2. Μεταθέσεις και Αποσπάσεις

Είναι διαπιστωμένο ότι υπάρχει ανισοκατανομή του εκπαιδευτικού προσωπικού σε σχέση με τις πραγματικές διδακτικές ανάγκες των διαφόρων “περιοχών μετάθεσης”. Έτσι εμφανίζονται περιοχές με σοβαρά πλεονάσματα και άλλες με ελλείμματα. Είναι προφανές, επομένως, ότι υπάρχει πρόβλημα ως προς τη σαφή αποτύπωση και καταγραφή των πραγματικών διδακτικών αναγκών και κατ΄ επέκταση του ακριβούς προσδιορισμού των οργανικών κενών, για τις μεταθέσεις και τους διορισμούς και των λειτουργικών κενών για τις αποσπάσεις.

Το δημόσιο συμφέρον και η εκπαίδευση εξυπηρετούνται με την αντιμετώπιση του προβλήματος των υπεράριθμων και την κάλυψη των κενών θέσεων. Ως εκ τούτου, οι μεταθέσεις, αποσπάσεις και τοποθετήσεις των εκπαιδευτικών θα εξυπηρετούν πρώτα και κύρια τις πραγματικές ανάγκες των σχολείων και ταυτοχρόνως, στο μέτρο του δυνατού, θα ικανοποιούν τις ανάγκες των εκπαιδευτικών. Καμιά υπηρεσιακή μεταβολή (μετάθεση ή απόσπαση) δεν θα γίνεται χωρίς να αντιμετωπίζεται η αντίστοιχη κάλυψη του κενού που πιθανά δημιουργείται.

2.1 Μεταξύ σχολικών μονάδων

* Θα επανεξεταστούν οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια μετάθεσης και απόσπασης και θα ρυθμιστούν με δικαιότερο τρόπο τα θέματα που αφορούν τις ειδικές κατηγορίες εκπαιδευτικών.

2.2. Αποσπάσεις εκπαιδευτικών σε διοικητικές θέσεις

* Θα προσδιοριστεί ο αριθμός των θέσεων που απαιτείται να καλυφθούν με απόσπαση εκπαιδευτικών και θα καθοριστούν τα ειδικά προσόντα που απαιτούνται για κάθε θέση.
* Οι εκπαιδευτικοί που διανύουν το στάδιο της δοκιμαστικής υπηρεσίας δεν θα αποσπώνται.
* Θα περιοριστούν δραστικά οι αποσπάσεις από απομακρυσμένες ή δυσπρόσιτες περιοχές.
* Ο εκπαιδευτικός που αποσπάται παίρνει τα μόρια του σχολείου που μεταβαίνει ή του πλησιέστερου της υπηρεσίας σχολείου.

  • 4 Δεκεμβρίου 2009, 22:49 | ΣοφίαE

    Κυρία υπουργέ,
    σήμερα έμαθα για τη διαταγή που στείλατε στους προϊσταμένους να προχωρήσουν σε υποβαθμίσεις σχολείων εφαρμόζοντας κατά γράμμα το νόμο που αναφέρεται στην αναλογία μαθητών-εκπαιδευτικών ανά τάξη και σχολείο.
    Κατά αυτό τον τρόπο το σχολείο μου π.χ. από 6θέσιο θα πρέπει να υποβιβαστεί σε 5θέσιο. Με τη διαφορά όμως ότι όποια τάξη και να πάρει κανείς για να κάνει συνδιδασκαλία με μια άλλη, θα υπερβαίνει το όριο των 25 μαθητών.
    Βλέπετε η παιδεία δεν είναι απλά μαθηματικά.
    Και επίσης θα ήθελα να ρωτήσω τι είδους παιδεία θα είναι αυτή που δε θα λαμβάνει υπόψη της τις ειδικές συνθήκες που επικρατούν σε κάθε περιοχή; Στο σχολείο μου το 40% των μαθητών είναι παιδιά οικονομικών μεταναστών και τσιγγανόπαιδες. Αν υποβιβαστεί πόσο αποτελεσματικό θα μπορεί να είναι; Το ίδιο συμβαίνει και στα περισσότερα σχολεία της Ελλάδας.
    Και για δοκιμάστε να διδάξετε σε μονοθέσιο με 15 παιδιά και όλες τις τάξεις! Ή σε διθέσιο με 25 παιδιά; Μια μέρα θα είναι αρκετή για να καταλάβει κανείς ότι σε καμία περίπτωση δεν είναι δυνατόν να επιτευχθούν εκεί οι διδακτικοί στόχοι των Αναλυτικών Προγραμμάτων.
    Μπορεί κάποτε οι δάσκαλοι να κρατούσαν και να δίδασκαν και εκατό παιδιά. Πέρα από το γεγονός ότι ήταν διαρκώς με μια βέργα στο χέρι, τα σχολεία εκείνα τα χρόνια δίδασκαν βασικές απλά δεξιότητες ανάγνωσης και γραφής και τα παιδιά, μόλις αποφοιτούσαν από το δημοτικό, πήγαιναν να βοηθήσουν στα χωράφια και στα πρόβατα τους γονείς τους.
    Υψηλούς διδακτικούς στόχους και σύγχρονες μεθόδους διδασκαλίας, ειδικά έτσι όπως απαιτούν και τα καινούρια βιβλία, θα πρέπει να τις ξεχάσουμε όταν έχουμε στην τάξη μας μεγάλο αριθμό μαθητών.
    Η αναλογία μαθητών-δασκάλων ανά τάξη θα πρέπει να μειωθεί και όχι να αυξηθεί.
    Βέβαια θα μου πείτε ότι στην Ελλάδα έχουμε περισσότερους δασκάλους από ό,τι σε άλλες χώρες.
    Ναι, αλλά δεν είναι στα σχολεία.
    Ψάξτε να τους βρείτε. Είναι σε άλλες υπηρεσίες, είναι σε άδειες που πιθανόν έχουν λήξει, αλλά κανείς δεν τους αναζητά.
    Αν τους μαζέψετε όλους αυτούς και δε σας φτάνουν οι δάσκαλοι, τότε υπάρχουν κι άλλες λύσεις πολύ πιο παιδαγωγικές, αλλά και οικονομικά προσοδοφόρες.
    Σκεφτείτε τη συνένωση γειτονικών μικρών σχολείων πεδινών περιοχών (για τις ορεινές, κατά τη γνώμη μου, δεν ενδείκνυται) και την εξοικονόμηση έτσι εκπαιδευτικών πόρων (λειτουργικών εξόδων), αλλά και εκπαιδευτικού προσωπικού. Και το πιο σημαντικό! Θα προσφέρετε έτσι καλύτερη εκπαίδευση στους μαθητές.

  • 4 Δεκεμβρίου 2009, 22:14 | ΓΙΩΡΓΟΣ

    Η τριετής οργανική ή η διετής υποχρεωτική παραμονή στον τόπο του πρώτου διορισμού έρχεται σε δυσαρμονία με το κοινωνικό κράτος που επαγγέλεστε. Δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι, έτσι όπως τα κάνατε εσείς οι πολιτικοί,οι εκπαιδευτικοί (με εξαίρεση τους δασκάλους) δε διορίζονται πλέον στην ηλικία των 23-24 χρονών αλλά και των 35 και των 40 και των 45. Έχουν δηλαδή οικογένειες, μικρά παιδιά και οι περισσότεροί τους έχουν γυρίσει την Ελλάδα ως αναπληρωτές. Με άλλα λόγια, κάποιοι από εμάς (μαζί με τη θητεία μας ως αναπληρωτές) θα λείψουμε από τα σπίτια μας 5-6 χρόνια, για να μην αναφερθώ και σε κάποιους που ξεκίνησαν ως ωρομίσθιοι.
    Εξάλλου, υπάρχουν κάποιες ειδικότητες, όπως γυμναστές, θεολόγοι ή φιλόλογοι, που θα χρειαστούν και 20 χρόνια υπηρεσίας για να βρεθούν στον τόπο διαμονής τους.
    Είναι εύκολο να λαϊκίζετε κατηγορώντας τους εκπαιδευτικούς στην κοινωνία. Το δύσκολο είναι να αντιληφθείτε τη θέση και τον κάματο κάποιων, τους οποίους και πρέπει να διαχωρίσετε από τους άλλους που αποσπασμένοι σε γραφεία βουλευτών, μητροπόλεις κ.α. σπιλώνουν τον κλάδο μας (με την παρότρυνση και την ανοχή βέβαια τω πολιτικών!). Μη μας κάνατε να αναρωτιόμαστε αν τελικά τόση ταλαιπωρία άξιζε τον κόπο.

  • 4 Δεκεμβρίου 2009, 22:02 | ΝΙΚΟΛΕΤΤΑ

    Αξιότιμη κα υπουργέ,

    παρακολουθώντας τις δηλώσες σας καιτις προθέσεις σας απο την ώρα που αναλάβατε δεν σας έχω δει να θίγεται το θέμα του διορισμού των πολυτέκνων. Αναμφίβολα αναγνωρίζω την κοινωνική συνεισφορά των οικογενειών αυτών, αλλά γιατί να στερούν το δικαίωμα των νέων ανθρώπων που διορίζονται τώρα να προσεγγίζουν τα σπίτια τους και να αποκτούν και αυτοί τη δική τους οικογένεια ;
    Γιατί να διορίζονται ως εκπαιδευτικοί αυτόματα όπου επιθυμούν,να κλείνουν τις οργανικές και να κάνουν απαγορευτική έτσιτην είσοδο στους λοιπούς ;
    Διορίστε τους όπου αλλού θέλετε αλλά ΜΗΝ ΣΤΕΡΕΙΤΕ απο τους λοιπούς εκπαιδευτικούς αυτές τις οργανικές.
    Ακόμα θα ήθελα να θείξω το θέμα των οργανικών κενών για τουσ κλάδους εκπαιδευτικών με λίγες ώρες, δώστε οργανικό κενό ανα δύο σχολεία. Είναι απαράδεκτο να ΚΟΒΟΝΤΑΙ

  • 4 Δεκεμβρίου 2009, 21:56 | Δημήτρης – Μάνος

    ΠΛΗΡΗ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΗΣΗ

    Η ανισοκατανομή του εκπαιδευτικού προσωπικού σε σχέση με τις πραγματικές διδακτικές ανάγκες των διαφόρων “περιοχών μετάθεσης” όντως υπάρχει εξ αιτίας πολλών παραγόντων, ενδεικτικά αναφέρουμε.
     Την έλλειψη προγραμματισμού διορισμών από πλευράς Υπουργείου, με αποτέλεσμα την ύπαρξη αναντιστοιχίας μεταξύ των υπαρχόντων κενών και διορισμών κατά κλάδο και περιοχή.
     Τη δυσκολία σε μεγάλο βαθμό, της αποτύπωσης της πραγματικής εικόνας σε κάθε Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας.

    Προτείνουμε την πλήρη μηχανογράφηση των Διευθύνσεων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με κεντρική υποστήριξη του προγράμματος. Αυτό θα βοηθούσε πάρα πολύ, να γίνει στη βάση του μοντέλου του προγράμματος Νέστωρ που ήδη με επιτυχία χρησιμοποιούν τα Γενικά Λύκεια. Η εμπειρία που έχουμε αποκτήσει μέχρι τώρα πάνω σε αυτό (ανάλυση), μας δείχνει την ανάγκη επέκτασης του σε όλες τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

  • 4 Δεκεμβρίου 2009, 21:55 | Ελένη Φράγκου

    Θεωρώ κι εγώ το σύστημα με τις πολλές βυσματικές αποσπάσεις απαράδεκτο. Πιστεύω δε ότι ευθυνόμαστε εκπαιδευτικοί και κρατική μηχανή γι’ αυτό. ΟΜΩΣ: το Υπουργείο οφείλει να λάβει ΣΟΒΑΡΑ υπόψη του και να αντιμετωπίσει στο μέτρο του δυνατού και τα εξής θέματα που συχνά κάνουν την εργασία στην και με την τάξη εξοντωτική και ωθούν κάποιους εκπαιδευτικούς να ζητούν απόσπαση σε γραφεία:
    1) Πολλά τμήματα σχολείων στο κέντρο μεγάλων πόλεων έχουν πολλούς αλλοδαπούς μαθητές που είναι εντελώς απροετοίμαστοι να αντιμετωπίσουν γλωσσικά -κατ’ αρχήν- τον όγκο και τις απαιτήσεις της διδακτέας ύλης του ελληνικού σχολείου. Η κατάσταση αυτή υποβαθμίζει τραγικά το μάθημα και δημιουργεί δυσάρεστη ατμόσφαιρα για όλους, εκπαιδευτικούς και μαθητές.
    2) Υπάρχουν πολλοί μαθητές σε τουριστικές ή απομακρυσμένες περιοχές που δεν ενδιαφέρονται καθόλου για το σχολείο και έχουν χαμηλό επίπεδο γενικών γνώσεων, ενώ έχουν και λιγότερες ή πολύ διαφορετικές προσλαμβάνουσες από τα παιδιά των πόλεων. Αυτοί οι μαθητές πρέπει ήδη από το γυμνάσιο να μελετούν πολλά γνωστικά αντικείμενα και να «αντιμετωπίζουν» – γιατί έτσι το βλέπουν- δύσκολα βιβλία με απαιτήσεις. Αποτελέσματα: η αδιαφορία, η αντίδραση και η συνειδητή ή ασυνείδητη προσπάθεια καταστροφής της όλης διαδικασίας του μαθήματος.
    3) Ο εκπαιδευτικός καλείται όλο και πιο συχνά να αντιμετωπίσει την παθολογία της μέσης ελληνικής οικογένειας, χωρίς να έχει ο ίδιος την απαιτούμενη προετοιμασία και στήριξη: μαθητές κάθε ηλικίας χωρίς όρια, μαθητές που δεν μπορούν στοιχειωδώς να λειτουργήσουν σε ομάδα (π.χ. σε μια επίσκεψη σε μουσείο πρέπει να συμπεριφερόμαστε οι συνοδοί εκπαιδευτικοί και σαν αστυνομικοί, τροχονόμοι κτλ.), μαθητές ανέτοιμοι από το σπίτι τους να αναλάβουν κάποιες ευθύνες για τον εαυτό τους, αντίστοιχες με την ηλικία τους.
    Τα σχολεία χρειάζονται πια ψυχολόγους , αλλά και «σχολές γονέων».

  • 4 Δεκεμβρίου 2009, 21:43 | Δημήτρης

    Αρχικά θα ήθελα να πω ότι συμφωνώ με τη δυνατότητα που δίνεται στον πολίτη να πει την γνώμη του. Ελπίζω πως τα σχόλια των πολιτών πράγματι διαβάζονται από αυτούς που διαμορφώνουν την πολιτική στην χώρα μας και δεν είναι παρά ένα μέτρο που απλά σου δίνει την αίσθηση ότι μπορείς να συμμετέχεις και εσύ στην διαμόρφωση των αποφάσεων.

    Συμφωνώ ότι πάνω από όλα το σχολείο πρέπει να εξυπηρετεί τις ανάγκες των παιδιών. Παράλληλα όμως πιστεύω ότι και ο εκπαιδευτικός είναι σημαντικός παράγοντας για την σωστή λειτουργία του σχολείου. Οπότε, θα πρέπει να δίνεται σημασία και στον εκπαιδευτικό από την μεριά της πολιτείας.

