, το μόνο που καταφέρνει είναι να ανησυχεί και να αγχώνει ακόμα περισσότερο τους μαθητές σ’ αυτή την τόσο κρίσιμη φάση της ζωής τους, παρά να πολεμά τον τομέα «παραπαιδεία» ,που στο κάτω κάτω η ίδια υπήρξε είτε φανερός είτε λανθάνων δημιουργός της, όλα αυτά τα χρόνια.Δεν φταίνε σε τίποτε τα παιδιά να πληρώσουν αυτές τις αμαρτίες.Αφήστε τα να επιλέξουν μόνα τους για τη ζωή τους,γιατί οι Πανελλαδικες καλώς ή κακώς κρίνουν το πιο βασικό κομμάτι του μέλλοντός τους, την επαγγελματική τους πορεία σε κάτι που πιθανώς τους ταιριάζει.Και από τη στιγμή που εσείς οι ίδιοι τα έχετε απογυμνώσει από οποιοδήποτε εφόδιο πραγματικής παιδείας, τουλάχιστον μην τους αφαιρέσετε κι’ αυτό, το δικαίωμα της ελεύθερης βούλησης, με ότι συνεπάγεται αυτό, δηλαδή και τις καλές και τις κακές προσωπικές επιλογές.Με την αφαίρεση αυτού του δικαιώματος, αναιρείται την έννοια της πραγματικής ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ.Πιστεύω πως κανείς δεν έχει το δικαίωμα να παίζει με τις τύχες και τις ζωές των συνανθρώπων του.

  • 25 Νοεμβρίου 2010, 04:04 | Βούλα

    Δε νομίζω πως παίζει ρόλο ο χρόνος υποβολής του μηχανογραφικού για το ζήτημα της πίεσης από το σπίτι και της πίεσης που θα δεχθεί το παιδί γενικότερα. Ο χρόνος υποβολής, αν θα γίνει νωρίς, επηρεάζει μόνο στη γρηγορότερη οργάνωση από μέρος του Υπουργείου. Τα παιδιά, αντίθετα, (όσα δεν έχουν βέβαιη επιλογή), και αυτά είναι τα περισσότερα, θα έχουν πάντα το άγχος μήπως δε δήλωσαν σωστά και έτσι θα έχουν ένα πρόσθετο βάρος κατά τη διάρκεια των εξετάσεων. Επίσης, για τη φετινή χρονιά καλό θα ήταν να μην ισχύσει τυχόν αλλαγή.

  • 25 Νοεμβρίου 2010, 02:49 | ΣΟΦΙΑ

    Συμφωνώ απόλυτα με την κατάθεση των μηχανογραφικών τον μήνα Μάρτιο. Οι υποψήφιοι με αυτόν τον τρόπο εχουν αρκετο χρόνο στη διάθεση τους (1 μήνα) να σκεφτούν, να συζητήσουν, να ρωτήσουν πληροφορίες για τις σχολές και να παρούν τη σωστή γι αυτούς απόφαση.

  • 25 Νοεμβρίου 2010, 02:39 | ΠΕΤΡΟΣ

    Το Υπουργείο για μια ακόμα φορά αντιμετωπίζει πρόχειρα μια σοβαρή περίπτωση. Καλά τα επιχειρήματα τους αλλά είναι μόνο για «φρου φρου» και «αρώματα». Ένας υποψήφιος της θετικής κατεύθυνσης ποια πεδία θα επιλέξει αν δεν ξέρει τη βαθμολογία του; Το υπάρχον σύστημα του δίνει δικαίωμα επιλογής ανάμεσα στο 2ο ,3ο και 4ο πεδίο. Ένας υποψήφιος της τεχνολογικής κατεύθυνσης με μάθημα επιλογής τις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας ποια πεδία θα επιλέξει; Το 2ο το 4ο ή το 5ο; Με το ισχύον σύστημα θα ήταν ΕΓΚΛΗΜΑ νε μεταφερθεί η κατάθεση μηχανογραφικών το Μάρτιο. Σε κάποιο άλλο σύστημα με άλλη φιλοσοφία και δομή (όπως αυτά που προφασίζεται το Υπουργείο) ίσως να είναι εφικτό. Ελπίζω να μην προχωρήσετε σε άλλο ένα ολίσθημα στον ευαίσθητο χώρο της Παιδείας όπως έχετε κάνει σε αρκετές περιπτώσεις ένα χρόνο τωρα.
    Ένας πατέρας υποψήφιου
    Υ.Γ. Αλήθεια η Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη τι έγινε; Ευτυχώς που είναι πρώτα ο μαθητής. Θα έπρεπε να ντρέπεστε!

  • 25 Νοεμβρίου 2010, 02:02 | OLGA

    Η συμπλήρωση Μηχανογραφικού Δελτίου πρέπει να γίνεται τον Ιούλιο μετά την ανακοίνωση των βαθμολογιών. Μπορεί το διάστημα από Μάρτιο μέχρι Ιούλιο να είναι μικρό σχετικά με τη διαμόρφωση των τελικών επιλογών ωστόσο όμως ο επιπλέον χρόνος είναι υπέρ του μαθητή προκειμένου να καταλήξει ποιες σχολές επιθυμεί να δηλώσει. Το να δηλώνεις σχολές χωρίς να γνωρίζεις ποια είναι η επίδοσή στις εξετάσεις είναι ουτοπία και χωρίς καμία αξία. Άλλωστε με βάση έρευνες οι πρώτες 10 επιλογές είναι αυτές που καθορίζουν τις πραγματικές προτιμήσεις των μαθητών. Οι υπόλοιπες επιλογές απλά συμπληρώνουν το μηχανογραφικό….Εαν ενας μαθητής δεν γνωρίζει τη βαθμολογία του, έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να μην δηλώσει πολλές σχολές και να βρεθεί εκτός Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης διότι δεν έχει προβλέψει ενδεχόμενη αποτυχία του στις εξετάσεις.

  • Εγώ πρόσωπικα απο τη θεση του μαθητη που θα δωσει φετος πανελληνιες διαφωνώ καθετα για τη συμπλήρωση μηχανόγραφικου το μάρτιο.Επείδη δεν ειναι δυνατο εκεινη τη εποχη που θα συγκεντρωνομαι απολυτα για τις εξετασεις να εχω το αγχος του μηχανογραφικου και επιπλεον για παραδειγμα εγω ειμαι τεχνολογικη κατευνθηση και εχω παρει μαθημα επιλογης τη οικονομια,κανονικα δικαιουμαι αναμεσα σε τρια πεδια να επιλεξω απο δυο ποια σχολη επιθυμω.Δε ειναι δυνατο να μου αποκλειει ενα πεδιο διχως ακομα να γνωριζω που θελω να περασω.

  • 25 Νοεμβρίου 2010, 01:27 | ΓΑΡΥΦΑΛΙΑ ΚΑΡΑΦΛΟΥ

    ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΣΩΣΤΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ Η ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ.ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΘΑ ΩΦΕΛΗΘΟΥΝ ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΙΤΥΧΟΥΝ ΜΕ ΤΗ ΛΗΞΗ ΤΩΝ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ.ΔΕ ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΑΦΕΝΟΣ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΟΛΟΙ Η/Υ ΑΦΕΤΕΡΟΥ ΓΙΑΤΙ Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΕΠΟΠΤΕΙΑΣ ΑΠΟ ΥΠΑΛΛΗΛΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΣΕ ΤΡΑΓΙΚΑ ΛΑΘΗ.ΑΣ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΝ ΣΤΙΣ Β ΒΑΘΜΙΕΣ ΛΙΓΟ ΠΙΟ ΝΩΡΙΣ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ.

  • 25 Νοεμβρίου 2010, 01:07 | Σπύρος

    Το μηχανογραφικό πρέπει να συμπληρώνεται απο αυτούς που ξέρουν οτι θέλουν να σπουδάσουν και με μόνα κριτήρια το αντικείμενο και τις οικονομικές δυνατότητες της οικογένειας.
    Τα κριτήρια δεν έχουν να κάνουν με το «ποιες ήταν οι βάσεις » αλλά με το τί θέλω να σπουδάσω(σειρά προτίμησης) και πού(ποιά πόλη).Οπότε ο χρόνος δεν έχει καμμιά απολύτως σημασία. Σε κάθε σχολείο υπάρχει δυνατότητα οι υποψήφιοι μαθητές να έχουν εγκυρη ενημέρωση.
    Επίσης εξοικονομούνται χρήματα από την δαπάνη των καλοκαιρινών επιτροπών συγκέντρωση δικαιολογητικών παρ’όλο που οι καθηγητές και τα μέλη των επιτροπών το θεωρούν κάποιο εισόδημα..

  • 25 Νοεμβρίου 2010, 01:02 | Αποστολ’ίδης Πάρις

    Διαφωνώ με την υποβολή του μηχανογραφικού δελτίου το μήνα Μάρτιο. Ο Μάρτιος είναι ο μήνας που όλοι οι μαθητές ολοκληρώνουν την ύλη τους και κάνουν συνεχή τεστ και επαναλήψεις. Δεν είναι δυνατό να ασχολούνται με το ποιες σχολές θα δηλώσουν πρώτες και ποιες δεύτερες. Όταν θα τελειώσουν τις εξετάσεις και θα γνωρίζουν τη βαθμολογία τους, με περισσότερη άνεση και ηρεμία θα μπορούν να συζητήσουν με τους γονείς και τους καθηγητές τους τον τρόπο συμπλήρωσης του μηχανογραφικού.
    Έξάλλου θεωρώ ότι δεν είναι ηθικό στα μέσα της σχολικής χρονιάς να ανακοινώνεται στους μαθητές μια τέτοια αλλαγή (για το χρόνο υποβολής του μηχανογραφικού)με αποτέλεσμα να απορυθμίζονται από το διάβασμα και να αγχώνονται περισσότερο.
    Πιστεύω ότι το Υπουργείο ενδιαφέρεται για την ηρεμία στα σχολεία και ειδικά για τους μαθητές που δίνουν το μεγαλύτερο αγώνα της ζωής τους και δε θα πυροδοτήσει καταστάσεις στο μέσο της σχολικής χρονιάς. Ευχαριστώ για τη φιλοξενία . Αποστολίδης Πάρις, πατέρας μαθητή Γ΄ Λυκείου.

