Άρθρο 03 – Ίδρυση Τμημάτων στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

1. Στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ιδρύονται την 1η-10-2018 τα κάτωθι Τμήματα:
α) Τμήμα Νοσηλευτικής, με έδρα την πόλη των Ιωαννίνων, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Επιστημών Υγείας,
β) Τμήμα Λογοθεραπείας, με έδρα την πόλη των Ιωαννίνων, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Επιστημών Υγείας,
γ) Τμήμα Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία, με έδρα την πόλη των Ιωαννίνων, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών,
δ) Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, με έδρα την πόλη της Πρέβεζας, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Οικονομικών Επιστημών,
ε) Τμήμα Μουσικών Σπουδών, με έδρα την πόλη της Άρτας, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Καλών Τεχνών,
στ) Τμήμα Εφαρμογών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, με έδρα την πόλη της Άρτας, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Εφαρμογών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών,
ζ) Τμήμα Γεωπονίας, με έδρα την πόλη της Άρτας, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Γεωπονίας.
η) Τμήμα Ψυχολογίας, με έδρα την πόλη των Ιωαννίνων, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών,
2. Στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ιδρύονται τα κάτωθι Τμήματα:
α) Τμήμα Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής, με έδρα την πόλη της Άρτας, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Γεωπονίας,
β) Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών, με έδρα την πόλη των Ιωαννίνων, το οποίο εντάσσεται στην Πολυτεχνική Σχολή,
γ) Τμήμα Ειδικής Αγωγής, με έδρα την πόλη των Ιωαννίνων, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Επιστημών Αγωγής,
δ) Τμήμα Διαπολιτισμικής Επικοινωνίας, με έδρα την πόλη της Ηγουμενίτσας, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών.
Η ίδρυση των Τμημάτων της παρούσας αρχίζει το νωρίτερο την 1-10-2019 και η έναρξη της εκπαιδευτικής λειτουργίας τους αρχίζει το νωρίτερο το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021. Η ακριβής ημερομηνία ορίζεται με απόφαση της Συγκλήτου, σύμφωνα με την παρ. 6.
3. Στα Τμήματα της παρ. 1 λειτουργεί από την 1-10-2018 προσωρινή Συνέλευση και ορίζεται προσωρινός πρόεδρος, με εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 24 του ν. 4485/2017, έως την ανάδειξη προέδρου με εκλογική διαδικασία σύμφωνα με το επόμενο εδάφιο, άλλως έως να καταστούν αυτοδύναμα, σύμφωνα με το άρθρο 11 του ν. 4485/2017. Στα Τμήματα αυτά η ανάδειξη προέδρου με εκλογική διαδικασία ολοκληρώνεται έως και την 31η-1-2019. Οι πρόεδροι των Τμημάτων, προσωρινοί ή μη, καθώς και τα μέλη Δ.Ε.Π. αυτών, συμμετέχουν στα συλλογικά όργανα διοίκησης του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, σύμφωνα με όσα ορίζονται στο ν. 4485/2017.
5. Η εκπαιδευτική λειτουργία των Τμημάτων της παρ. 1 και η εισαγωγή των πρώτων φοιτητών, αρχίζει από την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους 2019-2020.
6. Με αιτιολογημένη απόφαση της Συγκλήτου, ύστερα από συνεκτίμηση των υλικοτεχνικών υποδομών και του εκπαιδευτικού προσωπικού, καθορίζεται η ίδρυση και η έναρξη της εκπαιδευτικής λειτουργίας των Τμημάτων της παρ. 2. Η απόφαση αυτή εκδίδεται έως τις 30 Ιουνίου του προηγούμενου έτους από το έτος έναρξης της εκπαιδευτικής λειτουργίας. Η προθεσμία του προηγούμενου εδαφίου είναι αποκλειστική. Στα Τμήματα αυτά η προσωρινή Συνέλευση και ο προσωρινός πρόεδρος ορίζονται την 1η Οκτωβρίου του προηγούμενου έτους από το έτος έναρξης της εκπαιδευτικής λειτουργίας και η εκλογική διαδικασία ολοκληρώνεται, εφόσον είναι αυτοδύναμα, έως την 1η Ιανουαρίου του έτους έναρξης της εκπαιδευτικής λειτουργίας.
7. Σε κάθε Τμήμα συνιστάται Γραμματεία, η οποία παρέχει διοικητική και γραμματειακή υποστήριξη στο εν γένει εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο τους. Η Γραμματεία οργανώνεται και λειτουργεί σε επίπεδο Τμήματος κατά την έννοια της περίπτωσης α΄ της παρ. 2 του άρθρου 54 του ν. 4178/2013.
8. Σε καθένα από τα Τμήματα Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής, Μηχανολόγων Μηχανικών, Ειδικής Αγωγής, Ψυχολογίας και Τμήμα Διαπολιτισμικής Επικοινωνίας συστήνονται από την ίδρυσή τους οκτώ (8) θέσεις μελών Δ.Ε.Π..
9. Ο πρώτος κύκλος σπουδών των Τμημάτων του παρόντος άρθρου διαρκεί οκτώ (8) ακαδημαϊκά εξάμηνα. Κατ’ εξαίρεση η απαιτούμενη διάρκεια φοίτησης για την απόκτηση πτυχίου στο Τμήμα Γεωπονίας, στο Τμήμα Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής και στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών ορίζεται σε δέκα (10) ακαδημαϊκά εξάμηνα.
10. Η διαμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών των Τμημάτων του παρόντος γίνεται σύμφωνα με το άρθρο 32 του ν. 4009/2011. Τα προγράμματα αυτά θεωρούνται πιστοποιημένα έως την ολοκλήρωση της διαδικασίας πιστοποίησης από την Α.ΔΙ.Π., σύμφωνα με τα άρθρα 70 έως και 72, καθώς και το δεύτερο εδάφιο της περίπτ. δ΄ της παρ. 12 του άρθρου 80 του ν. 4009/2011.

  • 10 Μαΐου 2018, 23:18 | Μαγδα Φ.

    Διαφωνώ με την ίδρυση τμήματος ειδικής αγωγής στα Ιωάννινα. Η πρακτική αυτή έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την διακήρυξη της Salamanca για ένα σχολείο για όλα τα παιδιά.

  • 10 Μαΐου 2018, 23:15 | kostas

    ΟΧΙ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ!
    Σταματήστε την ίδρυση και προχωρήστε σε ένα ενιαίο νόμο για την εκπαίδευση ώστε να σταματήσουν οριστικά τα διαχωριστικά μοντέλα σε αυτή και οι συντεχνιακές λογικές από όπου και αν προέρχονται αυτές.

  • 10 Μαΐου 2018, 23:13 | Kleoniki

    ΟΧΙ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ!
    Κύριε υπουργέ αυτό που χρειαζόμαστε είναι ένα ενιαίος νόμος για την εκπαίδευση
    Η Ειδική Αγωγή διεθνώς θεωρείται εξειδίκευση και όχι ξεχωριστό μέρος της εκπαίδευσης.

  • 10 Μαΐου 2018, 23:11 | Μαριος

    Δεν έχει νόημα η ίδρυση ενός ακόμα τμήματος ειδικής αγωγής!

    Η Εδική Αγωγή είναι εξειδίκευση που ακολουθείται μετά την ολοκλήρωση του βασικού πτυχίου του εκπαιδευτικού με επιπλέον σπουδές και όχι με περικοπές σπουδών και την απόχτηση ενός μεικτού πτυχίου ειδικής αγωγής με εξειδίκευση στο τέταρτο έτος δάσκαλοι, φιλόλογοι, μουσικοί κτλ.

    Τι είδους εκπαιδευτικούς θα βγάζει αυτό το νέο τμήμα λοιπόν? Τι ακριβώς εξειδίκευση θα έχουν και για που ακριβώς? Αυτός ο αόριστος τίτλος της «ειδικής αγωγής» θα καλύψει πλήρως τις ανάγκες τις ειδικής? Αμφιβάλλω όταν οι εκπαιδευτικοί παγκοσμίως αποκτούν πρώτα γενικές παιδαγωγικές γνώσεις και μετέπειτα ακολουθούν πιο εξειδικευμένες γνώσεις για να ανταποκριθούν υπεύθυνα στο έργο τους. Όταν τόσα χρόνια εκεί ακριβώς βασίστηκε και στελεχώθηκε η ειδική αγωγή και εκπαίδευση.

  • 10 Μαΐου 2018, 23:09 | Evita

    Δεν συμφωνώ με την ίδρυση τμήματος ειδικής αγωγής στα Ιωάννινα. Η ειδική εκπαίδευση είναι εξειδίκευση και προέκταση της γενικής εκπαίδευσης. Πρώτα γίνεται κάποιος δάσκαλος και μετά εξειδικεύεται στην ειδική εκπαίδευση. Η δημιουργία τμήματος που θα οδηγεί σε εξειδίκευση μέσω προπτυχιακών σπουδών αποτελεί επιστημονικό ατόπημα !

  • 10 Μαΐου 2018, 23:02 | Μαριλενα

    Είναι άστοχο το υπουργείο να δημιουργήσει άλλο ένα τμήμα ειδικής αγωγής, όταν μέχρι τώρα όλες οι έρευνες για σχολές ειδικής αγωγής, που οι φοιτητές της δεν έχουν ολοκληρώσει πρώτα το πτυχίο εκπαιδευτικού, είναι αρνητικές.

  • 10 Μαΐου 2018, 22:57 | Μακης

    Η ίδρυση νέου τμήματος Ειδικής Αγωγής δεν καμία σχέση με την σύγχρονη συμπεριληπτική κατεύθυνση της εκπαίδευσης των ατόμων με δυσκολίες μάθησης ή αναπηρία.Επομένως διαφωνώ με την ίδρυση νέου τμήματος ειδικής αγωγής στα Ιωάννινα.

  • 10 Μαΐου 2018, 22:56 | Nάντια

    To παρακάτω δημοσιευμένο σχόλιο όπως και το δελτίο τύπου του ΠΕΣΕΑ απαντούν σε όλα.
    Κύριε Υπουργέ ξανασκεφτείτε την ίδρυση τμήματος Ειδικής Αγωγής.Πρόκειται για κάτι εξαιρετικά σοβαρό,πρόκειται για ταχεία οπισθοδρόμηση στην εκαπαίδευση.