    – Η πρότασή μου και τα σχόλια μου για τις μεταθέσεις τα εξής:

    Πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος έτσι ώστε ο εκπαιδευτικός να μπορεί να βρίσκεται στην πόλη που επιθυμεί και μπορεί να ζήσει μετά από κάποιο διάστημα. Για παράδειγμα, είναι εξοντωτικό και οικονομικά ασύμφορο για κάποιον εκπαιδευτικό να μην μπορεί να έρθει στην πόλη όπου ζει σε πολλές περιπτώσεις για 10 ή και 15 χρόνια για κάποιες ειδικότητες. Φανταστείτε την οικονομική επιβάρυνση αλλά και τις κοινωνικές δυσκολίες που υφίσταται ένας εκπαιδευτικός, ο οποίος πρέπει να συντηρεί δύο σπίτια αλλά και να είναι μακριά από την οικογένεια του για μεγάλο χρονικό διάστημα.- Συμπερασματικά, η πρόταση μου είναι να υπάρχει ένα χρονικό όριο για παράδειγμα 4 ή 5 χρόνια παραμονής στην επαρχία και μετά επιστροφή κοντά στον τόπο διαμονής του.

    – Όσον αναφορά τις αποσπάσεις έχω να πω τα παρακάτω:

    Αρχικά πιστεύω ότι είναι λάθος η άποψη ότι πρέπει να κοπούν όλες οι αποσπάσεις από το Υπουργείο παιδείας ή από τις Διευθύνσεις. Υπάρχουν πολλά θέματα και υποθέσεις που αφορούν την παιδεία για τα οποία ο εκπαιδευτικός έχοντας την κατάρτιση και την εμπειρία από την τάξη μπορεί να διαχειριστεί και να συμβάλει αποτελεσματικά στην επίλυση τους. Δεν μπορώ να διανοηθώ το Υπουργείο παιδείας χωρίς εκπαιδευτικούς όπως δεν μπορώ να διανοηθώ για παράδειγμα το Υπουργείο άμυνας χωρίς στρατιωτικούς.

    Συμφωνώ και εγώ ότι δεν πρέπει να υπάρχουν εκπαιδευτικοί στο Υπουργείο που να βγάζουν μόνο φωτοτυπίες, αλλά για αυτό θα πρέπει να φροντίσει η πολιτική ηγεσία ώστε να καθοριστούν ακριβώς οι ειδικότητες, οι αρμοδιότητες και τα καθήκοντα που πρέπει να αναλαμβάνει ένας εκπαιδευτικός στους φορείς του Υπουργείου παιδείας, έτσι ώστε το Υπουργείο να εκμεταλλευτεί την υψηλή μορφωτική και επαγγελματική κατάρτιση που διαθέτουν οι εκπαιδευτικοί. Δεν νομίζω να υπάρχουν σε άλλο Υπουργείο τόσες πολλές ειδικότητες πτυχιούχων (π.χ. οικονομολόγοι, νομικοί, μαθηματικοί, ηλεκτρολόγοι μηχανικοί, πληροφορικής, φυσικοί, φιλόλογοι κοκ).

    Συμφωνώ επίσης ότι οι αποσπάσεις δεν πρέπει να γίνονται ρουσφετολογικά και πίσω από κλειστές πόρτες όπως σωστά έχει αναφέρει η κ. Υπουργός, αλλά πρέπει να καθοριστούν κριτήρια ξεκάθαρα (χωρίς να αποκλείονται οι κοινωνικοί λόγοι) έτσι ώστε να υπάρχει διαφάνεια και αξιοκρατία.

    Είναι επίσης σωστή η άποψη ότι δεν μπορεί να παίρνει τα ίδια μόρια ο εκπαιδευτικός που είναι στην Τήλο με τον εκπαιδευτικό που είναι στο Υπουργείο. Βέβαια πιστεύω, πως θα ήταν δίκαιο να παίρνει κάποια μόρια (μια πρόταση θα ήταν μέχρι 3 μόρια) γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι και ο εκπαιδευτικός που είναι αποσπασμένος στους διάφορους φορείς προσφέρει τις υπηρεσίες του και σε σχέση με τον εκπαιδευτικό στο σχολείο χάνει κάποια πράγματα (π.χ. το ωράριο, οι άδειες η επαφή με την τάξη κτλ).

  • Ξεκινώ με τις εξής παραδοχές

    • O φυσικός χώρος των εκπαιδευτικών είναι η τάξη.
    • Στις διοικητικές υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας , σε κεντρικό και σε περιφερειακό επίπεδο , υπάρχουν ανάγκες σε προσωπικό .
    • Οι μεταθέσεις και οι αποσπάσεις εξυπηρετούν τους εκπαιδευτικούς στις οικογενειακές και προσωπικές ανάγκες τους και την υπηρεσία στην κάλυψη οργανικών και λειτουργικών κενών .
    • Το σύστημα των μεταθέσεων και των αποσπάσεων πρέπει να διασφαλίζει , στο μέγιστο δυνατό βαθμό , την δίκαια αντιμετώπιση όλων των εκπαιδευτικών μέσα από συγκεκριμένα κριτήρια .
    • Το σύστημα των μεταθέσεων και των αποσπάσεων πρέπει να διασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων .
    • Το σύστημα χρειάζεται αλλαγές .

    Προτάσεις

    • Αναμοριοδότηση όλων των σχολικών μονάδων με συγκεκριμένα κριτήρια .
    • Όχι υποχρεωτική παραμονή των εκπαιδευτικών πάνω από ένα έτος στην περιοχή μετάθεσης .Κίνητρα μοριοδότησης στους εκπαιδευτικούς ώστε να τους συμφέρει να παραμείνουν περισσότερο, π.χ για κάθε έτος πέραν του ενός τα μόρια να προσαυξάνονται 50% σε σχέση με τα μόρια του προηγούμενου έτους .
    • Όχι αποσπάσεις σε φορείς εκτός Υπουργείου Παιδείας πχ Μητροπόλεις , Γενικά Αρχεία του Κράτους κτλ.
    • Οι αποσπασμένοι να παίρνουν τα μόρια της περιοχής που αποσπώνται , όχι της οργανικής τους θέσης .Να εξυπηρετούνται οι ίδιοι και η υπηρεσία αλλά να μην αδικούνται και οι άλλοι εκπαιδευτικοί .
    • Να υπάρχει συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο και συγκεκριμένα κριτήρια των αποσπάσεων όπως είναι και των μεταθέσεων για να μην μπορούν τα κατά τόπους υπηρεσιακά συμβούλια να αυθαιρετούν .
    • Να υπάρχει δυνατότητα μετάταξης σ’ όσους θέλουν να είναι μόνιμα διοικητικοί. Έτσι δεν θα δεσμεύουν και οργανικές θέσεις .
    • Να καλυφθούν κενές διοικητικές θέσεις με αδιόριστους εκπαιδευτικούς .
    • Κατάργηση , σ’ όλες τις περιοχές που είναι εφικτό , των ολιγοθέσιων σχολικών μονάδων και δημιουργία πολυθέσιων ( 4θέσια και άνω σχολεία ).Έτσι η παρεχόμενη εκπαίδευση θα αναβαθμιστεί , θα λυθούν λειτουργικά προβλήματα , θα αυξηθούν οι οργανικές θέσεις στις ειδικότητες ,θα είναι πιο λειτουργική η κατανομή των οργανικών θέσεων και δεν θα παρατηρείται το φαινόμενο ένας εκπαιδευτικός να κάνει μάθημα σε 5 μαθητές οι οποίοι δεν έχουν πρόσβαση στις ειδικότητες της Φυσικής Αγωγής , της Μουσικής , των Αγγλικών ,της Πληροφορικής και της Θεατρικής Παιδείας και ένας άλλος να κάνει μάθημα σε 25 μαθητές οι οποίοι όμως θα έχουν πρόσβαση στις ειδικότητες που προανέφερα .

  • 4 Δεκεμβρίου 2009, 21:38 | Σοφία Κυριαζοπούλου

    Συμφωνώ οτι θα πρέπει να παρθούν μέτρα ώστε οι αποσπάσεις να είναι ορθολογικές και προς όφελος της Εκπαίδευσης.
    Θεωρώ λοιπόν οτι σε αυτό το πνεύμα, η απόσπαση ενός εκπαιδευτικού στην Τριτοβάθμια και κυρίως στην Έρευνα μπορεί να γίνει προς όφελος της Εκπαίδευσης, εφόσον βεβαίως:
    1)γίνεται σε αντικείμενα συναφή με το αντικείμενο του Εκπαιδευτικού με σκοπό την Έρευνα και όχι με πρόσχημα την κάλυψη διοικητικών αναγκών.
    2)γίνεται με κριτήρια παγκοσμίως αναγνωρισμένα (προυπάρχουσα ερευνητική δραστηριότητα, συγγράμματα σε περιοδικά με κριτές κλπ) και όχι με «προσωπικές γνωριμίες»)
    3)ο αποσπασμένος εκπαιδευτικός μεταφέρει κάποιες από τις γνώσεις και τις δεξιότητες που αποκομίζει στη τάξη. Π.χ. θα μπορούσε να ζητηθεί από τους αποσπασμένους στη Τριτοβάθμια να αφιερώνουν το 1/8 του χρόνου τους σε επιμόρφωση εκπαιδευτικών και σε εκλαϊκευμένες διαλέξεις σε μαθητές Β/θμιας σε όλη την Ελλάδα.
    Έτσι και η Έρευνα θα διευκολύνεται, αλλά και η Β/θμια εκπαίδευση θα επωφελείται σημαντικά, θα ενημερώνεται από την Έρευνα και θα επιμορφώνεται σε πιο συχνή βάση.

    Θέλω να θίξω και ένα άλλο ζήτημα:
    Η σωστή διδασκαλία στη τάξη απαιτεί, πέραν των άλλων, μεγάλα αποθέματα ενέργειας. Αυτό μετά από μερικά χρόνια μπορεί να εξαντλήσει τον εκπαιδευτικό και να υποβαθμιστεί η απόδοσή του. Ισως σε αραιά χρονικά διαστήματα (8-10 χρόνια)θα ήταν χρήσιμο ο εκπαιδευτικός να έχει διεξόδους (απόσπαση σε επιμόρφωση ή/και διοίκηση κλπ) για να ανανεώνεται η ενέργειά του. Με τον ίδιο τρόπο θα μπορούσαν να γίνουν χρήσιμοι εκπαιδευτικοί τρίτης ηλικίας που οι ίδιοι θεωρούν οτι δεν έχουν πια την ενέργεια που απαιτείται στη τάξη.

  • 4 Δεκεμβρίου 2009, 21:35 | Αικατερίνη Παπαγιαννακοπούλου

    Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

    Σας παρακαλώ να επανεξετάσετε τις διατάξεις της παρ.9α του άρθρου 8 του Ν.3194/2003 (ΦΕΚ 267/τ.Α’/20-11-2003)»Εκπαιδευτικά Θέματα και άλλες διατάξεις» που αφορούν στις αποσπάσεις των εκπαιδευτικών στο εξωτερικό για συνυπηρέτηση. Θα ήταν δίκαιο να συμπεριλάβετε στις παραπάνω διατάξεις και τις/τους συζύγους των Ελλήνων μονίμων υπαλλήλων των Οργάνων της Ευρωπαικής Ένωσης και μονίμων κατοίκων της χώρας στην οποία ζητείται η απόσπαση. Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα εκμεταλλευθείτε εργατικό δυναμικό με χαμηλότερο κόστος (ΧΩΡΙΣ ΕΠΙΜΙΣΘΙΟ),ΔΕ ΘΑ ΧΩΡΙΖΕΤΕ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΚΑΙ ΔΕ ΘΑ ΥΠΟΧΡΕΩΝΕΤΕ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΕ ΑΔΕΙΕΣ ΑΝΕΥ ΑΠΟΔΟΧΩΝ.

    Καλή επιτυχία στο έργο σας,

    Αικατερίνη Παπαγιαννακοπούλου
    Εκπαιδευτικός κλάδου ΠΕ05

  • 4 Δεκεμβρίου 2009, 21:21 | Δημητρης Γκογκος

    Θα αναφερθω στις αποσπάσεις.
    Οταν αποσπάτε ένας εκπαιδευτικός τότε τα μόρια που αποκτά να είναι τόσα όσα θα έπαιρνε εάν ανηκε στην υηρεσία που αποσπάστηκε. Δεν είναι δυνατόν όσοι δεν έχουν κάποιο «γνωστό» να πηγαίνουν στα πιο μακρυνά από τον τόπο τους σχολεία και αυτοί να φαίνονται εκεί, να πέρνουν τα μόρια σα να ήταν εκεί και να βρίσκονται δίπλα στο σπίτι τους.
    Επιτέλους ας βάλει τέλος κάποιος σε αυτές τις αδικίες. Και Κ. υπουργέ, επιτέλους ελεξτε τις υπηρεσίες σας. Ο ρόλος σας δεν είναι μόνο να βγάζετε απόφάσεις και νομοσχέδια, αλλά να ελεγχετε αν πραγματικά εφαρμόζονται. Γιατί αν δεν εφαρμόζονται τζάμπα τα κάνετε και κατά τη γνώμη μου είναι αποτυχημένα.

  • 4 Δεκεμβρίου 2009, 20:35 | jennyh

    Καλησπέρα
    Όσον αφορά το θέμα των αποσπάσεων και των μεταθέσεων θα ήθελα να σημειώσω τα εξής. Μετά από 15 χρόνια εμπειρίας στον κλάδο και συνεχείς αιτήσεις για αποσπάσεις και μεταθέσεις κατέληξα στο συμπέρασμα πως το μοναδικό πρόβλημα στην ορθή λειτουργία των σχολείων είναι η ΕΓΚΑΙΡΗ τοποθέτηση των αποσπασμένων στα σχολεία. Θα ήθελα λοιπόν να τονίσω στον οποιοδήποτε υπουργό παιδείας πως πρέπει τα θέματα των τοποθετήσεων να τακτοποιούνται τους καλοκαιρινούς μήνες και όχι να συνεδριάζει το εκάστοτε ΠΥΣΔΕ/ΠΥΣΠΕ από τα μέσα Σεπτέμβρη έως και τον Οκτώβρη.
    Θα πρέπει ο καθένας μας να γνωρίζει το σχολείο του από την 1 Σεπτέμβρη.
    Εάν λυθεί αυτό το πρόβλημα τα σχολεία θα λειτουργούν όπως πρέπει χωρίς κενά. Άρα δεν πρέπει να υποχρεώνεται κανένας να παραμένει πέραν του ενός έτους στην οργανική του ή να καταργηθούν οι αποσπάσεις εφόσον υπάρχουν κοινωνικά κριτήρια.
    ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ Ο ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΤΗΝ ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΓΡΑΦΕΙΩΝ. ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΘΥΜΟΙ ΝΑ ΠΑΝΕ ΣΕ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΣ ΤΑΚΤΟΠΟΙΟΥΝ ΤΙΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΣΤΗΝ ΩΡΑ ΤΟΥΣ.

  • 4 Δεκεμβρίου 2009, 20:03 | F

    Είναι ευχάριστο και ελπιδοφόρο για το μέλλον της παιδείας και της κοινωνίας ότι ανοίγετε με την πρωτοβουλία της ανοιχτής διαβούλευσης ένα παράθυρο στους πολίτες έτσι ώστε να εισακουστεί η γνώμη μας.

    Οσον αφορά τις αποσπάσεις των εκπαιδευτικών στα γραφεία εκπαίδευσης και τους φορείς έχω να προτείνω το εξής: Τη θέσπιση κριτηρίων για τους εκπαιδευτικούς που θα αποσπώνται στα γραφεία με σειρά προτεραιότητας τους λόγους υγείας (ποσοστό αναπηρίας 67%,μεσογειακή αναιμία,σκλήρυνση κατά πλάκας κ.λ.π.),οικογενειακούς λόγους (μονογονεϊκές οικογένειες,έγγαμο βίο,τέκνα,πολυτεκνία κ.λ.π.)με την απόδοση μορίων όχι της πλησιέστερης περιοχής στο γραφείο ή τον φορέα, αλλά της περιοχής διορισμού τους, έτσι ώστε να μπορέσουν κάποια στιγμή να αποκτήσουν οργανική θέση και να μην αναγκάζονται να αποχωρίζονται τα παιδιά τους γονείς τους ,αλλά και οι έχοντες προβλήματα υγείας να μην ταλαιπωρούνται,ούτε να διακινδυνεύουν την υγεία τους μακρυά από ιατρική περίθαλψη.

