Άρθρο 2 Απλούστευση ίδρυσης και λειτουργίας δραστηριοτήτων στον τομέα της εκπαίδευσης

Μετά από το άρθρο 120 του ν. 4442/2016 (Α΄ 230) προστίθεται Κεφάλαιο Κ΄ ως εξής:
«ΚΕΦΑΛΑΙΟ Κ΄
ΑΠΛΟΥΣΤΕΥΣΗ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΙΔΡΥΣΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΟΛΛΕΓΙΩΝ, ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ (Ι.ΙΕΚ), ΚΕΝΤΡΩΝ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ, ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΩΝ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΩΝ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ

Άρθρο 121
Πεδίο εφαρμογής

Στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος κεφαλαίου εμπίπτουν τα κολλέγια, τα Ιδιωτικά Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΙΕΚ), τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης (ΚΔΒΜ), τα φροντιστήρια και τα κέντρα ξένων γλωσσών, με κωδικούς NACE 85.41 και 85.59.
Φυσικά ή νομικά πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένων των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, μπορούν να ασκούν δραστηριότητα κολλεγίων, ιδιωτικών ινστιτούτων επαγγελματικής κατάρτισης, κέντρων δια βίου μάθησης, φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών.

Άρθρο 122
Αρμόδια αρχή

Αρμόδια αρχή για την εφαρμογή του παρόντος είναι:
(α) Η Γενική Γραμματεία Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Δια Βίου Μάθησης και Νεολαίας για τα κολλέγια, τα ιδιωτικά ινστιτούτα επαγγελματικής κατάρτισης και τα κέντρα δια βίου μάθησης,
(β) ο Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ) για τα φροντιστήρια και τα κέντρα ξένων γλωσσών.

Άρθρο 123
Έγκριση ίδρυσης και λειτουργίας δραστηριοτήτων στον τομέα της εκπαίδευσης

1. Τα κολλέγια και τα ιδιωτικά ινστιτούτα επαγγελματικής κατάρτισης υπάγονται για την ίδρυση και λειτουργία τους σε καθεστώς έγκρισης του άρθρου 7.
Ομοίως σε καθεστώς έγκρισης υπάγονται τα κέντρα δια βίου μάθησης, τα φροντιστήρια και τα κέντρα ξένων γλωσσών, των οποίων ο συνολικός αριθμός εκπαιδευομένων ανά ώρα και ανά κτιριολογική μονάδα (αυτοτελές κτίριο ή όροφος σε πολυώροφο κτίριο) υπερβαίνει την αναλογία ενός ατόμου ανά δύο και μισό (21/2) τετραγωνικά μέτρα στο συνολικό εμβαδόν του φορέα ή τον αριθμό των εβδομήντα πέντε (75) εκπαιδευομένων.
2. Η έγκριση ίδρυσης και λειτουργίας εκδίδεται από την αρμόδια αρχή, έπειτα από αίτηση του φορέα της δραστηριότητας, η οποία συνοδεύεται από τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Ειδικά για την έγκριση κολλεγίου και ιδιωτικού ινστιτούτου επαγγελματικής κατάρτισης απαιτείται η διατύπωση γνώμης του ΕΟΠΠΕΠ για τη συνδρομή των νόμιμων κτιριολογικών προϋποθέσεων, σύμφωνα με τη διαδικασία της περ. 13 της υποπαρ. Θ3 της παρ. Θ του άρθρου πρώτου του ν. 4093/2012 (Α’ 222). Εντός τεσσάρων (4) μηνών από την προσήκουσα υποβολή της αίτησης έγκρισης ίδρυσης και λειτουργίας και των δικαιολογητικών η αρμόδια αρχή εξετάζει τα υποβληθέντα στοιχεία και, εφόσον συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις, εκδίδει την έγκριση για την ίδρυση και λειτουργία της δραστηριότητας ή απορρίπτει την αίτηση αιτιολογημένα. Πριν από τη χορήγηση της έγκρισης και εντός της προαναφερθείσας προθεσμίας, η αρμόδια αρχή δύναται να διενεργήσει αυτοψία στις εγκαταστάσεις της δραστηριότητας, για τη διαπίστωση της τήρησης της σχετικής νομοθεσίας. Αν παρέλθει άπρακτη η προθεσμία για την έκδοση της έγκρισης, τεκμαίρεται ότι η έγκριση ίδρυσης και λειτουργίας έχει χορηγηθεί, σύμφωνα με το άρθρο 8, και ο ενδιαφερόμενος μπορεί να ζητήσει από την αρμόδια αρχή τη χορήγηση σχετικής βεβαίωσης. Η αίτηση χορήγησης έγκρισης κατατίθεται σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή είτε απευθείας στην αρμόδια αρχή είτε σε οποιοδήποτε φυσικό ή ηλεκτρονικό Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) που λειτουργεί ως Ενιαίο Κέντρο Εξυπηρέτησης (ΕΚΕ). Μετά από την έναρξη λειτουργίας του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Άσκησης Δραστηριοτήτων και Ελέγχων (ΟΠΣ-ΑΔΕ) του άρθρου 14, κατά το μέρος που αφορά στην έγκριση ίδρυσης και λειτουργίας των δραστηριοτήτων της παρ. 1, η διαδικασία έγκρισης ίδρυσης και λειτουργίας αυτών διεκπεραιώνεται αποκλειστικά μέσω του συστήματος αυτού. Η έγκριση ίδρυσης και λειτουργίας έχει αόριστη διάρκεια.
3. Η έγκριση ίδρυσης και λειτουργίας τροποποιείται μετά από αίτηση του φορέα της δραστηριότητας. Για την τροποποίηση της έγκρισης τηρείται η διαδικασία χορήγησης της έγκρισης. Ο φορέας της δραστηριότητας, επί ποινή ανάκλησης της έγκρισης, υποχρεούται να ενημερώνει την αρμόδια αρχή για κάθε μεταβολή των προϋποθέσεων χορήγησης της έγκρισης και για τη συνδρομή ασυμβίβαστων ιδιοτήτων.
4. Η έγκριση ίδρυσης και λειτουργίας μεταβιβάζεται, εφόσον οι κατά νόμο προϋποθέσεις χορήγησης της έγκρισης συντρέχουν στο πρόσωπο του νέου φορέα. Η μεταβίβαση εγκρίνεται από την αρμόδια αρχή που χορηγεί την έγκριση μετά από σχετική αίτηση, η οποία συνοδεύεται από τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
5. Για την έγκριση ίδρυσης και λειτουργίας, για την έγκριση της τροποποίησής της, καθώς και για την έγκριση της μεταβίβασής της απαιτείται η καταβολή παραβόλου, σύμφωνα με το άρθρο 11 και την κοινή απόφαση της παρ. 3 του άρθρου 128.
6. Η αρμόδια αρχή υποχρεούται να κοινοποιεί αμελλητί τις εγκρίσεις και τις τροποποιήσεις τους στις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές, προκειμένου να ασκήσουν τις ελεγκτικές τους αρμοδιότητες.
7. Η αρμόδια αρχή δύναται να διενεργεί ελέγχους και να προβαίνει σε ενέργειες εποπτείας, σύμφωνα με τα άρθρα 127-157 του ν. 4512/2018 (Α’ 5) και τις κανονιστικές πράξεις που εκδίδονται κατ’ εξουσιοδότηση αυτού. Μέχρι την πλήρη εφαρμογή του ν. 4512/2018 η αρμόδια αρχή διενεργεί τους εκ των υστέρων ελέγχους βάσει κριτηρίων κινδύνου.

 

Άρθρο 124
Γνωστοποίηση λειτουργίας δραστηριοτήτων στον τομέα της εκπαίδευσης

1. Τα κέντρα δια βίου μάθησης, τα φροντιστήρια και τα κέντρα ξένων γλωσσών, των οποίων ο συνολικός αριθμός εκπαιδευομένων ανά ώρα και ανά κτιριολογική μονάδα (αυτοτελές κτίριο ή όροφος σε πολυώροφο κτίριο) δεν υπερβαίνει την αναλογία ενός (1) ατόμου ανά δύο και μισό (21/2) τετραγωνικά μέτρα στο συνολικό εμβαδόν του φορέα και τον αριθμό των εβδομήντα πέντε (75) εκπαιδευομένων, υπάγονται στο καθεστώς γνωστοποίησης του άρθρου 6.
2. Η γνωστοποίηση υποβάλλεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Άσκησης Δραστηριοτήτων και Ελέγχων (ΟΠΣ-ΑΔΕ) του άρθρου 14. Μέχρι την έναρξη λειτουργίας του ΟΠΣ-ΑΔΕ κατά το μέρος που αφορά στη γνωστοποίηση των δραστηριοτήτων της παρ. 1, η γνωστοποίηση κατατίθεται σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή είτε απευθείας στην αρμόδια αρχή είτε σε οποιοδήποτε φυσικό ή ηλεκτρονικό Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) που λειτουργεί ως Ενιαίο Κέντρο Εξυπηρέτησης (ΕΚΕ).
3. Η αρμόδια αρχή παραλαμβάνει τη γνωστοποίηση, η οποία υποβάλλεται από τον φορέα της δραστηριότητας με ευθύνη του για τα περιλαμβανόμενα σε αυτήν στοιχεία, και εκδίδει αποδεικτικό υποβολής. Μετά από την υποβολή της γνωστοποίησης ο φορέας μπορεί να ξεκινήσει τη λειτουργία της δραστηριότητας.
4. Αν πρόκειται να μεταβληθούν για οποιονδήποτε λόγο τα στοιχεία της γνωστοποίησης, ο φορέας της δραστηριότητας υποχρεούται σε προηγούμενη γνωστοποίηση της επιδιωκόμενης μεταβολής. Σε περίπτωση αλλαγής του φορέα της δραστηριότητας εφαρμόζεται το άρθρο 9. Τα δικαιολογητικά που συνδέονται με το πρόσωπο του φορέα της δραστηριότητας εκδίδονται στο πρόσωπο του νέου φορέα. Ο φορέας της δραστηριότητας, επί ποινή διακοπής της λειτουργίας, οφείλει να ενημερώνει την αρμόδια αρχή για κάθε μεταβολή σχετική με τις νόμιμες προϋποθέσεις λειτουργίας της δραστηριότητας ή για τη συνδρομή ασυμβίβαστων ιδιοτήτων.
5. Πριν από την υποβολή της αρχικής γνωστοποίησης, ή της γνωστοποίησης μεταβολής, ο φορέας της δραστηριότητας υποχρεούται να διαθέτει όλα τα αναγκαία δικαιολογητικά, τα οποία δεν συνυποβάλλονται με τη γνωστοποίηση, αλλά τηρούνται μαζί με το αποδεικτικό υποβολής της στον χώρο άσκησης της δραστηριότητας.
6. Για την υποβολή της γνωστοποίησης λειτουργίας των δραστηριοτήτων του παρόντος κεφαλαίου απαιτείται η καταβολή παραβόλου, σύμφωνα με το άρθρο 11 και την κοινή απόφαση της παρ. 3 του άρθρου 128.
7. Η αρμόδια αρχή υποχρεούται να κοινοποιεί αμελλητί, τόσο την αρχική γνωστοποίηση, όσο και τις μεταβολές της στις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές, προκειμένου να ασκήσουν τις ελεγκτικές τους αρμοδιότητες.
8. Μετά από την υποβολή της γνωστοποίησης, ή από τον χρόνο κατά τον οποίο υπήρχε η υποχρέωση για την υποβολή της, η αρμόδια αρχή δύναται να διενεργεί ελέγχους και να προβαίνει σε ενέργειες εποπτείας, σύμφωνα με τα άρθρα 127-157 του ν. 4512/2018 (Α΄ 5) και τις κανονιστικές πράξεις που εκδίδονται κατ’ εξουσιοδότηση αυτού. Μέχρι την πλήρη εφαρμογή του ν. 4512/2018 η αρμόδια αρχή διενεργεί τους εκ των υστέρων ελέγχους βάσει κριτηρίων κινδύνου.