    Κώστας Χρηστάκης
    Eιδικός Πάρεδρος ε.τ. του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου
    Με δυσάρεστη έκπληξη πληροφορήθηκα την προώθηση από το Υπουργείο Παιδείας νομοσχεδίου με το οποίο προβλέπεται (άρθρο 03) η ίδρυση Τμήματος Ειδικής Αγω- γής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Η απόφαση αυτή μπορεί να ερμηνευτεί μόνο ως πράξη σύγχυσης και επιστροφής σε παλιά μοντέλα, τα οποία όπου υπήρχαν έχουν εγκαταλειφθεί προ πολλού.
    Για όσους παρακολουθούν στοιχειωδώς τις εξελίξεις που σημειώνονται παγκόσμια στο χώρο της ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, η απόφαση αυτή αντιστρατεύεται τις θεμελιώδεις αρχές, τους κανόνες και τις αντιλήψεις που επικρατούν σήμερα σχετικά με την οργάνωση και τη λειτουργία της, Πιο συγκεκριμένα:
    1. Καταπατούνται τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες (ΑμΑ&ΕΕΑ), τα οποία διεκδικούν και δικαιούνται ισότιμες ευκαιρίες εκπαί- δευσης με τα άλλα άτομα της ηλικίας τους.
    2. Δεν διευκολύνει την εφαρμογή μιας από τις βασικότερες τάσεις για την εκπαίδευση των ΑμΑ&ΕΕΑ, δεδομένου ότι λειτουργεί κατά της σχολικής ένταξης και της συνεκ-παίδευσής τους με τα άλλα παιδιά στα σχολεία της γενικής εκπαίδευσης.
    3. Η λειτουργία αυτόνομων Τμημάτων Ειδικής Αγωγής δεν οδηγεί στην ασφαλή εκπαίδευση-ειδίκευση των εκπαιδευτικών, δεδομένου ότι με την εκπαίδευση στα αυτοτελή Τμήματα Ειδικής Αγωγής, οι εκπαιδευτικοί θα κληθούν να εκπαιδεύουν ΑμΑ&ΕΕΑ, ως ειδικευμένοι εκπαιδευτικοί, χωρίς να γνωρίζουν το -σε εισαγωγικά- «κανονικό» άτομο. Το σωστό είναι ο εκπαιδευτικός να γνωρίζει το ¨κανονικό» άτομο και την εκπαίδευσή του και πάνω σ’ αυτή να εποικοδομηθεί η ειδίκευση. Αυτό μπο-ρεί να γίνει κατανοητό αν σκεφτούμε την εκπαίδευση των γιατρών. Πρώτα παίρνουν το πτυχίο της γενικής ιατρικής και μετά ειδικεύονται σε κάποιο τομέα (π.χ.καρδιολο-γία, νευρολογία κ.λπ.).
    Σήμερα, η ειδίκευση για την ειδική αγωγή γίνεται με εν ενεργεία εκπαιδευτικούς, με μικρές παραλλαγές, στους χώρους εργασίας, δηλαδή εκεί όπου εκπαιδεύονται ΑμΑ&ΕΕΑ, ενώ το θεωρητικό μέρος καλύπτεται με δια-λέξεις και παραδόσεις σεμι-ναριακού τύπου. Συνεπώς, μια πρόταση για την εκπαίδευση εκπαιδευτικών στην ειδι-κή αγωγή, η οποία να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απόψεις και τάσεις, μπορεί να περιλαμβάνει τις ακόλουθες περιπτώσεις:
    α. Εκπαίδευση στα Παιδαγωγικά Τμήματα και, για όσους θέλουν να ειδικευτούν στην εκπαίδευση των ΑμΑ&ΕΕΑ, να προστεθεί άλλο ένα έτος σπουδών. Το πρόγραμμα σπουδών του έτους αυτού θα είναι αυστηρά προσανατολισμένο στην εκπαίδευση των ΑμΑ&ΕΕΑ.
    β.Να εκπαιδεύονται στο Μαράσλειο Δεδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης (ΜΔΔΕ), για δύο έτη, δάσκαλοι και καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όπως γινόταν από το 1969-1970 μέχρι το 2011, για τους δασκάλους, οπότε, για λόγους που δεν είναι του παρόντος, ανεστάλη η λειτουργία του. Σημειώνεται ότι το ΜΔΔΕ είναι ένας ιστορικός θεσμός, ο οποίος, για πολλές δεκαετίες, πρόσφερε σοβαρές υπηρεσίες στην εκπαίδευση των δασκάλων και στη βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό της πρωτοβά-θμιας εκπαίδευσης. Η απόφαση της αναστολής λειτουργίας του επικρίθηκε έντονα με επιχειρήματα από πανεπιστημιακούς και άλλους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι γνώριζαν την προσφορά του.
    Η περίπτωση (α)ίσως είναι δύσκολη στην εφαρμογή της, δεδομένου ότι προϋποθέτει δομικές αλλαγές στα Παιδαγωγικά Τμήματα, οποίες ίσως δεν είναι εφικτές ή είναι πολύ δύσκολο να γίνουν. Η περίπτωση (β) είναι εύκολη στην εφαρμογή της αφού υπάρχουν ήδη οι δομές που χρειάζονται για την υλοποίησή της. Τονίζεται όμως ότι, για να είναι αποτελεσματική η εκπαίδευση-ειδίκευση, επιβάλλεται ριζική αλλαγή στο πρόγραμμα σπουδών και στη λειτουργία του. Το πρόγραμμα σπουδών θα δίδει βαρύ-τητα στην πρακτική άσκηση, η οποία θα παρακολουθείται από επιλεγμένους μέντο-ρες και θα συντάσσεται στο τέλος των σπουδών, για κάθε ειδικευόμενο, έκθεση καταλληλότητας για την εκπαίδευση των ΑμΑ&ΕΕΑ.

  • 10 Μαΐου 2018, 22:49 | Μάκης

    Να θυμίσουμε σε αυτούς που αναφέρουν πως είναι ΕΙΔΙΚΟΙ ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΙ ΜΕ ΒΑΣΙΚΟ ΠΤΥΧΙΟ ΣΤΗΝ ΕΑΕ, πως πολύ πριν δημιουργηθούν τα τμήματα Βόλου, ΠΑΜΑΚ, υπήρχαν οι δάσκαλοι ΓΕΝΙΚΗΣ ΜΕ ΔΙΔΑΑΣΚΑΛΕΙΑ, όπου αποτέλεσαν κι εξακολουθούν ν αποτελούν τους θεμέλιους λίθους της ΕΑΕ απ την γέννησή της στην Ελλάδα!!!τα τμήματά τους δε, δημιουργήθηκαν για να απασχοληθούν μετέπειτα οι απόφοιτοί τους σαν παρα ιατρικό προσωπικό , γ αυτό και δεν έπαιρναν ΠΕ εδώ και τόσα χρόνια απ την ίδρυσή τους!!!Σεβασμό λοιπόν στους συναδέλφους που θεμελίωσαν την ΕΑΕ τόσες δεκαετίες !!αυτοί που πάλεψαν για το ένα σχολείο για όλους!!!!οχι στη δημιουργία τμήμτος ΕΑΕ στα ΙΩΑΝΝΙΝΑ!!Να συγχωνευθούν άμεσα και τα ήδη υπάρχοντα!!!!ΜΗΝ ΠΑΛΙΝΔΡΟΜΕΙΤΕ ΣΕ ΑΝΑΧΡΟΝΙΣΤΙΚΑ ΜΟΝΤΕΛΑ!!!!!

  • 10 Μαΐου 2018, 22:48 | Νάσος

    Διαφωνώ με την δημιουργία τμήματος ειδικής αγωγής.

    Δεν χρειαζόμαστε κι άλλο τμήμα ειδικής Αγωγής!Η ειδική αγωγή είναι προέκταση της γενικής εκπαίδευσης, όπου κάποιος μπορεί να εξειδικευτεί πάνω στη ειδική εκπαίδευση με περαιτέρω σπουδές.
    Ποιους εξυπηρετεί πάλι άραγε αυτό το τμήμα?
    Τα Παιδαγωγικά Ειδικής Αγωγής αποτελούν μία ελληνική εφεύρεση και παγκοσμίως έχουν αμφισβητούμενη πρακτική.Άλλωστε τα παιδαγωγικά τμήματα δασκάλων και νηπιαγωγών είναι αξιόλογα και επαρκεί.

  • 10 Μαΐου 2018, 22:39 | Φίλιππος

    Διαφωνώ με την δημιουργία τμήματος ειδικής αγωγής, διότι θα έπρεπε να αναλογιστείτε αυτό που είναι αυτονόητο:
    Η Ειδική Αγωγή είναι εξειδίκευση που ακολουθείται μετά την ολοκλήρωση του βασικού πτυχίου του εκπαιδευτικού με επιπλέον σπουδές και όχι με ελλείπεις σπουδές, οι οποίες δεν θα έχουν σαν βάση την γενική εκπαίδευση.

  • 10 Μαΐου 2018, 22:35 | Δημήτρης

    Εντύπωση προκαλεί αρνητική διαβάζοντας τα σχόλια αυτών που αναφέρονται σε ΒΑΣΙΚΟ ΠΤΥΧΙΟ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ και πως κατακερματίζονται !!Αλήθεια , θέλουν να μας αναφέρουν για ποιό λόγο ΔΕΝ ΕΠΑΙΡΝΑΝ ΠΕ τόσα χρόνια???να μας πουν ακόμα εκτός από εκπαιδευτικοί, πού αλλού μπορούν να εργαστούν???Η απάντηση φυσικά είναι γνωστή σε όλους μας , κι ιδιαίτερα στους ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥΣ χώρους!!!! ΠΑΡΑ ΙΑΤΡΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ!!!!συντεχνιακά τμήματα, τα οποία ιδρύθηκαν επί ΠΑΣΟΚ , ΝΔ για να βολευτούν υμέτεροί τους!!!!!Φτάνει πια η καραμέλα του βασικού (4ετη) πτυχιού των αποφοίτων αυτών των τμημάτων!!!Φτάνει πια το αναχρονιστικό μοντέλο!!!ΠΡΩΤΑ ΓΙΝΕΣΑΙ ΔΑΣΚΑΛΟΣ – ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΣ ΓΕΝΙΚΗΣ κι έπειτα κάνεις ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ στην ΕΑΕ!!πρώτα σπουδάζεις ΓΕΝΙΚΗ ιατρική κι έπειτα κάνεις ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ!!!!οι συνάδελφοι δηλαδή που ε
    έχουν ΒΑΣΙΚΟ ΠΤΥΧΙΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΥ συν 2 χρόνια διδασκαλείο, ή μρταπτυχιακό αυτών κι αν έχουν ΚΑΤΑΚΕΡΜΑΤΙΣΤΕΙ ΤΑ ΠΤΥΧΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΤΟΥΣ!!!ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΑΚΟΜΑ ΕΝΟΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΑΕ!!Συγχώνευση ΧΘΕΣ Βόλου , ΠΑΜΑΚ με ΠΤΔΕ!!!!!!!!!!!!!!

  • 10 Μαΐου 2018, 22:31 | Δημήτρης

    Όχι στην Ίδρυση τμήματος Ειδικής Αγωγής!!

    Η ίδρυση ενός ακόμα τμήματος Ειδικής Αγωγής ποιους εξυπηρετεί?
    Η ειδική αγωγή θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται με μεγαλύτερη υπευθυνότητα!
    Η ειδική εκπαίδευση αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της γενικής εκπαίδευσης.