    Σε διαφορετική περίπτωση μη απόσπασης σε γραφείο ή φορέα λόγω κάλυψης αυτών των θέσεων από διοικητικούς υπαλλήλους,οι άνθρωποι αυτοί θα πρέπει να διορίζονται κατά προτεραιότητα τουλάχιστον κοντά σε πρωτεύουσες νομών με πρόσβαση σε νοσοκομεία και μέσα μετακίνησης.

    Τέλος, τί έχει να απαντήσει το Υπουργείο για την απόσπαση εκπαιδευτικών στη Βουλή και στα πολιτικά γραφεία υπουργών που υπόγράφησαν από την ίδια την Υπουργό;

  • 4 Δεκεμβρίου 2009, 19:53 | ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ΣΠΥΡΟΣ

    1. Για τις μεταθέσεις να γίνονται με βάση τα οργανικά κενά που προκύπτουν αφού βέβαια καταγραφούν σωστότερα από τις διευθύνσεις ώστε να μην υπάρχει αυτός ο τεράστιος αριθμός καθηγητών που παραμένουν σε διάθεση για 3 και 4 ή και περισσότερα χρόνια μετά την μετάθεση τους. Μετά έχουμε τις γνωστές πελατιακές σχέσεις για την τοποθέτηση σε σχολεία τις αρεσκείας.
    2. Για τις αποσπάσεις να δίνονται τα μόρια του σχολείου απόσπασης και να σταματήσουν οι αποσπάσεις για «ανάγκες» της υπηρεσίας .
    3. Οι αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί σε διοικητικές θέσεις μετά από κάποια χρόνια πρέπει να μετατάσσονται και να γίνονται διοικητικοί υπάλληλοι.
    4. Οι πολύτεκνοι να μετατίθενται με βάση τα μόρια που δικαιούνται και όχι κατ΄εξαίρεση.

  • 4 Δεκεμβρίου 2009, 19:33 | Σύλβια Λαυρεντάκη

    Είναι ευχάριστο και ελπιδοφόρο για το μέλλον της παιδείας και της κοινωνίας ότι ανοίγετε με την πρωτοβουλία της ανοιχτής διαβούλευσης ένα παράθυρο στους πολίτες έτσι ώστε να εισακουστεί η γνώμη μας.

    Οσον αφορά τις αποσπάσεις των εκπαιδευτικών στα γραφεία εκπαίδευσης και τους φορείς έχω να προτείνω το εξής: Τη θέσπιση κριτηρίων για τους εκπαιδευτικούς που θα αποσπώνται στα γραφεία με σειρά προτεραιότητας τους λόγους υγείας (ποσοστό αναπηρίας 67%,μεσογειακή αναιμία,σκλήρυνση κατά πλάκας κ.λ.π.),οικογενειακούς λόγους (μονογονεϊκές οικογένειες,έγγαμο βίο,τέκνα,πολυτεκνία κ.λ.π.)με την απόδοση μορίων όχι της πλησιέστερης περιοχής στο γραφείο ή τον φορέα, αλλά της περιοχής διορισμού τους, έτσι ώστε να μπορέσουν κάποια στιγμή να αποκτήσουν οργανική θέση και να μην αναγκάζονται να αποχωρίζονται τα παιδιά τους γονείς τους ,αλλά και οι έχοντες προβλήματα υγείας να μην ταλαιπωρούνται,ούτε να διακινδυνεύουν την υγεία τους μακρυά από ιατρική περίθαλψη.

    Σε διαφορετική περίπτωση μη απόσπασης σε γραφείο ή φορέα λόγω κάλυψης αυτών των θέσεων από διοικητικούς υπαλλήλους,οι άνθρωποι αυτοί θα πρέπει να διορίζονται κατά προτεραιότητα τουλάχιστον κοντά σε πρωτεύουσες νομών με πρόσβαση σε νοσοκομεία και μέσα μετακίνησης.

    Τέλος, τί έχει να απαντήσει το Υπουργείο για την απόσπαση εκπαιδευτικών στη Βουλή και στα πολιτικά γραφεία υπουργών που υπόγράφησαν από την ίδια την Υπουργό;

  • 4 Δεκεμβρίου 2009, 19:24 | ΕΛΕΝΑ

    Το μέχρι σήμερα καθεστώς των αποσπάσεων των εκπαιδευτικών σε διοικητικές θέσεις ήταν τουλάχιστον προκλητικό και είναι ελπιδοφόρο ότι ίσως γίνει κάποια προσπάθεια να επιστρέψουν οι εκπαιδευτικοί στις τάξεις κι όχι να καρπώνονται μόρια απομακρυσμένων περιοχών, ενω δουλέυουν στις πόλεις τους- όχι το μόνο μη αξιοκρατικό βέβαια στο χωρο της εκπαιδευσης.
    Τα σχολεία στα οποία έχω εργαστεί ως τώρα ήταν όλα σε δυσπρόσιτες περιοχές (από τον Β. Εβρο μέχρι την άγονη γραμμή στα Δωδεκάνησα, μα και αλλού) και παντού παρατήρησα το φαινόμενο οι ελάχιστοι να ειμαστε στα σχολεία (που τελικά εχω πειστεί ότι αυτό είναι εμπειρία ζωής και όχι τα γραφεία στις πόλεις μας), και οι περισσότεροι να φαίνονται μόνο στα χαρτιά, αλλά να απουσιάζουν. Εννοειται και να μοριοδοτούνται όσο κι εμεις που υπηρετούμε κανονικά στις θέσεις μας. Φυσικά στις ενδεχόμενες μεταθέσεις πιθανόν να τυχει να διεκδικήσουμε ίδιες θέσεις αργότερα στις πόλεις μας,μόνο που κάποιοι από εμας, χωρίς ιδιαίτερο κόπο, χωρίς την παραμικρή μετακίνηση από την πόλη τους, έχουν τα ίδια μόρια με όσους έχουν γυρίσει όλη την Ελλάδα.
    Ειλικρινά, δεν πίστεψα ποτέ (κι ακόμη είμαι επιφυλακτική) ότι θα αλλάξει αυτο το καθεστώς αναξιοκρατίας. Θα ήταν χρήσιμο νομίζω να περιοριστούν οι αποσπάσεις στις μεγάλες πόλεις- ή εστω να υπάρχουν πραγματικά αντικειμενικά κριτήρια γι αυτές, κι όχι μόνο «κομματικά», όπως πολύ καλά ξεραμε όλοι ότι ισχύει πολλά χρόνια (δεκαετίες;) τωρα. Ταυτόχρονα όμως, θα θελα να επισημάνω ότι θα ήταν χρήσιμο με τις νεες μεταρρυθμίσεις να είναι εύκολη μια σχετική κινητικότητα εκπαιδευτικων μέσω αποσπάσεων από σχολεία αστικών κέντρων σε σχολεία ακριτικών περιοχών. Δεν υποστηρίζω ότι θα έπρεπε να δίνονται καποια κίνητρα γι αυτό, απλά να είναι μια σχετικά εύκολη διαδικασία για τους εκπαιδευτικούς που θα ήθελαν για κάποιο διάστημα να εφαρμόσουν την αποκέντρωση στην πράξη. Και πολύ περισσότερο να το αποδείξει και το ίδιο το κράτος, που χρόνια τωρα διατυμπανίζει τις ανάλογες προθέσεις του, μα η εφαρμογή αυτών των προθέσεων αποδεικνύεται δυσλειτουργική.

  • 4 Δεκεμβρίου 2009, 19:21 | κατερινα

    Θα ήταν πιο δίκαιο, αν οι μεταθέσεις και οι αποσπάσεις γίνονταν με βάση τις πραγματικές ανἀγκες των σχολείων. Οι Προιστάμενοι θα μπορούσαν να ελέγχουν τα πραγματικά κενά κάθε νομού, να δίνουν τις αντίστοιχες οργανικές θέσεις σαν κενά και να πληρώνονται από τους εκπαιδευτικούς με μετάθεση ή απόσπαση.Ο αριθμός των θέσεων που δίνονται δε θα πρέπει να είναι μεγαλύτερος από τα οργανικά κενά, γιατί διαφορετικά δημιουργείται νέο πρόβλημα με τους υπεράριθμους ή όσους βρίσκονται χωρίς οργανική θέση στη διάθεση του ΠΥΣΔΕ και οι πελατειακές σχέσεις ανάγονται σε επιστήμη προκαλώντας αδικίες σε βάρος των εκπαιδευτικών και αναστάτωση στα σχολεία.Καλό είναι να δίνονται και οι οργανικές θέσεις των στελεχών της εκπαίδευσης που υπηρετούν με θητεία και αν αποφασίσουν να γυρίσουν στην τάξη ας ισχύσει ό,τι ισχύει και για τους αποσπασμένους στο εξωτερικό. Επίσης οι αποσπάσεις να επιτρέπονται μόνο για σοβαρούς λόγους και μόνο σε σχολεία ή σε Διευθύνσεις, αν είναι αδύνατη η παραμονή κάποιων εκπαιδευτικών στο σχολείο.Τέλος πρέπει να σταματήσει αυτή η γελιότητα να γίνονται αποσπάσεις «για τις ανάγκες της υπηρεσίας»σε άλλες υπηρεσίες κυρίως σε πρωτοδιόριστους, επειδή θέλουν να βολευτούν και βαριούνται να δουλέψουν. Γι αυτό καλό είναι να μένουν κάποια χρόνια στην πρώτη οργανική τους θέση.Ο εκπαιδευτικός δεν είναι δημόσιος υπάλληλος. Ασκεί λειτούργημα και πρέπει υπεύθυνα να κάνει τη δουλειά του, γιατί διαμορφώνει συνειδήσεις και δεν διεκπεραιώνει απλά υποθέσεις.

  • 4 Δεκεμβρίου 2009, 19:10 | Βασίλης Παπαδημητρίου

    ΚΑΤΑΡΓΗΣΤΕ ΤΑ ΒΥΣΜΑΤΑ!
    ΚΑΤΑΡΓΗΣΤΕ ΤΙΣ ΒΥΣΜΑΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ.
    ΑΥΞΗΣΤΕ ΤΑ ΜΟΡΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΑΜΕΘΩΡΙΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ & ΟΧΙ ΤΑ ΕΤΗ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΔΟΘΟΥΝ ΚΙΝΗΤΡΑ ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΣΤΙΣ ΑΠΟΜΑΚΡΥΣΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ.
    ΔΙΩΞΤΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΧΟΝΤΕΣ ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΗΝ ΚΟΡΩΝΗ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ!
    ΔΕ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΕΙΡΩΝΕΥΟΝΤΑΙ & ΝΑ ΜΗ ΣΗΚΩΝΟΥΝ ΚΑΝ ΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΥΝ

  • 4 Δεκεμβρίου 2009, 18:50 | giorgos

    κατα την άποψή μου θα πρέπει να υπάρχει δυνατότητα ενημέρωσης του εκπαιδευτικού για τις οργανικές θέσεις (ή περιοχές μετάθεσης) που δημιουργούνται και θα δημιουργηθουν,,για να δίνεται κ στον ίδιο η δυνατότητα προγραμματισμού.
    πλήρης ενημέρωση του εκπαιδευτικού απο το διαδύκτιο.

  • 4 Δεκεμβρίου 2009, 18:37 | Αναστασόπουλος Τάσος

    αξιότιμη κυρία υπουργέ,
    σχετικά με τα 3 χρόνια παραμονής στη θέση 1ου διορισμού

    αν κάποιος (έστω Α) διοριστεί μακρυά από το σπίτι του τον υποχρεώνεται να μείνει 3 χρόνια μακρυά από την οικογένειά του συν τα χρόνια που έτρεχε από δω κι από κει ως αναπληρωτής.

    αν την επόμενη ή τη μεθεπόμενη χρονιά από τον διορισμό του προκύψει κενό διορισμού στην περιοχή του, δεν του δίνεται τη δυνατότητα να διεκδικήσει τη θέση και να γυρίσει στο σπίτι και τα παιδιά του,
    αλλά το κενό το πιάνει κάποιος (ο Β) που θα διοριστεί μετά από αυτόν και θα πρέπει κι αυτός με τη σειρά του να κάτσει 3 χρόνια στη θέση που πιθανότατα να είναι κι αυτή μακρυά από το σπίτι του.

    Έτσι ο Α δεν θα κάτσει μόνο 3 χρόνια μακρυά αλλά 4 ή 5 μέχρι ο Β να μπορέσει να φύγει και να ξαναδημιουργηθεί κενό.

    Θα πρότεινα, στο τέλος του 1ου χρόνου παραμονής στην περιοχή διορισμού, να έχουν δικαίωμα όλοι να κάνουν αίτηση μετάθεσης και να διεκδικήσουν τις οργανικές θέσεις που θα προκείψουν την επόμενη χρονιά.
    Σας παρακαλώ σκεφτείτε πως το «πρώτα ο μαθητής» ισχύει και για τα παιδιά των εκπαιδευτικών, που σαν τους νομάδες γυρίζουν όλοι την Ελλάδα ή αναγκάζονται να ζουν χωρίς τους γονείς τους

    ευχαριστώ εκ των προτέρων,
    κι ελπίζω η ταλαιπωρία που περνάει η Οικογένεια του κάθε εκπαιδευτικού να μειωθεί, έτσι ώστε με περισσότερη όρεξη να μπορέσει να μάθει γράμματα και στα δικά μας παιδιά.
    Αναστασόπουλος Τάσος
    Καθηγητής, αλλά και πατέρας

  • 4 Δεκεμβρίου 2009, 18:22 | ομάδα αποσπασμένων εκπαιδευτικών

    Σχετικά με σχόλιο που δημοσιεύτηκε από «ομάδα εκπαιδευτικών και διοικητικών» στις 30/11/2009, το οποίο περιέχει ψεύδη και ανακρίβειες, καλό θα ήταν να ξεκαθαριστούν τα εξής:

    1. ΟΙ ΑΠΟΣΠΑΣΜΕΝΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΚΑΝΕΝΟΣ ΕΙΔΟΥΣ ΕΞΤΡΑ ΧΡΗΜΑΤΙΚΟ ΕΠΙΔΟΜΑ

    2. Ο τίτλος του τεμπέλη μάλλον ανήκει στους διοικητικούς υπαλλήλους του Υπουργείου Παιδείας. Η πλειοψηφία των αποσπασμένων εκπαιδευτικών εργάζεται σκληρά. Ελάχιστοι είναι εκείνοι που υποαπασχολούνται. Μάλιστα, τα πιο απαιτητικά πόστα (π.χ. Δ/νση Σπουδών, Δ/νση προσωπικού, κ.ά.) στελεχώνονται αποκλειστικά σχεδόν από εκπαιδευτικούς, γιατί οι διοικητικοί υπάλληλοι προτιμούν πιο ξεκούραστη δουλειά, παίρνοντας όμως χρήματα από υπερωρίες, ενώ οι εκπαιδευτικοί όχι, ακόμα κι αν τις έχουν δουλέψει.

    3. Ο αριθμός των αποσπασμένων εκπαιδευτικών που αναφέρεται στο σχόλιο (1300) είναι υπερεκτιμημένος. Επίσης, στατιστικά στοιχεία δεν υπάρχουν για να γνωρίζει η ομάδα των διοικητικών τα ηλικιακά γκρουπ των αποσπασμένων, ούτε φυσικά αν είναι κανείς αποσπασμένος 30 χρόνια. Έλεος με τις υπερβολές!