Άρθρο 125
Προϋποθέσεις λειτουργίας σχετιζόμενες με το πρόσωπο του φορέα

1. Φυσικό πρόσωπο μπορεί να ασκεί τις δραστηριότητες του άρθρου 121, εφόσον:
(α) έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του,
(β) έχει μόνιμη εγκατάσταση σε κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.),
(γ) δεν έχει την ιδιότητα του δημοσίου υπαλλήλου, υπαλλήλου οργανισμού τοπικής αυτοδιοίκησης ή άλλου νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου και, καθώς επίσης και την ιδιότητα του κληρικού.
(δ) δεν έχει κηρυχθεί σε κατάσταση πτώχευσης και δεν έχει καταθέσει αίτηση για κήρυξη του σε κατάσταση πτώχευσης,
(ε) δεν έχει καταδικαστεί σύμφωνα με την περ. α) του άρθρου 8 του Υπαλληλικού Κώδικα (ν. 3528/2007, Α΄ 26),
(στ) δεν του έχει επιβληθεί η διοικητική κύρωση της ανάκλησης αδείας ή διακοπής λειτουργίας για ίδιο ή άλλο ιδιωτικό φορέα εκπαίδευσης και κατάρτισης την τελευταία δεκαετία.
2. Νομικό πρόσωπο, συμπεριλαμβανομένων και των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, μπορεί να ασκεί τις δραστηριότητες του άρθρου 120, εφόσον:
(α) η καταστατική έδρα του βρίσκεται σε χώρα κράτος – μέλος της Ε.Ε.• από την υποχρέωση αυτή εξαιρούνται αλλοδαπά μη κερδοσκοπικά νομικά πρόσωπα εκπαιδευτικού χαρακτήρα, σχολεία των οποίων έχουν αδειοδοτηθεί βάσει του άρθρου 5 του ν. 4862/1931 (Α΄ 2).
(β) ο σκοπός του, σύμφωνα με το καταστατικό του, αφορά και στην παροχή υπηρεσιών εκπαίδευσης και κατάρτισης,
(γ) είναι ασφαλιστικά και φορολογικά ενήμερο,
δ) δεν έχει κηρυχθεί σε κατάσταση πτώχευσης και δεν έχει καταθέσει αίτηση για κήρυξή του σε κατάσταση πτώχευσης,
(ε) δεν του έχει επιβληθεί η διοικητική κύρωση της ανάκλησης της αδείας ή της διακοπής λειτουργίας για ίδιο ή άλλο ιδιωτικό φορέα εκπαίδευσης και κατάρτισης την τελευταία δεκαετία,
(στ) ο νόμιμος εκπρόσωπος του νομικού προσώπου, εξαιρουμένων των εκπροσώπων των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, πληροί τις προϋποθέσεις των περ. (γ), (δ), (ε) και (στ) της παρ. 1.
3. Τα νομικά πρόσωπα, εκτός των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, των νομικών προσώπων του ευρύτερου δημόσιου τομέα και των νομικών προσώπων των οποίων τα μέλη ή μέρος των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου ή της Διοικήσεώς τους ορίζονται ως εκ της ιδιότητας τους (ex officio), μπορούν να ασκούν τις δραστηριότητες του άρθρου 121, εφόσον οι μέτοχοι ή οι εταίροι τους ή τα μέλη των διοικήσεών τους, δεν έχουν την ιδιότητα του δημοσίου υπαλλήλου, υπαλλήλου οργανισμού τοπικής αυτοδιοίκησης ή άλλου νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου.

Άρθρο 126
Προϋποθέσεις λειτουργίας σχετιζόμενες με την κτιριολογική υποδομή του φορέα

Για την κτιριολογική υποδομή των δραστηριοτήτων του άρθρου 121 ανά κτιριολογική μονάδα (αυτοτελές κτήριο ή τμήμα κτηρίου ή οριζόντια ιδιοκτησία σε πολυώροφο κτήριο), απαιτείται:
(α) νόμιμο αυτοτελές κτίριο ή τμήμα κτιρίου ή οριζόντια ιδιοκτησία ή βεβαίωση υπαγωγής αυθαιρέτων κατασκευών ή χρήσεων στον ν. 4495/2017 (Α’ 167) ή σε άλλες διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας,
(β) τήρηση της νομοθεσίας περί πυροπροστασίας,
(γ) επαρκής και άμεσος φυσικός φωτισμός και αερισμός,
(δ) επαρκής και ομοιόμορφος τεχνητός φωτισμός και εξαερισμός στις περιπτώσεις υπόγειων χώρων που χρησιμοποιούνται ως βοηθητικοί χώροι, καθώς και χώροι εργαστηρίων και βιβλιοθηκών,
(ε) ελάχιστο εμβαδόν αίθουσας διδασκαλίας δεκαπέντε (15) τετραγωνικά μέτρα (τ.μ.) για τις δραστηριότητες της παρ. 1 του άρθρου 123 και δώδεκα (12) τ.μ. για τις δραστηριότητες της παρ. 1 του άρθρου 124,
(στ) ενάμιση (1,5) τ.μ. ανά εκπαιδευόμενο στις αίθουσες διδασκαλίας,
(ζ) δύο (2) τ.μ. ανά εκπαιδευόμενο στους αύλειους χώρους ή χώρους εκτόνωσης.
Στον αύλειο χώρο συνυπολογίζονται τα υπόστεγα και οι ανοιχτοί διάδρομοι,
(η) δυνατότητα πρόσβασης σε άτομα με αναπηρία σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, τουλάχιστον σε μία κτιριολογική μονάδα (κτίριο ή όροφο) ανά περιφέρεια,
(θ) ένα (1) WC ανά τριάντα (30) εκπαιδευόμενους.

Άρθρο 127
Κυρώσεις

1. Για τις δραστηριότητες του παρόντος κεφαλαίου που υπάγονται σε καθεστώς γνωστοποίησης, η παράλειψη υποβολής αρχικής γνωστοποίησης, ή η παράλειψη υποβολής γνωστοποίησης μεταβολής, ή η γνωστοποίηση αναληθών στοιχείων, επισύρει την επιβολή των κυρώσεων της παρ. 1 του άρθρου 15 σε βάρος του φορέα της δραστηριότητας. Αρμόδιο όργανο για την επιβολή των κυρώσεων είναι η αρμόδια αρχή του άρθρου 122, ανάλογα με το είδος της δραστηριότητας.
Για τις δραστηριότητες του παρόντος κεφαλαίου που υπάγονται σε καθεστώς γνωστοποίησης, όπου προβλέπεται ως κύρωση η ανάκληση της αδείας, από την έναρξη ισχύος του παρόντος κεφαλαίου νοείται η προσωρινή ή οριστική διακοπή λειτουργίας.
2. Για τις δραστηριότητες του παρόντος κεφαλαίου που υπάγονται σε καθεστώς έγκρισης η λειτουργία της δραστηριότητας χωρίς αυτή να έχει λάβει έγκριση ίδρυσης και λειτουργίας, επισύρει την επιβολή των κυρώσεων της παρ. 2 του άρθρου 15. Αρμόδιο όργανο για την επιβολή των ανωτέρω κυρώσεων είναι η αρμόδια αρχή του άρθρου 122, ανάλογα με το είδος της δραστηριότητας.
3. Σε περίπτωση παραβίασης επιμέρους όρων και προϋποθέσεων κατά τη λειτουργία των δραστηριοτήτων του παρόντος κεφαλαίου εφαρμόζονται οι κυρώσεις της κείμενης νομοθεσίας από τα αρμόδια όργανα που ορίζονται σε αυτή.

Άρθρο 128
Εξουσιοδοτικές διατάξεις

1. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης καθορίζονται το περιεχόμενο, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και η διαδικασία της έγκρισης, της τροποποίησης και της μεταβίβασης αυτής, οι αρχές στις οποίες κοινοποιούνται οι εγκρίσεις και οι τροποποιήσεις τους, προκειμένου αυτές να ασκήσουν τις ελεγκτικές τους αρμοδιότητες και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την έγκριση, την τροποποίηση και τη μεταβίβασή της, σύμφωνα με τα άρθρα 7 και 8.
2. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης καθορίζονται το περιεχόμενο και η διαδικασία της γνωστοποίησης, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που τηρούνται στην έδρα της δραστηριότητας, ο τρόπος γνωστοποίησης των στοιχείων σε περίπτωση επικείμενης μεταβολής τους, οι αρχές στις οποίες κοινοποιείται η γνωστοποίηση, προκειμένου να ασκήσουν τις ελεγκτικές τους αρμοδιότητες και κάθε άλλο θέμα σχετικό με τη γνωστοποίηση, σύμφωνα με τα άρθρα 5 και 6.
3. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων, Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων καθορίζονται το ύψος των παραβόλων της παρ. 5 του άρθρου 123, αναφορικά με την έγκριση, και της παρ. 6 του άρθρου 124, αναφορικά με τη γνωστοποίηση, ο χρόνος και ο τρόπος καταβολής τους, ο τρόπος μεταφοράς των πιστώσεων στα αρμόδια όργανα, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα, σύμφωνα με το άρθρο 11.
4. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων και Ανάπτυξης και Επενδύσεων καθορίζονται το εύρος του πλαισίου των επιβαλλόμενων κυρώσεων του άρθρου 127, η κλιμάκωση και τα κριτήρια επιμέτρησης αυτών εντός των ορίων της παρ. 1 του άρθρου 15, για τις δραστηριότητες που υπόκεινται σε γνωστοποίηση, και της παρ. 2 του άρθρου 15, για τις δραστηριότητες που υπόκεινται σε έγκριση, η διαδικασία επιβολής τους, οι περιπτώσεις διακοπής λειτουργίας των δραστηριοτήτων σε περίπτωση έλλειψης έγκρισης, καθώς και κάθε άλλο σχετικό ζήτημα.