  • 10 Μαΐου 2018, 22:27 | Σπύρος

    Διαφωνώ με την δημιουργία τμήματος Ειδικής Αγωγής.
    Η Ειδική Αγωγή είναι ειδίκευση και όχι βασικό πτυχίο

  • 10 Μαΐου 2018, 22:25 | Νίκος

    ΜΕΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΓΕΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΞΕΦΥΤΡΩΝΟΥΝ ΤΜΗΜΑΤΑ ΜΟΝΟ ΕΙΔΙΚΗΣ ΣΑΝ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ. ΕΧΕΤΕ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΒΓΑΛΕΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΤΟΥΣ ΠΛΕΟΝ ΕΞΙΔΕΙΚΕΥΜΕΝΟΥΣ. ΑΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΡΜΟΖΟΥΝ ΣΕ ΕΜΠΕΡΙΣΤΑΤΟΜΕΝΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΙΔΕΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ.

  • 10 Μαΐου 2018, 22:18 | Γιώργος Μάρης

    Η όποια προσπάθεια για δημιουργία «νέων» Τμημάτων Ειδικής Αγωγής στα Ελληνικά Πανεπιστήμια, με βρίσκει σε πλήρη αντίθεση γιατί:

    α) οι μαθητές κατηγοριοποιούνται με κύριο επίκεντρο τη παθολογία και τη θεραπεία τους και όχι από τις εκπαιδευτικές ανάγκες και τις δυνατότητές τους,

    β) υιοθετείται μια στρεβλή διάκριση, στην οποία ο «ειδικός» και ο «γενικός» παιδαγωγός αποτελούν ξεχωριστές οντότητες και κατηγοριοποιούνται σαν να προέρχονται από διαφορετικούς επιστημονικούς κλάδους,

    γ) ενισχύει το ξεπερασμένο διαχωριστικό ιατρικο-παιδαγωγικό μοντέλο και βρίσκεται σε αντίθεση με την όποια προσπάθεια εναρμόνισης της φιλοσοφίας του εκπαιδευτικού συστήματος με την πολιτική της ένταξης και των ίσων ευκαιριών (Σύμβαση των Δικαιωμάτων των Ατόμων με Αναπηρία, που επικυρώθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων με το Ν. 4074/2012).
    ΟΧΙ λοπόν ακόμα ένα τέτοιο τμήμα!!ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΑΕ ΣΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ!!!

  • 10 Μαΐου 2018, 22:14 | Kυριακή

    Δεν χρειάζεται άλλο ένα ακόμη τμήμα η εαε στην Ελλάδα.

    Αυτό που χρειάζεται είναι ένας ενιαίος νόμος για την εκπαιδευση, αλλαγή των αναλυτικών προγραμμάτων και ένας νόμος ο οποίος θα καθορίζει ισότιμα τους διορισμούς των αναπληρωτών & μονίμων στην ειδική αγωγή, οι οποίοι ανεξάρτητως των προσόντων που έχουν στηρίζουν για δεκαετίες τους μαθητές με εεα.

  • 10 Μαΐου 2018, 22:14 | Αγγελική

    ΟΧΙ ΣΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΜΗΜΑΤΟΣ Ε.Α. ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ. ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΜΑΣ ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΕ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ.

  • 10 Μαΐου 2018, 22:13 | Βασίλειος

    Κάθετα αντίθετη η επιστημονική κοινότητα με την ίδρυση ακόμα ενός τμήματος ΕΑΕ!!!Οι σημερινές σύνθετες και εκπαιδευτικές συνθήκες οδηγούν στην αναγκαιότητα της σύνταξης ενός νέου Ενιαίο Νόμο για την Εκπαίδευση. Στον νόμο αυτό η Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση πρέπει να αναφέρεται ως αναπόσπαστο μέρος της Γενικής Εκπαίδευσης και οι ειδικές νομοθετικές παρεμβάσεις -όπου και όταν απαιτούνται- θα πρέπει να είναι μέρος της γενικότερης νομοθετικής παρέμβασης, να εναρμονίζονται με τους γενικούς και ειδικούς στόχους, να συνυφαίνονται με την γενική εκπαιδευτική διαδικασία και κατά κανόνα να υλοποιούνται στους χώρους, τα πλαίσια και τα προγράμματα της Γενικής Εκπαίδευσης. Αντίθετα δεν έχουν θέση συντεχνιακές σχέσεις που εμποδίζουν τη ριζική αναπλαισίωση και αλλαγή φιλοσοφίας και πολιτικής πρακτικής στην ειδική εκπαίδευση με καταστροφικές συνέπειες στην εκπαίδευση των παιδιών με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

  • 10 Μαΐου 2018, 22:10 | Αθανάσιος

    Η ειδική αγωγή και εκπαίδευση είναι αναπόσπαστο κομμάτι της γενικής εκπαίδευσης και προβάλλεται ως αδήριτη ανάγκη η εξειδίκευση των εκπαιδευτικών της Γενικής Εκπαίδευσης, αντί επιδιώκεται η μονομερής εκπαίδευσή τους μόνο προς την κατεύθυνση της Ειδικής Εκπαίδευσης αγνοώντας το γενικό πλαίσιο μέσα στο ίδιο το σχολείο! Τα Πανεπιστήμια της χώρας μπορούν να υλοποιήσουν με επιτυχία μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών και μετεκπαίδευσης που να προωθούν τις ενταξιακές εκπαιδευτικές πολιτικές για την πρόσβαση, χωρίς προσκόμματα και εμπόδια, των ατόμων με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στο «Σχολείο για Όλους». Μπορούν επίσης με την επιμήκυνση των σπουδών στα ΠΤΔΕ και τις καθηγητικές σχολές να δίνεται η δυνατότητα επιπλέον σπουδών πάνω στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση και όχι να δημιουργήσουμε ΑΚΟΜΑ ΕΝΑ ΤΜΗΜΑ ΕΑΕ!!!!!!!ΟΧΙ ΑΛΛΟ!!!κατάργηση των ήδη υπάρχοντων,συγχώνευσή τους με τα Παιδαγωγικά!!!!!!!!!!!!

  • 10 Μαΐου 2018, 22:04 | Στέφανος

    Ας υπενθυμίσουμε προς κάθε κατεύθυνση, ότι η όποια προσπάθεια για δημιουργία «νέων» Τμημάτων Ειδικής Αγωγής στα Ελληνικά Πανεπιστήμια, βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με την έννοια ΈΝΑ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ γιατί: α) οι μαθητές κατηγοριοποιούνται με κύριο επίκεντρο τη παθολογία και τη θεραπεία τους και όχι από τις εκπαιδευτικές ανάγκες και τις δυνατότητές τους, β) υιοθετείται μια στρεβλή διάκριση, στην οποία ο «ειδικός» και ο «γενικός» παιδαγωγός αποτελούν ξεχωριστές οντότητες και κατηγοριοποιούνται σαν να προέρχονται από διαφορετικούς επιστημονικούς κλάδους, γ) ενισχύει το ξεπερασμένο διαχωριστικό ιατρικο-παιδαγωγικό μοντέλο και βρίσκεται σε αντίθεση με την όποια προσπάθεια εναρμόνισης της φιλοσοφίας του εκπαιδευτικού συστήματος με την πολιτική της ένταξης και των ίσων ευκαιριών (Σύμβαση των Δικαιωμάτων των Ατόμων με Αναπηρία, που επικυρώθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων με το Ν. 4074/2012).

  • 10 Μαΐου 2018, 22:01 | ΙΩΑΝΝΗΣ

    Παγκόσμια πρωτοτυπία αυτόνομα προπτυχιακά τμήματα ειδικής αγωγής. Είναι ξεκομμένη η ε.α. από τη γενική? Δεν στηρίζεται στη γενική? Σταματήστε τώρα, όχι απλά τη δημιουργία αλλά έστω και τη σκέψη δημιουργίας προπτυχιακού ειδικής αγωγής, ούτε Γιάννενα ούτε οπουδήποτε.

  • 10 Μαΐου 2018, 22:00 | Κωνσταντίνος

    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΑΚΟΜΑ ΕΝΟΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΑΕ!!!
    Απευθυνόμενοι στην Ελληνική Κυβέρνηση, τα Ελληνικά Πολιτικά Κόμματα, στην Πανεπιστημιακή Κοινότητα, τους φορείς των Οργανώσεων των Αναπήρων και των Εκπαιδευτικών και κάθε επιστημονική, συνδικαλιστική και κοινωνική συλλογικότητα της Ελληνικής Κοινωνίας ζητάμε να μελετήσουν προσεχτικά την ιστορία της ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης στην Ελλάδα, η οποία ουσιαστικά άρχισε να εγγράφεται με θετικά πρόσημα για τα ανάπηρα άτομα από το 1982 με το Προεδρικό Διάταγμα 603/1982 και το Νόμο 1566/1985 (άρθρα 32 έως 35). Κάνουμε έκκληση στους/στις κ.κ. Βουλευτές, αντιπροσώπους του Ελληνικού Λαού στη Βουλή των Ελλήνων, να προβούν σε ανασκόπηση των Νόμων: 2817/2000, 3699/2008, 4115/2013, 4186/2013, 4368/2016, 4415/2016, 4452/2017 οι οποίοι υιοθέτησαν τις διεθνείς διακηρύξεις και διεθνείς συμβάσεις για τα δικαιώματα προσβασιμότητας στην εκπαίδευση των ατόμων με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, μέσα στο πλαίσιο της φιλοσοφίας της ένταξης και της συνεκπαίδευσης (Διακήρυξης της Σαλαμάγκα, 1994 & Νόμος 4074/2012), υπενθυμίζοντας την αρνητική αξιολόγηση της Ε.Ε., σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα βρίσκεται στην 28η θέση (τελευταία) στο κριτήριο «ισότιμη εκπαίδευση» των Κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Βλ. Δείκτη Κοινωνικής Δικαιοσύνης της Ε.Ε. Schraad-Tischler and Kroll, 2014).

  • 10 Μαΐου 2018, 21:58 | Σταυρούλα

    Σταματήστε την ίδρυση του τμήματος Ειδικής αγωγής στα Ιωάννινα αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να προχωρήστε απλά σε ένα ενιαίο νόμο για την εκπαίδευση ώστε να σταματήσουν οριστικά τα διαχωριστικά μοντέλα σε αυτή και οι συντεχνιακές πρακτικές.
    Οχι και πάλι όχι σε αυτό το παράλογο του παραλόγου!!
    Η Εδική Αγωγή αποτελεί εξειδίκευση που ακολουθείται μετά την ολοκλήρωση του βασικού πτυχίου του εκπαιδευτικού με επιπλέον απλά σπουδές!!

