Άρθρο 11 Πειθαρχικός έλεγχος – Τροποποίηση άρθρου 13 ν. 3959/2011 (Άρθρο 4 παρ. 2, 3 Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1)

 

Στην παρ. 2 του άρθρου 13 του ν. 3959/2011 (Α’ 93), αντικαθίστανται τα δύο πρώτα εδάφια με τρία νέα εδάφια και το άρθρο 13 διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 13
Πειθαρχικός έλεγχος
1. Για κάθε παράβαση των υποχρεώσεών τους που απορρέουν από τον παρόντα νόμο και τις κανονιστικές πράξεις που εκδίδονται κατ` εξουσιοδότηση αυτού, τα μέλη της Επιτροπής Ανταγωνισμού υπέχουν πειθαρχική ευθύνη. Την πειθαρχική διαδικασία ενώπιον του Πειθαρχικού Συμβουλίου της παρ. 2 κινεί το Υπουργικό Συμβούλιο ύστερα από πρόταση του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων για τον Πρόεδρο και τα μέλη της. Το Πειθαρχικό Συμβούλιο αποφασίζει σε πρώτο και τελευταίο βαθμό την επιβολή των κυρώσεων που ορίζονται κατά τη διαδικασία του άρθρου 13Α.
2. Το Πειθαρχικό Συμβούλιο αποτελείται από δύο (2) Συμβούλους Επικρατείας, έναν (1) Αρεοπαγίτη και δύο (2) καθηγητές Α.Ε.Ι., εν ενεργεία ή ομότιμους, με ειδίκευση στο δίκαιο του ανταγωνισμού, στο εμπορικό, ποινικό ή δημόσιο δίκαιο ή τα οικονομικά, με πενταετή θητεία. Η πρόωρη επανασυγκρότηση του Πειθαρχικού Συμβουλίου και η με άλλο τρόπο πρόωρη λήξη της ως άνω θητείας με κανονιστική πράξη απαγορεύονται. Καθήκοντα προέδρου ασκεί ο αρχαιότερος των εν ενεργεία δικαστικών λειτουργών. Χρέη γραμματέα του Συμβουλίου εκτελεί υπάλληλος του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Ο πρόεδρος, τα μέλη και ο γραμματέας του Συμβουλίου ορίζονται με ισάριθμους αναπληρωτές.
3. Το Συμβούλιο συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, η οποία εκδίδεται μέσα σε εξήντα (60) ημέρες από την έναρξη ισχύος του παρόντος. Η αμοιβή του προέδρου, των μελών και του γραμματέα καθορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων με την επιφύλαξη των διατάξεων του ν. 3833/2010 (Α` 40). Ειδικά, τα μέλη του Συμβουλίου που είναι δικαστικοί λειτουργοί, διορίζονται με απόφαση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου.
4. Σε εκτέλεση της πειθαρχικής απόφασης, εκδίδεται σχετική πράξη του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων.».