Άρθρο 129
Μεταβατικές διατάξεις

1. Οι δραστηριότητες της παρ. 1 των άρθρων 123 και 124 που κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος έχουν ήδη λάβει άδεια εξακολουθούν να διέπονται ως προς τη λειτουργία τους από τις διατάξεις βάσει των οποίων εκδόθηκε η σχετική άδεια. Αν μεσολαβήσει μεταβολή στοιχείου, ο φορέας της οικονομικής δραστηριότητας της παρ. 1 του άρθρου 123 υποχρεούται σε υποβολή αίτησης έγκρισης, σύμφωνα με το άρθρο 123, και ο φορέας της οικονομικής δραστηριότητας της παρ. 1 του άρθρου 124 υποχρεούται σε γνωστοποίηση, σύμφωνα με το άρθρο 124. Μετά από τη χορήγηση της έγκρισης ή την υποβολή της γνωστοποίησης η λειτουργία της δραστηριότητας διέπεται από τις διατάξεις του παρόντος κεφαλαίου.
2. Όπου στη νομοθεσία γίνεται αναφορά σε άδεια δραστηριοτήτων της παρ. 1 του άρθρου 123 νοείται η έγκριση ίδρυσης και λειτουργίας του παρόντος κεφαλαίου. Όπου γίνεται αναφορά σε άδεια δραστηριοτήτων της παρ. 1 του άρθρου 124, νοείται η γνωστοποίηση λειτουργίας του παρόντος κεφαλαίου.

Άρθρο 130
Μη εφαρμοζόμενες διατάξεις

Από την έναρξη ισχύος όλων των προβλεπόμενων στο παρόν κεφάλαιο κανονιστικών πράξεων δεν εφαρμόζονται, ως προς τις δραστηριότητες του άρθρου 121, η περ. 1, η υποπερ. α της περ. 2, το πρώτο εδάφιο της περ. 3, οι περ. 4, 5, 6, 7, 8, 10, 11, 12, 14, 15 και 18 της υποπαρ. Θ3 και οι περ. 1, 2, 4 και 6 της υποπαρ. Θ5 της παρ. Θ του άρθρου πρώτου του ν. 4093/2012 (Α’ 222).».

  • Ας δώσει το καλό παράδειγμα το κράτος, ξεκινώντας κτιριακες παρεμβάσεις για ΑΜΕΑ στα δημόσια σχολεία και ευχαρίστως να ακολουθήσουν και τα ΚΞΓ. Λίγη αξιοκρατία επιτέλους!

  • 27 Ιανουαρίου 2021, 21:52 | ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΖΩΓΡΑΦΟΥ

    Είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ, τη στιγμή που οι επιχειρήσεις μας είναι κλειστές και πολεμάμε να επιβιώσουμε οι ίδιοι και το προσωπικό μας, να ζητάτε να γίνει οποιαδήποτε κτιριολογική παρέμβαση στην ΗΔΗ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΜΕΝΗ εγκατάστασή μας. Σεβαστό το δικαίωμα τους ανθρώπων με κινητικά προβλήματα στην εκπαίδευση, όμως δε λειτουργήσαμε ΠΟΤΕ αυθαίρετα και οι άδειές μας βασίστηκαν σε συγκεκριμένη νομοθεσία (Ν. 4093/2012, που δεν προβλέπει υποχρεωτική την ύπαρξη πρόσβασης ΑΜΕΑ σε Κ.Ξ.Γ. με δυναμικότητα μικρότερη των 75 μαθητών ανά ώρα). Δεν έχουμε καν την πολυτέλεια μεταφοράς της επιχεΊρησής μας σε άλλες εγκαταστάσεις που είτε δέχονται μετατροπές είτε πληρούν τις νέες προυποθέσεις.

  • 27 Ιανουαρίου 2021, 21:37 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΖΗΣΗ

    Θεωρώ επίσης απο την μεριά μου απαράδεκτο το γεγονος ότι αναγκάζετε επιχειρησεις που είχαν αδειοδοτηθει πληρώντας όλες τις προυποθέσεις να προβούν σε ενέργειες ακατόρθωτες οπως για παραδειγμα να εμφανιστούν επιπλέον τετραγωνικά μέτρα στις δομές τους προκειμένου να καλύψουν αναγκες ΑΜΕΑ και αναφέρομαι στις τουαλέτες. Ακόμη και αν αυτό μπορει να γίνει τα εξοδα είναι τεράστια σε μία εποχή που όλα τα επαγγέλματα αιμορραγουν και όλοι προσπάθουν με αξιοπρέπεια να επιβιώσουν. Θα ήταν προτιμότερο να μιλάγατε ξεκαθαρα και να λέγατε ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΤΕ. Τι πιο απλό; Δεν είναι αναγκη να μας βάζετε να δανειζόμαστε ή να εξαντλούμε καθε απόθεμα για να είμαστε νομιμοι γιατι ποτε δεν θα μπορούμε να είμαστε. Γιατι κάθε φορα θα περναει ένας νόμος που θα ζητάει και κάτι ακόμη.Μεχρι να μην μπορούμε. Για να κλείσουμε μόνοι μας και να μην εχετε την ευθυνη.

  • 27 Ιανουαρίου 2021, 21:10 | Φανή Μεγαρχιώτη

    Παρακαλούμε να μελετηθεί η αλλαγή που αφορά την
    προσβασιμότητα των ΑΜΕΑ (σχέδιο νόμου, άρθρο 126). Στον υφιστάμενο νόμο, Ν.
    4093/2012, υπήρχε διαφοροποίηση: δεν προβλεπόταν η υποχρεωτικότητα για πρόσβαση
    των ΑΜΕΑ σε μικρές εκπαιδευτικές επιχειρήσεις Κ.Ξ.Γ. με δυναμικότητα μικρότερης των
    75 μαθητών ανά ώρα. Επιβαλλόταν να υπάρχει πρόσβαση για ΑΜΕΑ μόνο σε
    εκπαιδευτικές επιχειρήσεις Κ.Ξ.Γ. που έχουν δυναμικότητα άνω των 75 εκπαιδευομένων
    ανά ώρα.
    Η διαφοροποίηση πρέπει να διατηρηθεί, διότι:
    1) οι μικρές εκπαιδευτικές επιχειρήσεις Κ.Ξ.Γ. είναι οι περισσότερες και
    συνήθως είναι εγκατεστημένες σε χώρους, που δεν επιτρέπεται από
    πλευράς στατικής να γίνουν κτιριολογικές μετατροπές,
    2) η ανάγκη εξυπηρέτησης των ΑΜΕΑ είναι μεν υπαρκτή και επιβεβλημένη,
    αλλά δεν υπάρχει Ευρωπαϊκός Κανονισμός, παρά μόνον Ευρωπαϊκή
    Οδηγία,
    3) στον Ν. 4759/2020, άρθρο 119, νομοθετήθηκε ότι τα κτήρια που πληρούν
    συγκεκριμένες προϋποθέσεις δεν καθίστανται αυθαίρετα, επειδή δεν έχουν
    προσβασιμότητα για ΑΜΕΑ, και μπορούν να χρησιμοποιούνται,
    4) οι επιχειρήσεις αυτές αδυνατούν οικονομικώς να προβούν στις απαραίτητες
    κτιριολογικές μετατροπές, ώστε να εξυπηρετείται η προσβασιμότητα των
    ΑΜΕΑ, και
    5) η οικονομική συγκυρία εξαιτίας της πανδημίας του κοροναϊού έχει πλήξει
    ιδιαίτερα τις μικρές εκπαιδευτικές επιχειρήσεις Κ.Ξ.Γ.
    Κύριε, Υπουργέ,
    Ζητούμε την εξαίρεση των Κ.Ξ.Γ. με δυναμικότητα μικρότερη των 75
    εκπαιδευομένων ανά ώρα από την υποχρέωση να είναι εγκατεστημένα σε κτίρια που έχουν
    προσβασιμότητα για ΑΜΕΑ.
    Είμαστε βέβαιοι ότι θα λύσετε το πρόβλημα του Κλάδου μας.

  • 27 Ιανουαρίου 2021, 21:09 | ΤΕΡΕΣΑ ΣΥΜΤΣΑΚ-ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΥ

    Παρακαλώ επανεξετάστε τους όρους για ΑΜΕΑ στις υφιστάμενες επιχειρήσεις. Δεν ειναι δυνατών να εχουμε υποχρεωτική προσβαση ΑΜΕΑ στα Κ.Ξ.Λ (τα οποια επιλεγουν οι γωνεις ) εφοσων δεν ειναι υποχρεωτικα στα δημοσια σχολεια

  • 27 Ιανουαρίου 2021, 21:49 | ΔΑΔΟΥΛΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ

    Εν μέσω πανδημίας και κλειστών επιχειρήσεων, το κράτος προσπαθεί να κλείσει εντελώς και για πάντα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μας.
    ΚΔΒΜ1 υπάγεται στην μη τυπική εκπαίδευση
    Δεν λαμβάνει επιδοτούμενα προγράμματα
    Δεν δίνει αναβολή στράτευσης και ουσιαστικά δεν βαρύνει σε τίποτε το κράτος, ίσα ίσα όλα τα χρόνια από εποχής εργαστηρίων ελευθέρων σπουδών , είναι συνδεδεμένα τα ΚΔΒΜ1 με τις απαιτήσεις της αγοράς και μέχρι τώρα προσφέρουν υπηρεσίες εκπαίδευσης στις τοπικές κοινωνίες με τον καλύτερο τρόπο.
    Και αυτό φαίνεται γιατί ακόμη υπάρχουμε. Όμως τώρα μας κλείνει το κράτος οριστικά με τις απαράδεκτες απαιτήσεις.
    Πρόσβαση για ΑΜΕΑ . Συμπάσχουμε μαζί τους αλλά αν αυτή η απαίτηση και ευρωπαϊκή οδηγία αντί να κάνει καλό αφήσει ένα σωρό οικογένειες επαγγελματιών χωρίς δουλειά και το προσωπικό που απασχολούμε δεν καταλαβαίνω πιο καλό προσπαθείτε να κάνετε.
    Χρήση εκπαιδευτηρίου. Δεν βγαίνει για κανένα υφιστάμενο κτίριο. Άρα ένας ακόμη λόγος κλεισίματος των επιχειρήσεων μας.
    Διευθυντές, Διευθυντές, Διευθυντές…Κόστη αβάσταχτα για τις τωρινές καταστάσεις και άνευ λόγου και αιτίας. (Μη τυπική εκπαίδευση επαναλαμβάνω)
    Μπείτε σε όλες τις επιχειρήσεις της αγοράς και ζητήστε τέτοια διοικητικά κόστη.
    Όλο το νομοσχέδιο στοχεύει στο κλείσιμο όλων των ΚΔΒΜ1 με δυναμικότητα κάτω των 75 ατόμων.
    Πρέπει άμεσα να μας αφήσετε να δουλέψουμε όπως δουλεύουμε και αφήστε την κοινωνία να μας κρίνει αν κάνουμε καλή δουλειά. Αφήστε κατά μέρος τις δήθεν τακτοποιήσεις με στόχο τον αφανισμό μας.
    Ελπίζω να ασχοληθείτε και να καταλάβετε τι πάτε να κάνετε πριν είναι αργά για εμάς , τις οικογένειες μας και το προσωπικό μας που ήδη πλήτετε από το κλείσιμο λόγω πανδημίας.
    Μετα τιμής
    Ευαγ.Δαδούλη