  • 10 Μαΐου 2018, 21:56 | Ιάσωνας

    Συγχαρητήρια στον ΠΕΣΕΑ για τις ΠΑΝΤΑ ορθά, ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ, τεκμηριωμένες θέσεις του!!!
    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
    για τη δημιουργία «νέων» Τμημάτων Ειδικής Αγωγής στα ΑΕΙ
    Πειραιάς, 10-05-2018
    Αρ. Πρωτ.: 42

    Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Επιστημονικού Συλλόγου Ειδικής Αγωγής-Π.Ε.Σ.Ε.Α., αναφορικά με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας που πραγματεύεται τη συγχώνευση του ΤΕΙ Ηπείρου με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και την ίδρυση νέου Τμήματος Ειδικής Αγωγής στα Ιωάννινα, εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του προς την ηγεσία του Υπουργείου του Παιδείας που αποδέχεται τις πιέσεις διαφόρων κύκλων της ευρύτερης περιοχής της Περιφέρειας Ηπείρου, οι οποίοι προτάσσουν τα «οικονομικά συμφέροντα» τους, εις βάρος των δημοκρατικών επιλογών της Ελληνικής Δημοκρατίας που προστατεύει το δικαίωμα της ελεύθερης πρόσβασης των μαθητών και μαθητριών με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στο ενταξιακό και συμπεριληπτικό δημόσιο σχολείο.
    Η ίδρυση και η λειτουργία Πανεπιστημιακών Τμημάτων Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία και συνδέεται με καταδικαστέες πολιτικές του σκοτεινού παρελθόντος των ευρωπαϊκών εκπαιδευτικών συστημάτων. Εκπαιδευτικών θεσμών και πολιτικών που είχαν επιβάλει το ιατρο-παιδαγωγικό και διαχωριστικό μοντέλο αγωγής και εκπαίδευσης για τα άτομα με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και τα υποχρέωναν να εγγράφονται και να φοιτούν σε ειδικά σχολεία εγκλεισμού και σε άθλια κτίρια υποβαθμισμένων και περιθωριοποιημένων περιοχών-γκέτο των αστικών κέντρων.
    Απευθυνόμενοι στην Ελληνική Κυβέρνηση, τα Ελληνικά Πολιτικά Κόμματα, στην Πανεπιστημιακή Κοινότητα, τους φορείς των Οργανώσεων των Αναπήρων και των Εκπαιδευτικών και κάθε επιστημονική, συνδικαλιστική και κοινωνική συλλογικότητα της Ελληνικής Κοινωνίας ζητάμε να μελετήσουν προσεχτικά την ιστορία της ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης στην Ελλάδα, η οποία ουσιαστικά άρχισε να εγγράφεται με θετικά πρόσημα για τα ανάπηρα άτομα από το 1982 με το Προεδρικό Διάταγμα 603/1982 και το Νόμο 1566/1985 (άρθρα 32 έως 35). Κάνουμε έκκληση στους/στις κ.κ. Βουλευτές, αντιπροσώπους του Ελληνικού Λαού στη Βουλή των Ελλήνων, να προβούν σε ανασκόπηση των Νόμων: 2817/2000, 3699/2008, 4115/2013, 4186/2013, 4368/2016, 4415/2016, 4452/2017 οι οποίοι υιοθέτησαν τις διεθνείς διακηρύξεις και διεθνείς συμβάσεις για τα δικαιώματα προσβασιμότητας στην εκπαίδευση των ατόμων με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, μέσα στο πλαίσιο της φιλοσοφίας της ένταξης και της συνεκπαίδευσης (Διακήρυξης της Σαλαμάγκα, 1994 & Νόμος 4074/2012), υπενθυμίζοντας την αρνητική αξιολόγηση της Ε.Ε., σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα βρίσκεται στην 28η θέση (τελευταία) στο κριτήριο «ισότιμη εκπαίδευση» των Κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Βλ. Δείκτη Κοινωνικής Δικαιοσύνης της Ε.Ε. Schraad-Tischler and Kroll, 2014).
    Σήμερα η συνεκπαίδευση των μαθητών και μαθητριών με αναπηρίες και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στα γενικά σχολεία θεωρείται πλέον, ως η πιο ενδεδειγμένη μορφή εκπαίδευσης, κι αποτελεί πολιτική προτεραιότητα στις περισσότερες χώρες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.
    Για το σκοπό αυτό απαιτείται η εκπαιδευτική πολιτική να προωθεί την «Παιδαγωγική της Ένταξης», στηρίζοντας ένα σχολείο σε μια κοινωνία για όλους, ένα σχολείο το οποίο πρέπει να αποτελεί εστία καταπολέμησης ρατσιστικών και διαχωριστικών στάσεων, με τη δημιουργία φιλόξενων κοινοτήτων όπου η εκπαίδευση κι η σχολική ένταξη των παιδιών να είναι υποχρέωση και έγνοια όλων των δομών του εκπαιδευτικού συστήματος. Προκειμένου να επιτευχθεί επί της ουσίας η συμπεριληπτική εκπαίδευση είναι απαραίτητο το σχολείο μέσα από την οργάνωσή του να παρέχει ενοποιημένες υπηρεσίες μεγάλου εύρους για όλους τους/τις μαθητές/μαθήτριες με τρόπο που να εστιάζει στην πρόληψη και όχι στα ελαττώματα και τις αδυναμίες τους (European Agency for Development in Special Needs Education, 2013).
    Ο Πανελλήνιος Επιστημονικός Σύλλογος Ειδικής Αγωγής-Π.Ε.Σ.Ε.Α., επιδιώκει να υπενθυμίσει, προς κάθε κατεύθυνση, ότι η όποια προσπάθεια για δημιουργία «νέων» Τμημάτων Ειδικής Αγωγής στα Ελληνικά Πανεπιστήμια, βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με όλα τα παραπάνω γιατί: α) οι μαθητές κατηγοριοποιούνται με κύριο επίκεντρο τη παθολογία και τη θεραπεία τους και όχι από τις εκπαιδευτικές ανάγκες και τις δυνατότητές τους, β) υιοθετείται μια στρεβλή διάκριση, στην οποία ο «ειδικός» και ο «γενικός» παιδαγωγός αποτελούν ξεχωριστές οντότητες και κατηγοριοποιούνται σαν να προέρχονται από διαφορετικούς επιστημονικούς κλάδους, γ) ενισχύει το ξεπερασμένο διαχωριστικό ιατρικο-παιδαγωγικό μοντέλο και βρίσκεται σε αντίθεση με την όποια προσπάθεια εναρμόνισης της φιλοσοφίας του εκπαιδευτικού συστήματος με την πολιτική της ένταξης και των ίσων ευκαιριών (Σύμβαση των Δικαιωμάτων των Ατόμων με Αναπηρία, που επικυρώθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων με το Ν. 4074/2012).
    Ο Πανελλήνιος Επιστημονικός Σύλλογος Ειδικής Αγωγής-Π.Ε.Σ.Ε.Α., έχει τονίσει την αναγκαία αναμόρφωση σπουδών των Παιδαγωγικών Τμημάτων με στόχο «τη διαμόρφωση ενός νέου προφίλ του εκπαιδευτικού της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ο οποίος θα μπορεί ν’ ανιχνεύει και να αντιμετωπίζει παιδαγωγικά όλα τα παιδιά μέσα στο πλαίσιο της γενικής εκπαίδευσης» (Π.Ο.Ε.Δ./Δ.Ο.Ε., 2003). Άλλωστε, στη Συνθήκη της Σαλαμάνκα επισημαίνεται στις κυβερνήσεις να διασφαλίσουν, στα πλαίσια μιας δομικής αλλαγής του εκπαιδευτικού συστήματος, τα προγράμματα εκπαίδευσης των εκπαιδευτικών, πριν και κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας τους εξίσου και να προσανατολίζουν τη φροντίδα των ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών σε σχολεία για όλους (UNESCO, 1996). Επίσης είναι άξιο αναφοράς ότι στο νομοσχέδιο για τις νέες δομές στην εκπαίδευση μεγάλο μέρος της διαχείρισης των προβλημάτων που προκύπτουν στην εκπαιδευτική διαδικασία και πράξη, λόγω των εγγενών δυσκολιών των μαθητών, μετακυλίεται στους εκπαιδευτικούς της τάξης και είναι αναγκαίο να έχουν επιμόρφωση πάνω σε ζητήματα ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης. Η ειδική αγωγή και εκπαίδευση είναι αναπόσπαστο κομμάτι της γενικής εκπαίδευσης και προβάλλεται ως αδήριτη ανάγκη η εξειδίκευση των εκπαιδευτικών της Γενικής Εκπαίδευσης, αντί επιδιώκεται η μονομερής εκπαίδευσή τους μόνο προς την κατεύθυνση της Ειδικής Εκπαίδευσης αγνοώντας το γενικό πλαίσιο μέσα στο ίδιο το σχολείο! Τα Πανεπιστήμια της χώρας μπορούν να υλοποιήσουν με επιτυχία μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών και μετεκπαίδευσης που να προωθούν τις ενταξιακές εκπαιδευτικές πολιτικές για την πρόσβαση, χωρίς προσκόμματα και εμπόδια, των ατόμων με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στο «Σχολείο για Όλους». Μπορούν επίσης με την επιμήκυνση των σπουδών στα ΠΤΔΕ και τις καθηγητικές σχολές να δίνεται η δυνατότητα επιπλέον σπουδών πάνω στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση.
    Τα συνδικάτα των εκπαιδευτικών κατέθεσαν μια σπουδαία πρόταση στο Υπουργείο Παιδείας ζητώντας να επαναλειτουργήσουν τα Διδασκαλεία υπό την εποπτεία των ΠΤΔΕ ή των καθηγητικών σχολών με εκσυγχρονισμένα προγράμματα σπουδών για να αγκαλιάσει το Ελληνικό Σχολείο το σύνολο του μαθητικού πληθυσμού, χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις.
    Οι σημερινές σύνθετες και εκπαιδευτικές συνθήκες οδηγούν στην αναγκαιότητα της σύνταξης ενός νέου Ενιαίο Νόμο για την Εκπαίδευση. Στον νόμο αυτό η Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση πρέπει να αναφέρεται ως αναπόσπαστο μέρος της Γενικής Εκπαίδευσης και οι ειδικές νομοθετικές παρεμβάσεις -όπου και όταν απαιτούνται- θα πρέπει να είναι μέρος της γενικότερης νομοθετικής παρέμβασης, να εναρμονίζονται με τους γενικούς και ειδικούς στόχους, να συνυφαίνονται με την γενική εκπαιδευτική διαδικασία και κατά κανόνα να υλοποιούνται στους χώρους, τα πλαίσια και τα προγράμματα της Γενικής Εκπαίδευσης. Αντίθετα δεν έχουν θέση συντεχνιακές σχέσεις που εμποδίζουν τη ριζική αναπλαισίωση και αλλαγή φιλοσοφίας και πολιτικής πρακτικής στην ειδική εκπαίδευση με καταστροφικές συνέπειες στην εκπαίδευση των παιδιών με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

  • 10 Μαΐου 2018, 21:53 | Δεσποινα

    Όχι στην ίδρυση νέου τμήματος Ειδικής Αγωγής!

    Δεν είναι σωστό το υπουργείο να δημιουργήσει ακόμα άλλο ένα τμήμα ειδικής αγωγής, όταν μέχρι τώρα έχει αποδεχθεί από έρευνες για σχολές ειδικής αγωγής, που οι φοιτητές της δεν έχουν ολοκληρώσει πρώτα το πτυχίο εκπαιδευτικού, είναι αρνητικές.