    Γιατί τέτοια εμπάθεια από τους διοικητικούς υπαλλήλους, τη στιγμή που οι εκπαιδευτικοί είναι κοντά τους και τους βοηθάνε; Αλλά τι να περιμένει κανείς από μια ομάδα(??) διοικητικών που ακόμη και στην ανοικτή διαβούλευση γράφει κείμενο με ορθογραφικά λάθη;

  • 4 Δεκεμβρίου 2009, 18:13 | Πέτρος Μπέλλος & Λεοντάρης Χαρίλαος

    Α. ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ
    Για τις μεταθέσεις και αποσπάσεις των εκπαιδευτικών προτείνονται τα εξής:
    1. Επαναφορά του άρθ.10, παρ.1, Ν166/91: «Περιφέρεια, νομάρχες και έπαρχοι να μην μπορούν να εκδίδουν αποφάσεις σχετικές με τις αποσπάσεις εκπ/κών Α’ βάθμιας και Β’ βάθμιας εκπ/σης χωρίς την έγκριση του Υπουργείου.
    2. Επαναφορά σχετικού νόμου του έτους 1996: «Να μην επιτρέπεται η απόσπαση εκπ/κών Α’ βάθμιας και Β’ βάθμιας εκπ/σης σε διοικητικές θέσεις υπηρεσιών εκτός του Υπουργείου Παιδείας. Εξαιρούνται οι αποσπάσεις στη Βουλή και στα γραφεία βουλευτών.
    3. Ο αριθμός των εκπαιδευτικών που αποσπώνται σε διοικητικές θέσεις των υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας να είναι ίσος με τον αριθμό των κενών οργανικών θέσεων των διοικητικών υπαλλήλων.
    4. Οι εκπαιδευτικοι που αποσπώνται στις παραπάνω εκπ/κές θέσεις να λαμβάνουν τα μόρια με το πλησιέστερο στην υπηρεσία σχολείο και να μη λογίζεται ο χρόνος αυτός ότι υπηρετήθηκε στην οργανική θέση.

  • 4 Δεκεμβρίου 2009, 18:10 | Αναστασόπουλος Τάσος

    αξιότιμη κυρία υπουργέ,
    σχετικά με τις αποσπάσεις (συνυπηρέτησης) θα πρότεινα τα εξής:
    Όταν διορίζεται ο/η σύζυγος κάποιου/ας να αποσπάται στα σίγουρα ο ένας από τους δύο προς την περιοχή μετάθεσης του άλλου (και μάλιστα προς την πιο απομακρυσμένη περιοχή)
    Οι αιτήσεις για τις αποσπάσεις να ακολουθούν τις ανακοινώσεις των διορισμών (μερικές φορές οι διορισμοί ανακοινώνονται ενώ έχουν λείξει οι αιτήσεις αποσπάσεων)
    οι αποσπάσεις συνυπηρέτησης να θεωρούνται σίγουρες ανα πάσα στιγμή, να ισχύει δηλαδή και για τους συζύγους καθηγητών ότι ισχύει και για τους συζύγους στρατιωτικών και δικαστικών

    και ένα παράδειγμα
    έστω ότι κάποιος είναι μόνιμος καθηγητής πολλά χρόνια με οργανική θέση στο Α μέρος (π.χ. Αθήνα)
    και η σύζυγός του διορίζεται στο Β μέρος (πιθανότατα κάπου πολύ μακριά από το Α π.χ κάποιο νησί)
    πως μπορεί η οικογένεια που έχει και παιδιά να μην χωριστεί;
    (σημειωτέον πως ήδη έχουν ζήσει σε διαφορετικούς νομούς όσο ήταν αναπληρωτές)

    όχι βέβαια να έρθουν και οι 2 στην Αθήνα
    αλλά γιατί όχι να μην μπορεί στα σίγουρα ο Α να αποσπαστεί στο Β μέρος
    δηλαδή και οι 2 στο νησί.
    με άλλα λόγια

    ευχαριστώ εκ των προτέρων
    Τάσος Αναστασόπουλος

  • 4 Δεκεμβρίου 2009, 17:54 | Παναγιώτης Καρακολίδης

    Επειδή πιστεύω ότι τα περισσότερα σημαντικά ειπώθηκαν για μεταθέσεις και αποσπάσεις, θέλω μόνο να προσθέσω μια πρόταση. Στηρίζω την πολυτεκνία και πιστεύω πως ορθά και οι τρίτεκνοι έχουν προνομιακή μεταχείριση στους διορισμούς αναπλήρωτών. Στηρίζω τον εκτός ΑΣΕΠ διορισμό των πολύτεκνων και την απαλλαγή τους από εξωδιδακτικά καθήκοντα, όταν οι τελευταίοι διορίζονται. Θεωρώ, όμως, κατάχρηση της προνομιακής μεταχείρισής τους τον διορισμό τους αμέσως στον τόπο κατοικίας τους. Και ο λόγος είναι ότι δεν είναι δυνατόν να παραχωρεί η κοινότητα των εκπαιδευτικών και η κοινωνία ολόκληρη ένα προνόμιο που για άλλους είναι ακατόρθωτο για μια ζωή και επιπλέον να τους δίνει άλλο ένα προνόμιο, αυτό του άμεσου διορισμού στον τόπο επιλογής τους, που για άλλους είναι υπόθεση δύο, τριών, μέχρι και δεκαπέντε ετών. Είναι κατανοητό το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας, η δικαιωματική κατοχύρωση όμως του προνομίου αυτού διασπά τις «σχέσεις κοινωνίας» των συναδέλφων, αφού καταστρατηγεί κάθε έννοια δίκαιης καιίσης μεταχείρισης ακόμη και μεταξύ προνομιούχων και μη. Είναι από τις περιπτώσεις που η «απανθρωπία» του δικαιώματος οδηγεί σε αδιέξοδο.
    Πρακτικά, κυρίως σε ειδικότητες καθηγητών που δεν έχουν πολλά μέλη σε κάθε νομό υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, καθώς ο διορισμός ενός πολύτεκνου αφήνει μακριά πολλούς συναδέλφους που έχουν γυρίσει τη μισή Ελλάδα μετατιθέμενοι. ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ ΝΑ ΔΙΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΕΤΑΤΙΘΕΝΤΑΙ ΟΠΩΣ ΟΛΟΙ, ΑΛΛΩΣΤΕ ΘΑ ΜΟΡΙΟΔΟΤΟΥΝΤΑΙ ΓΕΝΝΑΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΟΛΛΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ.
    Π.Κ

  • ΕΛΜΕ ΡΟΔΟΠΗΣ Κομοτηνή, 3/12/2009

    ΚΟΜΟΤΗΝΗ 69100

    ΘΕΜΑ: Θέσεις της ΕΛΜΕ Ροδόπης για τη δημόσια διαβούλευση πάνω στις προσλήψεις, μεταθέσεις –αποσπάσεις και στις κρίσεις στελεχών εκπαίδευσης

    Έπειτα από την έκτακτη συνέλευση του νέου Δ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε ΡΟΔΟΠΗΣ, αποφασίστηκε ομόφωνα να λάβει μέρος η Ε.Λ.Μ.Ε. στη δημόσια διαβούλευση που ανακοίνωσε η υπουργός παιδείας για θέματα πρόσληψης εκπαιδευτικών, αποσπάσεις-μεταθέσεις και τέλος επιλογή στελεχών της εκπαίδευσης, με απόψεις και θέσεις οι οποίες ψηφίστηκαν ομόφωνα από το Δ.Σ. Της Ε.Λ.Μ.Ε. ΡΟΔΟΠΗΣ και οι οποίες τίθενται δημόσια:

    2. Μεταθέσεις και Αποσπάσεις

    ● Οι εκπαιδευτικοί που διανύουν το στάδιο της δοκιμαστικής υπηρεσίας σε όλα τα σχολεία να μην αποσπώνται, εκτός αν συντρέχουν σοβαροί λόγοι υγείας ή οικογενειακοί.

    ● Να περιοριστούν δραστικά οι αποσπάσεις από απομακρυσμένες ή δυσπρόσιτες περιοχές και να δοθούν γενναία κίνητρα για την παραμονή των εκπαιδευτικών στις σχολικές μονάδες σ’ αυτές τις περιοχές, χωρίς να ισχύσει η τριετία.

    ● Κατάργηση των ρουσφετολογικών αποσπάσεων για τις δήθεν ανάγκες της οποιασδήποτε υπηρεσίας, όπως είναι και το πάγιο αίτημα της ΟΛΜΕ.

    ● Να περιοριστούν στο ελάχιστο (και μόνο όταν υπάρχουν τεκμηριωμένα σοβαροί οικογενειακοί λόγοι, λόγοι υγείας κτλ) οι αποσπάσεις νεοδιορίστων και υπηρετούντων σε απομακρυσμένες ή δυσπρόσιτες περιοχές. Όσοι αποσπώνται να παίρνουν τα μόρια του πλησιέστερου σχολείου τους.

    ● Πρώτα να καλύπτονται οι ανάγκες των σχολείων και έπειτα των γραφείων.

    ● Να προσληφθούν διοικητικοί υπάλληλοι, σε όλες τις σχολικές μονάδες και διευθύνσεις.

    ● Η συνυπηρέτηση των εκπαιδευτικών να είναι προς όφελος της περιφέρειας και όχι των μεγάλων αστικών κέντρων.

    ● Να παραμείνει ως έχει το σύστημα μεταθέσεων, καθώς είναι κατά γενική ομολογία αδιάβλητο.

  • 4 Δεκεμβρίου 2009, 17:47 | Θανάσης Λεοντόπουλος

    Με εντοπιότητα και μόνιμη κατοικία Θεσσαλονίκη, μετά από 3 χρόνια ωρομίσθιος στα Καλαβρυτοχώρια Αχαϊας – για όσους γνωρίζουν καταλαβαίνουν τις συνθήκες – και με διορισμό στην Λέρο μέσω Ασεπ και ένα χρόνο εκεί, με σύζυγο με οργανική στο Κιλκίς και 3 – ολογράφως, τρία – ανήλικα παιδιά στο δημοτικό σχολείο, αποσπώμαι τα τελευταία 4 χρόνια στην Θεσσαλονίκη, με πλήρες ωράριο και πλήρη καθήκοντα σε δύο και τρία σχολεία, όχι γραφεία, όχι μόρια Λέρου παρά το ένα μόριο της Α Θεσσαλονίκης, θα πρέπει τώρα στα 41 μου χρόνια να διαλύσω την Οικογένειά μου και να πάω πάλι στα Δωδεκάννησα; Εχοντας , το ξαναλέω , πλήρες ωράριο και πλήρη καθήκοντα, δεν δικαιούμαι μετάθεση; Και ο νεαρός στο γραφείο, χωρίς ανάλογες οικογενειακές υποχρεώσεις σε 2 χρόνια και μόρια Λέρου, καλύπτει τα δικά μου του γάμου και των παιδιών και σε άλλα 3 παίρνει και 25 μόρια περισσότερα και μια ωραία μετάθεση;
    Και γενικεύουμε και λέμε, κανένας δεν θα αποσπάται, όλοι είστε με κονέ και λοιπά τρελλά; Οχι, δεν είμαι με κονέ και δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Ισοι είμαστε, ίδιοι, όχι.
    Λίγη σοβαρότητα και λογική δεν βλάπτει.

  • 4 Δεκεμβρίου 2009, 17:37 | ΕΦΗ ΤΑΤΣΗ

    ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΑΝΤΙΣΤΟΙΧΙΑ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΝΟΜΟ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ/ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΔΕΝ ΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΠΟΥ ΠΛΕΟΝΑΖΟΥΝ.
    ΕΠΙΣΗΣ ΣΑΣ ΑΚΟΥΣΑ ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΤΕ ΣΕ ΜΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΑΣ ΟΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ- ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ.ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ ΝΑ ΤΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΤΕ ΕΣΕΙΣ ΩΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ,ΓΙΑΤΙ ΔΕΙΧΝΕΙ ΑΓΝΟΙΑ ΤΗΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΑΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟΥ ΔΙΑΜΕΛΙΣΜΟΥ ΤΗΣ,(ΝΗΣΙΑ, ΟΡΕΙΝΑ ΧΩΡΙΑ ).ΔΗΛΑΔΗ ΜΠΟΡΕΙ ΑΥΤΟ ΝΑ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΤΗ ΓΑΥΔΟ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΠΕΡΙΣΣΕΥΟΥΝ,ΑΠΛΑ ΟΠΩΣ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΤΑΙ ΣΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΙΤΕ ΠΕΝΤΕ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΕΙΤΕ ΕΚΑΤΟ , ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΝΑ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΕΚΕΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΤΩΝ ΒΑΣΙΚΩΝ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ (ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ, ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ, ΦΥΣΙΚΟΣ ,ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ),ΕΚΤΟΣ ΕΑΝ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΟΤΙ ΣΤΑ ΜΙΚΡΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΕΝΑΣ Η ΔΥΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΕΙΝΑΙ ΙΚΑΝΟΙ ΝΑ ΔΙΔΑΞΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ.
    ΤΕΛΟΣ ΟΙ ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΣΕ ΥΠΟΥΡΓΙΚΑ Η ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ Η ΣΤΙΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΕΚΤΟΣ ΣΕΙΡΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ,ΑΝ ΛΟΙΠΟΝ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΟΤΙ ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΑΧΙΜΟΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ ΜΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΕΤΕ ΤΕΤΟΙΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ.ΙΣΩΣ ΕΤΣΙ ΓΛΥΤΩΣΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΕΛΑΤΕΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΙΚΩΝ ΦΙΛΩΝ.ΓΙΑ ΤΟ ΧΑΛΙ ΑΥΤΟ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ Ο ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΜΗΝ ΤΟΝ ΣΤΟΧΟΠΟΙΕΙΤΕ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΚΩΣ ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ.

  • 4 Δεκεμβρίου 2009, 17:34 | Ελένη Φράγκου

    Θεωρώ κι εγώ το σύστημα με τις πολλές βυσματικές αποσπάσεις απαράδεκτο. Πιστεύω δε ότι ευθυνόμαστε εκπαιδευτικοί και κρατική μηχανή γι’ αυτό. ΟΜΩΣ: το Υπουργείο οφείλει να λάβει ΣΟΒΑΡΑ υπόψη του και να αντιμετωπίσει στο μέτρο του δυνατού και τα εξής θέματα που συχνά κάνουν την εργασία στην και με την τάξη εξοντωτική και ωθούν κάποιους εκπαιδευτικούς να ζητούν απόσπαση σε γραφεία:
    1) Πολλά τμήματα σχολείων στο κέντρο μεγάλων πόλεων έχουν πολλούς αλλοδαπούς μαθητές που είναι εντελώς απροετοίμαστοι να αντιμετωπίσουν γλωσσικά -κατ’ αρχήν- τον όγκο και τις απαιτήσεις της διδακτέας ύλης του ελληνικού σχολείου. Η κατάσταση αυτή υποβαθμίζει τραγικά το μάθημα και δημιουργεί δυσάρεστη ατμόσφαιρα για όλους, εκπαιδευτικούς και μαθητές.
    2) Υπάρχουν πολλοί μαθητές σε τουριστικές ή απομακρυσμένες περιοχές που δεν ενδιαφέρονται καθόλου για το σχολείο και έχουν χαμηλό επίπεδο γενικών γνώσεων, ενώ έχουν και λιγότερες ή πολύ διαφορετικές προσλαμβάνουσες από τα παιδιά των πόλεων. Αυτοί οι μαθητές πρέπει ήδη από το γυμνάσιο να μελετούν πολλά γνωστικά αντικείμενα και να «αντιμετωπίζουν» – γιατί έτσι το βλέπουν- δύσκολα βιβλία με απαιτήσεις. Αποτελέσματα: η αδιαφορία, η αντίδραση και η συνειδητή ή ασυνείδητη προσπάθεια καταστροφής της όλης διαδικασίας του μαθήματος.
    3) Ο εκπαιδευτικός καλείται όλο και πιο συχνά να αντιμετωπίσει την παθολογία της μέσης ελληνικής οικογένειας, χωρίς να έχει ο ίδιος την απαιτούμενη προετοιμασία και στήριξη: μαθητές κάθε ηλικίας χωρίς όρια, μαθητές που δεν μπορούν στοιχειωδώς να λειτουργήσουν σε ομάδα (π.χ. σε μια επίσκεψη σε μουσείο πρέπει να συμπεριφερόμαστε οι συνοδοί εκπαιδευτικοί και σαν αστυνομικοί, τροχονόμοι κτλ.), μαθητές ανέτοιμοι από το σπίτι τους να αναλάβουν κάποιες ευθύνες για τον εαυτό τους, αντίστοιχες με την ηλικία τους.
    Τα σχολεία χρειάζονται πια ψυχολόγους , αλλά και «σχολές γονέων».