  • 25 Νοεμβρίου 2010, 01:02 | ΑΝΝΑ

    Αν αυτό γίνει απο την επόμενη σχολική χρονιά, θα είναι καλό. Όμως φέτος ένας μαθητής της Γ΄ ΓΕΛ Τεχνολογικής κατεύθυνσης ,που έχει πάρει και το Μάθημα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας και έχει ξεκιήσει την προετοιμασία του για τις Πανελλήνιες με δεδομένο ότι θα καταθέσει Μηχανογραφικό μετά την ανακοίνωση της βαθμολογίας που πέτυχε και με δεδομένο ότι έχει να επιλέξει ανάμεσα στο 2ο ή 4ο και 5ο Επιστημονικό Πεδίο. Τώρα πώς θα κάνει τις επιλογές των σχολών, αφού τον Μάρτιο δεν θα γνωρίζει τους βαθμούς του για να επιλέξει τα ανάλογα πεδία?

  • Τα επιχειρήματα υπέρ της αλλαγής του χρόνου υποβολής μηχανογραφικού δελτίου έχουν βάση και συμφωνώ με αυτά,υπάρχει όμως ένα σοβαρό μειονέκτημα.Πολλοί υποψήφιοι φτάνουν στο μηχανογραφικό χωρίς να έχουν μέχρι τότε προβληματιστεί σοβαρά για το μέλλον τους, δεν έχουν μελετήσει και δεν έχουν συγκεντρώσει πληροφορίες για τις σχολές που τους ενδιαφέρουν, έτσι αναποφάσιστοι καθώς είναι απαιτείται πολύς χρόνος για το μηχανογραφικό, χρόνος που δεν υπάρχει στη Γ΄Λυκείου, και αυτό έχει να κάνει επίσης με το γεγονός ότι είναι πολύ μεγάλη η εξεταστέα ύλη. αν παρ’όλα αυτά άλλαζε ο χρόνος υποβολής, θα ήταν προτιμότερο το διάστημα 1-20 Φεβρουαρίου ενιαία δηλαδή με την άλλη δήλωση.

  • 25 Νοεμβρίου 2010, 00:53 | ΑΣΠΙΩΤΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

    Είμαι μητέρα φετινού υποψηφίου που διαφωνεί κάθετα με την πρόταση του Κυρίου Πανάρετου και κατ επέκταση του Υπουργείου Παιδείας για κατάθεση των Μηχανογραφικών των υποψηφίων τον Μάρτιο. Οι λόγοι που επικαλούμε αποδεικνύονται πλήρως στο παρακάτω κείμενο με το οποίο συμφωνώ απόλυτα: «Κατά τη γνώμη μας, αλλά και συζητώντας με μαθητές και γονείς διαβλέπουμε τα εξής αρνητικά σημεία σε μια τέτοια απόφαση:
    1. Είναι λάθος να θεωρείται ότι είναι το ίδιο για τον μαθητή είτε γνωρίζει τα μόριά του είτε όχι, να δηλώσει τις σχολές της προτίμησής του. Για να γίνει κατανοητό αυτό θα αναφέρω κάποια παραδείγματα:
    Α) Έστω ότι ένα μαθητής παρακολουθεί την θεωρητική κατεύθυνση και θα δώσει σε πανελλήνιο επίπεδο σαν δεύτερο μάθημα γενικής παιδείας τα Μαθηματικά και στοιχεία Στατιστικής και θα δώσει ακόμη και το μάθημα της Οικονομικής Θεωρίας. Αυτός ο μαθητής έχει δικαίωμα να δηλώσει σχολές εκτός από το πρώτο πεδίο και σε ένα ακόμη από τα δεύτερο, τέταρτο ή πέμπτο. Αν σ’ αυτόν τον μαθητή αρέσουν σχολές από το δεύτερο και πέμπτο πεδίο θα μπορούσε να έχει τον εξής προβληματισμό: Αν πάω καλά στην Οικονομία θα δηλώσω σχολές από το πέμπτο πεδίο αν όμως δεν πάω καλά μπορώ να δηλώσω σχολές από το δεύτερο πεδίο όπου υπάρχουν σχολές που μου αρέσουν και έχω τη δυνατότητα να τις πιάσω με το σύνολο των μορίων που έπιασα. Είναι προφανές ότι ο προβληματισμός αυτός δεν θα υπήρχε αν ο μαθητής κατέθετε το μηχανογραφικό του τον Ιούλιο τότε που θα γνώριζε τα μόριά του σε κάθε πεδίο .
    Β) Κάτι αντίστοιχο ισχύει φυσικά για ένα μαθητή της Τεχνολογικής κατεύθυνσης αν επιλέξει να δώσει σε πανελλήνιο επίπεδο τα εξής:
    α) Μαθηματικά και στοιχεία Στατιστική- Οικονομική θεωρία ή
    β) Βιολογία Γενικής παιδείας ή
    γ) Ιστορία Γενικής παιδείας
    Γ) Και για τον μαθητή της θετικής κατεύθυνσης ισχύει ο προβληματισμός με όποιο μάθημα και αν επιλέξει σαν δεύτερο μάθημα Γενική παιδείας, εφόσον μπορεί να επιλέξει σχολές από τρία πεδία.
    Άρα, γενικά, θα υπάρξει το πιο πάνω πρόβλημα σε όποιον μαθητή θα έχει τη δυνατότητα να επιλέξει σχολές από τρία ή τέσσερα πεδία, αν αποφασιστεί τελικά να κατατεθούν τα μηχανογραφικά τον μήνα Μάρτιο.
    2) Το δεύτερο αρνητικό σημείο, που αφορά όλους τους μαθητές, νομίζω πως είναι ο ψυχολογικός παράγοντας. Με άλλον αέρα και με βαθύτερη σκέψη θα πάει ο μαθητής να καταθέσει το μηχανογραφικό του τον Ιούλιο τότε που θα έχει τελειώσει από μαθήματα, εξετάσεις, φροντιστήρια, έχοντας ταυτόχρονα και το σύνολο των μορίων του και διαφορετικά θα είναι τον Μάρτιο όταν το άγχος μαθητών και γονέων βρίσκεται στο ζενίθ και ταυτόχρονα ο μαθητής δεν γνωρίζει τα μόριά του.
    Μήπως λοιπόν τα οικονομικά και όποια άλλα οφέλη από τη μεταφορά του μηχανογραφικού τον Μάρτιο είναι μικρότερα από τα πιο πάνω οφέλη εκατό σχεδόν χιλιάδων υποψηφίων και των οικογενειών τους; «

  • 25 Νοεμβρίου 2010, 00:52 | Αντώνης Σπυριδάκης

    Δεν έχω παρά να συμφωνήσω με την υποβολή των μηχανογραφικών το Μάρτιο, ακριβώς για τους λόγους-επιχειρήματα που εκτίθενται πιο πάνω. Ή, να το πω αλλιώς: Δεν βλέπω κανένα απολύτως λόγο ώστε τα μηχανογραφικά να υποβάλλονται μετά από την ανακοίνωση των βαθμολογιών. Αν μιλούσαμε για ανακοίνωση βάσεων (κάτι που είναι αδύνατον), φυσικά και τα πράγματα θα ήταν εντελώς διαφορετικά.
    Αλλά προς τι η μεταγενέστερη των βαθμών επιλογή σχολών, από τη στιγμή που δεν έχεις ούτε καν ένδειξη σχετικά με τη σχολή που «πιάνεις»? Διότι, λυπάμαι που το λέω, αλλά ως καθηγητής δ/θμιας εκπ/σης, παρακολουθώντας χρόνια αυτή τη διαδικασία, έχω δει πολλές φορές παιδιά να επιλέγουν σχολές με γνώμονα τη βαθμολογία τους και μόνο, σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά (ή και 2-3 προηγούμενες, δεν έχει σημασία), μένοντας τελικά έξω από κάποια σχολή της αρεσκείας τους.
    Πάντα τους λέω το απλούστερο επιχείρημα που μπορεί κάποιος να σκεφτεί, αλλά δυστυχώς τα παιδιά δεν ακούνε πάντα τους καθηγητές τους (αλλά κάποιους «φωστήρες»…). Ότι δηλαδή, ανεξάρτητα από τους βαθμούς που θα γράψουν, η συμπλήρωση πρέπει να γίνεται με βάση την καρδιά, μετά το μυαλό, και τελευταία την τύχη: Να δηλώνουν δηλαδή ΠΟΛΛΕΣ σχολές, πολύ περισσότερες από εκείνες που -εκείνοι θεωρούν ότι- έχουν τη δυνατότητα να «πιάσουν», αλλά σε ΚΑΘΕΜΙΑ από αυτές να ΘΕΛΟΥΝ να φοιτήσουν. Και φυσικά δε μιλώ για εκείνους που θέλουν μια-δυο σχολές και τίποτ’ άλλο. Η πλειονότητα των παιδιών, καλώς ή κακώς, δεν είναι έτσι. Μ’ αυτή τη λογική συμπλήρωσης λοιπόν, δεν έχει καμία απολύτως σημασία ο χρόνος υποβολής του μηχανογραφικού. Είτε Μάρτιο, είτε Ιούλιο, είτε ακόμα-ακόμα Ιανουάριο ή Οκτώβριο, δεν υπάρχει καμία διαφορά.