  • 27 Ιανουαρίου 2021, 21:17 | Παναγιώτα Περιμένη

    Επιλέξαμε να είμαστε ΚΔΒΜ επιπέδου 1 με μέγιστο αριθμό σπουδαστών 75 και χωρίς επιδοτήσεις γιατί δεν είχαμε την δυνατότητα να κάνουμε υποδομές για ΑΜΕΑ.
    Η ευρωπαϊκή οδηγία αναφέρει ότι πρέπει να υπάρχει μέριμνα στη διευκόλυνση των ΑΜΕΑ, όχι να κλείνουν οι επιχειρήσεις που δεν έχουν την δυνατότητα να φτιάξουν υποδομές ή να μετεγκατασταθούν. Ειδικά αυτή τη περίοδο!

    Παρακαλούμε να επανεξετάσετε το θέμα των ΑΜΕΑ στα ΚΔΒΜ με έως 75 εκπαιδευόμενους. Τουλάχιστον στα ήδη λειτουργούντα κέντρα.

    Η αλλαγή των κανόνων εν μέσω πανδημίας και μετά 10 χρόνια κρίσης είναι σίγουρο πως τα περισσότερα ΚΔΒΜ1 δεν θα την αντέξουν και θα προσθέσει μόνο λουκέτα και άνεργους .

  • 27 Ιανουαρίου 2021, 21:56 | ΝΙΚΟΣ ΒΟΓΙΑΤΖΟΓΛΟΥ

    Αντί να στηρίζονται οι νόμιμες επιχειρήσεις οι οποίες αποφέρουν έσοδα στο κράτος, παίρνονται συνέχεια αποφάσεις που απλά κάνουν το έργο μας πιο δύσκολο. Έτσι ουσιαστικά δικαιώνονται όσοι λειτουργούν παράνομα σε σπίτια χωρίς καμία νομιμοτητα.

  • 27 Ιανουαρίου 2021, 20:55 | Αγοριτσα κουφογαζου

    Ανεπιτρεπτο εν μέσω της πιο δύσκολης οικονομικά περιόδου… Βάλτε μας λουκέτο μόνη σας να τελειωνουμε

  • 27 Ιανουαρίου 2021, 20:00 | Νικολέτα Γιουρ.

    Παρακαλώ επανεξετάστε τους όρους για ΑΜΕΑ στις υφιστάμενες επιχειρήσεις δυναμικότητας κάτω των 75 ατόμων ανά ώρα.

  • 27 Ιανουαρίου 2021, 20:29 | Nanopoulou Stavroula

    Do not agree.

  • Η άμεση σχέση των σπουδαστών των κέντρων δια βιου μαθησης 1 με την αγορά εργασίας τουλάχιστον σε τέχνες όπως μαγειρικη ζαχαροπλαστικη κτλ μας «απαγορεύει»την εγγραφή των ΑΜΕΑ απο τη στιγμή που δε θα μπορούν να απορροφηθούν από τις επιχειρήσεις λόγω επικινδυνοτητας των επαγγελματων αυτων…πιστεύω πως επιβάλλεται να το μελετήσετε εκ νέου αυτο διότι εμεις δε κανουμε απλή θεωρία αλλα και εργαστηρια.Ενα άλλο σοβαρό θέμα είναι με τις εγκαταστάσεις και την άδεια εκπαιδευτηριου,απο τη στιγμή που στην επαρχία δεν υπάρχουν τέτοια κτίρια.Οσο για τον αριθμό ατόμων ανά ώρα ,τα μικρά κεντρα δια βιου μαθησης στην επαρχία ποτε δεν είχαμε τετοιο μεγάλο αριθμό σπουδαστών,15 χρονια τωρα το πολυ να έχουμε δεκα άτομα σε τμήμα κι αυτο για να μπορούμε να κάνουμε πραγματική αποτελεσματική εκπαιδευση της οποίας το αποτέλεσμα φαίνεται απο τη ζήτηση των σπουδαστών μας απο τις επιχειρησεις

  • 27 Ιανουαρίου 2021, 20:13 | Σίλεια Θωμαδάκη

    Θεωρώ απαράδεκτο το γεγονός να δημιουργείτε συνεχώς εμπόδια για τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών. Είμαστε εκπαιδευτικοί φορείς είτε το παραδέχεστε είτε όχι και όχι απλές επιχειρήσεις, με πλήθος πιστοποιήσεων και πρωτοπόροι σε μεθόδους και προσεγγίσεις και με πραγματικό μεράκι και αγάπη για τη δουλειά μας, δουλεύουμε ακατάπαυστα , βάζοντας το συμφέρον και την ευημερία των μαθητών μας πάνω από όλα, γιατί απλούστατα από αυτούς εξαρτάται η ύπαρξή μας.Ακόμη και να μην υπήρχε πρόσβαση για ΑΜΕΑ στους χώρους που νοικιάζουμε και συντηρούμε, να είστε σίγουροι ότι θα είχαμε δημιουργήσει με προσωπικό κόστος,γιατί έχουμε ευαισθησία και αίσθημα ευθύνης.Σας παρακαλώ, να λάβετε υπόψιν σας ότι επιτελούμε εκπαιδευτικό έργο, δημιουργούμε θέσεις εργασίας, φορολογούμαστε και το κυριότερο διαπλάθουμε προσωπικότητες και προσφέρουμε αναντικατάστατες γνώσεις στις νέες γενιές και να διευκολύνετε τις διαδικασίες για τη λειτουργία μας, καταργώντας γραφειοκρατικές και άστοχες προϋποθέσεις. Να είστε σίγουροι ότι αν δεν είμαστε σωστοί και απαραίτητοι δεν θα υπήρχαμε!

  • 27 Ιανουαρίου 2021, 20:44 | Δέσποινα Μαλλή

    Παρόλο που εκτιμούμε την προσπάθεια για απλοποίηση των διαδικασιων αδειοδοτησης των κδβμ, ειδικά μετά το τελευταίο νομοσχέδιο του υπουργείου παιδείας που πρακτικά διαγραφεί από το χάρτη της άτυπης εκπαίδευσης τα ΚΔΒΜ1, θα θέλαμε να επιστησουμε την προσοχή στα παρακατω θέματα
    – για τα εως 75 καταρτιζόμενους ανα ώρα κδβμ δεν ειναι δυνατόν να απαιτείται αδεια χρήσης εκπαιδευτηρίου, ειναι μια προϋπόθεση που ποτέ στο παρελθόν δεν ηταν απαίτηση για τοσο μικρής δυναμικοτητας επιχειρήσεις. Δεν μπορεί, λοιπόν, να προστεθεί μια τέτοια παράμετρος στις προϋποθέσεις λειτουργιας των κδβμ1 οδηγώντας τα σε ακαταλοτητα της έδρας που δραστηριοποιουνται νόμιμα τοσα χρόνια.
    – ο ορος συνεχιζομενη εκπαίδευση και οι προϋποθέσεις που τίθενται για την εισαγωγή σπουδαστών στα κδβμ είναι άκρως περιοριστική. Λάβετε υπόψη σας ότι μεχρι τώρα στην πλειονότητα των κδβμ1 οι τέχνες που διδάσκονται αφορούν επί τω πλείστον τεχνικα επαγγέλματα που δεν απαιτούν προηγούμενη εμπειρία ή αποκτημενη γνώση απο άλλο ίδρυμα αρχικής κατάρτισης.
    – αναφορικά με την προσβασιμότητα ΑΜΕΑ, αν και συμφωνούμε με τη εθνική και ευρωπαϊκή στρατηγική για μέριμνα γύρω από το θέμα, δεν μπορεί η μη προσβασιμοτητα να ειναι λογος άρσης δικαιωματος λειτουργίας επιχειρήσεων με το οικονομικό προφίλ των μέχρι τώρα κδβμ1, που κατά τα άλλα προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες.
    – να υπάρξει ειδική μνεία για κδβμ που δραστηρθοποιουντια αποκλειστικά μέσω διαδικτύου

  • 27 Ιανουαρίου 2021, 20:15 | ΕΛΙΣΑΒΕΤ φΩΤΙΑΔΟΥ

    Διαμαρτυρομαι για το αρθρο 2.Ειμαι ΚΞΓ κτω των 75 μαθητων και ειναι αδυνατον να αλλαξω το κτιριο για να εχουν προσβαση τα Αμεα.Δεν ειχα ποτε μαθητεςΑΜΕΑ.
    Σας παρακαλω παρα πολυ να μην ψηφισετε το νομο γιατι πολλα ΚΞΓ θα αναγκαστουν νακλεισουν και ετσι θα αυξησετε την ανεργεια.Για τα παρανομα ιδιαιτερα που μας τρωνε το ψωμι μας και για καθηγητες χωρις αδειες και πτυχια που τα παιρνουν μαυρα δεν ασχολειστε.

  • 27 Ιανουαρίου 2021, 20:26 | Ελενη

    Παρακαλώ επανεξετάστε τους όρους για ΑΜΕΑ στις υφιστάμενες επιχειρήσεις.