  • 10 Μαΐου 2018, 21:51 | Αλεξία

    Η ίδρυση και η λειτουργία Πανεπιστημιακών Τμημάτων Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία και συνδέεται με καταδικαστέες πολιτικές του σκοτεινού παρελθόντος των ευρωπαϊκών εκπαιδευτικών συστημάτων. Εκπαιδευτικών θεσμών και πολιτικών που είχαν επιβάλει το ιατρο-παιδαγωγικό και διαχωριστικό μοντέλο αγωγής και εκπαίδευσης για τα άτομα με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και τα υποχρέωναν να εγγράφονται και να φοιτούν σε ειδικά σχολεία εγκλεισμού και σε άθλια κτίρια υποβαθμισμένων και περιθωριοποιημένων περιοχών-γκέτο των αστικών κέντρων.Αξιότιμε κύριε Υπουργέ ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ του τμήματος ΕΑΕ στα Ιωάννινα!!!!!

  • 10 Μαΐου 2018, 21:48 | Βασίλης

    Δε συμφωνώ με τη δημιουργία νέου τμήματος Ειδικής Αγωγής.
    Η Ειδική Αγωγή διεθνώς θεωρείται εξειδίκευση και όχι ξεχωριστό μέρος της εκπαίδευσης.

  • 10 Μαΐου 2018, 21:36 | ΕΜΜΑΝΟΥΕΛΑ ΦΥΤΡΟΥ

    ΕΝΑΣ ΤΡΟΠΟΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΑΡΤΙΑ Η ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ. ΠΤΥΧΙΟ ΓΕΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΜΕ ΒΑΣΗ ΑΥΤΟΥ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΣΠΟΥΔΕΣ ΕΙΔΙΚΗΣ. ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΠΑΡΚΗ. ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ ΜΗΝ ΚΑΝΕΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΥΠΟΣΤΟΥΝ ΤΙΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ.

  • 10 Μαΐου 2018, 21:32 | Χαρά

    Δώστε βαρύτητα στα γραφόμενα αυτού του ανθρώπου , ο οποίος ΕΣΤΗΣΕ την ειδική αγωγή σε βάσεις ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ!!!Κώστας Χρηστάκης
    Eιδικός Πάρεδρος ε.τ. του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου
    Με δυσάρεστη έκπληξη πληροφορήθηκα την προώθηση από το Υπουργείο Παιδείας νομοσχεδίου με το οποίο προβλέπεται (άρθρο 03) η ίδρυση Τμήματος Ειδικής Αγω- γής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Η απόφαση αυτή μπορεί να ερμηνευτεί μόνο ως πράξη σύγχυσης και επιστροφής σε παλιά μοντέλα, τα οποία όπου υπήρχαν έχουν εγκαταλειφθεί προ πολλού.
    Για όσους παρακολουθούν στοιχειωδώς τις εξελίξεις που σημειώνονται παγκόσμια στο χώρο της ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, η απόφαση αυτή αντιστρατεύεται τις θεμελιώδεις αρχές, τους κανόνες και τις αντιλήψεις που επικρατούν σήμερα σχετικά με την οργάνωση και τη λειτουργία της, Πιο συγκεκριμένα:
    1. Καταπατούνται τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες (ΑμΑ&ΕΕΑ), τα οποία διεκδικούν και δικαιούνται ισότιμες ευκαιρίες εκπαί- δευσης με τα άλλα άτομα της ηλικίας τους.
    2. Δεν διευκολύνει την εφαρμογή μιας από τις βασικότερες τάσεις για την εκπαίδευση των ΑμΑ&ΕΕΑ, δεδομένου ότι λειτουργεί κατά της σχολικής ένταξης και της συνεκ-παίδευσής τους με τα άλλα παιδιά στα σχολεία της γενικής εκπαίδευσης.
    3. Η λειτουργία αυτόνομων Τμημάτων Ειδικής Αγωγής δεν οδηγεί στην ασφαλή εκπαίδευση-ειδίκευση των εκπαιδευτικών, δεδομένου ότι με την εκπαίδευση στα αυτοτελή Τμήματα Ειδικής Αγωγής, οι εκπαιδευτικοί θα κληθούν να εκπαιδεύουν ΑμΑ&ΕΕΑ, ως ειδικευμένοι εκπαιδευτικοί, χωρίς να γνωρίζουν το -σε εισαγωγικά- «κανονικό» άτομο. Το σωστό είναι ο εκπαιδευτικός να γνωρίζει το ¨κανονικό» άτομο και την εκπαίδευσή του και πάνω σ’ αυτή να εποικοδομηθεί η ειδίκευση. Αυτό μπο-ρεί να γίνει κατανοητό αν σκεφτούμε την εκπαίδευση των γιατρών. Πρώτα παίρνουν το πτυχίο της γενικής ιατρικής και μετά ειδικεύονται σε κάποιο τομέα (π.χ.καρδιολο-γία, νευρολογία κ.λπ.).
    Σήμερα, η ειδίκευση για την ειδική αγωγή γίνεται με εν ενεργεία εκπαιδευτικούς, με μικρές παραλλαγές, στους χώρους εργασίας, δηλαδή εκεί όπου εκπαιδεύονται ΑμΑ&ΕΕΑ, ενώ το θεωρητικό μέρος καλύπτεται με δια-λέξεις και παραδόσεις σεμι-ναριακού τύπου. Συνεπώς, μια πρόταση για την εκπαίδευση εκπαιδευτικών στην ειδι-κή αγωγή, η οποία να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απόψεις και τάσεις, μπορεί να περιλαμβάνει τις ακόλουθες περιπτώσεις:
    α. Εκπαίδευση στα Παιδαγωγικά Τμήματα και, για όσους θέλουν να ειδικευτούν στην εκπαίδευση των ΑμΑ&ΕΕΑ, να προστεθεί άλλο ένα έτος σπουδών. Το πρόγραμμα σπουδών του έτους αυτού θα είναι αυστηρά προσανατολισμένο στην εκπαίδευση των ΑμΑ&ΕΕΑ.
    β.Να εκπαιδεύονται στο Μαράσλειο Δεδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης (ΜΔΔΕ), για δύο έτη, δάσκαλοι και καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όπως γινόταν από το 1969-1970 μέχρι το 2011, για τους δασκάλους, οπότε, για λόγους που δεν είναι του παρόντος, ανεστάλη η λειτουργία του. Σημειώνεται ότι το ΜΔΔΕ είναι ένας ιστορικός θεσμός, ο οποίος, για πολλές δεκαετίες, πρόσφερε σοβαρές υπηρεσίες στην εκπαίδευση των δασκάλων και στη βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό της πρωτοβά-θμιας εκπαίδευσης. Η απόφαση της αναστολής λειτουργίας του επικρίθηκε έντονα με επιχειρήματα από πανεπιστημιακούς και άλλους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι γνώριζαν την προσφορά του.
    Η περίπτωση (α)ίσως είναι δύσκολη στην εφαρμογή της, δεδομένου ότι προϋποθέτει δομικές αλλαγές στα Παιδαγωγικά Τμήματα, οποίες ίσως δεν είναι εφικτές ή είναι πολύ δύσκολο να γίνουν. Η περίπτωση (β) είναι εύκολη στην εφαρμογή της αφού υπάρχουν ήδη οι δομές που χρειάζονται για την υλοποίησή της. Τονίζεται όμως ότι, για να είναι αποτελεσματική η εκπαίδευση-ειδίκευση, επιβάλλεται ριζική αλλαγή στο πρόγραμμα σπουδών και στη λειτουργία του. Το πρόγραμμα σπουδών θα δίδει βαρύ-τητα στην πρακτική άσκηση, η οποία θα παρακολουθείται από επιλεγμένους μέντο-ρες και θα συντάσσεται στο τέλος των σπουδών, για κάθε ειδικευόμενο, έκθεση καταλληλότητας για την εκπαίδευση των ΑμΑ&ΕΕΑ.

  • 10 Μαΐου 2018, 19:55 | Βλάσης

    Όχι στην ίδρυση νέου τμήματος Ειδικής Αγωγής!

    Η Ειδική αγωγή είναι εξειδίκευση και προϋποθέτει παιδαγωγικές βάσεις με συμπεριληπτικές εκπαιδευτικές μεθόδους, οι οποίες μπορούν να αποκτηθούν από τα παιδαγωγικά τμήματα Δημοτικής και Προσχολικής εκπαίδευσης.

  • 10 Μαΐου 2018, 19:49 | Σοφια

    Διαφωνώ με την δημιουργία τμήματος ειδικής αγωγής!!!!!!

    Η Εδική Αγωγή είναι εξειδίκευση που ακολουθείται μετά την ολοκλήρωση του βασικού πτυχίου του εκπαιδευτικού με επιπλέον μεταπτυχιακές σπουδές και παλαιότερα με διδασκαλεία.
    Αυτό που προτείνω είναι να Βελτιώσετε την πρόσληψη και τις εργασιακές συνθήκες του ήδη υπάρχουν εκπαιδευτικού προσωπικού που τόσα χρόνια έχει στηρίξει την ειδική αγωγή και έχει φτάσει σε σημείο εξουθενώσεις λόγω της αστάθειας που συνεπάγεται όλα αυτά τα χρόνια η αδιοριστία τους.

  • 10 Μαΐου 2018, 19:39 | Αγγελος

    Διαφωνώ με την ίδρυση νέου Παν/κου Τμήματος ειδικής αγωγής

    Η ειδική αγωγή κι εκπαίδευση είναι εξειδίκευση και αποτελεί προέκταση της γενικής εκπαίδευσης!
    Υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος για την δημιουργία αυτού?? Γτ τότε δεν εξηγείτε πως γίνεται και δεν καλύπτονται όλα τα κενά ειδικής στα σχολειά…. Πόσες ακόμα στρατιές άνεργων θέλετε .. όταν καν δεν προχωράτε σε μόνιμους διορισμούς?

  • 10 Μαΐου 2018, 19:32 | Αφροδίτη

    Δε συμφωνώ με τη δημιουργία νέου τμήματος Ειδικής Αγωγής.

    Εξετάστε τις ανάγκες και τα όποια κενά καθώς και πόσοι ακριβώς χρειάζονται εκπαιδευτικοί ειδικής και μετέπειτα να αποφασίστε για το πόσες νέες σχολές ειδικής θα θέλετε να δημιουργήσετε!

    Δεν γνωρίζετε ότι παγκοσμίως η ειδική αγωγή κι εκπαίδευση είναι εξειδίκευση και προέκταση της γενικής εκπαίδευσης??
    Κάπως έτσι δεν στελέχωσαν την εκπαίδευση τόσα χρόνια οι μόνιμοι ειδικής καθώς και οι Καθηγητές!!

  • 10 Μαΐου 2018, 19:20 | Παναγιώτης

    Όχι στην ίδρυση νέου τμήματος Ειδικής Αγωγής!

  • 10 Μαΐου 2018, 19:18 | Αριαδνη

    Δε συμφωνώ με τη δημιουργία νέου τμήματος Ειδικής Αγωγής.