  • 25 Νοεμβρίου 2010, 00:44 | Λένα Γαλυμιτάκη

    Έχω βιώσει τη διαδικασία συμπλήρωσης μηχανογραφικών ως μητέρα δύο παιδιών και ως καθηγήτρια που διδάσκει σε Λύκειο 25 χρόνια. Διαφωνώ με το χρονικό διάστημα που προτείνεται από το Υπουργείο καθώς ο Μάρτιος είναι κρίσιμος μήνας για τους υποψήφιους. Αφενός θα τους αποπροσανατολίσει από το διάβασμα και αφετέρου θα ενισχύσει το άγχος και των μαθητών και των οικογενειών τους. Είναι γνωστό πως αν έχουν ένα ολόκληρο μήνα στη διάθεσή τους, όλο αυτό το διάστημα θα αναλωθεί σε συζητήσεις, αποφάσεις, αναιρέσεις στα πλαίσια της οικογένειας και σε συζητήσεις επί συζητήσεων για σχολές και τμήματα μέσα στις τάξεις. Αν πάρουμε υπόψη επίσης πως οι εκδρομές των περισσότερων σχολείων γίνονται αυτό το διάστημα, φοβάμαι πως η αποδιοργάνωση που παρατηρείται στα Λύκεια από τα μέσα Απριλίου με τις απουσίες των μαθητών, θα ξεκινήσει από την 1η Μαρτίου.
    Το επιχείρημα πως τα αποτελέσματα θα εκδοθούν σε συντομότερο χρόνο δεν ευσταθεί. Με δεδομένο ότι οι εξετάσεις θα διεξαχθούν το ίδιο χρονικό διάστημα που διεξάγονται κάθε χρόνο και η βαθμολόγηση των γραπτών θα διαρκέσει όσο διαρκεί συνήθως, με ποια λογική θα εκδοθούν γρηγορότερα; Δεν θα γίνει επεξεργασία των στοιχείων και πάλι με βάση τις προτιμήσεις τους; Εκτός κι αν το Υπουργείο σχεδιάζει να ξεκινήσουν συντομότερα οι εξετάσεις ή να διορθωθούν τα γραπτά σε διάστημα μιας εβδομάδας.
    Όσο για τα υπόλοιπα επιχειρήματα, όπως οι συμβουλές των «ειδικών», η συμπλήρωση των μηχανογραφικών σε συνάρτηση με τις βάσεις των προηγούμενων χρόνων,η επιθυμία κάποιων μαθητών να αλλάξουν τις επιλογές τους μετά την κατάθεση του μηχανογραφικού, ποιος μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν θα εξακολουθούν να συμβαίνουν;
    Αν πράγματι το Υπουργείο Παιδείας έχει ως μόνο στόχο να αποφευχθεί η ταλαιπωρία των μαθητών , θα βρει τρόπο να επιλύσει τα προβλήματα «γραφειοκρατικής» φύσης. Αν η κατάθεση των μηχανογραφικών μπορεί να γίνει το Μάρτιο από τα σπίτια τους και τον υπολογιστή τους, γιατί να μην γίνει και τον Ιούνιο με τον ίδιο τρόπο;

  • 25 Νοεμβρίου 2010, 00:29 | ΜΕΤΑΞΑΣ ΝΙΚΟΣ

    ΑΣΧΕΤΑ ΠΟΤΕ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΤΑ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΑ ΕΠΕΙΔΗ ΔΟΥΛΕΥΩ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΣΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΡΟΤΕΙΝΩ

    1) 2 ΑΝΤΙΓΡΑΦΑ ΚΑΙ ΟΧΙ 3 ΝΑ ΕΚΤΥΠΩΝΟΝΤΑΙ
    ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΠΑΤΑΛΗ ΧΑΡΤΙΟΥ – ΜΕΛΑΝΗΣ – ΧΡΟΝΟΥ

    2) Ο ΝΕΣΤΩΡΑΣ ΝΑ ΒΓΑΖΕΙ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ
    1η ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΟΡΘΩΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΛΑΘΗ ΕΓΚΑΙΡΑ

    3) ΚΑΛΟ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΗΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ

    4) ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΟ ΠΗΓΑΙΝΕ ΕΛΑ ΜΕ ΔΙΣΚΕΤΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΟ USB STICK

    5) ΟΙ ΔΙΠΛΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΛΙΓΟ ΓΚΡΙ ΦΟΝΤΟ ΓΙΑ ΓΡΗΓΟΡΟ ΕΛΕΓΧΟ ΛΑΘΩΝ

    ΕΛΠΙΖΩ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΑΣ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΚΑΙ ΑΣ ΕΡΘΕΙ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΑΖΙ ΜΟΥ

    ΜΕΤΑΞΑΣ ΝΙΚΟΣ
    ΚΕ ΠΛΗΝΕΤ Β ΑΘΗΝΑΣ

  • 25 Νοεμβρίου 2010, 00:13 | Αλέξανδρος Σαντίκαι

    Συμφωνώ με την ιδέα αλλαγής χρόνου υποβολής Μηχανογραφικών…Θα με απάλλασε από το αγχος το καλοκαίρι και αλλα πολλά θετικά που αναφέρονται παραπάνω..Αλλα ΟΧΙ φέτος..θεωρώ πως ως μαθητής της Γ’Λυκείου θα μας δυσκολεψει ολους τους μαθητές Γ’Λυκείου φέτος για τους εξής λόγους: 1.Θεωρώ πως αν ληφθεί μια τετοια απόφαση Νοεμβριο/Δεκέμβριο θα ανέτρεπε τον όλο προγραμματισμό μας ως μαθητές καθώς οι περισσότεροι πρώτα περιμένουν τα αποτελέσματα και μετά παίρνουν αποφάσεις για το μέλλον τους… 2.Θεωρώ ανωφελο να αλλάξει ο χρόνος υποβολής εαν εμεις οι μαθητές δεν ενημερωθούμε εγκαιρα για τις σχολές(επαγγελματικές προοπτικές και διεξόδους κ.α.) κάτι που δεν γίνεται σήμερα,έτσι αναγκαζόμαστε και παρασυρόμαστε από φροντιστές,οικογένεια και φίλους…3.Είναι φυσικό πως μια τέτοια <> απόφαση θα δημιουργούσε προβλήματα στον τρόπο λειτουργίας των σχολείων καθώς εκτός από το <> που θα πάθουν οι μαθητές, θα οδηγηθούμε δυστυχώς σε αναταραχές (καταλήψεις και απόχες) που μόνο κακό θα προξενήσουν στην ευθραυστη κοινωνική ισορροπία που μας έχουν δημιουργήσει οι επιπτώσεις από την προσφυγή στο ΔΝΤ…4.Ετσι όπως είναι διαμορφωμένη η ύλη και ο προγραμματισμος των σχολείων αλλά και των φροντιστηρίων τους μήνες εκείνους διεξάγονται διαγωνίσματα και επαναλήψεις.Δηλαδή αντί για το διάβασμα πρέπει να ασχοληθούμε με σχολές?? 5.Η οποιαδήποτε απόφαση που λαμβάνεται στο υπουργείο Παιδείας πρέπει να έχει την συναίνεση της μαθητικής κοινότητας.Προτείνω την Δευτέρα 29 Νοεμβρίου να ενημερωθούν ΟΛΟΙ οι μαθητές Γ’Λυκείου στην Ελλάδα και στην ομογένεια σχετικά με την διαβούλευση έτσι ώστε να εκφραστούν απόψεις μαθητών,καθηγητών και γονέων..Επίσης θεωρώ πως οι μαθητές είναι αρκετά ωριμοι να αποφασίσουν(ψηφίζοντας) την ημερομηνια υποβολής Μηχανογραφικών..Δεν δεχομαστε άλλο να παίρνετε αποφάσεις χωρίς την εγκρισή μας!!! Επίσης προτείνω ανεξαρτήτως απόφασης και αν πάρετε να στείλετε ως υπουργείο Παιδείας ΑΜΕΣΑ είδικούς περι των θεμάτων Επαγγελματικού Προσανατολισμού πριν τα Χριστούγεννα στα σχολεία όλης της Χώρας.Θεωρώ πως είναι μια περίοδος που δίνει δυνατότητα στον μαθητή να σκεφτεί και να αξιολογήσει..Θεωρώ τέλος πως μόνο με την σύμφωνη γνώμη της κοινωνίας θα έχετε την δυνατότητα να πάρετε την σωστή απόφαση…. Ευχαριστώ

  • 24 Νοεμβρίου 2010, 23:55 | roka hariklia

    Η επιχειρηματολογία Θα ήταν πολύ πιο ειλικρινής και θα έπειθε, αν προτάσσονταν οι πραγματικοί λόγοι της μεταφοράς των ημερομηνιών καταθέσεων των μηχανογραφικών. Δηλαδή, η μείωση του κόστους για το υπουργείο ( μη χρήση θερινής αδείας από εκπαιδευτικούς και διοικητικούς υπαλλήλους, αμοιβές επιτροπών συγκέντρωσης μηχανογραφικών, παραμονή εκπαιδευτικών στα σχολεία κατά τον μήνα Ιούλιο).
    Η επιλογή του Μαρτίου, δεν είναι η πιο ενδεδειγμένη.Πιθανότατα ο Φεβρουάριος, οπότε και οι μαθητές δηλώνουν αν θα εξεταστούν σε ειδικά μαθήματα καθώς και το 6ο ή και το 7ο μάθημα επιλογής, θα ήταν προσφορότερη περίοδος.
    Είναι δεδομένο πως η τελική σειρά των σχολών προτίμησης, πρέπει να αντικατοπτρίζει μόνο τις πραγματικές επιλογές των υποψηφίων. Η μεταφορά των ημερομηνιών όμως, δεν πρόκειται να αποτρέψει τους «στατιστικολάτρες», ή όπιον άλλο εμπλεκόμενο από την προσπάθεια να προϊδεάσει για τις πιθανές διακυμάνσεις των βάσεων, ούτε θα μετατρέψει, ως διά μαγείας, τους 18άρηδες σε ωρίμως σκεπτομένους ενήλικες.
    Ευχαριστώ