  • Ευχαριστούμε για τις διευκόλυνση αλλά για να φτάσουμε να υποβαλουμε θα πρέπει να υπάρχουν η σωστές προϋποθέσεις είμαι κάτοχος η Κ.Δ.Β.Μ.Ε1 από το 2008 σε πόλεις 20000 και 40000 χιλιάδες κατοίκους με ειδικότητες κομμωτική και Μανικιουρ-πεντικιουρ (μη τυπική εκπαίδευση)
    Με βάση το νομοσχέδιο θα πρέπει να έχουμε 2 διευθυντές με μεταπτυχιακό και 3 μόνιμους υπαλλήλους,λαπτοπ για κάθε μαθητή,εμείς δείχνουμε την τέχνη για να μάθει κάποιος ένα επάγγελμα να ζήσει στις δύσκολες στιγμές που βιώνουμε δεν είμαστε σχολείο ούτε θέλουμε να γίνουμε
    Αν κάνουμε όλα αυτά πού λέτε πράγμα αδύνατο τόσο πρακτικά αλλά και οικονομικά
    χρήση αμεα
    όλα αυτά τα χρόνια δεν είχε ενδιαφερθεί κανένας ούτε να ρωτήσει Αμεα γιατί απλά δεν μπορεί εκ των πραγμάτων να ασκήσει το επάγγελμα του κομμωτή που έχει πολύ ορθοστασία και κούραση
    Σας παρακαλώ δείτε με την λογική ξανά τις προϋποθέσεις που έχετε βάλει άδικα και χωρίς λόγο αυτό μας οδηγεί σίγουρα σε κλείσιμο των επιχειρήσεων

  • 27 Ιανουαρίου 2021, 19:50 | Kostas Markakis

    θα ηθελα να εκφρασω την εντονη δυσαρεσκεια εμου και των συναδελφων μου σχετικα με τη διαταξη που αναφερεται στη δυνατοτητα προσβασης ΑΜΕΑ ως προυποθεσης εκδοσης αδειας λειτουργιας .Οι περισσοτεροι συναδελφοι των κξγ δε δυνανται να πραγματοποιησουν τετοιες τροποποιησεις ειτε λογω οικονομικης δυσχερειας ,ειτε λογω υπαρξης ανεφικτου .θα ηταν συνετο να αναφερεται ως προαιρετικος ορος .Οποιος ενδιαφερομενος (ΑΜΕΑ) θα ηθελε να φοιτησει ας επιλεξει το κξγ που τον εξυπηρετει και του παρεχει προσβαση.ειναι τουλαχιστον αδικο αυτη τη χρονικη στιγμη να ζητουνται απο τα κξγ και φροντιστηρια τετοιες μετατροπες στο χωρο τους που απαιτουν τεραστια εξοδα και ανεφικτες μετατροπες .

  • 27 Ιανουαρίου 2021, 19:35 | ΡΟΔΗ ΣΟΦΙΑ

    Θεωρώ υπερβολική και παράλογη την απαίτηση του υπουργείου για τα ήδη αδειοδοτημένα ΚΞΓ.

  • 27 Ιανουαρίου 2021, 19:25 | Ανδριανα Κοζομπολη

    Παρακαλώ επανεξετάστε τούς όρους για ΑΜΕΑ στις υφιστάμενες επιχειρήσεις.

  • 27 Ιανουαρίου 2021, 19:00 | Παρασκευή Τζώρτζη

    Έλεος!! Να μας κλεισετε θέλετε

  • 27 Ιανουαρίου 2021, 19:02 | Χριστίνα Βασιλάκη

    Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι,

    Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών με δυναμικότητα κάτω των 75
    ατόμων θα υποχρεούνται να έχουν πρόσβαση σε ΑΜΕΑ.

    Η παρούσα υποχρέωση δεν δύναται να εφαρμοστεί από τα κέντρα μας. Πρόκειται για μικρές επιχειρήσεις που δεν μπορούν να αντέξουν αυτό το κόστος.

    Επιπλέον επειδή οι περισσότεροι βρισκόμαστε σε κτήρια με ορόφους καθίσταται αδύνατο.

    Σας παρακαλούμε να το λάβετε υπόψιν σας και να μας απαλλάξετε από αυτή τη μελλοντική υποχρέωση.

  • 27 Ιανουαρίου 2021, 19:08 | αννα καφετζη

    Παρακαλώ να επανεξετάσετε τους όρους για ΑΜΕΑ στις υφιστάμενες επιχειρήσεις ΚΞΓ και Φροντιστηρίων δυναμικότητας κάτω των 75 ατόμων.
    Σεβόμαστε τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα και θεωρούμε ότι όλοι οφείλουμε να συμβάλλουμε στην διευκόλυνση της καθημερινότητάς τους. Όμως παρακαλούμε να επανεξετάσετε τους όρους για ΑΜΕΑ και να εξαιρέσετε τις υφιστάμενες επιχειρήσεις διότι:
    1)στον νόμο, Ν. 4093/2012, δεν προβλεπόταν η υποχρεωτική ύπαρξη πρόσβασης των ΑΜΕΑ σε μικρές εκπαιδευτικές επιχειρήσεις Κ.Ξ.Γ. με δυναμικότητα μικρότερης των 75 μαθητών ανά ώρα, παρά μόνο σε αυτές που έχουν δυναμικότητα άνω των 75 εκπαιδευομένων ανά ώρα
    2)τα περισσότερα ΚΞΓ τα οποία είναι κάτω των 75 και ήδη αδειοδοτημένα είναι εγκατεστημένα σε χώρους, που δεν επιτρέπεται από πλευράς στατικής να γίνουν κτιριολογικές μετατροπές

    Ευχαριστώ

  • 27 Ιανουαρίου 2021, 19:21 | Θωμαδάκη Λουκια

    Παρακαλούμε να μελετηθεί η αλλαγή που αφορά την
    προσβασιμότητα των ΑΜΕΑ (σχέδιο νόμου, άρθρο 126). Στον υφιστάμενο νόμο, Ν.
    4093/2012, υπήρχε διαφοροποίηση: δεν προβλεπόταν η υποχρεωτικότητα για πρόσβαση
    των ΑΜΕΑ σε μικρές εκπαιδευτικές επιχειρήσεις Κ.Ξ.Γ. με δυναμικότητα μικρότερης των
    75 μαθητών ανά ώρα. Επιβαλλόταν να υπάρχει πρόσβαση για ΑΜΕΑ μόνο σε
    εκπαιδευτικές επιχειρήσεις Κ.Ξ.Γ. που έχουν δυναμικότητα άνω των 75 εκπαιδευομένων
    ανά ώρα.
    Η διαφοροποίηση πρέπει να διατηρηθεί, διότι:
    1) οι μικρές εκπαιδευτικές επιχειρήσεις Κ.Ξ.Γ. είναι οι περισσότερες και
    συνήθως είναι εγκατεστημένες σε χώρους, που δεν επιτρέπεται από
    πλευράς στατικής να γίνουν κτιριολογικές μετατροπές,
    2) η ανάγκη εξυπηρέτησης των ΑΜΕΑ είναι μεν υπαρκτή και επιβεβλημένη,
    αλλά δεν υπάρχει Ευρωπαϊκός Κανονισμός, παρά μόνον Ευρωπαϊκή
    Οδηγία,
    3) στον Ν. 4759/2020, άρθρο 119, νομοθετήθηκε ότι τα κτήρια που πληρούν
    συγκεκριμένες προϋποθέσεις δεν καθίστανται αυθαίρετα, επειδή δεν έχουν
    προσβασιμότητα για ΑΜΕΑ, και μπορούν να χρησιμοποιούνται,
    4) οι επιχειρήσεις αυτές αδυνατούν οικονομικώς να προβούν στις απαραίτητες
    κτιριολογικές μετατροπές, ώστε να εξυπηρετείται η προσβασιμότητα των
    ΑΜΕΑ, και
    5) η οικονομική συγκυρία εξαιτίας της πανδημίας του κοροναϊού έχει πλήξει
    ιδιαίτερα τις μικρές εκπαιδευτικές επιχειρήσεις Κ.Ξ.Γ.
    Κύριε, Υπουργέ,
    Ζητούμε την εξαίρεση των Κ.Ξ.Γ. με δυναμικότητα μικρότερη των 75
    εκπαιδευομένων ανά ώρα από την υποχρέωση να είναι εγκατεστημένα σε κτίρια που έχουν
    προσβασιμότητα για ΑΜΕΑ.
    Είμαστε βέβαιοι ότι θα λύσετε το πρόβλημα του Κλάδου μας.

  • 27 Ιανουαρίου 2021, 19:00 | Θωμαδάκη Αικατερίνη

    Θα ήθελα να εκφράσω την δυσαρέσκεια μου για το σχέδιο αλλαγής των κτηριακών δομών στα ΚΞΓ μικρής δυναμικής περί πρόσβασης ΑΜΕΑ. Είναι αδύνατον να ανταπεξέλθουμε οικονομικά σε τέτοια αλλαγή είτε γιατί ο χώρος δεν επαρκεί είτε γιατί ο ιδιοκτήτης δεν μας επιτρέπει τέτοιες αλλαγές. Σας παρακαλώ να εξετάσετε το ζήτημα αυτό και να ακούσετε τους προβληματισμούς όλων μας. Ειδικά εν μέσω πανδημίας είναι αδύνατον να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε.

  • 27 Ιανουαρίου 2021, 19:07 | Γεώργιος Σταγγίδης

    Παρακαλώ θερμά επανεξετάστε τους όρους για ΑΜΕΑ στις υφιστάμενες επιχειρήσεις δυναμικότητας κάτω των 75 ατόμων !!