  • 4 Δεκεμβρίου 2009, 17:10 | Ελένη

    Θέμα: Λέμφωμα-Μετάθεση κατά προτεραιότητα
    Αξιότιμη κ. Υπουργέ
    Η προσωπική μου ιστορία ας γίνει η αφορμή για την επιμέλεια του θέματος που αφορά τις μεταθέσεις των ειδικών κατηγοριών εκπαιδευτικών (λόγω ασθενειών).
    Νόσησα από μη-Hodkgin λέμφωμα και υποβλήθηκα σε χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία. Επέζησα και πέτυχα σε γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ αλλά αυτή τη φορά ήμουν ναι μεν, δυστυχώς, οριακά μη διοριστέα αλλά ευτυχώς, διοριστέα ως αναπληρώτρια. Έτσι, εργάστηκα επι 2 σχολικά έτη ως αναπληρώτρια και κατά το διανυόμενο σχολικό έτος διορίσθηκα με την ποσόστωση του 40% κάνοντας την οργανική μου στον τόπο διορισμού μου.

    Το νόσημά μου χαρακτηρίζεται νομοθετικά ως δυσίατο (ΦΕΚ 1386/τ.Β΄/22-10-01) και δίνει τη δυνατότητα μόνιμου διορισμού σε εκπαιδευτικό με δωδεκάμηνη προϋπηρεσία (παρ. 4 του άρθρου 39 Ν.3794/09), πλην όμως εμφανίζεται να μην παρέχει δυνατότητα για υπηρεσιακή μεταβολή ΥΠΟΔΕΕΣΤΕΡΗΣ σημασίας, όπως είναι η μετάθεση, δεδομένου ότι δεν περιλαμβάνεται στις ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΙΚΑ αναφερόμενες περιπτώσεις του ΠΔ 90/96 του Ν.3402/05 & του Ν.3194/03! Δηλαδή, ως προς το δικαίωμα μετάθεσης κατά προτεραιότητα η κείμενη νομοθεσία εμφανίζεται να με εξομοιώνει με εκπαιδευτικούς απολύτως υγιείς και κατά συνέπεια εμφανίζεται εριζόμενη η έκβαση της αίτησης μετάθεσης που υπέβαλα!

    Επιθυμώ να μετατεθώ σε περιοχή της επιλογής μου ως ενταγμένη στην Ειδική Κατηγορία Εκπαιδευτικών με σοβαρούς λόγους υγείας προσκομίζοντας ως αποδεικτικό στοιχείο την ιστολογική μου έκθεση με την οποία διαπιστώνεται το νόσημα κατόπιν διενέργειας βιοψίας (εγχείρηση στο μεσοθωράκιο, αφαίρεση τμήματος ιστού και επεξεργασία του σε εξαιρετικώς εξειδικευμένα νοσοκομειακά εργαστήρια) και η οποία υπερκεράζει τη νομοθετική απαίτηση για γνωμάτευση Υγειονομικής Επιτροπής ακολουθώντας την κρατούσα στη δικονομία του δικαιοκρατικού μας συστήματος «αρχή του εγγύτερου αποδεικτικού μέσου».
    Με τιμή

  • 4 Δεκεμβρίου 2009, 17:01 | π

    περιμενω να διοριστω την επομενη χρονια. Η συζυγος μου ειναι ηδη διορισμενη. Πιστευω πως θα βοηθουσε πολλα νεα ζευγαρια εκπαιδευτικων να θεσπιστει συνηπηρετηση ή τουλαχιστον αυξημενη μοριοδοτηση. Αν ισχυσει οντως η τριετης παραμονη του νεοδιοριστου τουλαχιστον δωστε ενα κινητρο για τη δημιουργια οικογενειας στον τοπο που θα ειναι..

  • 4 Δεκεμβρίου 2009, 16:46 | ΓΡΑΜΜΑΤΚΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

    ΕΙΜΑΙ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΩΡΟΜΙΣΘΙΟΣ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΠΕ 20 ΚΑΙ ΕΧΟΝΤΑΣ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΕ ΔΥΣΠΡΟΣΙΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΕΧΩ ΑΠΟΡΙΑ ΠΟΙΟΝ ΠΙΝΑΚΑ ΘΑ ΚΡΑΤΗΣΕΙ Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΕΛΙΚΑ, ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ Η ΔΙΟΡΙΣΜΩΝ? ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΡΙΜΑ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΠΟΥ ΕΙΜΑΣΤΑΝ ΣΕ ΔΥΣΠΡΟΣΙΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΕΙ ΤΩΝ ΔΙΟΡΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΜΙΣΑ ΜΟΡΙΑ ΜΑΣ.

  • 4 Δεκεμβρίου 2009, 16:45 | ΣΠΥΡΟΣ

    Θα θέσω τους προβληματισμούς μου πάνω στο θέμα λωρίς να είμαι εκπαιδευτικός και πιστεύοντας ότι το θέμα των μεταθέσεων δεν μπορεί να λυθεί μόνο με τον συγκεκριμένο νόμο καθώς συνδέεται και με άλλα προβλήματα.
    Φαίνεται ότι ενώ υπάρχει ικανός αριθμός εκπαιδευτικών στο σύνολο του συστήματος υπάρχουν ταυτόχρονα και μεγάλα κενά σε διάφορα σχολεία. Είναι σημαντικό η βάση του εκπαιδευτικού συστήματος που είναι τα σχολεία να μεταφέρουν προς την κορυφή στοιχεία όπως, ο απαιτούμενος αριθμός εκπαιδευτικών (και ειδικότητες) καθώς και ο υπάρχων (πραγματικός) αριθμός εκπαιδευτικών (και ειδικότητες) για κάθε σχολείο. Με βάση αυτά τα στοιχεία θα πρέπει κάθε φορά να προκηρύσσεται ο απαιτούμενος αριθμός θέσεων. Ακόμα πρέπει ο κάθε υποψήφιος να δηλώνει συμμετοχή στο διαγωνισμό σε συγκεκριμένες περιοχές με σειρά προτεραιότητας.
    Μπορεί να φανεί περίεργο όμως το πρόβλημα των μεταθέσεων – αποσπάσεων έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό και με το γενικότερο σύστημα εκπαίδευσης στη χώρα μας. Πιο συγκεκριμένα είναι μεγάλο πρόβλημα να αποφοιτεί από κάποιες σχολές μεγαλύτερος αριθμός πτυχιούχων απ’ αυτούς που πραγματικά χρειάζεται η χώρα. Αυτό συμβαίνει γιατί το κριτήριο για τον αριθμό των εισακτέων θα έπρεπε να είναι οι πραγματικές ανάγκες της χώρας σε κάθε ειδικότητα και όχι το «πόσα θρανία έχει η κάθε σχολή». Το συγκεκριμένο φαινόμενο έχει ως αποτέλεσμα πολλοί πτυχιούχοι να αναζητούν ματαίως δουλεία και όταν τελικά καταφέρουν να μαζέψουν όσα περισσότερα προσόντα μπορούν για να διοριστούν, παράδειγμα ως εκπαιδευτικοί, να είναι στην ηλικία περίπου των 30 , 30+ , η οποία είναι μία ηλικία όπου έχουν είδη δημιουργήσει μία οικογένεια. Το κριτήριο λοιπόν της οικογένειας είναι αυτό που πολλές φορές οδηγεί κάποιον στην αναζήτηση μετάθεσης. Αν διορίζονταν νωρίτερα (περίπου 5-6) χρόνια θα ήταν τότε στη φάση όπου θα ήθελαν να δημιουργήσουν μια οικογένεια και θα μπορούσαν να το κάνουν στην περιοχή όπου πρωτοδιορίζονται χωρίς στη συνέχεια να αναζητούν μεταθέσεις.
    Πρέπει λοιπόν να δημιουργηθεί ένα αυστηρό πλαίσιο για τις μεταθέσεις το οποίο όμως να έχει εξεταστεί προσεκτικά για να προστατεύει, όσο αυτό είναι δυνατόν, και το θεσμό της οικογένειας μιας και η χώρα μας έχει ανάγκη από την αύξηση τω γεννήσεων κάτι που μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να επιτυγχάνεται μόνο με τις παροχές προς τους πολύτεκνους.(πως μπορεί να κάνει παιδιά ένα ζευγάρι που ζουν εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά;)

  • 4 Δεκεμβρίου 2009, 16:35 | Γιάννης Γεωργίου

    Η υφιστάμενη διαδικασία, με μόρια, των μεταθέσεων είναι σε μεγάλο βαθμό ικανοποιητική , επιβάλλεται βέβαια αντικειμενοποίηση των αποσπάσεων και κατάργηση της σκανδαλώδους μοριοδότησης του εκπαιδευτικού με τα μόρια της οργανικής του θέσης ,όταν αποσπάται σε γραφεία διάφορων εκπαιδευτικών υπηρεσιών και να γίνεται μοριοδότηση με τα μόρια του κοντινότερου σχολείου σε αυτήν την υπηρεσία .

  • 4 Δεκεμβρίου 2009, 16:24 | Παναγιώτης

    Διαζύγιο…Ριζική αλλαγή της οικογενειακής κατάστασης…συνήθως αποσταθεροποίηση και πολλά προβλήματα … είναι άραγε δίκαιο να χάνεις και τα μόρια του γάμου και να κινδυνεύει να αποσταθεροποιηθεί και η εργασιακή σου κατάσταση …(Υπεραριθμία , μετάθεση ….)

  • 4 Δεκεμβρίου 2009, 16:19 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΕΧΑΓΙΑΣ

    Για τις μεταθέσεις εκπαιδευτικών ππέπει να ισχύσει ότι η μετάθεση σε παραμεθόρια περιοχή με σκοπό την συνυπηρέτηση συζύγων είναι υποχρεωτική, όπως ισχύει και για όλους τους άλλους Δημοσίους υπαλλήλους, σύμφωνα με τον Δημοσιουπαλληλικό κώδικα Νόμος 3528, άρθρο 67, παράγραφος 9.

  • 4 Δεκεμβρίου 2009, 16:16 | Αγγελόπουλος Γεώργιος

    Το σημερινό σύστημα του μέσου και του βολέματος δεν δημιουργεί ιδιαίτερα παράπονα μεταξύ των καθηγητών, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ικανοποιούνται οι περισσότεροι. Θα μπορούσαν απλά να αποφεύγονται κάποιες ακραίες και προκλητικές αποσπάσεις. Έχω όμως να προτείνω την αναθεώρηση των αναθέσεων με σκοπό να μπορούν περισσότερες ειδικότητες να διδάξουν μαθήματα. Παραδείγματος χάριν διπλωματούχοι του Πολυτεχνείου μπορούν να διδάξουν άνετα φυσική, μαθηματικά και Χημεία σε τάξεις του Γυμνασίου και σε κάποιες των Λυκείων, αντίστοιχα οι Φυσικοί και οι Μαθηματικοί μπορούν να διδάξουν και τα δυο μαθήματα. Ακόμη θα μπορούσε να υπάρξει πιστοποίηση των εκπαιδευτικών διαφόρων ειδικοτήτων σε μαθήματα σπάνια ή επιλογής ώστε να μην διορίζονται ειδικότητες που έχουν λίγες ή καθόλου ώρες. Αυτό σε ένα βαθμό γίνεται και τώρα π.χ οι Γεωπόνοι διδάσκουν ΣΕΠ ή τεχνολογία, θα μπορούσε να γίνει πιο οργανωμένα και θεσμικά. Γενικά καλό θα ήταν να αξιοποιείται κάθε φορά πρώτα το υπάρχον δυναμικό και μετά να γίνονται προσλήψεις αναπληρωτών και ωρομισθίων.

  • 4 Δεκεμβρίου 2009, 16:11 | alex

    θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και τα αιτήματα μετάθεσης που υπάρχουν. Η σύζυγος μου καταθέτει 4 αιτήσεις μετάθεσης για να φύγει απο την Αθήνα για την επαρχία λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων (δικών μου). Τίποτα μέχρι σημερα. Για ποιά αποκέντρωση μιλούσαν κάποτε.

  • 4 Δεκεμβρίου 2009, 16:02 | Κανάκης Νικόλαος

    4-12-2009
    ΕΙΣΗΓΗΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

    Θέμα: Αποσπάσεις εκπαιδευτικών στο εξωτερικό.
    1. Οι αποσπάσεις των εκπαιδευτικών για στελέχωση των εκπαιδευτικών μονάδων του εξωτερικού και των γραφείων συντονιστών εκπαίδευσης.διέπονται βασικά από τις διατάξεις του άρθρου 23 του Ν. 2413/86. Ειδικότερα:
    α. Με την παραγραφο 1 του άρθρου 23 του 2413/96 καθορίζεται ότι «Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων επιτρέπεται να αποσπώνται στο εξωτερικό ύστερα από αίτησή τους δημόσιοι εκπαιδευτικοί
    β. Στην παραγραφο 3 του ίδιου άρθρου προβέπεται ότι « 3. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων καθορίζονται η διαδικασία για την απόσπαση, οι όροι, τα κριτήρια και τα όργανα επιλογής των αποσπασμένων, καθώς και οι περιπτώσεις απόσπασης εκπαιδευτικών με αποδοχές και επιμίσθιο ή μόνο με αποδοχές ή χωρίς αποδοχές και επιμίσθιο.
    γ. Στην παράγραφο 2 του ίδιου άρθρου τίθενται περιορισμοί ως προς τον μέγιστο επιτρεπόμενο χρόνο απόσπασης και καθορίζεται ότι Δυνατότητα νέας απόσπασης στο εξωτερικό δεν υπάρχει για εκπαιδευτικούς, οι οποίοι συμπληρώνουν ή έχουν συμπληρώσει πέντε (5) συνολικά έτη απόσπασης.
    Κατ’ εξαίρεση με την παράγραφο 14 του παραπάνω άρθου, όπως συμπληρώθηκε με την παράγρ. 17 του αρθρου 9 του Ν. 2817/2000: επιτράπηκε η και πέραν της πενταετίας απόσπαση των εκπαιδευτικών που ο σύζυγός τους είναι μόνιμος κάτοικος της χώρας απόσπασης με τις τακτικές αποδοχές τους στην Ελλάδα χωρίς το προβλεπόμενο από τις ισχύουσες διατάξεις επιμίσθιο.
    Απο τις παρατιθέμενες παραπάνω διατάξεις είναι φανερό πως από τον νόμο όχι μόνο δεν απαγορεύεται αλλά αντίθετα προβλέπεται ρητά , η δυνατότητα απόσπασης εκπαιδευτικού στο εξωτερικό χωρίς επιμίσθιον με μόνο τις αποδοχές και παρέχεται στον Υπουργό η δυνατότητα να καθορίσει με απόφαση του τις περιπτώσεις με γνώμονα το συμφέρον του δημοσίου.
    Δυστυχώς στην σχετική απόφαση του 2001, για ανεξήγητους λόγους, ουσιαστικά δεν καθορίσθηκαν περιπτώσεις απόσπασης εκπαιδευτικών με μόνο τις αποδοχές, πλην των εξαιρέσεων που προβλέπει ο ίδιος ο νόμος για αποσπάσεις πέραν της πενταετίας .
    Έτσι δημιουργείται το οξύμωρο το Ελληνικό Κράτος να πληρώνει αποζημίωση για κάλυψη εκπαιδευτικών κενών στο εξωτερικό , που μπορούν να καλυφθούν με πολύ χαμηλότερο κόστος και μάλιστα σε περιόδους που αντιμετωπίζει σοβαρές οικονομικές δυσχέρειες.