  • 24 Νοεμβρίου 2010, 23:52 | ΠΟΛΥΜΕΝΟΠΟΥΛΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ

    H πρόταση για συμπλήρωση των Μηχανογραφικών των υποψηφίων τον Μάρτιο, πέρα όλων των άλλων προβλημάτων που πιθανόν θα δημιουργήσει στους φετινούς υποψήφιους ,όπως θέμα κατάλληλης και έγκαιρης ψυχολογικής τους προετοιμασίας για αυτή την μεταβολή ,που καλώς ή κακώς την θεωρούν η συντριπτική πλειοψηφία τους σημαντική, παρουσιάζει και ένα σημαντικό τεχνικό πρόβλημα, που την καθιστά μάλλον ανεφάρμοστη με το παρόν σύστημα .Και εξηγούμε: ένας υποψήφιος της Θετικής Κατεύθυνσης μπορεί, ανάλογα με την βαθμολογία του, να επιλέξει δύο πεδία σχολών, από τα δεύτερο, τρίτο, τέταρτο ή και πέμπτο ακόμη εάν έχει πάρει σαν μάθημα επιλογής πανελλήνια την Οικονομία. Αυτή του όμως η επιλογή, ποιά δηλαδή δύο πεδία θα διαλέξει ,μπορεί με σιγουριά να την κάνει ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ. Ομοίως και ένας μαθητής της Τεχνολογικής Κατεύθυνσης, που έχει πάρει την Οικονομία σαν μάθημα επιλογής και το δίνει πανελλήνια, θεωρητικά μπορεί να διαλέξει από τα πεδία, δεύτερο, τέταρτο και πέμπτο. Ποιά τελικά θα διαλέξει, δύο από αυτά, θα το αποφασίσει αφού γνωρίζει ΠΡΩΤΑ ΤΟΥΣ ΒΑΘΜΟΥΣ ΤΟΥ. Αλλά και οι μαθητές γενικώτερα, που έχουν πάρει σαν έκτο μάθημα εξετάσεων από την γενική παιδεία την Βιολογία ,μπορούν πρακτικά ,ανάλογα με την επίδοσή τους ,να επιλέξουν στα δύο πεδία σχολών και το τρίτο.Παρόμοιο πρόβλημα επιλογής πεδίων σχολών παρουσιάζεται και με άλλους συνδιασμούς έκτου μαθήματος άπό τα Γενικής Παιδείας.Οι εισηγητές της πρότασης, μάλλον λησμόνησαν το γεγονός, ότι η επιλογή των δύο πεδίων σχολών, πρακτικά προϋποθέτει την προηγούμενη γνώση των βαθμών, γι αυτό άλλωστε με το παρόν σύστημα εισαγωγικών εξετάσεων προβλέφθηκε η συμπλήρωση του Μηχανογραφικού τον Ιούλιο μήνα κάθε χρόνο, όταν θα είναι ήδη γνωστή η βαθμολογία των μαθητών. Επίσης θα πρέπει να ληφθεί υπόψη το γεγονός, ότι καλώς ή κακώς γράφτηκε στον Τύπο, όταν πρωτοακούσθηκε η είδηση για τα μηχανογραφικά, ότι η όλη υπόθεση έγινε αποκλειστικά και μόνο για λόγους Οικονομικούς, εξοικονόμησης δηλαδή των πρόσθετων αμοιβών των επιτροπών το καλοκαίρι και αυτό δυστυχώς το διάβασαν οι μαθητές και οι γονείς τους και δεν πείθονται από ότιδήποτε προβάλλεται σήμερα ως κίνητρο της αλλαγής αυτής. Νομίζω καλά θα ήταν, τουλάχιστον για φέτος, τα πράγματα να παραμείνουν ως έχουν. Να υπάρξει ένας καλύτερος σχεδιασμός για το μεσοπρόθεσμο μέλλον για το θέμα αυτό, που μάλλον πρέπει να ενταχθεί στις γενικότερες αλλαγές των εισαγωγικών εξετάσεων που δρομολογούνται.’Ολα τα παραπάνω σας τα γράφω με την ιδιότητα γονέως φετινού υποψηφίου, αλλά και σαν μάχιμος εκπαιδευτικός που ζώ καθημερινά τις αγωνίες των μαθητών μου. Ευχαριστώ πολύ που μου δώσατε την ευκαιρία να διατυπώσω την άποψή μου

  • 24 Νοεμβρίου 2010, 23:52 | Μ. Χρυσόγελος

    Κύριε Υφυπουργέ,
    επανειλημμένα συνάδελφοι της Κυβέρνησής έχουν δηλώσει ότι προκειμένου να λάβουν σημαντικές αποφάσεις θα διαλέγονται με τους πολίτες, αλλά και με τους αντίστοιχους κοινωνικούς φορείς.
    Η Συνομοσπονδία μας (ΑΣΠΕ) που εκπροσωπεί, όπως γνωρίζετε, περί τις 190.000 πολύτεκνες οικογένειες, πάντοτε υποβάλλει προτάσεις συμμετέχοντας στις σχετικές διαβουλεύσεις και παράλληλα είναι στη διάθεση των αρμοδίων για περαιτέρω ανάπτυξη των θέσεών της και παροχή αναγκαίων διευκρινίσεων. Περαιτέρω, στη Βουλή, Υπουργοί έχουν δηλώσει ότι πριν την οριστική λήψη αποφάσεων ή την τελική διαμόρφωση σχεδίων νόμων που αφορούν τους πολύτεκνους θα υπάρξει προηγουμένως σχετική διαβούλευση με την ΑΣΠΕ.
    Στην πράξη όμως δεν υπήρξε ούτε υιοθέτηση κάποιων από τις προτάσεις της ΑΣΠΕ, αλλά ούτε κλήθηκε ποτέ για σχετική ενημέρωση και συζήτηση.
    Έτσι φθάσαμε φέτος:
    1. στην κατάργηση του ν. 3027/2002 περί πρόσληψης κατά προτεραιότητα των εκπαιδευτικών πολύτεκνων γονέων, που η τότε Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ψήφισε, αλλά και του ν. 3255/2004. Η ΑΣΠΕ, εννοείται ότι δεν θα ήταν αντίθετη στην αναβάθμιση, με εκπαιδευτικά σεμινάρια, των διοριζόμενων πολύτεκνων εκπαιδευτικών και την αξιολόγησή τους.
    Να σημειωθεί ότι η ΑΣΠΕ, υπέδειξε και τους απαιτούμενους πόρους για το διορισμό 800 και πλέον πολύτεκνων εκπαιδευτικών, με την πρότασή της στην κα Υπουργό, για τη δυνατότητα εξοικονόμησης χρημάτων από τις διανομές των σχολικών βιβλίων με την έκδοση μίας και μόνο Υπουργικής απόφασης που προβλέπεται στο ν.1566/1985 (κεφ. Α΄, άρθρ. 2, παρ. 7), ο οποίος αναφέρει ότι: «Μπορεί να καθιερωθεί η υποχρέωση των μαθητών να διατηρούν τα βιβλία σε καλή κατάσταση και να τα επιστρέφουν στο σχολείο στο τέλος του διδακτικού έτους», αλλά για άγνωστους σε εμάς λόγους δεν εκδίδεται η απόφαση αυτή!…
    2. στα πρόσφατα οικονομικά και ασφαλιστικά – συνταξιοδοτικά μέτρα που δεν λαμβάνεται υπόψη η αναλογικότητα του αριθμού των προστατευόμενων τέκνων, με συνέπεια να φορολογείται ο πολύτεκνος το ίδιο με τον άγαμο, η δε μητέρα να επιβαρύνεται με άλλα 15 έτη εργασίας!
    3. στην πρόσφατη εγκύκλιο του Υπ. Παιδείας, δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων με αρ. 79004/Δ206-07-2010 σε εφαρμογή του ν. 3848/2010 που αντί του όρου πολύτεκνος – η πολυτεκνική ιδιότητα απονέμεται σύμφωνα με το νόμο – γίνεται αναφορά με την φράση:
    «α) γονέων περισσοτέρων των τριών τέκνων …..» με ότι αυτό συνεπάγεται…
    4. Με τις Μετεγγραφές των φοιτητών
    Το περίεργο είναι ότι ενώ διευρύνθηκαν οι κατηγορίες των μετεγγραφόμενων φοιτητών, τους μόνους που θίξατε είναι η κατηγορία των πολυτέκνων, που αποτελούν μόνο το 30% και όχι το 95%, όπως ισχυρίζεται η κ. Υπουργός, είναι δε οι μοναδικοί που προστατεύονται από το Σύνταγμα μας!
    Στις 13/7ου εσείς κ. Πανάρετε σε σχετική ερώτηση Βουλευτή, δηλώνατε στη Βουλή: «….Δεν υφίσταται ενδεχόμενο αλλαγής του νομοθετικού πλαισίου που αφορά στις μετεγγραφές των τέκνων της τρίτεκνης οικογένειας».
    Όμως η αλήθεια ήταν διαφορετική… έτσι μετακομίσατε φέτος τη Χαλκίδα στον Πειραιά, με αποτέλεσμα να εμπαίζονται οι πολύτεκνοι φοιτητές!
    Είναι εμφάνιση Πολιτείας αυτή από τη μία με το νόμο για τον «Καλλικράτη» να μην θεωρεί ότι η Εύβοια ανήκει στην Αττική και αμέσως μετά για τις μετεγγραφές να θεωρεί ότι η Εύβοια ανήκει στο Λεκανοπέδιο της Αττικής;
    Πόσα έγγραφα στείλαμε στο Υπουργείο, πόσες συναντήσεις ζητήσαμε; Μας δεχθήκατε ποτέ να μας ακούσετε; Γιατί λοιπόν να συμμετάσχουμε σε μία διαδικασία και πάλι αφού γνωρίζουμε ότι παρότι μπορεί να πλειοψηφήσει η αντίθετη πρόταση, δεν θα τη σεβασθείτε και θα κάνετε πάλι αυτό που ήδη έχετε αποφασίσει;