    Η Ειδική Αγωγή διεθνώς θεωρείται εξειδίκευση και όχι κάποιο ξεχωριστό μέρος της εκπαίδευσης.
    Η Ειδική Αγωγή δεν αποτελεί ξεχωριστό κομμάτι της εκπαίδευσης.
    Η Ειδική Αγωγή θα πρέπει να ενέχει την σύγχρονη τάση της συμπεριληπτικής κατεύθυνσης στην εκπαίδευση για τα άτομα με δυσκολίες στη μάθησης ή με κάποια εκπαιδευτική αναπηρία.

  • 10 Μαΐου 2018, 19:10 | Ανδρέας

    Όχι στην ίδρυση ενός Τμήματος Ειδικής αγωγής.

    Σταματήστε την ίδρυση του τμήματος ΕΑΕ στα Ιωάννινα και προχωρήστε σε ένα ενιαίο νόμο για την εκπαίδευση ώστε να σταματήσουν οριστικά τα διαχωριστικά μοντέλα. Η Ειδική Αγωγή διεθνώς θεωρείται εξειδίκευση και όχι ξεχωριστό μέρος της εκπαίδευσης.
    Όχι άλλοι αδιόριστοι.. !!!Ποιος είναι τελικά ο στόχος της κυβέρνησης??Να δημιουργεί Πανεπιστήμια και πλήθος φοιτητών τους οποίους και εν συνεχεία δεν δεν θα μπορεί να απορροφήσει επαγγελματικά και θα δημιουργούν ουρές άνεργων..

  • 10 Μαΐου 2018, 18:23 | Απόστολος

    ΟΧΙ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ!

    Δεν χρειαζόμαστε κι άλλο τμήμα ειδικής Αγωγής!Η ειδική αγωγή κι εκπαίδευση είναι εξειδίκευση και προέκταση της γενικής εκπαίδευσης.Είναι λάθος το υπουργείο να δημιουργήσει άλλο ένα τμήμα ειδικής αγωγής, όταν μέχρι τώρα όλες οι έρευνες για σχολές ειδικής αγωγής, που οι φοιτητές της δεν έχουν ολοκληρώσει πρώτα το πτυχίο εκπαιδευτικού, είναι αρνητικές. Επομένως, πρέπει να αποκτιούνται γενικές γνώσεις στο σχολείο και μετέπειτα να εξειδικεύονται οι γνώσεις.

  • 10 Μαΐου 2018, 17:39 | Στέλλα

    Διαφωνώ με την δημιουργία τμήματος ειδικής αγωγής.

  • 10 Μαΐου 2018, 17:37 | Κώστας

    Διαφωνώ με την ίδρυση νέου Πανεπιστημιακού Τμήματος ειδικής αγωγής.

    Η Εδική Αγωγή είναι εξειδίκευση που ακολουθείται μετά την ολοκλήρωση του βασικού πτυχίου του εκπαιδευτικού με επιπλέον σπουδές και όχι με περικοπές σπουδών και την απόχτηση ενός μεικτού πτυχίου ειδικής αγωγής με εξειδίκευση στο τέταρτο έτος δάσκαλοι, φιλόλογοι, μουσικοί κτλ.
    Μάλιστα η ίδρυση νέου τμήματος Ειδικής Αγωγής απέχει από την σύγχρονη συμπεριληπτική κατεύθυνση της εκπαίδευσης των ατόμων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

  • 10 Μαΐου 2018, 17:24 | Σωτηρης

    Όχι στη δημιουργία νέου τμήματος Ειδικής Αγωγής

  • 10 Μαΐου 2018, 16:29 | Θωμάς

    ΟΧΙ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

    Ο λόγος είναι σαφής και απλός.Δεν χρειαζόμαστε κι άλλο τμήμα ειδικής Αγωγής.
    Η ειδική αγωγή κι εκπαίδευση είναι εξειδίκευση και προέκταση της γενικής εκπαίδευσης. Πρώτα κάποιος γίνεται δάσκαλος και μετά εξειδικεύεται στην ειδική εκπαίδευση.

  • ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ
    ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
    -Π.Ε.Σ.Ε.Α.-
    Αρ. Απόφ.: 1482/1999 Πρωτοδικείου Αθηνών
    Γούναρη 21 – 23, 18531 Πειραιάς
    Τηλ.: 2651048830, 2104535235, 2105731768,
    2104954478, 2610310545, 2321055184
    Κινητά: 6977244295, 6944126716, 6977743862,
    6932942156, 6937339323, 6932046005
    Fax: 2651048830, 2105743966
    E-mail: ds_pesea@yahoo.gr
    http://www.pesea.gr

    Πειραιάς, 10-05-2018
    Αρ. Πρωτ.: 42

    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ του Π.Ε.Σ.Ε.Α.
    για τη δημιουργία «νέων» Τμημάτων Ειδικής Αγωγής στα ΑΕΙ

    Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Επιστημονικού Συλλόγου Ειδικής Αγωγής-Π.Ε.Σ.Ε.Α., αναφορικά με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας που πραγματεύεται τη συγχώνευση του ΤΕΙ Ηπείρου με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και την ίδρυση νέου Τμήματος Ειδικής Αγωγής στα Ιωάννινα, εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του προς την ηγεσία του Υπουργείου του Παιδείας που αποδέχεται τις πιέσεις διαφόρων κύκλων της ευρύτερης περιοχής της Περιφέρειας Ηπείρου, οι οποίοι προτάσσουν τα «οικονομικά συμφέροντα» τους, εις βάρος των δημοκρατικών επιλογών της Ελληνικής Δημοκρατίας που προστατεύει το δικαίωμα της ελεύθερης πρόσβασης των μαθητών και μαθητριών με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στο ενταξιακό και συμπεριληπτικό δημόσιο σχολείο.
    Η ίδρυση και η λειτουργία Πανεπιστημιακών Τμημάτων Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία και συνδέεται με καταδικαστέες πολιτικές του σκοτεινού παρελθόντος των ευρωπαϊκών εκπαιδευτικών συστημάτων. Εκπαιδευτικών θεσμών και πολιτικών που είχαν επιβάλει το ιατρο-παιδαγωγικό και διαχωριστικό μοντέλο αγωγής και εκπαίδευσης για τα άτομα με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και τα υποχρέωναν να εγγράφονται και να φοιτούν σε ειδικά σχολεία εγκλεισμού και σε άθλια κτίρια υποβαθμισμένων και περιθωριοποιημένων περιοχών-γκέτο των αστικών κέντρων.
    Απευθυνόμενοι στην Ελληνική Κυβέρνηση, τα Ελληνικά Πολιτικά Κόμματα, στην Πανεπιστημιακή Κοινότητα, τους φορείς των Οργανώσεων των Αναπήρων και των Εκπαιδευτικών και κάθε επιστημονική, συνδικαλιστική και κοινωνική συλλογικότητα της Ελληνικής Κοινωνίας ζητάμε να μελετήσουν προσεχτικά την ιστορία της ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης στην Ελλάδα, η οποία ουσιαστικά άρχισε να εγγράφεται με θετικά πρόσημα για τα ανάπηρα άτομα από το 1982 με το Προεδρικό Διάταγμα 603/1982 και το Νόμο 1566/1985 (άρθρα 32 έως 35). Κάνουμε έκκληση στους/στις κ.κ. Βουλευτές, αντιπροσώπους του Ελληνικού Λαού στη Βουλή των Ελλήνων, να προβούν σε ανασκόπηση των Νόμων: 2817/2000, 3699/2008, 4115/2013, 4186/2013, 4368/2016, 4415/2016, 4452/2017 οι οποίοι υιοθέτησαν τις διεθνείς διακηρύξεις και διεθνείς συμβάσεις για τα δικαιώματα προσβασιμότητας στην εκπαίδευση των ατόμων με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, μέσα στο πλαίσιο της φιλοσοφίας της ένταξης και της συνεκπαίδευσης (Διακήρυξης της Σαλαμάγκα, 1994 & Νόμος 4074/2012), υπενθυμίζοντας την αρνητική αξιολόγηση της Ε.Ε., σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα βρίσκεται στην 28η θέση (τελευταία) στο κριτήριο «ισότιμη εκπαίδευση» των Κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Βλ. Δείκτη Κοινωνικής Δικαιοσύνης της Ε.Ε. Schraad-Tischler and Kroll, 2014).
    Σήμερα η συνεκπαίδευση των μαθητών και μαθητριών με αναπηρίες και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στα γενικά σχολεία θεωρείται πλέον, ως η πιο ενδεδειγμένη μορφή εκπαίδευσης, κι αποτελεί πολιτική προτεραιότητα στις περισσότερες χώρες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.
    Για το σκοπό αυτό απαιτείται η εκπαιδευτική πολιτική να προωθεί την «Παιδαγωγική της Ένταξης», στηρίζοντας ένα σχολείο σε μια κοινωνία για όλους, ένα σχολείο το οποίο πρέπει να αποτελεί εστία καταπολέμησης ρατσιστικών και διαχωριστικών στάσεων, με τη δημιουργία φιλόξενων κοινοτήτων όπου η εκπαίδευση κι η σχολική ένταξη των παιδιών να είναι υποχρέωση και έγνοια όλων των δομών του εκπαιδευτικού συστήματος. Προκειμένου να επιτευχθεί επί της ουσίας η συμπεριληπτική εκπαίδευση είναι απαραίτητο το σχολείο μέσα από την οργάνωσή του να παρέχει ενοποιημένες υπηρεσίες μεγάλου εύρους για όλους τους/τις μαθητές/μαθήτριες με τρόπο που να εστιάζει στην πρόληψη και όχι στα ελαττώματα και τις αδυναμίες τους (European Agency for Development in Special Needs Education, 2013).
    Ο Πανελλήνιος Επιστημονικός Σύλλογος Ειδικής Αγωγής-Π.Ε.Σ.Ε.Α., επιδιώκει να υπενθυμίσει, προς κάθε κατεύθυνση, ότι η όποια προσπάθεια για δημιουργία «νέων» Τμημάτων Ειδικής Αγωγής στα Ελληνικά Πανεπιστήμια, βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με όλα τα παραπάνω γιατί: α) οι μαθητές κατηγοριοποιούνται με κύριο επίκεντρο τη παθολογία και τη θεραπεία τους και όχι από τις εκπαιδευτικές ανάγκες και τις δυνατότητές τους, β) υιοθετείται μια στρεβλή διάκριση, στην οποία ο «ειδικός» και ο «γενικός» παιδαγωγός αποτελούν ξεχωριστές οντότητες και κατηγοριοποιούνται σαν να προέρχονται από διαφορετικούς επιστημονικούς κλάδους, γ) ενισχύει το ξεπερασμένο διαχωριστικό ιατρικο-παιδαγωγικό μοντέλο και βρίσκεται σε αντίθεση με την όποια προσπάθεια εναρμόνισης της φιλοσοφίας του εκπαιδευτικού συστήματος με την πολιτική της ένταξης και των ίσων ευκαιριών (Σύμβαση των Δικαιωμάτων των Ατόμων με Αναπηρία, που επικυρώθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων με το Ν. 4074/2012).
    Ο Πανελλήνιος Επιστημονικός Σύλλογος Ειδικής Αγωγής-Π.Ε.Σ.Ε.Α., έχει τονίσει την αναγκαία αναμόρφωση σπουδών των Παιδαγωγικών Τμημάτων με στόχο «τη διαμόρφωση ενός νέου προφίλ του εκπαιδευτικού της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ο οποίος θα μπορεί ν’ ανιχνεύει και να αντιμετωπίζει παιδαγωγικά όλα τα παιδιά μέσα στο πλαίσιο της γενικής εκπαίδευσης» (Π.Ο.Ε.Δ./Δ.Ο.Ε., 2003). Άλλωστε, στη Συνθήκη της Σαλαμάνκα επισημαίνεται στις κυβερνήσεις να διασφαλίσουν, στα πλαίσια μιας δομικής αλλαγής του εκπαιδευτικού συστήματος, τα προγράμματα εκπαίδευσης των εκπαιδευτικών, πριν και κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας τους εξίσου και να προσανατολίζουν τη φροντίδα των ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών σε σχολεία για όλους (UNESCO, 1996). Επίσης είναι άξιο αναφοράς ότι στο νομοσχέδιο για τις νέες δομές στην εκπαίδευση μεγάλο μέρος της διαχείρισης των προβλημάτων που προκύπτουν στην εκπαιδευτική διαδικασία και πράξη, λόγω των εγγενών δυσκολιών των μαθητών, μετακυλίεται στους εκπαιδευτικούς της τάξης και είναι αναγκαίο να έχουν επιμόρφωση πάνω σε ζητήματα ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης. Η ειδική αγωγή και εκπαίδευση είναι αναπόσπαστο κομμάτι της γενικής εκπαίδευσης και προβάλλεται ως αδήριτη ανάγκη η εξειδίκευση των εκπαιδευτικών της Γενικής Εκπαίδευσης, αντί επιδιώκεται η μονομερής εκπαίδευσή τους μόνο προς την κατεύθυνση της Ειδικής Εκπαίδευσης αγνοώντας το γενικό πλαίσιο μέσα στο ίδιο το σχολείο! Τα Πανεπιστήμια της χώρας μπορούν να υλοποιήσουν με επιτυχία μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών και μετεκπαίδευσης που να προωθούν τις ενταξιακές εκπαιδευτικές πολιτικές για την πρόσβαση, χωρίς προσκόμματα και εμπόδια, των ατόμων με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στο «Σχολείο για Όλους». Μπορούν επίσης με την επιμήκυνση των σπουδών στα ΠΤΔΕ και τις καθηγητικές σχολές να δίνεται η δυνατότητα επιπλέον σπουδών πάνω στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση.
    Τα συνδικάτα των εκπαιδευτικών κατέθεσαν μια σπουδαία πρόταση στο Υπουργείο Παιδείας ζητώντας να επαναλειτουργήσουν τα Διδασκαλεία υπό την εποπτεία των ΠΤΔΕ ή των καθηγητικών σχολών με εκσυγχρονισμένα προγράμματα σπουδών για να αγκαλιάσει το Ελληνικό Σχολείο το σύνολο του μαθητικού πληθυσμού, χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις.
    Οι σημερινές σύνθετες και εκπαιδευτικές συνθήκες οδηγούν στην αναγκαιότητα της σύνταξης ενός νέου Ενιαίο Νόμο για την Εκπαίδευση. Στον νόμο αυτό η Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση πρέπει να αναφέρεται ως αναπόσπαστο μέρος της Γενικής Εκπαίδευσης και οι ειδικές νομοθετικές παρεμβάσεις -όπου και όταν απαιτούνται- θα πρέπει να είναι μέρος της γενικότερης νομοθετικής παρέμβασης, να εναρμονίζονται με τους γενικούς και ειδικούς στόχους, να συνυφαίνονται με την γενική εκπαιδευτική διαδικασία και κατά κανόνα να υλοποιούνται στους χώρους, τα πλαίσια και τα προγράμματα της Γενικής Εκπαίδευσης. Αντίθετα δεν έχουν θέση συντεχνιακές σχέσεις που εμποδίζουν τη ριζική αναπλαισίωση και αλλαγή φιλοσοφίας και πολιτικής πρακτικής στην ειδική εκπαίδευση με καταστροφικές συνέπειες στην εκπαίδευση των παιδιών με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