    3. Για την τυπική κάλυψη του επικαλούμενου κενού αρκεί να προστεθεί στην παραγραφο Β΄ του άρθρου 12 της με αριθμ Φ.821/Κ162/Ζ1/1228/19-3-2001 (ΦΕΚ 300 2001) απόφασης του Υπουργού , και παραγραφος Δ΄στο ίδιο άρθρο ως εξής:
    Α΄..Περιπτώσεις απόσπασης εκπαιδευτικών με αποδοχές και επιμίσθιο
    ¨………….
    Β΄.Περιπτώσεις απόσπασης εκπαιδευτικών μόνο με αποδοχές:
    Η απόσπαση των δημοσίων εκαπαιδευτικών μόνο με αποδοχές στην Ελλάδα γίνεται στις εξής περιπτώσεις:………
    γ) Εκπαιδευτικών, που οι ίδιοι ζητούν απόσπασή τους μόνο με τις αποδοχές που λαμβάνουν στην Ελλάδα (χωρίς επιμίσθιον εξωτερικού), εφόσον πληρούν τις απαιτήσεις της παραγράφου 1 του άρθρου 23 του Ν.2413/1996 και είναι σύζυγοι κατοίκων της χώρας στην οποία ζητείται η απόσπαση.
    Γ΄. Περιπτώσεις απόσπασης εκπαιδευτικών χωρίς μισθό και επιμίσθιο.
    «Δ΄. Σε περίπτωση που εκδηλωθεί ενδιαφέρον απόσπασης από περισσότερους εκπαιδευτικούς για την κάλυψη της ίδιας θέσης προτεραιότητα έχουν οι εκπαιδευτικοί που ζητούν απόσπαση χωρίς αποδοχές και επιμίσθιο, στην συνέχεια οι αιτούντες απόσπαση μόνο με αποδοχές και ακολούθως οι της παραγράφου Α΄( με αποδοχές και επιμίσθιο)».

    4. Με την προτεινόμενη ρύθμιση δίνεται η δυνατότητα να καλύπτονται εκπαιδευτικές ανάγκες στο εξωτερικό με το χαμηλότερο δυνατόν κόστος για το Ελληνικό Δημόσιο και παράλληλα να ικανοποιούνται δίκαια και εύλογα αιτήματα εκπαιδευτικών με αντικειμενικά κριτήρια.

    Ν.Κανάκης Τηλ 6944289909

  • 4 Δεκεμβρίου 2009, 16:00 | Νεκταρία

    Αποσπάσεις εξωτερικού:
    -Να σταματήσουν τα παραθυράκια, οι αποσπάσεις και οι παρατάσεις εκτός πλαισίων νόμου. Να έχουν όλοι οι εκπαιδευτικοί το δικαίωμα να αποσπαστούν αξιοκρατικά.
    -Να καθοριστεί συγκεκριμένο πλαίσιο αρμοδιοτήτων των συντονιστών εκπαίδευσης, για να μην παρουσιάζονται φαινόμενα κατάχρησης εξουσίας και αυθαιρεσιών.
    -Να σταματήσει η ανάμειξη των διπλωματικών και προξενικών αρχών στο εκπαιδευτικό έργο. Ο έλεγχος του έργου των συντονιστών να γίνεται από το Υπουργείο Παιδείας.
    -Να σταματήσει η τιμωρία των εκπαιδευτικών που αποσπώνται χάνοντας την οργανική τους θέση. Είναι η μοναδική περίπτωση που συμβαίνει αυτό, παρά την αντίθετη γνωμοδότηση του νομικού συμβουλίου του κράτους.
    -Να υπάρξει επιτέλους αναπροσαρμογή των επιμισθίων, ώστε να καλύπτουν το αυξημένο κόστος διαβίωσης. Τα επιμίσθια έχουν να αυξηθούν από το 2000, τη στιγμή που το κόστος ζωής έχει αυξηθεί σημαντικά, κυρίως λόγω του ευρώ.

  • 4 Δεκεμβρίου 2009, 15:49 | ΝΙΚΟΣ

    Απο πολλά μηνύματα βλέπω πως κλάδοι με υπεράριθμους διορισμένους καθηγητές και αποσπασμένους σε πολλές υπηρεσίες ανά την Ελλάδα καθώς και στο ΥΠΕΠΘ (πχ ξενόγλωσσοι Γαλλικών ή Γερμανικών που ήταν οι περισσότεροι στο ΥΠΕΠΘ), ζητάνε και σας πιέζουν να διορίσετε όλο και περισσότερους εκφράζοντας συντεχνιακά συμφέροντα!!!!
    Αυτό είναι παράλογο.
    Οι πιστώσεις για προσλήψεις νέων καθηγητών πρέπει να δίνονται στα πραγματικά κενά και όχι στα πλαστά.
    Τα πλαστά κενά (αυτά που εύκολα καλύπτονται απο ήδη υπάρχοντες καθηγητές σε άλλες υπηρεσίες) θα πρέπει να καλυφθούν απο τους αποσπασμένους αργόσχολους που κάνουν φωτοτυπίες στο ΥΠΕΠΘ ή στις δευτεροβάθμιες (τα λόγια δεν είναι δικά μου, αυτή ήταν η περιγραφή της κατάστασης όταν η Υπουργός παρέλαβε το Υπουργείο).
    Κάθε επιπλέον πρόσληψη υπεράριθμου καθηγητή σε οποιαδήποτε ειδικότητα είναι μία θέση λιγότερη για άλλους κλάδους και ταλαιπωρία για γονείς και μαθητές. Οι πιστώσεις είναι περιορισμένες, οι πιστώσεις είναι χρήματα των φορολογούμενων, προσέξτε που και πως τα δίνετε.
    Βάλτε τάξη στην αταξία.

  • 4 Δεκεμβρίου 2009, 15:39 | Ιωάννα

    Θα ήθελα να κάνω μια επισήμανση για το θέμα των μεταθέσεων στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Επί σειρά ετών δίνονται κενά για διορισμό ως επί το πλείστον σε συγκεκριμένες περιοχές, συνήθως Αιτωλοακαρνανία, Πελοπόννησο και νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου. Επιπλέον οι υπεραριθμίες στις περιοχές διορισμού είναι σύνηθες φαινόμενο. Παρόλα αυτά, οι βάσεις μεταθέσεων στις περιοχές αυτές παραμένουν γενικά χαμηλές, όπως εξάλλου και στη Αττική. Αντιθέτως περιοχές όπως η Μακεδονία, το μεγαλύτερο μέρος της Θράκης, η Ήπειρος και η Θεσσαλία δεν είναι διαθέσιμες για διορισμό και επιπλέον διατηρούν υψηλότατες βάσεις μετάθεσης, παραμένοντας απροσπέλαστες για τους εκπαιδευτικούς που αγωνίζονται για χρόνια να μαζέψουν μόρια στην περιφέρεια. Ωστόσο διαπιστώνεται κάθε χρόνο πληθώρα κενών στις εν λόγω περιοχές, πόσο μάλλον δεδομένου ότι υπάρχει ένα μεγάλο κύμα συνταξιοδότησης. Είναι ανάγκη να υπάρξει καλύτερη γνώση και διαχείριση των κενών και περισσότερες μεταθέσεις, οι οποίες θα μειώσουν την ανάγκη, και κατά συνέπεια, το πλήθος των αποσπάσεων.

  • 4 Δεκεμβρίου 2009, 14:44 | BM

    Δυστυχώς όσον αφορά τις ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ, οι προτάσεις σας είναι τόσο ασαφείς και γενικόλογες («σαφή αποτύπωση και καταγραφή των πραγματικών διδακτικών αναγκών […], αντιμετώπιση του προβλήματος των υπεράριθμων, […] θα εξυπηρετούν τις πραγματικές ανάγκες των σχολείων, […] Θα επανεξεταστούν οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια μετάθεσης») που πραγματικά αναρωτιέμαι αν έχετε ένα σαφές σχέδιο και έναν προγραμματισμό στο μυαλό σας, ή απλά περιμένετε να ακούσετε προτάσεις από εμάς τους εκπαιδευτικούς (οι οποίες, οπώς θα έχετε σίγουρα διαπιστώσει, είναι πολλές και διάφορες) και να αποφασίσετε αργότερα. Και ΑΝ έχετε έναν βασικό άξονα διαμορφωμένο, γιατί δεν τον βάζετε αυτόν σε διαβούλευση, να ενημερωθούμε κι εμείς (τώρα που ήταν και περίοδος μεταθέσεων), να είναι και πιο συγκεκριμένα τα σχόλια και οι προτάσεις μας;
    Όσον αφορά τις ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ, δεν υπολόγιζα να σχολιάσω κάτι, μιας και συμφωνώ ότι χρειάζεται αξιοκρατία. Αλλά δεν γίνεται να μην σχολιάσω την σημερινή σας απόφαση με θέμα «Α. Ανάκληση και διακοπή απόσπασης εκπαιδευτικών Δ.Ε. από ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΔΕ για το διδακτικό έτος 2009-2010.
    Β. Απόσπαση εκπαιδευτικών Δ.Ε. από ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΔΕ για το διδακτικό έτος 2009-2010. Γ. Τροποποίηση απόσπασης εκπαιδευτικού Δ.Ε. από ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΔΕ για το διδακτικό έτος 2009-2010.» (αρ πρωτ. 125078/Δ2/4-12-2009), όπου, ανάμεσα στις υπόλοιπες, υπάρχουν 1 απόσπαση σε βουλευτικό γραφείο και 1 στο Γραφείο του Προέδρου της Βουλής!!!!!!!! Εννοείται πως σκοπός μου δεν είναι να κρίνω τους συναδέλφους που πήραν αυτές τις αποσπάσεις, ούτε τους λόγους που μπορεί να τις πήραν, γιατί δεν γνωρίζω τις περιπτώσεις τους. Και έχω κάθε καλή πρόθεση να θεωρήσω ότι έγιναν με αξιοκρατικά κριτήρια. Αλλά μου φαίνεται μεγάλος εμπαιγμός μετά τις τελευταίες και προτελευταίες σας δηλώσεις !!! Ως απλός εκπαιδευτικός νιώθω σαν να μας κοροϊδεύετε πίσω από την πλάτη μας!
    Και πραγματικά αναρωτιέμαι τι θα μας ξημερώσει…

  • 4 Δεκεμβρίου 2009, 14:23 | ΛΟΛΙΔΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ

    ΕΙΜΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΠΕ 20 ΚΑΙ ΘΑ ΗΘΕΛΑ Κ ΕΓΩ ΝΑ ΕΚΦΡΑΣΩ ΤΗ ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
    ΚΑΤΑΡΧΗΝ ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙ ΤΙ ΕΝΝΟΕΙ ΛΕΓΟΝΤΑΣ ΄΄ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ΄΄!!!!!!ΤΙ ΘΑ ΑΠΟΓΙΝΟΥΝ ΤΑ ΜΟΡΙΑ ΟΛΩΝ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΡΕΧΟΥΝ ΟΝΤΑΣ ΟΡΩΜΙΣΘΙΟΙ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ??ΘΑ ΜΕΤΡΑΝΕ ΜΟΝΟ ΕΦΟΣΟΝ ΠΡΟΣΛΗΦΘΟΥΜΕ?Κ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ?ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΣΕΠ ΓΙΑ ΜΑΣ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΗΤΑΝ ΞΕΚΑΘΑΡΑ!!!!ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΘΕΤΟΥΜΕ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΜΟΡΦΩΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΤΥΧΟΥΜΕ!!ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΑΝΑΦΕΡΩ ΟΤΙ ΟΙ ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΕΣ ΗΤΑΝ 500/2200 ΑΠΟ ΠΕ 19 ΚΑΙ 45/1825 ΑΠΟ ΠΕ20!!!ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΦΑΝΕΡΟ ΟΤΙ Ο ΟΛΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΤΑΞΕΙ ΕΞΩ ΕΜΑΣ ΤΩΝ Α.Τ.Ε.Ι.
    ΜΕΣΑ Σ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΟΙ ΝΕΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΘΕΤΟΝΤΑΣ ΝΑ ΚΡΑΤΑΜΕ ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΑΣΕΠ!ΠΡΑΓΜΑ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΚΑΘΩΣ ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ Κ ΑΛΛΙΩΣ ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ ΠΕΤΥΧΕΙΣ ΕΣΤΩ Κ ΓΙΑ ΜΙΑ ΦΟΡΑ!!!!
    Κ ΕΠΙΣΤΡΕΦΩ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗΣ:ΑΣ ΜΑΣ ΕΞΗΓΗΣΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΙ ΘΑ ΑΠΟΓΙΝΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΙΝΑΚΕΣ ΚΑΙ ΒΟΛΕΥΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΘΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕ ΤΑ ΛΙΓΟΣΤΑ ΛΕΦΤΑ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΩΣ ΩΡΟΜΙΣΘΙΟΙ!!!!ΑΣ ΜΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ Κ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΧΡΟΝΙΑ, ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΑΝ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΤΡΕΧΟΥΜΕ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ Ή ΟΧΙ!!!!!!!!

  • 4 Δεκεμβρίου 2009, 14:01 | ΖΑΦΕΙΡΑΚΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ
    1. Μόνο μέσω ΑΣΕΠ.
    2. Να οριστεί λογικό χρονικό διάστημα για μόνιμο διορισμό των αναπληρωτών οι οποίοι συμπληρώνουν 3Ο μήνες προυπηρεσία
    ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ
    1. Οι αποσπάσεις εκπαιδευτικών σε κεντρική υπηρεσία και στις Δ/νσεις-Γραφεία να περιοριστούν στο ελάχιστο. Δηλαδή μόνο το απαραίτητο εξειδικευμένο σε εκπαιδευτικά και παιδαγωγικά θέματα προσωπικό και με προέγκριση πιστώσεων για την αναπλήρωσή τους.
    2. Οι αποσπάσεις από ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΔΕ ή και εντός ίδιου ΠΥΣΔΕ να γίνονται για υπηρεσιακούς μόνο λόγους και με αυστηρά κοινωνικά κριτήρια (πχ ασθένεια, οικογενειακή κατάσταση )
    3. Ως μόρια για το χρόνο απόσπασης να λαμβάνονται τα μόρια της περιοχής απόσπασης σε κάθε περίπτωση.
    ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ-ΩΡΟΜΙΣΘΙΩΝ
    Η πρόσληψη των αναπληρωτών να γίνεται σε επίπεδο νομού (ΠΥΣΔΕ )για γρήγορη διαχείρηση των κενών στα σχολεία. Να καταργηθεί ο θεσμός των ωρομισθίων.Αν διατηρηθεί ο θεσμός αυτός να γίνεται στις πολύ απαραίτητες περιπτώσεις με μηνιαίες αποδοχές ( κλάσμα του μισθού ) και με πλήρη συμμετοχή στη σχολική λειτουργία για τις ημέρες που εργάζεται.
    ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΜΕ ΠΡΟΒΛΉΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ
    Οριστική διευθλετηση του θέματος με μετατάξεις σε διοικητικές θέσεις.Μείωση ωραρίου μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις.