    Ως γονείς του 20% του μαθητικού δυναμικού έχετε χρέος να μας ακούσετε…

    Ευχαριστώ

    Υ/φο:
    Πατέρας 7 παιδιών που έχουμε πικρή εμπειρία από τις συχνές αλλαγές κάθε λίγο… εμάς να ρωτήσετε να δείτε τι τραβάμε!
    Αν βέβαια έχουμε ένα κανακάρι… που να πάρουμε είδηση;
    Ρωτήστε επίσης να σας πουν την άποψη τους εκπαιδευτικούς που έχουν πολλά παιδιά και όχι άτεκνους…τι πάει να πει είναι διδάκτωρ… παιδιά έχει;;;

  • 24 Νοεμβρίου 2010, 23:50 | ΗΛΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

    Είμαι γονιός μαθητή Λυκείου και διαφωνώ με την συμπλήρωση του μηχανογραφικού τον Μάρτη
    α) υπήρχε ανέκαθεν και δεν είδαμε καμιά διαφορά
    β) όταν γίνεται συμπλήρωση του μηχανογραφικού χωρίς να ειναι γνωστή η βαθμολογία οι μαθητες προσπαθούν να καλήψουν κάθε πιθανότητα, δηλώνοντας ακόμη και τις πιο απόμακρες σχολές σε όλες τις πόλεις
    γ) με την σημερινή εργασιακή αβεβαιότητα που επικρατεί είναι δύσκολο να προβλέψει ο γονιός ενώ τον Μάρτη έχει εργασία, αν θα έχει και το καλοκαίρι για να υποστηρήξει το παιδί του, αν έχει δηλώσει μια σχολή σε άλλη πόλη το Μάρτη
    δ) αυτά τα περίφημα (ΓΡΑΣΕΠ και τους υπευθύνους καθηγητές Επαγγελματικού Προσανατολισμού για τα προγράμματα σπουδών Σχολών και Τμημάτων) δεν τα έχω δεί ποτέ παρότι εχω και άλλο παιδί στο πανεπιστήμιο, μέχρι τώρα μόνοι μας προσπαθήσαμε να συμπληρώσουμε το μηχανογραφικό και πιστεύω σωστά μέσρι τώρα, αλλά η γνώμη ενός ειδικού πιστεύω μετράει και βαρύνει περισσότερο μαζί με του μαθητή
    Άρα καλλίτερα να γίνει το καλοκαίρι, τουλάχιστον θα έχει ο μαθητής κάτι χειροπιαστό (την βαθμολογία) και θα περιορίσει το στόχο του σε λογική εμβέλεια και περιοχή (σήμερα έχει σημασία ακόμη περισσότερο απο ποτέ ο τόπος διαμονής ρης οικογένειας, το εργασιακό, και το οικονομικό της)

  • 24 Νοεμβρίου 2010, 23:36 | Ορέστης

    Δε συμφωνώ σε καμία περίπτωση με το υπουργείο.Η συμπληρωση του μηχανογραφικού απαιτεί μεγάλη έρευνα και πολυ χρόνο.Το μήνα μαρτιο που είναι μήνας φωτια για εμας τους υποψηφίους,θα πρέπει να είμαστε προσηλωμένοι αποκλειστικά στα μαθηματα.Οποιος δεν βαζει τις σχολες προτιμησης με τη σειρα που επιθυμει πραγματικα ειναι -για μένα-αξιος της μοίρας του,έτσι και αλλιώς.Οποτε δεν ειναι προβλημα η υποβολή του μηχανογραφικού τον ιούνιο.

  • Πληθαίνουν τελευταία οι φωνές διαμαρτυρίας κατά της δηλωθείσας πρόθεσης του Υπουργείου Παιδείας να συμπληρώνουν οι μαθητές τα μηχανογραφικά δελτία το Μάρτιο αντί του Ιουλίου. Ας καταθέσω την ταπεινή, αντίθετη όμως, άποψή μου που έχω εκφράσει και στο παρελθόν στο διαδίκτυο. Τις παρακάτω θέσεις έχω δημοσιεύσει και στο http://ypepth.opengov.gr/panaretos/?p=2906 αλλά και παλαιότερα.

    Ας δούμε την παρούσα κατάσταση. Θα έχετε δει φυσικά ότι κάθε καλοκαίρι, δημοσιεύονται στον τύπο ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ του ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ προς τους υποψηφίους, δικαιολογημένα αφού οι υποψήφιοι έχουν πια φύγει από το σχολείο και δεν έχουν τη στήριξη και συμπαράσταση των καθηγητών τους στη δύσκολη αυτή και σημαντική διαδικασία.

    Στις οδηγίες αυτές συνήθως οι υποψήφιοι δέχονται συμβουλές από άγνωστα σ’ αυτούς άτομα. Ακόμη και δημοσιογράφοι, πολιτικοί κ.ά. που δεν είναι εκπαιδευτικοί αυτοανακηρύσσονται ειδικοί στο ζήτημα, ενώ δεν έχουν καμία συμβουλευτική ή παιδαγωγική επιμόρφωση και φυσικά οι προσωπικές τους απόψεις είναι πολύ μακριά από την πραγματικότητα και συχνά αντικρουόμενες και μεταξύ τους. Δεν λείπουν και οι διαφημιστικές καταχωρίσεις στα ΜΜΕ σχολών Τ.Ε.Ι. συνήθως χαμηλής ζήτησης που προσπαθούν να προσελκύσουν υποψηφίους.

    Δίνονται λοιπόν «σοφές» οδηγίες περί της ανάγκης οι μαθητές να επιλέγουν σχολές ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΗΝ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ τους σε κάθε επιστημονικό πεδίο ΑΔΙΑΦΟΡΩΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΛΙΣΕΙΣ, ΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΤΟΥΣ (θα γράψω συχνά αυτή τη φράση).

    Δίνονται επίσης συμβουλές να επιλέγουν σχολές με κύριο γνώμονα την απόσταση από τον τόπο κατοικίας τους αδιαφορώντας πάλι για τις κλίσεις, τις δυνατότητες και τα ενδιαφέροντά τους.

    Δίνονται συμβουλές να επιλέγουν σχολές ανάλογα με τα ανόητα δημοσιεύματα από τα οποία βρίθει ο τύπος και τα ΜΜΕ με προβλέψεις για άνοδο ή κάθοδο των βάσεων που αποδεικνύονται 100% λανθασμένα (εκτός από τις τυχαίες συμπτώσεις) αδιαφορώντας για τις κλίσεις, τις δυνατότητες και τα ενδιαφέροντά τους.

    Δίνονται συμβουλές για συμπλήρωση εκατοντάδων σχολών, ακόμη και όλων όσων έχουν τη δυνατότητα από τη νομοθεσία και που φυσικά το 95% είναι έξω από τις κλίσεις, τις δυνατότητες και τα ενδιαφέροντά τους. Οι «ειδικοί» λοιπόν τα καλοκαίρια συμβουλεύουν τους μαθητές μας: Βάλτε 200, 300 επιλογές, κάπου θα μπείτε, «θα πετύχετε», αλλά τα εισαγωγικά στο «θα πετύχετε» είναι δυσδιάκριτα δυστυχώς για τους περισσότερους μαθητές και για τους γονείς τους.

    Οι υποψήφιοι λοιπόν βομβαρδίζονται και επηρεάζονται στην πιο ακατάλληλη ώρα από απαράδεκτες «συμβουλές» από «ειδικούς» που μόνο στόχο έχουν την εκμετάλλευση της αγωνίας και του άγχους των μαθητών και των οικογενειών τους για προβολή και πρόσκαιρη δημοσιότητα. Ως αποτέλεσμα έχουμε την υιοθέτηση από τους υποψηφίους λανθασμένων επιλογών που δεν έχουν καμία σχέση με τις πραγματικές επιδιώξεις τους και για τις οποίες αργότερα θα μετανιώσουν.

    Παρά την παραπάνω δεδομένη κατάσταση, μετά την απλή αναφορά στην πιθανή αλλαγή της ισχύουσας νομοθεσίας για το χρόνο υποβολή του μηχανογραφικού, άρχισε ο πόλεμος των εναντιωματικών δηλώσεων για να μείνουν τα πράγματα όπως είναι, να μην αλλάξει τίποτε, να συμπληρώνονται τα μηχανογραφικά το καλοκαίρι μετά τις πανελλαδικές.
    Συνιστάται λοιπόν από τους υπέρμαχους της θερινής συμπλήρωσης των μηχανογραφικών – με επιπόλαια επιχειρήματα – να συνεχιστεί το καθεστώς να αφήνονται ΜΟΝΟΙ τους οι μαθητές, αβοήθητοι, μακριά από το σχολείο τους, κάποιοι ήδη σε διακοπές, μακριά από τους καθηγητές τους, μακριά από συμβούλους Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού, να συμπληρώνουν το δελτίο με τα εκατοντάδες τμήματα χωρίς οι περισσότεροι να γνωρίζουν τις αντίστοιχες σχολές ούτε κατ’ όνομα, πόσο μάλλον και το αντικείμενο σπουδών τους. Θυμίζω εδώ την απουσία από τα ωρολόγια προγράμματα της Β’ και Γ’ Λυκείου έστω και μιας ώρας εβδομαδιαίως δραστηριοτήτων Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού, που θα βοηθούσε ουσιαστικά τους μαθητές στην ενημέρωση και στη λήψη αποφάσεων.