  • 27 Ιανουαρίου 2021, 18:03 | ΤΑΧΟΥ ΜΑΡΙΤΑ

    Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
    Ευχαριστουμε για την κατάργηση της επικαιροποίησης των αδειών μας κάθε δύο χρόνια.
    Ταυτόχρονα όμως, παρακαλούμε να μελετηθεί η αλλαγή που αφορά την
    προσβασιμότητα των ΑΜΕΑ διότι:
    1) οι μικρές εκπαιδευτικές επιχειρήσεις Κ.Ξ.Γ. είναι εγκατεστημένες σε χώρους, που δεν επιτρέπεται να γίνουν κτιριολογικές μετατροπές,
    Για παράδειγμα πολλά κτίρια σε όροφο δεν έχουν δυνατότητα να εγκαταστήσουν ανελκυστήρα. Υποθέτω κατανοείτε το πόσο δυσβάσταχτο οικονομικό βάρος είναι η εγκατάσταση ανελκυστήρα σε εξωτερικό χώρο. Αν επιβληθεί ο νόμος πρέπει να αλλάξουμε κτήριο. Αν δεν είμαστε τυχεροί να βρούμε ένα κοντινό κτίριο που να τελεί τις προδιαγραφές θα πρέπει να εγκατασταθούμε σε νέα γειτονιά ή περιοχή.
    Οι συνέπειες είναι η αναδιαμόρφωση του χώρου και απώλεια εσόδων.
    Η αναδιαμόρφωση του χώρου είναι κοστοβόρα και φυσικά το ποσό είναι απαγορευτικό για πολλούς σε περίοδο οικονομικής κρίσης και φυσικά θα οδηγήσει στο κλείσιμο πολλών επιχειρήσεων.
    Το δεύτερο πρόβλημα που δημιουργεί είναι ότι αν πάμε σε νέο κτήριο το αποτέλεσμα είναι να ξεκινήσουμε την επιχείρηση με μηδενικό ή ελάχιστο πελατολόγιο. Έχοντας επιχειρηματική δραστηριότητα στο χώρο για μόλις δυο χρόνια σας διαβεβαιώ ότι είναι πολύ δύσκολο να στήσει κανείς την πελατεία του όταν είναι άγνωστος σε μια περιοχή. Η αύξηση του πελατολογίου γίνεται με αργούς ρυθμούς μέχρι να νιώσει ο κόσμος εμπιστοσύνη και να υπάρξουν οι πρώτες επιτυχίες μαθητών.
    Το άλλο πρόβλημα που δημιουργείται είναι ότι αν χρειαστεί να εγκαταστήσουμε τουαλέτα για ΑμεΑ τότε ίσως πρέπει να μειώσουμε τα τετραγωνικά μιας τάξης. Αν ήδη το κτήριο έχει δυνατότητα για 2 ή 3 τάξεις θα πρέπει να στερηθούμε μια τάξη. Κατανοείτε ότι αυτό οδηγεί όχι μόνο σε μείωση εσόδων αλλά και θέσεων εργασίας.
    Η λύση για τα ΑμεΑ είναι τα ήδη υπάρχον κτήρια που πληρούν τις προδιαγραφές για πρόσβαση. Ακόμα και αν δεν υπάρχει ανάλογο κτήριο στην ευρύτερη περιοχή του ατόμου υπάρχουν πολλές επιλογές για ατομικά μαθήματα στο χώρο του ατόμου ή μμαθήματα με τηλεκπαίδευση. Έχει ανθίσει αυτός ο τομέας με αξιόλογα προγράμματα εκμάθησης με μοντέρνες και αποτελεσματικές μεθόδους εκπαίδευσης απο καταρτισμένους συναδέλφους.
    Σας παραθετω και τα επιχειρηματα του κ. Ζηκοπουλου με τον οποιο συμφωνω.
    2) η ανάγκη εξυπηρέτησης των ΑΜΕΑ είναι μεν υπαρκτή και επιβεβλημένη,
    αλλά δεν υπάρχει Ευρωπαϊκός Κανονισμός, παρά μόνον Ευρωπαϊκή
    Οδηγία,
    3) στον Ν. 4759/2020, άρθρο 119, νομοθετήθηκε ότι τα κτήρια που πληρούν
    συγκεκριμένες προϋποθέσεις δεν καθίστανται αυθαίρετα, επειδή δεν έχουν
    προσβασιμότητα για ΑΜΕΑ, και μπορούν να χρησιμοποιούνται,
    4) οι επιχειρήσεις αυτές αδυνατούν οικονομικώς να προβούν στις απαραίτητες
    κτιριολογικές μετατροπές, ώστε να εξυπηρετείται η προσβασιμότητα των
    ΑΜΕΑ, και
    5) η οικονομική συγκυρία εξαιτίας της πανδημίας του κοροναϊού έχει πλήξει
    ιδιαίτερα τις μικρές εκπαιδευτικές επιχειρήσεις Κ.Ξ.Γ.
    Κύριε, Υπουργέ,
    Ζητούμε την εξαίρεση των Κ.Ξ.Γ. με δυναμικότητα μικρότερη των 75
    εκπαιδευομένων ανά ώρα από την υποχρέωση να είναι εγκατεστημένα σε κτίρια που έχουν
    προσβασιμότητα για ΑΜΕΑ.
    Είμαστε βέβαιοι ότι θα λύσετε το πρόβλημα του Κλάδου μας.
    Με κάθε εκτίμηση,
    Τάχου Μαρίτα

  • 27 Ιανουαρίου 2021, 18:52 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΚΡΙΒΟΠΟΥΛΟΣ ΧΙΟΥΖ

    Παρακαλούμε να μελετηθεί η αλλαγή που αφορά την
    προσβασιμότητα των ΑΜΕΑ (σχέδιο νόμου, άρθρο 126). Στον υφιστάμενο νόμο, Ν.
    4093/2012, υπήρχε διαφοροποίηση: δεν προβλεπόταν η υποχρεωτικότητα για πρόσβαση
    των ΑΜΕΑ σε μικρές εκπαιδευτικές επιχειρήσεις Κ.Ξ.Γ. με δυναμικότητα μικρότερης των
    75 μαθητών ανά ώρα. Επιβαλλόταν να υπάρχει πρόσβαση για ΑΜΕΑ μόνο σε
    εκπαιδευτικές επιχειρήσεις Κ.Ξ.Γ. που έχουν δυναμικότητα άνω των 75 εκπαιδευομένων
    ανά ώρα.
    Η διαφοροποίηση πρέπει να διατηρηθεί, διότι:
    1) οι μικρές εκπαιδευτικές επιχειρήσεις Κ.Ξ.Γ. είναι οι περισσότερες και
    συνήθως είναι εγκατεστημένες σε χώρους, που δεν επιτρέπεται από
    πλευράς στατικής να γίνουν κτιριολογικές μετατροπές,
    2) η ανάγκη εξυπηρέτησης των ΑΜΕΑ είναι μεν υπαρκτή και επιβεβλημένη,
    αλλά δεν υπάρχει Ευρωπαϊκός Κανονισμός, παρά μόνον Ευρωπαϊκή
    Οδηγία,
    3) στον Ν. 4759/2020, άρθρο 119, νομοθετήθηκε ότι τα κτήρια που πληρούν
    συγκεκριμένες προϋποθέσεις δεν καθίστανται αυθαίρετα, επειδή δεν έχουν
    προσβασιμότητα για ΑΜΕΑ, και μπορούν να χρησιμοποιούνται,
    4) οι επιχειρήσεις αυτές αδυνατούν οικονομικώς να προβούν στις απαραίτητες
    κτιριολογικές μετατροπές, ώστε να εξυπηρετείται η προσβασιμότητα των
    ΑΜΕΑ, και
    5) η οικονομική συγκυρία εξαιτίας της πανδημίας του κοροναϊού έχει πλήξει
    ιδιαίτερα τις μικρές εκπαιδευτικές επιχειρήσεις Κ.Ξ.Γ.
    Κύριε, Υπουργέ,
    Ζητούμε την εξαίρεση των Κ.Ξ.Γ. με δυναμικότητα μικρότερη των 75
    εκπαιδευομένων ανά ώρα από την υποχρέωση να είναι εγκατεστημένα σε κτίρια που έχουν
    προσβασιμότητα για ΑΜΕΑ.
    Είμαστε βέβαιοι ότι θα λύσετε το πρόβλημα του Κλάδου μας.

  • 27 Ιανουαρίου 2021, 18:58 | Μαρώ Φασουλάκη

    ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΧΩΡΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΈΛΑΣΗ ΑΜΕΑ ΣΕ ΚΕΝΤΡΑ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ.

    Αντιμετωπίζουμε πολύ μεγάλο πρόβλημα όσον αφορά τα νέα μέτρα, σχετικά με την πρόσβαση ΑΜΕΑ, τουαλέτες ΑΜΕΑ κτλ διότι η υφιστάμενη κτηριακή δομή των εγκαταστάσεων μας ενδεχομένως να επιτρέπει την τροποποίηση για την προσπέλαση απο το δρόμο και αυτό υπο την προϋπόθεση οτι το σχολείο είναι σε ισόγειο χώρο.

    Οσον αφορά όμως, το WC για ΑΜΕΑ τα προβλήματα είναι σοβαρότερα και ενδεχομένως αξεπέραστα λόγω έλλειψης του απαιτουμένου χώρου εντός του κτηρίου και επίσης αδυναμίας εγκατάστασης αποχέτευσης, εξαεαρισμού και λοιπών ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων.

  • 27 Ιανουαρίου 2021, 18:36 | ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΛΟΥΚΙΔΟΥ

    Παρακαλούμε να μελετηθεί η αλλαγή που αφορά την
    προσβασιμότητα των ΑΜΕΑ (σχέδιο νόμου, άρθρο 126). Στον υφιστάμενο νόμο, Ν.
    4093/2012, υπήρχε διαφοροποίηση: δεν προβλεπόταν η υποχρεωτικότητα για πρόσβαση
    των ΑΜΕΑ σε μικρές εκπαιδευτικές επιχειρήσεις Κ.Ξ.Γ. με δυναμικότητα μικρότερης των
    75 μαθητών ανά ώρα. Επιβαλλόταν να υπάρχει πρόσβαση για ΑΜΕΑ μόνο σε
    εκπαιδευτικές επιχειρήσεις Κ.Ξ.Γ. που έχουν δυναμικότητα άνω των 75 εκπαιδευομένων
    ανά ώρα.
    Η διαφοροποίηση πρέπει να διατηρηθεί, διότι:
    1) οι μικρές εκπαιδευτικές επιχειρήσεις Κ.Ξ.Γ. είναι οι περισσότερες και
    συνήθως είναι εγκατεστημένες σε χώρους, που δεν επιτρέπεται από
    πλευράς στατικής να γίνουν κτιριολογικές μετατροπές,
    2) η ανάγκη εξυπηρέτησης των ΑΜΕΑ είναι μεν υπαρκτή και επιβεβλημένη,
    αλλά δεν υπάρχει Ευρωπαϊκός Κανονισμός, παρά μόνον Ευρωπαϊκή
    Οδηγία,
    3) στον Ν. 4759/2020, άρθρο 119, νομοθετήθηκε ότι τα κτήρια που πληρούν
    συγκεκριμένες προϋποθέσεις δεν καθίστανται αυθαίρετα, επειδή δεν έχουν
    προσβασιμότητα για ΑΜΕΑ, και μπορούν να χρησιμοποιούνται,
    4) οι επιχειρήσεις αυτές αδυνατούν οικονομικώς να προβούν στις απαραίτητες
    κτιριολογικές μετατροπές, ώστε να εξυπηρετείται η προσβασιμότητα των
    ΑΜΕΑ, και
    5) η οικονομική συγκυρία εξαιτίας της πανδημίας του κοροναϊού έχει πλήξει
    ιδιαίτερα τις μικρές εκπαιδευτικές επιχειρήσεις Κ.Ξ.Γ.
    Κύριε, Υπουργέ,
    Ζητούμε την εξαίρεση των Κ.Ξ.Γ. με δυναμικότητα μικρότερη των 75
    εκπαιδευομένων ανά ώρα από την υποχρέωση να είναι εγκατεστημένα σε κτίρια που έχουν
    προσβασιμότητα για ΑΜΕΑ.
    Είμαστε βέβαιοι ότι θα λύσετε το πρόβλημα του Κλάδου μας.

  • 27 Ιανουαρίου 2021, 18:40 | ΣΤΕΛΛΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

    Παρακαλώ να εξαιρεθούν τα υφιστάμενα ΚΞΓ κάτω των 75 ατόμων για όλους τους λόγους που έχουν ήδη αναφέρει οι προηγούμενοι στα σχολια τους

  • 27 Ιανουαρίου 2021, 18:50 | Μεταξία Γιαννοπούλου

    Παρακαλώ επανεξετάστε τους όρους για ΑΜΕΑ στις υφιστάμενες επιχειρήσεις δυναμικότητας κάτω των 75 ατόμων.

  • 27 Ιανουαρίου 2021, 18:49 | ΤΖΕΝΤΣ Ντανα

    Πως μπορειτε να ζητάτε κτηριακές παρεμβάσεις από τα ΚΞΓ που είναι επιχειρήσεις σε αναστολή ή σε υπολειτουργία;Τα ΚΞΓ ήδη υποφέρουν.

  • 27 Ιανουαρίου 2021, 18:04 | Αθηνά Καλίτση

    ιδιαίτερα τις μικρές εκπαιδευτικές επιχειρήσεις Κ.Ξ.Γ.
    Κύριε, Υπουργέ,
    Ζητούμε την εξαίρεση των Κ.Ξ.Γ. με δυναμικότητα μικρότερη των 75
    εκπαιδευομένων ανά ώρα από την υποχρέωση να είναι εγκατεστημένα σε κτίρια που έχουν
    προσβασιμότητα για ΑΜΕΑ.

  • 27 Ιανουαρίου 2021, 18:02 | Χριστίνα Παπαδοπούλου

    Θεωρω αστοχη την απαίτησή σας τα ΚΞΓ δυναμικότητας μικροτερης των 75 εκπαιδευομένων ανα ωρα να υποχρεωθούν να εχουν τουαλετα ΑΜΕΑ. Αυτα τα φροντιστήρια ειναι μικρες επιχειρήσεις με περιορισμενο αριθμο μαθητων και μια τετοια απαιτηση θα οδηγουσε στο κλείσιμό τους.Περαν αυτου απαιτείτε κατι τετοιο απο φροντιστήρια ενω ταυτόχρονα δεν φροντιζετε εσεις πρωτοι να παρέχετε τετοιες ευκολιες στα δημοσια σχολεία οι εγκαταστάσεις των περισσότερων ειναι απαραδεκτες. Ελπιζω να λαβετε υπ’όψιν σας την γνωμη μου και να μην οδηγήσετε στην ανεργία εκατοντάδες φροντιστηριουχους και τους χιλιαδες των υπαλληλων τους. Ευχαριστώ.

  • 27 Ιανουαρίου 2021, 18:56 | MARGARITA KAMARIOTOY

    Κύριε, Υπουργέ,
    Ζητούμε την εξαίρεση των Κ.Ξ.Γ. με δυναμικότητα μικρότερη των 75
    εκπαιδευομένων ανά ώρα από την υποχρέωση να είναι εγκατεστημένα σε κτίρια που έχουν
    προσβασιμότητα για ΑΜΕΑ.

  • 27 Ιανουαρίου 2021, 17:21 | Κάτια Κονταρά

    Ζητούμε την εξαίρεση των KΞΓ με δυναμικότητα των 75 εκπαιδευομενων ανά ώρα από την υποχρέωση να είναι προσβάσιμα σε ΑΜΕΑ. Ελπίζουμε να λάβετε υπ’οψιν σας το αίτημά μας.
    Με εκτίμηση, Κάτια Κονταρά

  • 27 Ιανουαρίου 2021, 17:41 | Αθανασία Κοσκέρη

    Ζητούμε την εξαίρεση των KΞΓ με δυναμικότητα κάτω των 75 εκπαιδευόμενων ανά ώρα από την υποχρέωση να είναι προσβάσιμα σε ΑΜΕΑ. Ελπίζουμε να λάβετε υπ’οψιν σας το αίτημά μας.
    Με εκτίμηση, Αθανασία Κοσκέρη
    Καθηγήτρια Αγγλικής Γλώσσας

  • 27 Ιανουαρίου 2021, 17:35 | Αικατερίνη Θωμαδάκη

    Τα κέντρα ξένων γλωσσών , ειδικά τα μικρά σε δυναμική είναι αδύνατον να κάνουν τέτοιες κτιριακές αλλαγές. Τα περισσότερα από αυτά είναι αδύνατον να καταφέρουν να τροποποιήσουν τον χώρο τους είτε γιατί δεν επαρκεί ο χώρος είτε γιατί δεν είναι δυνατόν από τον ιδιοκτήτη. Αναγκάζετε δηλαδή τις μικρές επιχειρήσεις να κλείσουν ή να μεταφερθούν πράγμα αδύνατον ειδικά εν μέσω πανδημίας. Παρακαλώ να εξετάσετε ξανά το σχέδιο περί ΑΜΕΑ στα ΚΞΓ μικρής δυναμικής.

  • 27 Ιανουαρίου 2021, 17:03 | Σίλεια Θωμαδάκη

    Θεωρώ απαράδεκτο και προκλητικό τον τρόπο που βρίσκει κάθε φορά το Υπουργείο να βάζει εμπόδια στην λειτουργία των Κέντρων Ξένων Γλωσσών. Είμαστε εκπαιδευτικοί φορείς, είτε θέλετε να το παραδεχτείτε είτε όχι, πρωτοπόροι στον τομέα μας,με πλήθος πιστοποιήσεων και ειλικρινή αγάπη για την δουλειά μας,βάζοντας πάνω από όλα το συμφέρον των μαθητών μας γιατί από αυτούς εξαρτάται η επιβίωση και η ψυχική μας υγεία.
    Ακόμη κι αν δεν υπήρχε πρόσβαση για ΑΜΕΑ στους χώρους μας,έχουμε δημιουργήσει γιατί η ευαισθησία μας και η κοινή λογική μας το επιβάλλουν. Το να θεσπίζετε γραφειοκρατικές διαδικασίες είναι άκαιρο,άδικο,αυθαίρετο και εχθρικό προς ένα κλάδο που έχει και συνεχίζει να προσφέρει έργο,υπηρεσίες, θέσεις εργασίας,φόρους και παιδεία το βασικότερο στις νέες, γενιές. Επιτέλους αναγνωρίστε μας και απλουστευστε τις διαδικασίες λειτουργίας μας.Να είστε σίγουροι ότι αν δεν είμαστε σωστοί και χρήσιμοι δεν θα υπήρχανε!

  • 27 Ιανουαρίου 2021, 17:54 | Αγγελική Δελή

    Συνεχίζετε να αγνοείτε τον κλάδο των ιδιοκτητών ΚΞΓ!
    Βρισκόμαστε σε αναστολή σχεδόν ένα χρόνο τώρα, έχουμε λάβει ελάχιστη βοήθεια από το κράτος, ενώ όλες μας οι υποχρεώσεις τρέχουν. Παλεύουμε μόνοι μας να κρατήσουμε τις επιχειρήσεις μας σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες. Να μας ζητούν το οτιδήποτε αυτή τη στιγμή είναι εξωφρενικό! Καλό θα ήταν να δείτε πώς θα μας βοηθήσετε κύριοι της κυβέρνησης!

  • 27 Ιανουαρίου 2021, 17:42 | KOKKARH MARIA

    Επιθυμώ να εκφράσω την έντονη ένσταση μου στην απαίτηση κατάλληλου σχεδιασμού κ κτιριακων προδιαγραφών των φροντιστηριων ώστε να προσφέρουν πρόσβαση σε αμεα. Είναι απολύτως απαραίτητο για τα καινούργια κτήρια, κατανοητό, αλλά θεωρώ πολύ άδικο για όλους εμάς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που, ως επί το πλείστον, στεγαζομαστε σε παλαιού τύπου κτίρια και δεν έχουμε τη δυνατότητα να προτείνουμε η να πραγματοποιουμε τέτοιου τύπου αλλαγές στα κτίρια που στεγαζομαστε. Παλεύουμε πολύ σκληρά ως επιχειρήσεις να επιβιώσουμε με τις ήδη υπάρχουσες δυσκολίες, έχουμε ήδη πληγεί από όσα συμβαίνουν και τώρα αυτό έρχεται σε μια πολύ κακή συγκυρία να ζορίσει ακόμα περισσότερο την εργασιακή μας πραγματικότητα. Και γιατί θα πρέπει εμείς να συμμορφωθουμε με τόσο μικρό αριθμό πελατών και στις πιο πολλές περιπτώσεις χωρίς πελάτες αμεα όταν τα περισσότερα δημόσια σχολεία δεν διαθέτουν τέτοιες υποδομές? Παρακαλώ να επανεξέταστε το ζήτημα αυτό θα προβλημάτισε τόσο μεγάλο αριθμό μικρομεσαίων εκπ. δομών κ να προστατέψετε την επιβίωση μας που εξυπηρετεί τη κρατική μηχανή με τις εισφορές κ την φορολογία που όλοι μας ευσυνείδητα καταβαλλουμε.

  • 27 Ιανουαρίου 2021, 17:54 | Παναγής Κονταράς

    Παραθέτω σχόλιο συναδέλφου το οποίο με κάλυψε πληρως.

    Παρακαλώ πολύ αφαιρέστε το εδάφιο για τη δυνατότητα πρόσβασης σε άτομα με αναπηρία για ΚΞΓ κάτω των 75 ατόμων για τους κάτωθι λογους:
    1. Όταν πρωτοαδειοθοτηθηκαμε δεν υπήρχε τέτοια πρόβλεψη. Δεν μπορείς να ζητάς από μια επιχείρηση μετά από 1, 5, 15, 25 χρονια λειτουργίας να αλλάξει σχεδόν το σύνολο του χώρου της.
    2. Ειμαστε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις σε πολύ μικρούς και παλαιούς χώρους μη έχοντας τη δυνατότητα μετατροπή των χωρών μας. Το 90% των ΚΞΓ δεν έχουν τη χωροταξική δυνατότητα να κάνουν τις αλλαγές για άτομα με αναπηρία. Δεν είναι ότι δεν θέλουμε (ποιος δεν θέλει άλλωστε;), είναι ότι δεν γίνεται. Μηχανικοί μας το λένε.
    3. Είμαστε αδειοδοτημένοι αρχικά με Δευτεροβάθμια Επιτροπή, αδειοδοτημενοι αργότερα με ΕΟΠΠΕΠ, επικαιροποιημένοι ανα 2 χρόνια. Τι άλλο θέλετε από εμάς επιτέλους?
    4. Και τέλος για να ζητήσετε από εμάς πρόσβαση σε άτομα με αναπηρία, πρέπει πρώτα να το εφαρμόσετε σε κάθε δομή, τονίζω σε κάθε δομή, του δημοσίου. Υπουργεία, δημαρχεία, δικαστήρια, σχολεία, υπηρεσίες.
    Σε περίπτωση που η παραπάνω διάταξη γίνει νόμος του κράτους, ετοιμαστείτε για επιπλέον λουκέτα, ανεργία, στέρηση φορολογικών εσοδων και ασφαλιστικών εισφορών.