  • 4 Δεκεμβρίου 2009, 13:35 | Νεκταρία

    Αποσπάσεις εξωτερικού:
    -Να σταματήσουν τα παραθυράκια, οι αποσπάσεις και οι παρατάσεις εκτός πλαισίων νόμου. Να έχουν όλοι οι εκπαιδευτικοί το δικαίωμα να αποσπαστούν αξιοκρατικά.
    -Να καθοριστεί συγκεκριμένο πλαίσιο αρμοδιοτήτων των συντονιστών εκπαίδευσης, για να μην παρουσιάζονται φαινόμενα κατάχρησης εξουσίας και αυθαιρεσιών.
    -Να σταματήσει η ανάμειξη των διπλωματικών και προξενικών αρχών στο εκπαιδευτικό έργο. Ο έλεγχος του έργου των συντονιστών να γίνεται από το Υπουργείο Παιδείας.
    -Να σταματήσει η τιμωρία των εκπαιδευτικών που αποσπώνται χάνοντας την οργανική τους θέση. Είναι η μοναδική περίπτωση που συμβαίνει αυτό, παρά την αντίθετη γνωμοδότηση του νομικού συμβουλίου του κράτους.
    -Να υπάρξει επιτέλους αναπροσαρμογή των επιμισθίων, ώστε να καλύπτουν το αυξημένο κόστος διαβίωσης. Τα επιμίσθια έχουν να αυξηθούν από το 2000, τη στιγμή που το κόστος ζωής έχει αυξηθεί σημαντικά, κυρίως λόγω του ευρώ.

  • 4 Δεκεμβρίου 2009, 13:28 | Κ.Χ

    κάποιοσ που έχει ήδη ξεκινήσει μεταπτυχιακό στο αντικείμενο τησ εκπαίδευσησ και είναι νεοδιοριζόμενοσ δεν δικαιούται να πάρει απόσπαση; Πρέπει να διαλέξει ανάμεσα σστισ σπουδέσ και την επιβίωση; στουσ παλιούσ δίνονται εκπαιδευτικέσ άδειεσ και ένα σωρό διευκολύνσεισ. γιατί το σύστημα αδικεί τόσο πολύ τουσ νέουσ; ;

  • 4 Δεκεμβρίου 2009, 13:15 | πρώην κάτοχος ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟΥ

    ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΤΑΙ Η ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑ
    ΤΩΝ ΚΑΤΟΧΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΩΝ ΚΑΙ ΟΣΩΝ ΔΙΔΑΣΚΟΥΝ ΣΕ ΑΥΤΑ
    ΟΠΩΣ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ,
    ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΩΣ ΣΥΝΤΑΞΙΜΗ ΟΠΩΣ ΙΣΧΥΕΙ ΣΗΜΕΡΑ
    ΑΛΛΑ ΝΑ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ
    ΤΟΥ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΟΥ ΤΟΥΣ ΚΛΙΜΑΚΙΟΥ
    ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΜΟΡΙΩΝ ΤΟΥΣ
    ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ-ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ .

  • 4 Δεκεμβρίου 2009, 13:01 | ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΜΠΑΖΑΝΗΣ

    Kυρία Υπουργέ,
    Οι προτάσεις για τις αποσπάσεις θεωρώ ότι κινούνται στη σωστή κατεύθυνση.Πιστεύω ότι η εφαρμογή διατάξεων που ήδη υπάρχουν,για παράδειγμα η διάταξη για τριετή απόσπαση σε φορείς του υπουργείου, και όχι εξαετής και δεκαετής,όπως γίνεται, με σαφή καθορισμό των κριτηρίων απόσπασης(π.χ.οικογενειακοι λόγοι, ασθένεια κ.τ.λ.)και των αναγκών των υπηρεσιών μπορούν να μετριάσουν το πρόβλημα.
    Για παράδειγμα στα ΙΕΚ οι ανάγκες σε προσωπικό δεν ξεπερνούν συνήθως τα οκτώ άτομα και στις δυο βάρδιες.Κάποιες θέσεις, όπως αυτή του οικονομολόγου για τους ωρομίσθιους καθηγητές,του υπεύθυνου εργαστηρίου πληροφορικής και δύο θέσεις γραμματέων θα θα μπορούσαν να καλυφθούν με διοικητικό προσωπικό και όχι αποσπασμένους καθηγητές που «κοστίζουν» τα διπλά χρήματα.Κρατήστε τις υπόλοιπες θέσεις για απόσπαση πραγματικών αναγκών και όχι γιατί κάποιοι και κάποιες(ανύπαντροι και υγιείς γάρ) βαριούνται να οδηγήσουν μισή ωρα για να πάνε στο σχολείο τους.΄Δεν είναι δυνατό να χωρίζουν οικογένειες(νομίζω ότι το κράτος ενώνει με τις αποσπάσεις και τις μεταθέσεις, δεν χωρίζει οικογένειες)Δεν είναι δυνατό,όπως έχω πληροφορηθεί, ΙΕΚ της Πελοποννήσου να έχει 25 άτομα αποσπασμένους, γιατί υπήρχε «καλό και γερό δόντι».
    Επίσης θα πρότεινα εκτός από τα μόρια οι αποσπασμένοι,αν θέλουν να παραμείνουν «αποσπασμένοι» ή να μεταταχθούν, να χάνουν και την οργανική τους μετά την παρέλευση της τριετίας,αφού υπάρχουν συνάδελφοι που υπηρετούν «στον αέρα» στα σχολεία των αποσπασμένων.

  • 4 Δεκεμβρίου 2009, 13:00 | PANAGIOTIS

    Αξιότιμη κυρία Υπουργέ
    Είναι αλήθεια ότι εδώ και 20 χρόνια γίνονται πάρα πολλές αποσπάσεις σε γραφεία και σχολεία.
    Ο λόγος, απλούστατος κατά τη γνώμη μου: με αυτόν τον τρόπο, «λειτουργεί» έως τώρα το όλο σύστημα αποσπάσεων-μεταθέσεων-διορισμών ( αλλά και εμπορίου ελπίδας για τους αδιόριστους συναδέλφους, οι οποίοι πολλές φορές ταξιδεύουν ανά την Ελλάδα με σκοπό να μαζέψουν μόρια προϋπηρεσίας από κάποια κακοπληρωμένη ωρομισθία και να αυξήσουν έτσι την πιθανότητα διορισμού τους).
    Έτσι, ο κλάδος των εκπαιδευτικών παραμένει δέσμιος της ευνοιοκρατίας και του ρουσφετιού, με άμεση επίπτωση την ηθική φθορά του μέσου εκπαιδευτικού, αλλά και την απαξίωση του έργου που επιτελεί μέσα στην κοινωνία ( αναφέρομαι στις χιλιάδες αποσπάσεις σε φορείς, που γίνονται χωρίς κανένα κριτήριο και μέτρο).
    Επιπλέον, επειδή η παραπάνω τακτική είναι λανθασμένη , αλλού περισσεύουν εκπαιδευτικοί, και αλλού υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις. Είναι φανερό ότι δεν πάει άλλο με αυτό το σύστημα αποσπάσεων-μεταθέσεων-διορισμών. Και κάνατε πολύ καλά που θίξατε αυτά τα ζητήματα με δημόσιες δηλώσεις σας.
    Αφού πρώτα σας ευχηθώ καλή επιτυχία στο πολύ δύσκολο έργο που έχετε αναλάβει, θα ήθελα να περάσω στον λόγο για τον οποίο αποφάσισα να σας αποστείλω αυτή την επιστολή.
    Είμαι ένας από τους χιλιάδες εκπαιδευτικούς που αποσπάστηκαν φέτος σε φορέα ( συγκεκριμένα, στην κεντρική υπηρεσία του ΥΠΕΠΘ).
    Ο μοναδικός λόγος για τον οποίο ζήτησα απόσπαση, ήταν ο νόμος 2986 του 2002 ( νομίζω ότι ψηφίστηκε επί υπουργίας κ. Ευθυμίου), σύμφωνα με το άρθρο 9 του οποίου, οι αποσπασμένοι στην ΚΥ του ΥΠΕΠΘ, στον ΟΕΕΚ, στο Παιδαγωγικό ινστιτούτο και στα γραφεία και τις διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας, μοριοδοτούνται με τα μόρια της οργανικής τους θέσης. Επιπλέον, υπάρχει το ΠΔ50/96 ( Δεν θυμάμαι ποιος ήταν Υπουργός τότε, σίγουρα όμως, πρόκειται για κάποιο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ που τότε βρισκόταν στην κυβέρνηση), σύμφωνα με το οποίο ( εδ. στ παρ.8 αρ. 16) οι εκπαιδευτικοί που αποσπώνται στην κεντρική υπηρεσία του ΥΠΕΠΘ ( αναφέρει και πολλές άλλες περιπτώσεις) ο χρόνος απόσπασής τους θεωρείται ότι διανύθηκε στην οργανική τους θέση σε κάθε περίπτωση.
    Εάν δεν υπήρχε αυτό το κίνητρο για μένα, είναι ξεκάθαρο ότι δεν θα ενδιαφερόμουν να πάω στο ΥΠΕΠΘ, για οποιονδήποτε λόγο ( αγαπώ την τάξη και την καθημερινή επικοινωνία με τα παιδιά. Η τάξη μου λείπει πολύ).
    Φυσικά, εκτός από τις παραπάνω περιπτώσεις αποσπάσεων, υπάρχουν και άλλες οι οποίες κατά τη γνώμη μου θα πρέπει να περιοριστούν δραστικά: στη Βουλή, στα Πολιτικά γραφεία, στις Μητροπόλεις, στον ΟΕΠΕΚ, στον ΟΣΚ, στην Ακαδημία Αθηνών, στο ΚΕΕ, στο ΚΕΓ, κ.α.
    Δεν μπορώ για παράδειγμα να καταλάβω τον λόγο για τον οποίο πρέπει να αποσπώνται εκπαιδευτικοί στη Βουλή ( ή στην κεντρική υπηρεσία, ή στον ΟΕΕΚ ή…), τη στιγμή που υπάρχουν κενές θέσεις εκπαιδευτικών ανά την Ελλάδα ( Νομίζω ότι οι ανάγκες της Βουλής θα μπορούσαν να εξυπηρετηθούν και με αποσπάσεις άλλων δημοσίων υπαλλήλων, που δεν είναι εκπαιδευτικοί –ειδικά τώρα που υπάρχουν πολλά κενά σε σχολεία).
    Ως εκπαιδευτικός αλλά και πολίτης, χαίρομαι που αναγνωρίζετε ότι όλα αυτά πρέπει να αλλάξουν προς το αποτελεσματικότερο, αλλά και προς το αξιοκρατικότερον.
    Ως πολίτης όμως, κυρία Υπουργέ, έχω το δικαίωμα να σας απευθύνω ορισμένα ερωτήματα:

    1) Είναι ευθύνη των εκπαιδευτικών το γεγονός ότι το 2002 ψηφίστηκε αυτός ο νόμος?
    2) Είναι ευθύνη των εκπαιδευτικών το γεγονός ότι από το 1996 βρίσκεται σε ισχύ το ΠΔ50/96 που προανέφερα ?

    3) Είναι ευθύνη των εκπαιδευτικών, το γεγονός ότι η πολιτεία έχει επιλέξει να καλύπτει πολλές από τις διοικητικές ανάγκες της εκπαίδευσης με αποσπασμένους εκπαιδευτικούς, και όχι με διοικητικούς Υπαλλήλους?
    4) Είναι ευθύνη των εκπαιδευτικών, το γεγονός ότι η πολιτεία κάνει περισσότερες αποσπάσεις εκπαιδευτικών από ότι χρειάζονται, με σκοπούς που σίγουρα δεν εξυπηρετούν το συμφέρον της εκπαίδευσης?

    Τις ερωτήσεις αυτές, σας τις απευθύνω γιατί όλες αυτές τις ημέρες που διάφοροι διασύρουν τους εκπαιδευτικούς που έχουν νόμιμα αποσπαστεί και καλύπτουν διοικητικές ανάγκες, ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΕΝ ΜΠΗΚΕ ΣΤΟΝ ΚΟΠΟ ΝΑ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙ ΟΤΙ ΟΛΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΠΑΧΑΛΟ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΣΕ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΩΝ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΩΝ ΗΓΕΣΙΩΝ ΤΟΥ ΥΠΕΠΘ, ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ. ΛΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΑΠΟΣΠΑΣΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ, ΚΑΙ ΕΡΗΜΗΝ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ ( Πολλούς από τους οποίους μάλιστα, τους έχουν ψηφίσει και κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ).
    Η ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ:
    Να καταργηθούν τώρα όλες οι αποσπάσεις εκπαιδευτικών σε διοικητικούς φορείς του ΥΠΕΠΘ ( ΕΝΝΟΩ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ, ΓΡΑΦΕΙΑ ΚΑΙ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΑΝΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΟΕΕΚ, ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ). Οι διοικητικές ανάγκες να καλυφθούν με υπαλλήλους άλλων υπουργείων ή ΔΕΚΟ ( στο κάτω-κάτω, ο διοικητικός υπάλληλος μαθαίνει καλύτερα αυτή την εργασία, μια και είναι μόνιμα σε αυτή τη θέση, και δεν αλλάζει κάθε τόσο όπως κάνουμε εμείς οι εκπαιδευτικοί).
    Αυτό βέβαια μπορεί να έχει κάποιες δυσκολίες στο να εφαρμοστεί ,όμως τουλάχιστον θα πάψουν να γίνονται αδικίες ( γιατί λογικό είναι να αισθάνεται αδικημένος ο συνάδελφος που είναι σε απομακρυσμένη περιοχή, όταν ο αποσπασμένος του ΟΕΕΚ ή της διεύθυνσης ή του ΥΠΕΠΘ παίρνει τα ίδια μόρια με αυτόν. Ακριβώς το ίδιο αισθανόμουν και εγώ όταν υπηρετούσα το δυσπρόσιτο σχολείο στο οποίο διορίστηκα). Εάν πάλι κρίνετε ότι δεν μπορεί ( ή δεν πρέπει) να εφαρμοστεί κάτι τέτοιο, τουλάχιστον να φροντίσετε ώστε από εδώ και στο εξής, οι αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί να παίρνουν τα μόρια της περιοχής στην οποία αποσπάστηκαν.
    Φυσικά, είναι δικαίωμά σας αλλά και υποχρέωσή σας το να ενεργήσετε με τον τρόπο που εσείς θεωρείτε καταλληλότερο.
    Εάν για παράδειγμα κρίνετε ότι κάποιοι από εμάς που για φέτος αποσπαστήκαμε στο ΥΠΕΠΘ ( ή και αλλού σε φορείς) περισσεύουμε εκεί, θα πρέπει να μας στείλετε άμεσα πίσω στην οργανική μας θέση. Να είστε σίγουρη ότι, παρ’ όλο που μπορεί να μην μας βολεύει ( μια και αναμέναμε ότι δεν θα μετακομίζαμε στη μέση του χρόνου), ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟ ΦΙΛΟΤΙΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΙΣΘΗΣΗ ΚΑΘΗΚΟΝΤΟΣ που απαιτείται, για να αποδεχθούμε αποφάσεις σας που στοχεύουν στο να διορθωθούν χρόνιες παθογένειες του συστήματος ( και όταν λέω να αποδεχθούμε, εννοώ την ηθική αποδοχή των ενεργειών σας, μια και υπηρεσιακώς , έχουμε καθήκον και υποχρέωση να πάμε όπου μας στέλνει η υπηρεσία μας).
    Σε ότι με αφορά, γνωρίζοντας τον εντελώς προσωρινό χαρακτήρα της απόσπασης που πήρα, «έχω έτοιμη την βαλιτσούλα μου » από την 1 Ιουλίου που αποσπάστηκα. Είμαι έτοιμος να επιστρέψω από τη στιγμή που ήρθα, γνωρίζοντας ότι αυτό που προηγείται είναι το συμφέρον της εκπαίδευσης και των μαθητών, και όχι το προσωπικό συμφέρον μου, ( αφού εσείς έχετε κατά νου ένα πιο αποδοτικό σύστημα κατανομής του προσωπικού, μπορείτε να μειώσετε άμεσα το πλήθος των αποσπασμένων εκπαιδευτικών, αν το θέλετε).
    Κατά τη γνώμη μου μάλιστα, θα πρέπει να εφαρμόσετε άμεσα αυτά που θεωρείτε ότι πρέπει να εφαρμόσετε σε ό,τι αφορά αυτό το θέμα. Όπως ξέρετε κι εσείς, τα πράγματα δεν βελτιώνονται ούτε με τα λόγια, αλλά ούτε με την συνθηματολογία. Απαιτούνται έργα.