    Υποστηρίζουν ότι οι μαθητές θα νιώθουν αναστάτωση και εκνευρισμό αν συμπληρώνουν τα κουτάκια χωρίς να ξέρουν τους βαθμούς τους, λες και έχουν ενδείξεις ότι οι μαθητές με τη γνώση των βαθμών τους θα ξεπεράσουν κάθε άγχος και θα κάνουν επιτυχημένες επιλογές, λες και δεν ξέρουν ότι οι μαθητές κάθε χρόνο – και περισσότερο εφέτος – περνάνε σε πολύ μεγάλο ποσοστό σε σχολές άσχετες με τις κλίσεις, τις δυνατότητες και τα ενδιαφέροντά τους, στις οποίες συχνά δεν εγγράφονται καν ή παρακολουθούν πλημμελώς και εγκαταλείπουν αργότερα έχοντας χάσει πολλά δημιουργικά χρόνια από τη ζωή τους.

    Επίσης θα θυμίσω εδώ ότι οι μαθητές των ΕΠΑ.Λ. ομάδας Α και παλιότερα των Τ.Ε.Ε., επί ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ υποχρεώνονται να συμπληρώνουν το μηχανογραφικό δελτίο το Μάρτιο. Δεν είδαμε όμως ΠΟΤΕ να βγουν οι παραπάνω πρόσφατοι υπέρμαχοι της θερινής συμπλήρωσης και να απαιτήσουν να συμπληρώνουν και οι μαθητές της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης το μηχανογραφικό το καλοκαίρι, οπότε η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥΣ ΘΑ ΕΔΙΚΑΙΟΛΟΓΕΙΤΟ ως μια συνεχής και συνεπής στάση για αυτό το σοβαρό ζήτημα. Όχι, προφανώς πίστευαν ότι οι μαθητές αυτοί της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης είναι από άλλο πλανήτη, από άλλη χώρα, από άλλο εκπαιδευτικό σύστημα και δεδομένης της κοινωνικής και οικονομικής τους θέσης που διαφέρει συχνά από τους μαθητές των Γενικών Λυκείων, είναι παιδιά συνήθως φτωχότερων οικογενειών που συχνά δουλεύουν για να ζήσουν, αυτοί είναι ανάξιοι να έχουν ίδια μεταχείριση και γι αυτούς ΔΕΝ ΠΕΙΡΑΖΕ που συμπλήρωναν το μηχανογραφικό δελτίο το Μάρτιο. Αυτοί δεν είχαν άγχος και δεν χρειαζόταν να σκοτίζεται κανείς πολύ γι αυτούς. Μπορεί και να μην ήξεραν φυσικά ακόμη και την ύπαρξή τους, πόσο μάλλον πότε συμπληρώνουν τα μηχανογραφικά.

    Πιστεύω επίσης ότι γνωρίζετε ότι μερικές φορές οι γονείς απευθύνονται το καλοκαίρι με σημαντική οικονομική επιβάρυνση σε ιδιωτικά κέντρα Συμβουλευτικής – Προσανατολισμού. Αλλά σκεφτείτε το λίγο, μετά από τρία χρόνια Λυκείου, οι μαθητές να απευθύνονται σε βοήθεια έξω από το σχολείο ενώ αυτό είχε υποχρέωση να την παράσχει κατά τη διάρκεια της σχολικής φοίτησης. Τα ΚΕ.ΣΥ.Π. μπορούν να βοηθήσουν με προσωπικές συνεντεύξεις αλλά σε περιορισμένο αριθμό παιδιών και μόνο μέχρι τις 10 Ιουλίου.

    Είναι από τα παραπάνω προφανές ότι τα επιχειρήματα περί συμπλήρωσης των μηχανογραφικών το καλοκαίρι είναι σαθρά, χωρίς σοβαρή τεκμηρίωση και αδικαιολόγητα. Είναι προφανές ότι η συμπλήρωση των μηχανογραφικών από τους υποψηφίους ανάλογα με τις βαθμολογίες τους και τις βάσεις της περασμένης χρονιάς και τα παραπάνω απαράδεκτα σενάρια των ΜΜΕ, αλλοιώνει την πραγματική εικόνα που θα έδειχναν οι βάσεις των σχολών αν το μηχανογραφικό αντανακλούσε τις πραγματικές κλίσεις και επιθυμίες των μαθητών. Είναι προφανές ότι κατ’ επέκταση οι μαθητές σύρονται σε μια διαδικασία διαστρέβλωσης των επιθυμιών τους και τελικά οδηγούνται σε λανθασμένες επιλογές. Και φυσικά περνάνε ένα ολόκληρο καλοκαίρι γεμάτο άγχος και αγωνία περιμένοντας τις βάσεις εισαγωγής στο τέλος Αυγούστου, ενώ αν είχαν ήδη συμπληρώσει το μηχανογραφικό κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς τα αποτελέσματα θα έβγαιναν αμέσως μετά τις εξετάσεις και θα είχαν χρόνο να προετοιμασθούν για τη νέα τους ζωή, πιθανόν μακριά από το σπίτι τους και την οικογένειά τους.

    Και ας δούμε και μια άλλη παράμετρο που δίνει μεγαλύτερη ακόμη αξία στη δήλωση του μηχανογραφικού πολύ πριν τις πανελλαδικές. Οι μαθητές επειδή θα έχουν δηλώσει τους στόχους τους από νωρίς, θα εργάζονται με μεγαλύτερη συνέπεια και υπευθυνότητα για να τους κατακτήσουν και θα έχουν καλύτερα αποτελέσματα. Τώρα πολλοί μαθητές μπροστά στην ασάφεια των μη δηλωθέντων στόχων και επιλογών και μπροστά στις παγίδες της ευκολίας εισόδου σε πολλές σχολές δεν καταβάλλουν τη μέγιστη προσπάθεια επαναπαυόμενοι στη λανθασμένη και καταστροφική άποψη: «ας δω πόσο θα γράψω και θα δω ποιες σχολές θα δηλώσω». Εξοστρακίζουν δηλαδή πρώιμα την πιθανότητα να επιδιώξουν να πετύχουν στη σχολή που ταιριάζει στις κλίσεις και τα ενδιαφέροντά τους μπροστά στην ευκολότερη οδό της εισαγωγής σε οποιαδήποτε σχολή. Και αυτοί οι μαθητές είναι αυτοί που συνήθως δεν έχουν τη στήριξη και συνεχή συμπαράσταση και παρώθηση των οικογενειών τους, είναι αυτοί που δεν έχουν χρήματα να δαπανούν για ιδιαίτερα, που έχουν οικογενειακά και κοινωνικά προβλήματα και που δεν έχουν και μεγάλη εμπιστοσύνη στον εαυτό τους λόγω των δυσκολιών που βιώνουν. Αυτοί οι μαθητές λοιπόν αξίζουν με το παραπάνω να στηριχτούν και ο μόνος τρόπος είναι να βοηθηθούν από το σχολείο, από τους καθηγητές τους, και το ελάχιστο είναι να βοηθηθούν στη δήλωση του μηχανογραφικού τους κατά τη διάρκεια του σχολείου και να υποστηριχτούν φυσικά και κατά τη μαθησιακή διαδικασία στη συνέχεια.

    Εν κατακλείδι λοιπόν συνοψίζω:

    Η πολιτεία πρέπει να ορίσει (μέχρι να έχουμε ένα καλύτερο εξεταστικό σύστημα), ότι όλοι οι μαθητές Γενικών Λυκείων και ΕΠΑ.Λ. (ομ. Α και Β) ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΤΟ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΑΤΑ ΤΟ ΜΑΡΤΙΟ ή ΑΠΡΙΛΙΟ, ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ, τότε που είναι μέσα στο σχολείο και έχουν τη δεδομένη ενεργό βοήθεια των ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ τους και των ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ Σ.Ε.Π. για απορίες, συμβουλές, ενημέρωση, ώστε να επιλέγουν ανεπηρέαστοι από τις βαθμολογίες τους και από τα απαράδεκτα σενάρια των Μέσων Ενημέρωσης για άνοδο-κάθοδο των βάσεων και ως πρωταρχικό κριτήριο να έχουν τις κλίσεις, τις δυνατότητες και τα ενδιαφέροντά τους.

    Επίσης πρέπει να υπάρχει μία (1) ώρα Σ.Ε.Π. την εβδομάδα στη Β’ και στη Γ΄ Λυκείου ώστε να μπορέσουν οι μαθητές να συμμετάσχουν σε δραστηριότητες σε συνεργασία με τον επιμορφωμένο καθηγητή – σύμβουλο που θα τους βοηθήσουν να πληροφορηθούν το αντικείμενο σπουδών των σχολών που καλούνται να επιλέξουν και τη θέση του πτυχιούχου τους στη σύγχρονη αγορά εργασίας, αλλά και να βοηθηθούν μέσα στη δίνη των συναισθηματικών, πνευματικών και σωματικών εφηβικών αλλαγών να ολοκληρώσουν κατά το δυνατόν την πορεία ανίχνευσης των κλίσεων, δεξιοτήτων και ενδιαφερόντων τους και να πάρουν έγκαιρα τις καλύτερες δυνατές αποφάσεις βάζοντας στόχους ρεαλιστικούς και ταιριάζοντας όλα τα παραπάνω με – το κυριότερο- το τι πραγματικά τους αρέσει.