    Για το Διοικητικό Συμβούλιο του Π.Ε.Σ.Ε.Α.
    Ο Πρόεδρος: Μηνάς Ευσταθίου Ο Γενικός Γραμματέας: Λευτεύρης Ρατσιάτος

  • 10 Μαΐου 2018, 13:38 | Κ.Β.

    Ένα μεγάλο ΝΑΙ στην ίδρυση ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ.

    ΟΧΙ στη διατήρηση του ΤΜΗΜΑΤΟΣ Φ.Π.Ψ. και στη δημιουργία ΑΝΕΠΑΓΓΕΛΤΩΝ ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ.

  • 10 Μαΐου 2018, 13:21 | Θάλεια Δραγώνα

    Χαιρετίζω τη δημιουργία Τμήματος Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων διότι υπάρχει ένα αυξανόμενο αίτημα για σπουδές Ψυχολογίας τόσο διότι αυτό το αντικείμενο είναι ελκυστικό όσο και διότι προσφέρει επαγγελματική διέξοδο. Χαιρετίζω και τη ένταξη του σε Σχολή Κοινωνικών Επιστημών –αντίθετα απ’ ό,τι συμβαίνει στο ΕΚΠΑ όπυ η Ψυχολογία βρίσκεται στη Φιλοσοφική Σχολή. Ωστόσο η διατήρηση Τομέα Ψυχολογίας στα ΦΠΨ είναι μια τεράστια στρέβλωση και μας γυρίζει πίσω σε λάθη του παρελθόντος. Τί νόημα έχει ένας Τομέας που δεν προετοιμάζει ψυχολόγους που θα μπορούν να πάρουν άδεια εργασίας ψυχολόγου; Ο Τομέας Ψυχολογίας στο ΦΠΨ του ΑΠΘ μετεξελίχθηκε εδώ και χρόνια σε Τμήμα. Στο ΕΚΠΑ για λίγα διάστημα συνυπήρξαν Τομέας στο ΦΠΨ και ανεξάρτητο Τμήμα. Το Σχήμα αυτό καταργήθηκε.

    Η ίδρυση Τμήματος Ειδικής Αγωγής δεν απαντάει σε κανέναν επιστημονικό σχεδιασμό. Το αντικείμενο της εκπαίδευσης των ατόμων με αναπηρία είτε εντάσσεται στις προπτυχιακές σπουδές διότι αποτελεί γνώση που καλούνται να έχουν όλοι οι εκπαιδευτικοί είτε αποτελεί εξειδίκευση σε μεταπτυχιακό επίπεδο.

    Το ίδιο επιχείρημα με το παραπάνω ισχύει και για τη Διαπολιτισμική Επικοινωνία. Είτε πρόκειται για αυτόνομες σπουδές Επικοινωνίας ή για αντικείμενο που χαρακτηρίζει την εκπαίδευση και πάλι σε προπτυχιακες σπουδές μια και όλοι οι εκπαιδευτικοί εκπαιδεύονται στην έννοια της συμπερίληψης είτε σε μεταπτυχιακό επίπεδο.

    Είναι μια χρυσή ευκαιρία να στοχαστεί ο νομοθέτης για τη χρησιμότητα των Τμημάτων ΦΠΨ η αποστολή των οποίων είναι η εκπαίδευση των φιλολόγων τη στιγμή που υπάρχει ξεχωριστό Τμήμα Φιλολογίας (!) και παράλληλα να αποφασίσει να στηρίξει τις Παιδαγωγικές Σχολές που θα έπρεπε να μετασχηματιστούν σε μεγάλες Σχολές Εκπαίδευσης ( Schools of Education) οι οποίες θα καλύπτουν την εκπαίδευση εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων όπως γίνεται στον κόσμο όλο.

    Είναι πολύ κρίμα να χάνονται οι ευκαιρίες και να θεσμοθετούνται μέτρα που αναγκαστικά θα ισχύσουν για χρόνια αναπαράγοντας στρεβλώσεις.

  • 10 Μαΐου 2018, 11:54 | ANGELOPOULOS

    Δεν είναι δυνατόν να καταστρέφονται τμήματα των οποίων η οργάνωση στηρίχτηκε σε προσωπικές θυσίες και σε σχεδιασμούς τα οποία επέτρεψε θεσμικά η ίδια η Πολιτεία.
    Δεν είναι δυνατόν να καταστρέφονται καριέρες μόνιμες και προσωρινές που διατήρησε επί δεκαετίες η ίδια η Πολιτεία.

  • 10 Μαΐου 2018, 11:52 | Εφη Αχτσ.

    Επικίνδυνη Παλινδρόμηση σε παλαιού τύπου μοντέλα η ίδρυση νέου Τμήματος Ειδικής Αγωγής!

    Ο Πανελλήνιος Επιστημονικός Σύλλογος Ειδικής Αγωγής-Π.Ε.Σ.Ε.Α. τάχθηκε ΚΑΤΑ της ίδρυσης νέου τμήματος Ειδικής, τονίζοντας την τάση επιστροφής σε παλαιά μοντέλα ιατρικά που επικεντρώνονται αποκλειστικά στην παθολογία των παιδιών.
    Οι διακρίσεις και οι διαχωρισμοί δεν χρειάζονται, δεν κάνουν καλό.
    Αν όντως νοιάζεστε, κάντε ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ εκπαιδευτικών στα σχολεία!!!
    Πάρτε πίσω αυτό το άρθρο!