    Προχωρείστε λοιπόν μπροστά, προσπαθήστε να βελτιώσετε τα πράγματα, και να είστε σίγουρη ότι η κοινωνία και οι εκπαιδευτικοί θα σας ανταμείψουν με την στάση τους . Μην καθυστερείτε, και -κυρίως- μην αφήνετε τους εκπαιδευτικούς να απαξιώνονται ( είτε είναι αποσπασμένοι είτε όχι), στον βωμό της τηλεθέασης και των επικοινωνιακών χειρισμών που ορισμένοι κάνουν.

    ΓΙΑΤΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑ ΝΑ ΣΑΣ ΣΤΕΙΛΩ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ
    1) Επειδή έχω φιλότιμο ως άτομο αλλά και ως επαγγελματίας ( και να είστε σίγουρη ότι το αυτό ισχύει για την συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων μου).
    2) Επειδή κάθε προσπάθειά σας για βελτίωση των πραγμάτων στην εκπαίδευση θα βασιστεί στις ικανότητες και το φιλότιμο των εκπαιδευτικών
    3) Eπειδή δεν ζήτησα απόσπαση στο Υπουργείο για να «λουφάρω» ( αλλά για να κάνω μία δουλειά που μπορεί να μην μου αρέσει αλλά μπορώ να την αντέξω για ένα μικρό χρονικό διάστημα), αλλά γιατί η πολιτεία μου έδωσε την δυνατότητα αυτή μέσω των νόμων της ( ΚΑΙ ΑΝ ΚΡΙΝΕΤΕ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΤΩΝ ΑΠΟΣΠΑΣΕΩΝ – ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ – ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ ΣΤΙΣ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ, ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙΤΕ ΤΟΥΣ ΑΠΟΣΠΑΣΜΕΝΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΩΡΙΝΗ ΑΠΟΥΣΙΑ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ. ΑΥΤΑ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΥΤΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ. ΟΤΑΝ ΕΓΩ ΕΚΑΝΑ ΑΙΤΗΣΗ ΑΠΟΣΠΑΣΗΣ, ΑΥΤΕΣ ΗΤΑΝ ΟΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΠΟΥ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΩ ΒΑΣΕΙ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ, ΚΑΙ ΑΥΤΕΣ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑ).
    4) Επειδή δεν ζήτησα απόσπαση για να ξεφύγω από την τάξη ( αντιθέτως, λατρεύω την εργασία μέσα στην τάξη και την καθημερινή επαφή με τους μαθητές, κάτι το οποίο αποτελεί το επάγγελμά μου από τότε που ολοκλήρωσα την στρατιωτική θητεία μου και μπήκα στον επαγγελματικό στίβο)
    5) Επειδή ενδιαφέρομαι κι εγώ για την πρόοδο της εκπαίδευσης και της κοινωνίας, και δεν είμαι ένας τυχάρπαστος που «τρύπωσε» στο δημόσιο για να «αράξει» αδιαφορώντας για τους μαθητές του ( και να είστε σίγουρη ότι αυτά αφορούν την συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων της εκπαίδευσης)
    6) Επειδή είναι τουλάχιστον απαράδεκτο να διασύρονται εκπαιδευτικοί μόνο και μόνο γιατί έχουν αποσπασθεί βάσει νόμων και ΠΔ που ισχύουν εδώ και πάνω από 10 χρόνια…. ( και που αν κάποιος θέλει να μάθει γιατί ισχύουν μάλλον θα πρέπει να ρωτήσει αυτούς που τα ψήφισαν –τότε που τα ψήφισαν).
    7) Επειδή, αν θέλετε να αλλάξετε τον παραπάνω νόμο και το παραπάνω ΠΔ, μπορείτε να το κάνετε
    8) Επειδή δεν είμαι ούτε «κονέ» ούτε «βύσμα» ( το αυτό πιστεύω για την πλειοψηφία των συναδέλφων μου) – ΤΑ «ΚΟΝΕ» ΚΑΙ ΤΑ «ΒΥΣΜΑΤΑ» ΚΥΡΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕ ΔΕΝ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ 35 ΕΤΩΝ ( και πολύ μεγαλύτεροι κάποιοι) ΔΙΝΟΝΤΑΣ ΓΡΑΠΤΟΥΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ Ή ΤΡΙΓΥΡΊΖΟΝΤΑΣ ΑΝΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΠΟΘΗΤΗ ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑ ( ΚΑΙ ΣΧΕΔΟΝ ΧΩΡΙΣ ΜΙΣΘΟ ΑΝ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΩΡΟΜΙΣΘΙΟΥΣ).
    Κουτρουμπέλας Παναγιώτης
    Φυσικός ΠΕ04.01 ( Με οργανική θέση στο ΓΕΛ Μούδρου Λήμνου, αποσπασμένος στην κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου από την 1 Ιουλίου 2009, και αφού υπηρέτησα την οργανική μου θέση ως όφειλα, επί 2 έτη. Αυτονόητο είναι, ότι είμαι έτοιμος να επιστρέψω εκεί ΑΜΕΣΩΣ-ως οφείλω-, εάν εσείς κρίνετε ότι αυτό επιτάσσει το συμφέρον της εκπαίδευσης).

  • 4 Δεκεμβρίου 2009, 12:59 | Φιστα Παρασκευή

    Κυρία Υπουργέ,

    Σας διαβιβάζουμε το αίτημά μας για επανεξέταση της νομοθεσίας που αφορά την παράταση της απόσπασης στο εξωτερικό εκπαιδευτικών παντρεμένων με μόνιμους κατοίκους του εξωτερικού, και σας παρακαλούμε θερμά να δείξετε ευαισθησία στο σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε. Δυστυχώς, οι προσπάθειες που κάναμε μέχρι σήμερα δεν είχαν αποτέλεσμα, παρόλο που οι αρμόδιοι αναγνώριζαν ότι το αίτημά μας είναι δίκαιο. Μολονότι εκτιμούμε το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια το Υπουργείο ενέκρινε την παράταση της απόσπασης των εν λόγω εκπαιδευτικών για οικογενειακούς λόγους για ένα έτος κάθε φορά, θα θέλαμε να επισημάνουμε την αδικία που προκύπτει από το νόμο 2413/ 1996 για όσους εκπαιδευτικούς είναι παντρεμένοι μετά το 1996 και να παρακαλέσουμε να αρθεί.

    1) Το γεγονός ότι υπάρχει ο νόμος που επιτρέπει στους εκπαιδευτικούς που έχουν συνάψει γάμο με μόνιμο κάτοικο του εξωτερικού πριν από το 1996 να παραμένουν στο εξωτερικό πέραν της λήξης της πενταετίας τους, για όσο διάστημα η οικογένειά τους βρίσκεται εγκατεστημένη εκεί, δείχνει ότι το πρόβλημα έχει αναγνωριστεί (ν.2413/1996). Ο νόμος σέβεται και προστατεύει – ορθά – τις οικογένειες που έχουν δημιουργηθεί, επιτρέποντας στα μέλη τους να ζουν μαζί αρμονικά. Απεναντίας, σε όσους εκπαιδευτικούς είναι παντρεμένοι με μόνιμο κάτοικο του εξωτερικού – Έλληνα ή αλλοδαπό- μετά το 1996, το δικαίωμα αυτό δεν αναγνωρίζεται, αλλά οι εν λόγω εκπαιδευτικοί υποχρεώνονται μετά τη λήξη της πενταετίας τους να επιστρέψουν στην Ελλάδα για 3 χρόνια (ν.2817/2000), έχοντας το δικαίωμα να ξαναγυρίσουν στο εξωτερικό για άλλα 5 χρόνια στη συνέχεια (μετά την τριετία στην Ελλάδα).

    2) Η διάκριση αυτή συνιστά άνιση μεταχείριση των αποσπασμένων στο εξωτερικό εκπαιδευτικών. Όταν μάλιστα οι εκπαιδευτικοί έχουν τέκνα, οι οικογένειες κυριολεκτικά διαλύονται μοιράζοντας τα μέλη τους μεταξύ Ελλάδας και εξωτερικού και τα παιδιά στερούνται την παρουσία του ενός γονιού ή και των αδελφών για 3 χρόνια (και για πολύ περισσότερα ακόμη μετά τη λήξη της δεύτερης πενταετίας). Ο θεσμός του γάμου και της οικογένειας που προστατεύεται από το σύνταγμα καταστρατηγείται και οι οικογένειες υποβάλλονται σε τεράστια δοκιμασία κάθε είδους, κυρίως ψυχολογική, αλλά και οικονομική, αφού αναγκάζονται να συντηρούν δύο νοικοκυριά. Το πρόβλημα γίνεται σοβαρότερο από πλευρά ψυχολογική και εκπαιδευτική, όταν υπάρχουν παιδιά που πηγαίνουν σχολείο, οπότε ξεκινούν με το εκπαιδευτικό σύστημα της αλλοδαπής, (εν προκειμένω στη Γαλλία με το γαλλικό, που είναι υποχρεωτικό για όλους, εφόσον δεν υπάρχουν ελληνικά σχολεία πλήρους εκπαίδευσης όπως στη Γερμανία), συνεχίζουν στην Ελλάδα με το ελληνικό σύστημα, για να επιστρέψουν στη Γαλλία, να επανέλθουν στην Ελλάδα κ.ο.κ.

    3) Εξάλλου, το επιχείρημα ότι με την παράταση της απόσπασης των εν λόγω εκπαιδευτικών «κλείνουν» θέσεις για τους εκπαιδευτικούς στην Ελλάδα που θέλουν να εργαστούν στο εξωτερικό, δεν ευσταθεί, γιατί οι περιπτώσεις εκπαιδευτικών παντρεμένων με μόνιμο κάτοικο εξωτερικού είναι ολιγάριθμες. Από την άλλη επανειλημμένα δεν επαρκούν οι υποψήφιοι στη λίστα για απόσπαση, με αποτέλεσμα ή να αποσπώνται εκπαιδευτικοί που δεν γνωρίζουν τη γλώσσα της χώρας (π.χ. αποσπώνται στη Γαλλία εκπαιδευτικοί που γνωρίζουν μόνο αγγλικά), ή να παραμένουν ως «αναντικατάστατοι» άλλοι εκπαιδευτικοί χωρίς οικογένειες στο εξωτερικό.

    4) Επίσης, σε πολλές χώρες (συμπεριλαμβανομένης και της Γαλλίας), ενεργοποιήθηκε ο νόμος για διορισμό στα σχολεία του εξωτερικού εκπαιδευτικών από την ελληνική ομογένεια, γεγονός που δείχνει τις υπάρχουσες ανάγκες. Έτσι όμως δημιουργείται αντίφαση με το γεγονός ότι εκπαιδευτικοί, σύζυγοι ομογενών, όπως είναι πολλοί από μας, δεν έχουν το δικαίωμα να εργαστούν στο εξωτερικό πέραν της πενταετίας. Από τη μια δηλαδή δικαιώνεται ένα χρόνιο αίτημα των ομογενών, από την άλλη οικογένειες ομογενών διαλύονται, επειδή ο γάμος έχει συναφθεί μετά το 1996.

    5) Επιπλέον, οι παντρεμένοι με μόνιμο κάτοικο εξωτερικού εκπαιδευτικοί μετά τη λήξη της πενταετίας τους δεν λαμβάνουν το επιμίσθιο αλλά μόνο το μισθό της Ελλάδας. Άρα συμφέρει οικονομικά στο ελληνικό κράτος να απασχολεί αυτή την κατηγορία εκπαιδευτικών (εφόσον ακόμη και οι ομογενείς – παρ. 4 – έχουν αποδοχές πολύ μεγαλύτερες (το επιμίσθιο + 30% του επιμισθίου), και οι «αναντικατάστατοι» -παρ. 3- εξακολουθούν να λαμβάνουν το επιμίσθιο και μετά την πενταετία).

    6) Ακόμη, οι εκπαιδευτικοί με οικογένειες που παραμένουν στο εξωτερικό για πολλά χρόνια είναι επόμενο να έχουν εγκλιματιστεί στην εκεί κοινωνία και να γνωρίζουν τα προβλήματα και τις ανάγκες των ομογενών μαθητών, καθώς και των αλλοδαπών που μαθαίνουν ελληνικά, πολύ καλύτερα από τους εκπαιδευτικούς που έρχονται για λίγα χρόνια, ώστε οι υπηρεσίες που προσφέρουν στην εκπαιδευτική κοινότητα να είναι πολύτιμες. Πολύ περισσότερο που οι εκπαιδευτικοί με παιδιά στο εξωτερικό βιώνουν την κατάσταση μέσα στην ίδια τους την οικογένεια, με δίγλωσσα παιδιά που πηγαίνουν και στα ελληνικά σχολεία. Αυτή η προσωπική εμπειρία τους βοηθάει να έχουν ολοκληρωμένη άποψη για την άρτια λειτουργία των σχολείων του εξωτερικού και να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικοί στο έργο τους.

    7) Τέλος, η οριστική διευθέτηση του θέματος θα συντελούσε ώστε να σταματήσουν οι «κατ’εξαίρεση» παρατάσεις της πενταετίας για εκπαιδευτικούς που δεν έχουν κανέναν ιδιαίτερο λόγο γι’ αυτό το προνόμιο. Αξιοσημείωτο είναι μάλιστα ότι και κατά την παράταση οι εκπαιδευτικοί αυτής της κατηγορίας λαμβάνουν το επιμίσθιο.

    Για όλους αυτούς τους λόγους ζητούμε, κυρία Υπουργέ, την άμεση παρέμβασή σας, ώστε να αρθεί η αδικία με νομοθετική ρύθμιση του θέματος, κάτι που άλλωστε αποτελεί και πάγιο αίτημα της Δ.Ο.Ε.

    Με εκτίμηση
    Ασπασία Δημητριάδη – Δασκαλοθανάση, δασκάλα
    Βασιλική Μπόραβου-Δάρδα δασκάλα
    Μαρία Πουρνάρα – Πράντζου, φιλόλογος
    Ασημίνα Τσικάκη δασκάλα
    Παρασκευή Φίστα – Foulon, δασκάλα

  • 4 Δεκεμβρίου 2009, 12:45 | Χριστόπουλος Νίκος

    Κ. Υπουργέ
    Ευχαριστώ για την ευκαιρία που μας δίνετε να καταθέσουμε τις απόψεις μας
    Υπάρχουν εκπαιδευτικοί με σπουδές και σε διαφορετικό αντικείμενο από αυτο του βασικού τους πτυχίου
    Θα μπορούσε το υπουργείο να λαμβάνει υπόψιν του την ύπαρξη δεύτερου πτυχίου το οποίο να έχει συνάφεια με το αντικείμενο για το οποίο οι φορείς αιτούνται αποσπάσεις εκπαιδευτικών.
    Είναι κρίμα άτομα με εξειδικευμένες γνώσεις να μένουν αναξιοποίητα ενώ μπορούν και θέλουν να προσφέρουν.

    ευχαριστώ