    Επίσης πρέπει να δημιουργηθούν ΓΡΑ.Σ.Ε.Π. σε Λύκεια και ΕΠΑ.Λ. όπου σήμερα δεν υπάρχουν και να δοθούν οι δυνατότητες σε περισσότερους εκπαιδευτικούς για επιμόρφωση στη Συμβουλευτική και τον Προσανατολισμό με οργάνωση σεμιναρίων, μαθημάτων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων και αύξηση των θέσεων ειδίκευσης στο αντικείμενο στις υπάρχουσες σήμερα σχετικές δομές (Π.Ε.ΣΥ.Π. της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε., μεταπτυχιακά κ.λπ.).

    Ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας.
    Γεώργιος Στάμος, Εκπαιδευτικός ΠΕ14.01, Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού, 1ο ΕΠΑ.Λ. Άνω Λιοσίων, g.stamos@yahoo.com , http://users.att.sch.gr/gestamos/ και http://gst2008.blogspot.com/

  • 24 Νοεμβρίου 2010, 23:18 | ΦΑΝΗ ΡΟΥΣΣΟΥ

    Συμφωνώ με την άποψη ότι πρέπει να δηλώνουν τα παιδιά τις σχολές που πραγματικά θέλουν και να μην επηρεάζονται από τα αποτελέσματα, όμως είμαι μητέρα μαθητή της Γ’ Λυκείου και δεν μπορώ να αγνοήσω την ανακούφιση που ένοιωσε όταν έμαθε ότι θα γίνουν τα μηχανογραφικά και εφέτος μετά τα αποτελέσματα των Πανελληνίων.
    Νομίζω ότι οι αλλαγές πρέπει να ανακοινώνονται τουλάχιστον 1 χρόνο πριν. Η πίεση που δέχονται τα παιδιά στο Λύκειο από το υπάρχον σύστημα είναι τόσο μεγάλη που δεν χρειάζονται και .

  • 24 Νοεμβρίου 2010, 23:16 | ΕΛΙΝΑ

    Ειμαι μητερα μαθητη Γ’Λυκείου ,καταλαβαίνω πως η προταση,για την αλλαγή του χρόνου υποβολής των μηχανογραφικών ,βοηθά στην καλύτερη προετοιμασία των εμπλεκωμένων υποδομων και τη μειωση του χρονου αναμονης ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων.
    Ομως διαφωνώ με την καταργηση του τωρινού συστήματος μια και πιστέυω πως τα παιδιά τωρα,εχουν την δυνατότητα γνωριζοντας τις βάσεις,να επιλεξουν την σχολή που επιθuμούν χωρις να κάνουν μία υποθετική επιλογή.

  • 24 Νοεμβρίου 2010, 23:10 | ΧΡΗΣΤΟΣ

    Ένα σοβαρό θέμα είναι ότι ενώ τα ΕΠΑΛ καταθέτουν το μηχανογραφικό το Μάρτιο το Γενικό Λύκειο το καταθέτει μετά τις εξετάσεις.
    Πρέπει ωποσδήποτε ο χρόνος να είναι ο ίδιος (είτε Μάρτιο είτε μετά τις εξετάσες) για να μην υπάρχει καμμία υποψία αδικίας μεταξύ των μαθηών
    Ευχαριστώ

  • 24 Νοεμβρίου 2010, 22:55 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Διαφωνώ με την υποβολή μηχανογραφικών το μήνα Μάρτιο για ένα λόγο: Όταν έχει τη δυνατότητα επιλογής δύο πεδίων, ο μαθητής (θετικής κατεύθυνσης) που εξετάζεται στο μάθημα της Οικονομίας πρέπει να γνωρίζει το βαθμό του για να επιλέξει τα σωστά πεδία. Θα έπρεπε ίσως το Υπουργείο να εξετάσει τη δυνατότητα του μαθητή να επιλέγει τρία πεδία.

  • 24 Νοεμβρίου 2010, 22:48 | Μαλτέζος Νικόλαος

    Εάν θέλουμε πραγματικά ο νέος να σταδιοδρομήσει πραγματικά εκεί που του αρέσει,εκεί που έχει τις κλίσεις του και όχι να περάσει όπου του ΄κάτσει΄συμφωνα με τα μόρια που έπιασε,προσωπική μου άποψη είναι το μηχανογραφικό να γίνεται πριν τις εξετάσεις.

  • 24 Νοεμβρίου 2010, 22:45 | Marinos

    Διαφωνώ απόλυτα.
    Η περίοδος του Μαρτίου είναι το διάστημα που ο υποψήφιος είναι και πρέπει να είναι προσηλωμένος στο διάβασμά του. Είναι η περίοδος των επαναλήψεών του και της επίλυσης των τελευταίων αποριών του. Η ενασχόληση με τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού, σίγουρα θα τον αποπροσανατολίσει. Το όλο κλίμα θα μεταφερθεί στις σχολικές αίθουσες όπου αντί να γίνονται μαθήματα θα αναλώνονται καθηγητές και μαθητές στο μηχανογραφικό.
    Καλύτερα για όλους μετά τις εξετάσεις. Τότε υπάρχει χρόνος για όλους να ψάξουν προγραμματα και σχολές για την σωστή επιλογή τους.
    Όλοι έχουν περισσότερη πληροφόρηση και χρόνο για να επιλέξουν το καλύτερο.
    Σε κάθε περίπτωση δεν θα πρέπει η όποια αλλαγή, που προσωπικά δεν προτείνω, να εφαρμοστεί από φέτος στη μέση της χρονιάς.
    Γιατί τόση βιασύνη;

  • 24 Νοεμβρίου 2010, 22:34 | ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΚΑΝΘΑΡΙΔΗΣ

    Είμαι μαθητής της Γ’Λυκείου και είμαι απόλυτα κάθετος με το σκεπτικό να γίνει το μηχανογραφικό το Μάρτη.1)δεν μας είχε ανακοινωθεί από την αρχή της χρονιάς άρα γίνονται βασικές αλλαγές στο μέοσν της χρονιάες πράγμα που θεωρώ λάθος 2) εδω στην παραμεθώριο πρέπει να πάμε σε άλλο νησι για να κάνουμε το μηχανογραφικό άρα θα χρειαστεί να χάσουμε χρόνο απο το διάβασμα 3)ένα παραδειγμα που δείχνει οτι το μηχανογραφικό το Μάρτη είναι λάθος.Πολλοί μαθητές θα δώσουν ΑΟΘ για να ανοίξουν το 5ο πεδίο.Εάν όμως δεν γράψουν καλά εκεί θα δηλώσουν 3ο και 2ο.άρα το να δηλώσουν σχολές χωρίς να ξέρουν βαθμούς είναι παιχνίδι τύχης..
    Καλώ το Υπουργείο να ακούσει τους μαθητές και τις ανησυχίες τους και να συμμεριστεί το προβληματισμό μας..Η συμπλήρωση του μηχανογραφικού είναι μια κρίσιμη στιγμή της ζωής μας και πιστεύω ότι πρέπει να γίνει εν γνώσει των βαθμών μας.ευχαριστω

  • 24 Νοεμβρίου 2010, 22:32 | Φίλππος

    1.ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΖΟΥΝ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΧΑΝΟΥΝ ΤΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ ΤΟΥΣ.ΕΙΝΑΙ ΣΟΒΑΡΟΤΑΤΟ ΘΕΜΑ Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΣΕ ΕΝΑ ΑΠΟΓΕΥΜΑ.ΘΕΛΕΙ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΑΠΟ ΚΑΠΟΥ ΘΑ ΧΑΘΕΙ.
    2. ΑΝ ΘΕΛΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΣ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΥΤΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ!!!
    3.ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΑΛΛΑΓΕΣ!!!ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΑΣ ΓΙΝΕΙ ΕΝΑΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΙ ΜΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ!!! ΜΑΘΗΤΕΥΟΜΕΝΟΙ ΜΑΓΟΙ!!!
    4.ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΥ ΘΕΛEΙ ΚΑΙ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ;;;

  • 24 Νοεμβρίου 2010, 22:27 | ΣΩΤΗΡΗΣ

    Διαφωνώ στο χρόνο που γίνεται αυτή η αλλαγή. Αιφνιδιάζετε τους μαθητές της Γ΄ Λυκείου. Αν είχατε ανακοινώσει το μέτρο αυτό από τον Ιούνιο θα συμφωνούσα μαζί σας. Ας ισχύσει το μέτρο από το επόμενο σχολικό έτος

  • 24 Νοεμβρίου 2010, 22:22 | ΦΩΤΕΙΝΗ

    Είναι πολύ μεγάλο λάθος να συμπληρώνονται τα μηχανογραφικά πριν απο τις πανελλαδικές εξετάσεις . Ξαναγυρίζουμε πάλι πίσω στα παλιά σε κάτι που είναι αποδεδειγμένα αποτυχημένο.Για πιο λόγο.Απο το κείμενο που διάβασα μου δημιουργήθηκε η εντύπωση οτι κάποιοι αλλοί πάνε να εξυπηρετηθούν και όχι τα παιδιά. Απο προσωπική εμπειρία είμαι υπερ του συστήματος τα παιδιά να συμπληρώνουν το μηχανογραφικό τους αφού πρώτα μάθουν τι έχουν γράψει.Δεν μπορούμε να βάλουμε τους μαθητές τον Μάρτιο μήνα που έχουν το μυαλό τους μόνο στο διάβασμα και πως θα πετύχουν το στόχο τους να σκέφτουν και πως θα πρέπει να συμπληρώσουν και ένα σωστό μηχανογραφικό.Το σωστό μηχανογραφικό συμπληρώνεται μόνο όταν ξέρεις τι έχεις γράψει και όχι όταν υποθέτεις τι θα γράψεις.