  • 10 Μαΐου 2018, 10:47 | Α.Γ

    Συμφωνω απολυτα με την ανακοινωση του ΠΕΣΕΑ

    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ για τη δημιουργία «νέων» Τμημάτων Ειδικής Αγωγής στα ΑΕΙ
    Πειραιάς, 10-05-2018
    Αρ. Πρωτ.: 42

    Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Επιστημονικού Συλλόγου Ειδικής Αγωγής-Π.Ε.Σ.Ε.Α., αναφορικά με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας που πραγματεύεται τη συγχώνευση του ΤΕΙ Ηπείρου με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και την ίδρυση νέου Τμήματος Ειδικής Αγωγής στα Ιωάννινα, εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του προς την ηγεσία του Υπουργείου του Παιδείας που αποδέχεται τις πιέσεις διαφόρων κύκλων της ευρύτερης περιοχής της Περιφέρειας Ηπείρου, οι οποίοι προτάσσουν τα «οικονομικά συμφέροντα» τους, εις βάρος των δημοκρατικών επιλογών της Ελληνικής Δημοκρατίας που προστατεύει το δικαίωμα της ελεύθερης πρόσβασης των μαθητών και μαθητριών με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στο ενταξιακό και συμπεριληπτικό δημόσιο σχολείο.
    Η ίδρυση και η λειτουργία Πανεπιστημιακών Τμημάτων Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία και συνδέεται με καταδικαστέες πολιτικές του σκοτεινού παρελθόντος των ευρωπαϊκών εκπαιδευτικών συστημάτων. Εκπαιδευτικών θεσμών και πολιτικών που είχαν επιβάλει το ιατρο-παιδαγωγικό και διαχωριστικό μοντέλο αγωγής και εκπαίδευσης για τα άτομα με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και τα υποχρέωναν να εγγράφονται και να φοιτούν σε ειδικά σχολεία εγκλεισμού και σε άθλια κτίρια υποβαθμισμένων και περιθωριοποιημένων περιοχών-γκέτο των αστικών κέντρων.
    Απευθυνόμενοι στην Ελληνική Κυβέρνηση, τα Ελληνικά Πολιτικά Κόμματα, στην Πανεπιστημιακή Κοινότητα, τους φορείς των Οργανώσεων των Αναπήρων και των Εκπαιδευτικών και κάθε επιστημονική, συνδικαλιστική και κοινωνική συλλογικότητα της Ελληνικής Κοινωνίας ζητάμε να μελετήσουν προσεχτικά την ιστορία της ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης στην Ελλάδα, η οποία ουσιαστικά άρχισε να εγγράφεται με θετικά πρόσημα για τα ανάπηρα άτομα από το 1982 με το Προεδρικό Διάταγμα 603/1982 και το Νόμο 1566/1985 (άρθρα 32 έως 35). Κάνουμε έκκληση στους/στις κ.κ. Βουλευτές, αντιπροσώπους του Ελληνικού Λαού στη Βουλή των Ελλήνων, να προβούν σε ανασκόπηση των Νόμων: 2817/2000, 3699/2008, 4115/2013, 4186/2013, 4368/2016, 4415/2016, 4452/2017 οι οποίοι υιοθέτησαν τις διεθνείς διακηρύξεις και διεθνείς συμβάσεις για τα δικαιώματα προσβασιμότητας στην εκπαίδευση των ατόμων με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, μέσα στο πλαίσιο της φιλοσοφίας της ένταξης και της συνεκπαίδευσης (Διακήρυξης της Σαλαμάγκα, 1994 & Νόμος 4074/2012), υπενθυμίζοντας την αρνητική αξιολόγηση της Ε.Ε., σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα βρίσκεται στην 28η θέση (τελευταία) στο κριτήριο «ισότιμη εκπαίδευση» των Κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Βλ. Δείκτη Κοινωνικής Δικαιοσύνης της Ε.Ε. Schraad-Tischler and Kroll, 2014).
    Σήμερα η συνεκπαίδευση των μαθητών και μαθητριών με αναπηρίες και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στα γενικά σχολεία θεωρείται πλέον, ως η πιο ενδεδειγμένη μορφή εκπαίδευσης, κι αποτελεί πολιτική προτεραιότητα στις περισσότερες χώρες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.
    Για το σκοπό αυτό απαιτείται η εκπαιδευτική πολιτική να προωθεί την «Παιδαγωγική της Ένταξης», στηρίζοντας ένα σχολείο σε μια κοινωνία για όλους, ένα σχολείο το οποίο πρέπει να αποτελεί εστία καταπολέμησης ρατσιστικών και διαχωριστικών στάσεων, με τη δημιουργία φιλόξενων κοινοτήτων όπου η εκπαίδευση κι η σχολική ένταξη των παιδιών να είναι υποχρέωση και έγνοια όλων των δομών του εκπαιδευτικού συστήματος. Προκειμένου να επιτευχθεί επί της ουσίας η συμπεριληπτική εκπαίδευση είναι απαραίτητο το σχολείο μέσα από την οργάνωσή του να παρέχει ενοποιημένες υπηρεσίες μεγάλου εύρους για όλους τους/τις μαθητές/μαθήτριες με τρόπο που να εστιάζει στην πρόληψη και όχι στα ελαττώματα και τις αδυναμίες τους (European Agency for Development in Special Needs Education, 2013).
    Ο Πανελλήνιος Επιστημονικός Σύλλογος Ειδικής Αγωγής-Π.Ε.Σ.Ε.Α., επιδιώκει να υπενθυμίσει, προς κάθε κατεύθυνση, ότι η όποια προσπάθεια για δημιουργία «νέων» Τμημάτων Ειδικής Αγωγής στα Ελληνικά Πανεπιστήμια, βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με όλα τα παραπάνω γιατί: α) οι μαθητές κατηγοριοποιούνται με κύριο επίκεντρο τη παθολογία και τη θεραπεία τους και όχι από τις εκπαιδευτικές ανάγκες και τις δυνατότητές τους, β) υιοθετείται μια στρεβλή διάκριση, στην οποία ο «ειδικός» και ο «γενικός» παιδαγωγός αποτελούν ξεχωριστές οντότητες και κατηγοριοποιούνται σαν να προέρχονται από διαφορετικούς επιστημονικούς κλάδους, γ) ενισχύει το ξεπερασμένο διαχωριστικό ιατρικο-παιδαγωγικό μοντέλο και βρίσκεται σε αντίθεση με την όποια προσπάθεια εναρμόνισης της φιλοσοφίας του εκπαιδευτικού συστήματος με την πολιτική της ένταξης και των ίσων ευκαιριών (Σύμβαση των Δικαιωμάτων των Ατόμων με Αναπηρία, που επικυρώθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων με το Ν. 4074/2012).
    Ο Πανελλήνιος Επιστημονικός Σύλλογος Ειδικής Αγωγής-Π.Ε.Σ.Ε.Α., έχει τονίσει την αναγκαία αναμόρφωση σπουδών των Παιδαγωγικών Τμημάτων με στόχο «τη διαμόρφωση ενός νέου προφίλ του εκπαιδευτικού της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ο οποίος θα μπορεί ν’ ανιχνεύει και να αντιμετωπίζει παιδαγωγικά όλα τα παιδιά μέσα στο πλαίσιο της γενικής εκπαίδευσης» (Π.Ο.Ε.Δ./Δ.Ο.Ε., 2003). Άλλωστε, στη Συνθήκη της Σαλαμάνκα επισημαίνεται στις κυβερνήσεις να διασφαλίσουν, στα πλαίσια μιας δομικής αλλαγής του εκπαιδευτικού συστήματος, τα προγράμματα εκπαίδευσης των εκπαιδευτικών, πριν και κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας τους εξίσου και να προσανατολίζουν τη φροντίδα των ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών σε σχολεία για όλους (UNESCO, 1996). Επίσης είναι άξιο αναφοράς ότι στο νομοσχέδιο για τις νέες δομές στην εκπαίδευση μεγάλο μέρος της διαχείρισης των προβλημάτων που προκύπτουν στην εκπαιδευτική διαδικασία και πράξη, λόγω των εγγενών δυσκολιών των μαθητών, μετακυλίεται στους εκπαιδευτικούς της τάξης και είναι αναγκαίο να έχουν επιμόρφωση πάνω σε ζητήματα ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης. Η ειδική αγωγή και εκπαίδευση είναι αναπόσπαστο κομμάτι της γενικής εκπαίδευσης και προβάλλεται ως αδήριτη ανάγκη η εξειδίκευση των εκπαιδευτικών της Γενικής Εκπαίδευσης, αντί επιδιώκεται η μονομερής εκπαίδευσή τους μόνο προς την κατεύθυνση της Ειδικής Εκπαίδευσης αγνοώντας το γενικό πλαίσιο μέσα στο ίδιο το σχολείο! Τα Πανεπιστήμια της χώρας μπορούν να υλοποιήσουν με επιτυχία μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών και μετεκπαίδευσης που να προωθούν τις ενταξιακές εκπαιδευτικές πολιτικές για την πρόσβαση, χωρίς προσκόμματα και εμπόδια, των ατόμων με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στο «Σχολείο για Όλους». Μπορούν επίσης με την επιμήκυνση των σπουδών στα ΠΤΔΕ και τις καθηγητικές σχολές να δίνεται η δυνατότητα επιπλέον σπουδών πάνω στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση.
    Τα συνδικάτα των εκπαιδευτικών κατέθεσαν μια σπουδαία πρόταση στο Υπουργείο Παιδείας ζητώντας να επαναλειτουργήσουν τα Διδασκαλεία υπό την εποπτεία των ΠΤΔΕ ή των καθηγητικών σχολών με εκσυγχρονισμένα προγράμματα σπουδών για να αγκαλιάσει το Ελληνικό Σχολείο το σύνολο του μαθητικού πληθυσμού, χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις.
    Οι σημερινές σύνθετες και εκπαιδευτικές συνθήκες οδηγούν στην αναγκαιότητα της σύνταξης ενός νέου Ενιαίο Νόμο για την Εκπαίδευση. Στον νόμο αυτό η Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση πρέπει να αναφέρεται ως αναπόσπαστο μέρος της Γενικής Εκπαίδευσης και οι ειδικές νομοθετικές παρεμβάσεις -όπου και όταν απαιτούνται- θα πρέπει να είναι μέρος της γενικότερης νομοθετικής παρέμβασης, να εναρμονίζονται με τους γενικούς και ειδικούς στόχους, να συνυφαίνονται με την γενική εκπαιδευτική διαδικασία και κατά κανόνα να υλοποιούνται στους χώρους, τα πλαίσια και τα προγράμματα της Γενικής Εκπαίδευσης. Αντίθετα δεν έχουν θέση συντεχνιακές σχέσεις που εμποδίζουν τη ριζική αναπλαισίωση και αλλαγή φιλοσοφίας και πολιτικής πρακτικής στην ειδική εκπαίδευση με καταστροφικές συνέπειες στην εκπαίδευση των παιδιών με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

    Για το Διοικητικό Συμβούλιο του Π.Ε.Σ.Ε.Α.
    Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας

    Μηνάς Ευσταθίου Λευτέρης Ρατσιάτος

  • 10 Μαΐου 2018, 10:30 | Πάνος Συναν.

    Δεν χρειαζόμαστε κι άλλο τμήμα ειδικής Αγωγής!!!
    Η ειδική αγωγή κι εκπαίδευση είναι εξειδίκευση και προέκταση της γενικής εκπαίδευσης. Πρώτα γίνεται κάποιος δάσκαλος και μετά εξειδικεύεται στην ειδική εκπαίδευση. Η δημιουργία τμήματος που θα οδηγεί σε εξειδίκευση μέσω προπτυχιακών σπουδών αποτελεί επιστημονικό παράδοξο κι αμφισβητείται διεθνώς!!!
    Σταματήστε την ίδρυση και προχωρήστε σε ένα ενιαίο νόμο για την εκπαίδευση ώστε να σταματήσουν οριστικά τα διαχωριστικά μοντέλα σε αυτή και οι συντεχνιακές λογικές από όπου και αν προέρχονται αυτές.

  • 10 Μαΐου 2018, 00:22 | Χρήστος

    ΟΧΙ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ!

    Η ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΕΙΝΑΙ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ.