Άρθρο 44 Πρόσβαση των μερών σε φακέλους και περιορισμοί στη χρήση των πληροφοριών – Προσθήκη άρθρου 41Α στον ν. 3959/2011 (Άρθρο 31 Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1)

Στον ν. 3959/2011 (Α’ 93) προστίθεται άρθρο 41Α ως εξής:
«Άρθρο 41Α
Πρόσβαση σε στοιχεία και πληροφορίες για σκοπούς δικαστικής προστασίας
1. Η πρόσβαση σε υποβληθείσες δηλώσεις για ένταξη στο Πρόγραμμα Επιείκειας σύμφωνα με όσα ορίζονται στο άρθρο 25Ε ή στη διαδικασία του άρθρου 25Δ, χορηγείται μόνο στους διαδίκους και μόνο για τους σκοπούς άσκησης των δικαιωμάτων υπεράσπισής τους.
2. Οι πληροφορίες που προέρχονται από τις προαναφερθείσες δηλώσεις μπορούν να χρησιμοποιούνται από το μέρος που εξασφάλισε πρόσβαση στον φάκελο της υπόθεσης, εφόσον αυτό είναι αναγκαίο για την άσκηση των δικαιωμάτων υπεράσπισής του σε υποθέσεις που συνδέονται άμεσα με την υπόθεση για την οποία έχει χορηγηθεί πρόσβαση, και οι οποίες αφορούν: α) στον επιμερισμό μεταξύ των συμμετεχόντων στη σύμπραξη προστίμου το οποίο τους επιβλήθηκε από κοινού και αλληλεγγύως από την Επιτροπή Ανταγωνισμού ή β) στην επανεξέταση απόφασης με την οποία η Επιτροπή Ανταγωνισμού διαπίστωσε παράβαση του άρθρου 101 ή 102 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή των άρθρων 1 και 2 του παρόντος.
3. Οι ακόλουθες κατηγορίες πληροφοριών, οι οποίες λαμβάνονται από ένα μέρος στη διάρκεια διαδικασιών ενώπιον της Επιτροπής Ανταγωνισμού, δεν χρησιμοποιούνται από το μέρος αυτό σε διαδικασίες ενώπιον δικαστηρίων, έως ότου η Επιτροπή Ανταγωνισμού περατώσει τη διαδικασία ελέγχου ως προς όλα τα ερευνώμενα μέρη με την έκδοση απόφασης ή περατώσει με άλλο τρόπο τη διαδικασία ενώπιόν της:
α) πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν από άλλα φυσικά ή νομικά πρόσωπα για τη διαδικασία ενώπιον της Επιτροπής Ανταγωνισμού,
β) πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και απεστάλησαν στα μέρη κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ενώπιόν της και,
γ) υπομνήματα για διευθέτηση που αποσύρθηκαν.».