  • 24 Νοεμβρίου 2010, 22:16 | Θεόδωρος Τζίβας

    Πριν από τρία χρόνια ήταν υποψήφιος ο γιός μου ο οποίος από τη Β Λυκείου ήθελε να φοιτήσει σε μια οικονομική σχολή. Την τελευταία ημέρα υποβολής του μηχανογραφικού του, δεχόμενος παρεμβάσεις, έξω από την οικογένεια, και επειδή με τα μόρια που είχε μπορούσε να «πιάσει» και άλλες σχολές π.χ. πολυτεχνίου, λίγο έλειψε να δηλώσει άλλη σχολή και όχι αυτή που είχε εκ των προτέρων επιλέξει. Δηλαδή η γνώση της βαθμολογίας του θα ήταν η αιτία να αλλάξει προτίμηση παρόλο που δεν ήταν επιλογή του. Με βάση αυτή την εμπειρία πιστεύω ότι η υποβολή μηχανογραφικων δελτίων πρέπει να γίνεται πριν τις εξετάσεις.

  • 24 Νοεμβρίου 2010, 22:16 | Αριστοφάνης

    Διαφωνώ 100% με την πρόταση αλλαγής του τρόπου εισαγωγής στο μέσο τησ χρονιάς. Αφήστε ήσυχα τα παιδιά μας να διαβάσουν και κάντε τους πειραματισμούς σας από του χρόνου.

  • 24 Νοεμβρίου 2010, 22:15 | Μπαλταδούρος Σεραφείμ

    Σαν εκπαιδευτικός Λυκείου για πολλά χρόνια και σαν πολύτεκνος έχοντας αρκετή πείρα από εξετάσεις , βαθμολογήσεις κλπ προτείνω για το έτος 2010-11 να μην αλλάξει τίποτα και όποιες αλλαγές είναι να γίνουν να γίνουν για την επόμενη χρονιά που έχουν εξαγγελθεί εκ μέρους του υπουργείου αλλαγές στο Λύκειο . Οποιαδήποτε αλλαγή γίνει τώρα πιστεύω ότι θα προκαλέσει μόνο προβλήματα στα σχολεία.

  • 24 Νοεμβρίου 2010, 22:14 | Κωνσταντίνα

    Αν είναι δυνατόν! Έδωσα πανελλήνιες πριν τρία χρόνια και έχοντας πολύ φρέσκια την εμπειρία μου μπορώ να πω με σιγουριά ότι η δήλωση μηχανογραφικού πριν τις εξετάσεις είναι τραγικό λάθος. Οι μαθήτες μέσα στο άγχος και τη θολούρα της μελέτης δεν έχουν καθαρό μυάλο για να επιλέξουν τι σπουδές που θέλουν να ακολουθήσουν και πέρα από αυτό οι τελευταίοι τρεις μήνες είναι οι πιο απαισιόδοξοι για τους υποψηφίους, δεν βγαίνει η ύλη, νιώθουν ότι ο χρόνος στενεύει και υποτιμούν πολύ τον εαυτό τους και τις δυνατότητές τους με αποτέλεσμα να κάνουν λάθος επιλογές. Και στη τελική πως μπορείς να ρισκάρεις το μέλλον σου και να κάνεις επιλογές γι’αυτό στα τυφλά?

  • 24 Νοεμβρίου 2010, 22:10 | Αχιλλέας Νικολάου

    Ως πατέρας μαθητή της Γ’ Λυκείου Θεωρώ απαραδεκτο να αλλάξει ο τρόπος εισαγωγής στα πανεπιστήμια στο μέσο της σχολικής χρονιάς.
    ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΝΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΖΕΣΤΕ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ

  • 24 Νοεμβρίου 2010, 22:09 | Ελένη

    Από τότε που το μηχανογραφικό μεταφέρθηκε μετά τις Πανελλήνιες, οι υποψήφιοι το συμπληρώνουν ουσιαστικά μόνοι τους, με τους δικούς τους και τους καθηγητές των φροντιστηρίων, χωρίς την στήριξη των δομών του Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού, δηλαδή τα ΚΕΣΥΠ και τα ΓΡΑΣΕΠ. Και αυτό γιατί τα ΚΕΣΥΠ λειτουργούν μέχρι τις 10 Ιουλίου, ενώ τα ΓΡΑΣΕΠ, ακολουθώντας το σχολικό έτος, κλείνουν στις 30 Ιουνίου. Επομένως, και αφού τα μηχανογραφικά υποβάλλονται μέχρι τις 20 Ιουλίου περίπου, οι υποψήφιοι μένουν χωρίς στήριξη από τις δημόσιες δομές κατά τις κρίσιμες τελευταίες μέρες της συμπλήρωσης του μηχανογραφικού. Μέχρι τώρα, κάθε προσπάθεια ενημέρωσης των υποψηφίων και των μαθητών για το μηχανογραφικό κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, ή πριν από την έκδοση των αποτελεσμάτων, έτυχε μικρής ανταπόκρισης από τους ενδιαφερομένους, οι οποίοι συχνά περιμένουν την τελευταία στιγμή και συμπληρώνουν μηχανογραφικό με κύριο κριτήριο τις περσινές βάσεις, κινδυνεύοντας να βρεθούν σε σχολές μακριά από τις προτιμήσεις τους.
    Αυτή η νοοτροπία πρέπει να αλλάξει. Οι υποψήφιοι πρέπει να προετοιμάζονται για τα μηχανογραφικά σε βάθος χρόνου, στην Γ΄ αλλά και τη Β΄ Τάξη, ακολουθώντας ολοκληρωμένο πρόγραμμα θεσμοθετημένο από το Υπουργείο και ενταγμένο στο πρόγραμμα του Λυκείου. Η συμπλήρωση της τελευταίας στιγμής, ακόμα και με ανοικτά τα ΚΕΣΥΠ και τα ΓΡΑΣΕΠ, χωρίς προηγούμενη ΩΡΙΜΑΝΣΗ του υποψηφίου, δεν πρόκειται ποτέ να δώσει ένα σωστό μηχανογραφικό.

  • 24 Νοεμβρίου 2010, 22:00 | νίκος

    η συμπλήρωση του μηχανογραφικού πριν τις εξετάσεις φαίνεται να ειναι προς την σωστή κατεύθυνση, αλλά…
    κατά πρώτον η επικείμενη αλλαγή του περιεχομένου του λυκείου θα πρέπει να περιλαμβάνει ένα πλήρες πακέτο. έτσι θεωρώ ότι ο σημερινός τρόπος λειουργίας του λυκείου, ο τρόπος διαβάσματος των μαθητών, ο σημερινός τρόπος λειτουργίας του ΣΕΠ, δεν συνάδει στην αλλαγή του χρόνου κατάθεσης του μηχανογραφικού. Επιπλέον μπορεί να αυξήσει το άγχος των μαθητών, προκειμένου να πιάσει τις επιλογές του.
    Η αποτυχία ή η μή αποκομιδή της βαθμολογίας εκείνης που θα λάβει μπορεί να οδηγήσει τους μαθητές σε κακή ψυχολογική κατάσταση, είναι σαν να του κόβουμε δρόμους που είχε ονειρευτεί, αν λάβουμε επιπλεον υπόψη ότι μια χαμηλότερη επίδοση μπορεί να μην αντικατοπτρίζει τις δυνατότητές του, αλλά μιά κακή στιγμή.
    Πέραν του ότι μπορεί να ξαναδοκιμάσει, μπορεί να δεί με άλλο μάτι κάποιες διεξόδους μετά τα αποτελέσματα. Η αναφορά της εισήγησης σε περιπτώσεις είναι η μειονότητα. Αυτό μπορεί να μειωθεί με πολύ καλύτερη ενημέρωση των μαθητών και των γονέων από υπεύθυνους και γνώστες του θέματος εκπ/κούς.

  • 24 Νοεμβρίου 2010, 21:59 | ΑΝΩΝΥΜΟΣ

    κ. Υφυπουργέ

    Η πρόταση είναι σε σωστή κατεύθυνση. Οι παραδοχές της ωστόσο, όσο και ο στόχος της δεν είναι απολύτως σαφείς. Έχω γι’ αυτό το εξής ερώτημα:

    Γιατί δεν περιορίζετε τον αριθμό των επιλογών των υποψηφίων τον Μάρτιο (π.χ. 1-2 συναφή γνωστικά αντικείμενα σε όλα τα ΑΕΙ που τα προσφέρουν, δίνοντας ταυτόχρονα τη δυνατότητα και για δεύτερο γύρο δηλώσεων για όσες θέσεις έμειναν κενές από τον πρώτο γύρο (το καλοκαίρι);

    Δεν γνωρίζω άλλη χώρα που ο αριθμός των επιλογών των υποψηφίων να είναι τόσο μεγάλος όσο στην Ελλάδα; Το έχετε κοιτάξει; Έχετε αναλύσει τους λόγους αυτής της διαφοράς και κυρίως τις συνέπειές της; Και μια δεύτερη ευκαιρία δεν είναι τεχνικά δύσκολη με τις σημερινές τεχνολογικές δυνατότητες.

    Με τον τρόπο αυτό θα ενισχύονταν η σημασία της προτίμησης έναντι της επίδοσης και του «τυχαίου» στην τελική εισαγωγή σε σχολή, που νομίζω, είναι το σημαντικό.
    Κάτι τέτοιο θα ήταν ουσιαστική αλλαγή με πολλαπλά οφέλη, εκπαιδευτικά και κοινωνικά. Τα έχετε σκεφτεί; Αφήνω που θα γίνονταν ευκολότερα αποδεκτές ως αλλαγές.

    Ευχαριστώ
    ΑΝΩΝΥΜΟΣ