  • 27 Ιανουαρίου 2021, 17:17 | Θεοδώρα

    Είναι όχι μόνο απαράδεκτο αλλά και παρανοικο εν μέσω πανδημιας με κλειστά τα ΚΑΙ & Δια Βίου Μάθησης να μας ζητάτε να προβουμε σε κτιριακές παρεμβασεις Με τι χρήματα αγαπητοί μου με το 50% τις επιστρεπτεας. Ξέρετε το γνωμικό Φωνή Λαου Οργή Θεου Ωσονουπο θα ζητήσετε την ψήφο μας και τότε θα σας δείξουμε και την πορτα και την ράμπα αναπήρων.

  • 27 Ιανουαρίου 2021, 17:00 | Κάτσικα Γιώτα

    Παρακαλώ όπως επανεξετάσετε τις κτιριακές αλλαγές στις υφιστάμενες επιχειρήσεις.

  • 27 Ιανουαρίου 2021, 17:14 | Αγγελική Αμπατάγγελου

    Θεωρώ οτι θα πρέπει να εξεταστεί σοβαρά η εξαίρεση των KΞΓ με δυναμικότητα των 75 εκπαιδευόμενων ανά ώρα από την υποχρέωση να είναι προσβάσιμα σε ΑΜΕΑ.
    Η διάταξη αυτή θα επιβαρύνει αντί να απλουστεύσει τις διαδικασίες αδειοδότησης μας.Ελπίζουμε να λάβετε υπ’οψιν σας το αίτημά μας.
    Η διάθεση προσφοράς υπάρχει και είναι ανεξάντλητη, δυστυχώς όμως υπάρχουν πράγματα που είναι αδύνατον να εφαρμοστούν από όλους.
    Παρακαλώ για την κατανόηση σας!
    Με εκτίμηση, Αγγελική Αμπατάγγελου
    Ιδιοκτήτρια Κέντρου Ξένων Γλωσσων

  • 27 Ιανουαρίου 2021, 17:56 | Λυμπεροπούλου Ευτυχία

    Παρακαλώ πολύ αφαιρέστε το εδάφιο για τη δυνατότητα πρόσβασης σε άτομα με αναπηρία για ΚΞΓ κάτω των 75 ατόμων για τους κάτωθι λογους:
    1. Όταν πρωτοαδειοθοτηθηκαμε δεν υπήρχε τέτοια πρόβλεψη. Δεν μπορείς να ζητάς από μια επιχείρηση μετά από 1, 5, 15, 25 χρονια λειτουργίας να αλλάξει σχεδόν το σύνολο του χώρου της.
    2. Ειμαστε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις σε πολύ μικρούς και παλαιούς χώρους μη έχοντας τη δυνατότητα μετατροπή των χωρών μας. Το 90% των ΚΞΓ δεν έχουν τη χωροταξική δυνατότητα να κάνουν τις αλλαγές για άτομα με αναπηρία. Δεν είναι ότι δεν θέλουμε (ποιος δεν θέλει άλλωστε;), είναι ότι δεν γίνεται. Μηχανικοί μας το λένε.
    3. Είμαστε αδειοδοτημένοι αρχικά με Δευτεροβάθμια Επιτροπή, αδειοδοτημενοι αργότερα με ΕΟΠΠΕΠ, επικαιροποιημένοι ανα 2 χρόνια. Τι άλλο θέλετε από εμάς επιτέλους?
    4. Και τέλος για να ζητήσετε από εμάς πρόσβαση σε άτομα με αναπηρία, πρέπει πρώτα να το εφαρμόσετε σε κάθε δομή, τονίζω σε κάθε δομή, του δημοσίου. Υπουργεία, δημαρχεία, δικαστήρια, σχολεία, υπηρεσίες.
    Σε περίπτωση που η παραπάνω διάταξη γίνει νόμος του κράτους, ετοιμαστείτε για επιπλέον λουκέτα, ανεργία, στέρηση φορολογικών εσοδων και ασφαλιστικών εισφορών.

  • 27 Ιανουαρίου 2021, 17:26 | Τσουλου Ειρήνη

    Παρακαλούμε να μελετηθεί η αλλαγή που αφορά την
    προσβασιμότητα των ΑΜΕΑ (σχέδιο νόμου, άρθρο 126). Στον υφιστάμενο νόμο, Ν.
    4093/2012, υπήρχε διαφοροποίηση: δεν προβλεπόταν η υποχρεωτικότητα για πρόσβαση
    των ΑΜΕΑ σε μικρές εκπαιδευτικές επιχειρήσεις Κ.Ξ.Γ. με δυναμικότητα μικρότερης των
    75 μαθητών ανά ώρα. Επιβαλλόταν να υπάρχει πρόσβαση για ΑΜΕΑ μόνο σε
    εκπαιδευτικές επιχειρήσεις Κ.Ξ.Γ. που έχουν δυναμικότητα άνω των 75 εκπαιδευομένων
    ανά ώρα.
    Η διαφοροποίηση πρέπει να διατηρηθεί, διότι:
    1) οι μικρές εκπαιδευτικές επιχειρήσεις Κ.Ξ.Γ. είναι οι περισσότερες και
    συνήθως είναι εγκατεστημένες σε χώρους, που δεν επιτρέπεται από
    πλευράς στατικής να γίνουν κτιριολογικές μετατροπές,
    2) η ανάγκη εξυπηρέτησης των ΑΜΕΑ είναι μεν υπαρκτή και επιβεβλημένη,
    αλλά δεν υπάρχει Ευρωπαϊκός Κανονισμός, παρά μόνον Ευρωπαϊκή
    Οδηγία,
    3) στον Ν. 4759/2020, άρθρο 119, νομοθετήθηκε ότι τα κτήρια που πληρούν
    συγκεκριμένες προϋποθέσεις δεν καθίστανται αυθαίρετα, επειδή δεν έχουν
    προσβασιμότητα για ΑΜΕΑ, και μπορούν να χρησιμοποιούνται,
    4) οι επιχειρήσεις αυτές αδυνατούν οικονομικώς να προβούν στις απαραίτητες
    κτιριολογικές μετατροπές, ώστε να εξυπηρετείται η προσβασιμότητα των
    ΑΜΕΑ, και
    5) η οικονομική συγκυρία εξαιτίας της πανδημίας του κοροναϊού έχει πλήξει
    ιδιαίτερα τις μικρές εκπαιδευτικές επιχειρήσεις Κ.Ξ.Γ.
    Κύριε, Υπουργέ,
    Ζητούμε την εξαίρεση των Κ.Ξ.Γ. με δυναμικότητα μικρότερη των 75
    εκπαιδευομένων ανά ώρα από την υποχρέωση να είναι εγκατεστημένα σε κτίρια που έχουν
    προσβασιμότητα για ΑΜΕΑ.

  • 27 Ιανουαρίου 2021, 17:07 | Ανδρονικη Παπαθανασίου

    Παρακαλούμε να μελετηθεί η αλλαγή που αφορά την
    προσβασιμότητα των ΑΜΕΑ (σχέδιο νόμου, άρθρο 126). Στον υφιστάμενο νόμο, Ν.
    4093/2012, υπήρχε διαφοροποίηση: δεν προβλεπόταν η υποχρεωτικότητα για πρόσβαση
    των ΑΜΕΑ σε μικρές εκπαιδευτικές επιχειρήσεις Κ.Ξ.Γ. με δυναμικότητα μικρότερης των
    75 μαθητών ανά ώρα. Επιβαλλόταν να υπάρχει πρόσβαση για ΑΜΕΑ μόνο σε
    εκπαιδευτικές επιχειρήσεις Κ.Ξ.Γ. που έχουν δυναμικότητα άνω των 75 εκπαιδευομένων
    ανά ώρα.
    Η διαφοροποίηση πρέπει να διατηρηθεί, διότι:
    1) οι μικρές εκπαιδευτικές επιχειρήσεις Κ.Ξ.Γ. είναι οι περισσότερες και
    συνήθως είναι εγκατεστημένες σε χώρους, που δεν επιτρέπεται από
    πλευράς στατικής να γίνουν κτιριολογικές μετατροπές,
    2) η ανάγκη εξυπηρέτησης των ΑΜΕΑ είναι μεν υπαρκτή και επιβεβλημένη,
    αλλά δεν υπάρχει Ευρωπαϊκός Κανονισμός, παρά μόνον Ευρωπαϊκή
    Οδηγία,
    3) στον Ν. 4759/2020, άρθρο 119, νομοθετήθηκε ότι τα κτήρια που πληρούν
    συγκεκριμένες προϋποθέσεις δεν καθίστανται αυθαίρετα, επειδή δεν έχουν
    προσβασιμότητα για ΑΜΕΑ, και μπορούν να χρησιμοποιούνται,
    4) οι επιχειρήσεις αυτές αδυνατούν οικονομικώς να προβούν στις απαραίτητες
    κτιριολογικές μετατροπές, ώστε να εξυπηρετείται η προσβασιμότητα των
    ΑΜΕΑ, και
    5) η οικονομική συγκυρία εξαιτίας της πανδημίας του κοροναϊού έχει πλήξει
    ιδιαίτερα τις μικρές εκπαιδευτικές επιχειρήσεις Κ.Ξ.Γ.
    Κύριε, Υπουργέ,
    Ζητούμε την εξαίρεση των Κ.Ξ.Γ. με δυναμικότητα μικρότερη των 75
    εκπαιδευομένων ανά ώρα από την υποχρέωση να είναι εγκατεστημένα σε κτίρια που έχουν
    προσβασιμότητα για ΑΜΕΑ.
    Είμαστε βέβαιοι ότι θα λύσετε το πρόβλημα του Κλάδου μας.

  • 27 Ιανουαρίου 2021, 17:57 | Γεωργία Μυσιρλη

    Είναι δυνατόν να ζητάτε κτηριακές παρεμβάσεις από τα ΚΞΓ που είναι επιχειρήσεις σε αναστολή ή σε υπολειτουργία;Τα ΚΞΓ ήδη υποφέρουν!
    Έλεος!!!